Combo van heatpipes en waterkoeling getest

De ontwikkeling van heatpipes heeft ervoor gezorgd dat waterkoeling minder populair is geworden: de prestaties van innovatieve chipkoelers zoals de Thermaltake Big Typhoon en de Gigabyte G-Power zijn dermate goed dat menigeen tegenwoordig afziet van een waterleiding in zijn pc. Het Belgische Madshrimps wist echter de hand te leggen op een nPowerTek TTIC NPH WB, die de beide technieken combineert. De koeler is in twee versies leverbaar; naast de geteste NPH WB K8-1/P4-1, die geschikt is voor AMD-sockets 939 en 940 en Intels 478-voetjes, is er ook een versie die voor LGA 755-Pentiums geschikt is. De Belgen testten de K8-1/P4-1 en merkten dat installatie nog wel wat voeten in de aarde had, maar wie een watergekoeld systeem kan bouwen, zou geen problemen met de nPowerTek moeten hebben.

nPowerTek TTIC NPH WB (klein) In een kleine test werd uitgezocht of de combinatie van oude en nieuwe technologie ook daadwerkelijk een meerwaarde biedt, en de onderzoekers raakten flink onder de indruk. Afgezet tegen een Zalman WBII Gold en een Swiftech MCP-6000 bleek de nPowerTek onder normale omstandigheden net zo goed of zelfs iets beter te presteren dan de concurrentie. Een AMD Athlon 64 3700+ die op fabriekssnelheid draaide, bleef onder volle belasting twee of drie graden koeler dan met de Zalman en de Swiftech. Ook met een overklok naar 2,5GHz en iets verhoogde Vcore werden de andere waterblokjes op een kleine achterstand gehouden. Op 2,75GHz en met een Vcore van 1,44V - respectievelijk 25% en 15% hoger dan de specificaties van de fabrikant - liet de koeler pas echt zijn spierballen zien: onder belasting werd de processor op een aangename 39 graden gehouden, waar de concurrentie 48 tot 50 graden liet aantekenen. Het flink overklokken van de cpu had bij de nPowerTek een temperatuurstijging van slechts vier graden tot gevolg, terwijl de andere twee de thermometer tien tot dertien graden verder lieten stijgen.

Er zijn wel wat kanttekeningen bij het blok te maken. Zo zou een krachtige pomp nodig zijn om ondanks de relatief dunne leidinkjes voldoende water te laten circuleren. Volgens een andere test zou dat overigens wel meevallen. Verder was de base plate bepaald niet glanzend afgewerkt, dus voor optimale prestaties is een stukje schuurpapier vereist. Desalniettemin levert het blok nu al 'verbluffende' resultaten, en wie het uiterste uit zijn rekentuig wil halen zal niet snel door deze koeler in zijn mogelijkheden beperkt worden. Als daarbij het opvallende gouden uiterlijk, de complete uitrusting en de goede kwaliteit van de gebruikte onderdelen in ogenschouw worden genomen, kan Madshrimps niet anders concluderen dan dat nPowerTek een grote stap voorwaarts heeft gezet.

nPowerTek TTIC NPH WB in bedrijf

Door René Wichers

Eindredacteur

16-01-2006 • 16:05

36

Bron: Madshrimps

Reacties (36)

36
35
20
4
0
11
Wijzig sortering
Hmm, de tester komt niet echt professioneel over als je ziet hoeveel artic silver hij ertussen probeert te smeren, hij brengt meer oneffenheid aan dan dat hij eruit haalt.
Binnenkort kunnen we dus meer van dit soort waterblokjes verwachten en zal waterkoeling een nieuwe boost krijgen, de prestaties liegen er zeker niet om ;)
Het lijkt mij dat dit met opzet is gedaan om het contact gebied te verduidelijken en hij geeft het ook zelf toe, dus dat vindt ik niet echt onproffesioneel.
Overigens vindt ik het best wel mee vallen.:?

Quote
Perhaps I added a bit too much Artic Silver III, but you have a nice view of the contact area. The blocks fits very well and you see how the center makes good contact with my CPU.
Unquote
Wordt overtollige koelpasta niet gewoon opzij weggeduwd wanneer de contactoppervlakken goed op elkaar passen? Dat is in ieder geval mijn ervaring met het monteren van mijn koelers... na verwijderen zit er nauwelijks koelpasta waar eerst de core zat. De enige pasta die er dus nog zat deed waar t voor bedoeld is: de oneffenheden opvullen.

Hooguit dat het zonde is van de pasta wanneer je er teveel op doet, maar kwaad kan het niet.
Zouden ze dan ook niet dmv een heatpipe de northbridge ook erbij kunnen aansluiten? scheelt weer een blokkie.
opzich is dit natuurlijk al prachtig maar als er onderdelen rondom zoals ik net noemde meegenomen worden is het helemaal prachtig
Alleen als er flexibele heatpipes bestaan lijkt me :z
Euh, jah.... Die bestaan gewoon hoowrwrwr? Zijn alleen wat aan de prijzige kant.
Anoniem: 133254 @Brent16 januari 2006 17:12
link?

[Zonder is "behulpzaam" wat veel gezegd... eerder "afgunstmakend" ofzo :) ]
Link? Use tha google man!

Is een vrij standaard industrieel onderdeel.
Link? Use tha google man!
Laat die link dan maar es zien, met plaatjes!!!

Ik heb me al heelemaal :z gezocht naar fexlibele heatpipes. |:( :(
Moah, kijkend naar de bevestiging van de pipes van een zahlman vga koeler (verbind bovenkant met onderkant) moet er iets te verzinnen zijn.
Draaibare vlakken met gootjes er in, gootjes de goede kant op draaien, pipe er op de juiste lengte in schroeven, klaar..
Of zie ik iets over het hoofd dan?
Ja, dingen die in de weg zitten. Met stijve heatpipes is het gewoon te moeilijk denk ik. Hoe lang moeten de heatpipes zijn, hoeveel afstand tot het moederbord en waarschijnlijk nog meer moeilijkheden.
LoL nooit gehoord van FLEX
in de bouw gebruiken ze soepele koper erug flexible!! dus waarom zou dit oon niet kunnen in een PC?? je mot het alleen niet te vaak buigen.

anders krijg je metaal moeheid :+
Tsja,... gewoon PhCh lijkt mij... Tis wel erg prijzig, maar dit soort oplossingen kosten vaak ook ruim in de 100 a 200 euro.
Anoniem: 22738 @sniek16 januari 2006 17:01
heatpipe is geen phase-changing...
Een heat-pipe is in feite wel Phase-Changing. Binnenin vindt er zich een overgang plaats van vloeistof naar gas en omgekeerd.
als er water in zit (maar ik geloof dat het iets anders is) dan veranderd het wel van phase.
dat doen ze door de druk in het buisje te verlagen zodat het bijna verdampt bij kamer temperatuur (bij water moet de druk dan wel heel laag zijn dus ik verwacht dat het iets anders is)

zodra het aan het eene eind warmer word verdrampt de vloeistof door de lage druk en neemt daarom warmte mee (natuurkunde : verdampende vloeistofen nemen warmte op).
omdat het dan gas is gaat het omhoog (daarom zit het warmste punt altijd lager en het koel blok altijd hoger)
ook word omdat er vloeistof verdamt de druk weer hoger. daardoor zal de vloeistof weer makelijker condenceren.
dat condenseren zal het doen op het koudste punt (het koelblok ) en zal daarom daar zijn warmte dumpen.

op een gegeven moment zal de druk in de buis gelijk blijven zodat het net verdampt op het warmste punt en het weer net condenceerd op het koelste punt.

het enige verschil met 'normale' phase change is dat er bij phase change kunstmatig de druk word opgevoert en daarna weer snel afgebouwed/losgelaten boven het punt dat je wilt koelen
dat kost energie natuurlijk.
het enige dat een heatpipe nodig heeft om te werken is een verschil in temperatuur.
voordeel van phase change is dat je temperatuuren onder de omgevings temperatuur kunt krijgen, bij een heatpipe is dat niet mogenlijk (onder normale omstandigheden)
Goed verhaal
Bij dit bedrijf (http://www.npowertek.com/index.html) wordt het ook nog eens uitgelegd en dan met een tekening erbij,
Is misschien wel makkelijk ter ondersteuning/verduidelijking van dit verhaal.
@ Countess:

Door middel van speciale profielen binnenin de heatpipes hoeft een heatpipe niet per se meer verticaal te werken. Er zitten dan een soort gootjes (een 'wick') in de wand van de buis, waardoor het vloeibare water wegvloeit. Het stroomt naar de andere kant door middel van cappilaire werking, en kan weer verdampen. Daarom is het ook geen probleem om een heatpipe-koeler in desktop- of towerkasten te plaatsen, door middel van de 'wick' werken ze altijd.

Zie wat links op GoT:
forum: Heatpipe's hoe werken ze
forum: Bouw je eigen heatpipe in 10 minuten.
en hoe ik daar op kwam:
http://gathering.tweakers...atpipe&where=GoT#hitstart
Welke stof verandert er dan van fase? Het water blijft gewoon vloeibaar hoor. Het wordt slechts wat warmer...
Ik vind vooral de verticale plaatsing van de tules prettig aan dit blok. Dit zal zeker prettig zijn in de wat lagere (1U) kasten.
Ik weet niet wat jij voor 1U kast hebt, maar in de mijne gaat dit niet passen :)
Dit ontwerp is zó simpel dat het schreeuwt om zelfbouw. We kennen allemaal de muurplaat voor de wasmachinekraan. Dat lijkt me een goeie basis... :Y)
Lelijke sticker?
- Men neme een plastic voorwerp met een ietwat "scherpere" kant (Het meest voor de hand liggende = een nagel..)
- Men krabt de sticker eraf
- Men neme wasbenzine/aceton/etc etc...
- Men neme een doek en deponeert er wat van het voorgenoemde spul op.
- Men poetst tot het mooi glimt...
- Tadaa! :D
- Men neme een plastic voorwerp met een ietwat "scherpere" kant (Het meest voor de hand liggende = een nagel..)
Die technologie van tegenwoordig ook he, hebben ze tegenwoordig al plastic nagels....
Anoniem: 141329 @mtak16 januari 2006 23:37
Nooit bij een doorsnee drogisterij binnen gekeken? Mijn zus draagt ze ook... :Y)
Anoniem: 110363 16 januari 2006 16:19
enkelt en alleen maar koelblok
geen design niks

ziet er goedkoop uit ook
wat is het prijskaartje dat eraan hangt?
Dan weet je tenminste zeker dat je geen cent teveel betaald voor design, terwijl de meeste mensen de onderdeeltjes toch nooit meer zien in hun kast.
Niet iedereen heeft een loeigroot raam in de zijkant van zijn pc.
Lol, het idee is niet slecht. Maar het kan beter worden uitgewerkt. Grotere leidingen, onderkant glanzend afwerken.
Anoniem: 135290 16 januari 2006 17:00
Je kan toch een heatpipeblokje voor de NB apart maken (als fabrikant) en is het dan niet mogelijk om via een T-splitsing in je waterslangen zowel het NB-blok en CPU-blok te bereiken. Lijkt mij wel mogelijk eigenlijk, maar ik moet er bij zeggen dat ik geen ervaring heb met waterkoeling. En dan vanaf beide blokken een slangetje terug naar het koellichaam van de waterkoeling, radiator..

Wat een foto trouwens, lijkt (hoop dat het alleen zo lijkt) net alsof er allemaal stof op dat alu? plaatje ligt en op de/het goudkleurige heatsink/waterblok.

Moet btw toch nog wel een groter blok van te fabriceren zijn, neem aan dat de heatpipes binnen in dat blok lopen?? Hoeveel zitten erin eigenlijk?

Ik had een ander product voor ogen toen ik de topictitel las 8-)
Verder was de base plate bepaald niet glanzend afgewerkt, dus voor optimale prestaties is een stukje schuurpapier vereist.
Jammer, geen topkwaliteitproduct dus, hopelijk is de prijs daar ook niet naar..
Dit is natuurlijk gewoon weer het oppervlak vergroten waardoor het water makkelijker de warmte op kan pakken en kan afvoeren naar je rad :)

Ben benieuwd hoe dat ding er in doorsnede uitziet eigenlijk... zijn daar ook plaatjes van ?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.