Geil introduceert koperhoudende koelpasta

Geheugenfabrikant Golden Emperor International LTD, beter bekend als Geil, is vreemdgegaan: het bedrijf heeft zich op de markt voor 'thermal compounds' begeven. Met de introductie van een koperhoudende koelpasta hoopt het bedrijf een graantje van de door Arctic Silver gedomineerde high-endmarkt mee te kunnen pikken. Het idee erachter is vrij eenvoudig: de overgang tussen twee warmtegeleiders gaat moeizamer als die van verschillende materialen gemaakt zijn; en omdat de meeste high-endkoelers van koper gemaakt zijn, zou een pasta op basis van dat metaal betere prestaties moeten leveren dan de koelprut van de concurrentie. Volgens de fabrikant zou de 'Geil Copper Thermal Compound' in combinatie met een koperen heatsink zelfs tot vijf graden beter moeten kunnen presteren dan met bijvoorbeeld een aluminium koeler.

Een tubetje Geil Copper Thermal Compound In een klein vergelijkend onderzoekje gebruikte NGOHQ een AMD Athlon 64 3500+, die liefst 800MHz boven de normale kloksnelheid draaide, met een waterblok om zowel Geils pasta als Arctic Silver 5 te testen. Bij een omgevingstemperatuur van 30 graden werd voor AS5 een idle-temperatuur van 39 graden genoteerd, waar bij gebruik van de Geil-compound slechts één graadje extra op de thermometer verscheen. Na een uurtje Prime95 bleek de temperatuur in beide gevallen 54 graden te zijn, waarmee de koperprut volgens de site zo goed als gelijkwaardig aan AS5 zou zijn. Ook heeft de koelpasta een lage viscositeit - in goed Nederlands: het smeert zo lekker uit - en de reviewer slaagde er zonder zeep in om vlekken van zijn vingers af te krijgen. Omdat ook de prijs dik in orde is, is dit een van de weinige serieuze concurrenten voor Arctic Silver, luidt de conclusie - helaas zou de verkrijgbaarheid nog flink te wensen overlaten.

Geil Copper Thermal Compound versus Arctic Silver 5
De cpu op de achtergrond is voorzien van een laagje Geil Copper Thermal Compound

Door René Wichers

Eindredacteur

22-12-2005 • 15:28

74

Bron: NGOHQ

Reacties (74)

74
70
37
9
2
24
Wijzig sortering
Oh ja en 1°C valt echt wel binnen de meetnauwkeurigheid :Z

De sensoren op de meeste moederborden wijken meerdere graden af en zijn niet consequent.
Sowieso moet je voor een betrouwbare test betrouwbaar materiaal gebruiken, en een goed referentiekader verzorgen. Het verschil van 1°C is misschien wel veroorzaakt door een µg te veel of te weinig materiaal? Dat kan je och alleen uitsluiten door veel testen te doen (dus steeds opnieuw insmeren, plaatsen testen!).
Imho leuke test die aantoont dat er meer is dan AS (en vooral leuke promotie voor Geil), maar geen goee, vergelijkende test!
volgens mij geleidt zilver beter warmte dan koper, vandaar dus....Arctic Silver :)
Ja de lapda(warmtegeleidingscoefficient) van koper is geloof ik 390 en zilver 429(uit het hoofd) en meer is beter.
Maar dat betekent absoluut niet dat het spul diezelfde verhouding heeft. Het aantal atomen dat ze erin kunnen proppen zonder de viscositeit en andere eigenschappen te beinvloeden(prijs b.v.)
De warmtegeleidingscoëfficiënt K is een materiaalconstante.
Die zegt hoe goed of slecht een materiaal warmte geleid.

Een isolator heeft een kleine K, staal heeft een grote K want dat is een goede thermische geleider.

De waarde hangt weinig af van de temperatuur.

Men praat over het algemeen over Lambda voor berekening van antenne lengtes ten opzichte van de golflengte bij RF uitzendingen.


ff On Topic

Het is heel belangrijk bij welke gemiddelde bedrijfstemperatuur je welk materiaal gebruikt en welke waarde je doelstelling is.
Koper bijvoorbeeld bij 20graden C dan K=385J/msK
Zuurstof bij 0graden C dan K=2.34.10-2 J/msK

Met ander woorden je kan er maar beter pasta tussen stoppen omdat lucht isoleert.
Zit toch maar 20% O2 in de lucht?
Of is de waarde voor Stikstof hetzelfde?
Offtopic:
Als je kan lezen heb je misschien gezien de term 'uit het hoofd', ik heb geen zin om te gaan zoeken in encyclopie's etc... naar de correcte ISO/NEN termen en waarden. En ik denk niet dat elk land dezelfde betekenis voert voor een griekse letter. Het zou wiskunde in het algemeen erg moeilijk maken als Lamda gereserveerd was voor antenne lengtes???

Graag ontopic reageren.

P.S. deze kan dus ook weggehaald worden.
sorry ff mierenn##ken

het is laBda gen laPda
Ja uuh als je dan toch gaat mierenneuken doe het dan wel goed. Het is laMbda ;)

On-Topic

Goede ontwikkeling dat er een goed alternatief komt voor AS, beetje concurrentie is nooit weg. Kans dat de prijzen mooi gaan zakken, of dat ze nog meer hun best gaan doen de concurrent kwalitatief af te troeven.
Volgens mij is zilver een stuk duurder dan koper. Van daar dus:
Omdat ook de prijs dik in orde is, is dit een van de weinige serieuze concurrenten
Het idee is niet slecht als de processors nou ook een koperen beschermplaatje hadden...
Anoniem: 49546 @bokkow22 december 2005 15:41
Het beschermplaatje, ook wel IHS genoemd is gemaakt van koper met een dun laagje nikkel om oxidatie tegen te gaan.

Wanneer je gebruik maakt van een aluminium heatsink heeft deze plaat buiten een beschermende functie ook de functie als heatspreader wat het verschil in materialen opheft (en soms zelfs een positief effect heeft).

Wanneer je een koperen koeler hebt is de plaat puur voor de bescherming en is de geleiding beter wanneer je de plaat eraf haalt. Helaas verlies je dan ook de bescherming.

Zoals op de foto getoond heel de IHS insmeren met koelpasta zal bij een koperen koeler niets uitmaken, je hoeft dan alleen het stukje rond de core in te smeren (iets wat scheelt in de kosten). Gebruik je een alu koeler, doe het dan zeker wel.
Het beschermplaatje, ook wel IHS genoemd is gemaakt van koper met een dun laagje nikkel om oxidatie tegen te gaan.

Inderdaad, en daar komt meteen om de hoek kijken waarom je met verschillende koelpasta's lang niet altijd evenveel verschil ziet:

Quote uit het artikel:
de overgang tussen twee warmtegeleiders gaat moeizamer als die van verschillende materialen gemaakt zijn

Dus Core -> koper (heatspreader) -> nikkel (beschermlaagje) -> koelprut -> koper (koeler)

Er zit dus zowiezo een extra overgang in vanwege dat nikkelen beschermlaagje.

Vele DOC'ers polijsten daarom ook dat nikkelen laagje weg (of verwijderen zelfs soms de hele IHS). Dat polijsten heb ik zelf ook gedaan, en dat scheelde meer graden dan het overschakelen naar AS5 (ik gebruik nu gewoon beide methode's ;) )

Overigens zijn de meeste IHS'en he-le-maal niet glad; Polijsten daarvan heeft alleen daarom al zin, tenminste als je het "onderste uit de kan wilt halen".

[EDIT]Ter vergelijk: Mijn P4 3,0 @ stock draait nu 43 graden, terwijl die al maandenlang op 100% load staat ivm DPC activiteiten
@avalone:

Dat is dus niet waar, als jij een alu koeler hebt met een A64 dan heeft het verwijderen van de IHS een negatief effect op de tempratuur. Dit omdat je het heatspreader effect mist.

Ook zou ik niemand aanraden de IHS te verwijderen tenzij ze goed weten wat ze doen. Bij een P4 zou ik het niet doen en bij de meeste GPU's is het verschil zo minimaal dat het ook het risico niet waard is. Immers als je de GPU molt kun je de hele videokaart weggooien, das een dure grap.
Hele IHS eraf slopen werkt ook goed, heb ik zelf bij m'n Athlon64 gedaan.

Voor de mensen die dit met een P4 willen doen: voor zover ik weet zit de core dusdanig goed vast aan de IHS (gesoldeerd) dat je de core kapot trekt bij het verwijderen van de IHS.
IHS eraf slopen is altijd aangeraden als het mogelijk is. Zowel bij cpu's als gpu's.
Dat kan je o.a. zien door als je per ongeluk een krasje op de heatspreader maakt je een koper kleur ziet :)
Maar ik denk dat als je de Heatspreader er af haalt, wat AS5 er tussen doet en dan een Puur koperen Zalman koeling er op doet dat je dan toch wel een beter effect krijgt.
NU maar wachten op de compleet zilveren of compleet gouden koelingen :*) (voor als je geld teveel hebt)
Anoniem: 142370 @bokkow22 december 2005 15:37
Zit de koper er niet gewoon in voor een betere geleiding?

Ik neem aan dat het beschermplaatje van de CPU al zeer strerk warmte geleidend is, en er dus met die rede GEEN Cu gebruikt wordt. :?
Gewoon goed verkrijgbaar bij Alternate, En ja het smeerd lekker. Maar veel belangrijker, het verwijderen van je koelblok na een tijdje gaat ook makkelijk. Met Arctic Silver lijkt het vaak wel gelijmt...
AAARGH! IK KAN MEZELF NIET MEER INHOUDEN! SORRY!
smeerd
stam+t -> smeert
lijkt..gelijmt
voltooid tegenwoordige tijd -> gelijmd

Echt hoor, ik heb altijd net aan een 6-je gehad voor Nederlands. Mij werd door mijn leraar op de HAVO altijd voorgehouden dat ik een talenkneus was. Maar TWEE SIMPELE REGELTJES kon ik nog wel onthouden.
Anoniem: 22738 @RetepV23 december 2005 02:09
voltooid tegenwoordige tijd -> gelijmd
...unless it's in the breedsheep...
Lijkt mij dat het nog wel wat verder kan worden ontwikkeld. Scheelt nu nog maar 1 graden als ie nx doet en op vol vermogen scheelt het niets...

Hoe zit het trouwens met de warmtegeleiding op langere termijn?
Dat is dus 1 graad in het nadeel van Geil dus.
Arctic doet het ondanks hun verschillende materialen zo slecht nog niet.
zilver is een betere warmte geleider als koper.
en het is een stuk duurder.
deze pasta zou dus wel eens een mooi goedkoop alternatief kunnen worden voor artic silver 5, zeker omdat het prestatie verschil minimaal is.

dat 2 dezelfde materialen beter warmte aan elkaar over zouden geven lijkt me onzin.
maar het is wel zo dat als je koelpasta beter warmte geleid als het meteriaal van je koelblock dat je net zo goed een goedkopere pasta had kunnen nemen.
Hyronymus scoort inzichtvol? Huh?

Hij heeft het over isolatoren, niet over twee verschillende materialen...
Geen wonder dat je hier verschil merkt: plastic en hout zijn betere isolatoren dan glas. En glas is ook nog een goede isolator.

De warmte overdracht tussen twee verschillende materialen wordt niet getest als je een houten, glazen of plastic beker vastpakt met een hete vloeistof erin. Het verschil in warmteoverdracht meet je door vier blokken onderling tegen elkaar aan te leggen. Dus:

punt a koper -> koper punt b
punt a zilver -> zilver punt b
punt a koper -> zilver punt b

en dan te meten hoeveel sneller of trager warmte van punt a naar punt b transporteert bij gebruik van dezelfde en verschillende materialen. Voor de correctheid moet je dan ook nog op het overdrachtsvlak meten. Dan weet je pas iets over de warmteoverdracht tussen twee materialen.
Het is inderdaad niet per definitie waar dat 2 verschillende materialen beter warmte overgeven aan elkaar maar experimenteer zelf maar eens met heet of koud water, en een glas, een beker of een houten kom.
aardewerk (beker) en hout zijn poreus dus nogal wiedes dat die voor geen meter warmte doorgeven, maar dat ligt niet in het feit dat het water de warmte niet goed door zou kunnen geven aan dat materiaal, maar aan het feit dat de warmte niet goed geleid binnen het materiaal zelf.
edit: ok, Beezzthing zei het al beter, maar zijn reactie werd weer eens niet weergegeven... Kweenie of het aan firefox ligt of aan tweakers.net maar ik wordt het een beetje moe dat ik steeds maar de helft van de reacties zie of zo.
1 graad is voor mij verwaarloosbaar. Het zo mij niets verbazen dat het een afwijking in de meetaparatuur is.
Omgevingstemperatuur van 30 graden ? is dat niet een beetje warm...normaal is dat toch rond de 21 graden...
Als je in nederland reviewd wel ja, als je in zuid italie zit niet altijd ;)
Anoniem: 149755 @iTec22 december 2005 19:59
Om even met de deur in huis te vallen:
Het is een waardeloze test, maar niet vanwege de omgevingstemeratuur.

Waardoor dan wel?

Het nut van koelpasta is om het temperatuurverschil tussen heatspreader en koelblok zo laag mogelijk te houden.

Het temperatuurverschil is afhankelijk van:

- Vermogensdoorvoer per vierkante centimeter.
- Warmte geleidbaarheid van de pasta.

Je kunt je natuurlijk voorstellen dat wanneer de heatspreader van de core een groot oppervlakte heeft, (zoals dat bij de AMD64 het geval is) de vermogens doorvoer per vierkante centimeter zo laag is dat de temperatuursverschil (onafhankelijk van de pasta) nauwelijks meetbaar is.
De heatspreader-oppervlak van de proc is dus veel te groot om een conclusie te kunnen trekken m.b.t. warmtegeleidbaarheid.

Ik snap wel dat rieviewers altijd de modernste proc's nemen om lekker mee te testen, maar ze hadden in dit geval beter een AthlonXP o.i.d. zonder heatspreder kunnen pakken. Hier is de oppervlakte 30X zo klein waardoor de warmtegeleidbaarheid van de pasta zelf 30X meer invloed heeft. (je hebt dan een zeer groot vermogen per cm2)

Uiteindelijk is het vrij zinloos om dure koelpaste voor een AMD64 proc te nemen aangezien de oppervlakte van de HS groot genoeg is om het vermogen af te voeren.

Ik zelf draai nu met goedkope witte koelprut weken lang dezelfde temps met m'n overgeklokte AMD64 3000+ @ 4000+ (1,6V) als met AS5.

Je moet goed begrijpen dat de meeste warmteweerstand tussen core en heatspreader én tussen koelblok en lucht zit, niet tussen HS en koelblok.
Er staat toch dat er overgeclocked is:
In een klein vergelijkend onderzoekje gebruikte NGOHQ een AMD Athlon 64 3500+, die liefst 800MHz boven de normale kloksnelheid draaide, met een waterblok om zowel Geils pasta als Arctic Silver 5 te testen.
Dan is die wel wat warmer dat normaal.

@Thorchar: ik kan blijkbaar gewoon niet goed lezen. Ik dacht de temperatuur in de kast. De 'omgeving' rondom de processor...
quote uit artikel:
The room temperature is 30c (86f), which is pretty hot for most people.
Dus inderdaad, ik zat er helemaal naast |:(
Anoniem: 49546 @iTec22 december 2005 15:47
Binnenin je kast niet, zeker niet als je een kleinere kast hebt of een slechte airflow.

Vlakbij je CPU zit een northbridge en een videokaart welke de boel flink heet kunnen stoken. Vaak zit boven de CPU een voeding die ook lekker warm wordt.

Waarschijnlijk bedoelen ze in dit geval dus niet de kamer tempratuur, maar de tempratuur binnenin de kast.

@Dr Kriebel:

Van het overclocken wordt de kamer niet warmer hoor (of je moet een Pentium hebben :P)

@n00b01:

Ook in Italie is het rond deze tijd geen 30 graden :P
In het artikel wordt gesuggereerd dat dit een nieuw product is, maar ik gebruik al sinds anderhalf jaar GeiL koelpasta. :) Daar zit inderdaad koper in en het is precies de tube die op het plaatje hierboven staat.
Daar zijn ze dan maar 1,5 jaar te laat mee, netjes! :Y)
Leuke review. Er zit trouwens net zoveel zilver in als koper:

Features/Specifications
* Copper and Silver based thermal compound
* 1 grams tube
* 7.5W/m-k Thermal conductivity
* 0.06 C-in2/W Thermal Resistance
* 5% Silver and 5% Copper included

Dat de temps van de twee soorten zo dicht bij elkaar liggen, zou dat zo zijn omdat niet de koelpasta de limiterende geleidingsfactor meer is, maar het koelblok zelf? Dus dan zou je met deze setup nooit lagere temperaturen kunnen krijgen met wat voor koelpasta dan ook.

Verder staat er:
But when heat is transferred between different materials, this change of material creates a "thermal resistance" during heat transfer that hinders the heat flow
. Dat klopt ja voor twee vaste stoffen, bv koper en alu delen van een heatsink. Gewoon vanwege het feit dat de twee oppervlakken nooit 100% aansluiten, er zit toch een "lijm" tussen. En daarna stellen ze dat je met een koperen koelblok beter pasta met koperdeeltjes kunt gebruiken. Dat gaat me te ver - voor twee verschillende pasta's lijkt me dat niet uitmaken dat is een heel ander verhaal dan voor een heatsink. Pasta is pasta. Een koperen of alu heatsink zien allebei dezelfde pasta-overgang of er nu koper- of zilverdeeltjes inzitten.
Anoniem: 144949 @RwinG22 december 2005 16:08
Dat de temps van de twee soorten zo dicht bij elkaar liggen, zou dat zo zijn omdat niet de koelpasta de limiterende geleidingsfactor meer is, maar het koelblok zelf? Dus dan zou je met deze setup nooit lagere temperaturen kunnen krijgen met wat voor koelpasta dan ook.
Daar zou je wel eens groot gelijk in kunnen hebben. Dit zou men dan beter kunnen testen met koelers die lager dan de kamertemp gaan (Peltier ofzo) of de cpu vervangen door een warmteproducerend element met een veel hoger wattage en een krachtige koeler.
Anoniem: 129071 22 december 2005 16:12
Geil pasta, kan je die ook voor andere doeleinden gebruiken?? }>
De viscositeit is in ieder geval prima in orde.
:o
hmmm

Lekker nieuw...

Ik gebruik het spul al sinds november vorig jaar op sommige van mijn low-end cpu en gpu's.

Werkt goed, geen klachten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.