Oppassen geblazen met 'Liquid Metal' koelpasta

Op het Franstalige forum Nokytech waarschuwt men voor de 'Liquid Metal'-producten van Cool Laboratory. De Duitse fabrikant van het goedje beweert dat zijn vloeibare metaal warmte vele malen beter geleid dan normale koelpasta, iets wat verschillende reviews beamen. Wie het spul voor 7 euro per 1,5 gram koopt moet echter goed oppassen dat hij wel de goede versie ervan te pakken krijgt, want voor aluminium heatsinks is er een specifieke AL-versie verkrijgbaar. Hoewel de fabrikant wel vermeldt dat de normale versie - die is bedoeld voor koperen heatsinks - niet geschikt is voor aluminium, blijkt uit het verbaasde verhaal van een klant pas goed hoe heftig de reactie is tussen het product voor koper en het andere populaire materiaal om heatsinks van te maken.

Op het forum beschrijft een gebruiker hoe hij per ongeluk een beetje van het spul knoeide op het aluminium gedeelte van zijn koperen Zalman-koeler. Toen hij terugkwam met een doekje om het weg te vegen was het metaal al zwart uitgeslagen. Het was niet meer schoon te poetsen en tot zijn schrik zag hij toen dat het wel leek alsof het aluminium aan het 'koken' was. Een laatste reddingspoging om het hele zaakje onder de kraan te houden mocht ook niet baten; het aluminum werd voor zijn ogen weggevreten en hij zag een deel van zijn heatsink letterlijk door het afvoerputje verdwijnen. Bij FrostyTech zet men naar aanleiding van dit verhaal vraagtekens bij de legaliteit en veiligheid van het product.

Liquid Metal: oorzaak en gevolg

Door Wouter Tinus

19-11-2005 • 17:31

107

Submitter: player-x

Bron: Nokytech

Reacties (107)

107
106
53
13
0
19
Wijzig sortering
Zulke dingen krijg je als je risico-produkten in handen van zelf-benoemde-expert-tweakers steekt...

Ik durf al langer luidop zeggen dat er hoe langer hoe meer van die zelfbenoemde experts zijn die eigelijk hoe langer hoe minder weten waar ze over praten...

Ik verschiet dus niets van dit soort problemen.

Een stikstof koeling ga je ook niet onbezonnen mee liggen prutsen...
al goed dat er nog zelfbenoemde-kenners zijn zoals jij, die dit benoemde-fenomeen kennen en aan ons kunnen melden!
:*)
Javel en chloor gaan ook niet goed samen alhoewel beide produkten vaak voorkomen in het arsenaal kuisprodukten bij mensen thuis.

Hoeveel weten er dat je net die niet bepaald moet gaan samengooien ?

1 kilo peterselie eten en je raakt vergiftigt.

en aardgas is reukloos, hetgeen jij ruikt is niet het gas maar de mercaptaan die ze er opzettelijk bijvoegen voor publiek gebruik.

Het leven bestaat volledig uit dit soort dingen, en als je met iets begint te knoeien dan informeer je jezelf voor je eraan begint.

Dit geldt voor alles, en dus ook als je met niet gangbare koeloplossingen begint te prutsen...
Goed dat hij het niet heeft gedaan, kenner of niet. Er zijn altijd lieden die zonder kennis van zaken aan een half woord voldoende denken te hebben om risicovolle experimenten te starten. En dan verbaast zijn als een paar vingers of een oog moeten missen.
oppassen moet je altijd, maar voor iedereen is er een eerste keer. dat je een zelfbenoemde kenner bent wil nog niet zeggen dat je er maar niet aan moet beginnen. je moet het risico afwegen en als je het gevoel hebt: dat ga ik ook redden kan je het proberen met de kans dat het mis gaat. als je dan een oog of een paar vingers mist dan ben je geen zelfbenoemde kenner, maar gewoon een Kl**tz*k. als je je koelblok sloopt dan is dat pech en haal je een nieuwe.

* 786562 whizzy81
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod 19 november 2005 17:33
Een dergelijke chemische reactie kan erg gevaarlijk zijn. Het zal dan ook vast niet lang duren voordat de huidige verkoopvorm aangepast zal worden, als het hele product niet in de ban word gedaan.

Vooral op onderstaande foto (via link) is goed te zien hoe het goedje delen alluminium compleet wegvreet:
http://img443.imageshack.us/img443/6746/01reduit5ej.jpg
Je link werkt helaas niet meer Bor! Heb je misschien een andere???
Anoniem: 120539 @Bor20 november 2005 09:40
Onzin.
Er zijn heel veel 'normale' middelen die je echt niet samen moet gebruiken.
Meest bekende voorbeeld: bak-soda en azijn...
Als je dat samenvoegt is dat niet gevaarlijk, je krijgt heel veel CO2, komt van nature in de lucht voor, en niet gevaarlijk. Als je het goed doet, krijg je ineens een (overstromende, bijna exploderende) schuimbak, leuk, maar ook niet gevaarlijk.

Is maar de vraag of dit goedje zo onschuldig is.
Benzine is ook gevaarlijk mits het verkeerd gebruikt wordt.
Bleek en chloor/antikalk vind ik een mooier voorbeeld, aangezien dat daadwerkelijk dodelijk kan zijn.
Ik heb hier ff geen Binas bij de hand maar wat ik me kan indenken is dat er in dit goedje een metaal zit wat edeler is dan Aluminium, en dat zijn er al best veel. Gezien het feit dat het vrij makkelijk vloeibaar wordt zou het zelfs iets als soldeertin kunnen zijn en daar zitten zowiezo metalen in die edeler zijn dan Al.

Als je dit met elkaar combineert weet je gewoon zeker dat dit een heftige redox reactie is waarbij het Al altijd de verliezer is. Het nadeel is dat bij dit soort reacties het andere metaal als poedervorm ontstaat en dit word bij het wegspoelen gewoon mee weggespoeld.

Dit geeft maar weer aan dat je altijd de nodige voorzoorgsmaatregelen moet nemen voor je dit soort acties uitvoert! Zou wel een leuke zijn voor het onderdeel:

forum: [CM] De mislukkelingen - deel 4
Een vloeibaar metaal.. Nu is scheikunde niet mijn sterkste kant.. Maar zou er een kwik verbinding is zitten?? Als ik mij vergis reageren bepaalde kwik-verbindingen met aluminium..

Maar als dit is zo.. Dat kunnen ze nog weleens eens hangen.. geloof niet dat je 'zomaar' kwik mag verkopen vanwege de enorme giftigheid
* 786562 Forau
Kwik (HG) is een sterke oxidator (+0.80 V) en aluminium (Al) is een sterke reductor (-1.67 V), dus ze zouden erg makkelijk met elkaar moeten kunnen reageren. Ik kan de formules wel uittypen, maar hoe je die dan moet combineren is helaas te lang geleden.
Waarbij hier om gaat is dat kwik edeler is dan aluminium. Het alu zal daarom sneller (lees erg snel) oxideren met een heftige reactie.

Het lijkt mij sterk dat dit goedje (kwik dus) op deze manier in NL verkocht mag worden. Het is behoorlijk gevaarlijk voor je gezondheid.
"Sterk spul hé, die Liqued-Metal friends?" :7
Nou, dan die CPU maar een paar graden warmer.
Volgens de fabrikant is het product een mengeling van Gallium en Indium. Ik geloof niet dat er kwik in zit want dat heeft een slechte thermische geleidbaarheid (8 W/m.K). Gallium daarentegen heeft een 10 keer hogere thermische geleidbaarheid dan kwik.

Maar net zoals kwik vormt het legeringen met ander metalen. Het is bijzonder aggressief voor aluminium. Het zou niet reageren met koper bij 20°C, maar wel bij hogere temperaturen (voor een heatsink ...?).

Hier vindt je meer info:
http://www.aps.anl.gov/Fa.../tb4/TB-4_Appendix_A.html
En dan nu de hamvraag:

Hoeveel "winst" denk je in godsnaam te maken met dit goedje tussen je cooler en processor?"

Natuurlijk snapt iedereen wel dat je met mayonaise (oid) niet ver komt, maar alles wat doorgaat voor koelpasta doet toch gewoon hetzelfde?
Toch niet,

Goedkope koelpastas hebben meestal een veel lagere thermische geleidbaarheid dan diegene waar bijvoorbeeld zilver (vrij goeie geleider, 400 W/m.K maar tevens ook duur) in verwerkt zit.

Als de thermische geleidbaarheid dubbel zo hoog is bij een kwaliteitspasta, dan zal de warmteflux (= de hoeveelheid getransporteerde warmte tussen CPU en heatsink) ook dubbel zo groot zijn...
Dat kan niet, de hoeveelheid warmte die de cpu uitgaat is altijd gelijk, onafhankelijk van welke pasta dan ook. Dat is namelijk gewoon de hoeveelheid elektriciteit die je ding verstookt.
Wel,

De bewoording 'warmteflux' is misschien verkeerd ('maximale warmteflux bij constante temperatuursgradient' zou een fysisch correctere bewoording zijn :+ )

Bij warmteconductie (in de koelpasta) is het zo dat

Q = k.A.delta_T

Met Q, warmteproductie en die is uiteraard louter afhankelijk van wat de CPU verstookt. A is het contactoppervlak, k is warmtoverdrachtscoefficient (=thermische geleidbaarheid in W/m.K gedeeld door de dikte van de laag koelpasta) en delta_T is de temperatuursgradient over de koelpasta.

Als thermische geleidbaarheid verdubbelt (bijv. kwalitatieve koelpasta), dan zal de temperatuursgradient halveren. Met andere woorden, de CPU die zal een lagere temperatuur hebben.
Ik vind 11 graden verschil tussen 2 koelpasta's toch aanzienlijk:
http://www.technic3d.de/?...&action=article&a=135&p=4
nee, hoor, metalen geleiden beter dan bepaalde dingen die in bepaalde koelpastas gebruikt worden.

Op top, Zilver, Artic Zilver bestaat hier uit, een soort olie en zilver deeltjes! Aangezien zilver warmte beter vervoert dan bijvoorbeeld Koper ( koper is al erg goed erin ) en Aluminium . Helpt de koelpasta met het versnelt afwerken van warmte.

Helaas, zilver is DUUR, dus een zilveren koelblok... dat is veel te duur..het beste daarna is Koper, zwaarder dan Alu maar..geleidt veel beter, gevolgt door Aluminium, hiervan worden de meeste koelblokken gemaakt, licht, simpel te bewerken en niet duur.

Koelpaste kan behoorlijk wat uitmaken kwa warmte, soms wel 5-6 graden... en dat is veel voor een tweaker!
Ach.. mijn Pentium 3 draait al jaren met tandpasta onder de koeler :*) Tandpasta bevat Titanium dioxide (TiO2), net als witte koelpasta.
Anoniem: 144697 @Ploink20 november 2005 03:11
Precies, voor een frisse en koele adem ;)
De witte icing saus die je bij de cinastix van domino's pizza krijgt zit dat ook in.
Zoek even reviews op voor de lol, deze opmerking slaat nergens op..
Is aluminium + water ook niet een slechte combinatie, aluminium zijnde een alkalimetaal? Ik herinner me zo vaag iets van de chemieles... In dat geval heeft hij het waarschijnlijk alleen maar erger gemaakt door er water over te gieten. Het zuiver alu lag waarschijnlijk door het product al bloot...

http://jchemed.chem.wisc....CA2/MAIN/ALKALI/CD2R1.HTM
Aluminium is geen alkali metaal, want dat zijn Metalen uit Groep I in het Periodiek Systeem (oa Natrium, Rubidium, Cesium) Al staat in Groep III :)
Water en Aluminuim is geen probleem omdat Aluminium een oxidelaagje vormt als het in aanraking met lucht of water komt die het goed beschermt, mocht er toch nog Al in contact met water komen, ontstaat er gewoon een nieuw oxidelaagje.
Dit spul reageert totaal anders met Al, het vreet gewoon door het oxide en het Aluminium heen }>
Het lijkt meer een soort katalysator effect, aangezien een heel klein beetje van dat spul een halve koeler wegvreet. Mischien het effect dat door dat spul zuurstof door de oxidatielaag van aluminium heen kan komen waardoor oxidatie door blijft gaan :?

Ik vind de reactie beetje overdreven over hoe gevaarlijk die pasta wel niet is, alles is relatief.
- Chloor(/glorix/bleekmiddel) over je handen gooien is ook erg gevaarlijk.
Daarnaast tast chloor heel veel zaken aan zoals kleding.
- Zo is aardgas weer gevaarlijk omdat uhmja ok het nogal explosief kan zijn :+
- Veel koelpasta' s zijn enigzins giiitg, daar hoor je ook nooit over.

Maar iedereen weet dat die zaken gevaarlijk zijn waardoor ongelukken bijna zelden voorkomen.
Zal wat zijn.. beetje regen op je vliegtuig..
Leuk goedje om je alu. velgen van je buurmans auto te pimpen }>
Vreet dit je CPU niet weg dan? ook leuk als je dat goedje morst en je moederbord begint weg te 'koken'.
Natuurlijk niet want:

1. Een CPU bestaat niet uit aluminium
2. Dat goedje is bedoeld om tussen je koeler en de CPU te smeren dus het lijkt me niet dat het je CPU dan opvreet :Y)
Het was ook niet de bedoeling dat het je koeler opvreet |:(
Nee maar het staat toch op de verpakking dat het niet voor aluminium geschikt is? Staat er soms ook op dat het niet voor CPU's geschikt is? :Y)
En de heatspreader is uit koper gemaakt. En als je nu koelpasta voor een alu koeler gebruikt, en die geeft zo reactie bij je heatspreader ....
Anoniem: 93545 @twan120 november 2005 20:01
Maar dat doet'ie niet, bovendien zit er een laagje nikkel oid. op die heatspreader.

En bij zit er geen heatspreader om want het leek me wel grappig om die er af te slopen (heatspreader is in principe een extra barriere in de warmteoverdracht, vooral de karige koelpasta tussen de cpu en je heatspreader)
En nee m'n cpu is er niet aan overleden.
Heatspreaders van CPU's zijn toch van aluminium ?
Anoniem: 129071 @DaWaN20 november 2005 02:08
Uhmmm Heatspreaders voor cpu's?

Tegenwoordig praten we bij cpu's toch over Heatsinks.

En de benaming heat spreader werd dacht ik bij van die plaatjuhs op geheugen gebruikt.

of zijn bijde benamingen toepasselijk?
Heatsink is het geval dat je erop plaatst oom hem te koelen (de zalmann in dit geval). De heatspreader is het ding tegenwoordig op alle (massa markt) cpu's zit om de core te beschermen en de hitte effectiever naar de heat sink over te brengen.

Vergelijk een oude athlon met een athlon 64 dan zie het zo waar het over gaat.
GOED JOH!! om iemand een dom kop te noemen maak je vrienden mee!

Ik dacht dat jullie het over de Heatsink hadden, ik heb me gewoon vergist!
Ik wist niet dat de benaming voor dat deel van de cpu ook heatspreader was.

nu weet ik gelukkig wel waar het over gaat:).

Beter iemand op zijn fout wijzen (bedankt Pozo) dan iemand Dom noemen!
Nou het is eerlijk gezegd ook vrij d*m om op zo iemand te gaan reageren, maar goed. Zelf weten.
Daar heb je inderdaad wel een beetjuh gelijk in.

maar ik vraag me af als dat spul zogezegt deze heatspreader zo gezget op 1 of andere manier kan aantasten.
en ook al gebruiken alleen tweakers het, kan het product dan niet gewoon als "verboden/zeer gevaarlijk" (daarom niet verkocht mag worden) worden bestempeld.

want als er speciaal 2 versies voor zijn ontwikkels en je hebt dus voor de gein als deze jongen een Zalman koeler met koper en aluminium dan zou je het spul al niet kunnen gebruiken.

zelfs al zou je het wel kunnen gebruiken voor de koeler dan zou die heatspreader weer het probleem zijn.
volgens mij is die van amd koper met een lagje nikkel oid.
en hoe reageerd dat spul daarop?
Nee hoor, het is van massief zilver. Vandaar dat deze processors relatief "zwaar" zijn door de heatspreader. Zilver heeft de beste warmte-geleidingscoëfficiënt en is bovendien bestand tegen snelle oxidatie waar koper meer last van heeft.
Zilver zal dus niet aangetast worden door deze troep aangezien zilver over een hoge edelheid beschikt.
Nee hoor koper met inderdaad een laagje nikkel.

Het koper is voor de warmte geleiding, nikkel is tegen de oxidatie.
Zilver? Welnee. Dan zou de heatspreader drie keer zo duur zijn als de rest van de chip.

Alle heatspreaders die ik gesloopt heb zijn gewoon platen koper.
Goud heeft een beter warmtegeleidingscoefficiënt.
Ik heb m'n binas al in geen jaren gezien, maar dat weet ik nog wel.

Maargoed een massief goeden heatspreader lijkt me ook behoorlijk in de centen te lopen.
Wel een aardige bling bling tweak trouwens....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.