Processor koelen met vloeibaar metaal

Omdat men bij NanoCoolers van mening was dat de traditionele koeltechnieken onvoldoende prestaties leveren, ging men op zoek naar een nieuwe technologie. Men baseerde zich daarvoor op de gekende heatpipes, die de warmte van de processor wegvoeren naar een koelblok, maar in plaats van lucht of water, ging men gebruikmaken van vloeibare metalen om de warmte te transporteren. Op de processor wordt een blokje bevestigd dat de warmte doorgeeft aan de vloeibare metalen. Met behulp van een elektromagnetische pomp wordt dit metaal naar het koelblok gestuurd, waar de warmte aan de vrije lucht afgegeven kan worden en waarna het vloeibare metaal terug richting processor 'gepompt' kan worden. Een groot voordeel van dit principe is volgens NanoCoolers de geruisloze pomp, die zonder bewegende delen werkt.

Liquid Metal Cooling

Door Yoeri Lauwers

Eindredacteur

04-05-2005 • 08:58

102

Bron: NanoCoolers

Reacties (102)

102
100
71
24
2
7
Wijzig sortering
Anoniem: 89691 4 mei 2005 09:03
Vloeibaar metaal, bedoelen ze het giftige kwik? Als het gaat lekken in combinatie met warmte (hete processor), zit je ineens met een zwaar giftige wolk in je woning.
een mengsel van indium en gallium geeft een soort van soldeermetaal met een smeltpunt van 10 graden.

zo zijn er meer mengsels (eutecten) die een laag smeltpunt hebben.

indium-gallium is niet zo giftig. het wordt wel eens gebruikt als warmtegeleidend contact vloeistof/pasta. kan je gewoon met je blote handen gebruiken, alleen worden je klauwen er wel pikzwart van.

puur gallium smelt in de hand
natrium en kalium hebben ook een relatief laag smeltpunt, maar zijn bijzonder ontvlambaar. InGa-eutect is de beste kandidaat als je het mij vraagt.
Dat heb je dus goed fout he, kijk eens hier:

http://ultimatemetals.co.uk/ga_in.htm

Het smeltpunt van gallium is zo'n 30 graden, dit betekent dat het onder dat punt vast is en niet vloeibaar, voordat al dat gallium opgewarmt is tot het gesmolten is, is je processor al oververhit. Bovendien is het de vraag of dit metaal wel gevoelig is voor magnetisme, anders werkt de pomp natuurlijk niet.
maar zoals je al eerder had kunnen lezen,
mits je daar aandacht aan gaf,
was het mengsel InGaSn, wat resulteerd in een smeltpunt van -10 graden
Maar het gaat niet om het kookpunt, je hebt geen gas nodig, maar iets vloeibaars, al zou het in gas veranderen, dan zou het kapot springen van de druk. Hier in Nederland ligt de gemiddelde kamertemperatuur onder de 30 graden, dus is dit metaal in vaste toestand wanneer je de PC aanzet.
Un1ty, als het er was geweest had je van mij de modscore '+1 volhardend' gekregen ;)
je leest niet goed.
er staat dat als het smeltpunt zo laag is.
misschien het kookpunt ook wel laag is.
en ik noemde bijv. 30 graden.
want ik wist niet wat het kookpunt van het mengsel was
en er staat dat het smeltpunt van InGa 10 graden is.
en niet over galium zelf.

voortaan alles lezen, en niet zomaar zinnetjes eruit pakken
Ja sorry, ben zeer hardhoofdig xD

maargoed.
zal waarschijnlijk niet zon mooi UV groen kleurtje kunnen bijvoegen.
zoals bij Waterkoeling... :)
dus echte modders! kies Waterkoeling!! :D
//offtopic.
volgens mij tegelijk gepost.
maar inderdaad het is galium met indium
maar ook nog tin erbij.
zodat hij bij -10 graden al smelt.
dit zou ook kunnen betekenen dat kookpunt lager word.
stel je voor een kookpunt van 30 graden.
dan, als je proc boven de 30 graden raakt.
krijgt je koelprestatie opeens een extra 'boost'
omdat het niet meer rond stroomd, maar vliegt!
geen wrijving meer tegen.
maar zou ook kunnen zijn dat het dan helemaal geen warmte meer transporteerd, omdat het minder contact meer maakt met de koeler |:(
de kookpunten zitten nog retehoog, denk aan 400-500 graden of hoger. dan is je proc al kapot als je het zo ver laat komen! :)
haha ja dat zou inderdaad een probleem zijn.
ik lees nu inderdaad net ook dat de kookpunt erg hoog ligt.
maar het zou wel leuk zijn om te proberen.
dat metaal in gasvorm.
wie weet in de toekomst.
er worden nogsteeds nieuwe legeringen gevonden met zeer aparte eigenschappen.
als ze er nou een hadden met dezelfde eigenschappen als NO²...
alleen dan wat milieu vriendelijker, en makkelijker in gebruik
standaard al < -0 graden.
alleen dan wel een probleem met installeren...
mag je er wel handschoenen bij pakken (8>
Anoniem: 23430 @Molybdenum4 mei 2005 10:06
Het zal inderdaad een metaalloïde zijn van Indium en Gallium, maar de smelttemperatuur is afhankelijk van de verhouding.

Eenmaal gesmolten kan deze combinatie overigens prima worden gekoeld tot zelfs onder hun smeltpunt, zonder direct weer terug te keren naar hun vaste toestand.
Als het een legering met o.a. gallium en indium is, dan kan dit een dure grap worden. Hoeveel gram gaat wel niet in het systeem zitten? Bovendien zijn het beide metalen die niet erg veel voorkomen (vergeleken met bijvoorbeeld koper), en in mijn ogen is het beter om het te gebruiken in systemen waar geen alternatieven voor zijn, zoals in halfgeleiders.
laptops bijvoorbeeld.
heatpipe naar de achterkant.
en dan heb je ook geen enorme benen warmer meer ;)
In het artikel staat dat het gebruikte vloeibare metaal "non-toxic" is. Kwik kan het dus niet zijn. Geen idee wat het wel is, maar het zal wel een speciale legering zijn. De meeste "pure" metalen zijn namelijk niet vloeibaar bij kamertemperartuur.

edit: Natrium zou ook kunnen, maar dit is een zeer onedel en dus reactief metaal. In normale toestand is het ook niet vloeibaar VZVIW..

Edit2: Het zal inderdaad wel een Natrium-Kalium mengsel zijn: http://www.frigprim.com/articels4/LiqMetal.html
in het periodiek van elementen kun je zien dat bijna elke stof een metaal is.
of eigenschappen van 'een metaal'

dus het kunnen er heel veel zijn.
natrium zou dan ook niet 'zuiver' mogen zijn.
dat is ook niet echt goed
natrium reageerde met water als ik het me goed herinner.
(sorry geen zin om aan school te denken :P tis vakantie)
en de luchtvochtigheid in je kamer is niet echt bepaald laag.
dan heb je wel een probleem, want dan heb je 2 warmte bronnen

//edit:
even gegoogled
http://www.liquidmetal.com/
maar dit is, integenstelling tot wat de naam doet vermoeden, volgens mij niet vloeibaar.

2e zoek actie:
http://www.scitoys.com/scitoys/scitoys/thermo/liquid_metal/liquid_meta l.html
The vial on the right contains gallium, an element that melts at 29.76° Celsius (85.57° Fahrenheit). The vial on the left is an alloy that contains gallium, indium, and tin, and melts at -20° Celsius (-4° Fahrenheit). (Both are available in our catalog.)
galium legering dus.
Transporteren van warmte is afkoelen. Er is geen andere manier van afkoelen :) Neem een standaard koeler met fan, daarin wordt de warmte van de CPU naar het koelblok getransporteerd. De fan zorgt ervoor dat lucht langs het koelblok wordt geblaast. De warmte wordt dan van het koelblok naar de lucht getransporteerd. De lucht wordt vervolgens uitgeblazen, de kast uit, en nieuw koude lucht wordt naar binnen gezogen.

Door het gebruik van heatpipes is het koelblok te verplaatsen naar een ander deel van het moederbord en kan makkelijker van vorm worden veranderd (er hoeven immers geen delen van het moederbord meer in de weg te zitten en het kan aan de kast zelf gemonteerd worden).

Je kan met deze uitvinding dus de plek waar de warmte aan de lucht wordt afgegeven verplaatsen van binnen de kast naar buiten de kast wat zeer gunstig is voor de koeling. En zelfs de hele kast zou als koelblok kunnen dienen, heb je geen ventilatoren meer nodig ook.
hehe hoe kan het water in de lucht ingodsnaam reageren met het metaal (zoals natrium). Het vloeibaar metaal zit in een heatpipe. en door die heatpipe gaat niet zomaar lucht en water doorheen hoor :) zou wel vreemd zijn.
maarja je hebt wel gelijk dat als natrium met water reageert dat het boem doet :) en veel warmte veroorzaakt. maar zover ik kan zien, kan water onmogelijk bij het vloeibaarmetaal komen
Het metaal hoeft op zich niet vloeibaar te om ons heen, als je het onder lage druk houdt dan heb je een lagere temperatuur nodig om het te smelten (denk maar aan kokend water hoog in de bergen, waar de luchtdruk lager is), maar een legering werkt idd ook ;)

Verder zie ik het punt van vloeibaar metaal gebruiken niet echt, het heeft wel een hoge leetheids-factor, maar verder transporteert het metaal alleen de warmte, het koelt zelf niet, en dan is volgens mij de stille motor het enige echte voordeel...
NoobX: Het punt van gebruik van metaal is dat metaal veel beter warmte geleidt dan water of de normale vloeistoffen in een heatpipe. Anders had je net zo goed een koellichaam van hoogpolig tapijt kunnen gebruiken ... Of gewone lucht ook goed genoeg om te koelen?? Je kan het zelf ondervinden door in je ene hand een zakje met water vast te houden (zakje zo dun mogelijk anders is het effect van het zakje te groot maar wel een zakje, anders dan krijg je juist koelte door het verdampen van het water en dat is niet eerlijk) en in je andere een bol van, zeg, koper. Diegene die het koudst aanvoelt neemt het snelst je lichaamswarmte op die zich in je hand bevindt. Zorg wel dat beiden op kamertemperatuur zijn. Het is niet eerlijk om water van 15 graden celcius uit de kraan te nemen. Laat het eerst een beetje opwarmen. Evenzo: stop die bol van koper niet in de koelkast. Natuurlijk kan je dit effect ook meten en er staan zelfs tabellen in je binas over de warmtegeleiding van verschillende materialen. Of anders kan je eea wel op internet vinden.
Zo'n heat-pipe systeem als ze het hier voorstellen koelt dus niet alleen stil maar voert de warmte ook (veel) sneller af.
Anoniem: 141611 @un1ty19 mei 2005 16:56
Zover ik weet bestaat kou niet, kou is slechts een tekortkoming aan thermische energie. Je kan kou niet verplaatsen, je kan wel iets van zijn thermische energie bestelen en vervolgens naar een thermoenergie-rijke bron brengen waardoor hij dat thermisch energie (aka warmte) dus opzuigt.
er kan ook condens vormen tussen dubbelglas.
waarom niet binnen in een heatpipe dan.
er hoefd maar 1 micro gaatje in te zitten en je kunt al condens krijgen.
en dan... heb je een probleem met natrium in je koeler :Y)
er is wel een andere manier van koelen hoor.
kijk maar naar de prom's
die koelen met stikstof.
en volgens mij 'verplaatst' dat niet de warmte weg,
maar 'verplaatst' die de kou naar de cpu
Ik zal maar even mijn natuurkunde leraar napraten aangezien ik nog niet zo goed ben op dat gebied:
Warmte is geen vorm van energie, het is een vorm van energie overbrengen"

Wanneer je het dus zo zou bekijken is warmte energie overbrengen en is warmte transporteren ook energie overbrengen, dus wanneer je met stikstof koelt en die energie opslaat in de stikstof in gasvorm, verplaats je de energie die weer vrijkomt als de stikstof weer gaat condenseren naar een vloeistof.

EDIT:

Wanneer we het over natrium gaan hebben is dat nou net een van de dingen waarbij ik wel aan school wil denken.

"Stoffen uit de eerste kolom in het periodiek systeem hebben 1 elektron over t.o.v. een edelgas. Aangezien alle stoffen precies volle elektronenbanen willen hebben gaan ze snel reageren. Dat gaan we nu bekijken. *klas loopt naar veld met bakje water* Zo, nu wat natrium erbij... *BOEM met mooie lichteffectjes* "

was wel lol :Y)
Anoniem: 62211 @Atomsk4 mei 2005 14:39
:P of puur goud.. schijnt ook vloeibaar te zijn
EXCUSE ME?

Puur goud bij kamertemperatuur en aardse druk is een welliswaar zacht en enigszins kneedbaar maar verder echt wel vast metaal wat zowel gevonden wordt in poedervorm (gewassen uit een rivier die langs een goudhoudende ader slijpt) als in "nuggets", of stukjes. (denk aan kipnuggets maar meestal iets kleiner) Omdat het zeer weinig reactief is (zeker voor een metaal) wordt het vrijwel niet in ertsvorm (lees: soort van zout) gevonden maar bijna altijd in pure vorm. Soms echter wordt het in de natuur ook als amalgaam met voornamelijk kwik of zilver gevonden. Dit zijn mengelingen (vergelijkbaar met olie en azijn die gemixt worden in mayonaise) geen reacties. Een amalgaam van Goud met zilver heet "Electrum".
Er bestaan wel goud zouten maar die zijn meestal via industriele weg vervaardigd en erg instabiel. Ze worden naar mijn weten in de behandeling van Rheuma gebruikt...
nee puur goud is poeder.

//edit: hoezo ben ik offtopic.
ik zeg hetzelfde als jiriw
en hij krijgt +2 behulpzaam.
alleen hij l*lt er nog een verhaaltje omheen.
en ik reageerde op pandora.
of zijn jullie gewoon mijn grote alwetend~/volhardendheid zat :+
Als je de link had gevolgd zou je weten dat het om een niet giftig, niet ontvlambaar en omgevingvriendelijk metaal gaat.
Welk het juist is kan ik er ook niet uit opmaken. Maar in ieder geval geen kwik dat wel giftig is.
Precies, mensen schijnen te denken dat "voeibaar metaal == kwik", toevallig omdat kwik het enige metaal is, dat bij kamertemperatuur vloeibaar is.

Maar er zijn nog wel andere metalen te maken die vloeibaar zijn (zo blijkt). En dat hoeft ook niet per se een element te zijn, maar kan evengoed een moleculaire verbinding van iets zijn (iets dat niet iedereen kent), nietwaar?

Kan natuurlijk ook dat het een oplossing van een metaal in olie of water is :z
dat is toch een chemische reactie?
want er vormt, buiten een plasje zuur met ijzer troebel, ook nog damp...
maar niet echt een oplossing te noemen lijkt mij...
Metalen zijn niet oplosbaar.
Dus als jij vloeibaar zoutzuur over ijzer giet, dan lost het ijzer niet op? :z
Metalen zijn niet oplosbaar.
Metalen die jij kent misschien niet, maar wie zegt dat hier een bekende zoals ijzer op koper gebruikt wordt? Boven kun je metalen wel degelijk "oplossen" in de vorm van ionen.
Metalen zijn niet oplosbaar.
Goud lost op in kwik
Ook zuigt het koelblok zelf verse lucht aan.
Dus ventilator is ook niet persé nodig.
Wel zal het koelblok een behoorlijke omvang dienen te hebben.

Maar stil is dit zeker! En cool ook. .. en het koelt ook nog!
Overigens is de handel/import/export in materialen/producten met kwik erin verwerkt al een tijdje verboden in Nederland..

Zo doende worden komende jaren bijvoorbeeld ook kwikdrukmeters (denk aan bloeddrukmeters en thermometers voor buiten e.d.) langzaam aan vervangen voor meters waar geen kwik in zit verwerkt.

Betekend overigens niet dat je strafbaar bent als je een kwikthermometer hebt, maar dat je, als t goed is, niet zomaar even bij de blokker oid een kwikthermometertje kan kopen.
In Nederland zijn alle kwikhoudende producten nu verboden en moeten uit de handel genomen worden.
@ http://www.nvbt.nl/hot-metalen9.html


Ziet er wel leuk uit deze manier van systeem koelen, zou het te combineren zijn met stikstofkoeling op de een of andere manier, buiten je kast, in een bak maakt ijsafzetting dan ook niet zoveel uit. Misschien zijn er dan nog wel betere overklokprestaties mogelijk hiermee :)
Vloeibaar metaal, bedoelen ze het giftige kwik?
Uit het artikel van NanoCoolers:
The liquid metal is non-flammable, non-toxic and environmentally friendly. As a metal, the liquid is both highly thermally conductive and highly electrically conductive.
Het is dus zeker geen kwik, welk metaal wel wordt niet vermeld.
Anoniem: 95352 4 mei 2005 09:20
Het lijkt mij geen groot hitte voordeel opleveren. Waterkoelers krijgen je proc al snel rond kamertemperatuur en omdat je nog steeds met een ongeforceerde warmtewisselaar werkt krijg je het hier dus niet onder(Of in elk geval moeilijk, zeker zonder gigantische hoeveelheden fans).

Je directe medium(het metaal) koelt dan misschien beter, maar je indirecte medium(de lucht) koelt nog steeds hetzelfde
Misschien geen groot hitte voordeel, rare zin overigens in deze context ;) maar wel stilte zie:
Een groot voordeel van dit principe is volgens NanoCoolers de geruisloze pomp, die zonder bewegende delen werkt
klopt maar je zult uiteindelijk de hitte vd heatpipes moeten afvoeren wat minder geruisloos eraan toe zal gaan. waarschijnlijk net zoals waterkoeling via een soort van radiator
alleen jammer dat een waterkoeler (correct me if i'm wrong tho, want ik gebruik geen waterkoeling):

groter is (reservoir),
onbetrouwbaarder is (bewegende onderdelen),
meer geluid maakt (pompje).
dat "meer geluid" dat klopt niet: een zelfde koelingswaarde met alleen lucht halen betekent normaliter veel grotere fans op behoorlijk hoge toeren.
dan is het geluid van een lekker stil pompje vergeleken met een lekker stille 120mm fan nog altijd minder.
Anoniem: 22672 @Anoniem: 3994 mei 2005 21:46
en deze "stille"120mm fan plak je dan op je radiator ....
dat van onbetouwbaar klopt ook niet helemaal....

Je processor Mits een goed moederbord schakeld je PC uit.... nadat je proc is afgekoeld kan je de pc weer aanzetten.....

tevens... als je slim bent bouw je 2 pompjes in + een bar meter.... als de druk dan wegvalt op pomp1 dan kan het andere pompje het overnemen zodat jij in alle rust de pomp1 kan vervangen.
Ik heb ook al gehoord dat Coolermaster and Thermaltake hier ook mee bezig waren dus meerdere bedrijven zien hier het nut van in.

Zover ik weet zijn er 2 metalen die naast kwik op een vrij lage temperatuur vloeibaar worden: Gallium en Cesium die allebei rond 29°C-30°C vloeibaar zijn. Het volgende metaal dat vloeibaar is op lage temperatuur is rond 40°C (rubidium).

Het voordeel is natuurlijk een hogere warmteafvoer en een stillere koeling en is dus ideaal om cpu's mee te koelen. Ben alleen benieuwd hoe ze het oplossen als de computer uitstaat en de temperatuur zakt rond de 25°C en het metaal gaat stollen? Moet je het dan weer vloeibaar laten worden bij het warmer worden van de CPU. Kan me niet indenken dat dit een goede oplossing is. De metalen zetten namelijk enorm uit (vooral Gallium) bij het "vast" worden van het metaal.

Gallium is overigens een bijproduct bij het maken van alluminium en is qua kostprijs en beschikbaarheid waarschijnlijk het metaal wat er gebruikt gaat worden.
Anoniem: 21486 @spef4 mei 2005 11:00
edit: @ kippekop: my mistake, je hebt gelijk
Gallium is één van de weinig metalen die dus wél uitzet bij het stollen.
wijzig je reactie dan ook count grisndinges
Anoniem: 137316 4 mei 2005 09:04
En hoeveel scheelt dit in de warmte, als t vergeleken wordt met luchtkoeling?
Denk dat het beter koelt dan luchtkoeling. Metaal heeft de eigenschap erg goed te geleiden (daarom worden koelblokken ook van aluminium gemaakt).

edit: hmm, volgende keer ff beter andere posts lezen...
ik denk vergelijkbaar met water.
4 tot 5x zo snel afkoelend
(ergens op National geographic gehoord, van een kerel die door het ijs was gezakt :Y).)

maar ik denk dat ijzer op ijzer nog een beetje beter koelt.
mits het vloeibaar is
dat is niet te vergelijken. ff voorbeeldje

een cpu met een waterblok koelt 80% beter

maar zet die cpu, in een meer, (dat dan nog bevroren is ook)
en het koelt idd 4 tot 5 maal beter, gewoon, omdat er direct contact is met zeeer koud water, en er voortdurend nieuw koud water bijkomt (het warme stijgt immers)
Nee ik denk vloeibare natirum, zoals ook wel in snelle kweekreactoren wordt gebruikt ;)
Het is nog steeds luchtkoeling, het koelblok moet nog steeds gekoeld worden. Alleen de heatpipe is in feite effectiever dan de huidige heatpipes met vloeistof
Google doet wonderen als je meer wilt weten over Liquid Metal.

Hier een mooie link over vloeibaar metaal(geen kwik) @ kamer temperatuur.
http://www.scitoys.com/scitoys/scitoys/thermo/liquid_metal/liquid_meta l.html
Alleen is de kleverige eigenschap van deze substantie niet handig als je het vloeibare metaal (de legering) wilt gebruiken in koelsystemen. Het metaal zal grote weerstand opwekken door tegen de wanden van het koelsysteem te kleven en is er veel meer vermogen nodig om de boel rond te pompen. Aangezien alles met een electromagneet zou gaan is dat alles behalve efficiënt. Dan zou je net zo goed een peltier-element kunnen gebruiken als je dan toch zoveel vermogen wilt verstoken en de koeltemperatuur ligt nog lager ook. :)

Maar goed, het is nog niet precies duidelijk wat ze gebruiken.

[edit]
Voor wie deze reactie overbodig vond, lees eens het stukje achter de link, weet je meteen waarom ik dat zei.
en wat kost dit tov. van traditioneele luchtkoeling ?

Het leuke daarvan is namelijk dat het gewoon lekker betaalbaar is :)
Op het forum zijn we al een tijdje in ene topic bezig:
http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/498150
Ook hele andere nano-koel methoden.

Alleen zijn er nog steeds niet echt koopbare spullen.
Oem's en testprojecten maar geen retail spul.
Er valt niet veel van de ontwikkeling te vertellen het laatste jaar.
Anoniem: 43070 4 mei 2005 09:10
Cesium of Gallium heeft een smelt temperatuur net onder de 30 graden celsius.
Het schijnt een gallium-legering te zijn:

"NanoCoolers, founded by a former IBM researcher, uses magnetic pumps to circulate a nontoxic liquid metal gallium alloy, which the company claims absorbs and releases heat far more efficiently than water."
Anoniem: 143297 4 mei 2005 11:02
Ik denk gewoon niet dat dit gaat werken. Een fan zal IMO altijd nodig blijven. Dit gaat gewoon net zo (slecht?, geen lawaai is lekker maar die hoge temparatuur niet) werken als die Zalman heat pipe technology. Ook al gebruik je vloeibaar metaal: water geeft warmte gewoon beter af. Ze kunnen zich beter op Phase-Change richten, alleen dan goedkoper :Y)
Hoezo geeft water beter warmte af?

Volgens mij juist niet door de hoge soortelijke temperatuur.

Als ik x joules afvoer bij de CPU, wordt het metaal warmer dan water.

Afgifte van warmte is afhankelijk van het temperatuurverschil tussen het ene en het andere medium.

Metaal is in bovenstaande verhaal warmer, staat sneller warmte af. Bijkomend effect is dat als het oppervlak afkoelt, door de goede warmte geleiding van metaal de dieper liggende warmte snel naar het oppervlak komt om daar ook over te gaan in het andere medium (bijv. lucht).
Anoniem: 143387 4 mei 2005 10:54
Het enige dat mij nog niet geheel duidelijk is, is het volgende: Naar mijn idee van natuurkunde, raakt metaal zijn warmte moeilijker kwijt dan water (dit kan liggen aan mijn onbegrip van de thermodynamica) dus op het moment dat het metaal het koelblok verlaat (en dus warm is) moet het ook weer afgekoeld worden (dit door de "radiator" (ambient exchanger)) Deze wordt gekoeld door air flow = ventilator. Of er zit dus een grote radiator aan, of er staat een loeiende stofzuiger-fan te draaien om deze af te koelen,

wat begrijp ik niet?
je hebt helemaal gelijk de beste warmte geleider is water. veel beter dan de meeste metalen. de reden waarom ze hier overgaan op metalen is het volgende:

Op de processor wordt een blokje bevestigd dat de warmte doorgeeft aan de vloeibare metalen. Met behulp van een elektromagnetische pomp wordt dit metaal naar het koelblok gestuurd, waar de warmte aan de vrije lucht afgegeven kan worden en waarna het vloeibare metaal terug richting processor 'gepompt' kan worden. Een groot voordeel van dit principe is volgens NanoCoolers de geruisloze pomp, die zonder bewegende delen werkt.

je kan het rond pompen met "pompjes" die geruisloos stil zijn. en dat wil de consument :)
Anoniem: 120539 @nr124 mei 2005 11:58
Volgens mij heeft water een hele hoge warmtecapaciteit, maar dat is iets anders dan een goede geleider.
Ter info de cijfers:

Warmtegeleiding:
water 0,6 W/mK
gallium 40,6 W/mK

Specifieke warmte:
water 4200 J/kgK
gallium 370 J/kgK

Water kan dus meer warmte opslaan, gallium (en vrijwel alle andere metalen) geleiden warmte beter.


Sommige mensen noemen de hoge prijs van gallium een obstakel. Gallium is inderdaad duurder dan water, maar omdat er maar weinig van nodig is blijven de kosten beperkt:

Stel dat het systeem bestaat uit een pijp van 0.5 cm diameter en een totale lengte van 30 cm. De inhoud is dan ongeveer 6cc, wat neerkomt op 35 gram gallium.

Bij een prijs van 250$/kg (zuiverheid 99.99%, prijzen voor minder puur gallium kon ik niet zo snel vinden) is dat $8,70. Waarschijnlijk het duurste onderdeel van het systeem, maar ook weer niet onoverkomelijk voor bv een high-tech laptopkoelsysteem.
precies. Warmtecapaciteit is niet gelijk aan geleidbaarheid. Elk metaal geleidt warmte vele malen beter dan water.

De warmtecapaciteit van water is daarentegen het hoogst van allen, maar heeft niks te maken met warmteafvoer.
Dat zie je verkeerd. Metalen geleiden over het algemeen beter warmte, waardoor het temperatuursverschil tussen de lucht en de radiator hoger zal zijn (de rad wordt heter). Temperatuursverschil is de drijvende kracht voor warmte transport, net als spanningsverschil de drijvende kracht voor stroom is. ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.