Sapphire introduceert metaalgekoelde videokaart

Op de E3-gamebeurs heeft Sapphire een werkend model laten zien van zijn nieuwste videokaart die gebaseerd is op de Radeon X850XT Platinum Edition. Het unieke aan deze kaart is dat de koeling niet bestaat uit de heatsink-ventilatorcombinatie, maar dat de warmte van de GPU en RAM getransporteerd wordt door middel van vloeibare metalen. Op de videokaart zit een koelelement die de warmte afgeeft aan die metalen. Via een elektromagnetische pomp wordt dit metaal naar het koelblok gestuurd, waar de warmte aan de vrije lucht afgegeven kan worden en vervolgens het vloeibare metaal terug richting de grafische processor 'gepompt' kan worden. Deze techniek wordt ontwikkeld door nanoCoolers en werd begin mei onthuld. The Inquirer heeft het prototype van de videokaart weten te fotograferen en weet te melden dat de Blizzard, zoals de videokaart door Sapphire gedoopt is, in juli klaar zal zijn om geproduceerd te worden. Waarschijnlijk zal de kaart ook ontdaan worden van de ventilators.

Sapphire Radeon X850 XT Platinum Edition Blizzard
Prototype van Sapphire's Radeon X850 XT Platinum Edition Blizzard

Sapphire heeft ondertussen de specificaties van de Blizzard bekendgemaakt. Op de pagina vinden we naast de specs ook een aantal gegevens: zo zou de techniek met liquid metal 65 keer meer warmte transporteren dan een waterkoeling. Daarnaast zou volgens Sapphire de Blizzard 10 graden Celsius koeler zijn dan een Arctic Cooling-koeling en wordt er 25 procent minder geluid geproduceerd dan met de standaard koeling van ATi.

Door Robin Vreuls

Doktersteam

19-05-2005 • 16:10

61

Bron: Sapphire

Reacties (61)

61
59
20
6
1
13
Wijzig sortering
In het artikel wordt The Register genoemd, echter gaat de link naar The Inquirer ;) Verder een quote van Inq, het laatste deel van het artikel daar:
Just for the record, the prototype card still has fans while the final design will lose them.
Dit is heel apart. De warmte die van de GPU komt wordt door het vloeibare metaal afgevoerd, prima. Daarna afgifte aan heatsink, maar er is blijkbaar geen actieve koeling meer in het eindprodukt volgens die quote.

Dit heeft als gevolg dat al die warmte die van de GPU afkomt (die warmte is er echt, en moet ergens heen) dus rond de videokaart blijft hangen, en daar onderdelen (ram van de videokaart, moederbord etc) gaat opwarmen. Geen fijn idee: dit is eenzelfde probleem als waar mensen die waterkoeling soms tegen aanlopen: doordat er geen actieve luchtkoeling meer is door hun waterkoelblokken, warmen onderdelen van het moederbord op, waardoor er ineens rare hangups ontstaan waar ze normaal geen last van hadden toen ze nog luchtkoeling op proc, vga en chipset hadden.

Geen fijn vooruitzicht dus, als dit zo gaat werken :o
Hier zat ik ook net aan te denken. Zo te zien komt de warmte nooit je kast uit dus schiet je er per saldo niks mee op.
Anoniem: 114477 @Remy19 mei 2005 19:05
Passieve koeling is dan wel fijn, maar er is ten minste nog 1 case-fan nodig om de warme lucht te verwijderen. Als ik je goed begrijp.
Deze oplossing zal er voor zorgen dat het makkelijk wordt om deze kaart te overclocken. Lagere temperaturen en 1/4 geluidsreductie is daar heel leuk bijgenomen. De vraag is nu alleen maar. Wat gaat het gewicht en de prijs van dit ding zijn?
Daar ben ik het niet mee eens wat te doen als de videokaart al standaart te warm draait en dit een stille manier is om een videokaart te koelen.......
Ik zag 'm net toevallig op de site van ATi :) het lijkt me een hele mooie techniek als ze weer passief gekoeld kunnen worden, nu alleen nog het stroomverbruik omlaag brengen.

Iemand misschien enig idee welke metalen er dan in gebruikt worden?
een mengsel van gallium, indium en tin is de meest voor de hand liggende koeling. dit mengsel heeft een smeltpunt onder nul en is niet giftig als bijvoorbeeld kwik.
Meer hierover is hier te vinden:

http://www.scitoys.com/scitoys/scitoys/thermo/liquid_metal/liquid_meta l.html

Waarschijnlijk heb je dit daar vandaan :Y)
@bamboe: je hebt er natuurlijk nooit bij stilgestaan dat ik het misschien wel gewoon wist.... :Z

beetje min om te beginnen over 'bovenaan het lijstje staan'. ik ben al lang lid van deze community en juist ik ben iemand die hier niet loopt te zieken met first posts e.d. ik lees gewoon het draadje in volgorde door en reageer daar adequaat op, dat het toevallig al verder weg staat zegt meer over de mensen die het daar hebben gepost: ze reageren niet op een opmerking van iemand die nóg eerder is gemaakt...

om je maar even te verlichten: ik heb gewerkt met gallium-indium legeringen voor thermische contacten. ik ben niet de eerste de beste dodo die blindelings een artikeltje gaat quoten. ik ben toevallig een materiaalkundige die ook best wel wat ervaring heeft met metalen en ook weet wat eutecten zijn...

ik ben absoluut niet iemand die hier voor de eer komt. mijn opmerking was puur informatief en zo is die tot nu toe ook gerate.... maar ik vond wel dat ik me even moest verdedigen.
of hij had gewoon het linkje moeten geven naar het topic waar NanoCoolers deze koeling techniek had geïntroduceerd.
daar heb ik het samen met iemand al lang uit gediscussieerd.
hij had beter moeten lezen dus..

// smeltpunt ligt op 10 graden, kookpunt op 2000
niet meer van toepassing.
in dat geval mijn excuses.
maar je hebt van dit soort dingen zo veel dubbel posts
dat het soms slaapwekkend word om nog de reakties te lezen vandaar misschien mijn iets wat felle commentaar.
Las je de blurb niet eens? 'electromagnetische pomp': er zit dus een pomp in, dus is er geen sprake van passieve koeling.
Yup, stond gister al op de FP van ATI en Sapphire
Dat zijn goede ontwikkelingen, hiermee worden tenminste problemen opgelost nl. koeling, geluidsproductie en afmeting (en onderhoud!!!)
Want PC's moeten sneller, stiller, kleiner, mooier en makkelijker worden, zodat ze overal voor te gebruiken zijn zonder dat ze te veel lawaai maken of teveel plaats innemen.
Ik denk dat dit soort innovatieve koelingen ook op de CPU erg gewaardeerd zullen worden.
Iig goede zet van Sapphire en consorten om verder te kijken dan alleen ventilatoren of waterkoeling.

Stroomverbruik daarentegen zie, hoor of ruik je niet, dus dat is het probleem niet.
Ik heb nog nooit iemand horen klagen over een hogere stroomrekening door PC gebruik.
En met een tunnel of laag toeren ventilator raak je die warme lucht wel kwijt.

@SurfHenk ; Alles behalve nonchalant vind ikzelf
Natuurlijk zuiniger is beter, maar ik erger me meer aan het geluid dan het verbruik, en ik denk velen met mij
Als jij geen probleem met al dat omgevingsgeluid , prima natuurlijk
Maar het zou voor veel mensen een stuk prettiger zijn als de PC's kleiner en stiller worden.

Voor bedrijven is iedere besparing meegenomen, maar wanneer bespaar je dan? Zuinige processors blijken vaak trager en dat gaat ten koste van productiviteit
Of duurder in aanschaf waarmee je de besparing teniet doet, en dan?

Om de discussie nog wat meer aan te zwengelen, koeien laten grazen is weggegooid geld, laat dat dan aan de research centra zelf over.
Als die hun CPU capaciteit bundelen en in de niet gebruikte tijd dit grazen overnemen en de gebruikers thuis hun koeien 's nachts op stal zetten dan bereik/bespaar je veel meer.

Waar het hier om gaat is dat de nieuwe koeltechniek het mogelijk maakt om kleinere PC's met vergelijkbare capaciteit en minder geluidsproductie te maken.
[off-topic]
Stroomverbruik daarentegen zie, hoor of ruik je niet, dus dat is het probleem niet.
Ik heb nog nooit iemand horen klagen over een hogere stroomrekening door PC gebruik.
Da's wel een heel persoonlijke non-observatie. Vergis je niet in hoeveel stroom een pc verbruikt. Alleen 'ik woon bij mama' jongetjes/meisjes zullen zoiets denken. Ik weet zelf nog heel goed hoe ik (nog voordat de powerkoetjes het ontdekten) als fanatieke RC 5 grazer op een gegeven moment 4 pc's 24/7 ging aanzetten om zoveel mogelijk blokjes te kraken. 8 maanden kreeg ik de brief van Nuon in huis dat m'n maandbedrag met 150,- gulden omhoog ging. Let wel dit waren twee pentiums en twee pentium II's (waarvan eentje laptop). Dat heeft mij heel snel van het permanent pc aan laten staan idee genezen hoor. Moet er niet aan denken wat 4 highend moderne pc's zouden verstoken tegenwoordig.
[/off-topic]
Verbruik is een zeer hoge motivatie voor veel mensen. Los van milieu moraal kan het je gewoon een smak geld schelen. Het is niet ondenkbaar dat je met een verlaging van de stroomconsumptie bijvoorbeeld je videokaart gedurende z'n economische levensduur terugverdiend.
"Stroomverbruik daarentegen zie, hoor of ruik je niet, dus dat is het probleem niet."

Pardon?
Misschien niet rechtstreeks, maar ik kan je vertellen (al kan ik toch moeilijk geloven dat je dat niet wist) dat je dat wel degelijk ziet, hoort of ruikt. Stroom komt dan ook niet 'zomaar' uit dat stopcontact.
Ons gigantische energieverbruik is dan ook een enorm probleem op wereldschaal.

Ik mag dan misschien alleen staan, als er ooit een techniek komt die twee keer zoveel herrie maakt maar ook twee keer zo zuinig is, neem ik ze meteen in huis (al is er natuurlijk ook hier een grens).

"Ik heb nog nooit iemand horen klagen over een hogere stroomrekening door PC gebruik."
Dat betekent dan dat stroom nog steeds te goedkoop is :)
Volgens mij zijn hele grote bedrijven hier trouwens wel degelijk in geïnteresseerd.

Sorry hoor voor m'n misschien sterke reactie, maar als ik zulke nonchalante opmerkingen tegenkom kan ik het gewoon echt niet laten.

edit:
@bennovb :
Dank je voor je extra verduidelijkingen
Ik vrees echter dat m'n bloedeigen "processor" inderdaad veel trager tikt dan de jouwe, want die verduidelijkingen kan ik toch echt niet zo goed volgen.
Nu ja. Erg is dat niet. Iedereen legt z'n prioriteiten ergens anders zo blijkt en dat is ook ieders recht..
Ik heb nog nooit iemand horen klagen over een hogere stroomrekening door PC gebruik.
Ik wel, namelijk mijn ouders telkens als ze de stroomrekening zien :D En om de een of andere reden is het dan altijd mijn PC geweest :( terwijl ik al lang het tegendeel wiskundig heb bewijzen... maarja
Ok, dat je wiskundige interesse en aanleg hebt, dat weten ze al. Die beta-kant is dus al goed ontwikkeld:

maar leg het ze nou eens in het Latijn, Frans, Duits, Spaans of gebarentaal uit. (blufje kan). Wie weet werkt dat wat overtuigender :P.
Die discussie over welk metaal gebruikt wordt is hier al geweest. Lees dat dus ff door als je het graag wilt weten ;)
Overigens is mij nu pas opgevallen dat het koelertje zoals nanotech het ontworpen heeft een direct-die koeler is. Hierboven word beschreven dat deze techniek 65 maal meer energie kan onttrekken dan waterkoeling...maar is dat dan wel direct-die waterkoeling? Of gewoon een huis-tuinen-keuken opstelling met een traditioneel vga-koelblokje. Da's namelijk wel een wereld van verschil.

Ongetwijfelt koelt dit beter maar 65 maal is wel heel veel.
zo zou de techniek met liquid metal 65 keer meer warmte transporteren dan een waterkoeling.
Lekker algemeen: een waterkoeling.
Waar hebben ze het nou over.
65% meer warmte transport. Maar hoe voeren ze die warmte dan af? Uiteindelijk moet het toch de lucht in, of mis ik hier iets?
Das ook mijn gedachte, uiteindelijk ben je afhankelijk van het koeloppervlak om warmte aan de lucht af te staan. leuk dat je meer warmte kunt transporteren, maar zonder goede afvoer ben je nog nergens...
zo zou de techniek met liquid metal 65 keer meer warmte transporteren dan een waterkoeling
Dit lijkt mij 6500% meer.
Nitpicking:
Nee hoor, slechts 6400% meer :)
(merk op: 2 keer zoveel komt overeen met 100% meer)
Supernitpicking:

65 keer zoveel warmte transporteren = 6400% meer
65 keer meer warmte transporteren (66 keer zoveel warmte transporteren) = 6500% meer

2 keer zoveel is idd 100% meer, daar zit je wel juist.
Mooi principe, echter de warmte zal nog steeds gewoon aan de lucht afgegeven moeten worden. Er is geen andere optie dan dat via een heatsink/radiator te doen.
Dat klopt maar deze techniek vergroot dus ook alleen het koeloppervlak. Doordat de warmte van de core (die misschien 1x1cm is) nu word verspreid over een veel groter oppervlak kan de warmte dus makkelijker worden afgevoerd. Dat betekend dus of een lagere temperatuur of minder herrie bij dezelfde temperatuur.
Anoniem: 141390 @Verwijderd19 mei 2005 16:22
nu hebben ze wel een groot metalen oppervlak waar de koeling 'in' gebeurd dus.

Als ze dit via de montagebracket eventueel wat kunnen doorgeven aan de case, zou prachtig zijn voor de passieve koelmogelijkheden.

verder niet vergeten dat dit een high-end kaart is, als je zo eentje passief gekoeld krijgt ben je niet slecht bezig.

grootste probleem is idd het stroomverbruik.
ja precies die warmte moet weg uit de pc kast,
ik vraag me af wanneer de eerste kastbouwer daar nu eens mee aan de slag gaat, lijkt me echt mooi als je gewoon een zijkant van je pc als warmte wisselings object kan gaan gebruiken. Via die liquid metal cooling de warmte er heen verplaatsen en dan de buiten lucht de rest laten oplossen.
Volgens mij lijkt me dat oppervlak groot genoeg om zonder extra ventilators de warmte af te voeren aan de omringende lucht.

(hmm zou ik hier niet eerst patend op moeten aanvragen...)
me echt mooi als je gewoon een zijkant van je pc als warmte wisselings object kan gaan gebruiken
Die hele dure kast van Zallman doet al zoiets. Via heatpipes gaat de warmte daar naar het oppervlakte van de gehele kast (nja, op de onderkant na dan), die als 1 grote heatsink fungeerd.
Mij lijkt dit een mooi en voor de hand liggende technologie. Toch staan er weer 2 koelers op wat het stroomverbruikt toch nog doet de hoogte ingaan. Niet geheel onverwacht natuurlijk omwille van de stijgende rekenkracht.
"enigste vloeibare metaal (op kamertemp.)"

Het is een andere vloeistof als kwik, maar ik weet niet welke juist.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.