Woningcorporaties mogen meedoen aan glasnet Amsterdam

Minister Dekker van Volkshuisvesting heeft de Amsterdamse woningcorporaties toestemming gegeven te beginnen met de aanleg van het Glasvezelnet Amsterdam (GNA). De minister stelt als voorwaarde onder meer dat de corporaties geen staatssteun mogen ontvangen. Ze heeft de corporaties laten weten dat de plannen in lijn zijn met haar voorstellen aan de Tweede Kamer om dochterondernemingen van corporaties onder bepaalde voorwaarden commerciële activiteiten te laten ontplooien. De branchevereniging van Nederlandse kabelaars Vecai laat in een reactie (pdf) weten verbaasd te zijn over de toestemming van de minister. In oktober zou Dekker nog hebben gezegd dat de woningcorporaties volgens de huidige wettelijke kaders niet aan GNA deel mogen nemen; volgens Vecai loopt de minister met haar toestemming op de wetgeving vooruit. Daarnaast zou het CPB hebben becijferd dat er geen noodzaak is de breedbandinfrastructuur vanuit de overheid te stimuleren. De Amsterdamse wethouder Mark van der Horst wijst de beschuldiging van oneerlijke concurrentie van de hand en stelt dat er gewoon sprake is van nieuwe commerciële partijen. GNA verwacht eind 2007 400 duizend aansluitingen te hebben gerealiseerd. Zowel de Tweede Kamer als de Europese Commissie moeten echter nog hun zegen aan het project geven.

glasnetwerk

Door Mick de Neeve

20-02-2006 • 23:50

35

Bron: VROM

Reacties (35)

35
34
30
9
1
1
Wijzig sortering
Ik vraag me af waar het geld vandaan moet komen. Woningcorporaties halen hun centjes binnen met het verhuren van woningen, het zou een beetje gek zijn als ze daarvan een glasvezelnet mogen bouwen.
Ten eerste oneerlijk voor huurders die daar geen internet willen, ten tweede oneerlijk voor andere aanbieders van internet zoals ADSL of kabel.
Het is vast heel logisch, maar ik snap het niet helemaal, dus misschien dat je dit nog wat toe kan lichten, want dit is wat ik nu van je reactie begrijp :
Ten eerste oneerlijk voor huurders die daar geen internet willen,
Hoezo? Die gebruiken het dan toch niet? Er zijn ook mensen die geen TV willen (of schotel), dus dan leggen we ook maar nergens coax heen? En mensen die niet of alleen mobiel willen bellen zijn er ook, dus we leggen ook maar geen telefoonlijnen meer aan :?
ten tweede oneerlijk voor andere aanbieders van internet zoals ADSL of kabel.
Glasvezel is een kabel en zoveel meer dan alleen een internetlijntje. Behalve zeer snel internet zal ook het complete televisieaanbod over glasvezel doorgegeven kunnen worden, en er is voldoende bandbreedte om alle huidige zenders in HDTV formaat door te geven (coax kan op dat gebied nog wel eens krap worden als de analoge zenders ook moeten blijven bestaan). Ook telefonie zal erover kunnen lopen, en zelfs videotelefonie met hoge kwaliteit zal qua bandbreedte mogelijk zijn. En zover ik weet is de beschikbare bandbreedte over glasvezel zo gigantisch dat je dit complete aanbod meerdere malen aan moet kunnen bieden erover.

En dan wil jij geen kabel erbij omdat het concurrentie is met een huidige kabel? Standards come, live and die. Er is nu een betere kabel, waarom zou je die dan niet in de grond leggen? De huidige aanbieders op telefoonlijn/coax moeten hun diensten ook maar aan gaan bieden op de glasvezelkabel als ze willen blijven bestaan.
En je vergeet dat Woningcorporaties zwaar gesubsidieerd worden. Subsidie geld in commerciele glasvezelnetten. Ik hoor de kassa van Neelie al weer rinkelen.
Uit nota bene de nieuwsposting zelf:

De minister stelt als voorwaarde onder meer dat de corporaties geen staatssteun mogen ontvangen.

En over welke Neelie heb jij het nu weer? Dekker heet de verantwoordelijke minister. Sybilla Dekker. Niet Neelie Kroes. Die is al vijftien jaar weg uit de politiek in Nederland.
En over welke Neelie heb jij het nu weer? Dekker heet de verantwoordelijke minister. Sybilla Dekker. Niet Neelie Kroes. Die is al vijftien jaar weg uit de politiek in Nederland.
Neelie Kroes is de Europese Commissaris van Mededinging (laatste keer dat ik keek was Nederland nog altijd onderdeel van de EU). Oneerlijke concurrentie is haar terrein. Corporaties die én staatssubsidie zouden ontvangen én deze omzetten om een oneerlijke voorsprong te behalen op andere bedrijven zijn dus uit den boze. Blijkt dat voorgenoemde, illegale, praktijken daadwerkelijk plaatsvinden, dan zal Neelie ten tonele verschijnen.

Dat was zo ongeveer de strekking van Pietje Puk denk ik. Bij deze een opheldering :Y)

@ Walter de Rochebrun
Toch niet hoor. Woningcorporaties worden sinds de zogenaamde bruteringsoperatie van 1995 niet meer gesubsidieerd.
Wat ik uit jouw link hieronder haal:
De brutering betekende dat het rijk in één klap alle subsidies betaalde, die het in de toekomst nog aan de woningcorporaties verschuldigd was.

Het geld wat in deze projecten is gestoken, is (deels) van origine dus een staatssubsidie. Dat het 10 jaar geleden of 10 dagen geleden is uitgekeerd doet er verder niet toe. Indirect blijven ze gesubsidieerd.
Toch niet hoor. Woningcorporaties worden sinds de zogenaamde bruteringsoperatie van 1995 niet meer gesubsidieerd.
Woningcorporaties verdienen aan het algemeen aan het bouwen van nieuwe (vooral duurdere) woningen. Het geld dat ze daarvan over houden zou sociale woningen betaalbaar moeten houden. Ware het niet dat huurprijzen in de niet al te nabije toekomst huren gaan stijgen. Je zal zien dat dit meer een bedrijfsvorm gaat worden en daar komen dan steeds meer andere taken bij.
Anoniem: 61096 @siren21 februari 2006 09:35
Punt is dat deze andere taken strict gescheiden moeten blijven van de gesubsidieerde taken. Dit hele project wordt georganiseerd door organisaties die erg dicht tegen de overheid aanzitten. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn. Door onafhankelijke ondernemingen op te richten kan men de commerciele taken scheiden van de gesubsidieerde taken. Maar het blijft opvallend dat enkel dochterondernemingen van gesubsidieerde instanties in dit prestigeproject stappen.

Je kan dus verwachten dat de EU dit met argusogen volgt. Gegeven dat nederlandse (semi) overheids instanties wel vaker door Europa zijn teruggefloten (wie herinnert zich de EFS fraude nog) lijkt de kans dat er in de ogen van europa toch ongeoorloofde staatssteun gaat plaatsvinden redelijk aanwezig. Hoe hard betrokkenen ook roepen dat het niet zo is.
Zoals Walter al zegt, de corporaties krijgen allang geen subsidie meer.
Ze hebben 10 jaar terug wel eventjes hun complete woningvoorraad - gebouwd met heel veel belastinggeld - als startkapitaal kado gekregen. Ze zitten dus op een enorme zak met geld, waar ze rendabele investeringen voor zoeken. Helaas wordt dat regelmatig wat anders dan sociale woningbouw in Nederland. Nogal pijnlijk dat ze hun geld hier aan uitgeven terwijl er een woning tekort is.
Wat moet ik me voorstellen bij woningcorporaties? Dat begrip kennen we niet in begie denk ik.
Laat dit een voorbeeld zijn voor andere gemeentes. Lang niet iedereen heeft toegang tot een fatsoenlijke breedbandverbinding, Hier in almelo bijv heeft een gedeelte van de stad nog geen eens een fatsoenlijke verbinding met ADSL 2 en in amsteradam beginnen ze al met glasvezel. Enigsinds jammer dat het zo moet wezen.
o nee, in grote delen van duitsland, frankrijk en spanje moet men het nog met dial-up doen, maar jij kan geen ADSL2 krijgen ;(
Ja in Oeganda schiet het ook nog niet op heb ik gehoord.

Tsja... laten we het dan maar over Nederland hebben he... Landen verschillen nu eenmaal... zelfs binnen de EU is de infrastructuur niet overal het zelfde.
ik doelde op het feit dat adsl2 nog maar in de kinderschoenen staat qua marktpenetratie en hij al zit te klagen dat ze ergens anders aan een innoverend project bezig zijn, dat nog niet eens van zijn belastingsgeld betaald zal worden. Alsof mijn vergelijking zo uit zijn context was gerukt als jouw stelling.
Lutjebroek is een hele normale gemeente waar momenteel ADSL2+ en breedband kabelinternet (Multikabel) gewoon leverbaar zij dus je voorbeeld gaat een beetje mank.

Overigens weten alle kabel-maatschappijen wel dat hun langste tijd gedaan is. De overgang naar digitaal, en niet alleen op het gebied van TV, zal ervoor zorgen dat 'koper' binnen enkele jaren uit de grote steden verdwenen zal zijn. Alle diensten gaan naar 'glas' en 'draadloos' - welke van deze twee tussen 2008 en 2012 de markt zal beheersen is vooralsnog onduidelijk, waarschijnlijk zal het 4 jaar lang 'glas' zijn.

Het is de verwachting dat na 2012 in Nederland het meerendeel van alle digitale verbindingen (en daarmee dus alle media in Nederland) draadloos zal verlopen. Exit kabelboeren in de huidige zin van het woord.
Is er al bekend of er uitbreiding komt in de rest van Nederland en zo ja waar en wanneer?
net de aanvraag gedaan (maarssen www.xmsnet.nl)
Beetje gaar he, geen BBC 1 en 2, en geen vast ip.
Ja hier. (Eindhoven, kenniswijk) ;)
Nuenen was lekker eerder ;)
Nee hoor, de allereerste proef was oa in een andere eindhovense wijk. (5 jaar geleden)
Enschede is er ook mee bezig. Op dit moment zijn ze alleen bezig met de uitrol voor huurwoningen van domein, voor particulieren is er nog niks (helaas). Dit zal zich ook wel voordoen in de komende tijd.
Nou das weer niet helemaal waar.
Ook al is de bandbreedte ernom toegenomen, ook het verkeer zal ernorm toenemen, en de backbone heeft maar een max-data stream, dus als jij en je vriendjes allemaal een dedicated server gaan opzetten, dan blijft er is er geen verschil meer met de huidige situatie.
Als ik geen 10mbit uplink heb, dan wordt er een misleidende advertentie geplaatst en dus 'hoort' dit te worden aangepast.
Ik wacht.. hopen dat mn woning corp er zin in heeft en opschiet...
Nog effe en dan hoef je geen dedicated gameservers meer te huren.
Ik host liever mijn dedicated servers bij een ISP met een 20gbit/s backbone, ipv een 10mbit overbooked consumenten lijntje
Het is wel jammer dat glasvezel netten geen nederlands bezit zijn.
zoals bij tv/coax en koper/telefoon.

in princiepe kan elke internet provider coax of koper gebruiken, maar glas niet ..
slechte ontwikkeling, nu moet iedereen zelf glas de grond in stouwen.

gewoon 1 glas netwerk, dan hoeven dit soort projecten niet opgezet te worden, is veel goedkoper.
Dat is wat de overheid in zweden allang had bedacht. Vandaar dat zweden nu grotendeels op glasvezel zit, en wij in Nederland nog steeds zitten te wachten totdat het uberhaupt de grond in gaat |:(
Het leukste glasvezel net van NL is in overheids handen.
nl. het netwerk dat alle stoplichten, camera's, pompstations, signalerings systemen etc etc van Rijkswaterstaat aan elkaar knoopt.

Die mensen hebben dat pas ook zelf ontdekt en gaan hun kantoren voortaan niet meer via huurlijntjes maar hun eigen glasvegel aan elkaar knopen...

Helaas mag rijkswaterstaat hun netwerk niet voor andere dan interne doeleinden gebruiken...zucht..
Als ik als toekomstig huis eigenaar in amsterdam een paar rug moet lappen voor een glaskabel zal ik daar toch serieus over na moeten denken.
Er moet dan toch wel aan een paar voorwaarden worden voldaan, zoals vast ip.
Is het eigenlijk niet logisch dat tegenwoordig met die scheiding van kabelaars en leveranciers in de energie markt dat bij de telco aanbieders ook net zo zou moeten?
Als ik de diensten van xs4all kan afnemen over een glaskabel lijkt me dat niet onaardig.
Je kunt naar Rotterdam kijken waar dezelfde beheerder (BBNed) en waarschijnlijk dezelfde ISP's al een tijdje bezig zijn. Of Xs4All diensten gaat leveren over het vezelnet van GNA is een keus die Xs4All moet maken. Ze zijn al ISP bij BBNed, wat in Amsterdam ook het net gaat beheren, dus technisch gezien is er geen belemmering. De keus is enkel een politieke. Mag Xs4All van KPN inkopen bij een ander?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.