KPN gaat VDSL-techniek testen

KPN heeft aangekondigd dat het medio december in de Zoetermeerse wijk Noordhove een proef zal starten met VDSL (Very High Bitrate Digital Subscriber Line), waarmee het bedrijf over de telefoonlijn internet met snelheden van 20 tot 30Mbps aan wil gaan bieden. Maximaal is met VDSL circa 50 tot 60Mbps te halen. Omdat hoge snelheden alleen mogelijk zijn bij een afstand tot de centrale die niet groter is dan ongeveer 1200 meter, zal gedeeltelijk van KPN's glasvezelnet gebruik worden gemaakt, dat tegelijkertijd verder uitgerold wordt. KPN zal zelf een aantal wijkbewoners uitnodigen om aan de test deel te nemen, waarbij het bedrijf de apparatuur, bestaande uit onder meer een TV-ontvangstmodule, draadloze adapters en een videofoon, gratis ter beschikking zal stellen. De proef zal drie maanden duren; op basis van de resultaten zal KPN een beslissing nemen over de verdere uitrol van VDSL.

Door Mick de Neeve

24-11-2005 • 00:30

85

Bron: KPN

Reacties (85)

85
83
36
23
11
35
Wijzig sortering
VDSL heeft vooral het voordeel van een grotere upload, namelijk max. 13mbit, terwijl de download zelfs max 52mbit is. Maar blijkbaar wil KPN het bij 20 tot 30mbit houden.
Dat is wel voldoende voor een paar kanalen High-defenition televies, eigenlijk het enige legale waar je zo'n snelle verbindining voor nodig hebt als consument. Upload heeft sowieso bijna niemand behoefte aan (online game servers hosten, eigen site hosten, ftp server hosten, allemaal specifieke tweaker-dingen, niet een doelgroep waar kpn zich erg druk om maakt denk ik ;)).

Als je 52mbit gaat leveren, dan haal je dat alleen in de meest optimale omstandigheden, terwijl je met 20-30mbit zo'n beetje iedereen wel kan bereiken die bij zo'n wijkkast woont.

Wat ik overigens jammer vind, is dat er in dit nieuwsbericht behoorlijk terloops iets heel belangrijkst wordt gemeld: KPN gaat zo te lezen niet meer dsl leveren vanuit een wijkcentrale, maar gaar vanuit daar met glasvezel naar een wijkverdeelkast, waarna de telefoonkabel via DSL techniek de laatste paarhonderd meter op zich neemt. Hierdoor komt bijna iedereen onder de 1000-1500m van zo'n kast af te zitten en is het op hoge snelheid voor veel meer mensen leverbaar dan nu het geval is met de DSL netwerken (je haalt al heel snel geen 20mbit meer om maar iets te noemen).
ach ja...

In belgie hebben we al vdsl ... we staan weer voor zenne... maar zoals jullie wel al weten, zijn het weer abonnementen met datalimiet van 30gb ...

binnenkort hebben jullie in NL ook vdsl, en vanaf de eerste abonnee hebben jullie ons weer ingehaald ...

als je nog effe wil lachen, wij krijgen met vdsl de volle dikke vette .... 9 mbit van belgacom... terwijl de wijkkast echt pal voor mijn deur staat (25 meter) en ook voor de prijzen moet je het hier niet doen... 60€ per maand... en de upload is maar 400 kbit ...

ik ben lekker bij m'n adsl provider gebleven die me een fup geeft en waar ik 512 kbit upload heb...

als je nog wa verder wil lachen:
http://www.belgacom.be/pr....jsp?dcrName=hbs_vdsl_res
Het zijn misschien geen snelheden die je van VDSL verwacht, maar de techniek is natuurlijk nog steeds VDSL (8>
VDSL heeft anders weinig te maken met snelheden.
Die V staat toch voor Very High Bit/Data Rate?
256/256 SDSL noem jij dan ook geen SDSL?
Die S staat voor symmetric, dus dat zou ik wel SDSL noemen ja.
Wat ik wel vaak zeg is dat symmetric geen doel op zich is.
Olaf heeft gelijk :)

Anyway het is wel VDSL alleen er wordt super geknepen in de verbinding. :)
@olaf:
VDSL heeft anders weinig te maken met snelheden. 256/256 SDSL noem jij dan ook geen SDSL?
In belgie hebben we al vdsl ...
Met 400 kbit/s up noem ik dat geen VDSL.
Tja, zo wordt je wel weer lekker in de consumenten rol geduwd. Wij moeten maar content consumeren, laat het maken van content maar over aan de grote bedrijven die weten wat goed voor je is *zucht*

Ook de gewone consument is gebaat bij meer upload, wat dacht je van het online zetten van je foto's (die tegenwoordig al snel 6MB per foto zijn)? De video's van je kleindochter (da's ook allemaal digitaal tegenwoordig?) Op een fatsoenlijke manier backups kunnen maken (buiten je huis). Op een fatsoenlijke manier je documenten aan kunnen vanaf je werk? Er is genoeg te bedenken. Ben dus ook erg blij met deze ontwikkeling. Dat ADSL2 is leuk, maar niet voor mij :) Ik zit niet te wachten op 24Mbit download, meeste servers zijn afgeknepen op heel wat minder, heb liever een hogere upload en dan b.v. 'maar' 8Mbit down.
Anoniem: 153581 @bartvb24 november 2005 14:04
Wat d8 je ervan als je ze afgedrukt wil hebben bij bv. de hema. Ik zou als ik jouw was niet proberen 100kb kiekjes af te drukken...ik denk dat je zelf wel kan verzinnen waarom niet.

Ik ben het helemaal met bartvb eens. Ik heb 1.6Mb down, dat is genoeg om prettig te kunnen interneten en nog met redelijke snelheid dingen te kunnen down loaden, ben al lang blij als de connectie volledig wordt benut (wat ong. 165 kB betekend). Maar als dingen wil uploaden, en dan heb ik helemaal niet per se over illegaal sharen, dan is de 600kbit echt langzaam.
Ik zou al dol blij zijn met de download snelheid die ik heb maar dan met een zelfde upload snelheid!
Wat dacht je van het verkleinen van foto's, zodat ze 100 kb zijn? Ik word niet goed van die mensen met hun 'ik stuur je even een paar foto's' en hop, weer een mail van 10 mb.
Ja leuk ze beginnen met de volgende techniek, terwijl de helft van het land nog niet eens van ADSL voorzien is, met mezelf als voorbeeld.
We hebben het hier moeten overleven met 224Kbit/s down, en een magere 64 up. Maar het werkte, op 7 km van de centrale. Werkte want nu zitten we ook zonder :(
Ze kunnen beter eerst eens de uitrol van ADSL2+ voortzetten alvorens met de volgende generatie rommel te beginnen. Of laat ze een plek als deze als testplek nemen :+
Dat is wel voldoende voor een paar kanalen High-defenition televies
Een HDTV uitzending is ongeveer 12GB voor twee uur. Dan heb je 1080i materiaal op bijna 59,94fps interlaced, of 1080p op bijna 29,97fps noninterlaced. Maargoed, dat is dus zo'n 6GB per uur wat je moet downloaden. Met 30Mbps kun je zo'n 3MBps downloaden (reële snelheid dus, niet theoritsche) en daarmee zo'n 10,8GB per uur.

Dus wat je zegt klopt bijna. Met VDSL op 30Mbps kun je iets meer dan 1 HDTV kanaal ontvangen. 20Mbps zou dus waarschijnlijk nét kunnen.

Maar een paar kanalen, dat gaat je niet lukken, daar heb je iets snellers voor nodig.
Maar een paar kanalen, dat gaat je niet lukken, daar heb je iets snellers voor nodig.
Nou daar ben ik het niet mee eens. Je moet nu niet die transport streams die je van nieuwsgroepen kan downloaden als referentie nemen. Dat is nog gecodeerd met de al redelijk achterhaalde mpeg-2 codec. Met minder dan 10mbit kan je al prima een 720p 25frames/sec (wat in europa hopelijk de standaard wordt, niet interlacen als we met z'n allen op progressive schermen gaan kijken! :() signaal kwijt, sterker nog, met een beetje goed compressen kan je dat zo richting de 6mbit halen. Dan kan je weldegelijk een kanaaltje of 3-4 door 1 zo'n kabel heentrekken (en dus meerdere dingen tegelijk kijken thuis).
Waar hogere upload snelheden nuttig voor zijn is bijvoorbeeld videoconferencing / beeldtelefonie, iets waar de voormalig oprichter van Origin zich nu mee bezig houdt.

Iedereen die maar steeds loopt te beweren dat die steeds maar groeiende bandbreedte nergens nuttig voor is: ook bandbreedte volgt min of meer de wet van Moore.
Bied het aan en het wordt binnen enkele jaren gebruikt.
Bovendien is een strakke infrastructuur goed voor de (kennis)economie.

Nou nog glas tot mijn deur, en morgen graag. (hell, ik zou een setup van een paar K-euro nog overwegen)
eigenlijk het enige legale waar je zo'n snelle verbindining voor nodig hebt als consument.
En 640 k is ook genoeg voor iedereen. |:(
Het feit dat jij niet kunt bedenken waar je die upstream legaal nuttig voor kunt gebruiken betekent niet dat het niet kan.
En 640 k is ook genoeg voor iedereen.
Het feit dat jij niet kunt bedenken waar je die upstream legaal nuttig voor kunt gebruiken betekent niet dat het niet kan.
Ik was al bang dat iemand die erbij zou halen. Maar dat is totaal niet vergelijkbaar. Ik heb het ten eerste niet over "iedereen" en ik heb het ook niet over een heel laag getal. Daarnaast geef ik nota bene zelf in mijn post aan welke gebruikers het wel zouden willen hebben, maar dat dat dermate kleine percentages zijn, dat kpn zich daar waarschijnlijk niet druk om maakt...
Ik heb het ten eerste niet over "iedereen" en ik heb het ook niet over een heel laag getal.
Iedereen en een hele grote groep consumenten zijn vergelijkbare (maar niet equivalente) kwalificaties.

En 640 k was toen ook geen heel laag getal.

Gbit ethernet bestaat al, dus ik zou zelfs willen beweren dat 1 mbit/s upstream wel een heel laag getal is.
En 640 k was toen ook geen heel laag getal.
Feit blijft dat dit soort verbindingen belachelijk snel en nutteloos zijn voor zeer veel consumenten. De enige reden dat we ze hier hebben/krijgen, is de extreme concurrentie tussen de ISP's in Nederland. Nu 20mbit/1mbit ADSL2+ gemeengoed wordt, zal bv UPC zorgen dat ze met abo komen dat wat betreft snelheid niet door ADSL2+ gehaald kan worden. Niet voor niks zijn ze met een 2mbit up abo bezig.

VDSL is de logische volgende stap voor de DSL ISP's.
Hier kan je testen hoeveel je ongeveer kan trekken van wanadoo. Ik weet alleen niet of dit een beetje realistisch is.
http://snelheidscontrole.wanadoo.nl/
Upload onnodig?

Wat denk je van foto's doorsturen of verzenden naar een foto service. Dat duurt *verschrikkelijk* lang, ook normale mensen maken gebruik van diensten als deze. :P
En er zijn ook heel wat non-tweakers actief met Peer-to-peer activiteiten ;)
Dat is wel voldoende voor een paar kanalen High-defenition televies, eigenlijk het enige legale waar je zo'n snelle verbindining voor nodig hebt als consument. Upload heeft sowieso bijna niemand behoefte aan
Nou, dacht toch van niet. Die hoge upload is ideaal als je bij centraal opgeslagen bestanden wil of een beetje fatsoenlijke terminalserver draait. Denk hierbij niet aan tweakers maar aan particulieren die wat zooi online willen hebben (foto's of video's ofzo) of aan kleinere bedrijven die geen dure huurlijk kunnen betalen maar wel een ADSL/VDSL verbinding.
@Thund3r, maximaal 12 Mbit upload moet dat zijn. ;)

edit: ik zie net dat er sites zijn die claimen dat de maximale upstream 12 is, of 13, 16 of zelfs 18.75 Mbit... :?
Anoniem: 108956 24 november 2005 01:14
Ik werk zelf als onderaannemer voor KPN en binnen het bedrijf is inderdaad op te merken welke kant ze op gaan.
dat is inderdaad in elke wijk/straat langs elke verdeelkast een extra glasvezelkast plaatsen en vanuit daar de laatste honderd/paar honderd meter met koper overbruggen naar de klant via VDSL.
zo hoeven dus alleen naar elke wijk/straat kast een glasvezel te leggen ipv naar elk huis.
de snelheid die je dan door de korte koper draad haalt is echt bijna maximaal dus en dat is voor vdsl 52 Mbps downstream en 16 Mbps upstream over een kabel lengte van max 1200 meter koperdraad.
in de praktijk zit bijna iedereen ruim onder die 1200 meter vanuit de wijk kast.
dus de omstandigheden tbv kabel lengte zijn in de meeste gevallen zeer gunstig.

ze hoeven op deze manier dus niet tot elke voordeur glasvezel te leggen en toch zeer hoge snelheden krijgen tegen relatief zeer lage kosten.
en wat misschien wel belangrijker is de techniek bestaat al en als het project eenmaal gaat lopen gaat het veel sneller dan tot elk huis glas te leggen en overal te straat open te moeten breken.

KPN heeft met Siemens een samenwerkings verband en blijkbaar zijn de voorbereidingen dus in volle gang.
Kort samengevat: ze proberen nog even alles uit de koperlijn te persen voordat glasvezel tot elk huis wordt aangelegd?

Naar mijn mening kunnen ze gerust mijn stoep openbreken (en weer netjes dichtgooien) om een goeie glasvezelkabel aan te leggen. Kan je meteen weer ~20 jaar vooruit (als het niet meer is...).

Het is natuurlijk begrijpelijk waarom KPN dit doet: het kost natuurlijk veel geld om elke stoep open te breken (zelfs met e.v.t. subsidies), dus al biedt je mensen tot die tijd VDSL aan dan kan je het geld nog uit de oude koperdraden halen. Op zich wel slim. :Y)
Ga me nou niet vertellen dat ze niet al voldoende uit het koper gehaald hebben?

1) Prijzen zijn echt belachelijk.
2) Toen de PTT de kabels trok was het dus een staatsbedrijf, dus het trekken van de kabels heeft de KPN geen reet gekost. Dat is via de belasting en de schatkist gegaan, dus ik vind niet dat KPN daar over mag zeuren

Trek dan toch gewoon direct glasvezel, en dan niet 1 paar ofzo maar gooi dan gelijk een bos met 2 of 3 paar naar de gebruiker. Zodat je voor de toekomst ook redelijk klaar bent. Zodat je meerdere verbindingen op hoge snelheden kan leggen.
Zo te zien niet gehinderd door enige vorm van inzicht... |:(
Denk je dat de huidige hoeveelheden data vanzelf over dat koperdraadje aan komen waaien?
Fiber to the home is al jaren een discussie, en glas "leg je niet ff aan".

Nee, ik werk niet bij de KPN.
Het trekken van de kabels heeft KPN wel degelijk wat gekost.
KPN heeft deze kabels overgenomen van de staat en heeft daar ook flink voor moeten betalen. :(
Nee ik werk niet voor KPN, en inderdaad dat kabel argument zuigt! (appel / peren / appels / peren)

Laten we blij zijn dat die kabels nog in nederlandse handen zijn. Volgends mij is nederland het meest vooroplopend in europa met de concurrentie.

Goed om te zien dat ze nog steeds vernieuwend bezig zijn. Ik hoop dat het vdsl de prijzen gaat drukken van adsl, meer voor minder is altijd goed.

Is het niet mogelijk om die stream capaciteit te verkleinen met betere compressie?
Maar moeten de modems dan ook niet in die wijkkasten en zoja passen die daar wel allemaal in dan ?
Slim bedacht van KPN. Beetje vervelend dat de gemiddelde consument van ellende niet meer weet wat het met zijn 30Mbit verbinding moet gaan uitvreten, maar dat terzijde. High-definition TV zou in ieder geval een mooi product zijn. :Y)

En pentiummania: als dat echt de enige belemmering is voor zo'n heerlijke verbinding thuis graaf ik er desnoods zélf wel een kuil naast :9 ;)

Edit: en wat die videofoon betreft - dat wordt genieten voor br33zer-beminnend Nederland. Nu ook zónder computer naakt voor de cam! Wat zullen er weer veel tere tienerzieltjes knappen op deze fijne nieuwe service. Bananenpret, anyone? :7

Edit 2: als je dan toch zo lekker bezig bent nagel002 - bestaat de kans dat ondergetekende binnen nu en een jaar van deze spannende techniek kan gaan genieten, of laat dit nog wel eventjes op dit wachten? Want anders zet ik die schop weer terug in de schuur :o
de kasten in de wijk worden uitgerust met een zogenoemde VDSL concentrator.
met daarin het aantal benodigde modem lijnkaarten.
Dat is dus juist zijn vraag. Nu zijn er al ADSL, ADSL2 en DSL? 'concentrators' in de meeste centrales aanwezig, als daar nu ook nog VDSL bij moet kan ik me voorstellen dat het erg vol gaat worden. Of haalt men de oude meuk eruit als er meer VDSL aansluitingen komen?

Heb je trouwens wat foto's van een dergelijke constructie?
Of haalt men de oude meuk eruit als er meer VDSL aansluitingen komen?
Ik denk niet dat ze een 'lijn' gaan aansluiten op zowel ADSL als VDSL. Dus de oude hardware gaat eruit en de nieuwe gaat erin.
Maar dat gaat blijkbaar over wijkkasten en daar stond nog geen DSL hardware.
Vraag me af wat voor upload snelheid KPN daarbij gaat geven. Het liefst de volledige 13Mbit natuurlijk :). Iets daarover bekend?
de up/down zal erg concurrentie afhankelijk zijn. de adsl snelheden zijn met name omhoog gegaan om sterk te concurreren met de kabel verbindingen. nu adsl en kabel qua snelheden ver gelijk zijn is het enigste waar men nu nog in kan concurreren de prijs. als men vdsl krijgt kan men de snelheden nog meer opjagen. eigenlijk is dit wel grappig aangezien ik zelf denk dat 90% vd mensen de lijn nooit zo zwaar kan benutten maar hetzelfde als intels Ghz reclame werkt het ook net zo goed om nog meer kb'tjes up/down te vermelden :)
@ parabellum
Ik bergijp dat glasvezel aanleggen duur is, maar waarom dan niet doortrekken gelijk tot aan de huizen ?
Glas tot in het huis in bestaande woningen is nogal een operatie hoor ! Ik snap heel goed dat KPN het "verglazen" beperkt en het koper gebruikt wat er al is, kost effectief en VEEL minder gedoe.
Alles word digitaal in de zeer nabije toekomst, maar ze moeten en zullen dat stukje analoog erin houden. Schei eens uit met dat sentimentele gedoe
Hmmm volgens mij snap jij het niet helemaal.
DSL was nooit analoog hoor....dat was je oude 56k modem wel.
En hier op postcode 1111 is maar 5 mbit down konstant te halen
Ja, en dat heeft puur met je afstand tot de wijkcentrale te maken, omdat je SNR ratio niet hoog genoeg is. en dat is helemaal geen vreemde situatie met ADSL

Zoals je kan lezen, komt er vanaf de WIJKCENTRALE glas naar een wijkverdeelkast -welke nieuw zijn en zich dichter bij de woning bevinden - en vanuit daaruit naar de woning. Tevens moet je niet vergeten dat over het koper de bandbreedte verhoogt zal moeten worden en er dus vanwege hogere frequenties meer attenuatie en interferentie zal ontstaan, om deze reden moeten zo en zo de koperlijnen een stuk korten zijn dan ze nu zijn om SNR waarden acceptable te houden.

Ik vind dit een heel goed plan van KPN.
Grappig, wij hebben namelijk geen wijkcentrale. Woon aan een weg van ongeveer 4KM met 500 huizen aan beide kanten.
Als ze hier dus een centrale binnen 1200 meter van de huizen willen bouwen moeten ze alle koper vanaf de huizen naar de nieuwe centrale om gaan leggen of 4 centrales bouwen ipv 2 en d'r is al geen ruimte voor 1 centrale :?
@lenny_z

Ik begrijp best wel dat DSL digitaal is, maar daar gaat het niet om. Wat er bij mij niet ingaat, je gaat dus glasvezel naar de weer nieuw te bouwen glasvezelkasten in de wijken doortrekken, doe het dan gelijk goed en ga structureel gewoon door naar de huizen met glasvezel. Of gaan we straks over een aantal jaren weer de wegen openmaken daarvoor ?

Dubbelop dus en dus dubbele kosten. Of wacht dan gewoon dat je genoeg investeringsgeld heb om het in 1 keer goed te doen. En dat deze abbo's hoger worden, vind ik prima, want het is nog steeds, alle waar naar zijn geld ;)
Ik bergijp dat glasvezel aanleggen duur is, maar waarom dan niet doortrekken gelijk tot aan de huizen ?
Ik denk dat er al heel veel kabeltrajecten zijn waar buizen in de grond zitten die nog niet volledig zijn benut en je daar nog eens een glasvezelkabel doorheen kan trekken, dus goedkoper grondwerk. Maar de meeste huzien in nederland hebben nog gewone kabel liggen naar een verdeelkast voor telefoon etc etc en daar zou dan bij elk huis de grond op moeten wat handen vol geld gaat kosten. Verder is gewonen ADSL hier niet mogelijk, want de schaarse lijnen die het aankunnen zijn al bezet door een paar winkels en bedrijven, de rest heeft geen ADSL hier omdat de afstand zo'n 9 Km naar de centrale is.

Ik zie het hier op ons woonerf, er liggen overal telefoonkabels in de grond, maar de kasten staan een een eind verder in de wijk. Hetzelfde geldt voor de kabel, overal een sternet in de grond van gewone coax en de aansluitkasten staan een eind verder langs de weg en daar komen alle kabels in uit. Nu hoeven ze alleen aar één glaskabel bij te trekken en de aansluitingen in de kast te maken, terwijl het verdere telefoon/kabelnet met gewone kabels naar de huizen zijn uitgevoerd. :)

Op dit woonerf dat erg groot is, zou dat dan betekenen dat alle stenen van dit woonerf opgebroken moeten worden (en dat zijn er honderduizenden) :7 :'(
Ik bergijp dat glasvezel aanleggen duur is, maar waarom dan niet doortrekken gelijk tot aan de huizen ?

KPN heeft en hoop geld verdiend en mag ons wel weer eens bedienen van een goed netwerk. Alles word digitaal in de zeer nabije toekomst, maar ze moeten en zullen dat stukje analoog erin houden. Schei eens uit met dat sentimentele gedoe en prak er dan gelijk full glasvezel in, daar zitten we op te wachten !

KPN verliest op vele fronten terrein en willen ze in de toekomst nog mee kunnen draaien dan zullen ze toch echt eens moeten gaan investeren om markt aandeel terug te winnen.

Overigens ben ik niet blij met de kabelboeren want die voor de rest ook vrij weinig. Ook die hadden allang glasvezel tot aan de huizen kunen doortrekken, iets wat Zweden al jarenlang heeft, hier ook wilde implenteren, maar dusdanig is tegen gewerkt dat ze er van hebben afgezien om een nieuw glasvezel netwerk hier neer te leggen, tot aan in huis !!!

En hier op postcode 1111 is maar 5 mbit down konstant te halen, zegt genoeg. Of nu veranderen, of straks verzuipen, maw, wees slim en ga eens over op glasvezel netwerken en laat de koperlijnen liggen voor hulp en overheids diensten, als noodoplossing bij rampen, want ook daar schort het er nog al aan. Verder is Digitenne imho een grote flop en het mag tijd worden dat men van de fouten leert. In de omgeving Amsterdam en omstreken word uitgezonden met 1 mast, bij de RAI, en die drukt het kabel signaal in veel buurten eruit, met als gevolg, gestoorde glasvezellijnen, instabiel internet en slechte tv ontvangst. Leuk, VDSL, maar dan wel graag alleen over glasvezel :Z
De kpn moet eerst glas leggen naar de wijk centrale. Als dat gebeurd is dan kunnen ze naar de huizen. De maximale afstand is dus van de stads-centrale naar de wijk centrale. Als dat gebeurd is dan kunnen ze per wijk glas uitrollen. Al met al kost het gewoon veel tijd en en willen ze deze overbruggen door VDSL uit te rollen. Ik hoop wel dat ze net als analoog twee aansluitingen per huishouden installeren anders haal je de twintig jaar niet eens. 1Gb per huis zie ik wel zitten :9~
Glasvezel schaalt veel verder dan 1Gb/s. Over 1 kleur kan je op dit moment 40Gb/s sturen en Lucent heeft al gedemo'd dat 100Gb/s over hetzelfde stukje spectrum ook kan. Mocht dat te weinig zijn dan kan je ook nog WDM (wave division multiplexing) apparatuur aan beide kanten hangen, dan kan je tig kleuren die ieder een apart circuit vormen over die ene vezel sturen.

Voorlopig hoef je je nog geen zorgen te maken, lijkt me :-)
Ik bergijp dat glasvezel aanleggen duur is, maar waarom dan niet doortrekken gelijk tot aan de huizen ?
Omdat dat nog veel en veel duurder is.
Je wilt glasvezel maar zegt zelf dat die gestoord worden door digitenne? Van de regen in de drup?

Maar 5mbit down, zielig hoor. Daar maar jij woont zijn andere voordelen, een gemakkelijk te onthouden postcode bijvoorbeeld en goed openbaar vervoer. Kom eens buiten!
Alles word digitaal in de zeer nabije toekomst, maar ze moeten en zullen dat stukje analoog erin houden. Schei eens uit met dat sentimentele gedoe en prak er dan gelijk full glasvezel in, daar zitten we op te wachten !
Of je nou over de telefoonlijn gaat, door een netwerkkabel, door een coax kabel of door een glasvezel, de physical layer waar jij het over hebt is altijd analoog. De digitale informatie wordt aan de ene kant op een analoge signaal gemoduleerd en aan de andere wordt het er weer vanaf gedemoduleerd. Aan beide kanten door een modem. In principe is er niet veel verschil tussen je oude 56k en de nieuwste VDSL of glasvezel technologie - modems blijven nodig voor lange afstanden.

Bij een digitale elektrische verbinding zijn er bijvoorbeeld maar 2 signaalniveaus (0 en 1) die je direct kan detecteren; een ongemoduleerd signaal dus. Dat zou je een digitale verbinding kunnen noemen. Zoals een seriele- of parallele verbinding in een computer (RS232, SATA, PATA, PCI, HT etc..). Gaat alleen goed over korte afstanden.

Dus, weer ontopic: het gaat hier om de prijs/prestatie verhouding van de physical layer. Koper voldoet nog prima, glas is alleen gunstig als het ook volledig benut wordt (b.v. van centrale naar wijk).
Anoniem: 160638 24 november 2005 01:22
laat KPN nu maar eerst zijn VOIP dienst verbeteren! die echo's komen vele al de keel uit! :(
Ehhh waarom dacht je dat ze met de uitrol van deze lijnen bezig zijn?

Juist om in de toekomst diensten als VOIP op een kwalitatief hoger niveau te brengen.
Anoniem: 126121 @Gepetto24 november 2005 09:58
Onzin, want deze bandbreedte is lang niet nodig voor VoiP.

VoiP zelf moet gewoon nog naar een hoger nivo getild worden.
Goed nieuws, maar waarom kon ik dat 18 november al op webwereld lezen? Het persbericht van KPN dateert ook van de 18e...
Anoniem: 133864 24 november 2005 02:27
Waaneer komen die HDTV kwaliteit webcams?
Wanneer komt er een behoefte aan HD(tv heeft het weinig mee te maken) webcams?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.