KPN maakte vandaag zijn cijfers over het tweede kwartaal van 2005 bekend en liet daarbij een lagere winst zien dan door analisten werd verwacht. In vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar daalde de nettowinst met 40 procent naar 239 miljoen euro. Een belastingtegenvaller in België en afschrijvingen op callcenter SNT en UMTS-licenties waren de belangrijkste oorzaken van die sterke daling. Waar rekening werd gehouden met een dalende omzet, verraste het bedrijf met een lichte toename tot 2,95 miljard euro. Verwacht werd dat KPN twintig miljoen euro meer winst zou hebben gemaakt bij een iets lagere omzet. Voor de rest van het jaar zijn de prognoses iets naar boven bijgesteld.
In de breedbandmarkt blijft de telecomoperator een grote speler: ruim 43 procent van de aansluitingen verliep via KPN's DSL-netwerk. Van deze 1,6 miljoen verbindingen waren er zo'n 1,1 miljoen in handen van een van de ISP-dochters van KPN. Voor het einde van dit jaar moet het ADSL-net gedeeltelijk opgewaardeerd zijn naar ADSL2+ en daarmee tevens geschikt zijn voor enkele nieuwe plannen van het bedrijf. Zo staat een introductie van IPTV, digitale televisie via de telefoonlijn, nog voor eind 2005 in de planning. IPTV bestaat naast het etheraanbod van KPN via DVB-T. Eind juni waren er 70.000 klanten voor KPN's digitale tv-aanbod.
Er is vanuit het bedrijf al langer belangstelling voor de exploitant van zenderparken Nozema die in de verkoop wordt gedaan door de Staat. KPN hoopt met een eventuele aankoop de uitrol van digitale televisie via de ether sneller te laten verlopen. Nozema beschikt onder andere over een groot aandeel in Digitenne, de organisatie die op dit moment digitale ethertelevisie in Nederland verzorgt. KPN's eigen tv-aanbod verloopt ook via Digitenne. Een overname van Nozema kan overigens nog mislukken als deze door mededingingsautoriteiten wordt afgekeurd. Televisie voor mobiele telefoons en andere mobiele apparaten wordt op dit moment ook getest.
ADSL2+ is niet de enige nieuwe DSL-techniek die in gebruik wordt genomen door KPN. VDSL zal dit kwartaal al op beperkte schaal aangeboden worden. Aan het netwerk van WiFi-hotspots zullen als nieuwe locaties in ieder geval de treinstations worden toegevoegd. Samen met de Nederlandse Spoorwegen wordt er gewerkt aan een oplossing voor WiFi in treintoestellen. Op het gebied van Voice-over-IP (VoIP), naast televisie en internet de derde belangrijke toepassing voor het vaste net, staan enkele nieuwe producten gepland.