KPN wil Digitenne overnemen

Op ZDnet staat dat KPN van plan is om aanbieder van draadloze digitale televisie Digitenne over te nemen. Deze onderneming is op dit moment al voor 30% in handen van KPN, maar nu grootaandeelhouder Nozema wordt opgesplitst ziet men een kans om een dikkere vinger in de pap te krijgen. Op dit moment is Digitenne alleen in de randstad beschikbaar, maar de bedoeling is dat er door heel Nederland masten komen te staan, zodat er eind 2005 een landelijk dekkend netwerk is.

Digitenne logoKPN wil dat netwerk niet alleen gaan gebruiken voor televisie, maar ook voor UMTS en WiFi-diensten. Dit zou een nieuwe bedreiging kunnen gaan betekenen voor de kabelboeren, die op dit moment al in een strijd tegen ADSL verwikkeld zijn. De minister van Economische Zaken moet echter nog toestemming geven voor de overname, omdat de distributie van de publieke omroep niet zomaar in handen mag komen van een particulier bedrijf.

Door Wouter Tinus

25-04-2004 • 13:14

76

Submitter: deregtx

Bron: ZDnet

Reacties (76)

76
74
49
20
8
4
Wijzig sortering
ik snap niet dat iedereen zo over dat digitenne loopt te schreeuwen die paar zenders zijn een lachertje vergeleken met een schotel,zeker de draaibare variant waarbij het aantal zenders krankzinnig groot is.

en de schotel levert beter beeld en nog belangrijker voor de normale kanalen kost het 15 euro per jaar daar kan de kabel en digitenne nooit tegen op.
Maar niet iedereen kan/mag een schotel plaatsen :(

Zelf net m'n kabel tv abo opgezegd (o.a. omdat Eurosport niet goed werd doorgegeven, bleef als "testzender" in het pakket), en ik zou best een schotel willen, maar dat mag dus niet van de verhuurder.
Dus Digitenne is (naast antenne) het enige alternatief voor de kabel-monopool.
Anoniem: 57363 @3dfx25 april 2004 15:50
Maar niet iedereen kan/mag een schotel plaatsen
Dat mag je wel degelijk. Gemeenten kunnen alleen restricties geven aan de grote en kleur en dat schijnt geen probleem te zijn. Alle andere argumenten zijn ongeldig, aangezien deze in een Europees verdrag zijn geregeld (verdrag van Rome of iets dergelijks)
De gemeente heeft er misschien geen probleem mee, maar de huisbaas/verhuurder staat wel in z'n recht als 'ie niet wil dat je gaten in ZIJN gevel gaat boren, en er vervolgens een stang+schotel aan hangt (buitenkant van je huurhuis zelf bijv. fluorgroen schilderen wordt ook niet op prijs gesteld).

Pas nog meegemaakt in flatgebouw van kennis, nwe. bewoners hadden schotel aan balkon galerijkant geschroefd, kon mooi worden verwijderd na rechtzaak.

@Tha Lord: klinkt interessant, thx :), ik ga eens kijken of zoiets wel kan/mag (zit nl. al een gat voor buitenverlichting naast voordeur)
Dat heb je dus fout, de gemeente mag weldegelijk aangeven waar wel/niet een schotel geplaatst mag worden. Bij de meeste flats mag men tegenwoordig geen schotel meer aan de buitenkant bevestigen, wil je wel een schotel dan alleen op balkon (niet in zicht).
Iedere Europeaan heeft recht om deze signalen te ontvangen, verboden op bv het plaatsen van een schotel zijn niet rechtsgeldig, wel (zoals al aangegeven) de vorm en grootte.
Daar zijn weer speciale schotels voor: Een schotel in de vorm van een ronde bol die er als buitenlamp uit zien en daar kun je aardig wat mee ontvangen en verder heb je nog vierkante muurtegel schotels.
Mja inderdaad, en natuurlijk moet in dit soort situaties gekeken worden naar een mogelijk monopoly gevaar van KPN op gebied van UMTS diensten e.d.

Als in, de andere aanbieders van soortgelijke diensten moeten wel dezelfde kansen blijven hebben

Verder vind ik Digitenne ideaal, dus hoop dat dit een goede ontwikkeling is :)
Digitenne is verre van ideaal als vervanger van 'de kabel':

-Het pakket Radio en TV-zenders is redelijk beperkt
-Je bent afhankelijk van ether-ontvangst ( en die is lang niet altijd optimaal)
-Je kan er maar 1 TV op aansluiten. Wil je nog een TV aansluiten dan mag je nog een digitenne-abo afsluiten
-Je kan niet de afstandsbediening van je TV gebruiken om te zappen

Imo is het eigenlijk alleen interessant voor mobiele toepassingen, maar dat geldt voorlopig alleen maar voor de randstad.
Anoniem: 108054 @Metten25 april 2004 17:20
+ voor Canal + moet je ook per tweede en derde kaart betalen en betaal je het volle pond, verder is de beeldkwaliteit op een 82cm breedbeeld slecht ( 102cm 4:3 is trouwens prima) dacht eerst dat het aan mijn tv lag maar alle tv's in de mediamarkt met een grote diagonaal hebben er last van; overduidelijke MPEG compressie artifacten, en dan bedoel ik niet de blokken die komen als de ontvangst gestoord word maar écht duidelijke compressie in het beeld, waardeloos!
Hmm.. waarschijnlijk heb je dan 'digital noise reduction' aan staan, deze is totaal overbodig en zelfs slecht als je bv een source als dvd gebruikt, ditzelfde geld dus ook voor digitenne en schotel..
Sommige tv's zijn gelukkig zo intelligent dat als je bv bij dvd de dnr uit zet en je schakelt weer terug naar normale tv dan gaat de dnr weer aan (tenzij je die bij normale tv ook uitgezet had)..
Anoniem: 32714 @Metten25 april 2004 14:18
Je geeft aan dat voor elke tv een Digitenne abonnement nodig hebt, hier heb je gelijk in. Maar wat je vergeet te vertellen is, dat een tweede en derde abonnement maar 3 euro per maand kosten.
Ik heb zelf een Digitenne aansluiting en Satelliet ontvanger met een abonnement. En de kwaliteit van Digitenne is over het algemeen erg goed. Heel soms heb je wat blokjes in beeld van een slecht ontstoorde brommer, maar ik kan daar prima mee leven. De satelliet ontvanger die ik heb is wel fijner, maar de installatie ervan was een stuk lastiger (de schotel staat op het dak, en er zitten nog twee etages bij). Het aantal zenders is wel veel meer en de ontvangstkwaliteit is ook iets beter (geen blokken en nog beter beeld). Bij Digitenne zit trouwens ook nog een gratis pornokanaal. Als Digitenne er al was voordat ik mijn schotel had gekocht had ik voor Digitenne gekozen!
Anoniem: 112458 @Metten26 april 2004 15:51
Als het wel ideaal zou zijn zouden ze hun prijs nooit kunnen verhogen want er kan nooit meer iets nieuws geboden worden, dit is gedaan om de vraag later ook hoog te kunnen houden
Anoniem: 40197 @Metten25 april 2004 15:31
Verre van ideaal als vervanger van de kabel ????? dan heb jij zeker geen UPC ?

- radio en tv pakket is beter dan van upc (mits je upc digital neemt, maar dan ben je meer dan 3 keer meer kwijt dan digitenne
- afhankelijk van ether-ontvangst..... Tja, is met de kabel misschien wat betrouwbaarder, mits UPC geen fouten maakt met je facturen waardoor je afgesloten wordt.
- maar 1 tv aansluiten... Ach ik heb er ook maar 1, maar ook met 2 of zelfs 3 tv's blijft het goedkoper dan een standaard UPC abo
- afstandsbediening van tv niet gebruiken voor zappen... gebruik je toch de ab van digitenne, kan je ook prima mee zappen lijkt me

Kortom niet alleen interessant voor mobiele toepassingen, ook interessant als je normaal aan UPC vast zit.
Televisie
1 Nederland 1

2 Nederland 2

3 Nederland 3

4 RTL 4

5 RTL 5

6 SBS 6

7 Yorin

8 Fox Kids

9 Net 5

10 Veronica

11 Nickelodeon

12 Regio TV ***

13 Discovery Channel

14 Animal Planet

15 National Geographic Channel

16 Eurosport

17 MTV

18 TMF

19 CNN

20 BBC World

21 Spice Platinum (18+) *

22 Canal+ Rood **

23 Canal+ Blauw **

24 Canal+ 16/9 **

Radio
1 Radio 1

2 Radio 2

3 Radio 3 FM

4 Radio 4

5 747 AM

6 ConcertZender

7 Regionale Radio

8 Sky Radio

9 Radio 538

10 Yorin FM

11 Classic FM

12 Noordzee FM

13 Radio 10 Gold

14 Arrow Rock Radio

15 BNR radio

16 ID&T Radio


da's de radio-en tv pakket. Ik zie geen verschil met die van upc hoor alleen canal + maar die zijn ook estra kosten aan verbonden.
@ vinge
LOL anders doe je het zelf ook nog even :+ :+
En dat noemen ze beperkt? De helft van alle zenders hier op de kabel heb ik niet eens in m'n TV staan... En dan heb je nog gratis pr0n, wat wil je nog meer :P

Ik ben benieuwd hoe dit zich kostentechnisch tegenover de casema verhoudtt...
discovery, eurosport & animal planet ?? lijkt me een verschil.
Wat dacht je van radio? Niets aan zonder KinK FM...
Digitene heeft inderdaad erg weinig zenders maar levert daarintegen wel weer superieure beeldkwaliteit die vergelijkbaar met schotel is. Ik zal mijn draaibare schotel alleen niet willen inruilen voor digitene wat bijvoorbeeld wel weer leuk is aan digitene is dat je gemakkelijk een kleine digitene ontvanger in je auto kunt installeren en zo op het gps schermpje lekker tv kunt kijken.
Digitenne gebruikt veel hogere compressie dan satelliet, je hebt dus veel last van MPEG artifacten.
Inderdaad de bit-rate die bij Digitenne wordt gebruikt is in veel gevallen lager dan op een satelliet verbinding. Hoe hoger de bit-rate des te meer kost het gebruik.

Hoewel meningen altijd persoonlijk zijn, vind ik de beeldkwaliteit op Digitenne onder de maat. Je kunt heel duidelijk zien dat het een gecomprimeerd signaal is. Daar heb je echt geen moderne TV voor nodig om dat te zien.
Anoniem: 6104 @solatis26 april 2004 09:22
omdat de distributie van de publieke omroep niet zomaar in handen mag komen van een particulier bedrijf
LOL ! Dan hebben ze nog wat uit te leggen met UPC is het niet?? :)
Anoniem: 53812 25 april 2004 13:31
ik heb een week digitene gehad, maar dat was geen succes.. de ontvangst was matig, van zender wisselen duurde soms wel 10 seconde, het beeld was vaak ook schokkerig en, last but not least ik had er NOG een ab bij.. eentje voor de vcr, eentje voor de dvd, eentje om de tv aan te zetten en harder of zachter een eentje om van zenders te wisselen :|
dus geef mij maar kabel ;)
En hoe moet je nu meerdere opnames (van verschillende kanalen) op de VCR instellen als je met de digitenne ontvanger moet schakelen???

Nee, Digitenne is leuk voor de boot of de camping, maar voor thuis denk ik niet.
Dat kan dus inderdaad niet, je kan alleen van het afgestemde kanaal opnemen. Voordat ze videorecorders (of beter: harddisk recorders) hebben met ingebouwde digitenne tuner zie je mij dus echt niet digitenne nemen. Ik vraag me trouwens ook af hoe het zit met teletekst. Zoeken op digitenne.nl geeft geen resultaten, zal dus wel niet meegeleverd zijn. :Z

edit: teletekst wordt via een soort software-emulatie ondersteund, zie ik bij de specs van zo'n tuner.

KPN mag van mij digitenne best overnemen. Kabel hier in harderwijk is op zich goed mee te leven, en de prijs is ook nog goed te doen. Zo'n gevaar is het hier dus echt niet. Helemaal als je bedenkt wat voor 'n investering digitenne is als je meer dan 1 tv aan wil sluiten (en ik heb ook nog een tv-kaart in mijn pc zitten).
Beetje onzinnig wat je hier loopt te verkondigen met al je abonnementen voor weetikhetwat. Het kan best zijn dat je ontvangst slecht is dan moet je gewoon een grotere of betere antenne aanschaffen. Ook zijn er verschillende digitene ontangers beschikbaar op de markt die onderling ook verschillen zo heb je dus net als met satelliet ontvangers langsamere en snellere ontvangers. 10 seconden wachten om te zappen is ook wel een beetje overdreven dit kan hoogstens 3 seconden duren.
macartnl heeft het over ab's als in AfstandBediening...
3 seconden vind ik nog veel te lang voor als ik aan het zappen ben hoor.. En uiteindelijk lijkt het met dus zo te horen dat digitenne helemaal niet zo goedkoop zal zijn (in vergelijking met kabel)..
Jammer, dat (redelijk) onafhankelijk aanbieder digitenne opgeslokt wordt door KPN. Kwa vaste telefonie wordt je ook niet echt vrolijk van KPN(service&kosten slecht)

BBC1 & BBC2 ontbreekt ook op digitenne,
groot nadeel van digitenne van ik ook dat je afhankelijk wordt van deze leverancier met deze aparatuur welke je er zelf bij moet kopen, ga je naar een andere aanbieder(als er zo meer concurentie gaat komen) moet je weer andere aparatuur kopen. niet handig.

Zou dan eerder de schotel overwegen, betere kwaliteit en veeeel groter aanbod. En dit kan al vanaf eur. 0,- per maand - en de beste beeldkwaliteit - zie http://kassa.vara.nl/portal?_scr=kassa_artikel&number=30544 onlangs zijn de 3 getest(kabel,digitenne,schotel).
*En dan ook aanbieder onafhankelijk, je kiest zelf de sateliet en aanbieder welke voor jou interessant is

Tja-schotel is wat lastiger, maar ik denk dat menig tweaker dit wel kan ;-)
De minister van Economische Zaken moet echter nog toestemming geven voor de overname, omdat de distributie publieke omroep niet zomaar in handen mag komen van een particulier bedrijf.
Geeft wel aan de overheid weinig vertrouwen heeft in de kwaliteit/populairiteit van de publieke omroep. En als dat zo slecht is ga je je toch afvragen of die nog wel bestaansrecht heeft, misschien zou de overheid beter af zijn zo nu en dan zendtijd in te kopen bij de commerciele zenders.
Het geeft aan dat de overheid de intentie heeft de democratische waarden van Nederland te bewaken door voorwaarden te stellen aan wie op welke voorwaarden materiaal van de publieke omroep mag verspreiden. Dat is iets waar de commercieelen de afgelopen jaren hebben laten zien het vertrouwen niet waard te zijn. Te vaak wordt de waarheid opgeofferd aan de belangen van sponsors en adverteerders. Ook UPC laat zien hoe het moet, door de meest populaire zenders achter een betaalde decoder te verstoppen (Discovery, Eurosport)

Wees blij dat de overheid er voor zorgt dat je een aantal journaals en actualiteitenzenders zonder kosten en zonder invloed van adverteerders ongewijzigd kunt bekijken.

En KPN hoort daar met z'n monopolistische fikken af te blijken. Ze hebben de telefoon al, en heel Nederland bloedt iedere twee maanden voor ze. Van omroep moeten ze afblijven.
Voor kabel moet je ook elke maand betalen dus kabel of kpn hebben allebei een bijna monopolie positie op hun netwerken dus veel maakt het eigenlijk niet uit.
Dan zet je een antenne op je dak. Of zelfs dat niet. 1, 2 en 3 kun je met enkel een TV en een end draad bekijken.
Wat mij betreft gooien ze alles achter een decoder en laten ze je vervolgens zelf bepalen welke zender je wil ontvangen, dan kan iedereen zien wat hij wil en hoeft er niemand te betalen voor zenders waar hij niet naar kijkt.

Ja, we kunnen die journaals en actualiteiten-programma's bekijken zonder dat die commercieele belangen ertussen komen. Maar helaas kleuren de politieke voorkeuren van journalisten en redacties bij de publieke omroepen het nieuws net zo hard als commercieele belangen.

In vele andere landen heb je de staats-omroep (die propaganda verspreid) en de vrije media (die eerlijk is), hier noemen we het publieke-omroep en commercieele-omroep, en hier zou het opeens anders zijn?
De publieke omroep is niet van de staat. Dat is het verschil. Er zijn veel verschillende stromingen mogelijk, of dacht je dat de EO en de VPRO de staats spreekbuizen waren? Als jij wilt kan je ook een zender beginnen in het publieke bestel.
En kijk maar eens in Italie wat de zgn vrije omroep inhoudt...allles wordt betaald door Berlusconi en die heeft zijn 'vrije' zenders gebruikt om aan de macht te komen
Waar haal jij vandaan dat upc Discovery en Eurosport achter een decoder heeft zitten.

Kan hier in haarlem ze gewoon bekijken zonder decoder hoor.
Anoniem: 90733 25 april 2004 13:21
Nog een paar jaar en dan worden wij consumenten uit de lucht gedrukt door al die zendmasten :(
Dan moeten we wel Wi-Fi van de KPN nemen omdat onze 100mw setjes thuis niet door de signalen van de KPN heen komen.

En daar houden ze weer geen rekening mee.
Ze zien alleen maar geld.
Gelukkig zijn aan al deze zendmasten hele andere frequenties toegewezen als aan jou WiFi set zolang dit blijft gebeuren, zul je er geen last van hebben.
Geen zorgen ;)
Anoniem: 104516 @Metten25 april 2004 14:13
LEZEN :Z
Anoniem: 24330 26 april 2004 12:53
nog even over het niet mogen plaatsen van een schotel op je dak:

van de Radar site:
Ondanks de voordelen van satellietontvangst, lijkt het in Nederland bijna een trend te worden om de schotels te verbieden. Diverse woning-corporaties meldden de afgelopen weken trots dat ze een verbod op de schotel hebben afgekondigd.

Voor al diegenen die nu overwegen een schotel te kopen, het volgende: zo'n verbod is niet rechtsgeldig. Het is in de Nederlandse grondwet verankerd dat u vrij bent om signalen te ontvangen uit de ether. Ook uit andere Europese regels blijkt dat een verbod op schotel-antennes ALTIJD nietig verklaard kan worden.

Wel is het zo dat de verhuurder regels mag stellen voor een schotel, bijvoorbeeld qua kleur. Want het is natuurlijk wel zo mooi om een schotel zo onzichtbaar mogelijk weg te werken. Maar een verbod kunt u aanvechten bij de rechter.

De Europese Commissie heeft in 2001 nog eens herinnerd aan artikelen 28 en 49 van het EG Verdrag, dat het vrije verkeer van goederen en diensten behandelt. Diensten en informatie die via satelliet worden verspreid, moeten vrij door alle burgers afgenomen kunnen worden.

De Europese Commissie stelt dat "gedecentraliseerde en lokale autoriteiten, zoals de gemeenten" deze rechten niet mogen beperken. Bekijk het commissie-rapport:
http://www.trosradar.nl/redactie/docs/com2001_0351nl01.pdf
zie: http://www.trosradar.nl/?url=PHP/news/0/566
Let wel dat dit stukje handelt over overheidsoptreden of soortgelijke instanties. Bij verenigingen van eigenaars is het maar de vraag of een beroep op vrije informatievergaring zover gaat dat een verbod op een schotel doorbreekt. Horizontale werking van grondrechten tussen burgers onderling is net even wat anders dan de verticale werking tussen overheid en burgers.
Anoniem: 19973 25 april 2004 13:21
Hopelijk lukt dat en kun je zelf je eigen zender pakket samen stellen met regionale, nationale, internationale & meuk zoals canal+.
En dat alles voor een leuke prijs.

Dan zouden ze een goede conccurent worden voor bijv. UPC.
Ik heb ook Digitenne, persoonlijk vind ik het ideaal. Had eerst een schotel, deze heb ik dus weggedaan. Onder meer vanwege dat spuuglelijke ding aan de muur. Bovendien is het aanbod aan zenders via digitenne prima, alleen de zenders die ik kijk plus nog een paar extra. Het aanbod via de schotel is gewoon krankzinnig en bovendien zijn de meeste onverstaanbaar. Schotel lijkt me alleen ideaal om zenders uit je thuisland te kijken.

En het geneuzel over nog een afstandsbediening is ongegrond, op die van mijn decoder kan ik alles wat ik met die v.d. tv ook kan (persoonlijk is mijn ipaq mijn ab).
Anoniem: 7175 25 april 2004 14:45
en ik zou best een schotel willen, maar dat mag dus niet van de verhuurder.
Daar kan je verhuurder nix aan doen vanwege europese regelgeving.
Is gewoon toegestaan.
Wél kan hij eisen stellen in de trant van "alleen nieuw spul" en de plaats waar die komt.
Zou zeggen zoek die regelgeving op en druk hem je huurbaas eens onder de neus.
Das dus pure onzin, als de verhuurder niet wil dat jij een schotel ophangt dan mag jij geen schotel ophangen, europese regelgeving heeft daar niets mee te maken.
Hetzelfde is zo dat jij niet zomaar aanpassingen aan de woning mag maken zonder daar eerst met de verhuurder over te hebben gesproken.
De verhuurder kan geen bezwaar hebben tegen een schotel an sich, maar hij kan wel zeggen

- De schotel komt niet met bouten aan mijn muur te hangen
- De schotel komt niet in het zicht te hangen als lelijk onding aan mijn flat
- De kabel's naar de schotel mogen niet door mijn gevel geboord worden

Zo kan de verhuurder natuurlijk het wel praktisch onmogelijk maken, maar als jij een losse schotel uit het zicht op je balkon zet, en de draden door het raam naar binnen, dan is dat jouw goed recht :)
Volgens mij kun je die formele regeltjes die het plaatsen van een schotel in de praktijk onmogelijk maken evengoed aanvechten, hoor.

Het enige wat volgens mij echt onoverkomelijk zou zijn is als je toevallig de pech zou hebben om aan de noordkant van een flatgebouw te wonen, aangezien een schotel altijd naar het zuiden (de evenaar) moet wijzen om ontvangst te krijgen van de geostationaire satellieten.

In dat geval zou je het dan op een akkoordje moeten gooien met bewoners aan de "goede" kant, zodat je een schotel op hun buitenmuur mag plaatsen met zo'n dual-LNB erop of zo, zodat zij dan ook van diezelfde schotel gebruik kunnen maken (mits ze zelf ook een aparte tuner hebben).

Trouwens, dat principe kan nog verder worden uitgebreid, door een grote gezamelijke schotel te installeren en via een kabelnetwerk alle huishoudens daarop aan te sluiten. Dan zou men zelfs een (of meer) extra grote schotel(s) op het dak kunnen plaatsen voor optimaal bereik. :) Er zijn bedrijven die zichzelf specialiseren in het aanleggen van dergelijke netwerken voor flats.
Anoniem: 107188 @eamelink26 april 2004 11:19
@motown:
"Volgens mij kun je die formele regeltjes die het plaatsen van een schotel in de praktijk onmogelijk maken evengoed aanvechten, hoor."

Als de verhuurder zegt dat je niet in _zijn_ gebouw mag boren dan is het einde verhaal.

Het enige bezwaar dat je dan kunt maken is dat het onredelijk of onbillijk is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.