Winstgroei KPN, lancering IPTV in tweede kwartaal

Telecombedrijf KPN heeft een beter dan verwacht vierde kwartaal achter de rug. De nettowinst steeg tot 604 miljoen euro, 65 miljoen meer dan een jaar eerder, en dat was tegen de verwachtingen van analisten in. Gerekend werd op een ruime winstdaling. Net als bij vorige presentaties van de cijfers, werd ook deze keer het onderwerp IPTV aangesneden. KPN heeft nu de verwachting uitgesproken dat televisie via ADSL2+ ergens in het volgende kwartaal geïntroduceerd zal worden. Inmiddels zijn contracten getekend voor meer dan zestig zenders, waaronder ook radiozenders. Het basispakket gaat bestaan uit de zenders van de commerciële en publieke omroepen in Nederland, enkele themakanalen en een verzameling buitenlandse zenders. Kanalen van de BBC ontbreken in ieder geval in het pakket, KPN kon geen overeenstemming bereiken met de Britten.

KPNNaast het basispakket en aanvullende themapakketten, wil KPN ook video-on-demand gaan aanbieden via zijn ADSL2+-netwerk. Daartoe is onder andere een contract met producent Endemol gesloten voor de levering van content. Gebruikers kunnen shows en series opvragen uit het archief van Endemol. Deze vorm van video-on-demand moet ook voor de mobiele telefoon beschikbaar worden. Tevens hebben de twee partijen besloten een aantal themakanalen op te starten en samen programma's te gaan produceren. KPN en Endemol willen het ook mogelijk maken om kijkers via IPTV advertenties op maat aan te bieden. IPTV wordt standaard geleverd met een decoder die voorzien is van een PVR, waarmee tot 100 uur aan beelden kan worden opgenomen. Op dit moment heeft KPN al een digitaal tv-aanbod via de ether met 23 zenders en meer dan 180.000 klanten.

Door Harold van der Wal

Nieuwsposter

07-02-2006 • 19:14

33 Linkedin

Bron: KPN

Reacties (33)

33
33
21
7
2
7
Wijzig sortering
zonder bbc hoeft het van mij niet...
Dat is zeker een minpunt, niet alleen voor de britten in NL (wat ik dus ben), maar vooral ook voor autochtonen die graag naar BBC kijken. Ze hebben zeker een aantal goeie programma's: Eastenders, Top Gear, Match of the Day - om maar een paar te noemen.
Ik vraag me echt af wat de BBC ertegen heeft.
Misschien heeft het te maken dat de BBC geen reclame van 3e parties heeft en hun inkomsten van voornamelijk de britten krijgen dmv een soort belasting.
Anoniem: 57270
@Chris P7 februari 2006 21:15
Ik vraag me echt af wat de BBC ertegen heeft.
ik denk dat je het niet zo moet lezen, maar eerder dat KPN het financieel niet met de BBC kon regelen.
Anoniem: 88387
@gsollis7 februari 2006 20:22
wat is er zo goed aan de bbc dan, ik heb dat nooit echt begrepen. allemaal lokaal engels nieuws en truttige televisie series als eastenders.

de bbc is alleen leuk als het nederlands elftal tegen de britten moet en zo het commentaar van "de vijand" te volgen. zelfde geldt voor de duitse televisie (zdf/ard).

de bbc was vroeger misschien heel bijzonder en goed tegenwoordig is het niks bijzonders meer. misschien zeggen mensen dat ze de bbc zo fantastisch vinden om er zo bij te horen bij de echte televisiekenners; ik weet het niet.

bbc kan er bij mij af, geef mij maar nederland 3 en een echt verdiepende zender zoals harry de winter die voor ogen heeft.

http://medialog.blogspot....r-er-is-behoefte-aan.html
Voor een steeds kleiner deel van de bevolking is de BBC een baken in de duisternis die televisie steeds meer aan het worden is. Goede series en films, sport met zinnig commentaar, weinig tot geen reclame en vooral heel veel eigen kwaliteitsproducties.

En Top Gear.

Erg, erg jammer dat KPN geen overeenstemming heeft weten te bereiken met de BBC. Dat betekent voor mij dus geen IPTV, terwijl ik daar juist erg naar uitkeek. Alle digitale aanbieders verdwijnen om dezelfde reden voor mij in de vuilnisbak.

Edit: Ik heb KPN mijn teleurstelling laten weten, voor wat dat waard is.
<rant> Wat is er zo goed aan de BBC? De constante kwaliteit van de programma's die ze maken. De BBC documentaries, series en kinderprogramma's behoren tot de beste ter wereld gemaakt door mensen met liefde voor hun vak en niet uit puur winstbejag..De regie bij de BBC is iets waar de Nederlandse zenders (commercieel en publiek) alleen maar van kunnen dromen. Alles is zo strak en subliem geregeld bij de BBC. Daar zal je geen knullige presentators te lang in beeld zien of naar de verkeerde camera kijken. Geen tenenkrommend domme vragen door nieuwslezers of presentators waar de haren van in je nek overeind gaan staan. Wij kijken zelden Nederlandse zenders, ik voel mijn iq gewoon dalen als ik daar naar kijk. Dus BBC is voor ons een must, geen BBC, dan ook geen interesse in je wireless/dsl tv. </rant>
ik weet dat het in haarlem heel wat klante kost bij Digitenne.
toen ze daar een trial deden was de grootste klacht geen BBC1/2.

als er ooit nog een digitale tv komt met BBC1/2/3 ben ik de eerste die inschrijft ;)
Er zijn meer dan 3 BBC kanalen hoor... zowiezo BBC 4 nog, BBC Prime, BBC World, CBBC, en nog een aantal..
En het kijken is nog gratis ook....
Lang leve de schotel
alleen BBC1/2/3 vind ik intresant, BBC4 is niets en als je 1/2/3 hebt heb prime echt niet nodig.
Als een niet-kabelmaatschappij het lukt om BBC in zijn pakket te krijgen, dan is dit een abosluut plusplunt. BBC is erg gewild en er zijn kijkers die bij hun kabelmaatschappij blijven voor BBC.

Wat ik begreep is dat de BBC altijd op tegen is geweest dat hun uitzendingen via de ether in het buitenland wordt verspreid (en dan heb ik het hier uiteraard uitsluitend over de TV-uitzendingen). De auteursrechten spelen hier een rol bij. Dus om die reden is de BBC geen onderdeel van het Digitenne pakket.

Waarom KPN nu geen overeenkomst kan krijgen met de BBC voor IPTV ben ik wel benieuwd naar, maar misschien omdat Internet tegenwoordig ook wireless gebeurt?
Maar is dit wel handig met de huidige internet-snelheden? Ik kan me voorstellen dat je in bijv. een studentenhuis met mogelijk een flink aantal tv's en computers, dit niet hoeft te proberen, omdat dan je tv gaat haperen :o
MAW. voor KPN een goeie optie, dan moeten al die studenten een eigen lijntje nemen, en dat zijn weer extra inkomsten.

(per kanaal heb je nog wel zo'n kastje nodig dus in dat opzicht zou t al niet eens gaan)
Alleen jammer dat je per adres maar 1 aansluiting kunt aanvragen.
Dat wordt dan lachen: vrijwel elke ISP die via KPN levert houdt er een FUP op na. Denk niet dat dat de populariteit van IPTV ten goede zal komen :)
Heeft er ooit iemand last gehad met zijn FUP dan? En Fair groeit natuurlijk gewoon mee als je er ook TV over kan kijken.
IPTV loopt via een aparte PVC op de ATM verbinding (direct naar de DSLAM), en de DSLAM verdeeld de videokanelen via Multicast riching the Set-Top Boxjes, die je weer op je TV aansluit. Daarvoor zal wel een specifieke poort komen op je modem, want draadloos lijkt me dat niet zo'n strak plan.

:P
Er zijn verschillende set-top boxjes die momenteel getest worden bij KPN, zowel door het ontwikkel/test team als door mensen thuis. Een aantal zijn bedraad, maar er zijn ook draadloze varianten die getest worden. Die lopen via het 802.11g protocol. Als ik het goed heb is verbindingssnelheid van 12 mbps voldoende voor goed beeld.
Als ik het goed heb is verbindingssnelheid van 12 mbps voldoende voor goed beeld.
Ik mag het hopen, anders zijn er een hoop mensen die het helemaal niet halen met hun 8 mbit lijntje.
Maar als het een aparte PVC gebruikt op ATM niveau, wat heeft het dan nog met IP te maken? Klinkt meer als VoDSL maar dan met beeld en geluid.
Ja, +/- 1% van de adsl gebruikers en 7% van de kabel. De kabel heeft te maken met het delen van een verbinding tussen het huis en de kast in de straat.

IPTV zal gewoon op je netwerkpoort van je experia box kunnen worden aangesloten. Waarschijnlijk gaan ze gebruik maken van een gereserveerd deel van je verbinding(lees voorrang), net als InternetPlusBellen nu doet.
Ik denk dat dit netwerkverkeer als lokaal beschouwd zal worden. En dus niet gerekend wordt tegen je fup.

Bij veel profiders wordt alleen netwerkverkeer naar "buiten" berekend.

:)
Alleen jammer dat je relatief dicht bij de centrale moet wonen wil je de meerwaarde halen uit ADSL2+ t.o.v. ADSL. nieuws: Snelheid ADSL2+ is loze belofte voor groot deel Nederland
Anoniem: 151393
@Patriek8 februari 2006 09:46
NEE, je hoeft niet in de buurt van een centrale te wonen. KPN is bezig met het uitrollen van glasvezel tot aan de kast, en aangezien kasten dichter bij huizen staan dan centrales is dat punt al ontzenuwd. Zo kan de volle snelheid worden gegarandeerd bij de meeste mensen thuis.(boeren dorpen weet ik niet hoe het zit).
Dat is geen ADSL meer VDSL. KPN is in navolging van de Duitse en Belgische Telecom bedrijven bezig met het maken van plannen voor de verkorting van hun Last-Mile. Bij de Kabelaars staat de glas-2-koper converter al op hoek van de straat. KPN wil daar met VDSL ook naartoe. Hun huidige plan laat echter geen ruimte voor 3de partijen in deze kasten waardoor vb een bbned VDSL alleen als wholesale van KPN kan gaan afnemen in tegen stelling tot de huidige mogelijkheid om eigen apperatuur in de centrale te plaatsen.

Het laatste woord is hier duidelijk nog niet over gesproken en de OPTA moet haar betoog nog beginnen.
Anoniem: 93009
7 februari 2006 20:00
Voor IPTV wordt een apart stuk bandbreedte apart gehouden, zgn. shaping. Het idee is dat op de 12 Mb lijn 2 HDTV signalen van elk 4 Mb en 1 internetband van 4 Mb passen zonder elkaar in de weg te zitten. Daarbij kan VoIP o.b.v. QoS betrouwbaar over de internetband.
Als je het goed wil doen verdeel je de verschillende diensten over gescheiden VPC's (ook in verband met security), met naar behoefte QoS (voor IPTV/VOD en VOIP). Bij Versatel bijvoorbeeld is het tevens zo dat je volledige werkelijke bandbreedte beschikbaar is voor Internet totdat je TV gaat kijken, en de gebruikte bandbreedte voor de stream weer vrijgegeven op het moment dat je ermee stopt.
Interessant, maar wat ik me afvraag: 4 MB voor HDTV is toch te weinig? Het lijkt dat er dan flink compressieartefacten zijn te zien.
Anoniem: 108956
7 februari 2006 19:27
ik ben benieuwd of dit via de dienst internetplusbellen gaat van KPN.
Anoniem: 143689
7 februari 2006 19:37
ik hoop dat Spice Platinum er ook bijzit :P
Dat is natuurlijk de bedoeling, iedereen moet gewoon een abbo afsluiten. Kassa ! :)

Edit: dit was een reactie op Milo Warmerdam :o
Anoniem: 50893
8 februari 2006 05:29
Vraag me dan af hoe het met de snelheid van de data zit, aangezien je met de internet ook afhankelijk bent van hoe ver je van de centrale zit.

Ik vraag me dan ook af wanneer KPN met het plaatsen gaat beginnen van de extra wijk versterkers. Moet helaas nog steeds internetten via de kabel, puur omdat ik maximaal maar 5mbit down haal hier en 20mbit wil hebben. ALs ze daar nu eens mee gaan beginnen dan kunnen de kabel internetters ook eens fatsoenlijk overstappen naar ADSL met gegarandeerde snelheden.
Ik vind UPC veel te duur maar heb geen alternatief.

Overigens word het ook eens tijd dat de kabel opgesteld voor andere providers, begrijp niet dat de overheid of de OPTA dat nog steeds niet geregeld heeft, de 2 in Nederland zijn nog steeds monopolisten, Chello en @Home.

Tevens begrijp ik niet, met IPTV, dat de KPN in zijn eigen vaarwater gaat zitten, aangezien ze dus ook al Digitenne hebben. Slechte ontwikkelingen als je het mij vraagt, techniek er door heen jagen terwijl er al genoeg en betere aanbod is, het is nou niet om te zeggen dat het vele malen beter is dan de huidige technieken.
Anoniem: 131347
8 februari 2006 08:48
Ik ben benieuwd of dit ook te ontvangen zou zijn via de computer. Mocht dat zo zijn kan dat een leuke combinatie zijn met MCE (mits ondersteund, dat is momenteel namelijk het probleem met digitale decoderkaarten) :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee