HP en Apple in muzikale samenwerking

Op de site van Apple is te lezen dat de computerfabrikant een overeenkomst heeft gesloten met een andere grootmacht op het gebied van computers, namelijk HP. Laatstgenoemde zal de iPod onder de eigen merknaam op de markt gaan brengen. Daarnaast zal op alle nieuwe Hewlett Packard computers - zowel desktop als notebooks - Apple's iTunes jukebox software standaard worden geïnstalleerd. Een standaard icon op de desktop moet de kopers van HP-computers direct doorverwijzen naar Apple's iTunes Store alwaar ze legaal muziek kunnen downloaden voor 99 dollarcent per nummer.

Uit een onderzoek van HP onder kopers van computers van de fabrikant kwam naar voren dat 54 procent van de gebruikers muziek van internet downloaden. Daarnaast wilde HP gebruikers een goed product aanbieden waarmee ze in staat zouden zijn muziek aan te schaffen en af te spelen. Nadat ze diverse alternatieven hadden bekeken kwam Apple uit beste uit de bus, zo vermeld de directrice van HP, Carly Fiorina. Apple ziet de nieuwe partner vooral als extra mogelijkheid om alle muziekliefhebbers gebruik te laten maken van Apple producten, wat één van de doelen is van de eigenzinnige computer- en softwarefabrikant.

De HP iPod moet deze zomer op de markt komen. De software zal eveneens vanaf deze zomer geleverd gaan worden bij de computers van HP.

Door Martin Sturm

Nieuwsposter

08-01-2004 • 22:29

49 Linkedin

Submitter: begintmeta

Bron: Apple

Lees meer

HP stopt met verkoop iPod Nieuws van 30 juli 2005
Desktop aan de voeten van iPod Nieuws van 1 april 2005
Tijdelijk geen levering iPods bij HP Nieuws van 18 januari 2005
iPod DIY-'batterypack' Nieuws van 1 maart 2004
HP ontkent WMA-support voor Apple iPod Nieuws van 14 januari 2004

Reacties (49)

49
47
35
8
3
0
Wijzig sortering
Ik weet zeker dat de HP iPod een 1:1 kopie van de iPod blijft en uiterlijk nauwelijks veranderd omdat:

1: De iPod dan niet meer herkent word als een iPod. (de witte koptelefoon draden en behuizing zijn meer dan herkenbaar komt in de buurt van de Nike Swoosh, en Walkman...)
2: De huidige interface de look & belangrijker nog 'feel' bepaald, daarom zullen ze dit draai 'schijf' systeem niet veranderen omdat niets anders qua userinterface ook maar in de buurt komt.
3: Het feit dat iTunes word geinstalleerd op de HP computers en qua interface nagenoeg identiek is aan de iPod beleving.

De verschillen zullen zich volgens mij beperken tot
een HP logo in de achterkant gegraveerd (niet storend) en een HP logo in het menu.. die je praktisch nooit ziet alleen als je je iPod helemaal uitzet..

Sterker nog die iPod herken je juist door alle bovengenoemde punten en niet aan het logo....

Verder wil ik nog wel even kwijt dat ik de iPod het best trojaanse IT paard vind 'ever'... hier kan Microsoft en ook Dell met z'n iPod ripp off wat van leren..
Nee niet gelezen, maar dessalniettemin een goed artikel bedankt voor de tip..
de hp ipod zal "hp blauw" van kleur zijn, de software zal echter identiek zijn aan de apple ipod en ook het apple logo bevatten.
Apple will manufacture the player, which will not have the iPod name but will have the same design and features as Apple's third-generation iPod players, Phil Schiller, senior vice president at Apple, said in an interview. Also, the HP music player will come in "HP Blue," he said.

"The way we look at it, HP will be reselling an iPod device," said Schiller, who noted that the device will display the Apple logo at start-up and will work with all of the accessories made for the white-hued Apple varieties.
http://news.com.com/2100-7354-5137473.html?tag=nefd_hed
Benieuwd of de HP iPod dan iets goedkoper is. Hoop trouwens wel dat ze 'm laten hoe die is en niet wat aan het uiterlijk gaan veranderen. Een groot HP logo is bij mij ook niet echt gewenst.

Volgens mij is HP trouwens wel de eerste die standaard een "download-muziek" dienst op pc's installeerd en denk dat de groei van iTunes een heel stuk groter wordt.
Anoniem: 60561
@MazeWing8 januari 2004 23:54
Nog wat aanvullende info:

Het ding gaat geen iPod heten, wordt HP-blauw, maar zal wel hetzelfde design en functionaliteit hebben als de iPod. Apple gaat 'm fabriceren. en bij het opstarten zie je eventjes het Apple logo voorbijkomen.

Er is (nog?) geen deal met HP over de iPod mini (die met de 1-inch Hitachi drive, bedankt Carbon)

Bij het promoten van de iTunes music store via de HP notebooks en PC's gaat het om een meerjarendeal.

http://news.com.com/2100-7354-5137473.html

En, ook niet onbelangrijk voor Apple, met iTunes staat op elke nieuwe HP notebook en PC automatisch ook QuickTime geinstalleerd.
Er is (nog?) geen deal met HP over de iPod mini (die met de 1.8-inch Hitachi drive)
In de iPod-mini zit een 1-inch Hitachi drive.

http://news.com.com/2100-1041-5136124.html
+1 Mierenneuker :Y)
+1 Mierenneuker
1-inch ipv 1.8-inch is voor HD technologie een heel groot verschil!
Anoniem: 60561
@MazeWing8 januari 2004 22:55
En, niet onbelangrijk voor Apple, een PC met iTunes vooraf geïnstalleerd heeft meteen ook QuickTime er op staan!
Ik heb Quicktime echt nooit begrepen, het is een vrij brakke player waarvoor je moet betalen om full-screen functionaliteit te krijgen. Wie kan mij de logica daarvan uitleggen.
Ik heb Quicktime echt nooit begrepen
Quicktime is veel meer dan alleen een videoplayer.
Het is een compleet audio/video framework, de Quicktime player en iTunes zijn slechts programma's die er onder water gebruik van maken.
het is een vrij brakke player
De huidige versie van de Windows Quicktime Player is allerminst brak!!
waarvoor je moet betalen om full-screen functionaliteit te krijgen. Wie kan mij de logica daarvan uitleggen.
Dat van die full-screen beperking is inderdaad vreemd.
BTW Die beperking geldt alleen voor de Quicktime Player en niet voor andere programmatuur die gebruikt maakt van de Quicktime SDK.
Het goede aan Quicktime voor mij althans zijn de authoring mogelijkheden, de codecs en de ondersteuning voor bestandsformaten die het aan 2d, 3d en videosoftware geeft. Ik moet wel zeggen dat de windows versie idd behoorlijk onder het "apple" niveau is, slechte zaak.
Toch vind ik het de meest brakke buggy player onder windows
Wat is er buggy aan? Ik kan zonder probleem Quicktime trailers en streams bekijken op m'n PC(1GHz P3)!
jammer dat je het formaat niet met mediaplayer kan afspelen
Microsoft wil gewoon z'n eigen formaat (WMA) ipv standaard MPEG-4
de sorenson codering die apple gebruikt is even goed gepatenteerd, net zoals die van wmV (video :p). Een standaard zou vrij moeten zijn... (nee je mag de sorenson codering niet zomaar in je eigen programma gebruiken)

~Progster
Anoniem: 30420
@GA!S9 januari 2004 16:54
ik heb er eerlijk gezegd op mn PC nooit negatieve ervaringen mee.

Maar misschien ligt dat aan mij, ik ben volgens mij ook de enige op aarde met n pc die WMV en WMA bestanden NIET automatisch met Windows Media Player opent, maar ascii laat zien :P
de sorenson codering die apple gebruikt is even goed gepatenteerd
Daar gaat 't niet om.

Waar het om gaat is dat er een onafhankelijke instantie is die de standaard beheerd.
In het geval van MPEG-4 is dat niet Apple maar MPEGLA in het geval van WMA is dat Microsoft.
Toch vind ik het de meest brakke buggy player onder windows jammer dat je het formaat niet met mediaplayer kan afspelen
Verder ben ik wel heel beniewd hoe de HP-Pod eruit gaat zien. Het zal ongetwijfeld geen concurentie van de Apple iPod zal gaan worden. Maar het zal wel een andere look krijgen om net weer een ander deel van de markt aan te spreken.
Waarom denk jij dat ze niet met elkaar concurreren? Ik begrijp deze stap van Apple echt niet. Als ik het bericht zo lees dan is het in feite een iPod, waarschijnlijk met een HP kastje eromheen. Functioneel identiek dus, maar juist omdat het een andere look heeft gaat het Apple klanten kosten. Onbegrijpelijk.
Het gaat Apple helpen in de strijd om het mediaformaat en dat is naast de iPod ook belangrijk. Moest HP een eigen speler uitbrengen die bvb WMA ondersteund ipv AAC dan is het verlies nog groter voor Apple. Apple zal hier mee ook de groep personen die geen iPod kopen omdat het Apple is aan de AAC standaard krijgen.
Er zijn nog steeds mensen die vooroordelen hebben tegen producten van Apple en die gewoon hardleers zijn. Eigenlijk zo'n 70% van de computergebruikers :+
Waar blijft dat verhaal toch vandaan komen dat Macs trager zijn? De benchmarks geven een ander beeld dus...Dat is wat ik net bedoel met vooroordelen.

Dat Apple in het verleden fouten heeft gemaakt en er nog zal maken zal ik zeker niet ontkennen. Maar ze zijn al een lange tijd op het goede spoor.

Deze samenwerking met HP is daar weer een goed voorbeeld van.
Ik denk dat het juist andersoms is. Heel veel Apple gebruikers willen gewoonweg niet inzien dat de Apple machines in performance LANGZAMER zijn dan Intel/AMD systemen.
Het verschil in performance tussen de huidige G5's en PC's is op dit moment marginaal en zeker niet zo groot als je probeert te suggereren. Er staan inmiddels genoeg benchmarks op het internet die dat documenteren. Soms wint de G5 soms wint de PC. Vergeet ook niet dat de huidige G5's slechts het begin zijn! De 90nm G5 is NU beschikbaar (wordt al gebruikt in de G5 XServe) waar blijft de Intel Prescott?
Hoewel sommige mensen mij dit niet in dank af zullen nemen denk ik wel dat Apple soms een beetje, jammer genoeg, de verkeerde keuzes maakt.
Ik denk dat niemand dat zal tegenspreken, ieder bedrijf maakt fouten.
Neem maar van mij aan dat Apple wel iets heeft geleerd van de tijd dat ze de clones in het leven hebben geroepen.

Waarschijnlijk verkoopt Apple de iPods gewoon aan HP en mag HP ze relabelen.

Maar het kan ook zo zijn dat ze de technologie krijgen en daar licentiekosten per verkochte HP-iPod aan Apple moeten betalen.

Dit is de eerste slag om die MusicStores te winnen. Je zal je marktaandeel zo groot mogelijk moeten maken. MS zit nl. ook niet stil.
MS zit nl. ook niet stil.
Dat weet ik wel zeker, want het gaat hier om het overleven van het DRM WMA formaat.

Een slecht teken is dat initiatieven die kwa concept gelijk zijn aan iTMS (Napster) geen poot aan de grond krijgen. Een ander probleem is dat de online muziekverkoop amper winstgevend is.

Het begint er dus aardig op te lijken dat MS ditmaal de boot gemist heeft.
Slimme zet van zowel HP & Apple. HP qua iPod, Apple op PC gebied.
Helaas zit je met het zakelijke gebruik van de HP's met een netwerk vol iTunes. Kan wat bandbreedte gaan kosten!
Ehm, de meeste beheerders halen iTunes dan gewoon van de pc's af, die gaan echt niet inversteren in hardware zoals switches zodat de werknemers lekker hun playlists kunnen delen.

Daarnaast worden bij grote bedrijven standaard toch een custom image gemaakt en wordt bijna nooit de pc direct na het uitpakken op de werkplek neergezet. Daarbij denk ik niet dat HP op de zakelijke machine's ook iTunes standaard gaat installeren, bij de meeste bedrijven worden pc's gebruikt waarop de werknemers toch geen muziek kunnen beluisteren.

Voor de consument is het alleen maar mooi wat HP en Apple doen, iTunes is een van de meest gebruiksvriendelijke mediaplayers en de iPod is de best verkopende HDD muziekspeler.
De meeste bedrijvens zullen nooit een standaard installatie neerzetten van een computer leverancier. Meestal krijg je niet eens (als je een contract hebt afgesloten met een leverancier) niet eens een OS erop. Dat moet je zelf nog doen.
Ik denk niet dat het voorgeinstalleerd gaat worden op de zakelijke systemen, het zal waarschijnlijk om de Pavilions/Presarios gaan..
Anoniem: 101976
9 januari 2004 09:07
Ik vind dat er wel een vorm van waarheid in zit.
de apple ipod is wel duur en als die hppod dan goedkoper gaat worden zal het wel een groter gat in de markt worden dan de apple ipod.
Maar 1 ding snap ik niet want als het dan mogelijk is om als extra een nieuwe logo, aanpassingen in de software en een nieuw "frontje" te produceren wat overigends volgends mij duurder is gua productie kosten, hoe is het dan mogelijk om de HPpod goedkoper te maken als de Apple ipod dat zou dan betekenen dat de apple ipod in prijs omlaag zou moeten gaan en de HP pod duurder zou moeten worden als de huidige Apple ipod. :?
Apple heeft flinke winstmarges op veel van haar producten, door middel van een veel lagere winstmarge voor HP zijn lagere prijzen mogelijk.

Trouwens: volgens één van de Mac rumour sites (http://www.macosrumors.com) gaan de prijzen van de mini-iPod binnen redelijk korte tijd met 50 Euro omlaag.
Heel mooi maar werkt het al in Europa ?
Of is het nog beperkt tot USA ...


Ze mogen anders veel deals af sluiten met weet ik veel wie, als wij (europeanen) er niets aan hebben is het gebakken lucht
Heel mooi maar werkt het al in Europa ?
Natuurlijk werkt het in Europa!
Alleen moet je wel in het bezit zijn van een US creditcard :(

Fijn dat de platenmaatschappijen er zo'n zootje van hebben gemaakt in de EU :r
Anoniem: 85215
8 januari 2004 22:40
Een hele slimme zet van deze twee giganten. Logischer wijs groeit het marktaandeel van de Aplle MusicStore enorm. Maar ook heeft het natuurlijk voordelen voor de naam van HP. Zij maken gebruik van andermans spullen, wat hun geen kosten bezorgt. En ook nog eens de naam om gebruikers te stimuleren legale muziek te downloaden.

Verder ben ik wel heel benieuwd hoe de HP-Pod eruit gaat zien. Het zal ongetwijfeld geen concurrentie van de Apple iPod zal gaan worden. Maar het zal wel een andere look krijgen om net weer een ander deel van de markt aan te spreken.
What's next, Apple iPaq? :+
zou best cool zijn, een iPaq waarop je Mac OS X kunt draaien!
quote van de Apple nieuwsbrief:
"HP?s digital music player is expected to become available this summer and be competitively priced to other digital music players currently available"
Betekent dit dan dat de HP kloon goedkoper gaat zijn dan het origineel?

Sowieso zal het produkt iets van z'n charme verliezen vrees ik, wegens een nogal hoog "onorginaliteit gehalte". Maar tegen dan heeft Apple misschien weer een nieuw model op de markt.
Anoniem: 89590
9 januari 2004 13:16
Misschien een kleine correctie meegeven in verband met het artikel. Dit is hetgeen op de apple.com website staat: "HP and Apple® today announced a strategic alliance to deliver an HP-branded digital music player based on Apple's iPod". Hier staat dus niet, zoals in het tweakers.net artikel staat, dat HP de iPod onder eigen naam zal uitbrengen. Wat er wel staat is dat HP een iPod compatibele MP3 speler zal uitbrengen, die dus ook werkt met iTunes. (het enige alternatief dus dat met iTunes werkt)

Ik wil niet over details zagen, maar de berichtgeving zoals ze nu is, klopt eigenlijk niet. My two cents. ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee