iPod DIY-'batterypack'

Het uitvoeren van Do It Yourself-operaties aan de iPod lijkt populair te zijn. Nadat we vorige week berichtten over iemand die de interne onderdelen van de iPod Mini had blootgelegd, heeft de Brit Drew Perry nu een soortgelijk artikel online geplaatst. Daarin beschrijft hij hoe het mogelijk is om een zelfgemaakt 'batterypack' te maken voor de iPod, zonder tientallen euro's te moeten uitgeven aan een kant-en-klaar model van bijvoorbeeld Belkin. De benodigdheden zijn een soldeerbout en een beetje soldeerskills, een stel batterijen en een Firewire-connector en -kabel. De iPod kan volgens de specificaties een spanning van 8 tot 30V aan, maar om op veilig te spelen heeft de doe-het-zelver gekozen voor de 12V die de normale adapter levert. Voor batterijen is dit echter een vrij ongewone waarde, waardoor het noodzakelijk was om verschillende soorten batterijen in een elektrische kring op te nemen.

Er is uiteindelijk gekozen voor twee blokvormige 9V-batterijen en twee ronde 1,5V AA-batterijen. Doordat de eerstgenoemde batterijen parallel en de laatstgenoemde serieel geplaatst werden, ontstond er een theoretische spanning van 12V. Wanneer de kring verbonden werd met de stroompinnen van een Firewire-connectortje en die op zijn beurt met de iPod, kon de auteur afhankelijk van de geplaatste batterijen ongeveer tien uur langer genieten van het apparaatje - ideaal voor bijvoorbeeld lange vluchten. De geleverde spanning bedroeg ongeveer 11,6V, een waarde die goed kan volgen met de circa 11,7V die de normale stroomadapter levert. Opvallend is ook de behuizing waarin de batterijen geplaatst zijn: een kaartendoosje, om het 'custom made' batterypack meer presentabel en mobiel te maken.

iPod DIY-batterypack in kaartendoosje (buitenkant, klein)
De buitenkant: een onschuldig kaartendoosje
iPod DIY-batterypack in kaartendoosje (binnenkant, klein)
De binnenkant: volgestopt met power

Door Steve Lersberghe

Nieuwsposter

01-03-2004 • 11:00

77

Bron: Drew Perry

Lees meer

Reacties (77)

77
73
52
26
5
2
Wijzig sortering
Mooi gedaan... Alleen 1 dingetje: parallell schakelen van batterijen is niet zo'n strak plan... Ik zou het zelf liever proberen met 8 stuks van 1,5V.

edit:
belangrijkste reden om ze niet parallell te schakelen: als de een sneller leeg gaat dan de ander, of er gaat iets mee mis, zal er stroom tussen de batterijen gaan lopen en heb je -inderdaad- een handenwarmer. In de meeste gevallen loopt er weinig stroom of gebeurt dit pas als de batterijen bijna leeg zijn en merk je er niet veel van, maar met volle batterijen van bijvoorbeeld verschillende merken of capaciteit, kan het mis gaan.
Of 10 * 1,2 volt NIMH batterij

Ik weet alleen dat de douane niet echt blij met je is als je met een "met schilderstape aan elkaar geplakt pakket batterijen het vliegtuig in wilt"

Matsu_matsu spreekt uit eigen ervaring
Ik weet alleen dat de douane niet echt blij met je is als je met een "met schilderstape aan elkaar geplakt pakket batterijen het vliegtuig in wilt"
Misschien dat hij ze daarom "gecamoufleerd" heeft als pak kaarten? De kans dat dat ontdekt wordt is vrij klein, die controles zijn er meer om een (vals) gevoel van veiligheid te geven bij de passagiers en de overheden.
Misschien dat hij ze daarom "gecamoufleerd" heeft als pak kaarten? De kans dat dat ontdekt wordt is vrij klein, die controles zijn er meer om een (vals) gevoel van veiligheid te geven bij de passagiers en de overheden.
jij bent de laatste tijd zeker niet op pad geweest naar en van de USA? Reken maar dat als zo'n kitje in je handbagagje zit ze het zullen vinden en je behoorlijk veel vragen zullen stellen, hoe onschuldig je intenties ook zijn.

security is hell @newark iig
niet helemaal.
ze vinden namelijk best wel eens wat.

verder moet je al je hand bagage door de scanner halen en dan valt het vrij snel op.
Toen ik in oktober naar de vs ging zijn mijn spullen bij aankomst 3 keer door de scanner gegaan. Geloof me ze kunnen hier echt niet om lachen.
Ja, zelfs toen ik een flesje water meenam werd ik apart gezet en moest ik het nog helemaal opdrinken, voordat ik het vliegtuig in mocht. Maar ja dan kom je op schiphol en als je dan via de europese vluchten door de douane gaat, controleren ze je tas niet, terwijl je wel naar het continentale gedeelte kan doorlopen... heel vreemd :?

Maaruh ontopic, het is wel grappig dat ze dit soort addons verzinnen, voor de goede doe-het-zelver is het lekker geld besparen :)
Dan heb ik ff een vraagje waarom zou je ze niet parallel schakelen?
Wanneer je batterijen parallel schakelt zal de spanning op beiden nooit exact gelijk zijn.
Dus de ene zal zich ontladen via de andere batterij, met een lagere spanning. De interne weerstand van een batterij is vrij laag, dus dat zal behoolijk rap gaan.

Het beste is om dan een diode te plaatsen in serie met de 9V batterijen (een per batterij). Dan is de spanning wel 0.3 - 0.6V lager, maar dat is niet zo erg in dit geval.
Li-ion heeft cellen die eenieder ongeveer 3v afgeven ;)

3x4v = 12v :)
Het parallel zetten van batterijen is ook niet echt slim, zeker niet met normale batterijen.

Als die dingen niet precies gelijk zijn gaan er onderling egalisatiestromen lopen, net zolang totdat ze even "vol" zitten.

Bij oplaadbare akkupacks is dat al niet optimaal maar dan is het na 1 keer over zolang je ze maar gezamelijk oplaad etc.

Gewone batterijen vinden het echter totaal niet grappig als de stroom de verkeerde kant uit loopt, de vollere batterij zal proberen een de minder volle batterij op te laden.

Met 2 nieuwe batterijen zal het wel meevallen, je bent echter wel een stukje van de lading kwijt aan deze egalisatie.

Gezien de voltage range die de I-pod kan hebben begrijp ik niet dat hij niet gewoon die 9 volt batterijen in serie zet, dan krijg je 18 volt. Dat ding heeft toch een geschakelde voeding aan boord dus bij een hogere spanning gebruikt hij gewoon minder stroom.. probleem opgelost.

9 volt batterijen hebben een vrij lage capaciteit dus persoonlijk zou ik gewoon 8-10 penlights gepakt hebben (8 voor normale, 10 voor oplaadbare)..
10 2200mAh penlights leveren aanmerkelijk meer power dan die 9 volt blokjes (250-450mAh)..
Anoniem: 97360 @redguy1 maart 2004 12:18
Het is zelfs gevaarlijk. Wel eens meegemaakt dat mensen gewone batterijen in hun oplaadbare muis hadden gedaan en dat daarna de batterijen ploften en zuur begonnen te lekken. Nu is die situatie wel een extremer geval natuurlijk, maar de kans dat dat bij dit pakketje gebeurd is dus zeker ook aanwezig.

edit en lichterlijk ot:
@wouter: Uiteraard geen accuzuur want ik heb het dus niet over accu's... Maar batterijen werken zoiezo op zure en basische oplossingen toch als ik me de scheikundelessen van het vwo goed herinner. Daarmee wordt het hele potentiaalverschil mee gecreëerd toch? Maar correct me if I'm wrong.
Het is geen accuzuur hoor.
Maar wel een chemisch goedje wat je niet in je kleren wilt hebben.
Anoniem: 46304 1 maart 2004 11:11
Aan de foto te zien heeft hij normale, niet-oplaadbare battarijen gebruikt. Da's wel verspillend: die AA cellen zijn vast niet op hetzelfde moment leeg als die 9V blokken, en dan kun je problemen verwachten.
Anoniem: 103873 1 maart 2004 13:58
van mijn laptop (een comprak 1255 antiek geval) is mijn voeding ooit doorgebrand(19 volt), zonde om de laptop weg te gooien en uit geldnood kwam ik derachter dat hij ook netjes op een andere voeding van 13.8 volt werkt, ik denk dat die i-pod ook gewoon op een lager voltage zou moeten werken, dus met 9 volt bv. waarom zou je dan gaan solderen ? hooguit je firewire kabeltje aan de batarijen maar meer is niet nodig
12 Volt is heel makkelijk te maken met oplaadbare batterijen, gewoon 10 cellen van 1,2 volt in serie schakelen, zoals eerder vermeld. Je kan dan zelf kiezen of je voor penlites (AA) of subC formaat gaat.
9 Volt blokbatterijen gebruiken is niet al te slim, want die batterijen zijn duur, en hebben een erg lage capaciteit.
Ook ziet het er niet oplaadbaar uit, wat ook niet erg handig is.

Een goed in elkaar gezet batterijpakket van NikkelCadmiums houdt het makkelijk 7 jaar uit, als ze goed behandeld en geladen worden. (nee, geen NikkelMetaalHydrides, want die zijn nogal gevoelig, en kan je ook niet goed ontladen).

Al met al een beetje nutteloos nieuws, iedereen die iets van electronica weet kan zoiets bouwen, en dan is het nog beter ook.
Dan is je batterypack toch groter dan je iPod...ook niet echt mobiel dus.
Maar toch mobieler dan een stel batterijen, die elkaar vasthouden dankzij een paar gesoldeerde draadjes ;)
`Zeker als je het bekijkt als feit dat je het ene pakje in je borstzak doet en je ipod in je binnenzak, firewire kabeltje ertussen en je hebt continue stroom

*idee half gejat btw :Y)
Oppassen met je pace-maker dan ;)
In de ene jaszak je iPod in de andere je pack...? Wel even een kabeltje aanleggen :P
door de voering heen latenlopen natuurlijk een beetjuh tweaker zit niet verlegen om en stuk je naaiwerk
Groter dan een I-Pod mini ja, maar een pakje kaarten is niet groter dan een normale I-Pod
De normale iPod is ook niet zo groot hoor... zeker de nieuwste uitvoering is volgens mij iets kleiner zelfs dan een pakje kaarten..
En als het fout gaat heb je ook nog een gratis handwarmer :D.
of er gaat iets nog fouter en de douane maakt even je pakje kaarten open terwijl je net in AMerika bent aangekomen... ik denk dat ze je niet zo aardig gaan behandelen. al is het alleen omdat ze het idee hebben dat het een foute grap was
ik vind het niet veel weghebben dan een bom... anders kan je alle apparaten met een 9v batterij erin wel verdacht gaan maken he? :Y)
Anoniem: 77853 1 maart 2004 11:08
Er is uiteindelijk gekozen voor twee blokvormige 9V-batterijen en twee ronde 1,5V AA-batterijen. Doordat de eerstgenoemde batterijen parallel en de laatstgenoemde serieel geplaatst werden, ontstond er een theoretische spanning van 12V.
dit is natuurlijk dé manier om je oplaadbare batterijen om zeep te helpen.

beter pak je dan 10 AA of 10 AAA NiMH celletjes.
waar zie jij dat dit oplaadbare batterijen zijn?

-zucht...- die moderaties komen me toch bij tijd en wijlen redelijk mijn strot uit...
Waar zie jij dat hij beweerd dat dit oplaadbare batterijen zijn. Hij kan net zo goed bedoelen dat ALS je hier oplaadbare batterijen indoet dat die dan snel kaduk zijn.

Tevens lopen die 9Volt cellen +/- factor 2 sneller leeg dan die 1.5Volt cellen omdat 9 Volt cellen veel minder mAh (Milli Ampere / Hour) kunnen leveren (zo ongeveer 5 keer minder).

Bij gebruik van gewone alkaline batterijen hangt dit ook nog zwaar af van de bellasting. Hoe zwaarder belast hoe sneller ze leeg lopen. Op een gegeven moment gaan oplaadbare batterijen zelfs langer mee in hetzelfde apparaat (digitale fototoestellen hebben hier nogal last van).

edit:

[quote]
mAh is niet per uur.... maar keer uur:
dus mA * H Het drukt namelijk de absolute capaciteit van een batterij uit, niet hoe snel een batterij kan ontladen.
[/quote]

Als je een 1.2V battery van 1000mAh een uur lang 1000mAh laat leveren dan is hij leeg. Per uur is het dus. Deze batterij levert dan dus volgens P=U*I(1.2V*1A) 1.2Watt/Uur vermogen.

En capaciteit druk je uit in farrad en wordt gebruikt voor condensatoren.
>> mAh (Milli Ampere / Hour)

mAh is niet per uur.... maar keer uur:
dus mA * H Het drukt namelijk de absolute capaciteit van een batterij uit, niet hoe snel een batterij kan ontladen.
Ik heb een vraag, hoe laad je dat ding op als je oplaadbare batterijen gebruikt? Kun je die nog via de dock opladen? Anders moet je ook nog een oplader mee nemen voor dat ding, en ook nog regelen dat die een firewire pluggie aan kan. Oplaadbaar lijkt mij dus niet ideaal
9V NiCd batterijen bestaan ook nog. :)
Is wel een slimme oplossing bij een verre reis, of als je ergens bent waar het ff niet mogelijk is om je iPod op te laden, bijvoorbeeld op een camping waar je alleen ff staat voor een doorreis.
Dat is idd een beter idd, maar in het voorbeeld is ook te zien dat er gebruik is gemaakt van gewone batterijen

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.