Een professor van de Harvard Law School heeft een nieuw plan geopperd om de problemen rond het illegaal downloaden van muziek aan te pakken, zo lezen we op Wired News. Terry Fisher presenteerde op het driedaagse evenement Internet Law Program zijn plan om artiesten te betalen op basis van de populariteit van hun muziek. Hiervoor zouden de artiesten hun nummers moeten laten registeren bij een copyrightbureau, dat dan zal bijhouden hoe vaak de muziekstukken gedownload worden. Heffingen zoals internetbelastingen of heffingen op bijvoorbeeld de verkoop van mp3-spelers kunnen dan gebruikt worden om de muzikanten te betalen.
Het plan is een reactie op de felle acties van de RIAA, die met rechtszaken probeert om de piraterij tegen te houden; tot nu toe echter zonder overweldigend succes. De belangenorganisatie ondersteunt de plannen van Fisher niet, maar de professor heeft wel de Braziliaanse regering kunnen interesseren voor zijn ideeën. Aldaar wordt er gewerkt aan een database van digitale muziek, een plan dat ondersteund wordt door muzikant en minister van Cultuur, Gilberto Gil. Als het idee in het Zuid-Amerikaanse land succesvol is, zou dit ook de muziekindustrie in de Verenigde Staten kunnen overtuigen om een dergelijk systeem aan te nemen.
Het is echter waarschijnlijker dat men in de VS een vrijwilliger systeem aan zal nemen, dat afhankelijk is van de deelname van muzikanten en downloaders, die via een soort abonnement een bijdrage kunnen leveren aan de pot waaruit de artiesten betaald worden. Chuck Rosenberg van de Pepperdine University School of Law heeft kritiek op het plan van professor Fisher; hij is van mening dat het systeem veel te bureaucratisch is en teveel rompslomp met zich meebrengt. Bovendien vindt hij dat Fisher het belang van promotie en de bijkomende kosten onderschat.