Stille harddisks van Samsung, Hitachi en Seagate vergeleken

Bij het uitkiezen van een harddisk zijn er meerdere factoren waar je op kunt letten. Doordat een harddisk mechanisch is, maakt hij geluid en is hij ook gevoeliger voor defecten. Daarnaast is ook de performance van de harddisk een factor die meeweegt in de aankoop ervan. De meeste reviews gaan meestal in op de performance en niet op de andere factoren, maar SilentPCReview kijkt als een van de weinigen vooral naar de geluidsproductie van de harddisks die op hun testbank verschijnen.

Een van de stilste harddisks die op dit moment verkrijgbaar is, is de Seagate Barracuda IV. Deze schijf wordt dan ook als referentieschijf gebruikt door SilentPCReview en moet het opnemen tegen een Samsung SP1604N en de Hitachi/IBM 180GXP. Uit de geluidstesten blijkt dat de Barracuda IV nog steeds de stilste van de drie is. Maar een goede tweede is de schijf van Samsung die in sommige omstandigheden zelfs stiller is dan de Seagate. De schijf van Hitachi maakt in vergelijking met de andere twee echter veel geluid, hoewel deze harddisk nog steeds geschikt is voor toepassingen waar de geluidsproductie laag moet zijn.

Als er echter naar de performance wordt gekeken, dan wint de Hitachi 180GXP het van de anderen. De Samsung SP1604N is een goede tweede en de al gedateerde Barracuda IV is de langzaamste van de drie. Tellen we alles bij elkaar op dan is de Samsung SP1604N de winnaar van deze roundup door de lage geluidsproductie en de goede performance:

The Samsung SP1604N, whose arrival instigated this roundup review, turns out to be a most pleasant surprise, coming within a hair of the Barracuda IV for noise and falling in between the Hitachi and Seagate for performance. The slow seek times seemed anomalous but were consistent. In actual use, I often found the Samsung to be slightly less obtrusive than the Barracuda IV because its seek noise was so low.
Samsung SP1604N

Door Ralph Smeets

Nieuwsposter

13-05-2003 • 20:31

46

Submitter: T.T.

Bron: SilentPCReview

Lees meer

SIIG Serial ATA PCI-kaart review
SIIG Serial ATA PCI-kaart review Nieuws van 27 januari 2003

Reacties (46)

46
46
30
7
1
8
Wijzig sortering
Ik vraag me af hoelang het duurt voordat er niet meer gezeurd wordt over een slechte reputatie van hitachi/ibm harde schijven - na twee slechte series namelijk 60GXP en 75GXP (ik meen 2001!) zijn er alleen maar goede verschenen...

Ok bij AMD duurde het ook lang maar IBM schijven zijn nu gewoon prima...
(zo niet het best - persoonlijk)
De 120 GXP was ook een heet-hoofd die corrupte data kon veroorzaken bij een te hoge temperatuur.

Ik heb mijn schijven (ibm en die maxtor) voor 2 80mm fans gehangen om de airflow lekker te stimuleren, maar dit blijkt eigenlijk niet nodig te zijn.
Ook vindt ik het jammer dat er geen specs worden weggegeven. Daarmee bedoel ik dus de dB die de schijven in bepaalde situaties maken, en de performance ten op zichte van elkaar.
Toch wel een opsteker voor Samsung. Ze produceren nog niet zo lang HDD's, en als je dan van die A-merken voor kan blijven heb je het toch best wel goed gedaan.
Samsung produceert al heel lang HDD's. In ieder geval zo'n 10 jaar geleden al. Maar Samsung is nooit echt bekend geweest onder de zelfbouwers omdat het vooral een OEM merk is.
Samsung heeft toch de harddisk divisie van IBM overgenomen? Dus kennis en ervaring hebben ze aardig uitgebreid door die aankoop. het typenummer xxxGXP is ook wel een hint aan de IBM-achtergrond.
Samsung produceert al heel lang HD's. Vroeger vooral voor de OEM's maar de laatste tijd ook voor particulieren. Het grote nadeel is de waardeloze RMA service (die hebben ze nl niet). Als je schijf defect is dan moet dat via de winkel gebeuren en die moet het weer via de groothandel claimen.
Daarom is het merk niet echt populair
Is dit nou met dat softwaretrucje om de geluidsproductie omlaag te krijgen? Die Acoustic nog wat?
Het beste is, dat wanneer je een nieuwe harddisk gaat kopen, er een te kopen met FDB oftewel vloeistof lagers. Deze gaan teminste niet na een paar weken zingen of fluiten en blijven lekker stil, zijn koeler en slijten minder snel.

Seagate heeft ze vanaf de Barracuda IV, Bij Maxtor moet je letten op de "0L0" (van Liquid) aan het eind van het typenummer. De "0P0" modellen hebben 8mb cache en eveneens Liquid Bearing, en de 0J0 zijn degene met Ball Bearing en moet je links laten liggen! En bij IBM/Hitachi hebben alle 180GXP modellen standaard FDB.

"tis maar dat u het weet :)
Anoniem: 64809 @ferdinand13 mei 2003 21:08
Neen die acoustic manager is van Maxtor. Daarmee kan je Silent en Fast mode kiezen. En dat gaat niet over het constante geluid van de schijf maar wel over het "reutelen" van de kop die beweegt.
Werkt wel goed trouwens!
Dit is niet alleen bij Maxtor. Iedere recent harddisk ondersteund tegenwoordig accoustic management. Dit kun je instellen met de HD-util/testsoftware die iedere HD fabrikant op z'n site beschikbaar stelt, of bijv. met ftp://ftp.heise.de/pub/ct/ctsi/winaam18.zip

Afhankelijk van het merk en model merk je veel of weinig van de "stille" instelling. Het gaat wel wat ten koste van de seek time, zodat je HD wat trager wordt. Typisch trouwens dat ze daar in de review helemaal geen vergelijking maken tussen accoustic management aan en uit.
Anoniem: 3765 @Atomsk14 mei 2003 00:11
Hier nog een linkje: Hitachi's Feature Tool (v1.70)
Werkt bij alle merken HD's.
Niet alleen maxtor heeft dat acoustic management.
IBM heeft dat ook.
Wat ik wel raar vind, is dat de western digital jb schijven niet worden meenomen in de test, die zijn toch ook behoorlijk snel, en zeer stil (tenminste, die van mij was dat tot ongeveer een maand geleden, nu maakt ie een piepgeluid op hoge frequentie :()
Anoniem: 10837 @Irby13 mei 2003 23:45
Interessant. Mijn Western Digital heeft dus precies hetzelfde. Best wel stil (hoewel ik wel geloof dat die Seagate stiller is, want hij maakt tijdens het zoeken best een een zachtjes kabbelend geluid), maar sinds een paar weken plotseling een hoge pieptoon. Voor mijn server harde schijf wel onrustbarend.
Ook toevallig een WD400BB?
Dat heb ik dus ook gehad met mijn Western Digital WD800JB en twee Maxtors D740X die na een paar weken allemaal begonnen te zingen. Deze schijven hadden geen van allen vloeistof lagers, ook wel FDB, Fluid Dynamic Bearing genoemd. Daarom koop ik ook nooit meer schijven die niet over FDB beschikken. Western Digital is het enige merk die deze techniek nog niet toepast. De nieuwe modellen van Maxtor beschikken er gelukkig nu ook over, net zoals IBM/Hitachi, waarvan ik er nu twee in mijn systeem heb zitten, en die zijn lekker stil én toch snel. Seagate was één van de eerste die FDB toepaste en heeft daar mede zijn succes aan te danken. De barracuda's (vanaf de IV) zijn prima stille en koele schijven.

Kortom, koop alleen nog schijven met FDB!
Dat geluidje, dat betekend (meestal) dat het einde van je harde schijf in zicht is. je kunt nu al aanspraak maken op garantie (als je die nog hebt). ik had ook zo'n geluidje bij m'n IBM harde schijf, en ik heb nu een nieuwe hitachi deskstar 180gxp gekregen. :)
Anoniem: 10506 @MadMan14 mei 2003 09:54
Ik heb al een jaar zo'n pieptoontje bij mijn 60GXP maar er is nog niks kapot *afkloppen*.
Het geluidje doet zich trouwens niet continu voor, maar af en toe als er iets naar de FAT geschreven wordt lijkt het (aan het eind van het schrijven).
de nieuwe maxtor mis ik ook.
Anoniem: 28760 @Kevinp13 mei 2003 20:39
Omdat ze die herriedingen bijvoorbaat al geschrapt hebben!
en toevallig, hier nog 1 met een piep geluid, heel erg irri
tis een wd80??? weet niet het type
Anoniem: 44800 13 mei 2003 21:35
Is een stille schijf zo bijzonder dan?
Ik heb hier in een computer een 5400rpm maxtor schijfje zitten in die hoor je echt helemaal niet.
Vergeleken met bovenstaande schijven maakt jouw Maxtor een teringherrie. Heb hem zelf ook dus ik lul niet ofzo hoor.
ik vond mijn Maxtor 80 GB 2 MB cache al fluisterstil.
Ik heb inmiddels een 120GB IBM/Hitachi 180 GXP erbij. Die Maxtor kan nu wel inpakken, want met flink hard hak werk hoor ik die Hitachi/IBM niet boven de Fans uit. Terwijl de Maxtor toch nog wel even te horen is (defrag of zo).

offtopic:
Hij blijft volgens de statistieken lekker fris (die ibm/Hitachi) Hij is volgens smart zelfs 10 graden kouder dan de Maxtor. Gemiddeld 40 graden voor de Maxtor en 30 graden voor de IBM.
Daar heb ik er sinds kort ook 2 van (in RAID 1) en het is echt eng. Ik ben gewend te luisteren naar harddiskactiviteit als ik bijv. iets kopieer en nu hoor ik helemaal niks!
Anoniem: 56708 13 mei 2003 20:37
Ze kunnen denk ik beter gaan testen hoelang de HDD's een laag geluid blijven geven. Want het komt vaak voor dat die nieuwe schijven na een jaar kuren gaan vertonen. Ga die dingen daar eens op testen want deze tests hebben we al zovaak gezien.
Hee, niet vergeten dat Femme zelf een methodiek heeft bedacht om geluidsproductie te meten, in de "Tweakers.net StorageMark 2003 testmethodiek":

http://www.tweakers.net/reviews/368/6
Ikke kocht 3 a 4 jaar terug een 20,4 Gig Hd'tje van Samsung en hij is echt stil kan ik je vertellen ik denk dat mensen die er een hebben/hadden dit nieuwtje niet echt nieuw vinden, toch
4 jaar geleden waren die dingen nog baggertraag in vergelijking met de concurrentie.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.