Apple wil alle Amerikaanse iPhones in India laten maken vanwege importheffingen

Apple is van plan de productie van alle iPhones die in de VS worden verkocht naar India te verplaatsen. Het bedrijf wil al langer zijn productie deels uit China weghalen, maar versnelt dat plan vanwege de importheffingen die door Donald Trump werden ingesteld.

Dat meldt de Financial Times op basis van bronnen. Apple wil die verhuizing nog voor het eind van volgend jaar realiseren, zeggen bronnen van de krant. Het gaat dan om de productie van ruim 60 miljoen iPhones per jaar. Dat is het deel van de smartphones dat Apple jaarlijks in de Verenigde Staten verkoopt. Het gaat om zo'n 28 procent van alle iPhones die Apple wereldwijd verkoopt. Nu worden die telefoons voornamelijk in China gemaakt door met name Foxconn.

Apple wil al die telefoons in het komende anderhalf jaar in India laten produceren. Daar werkt het, net als in China, ook met Foxconn samen, maar ook met andere derde partijen zoals Tata Electronics.

Het plan om de productie naar India te verplaatsen is niet nieuw. Het is vooral een uitbreiding van de bestaande plannen. Apple wilde in 2023 al meer telefoons laten produceren in India, met behulp van Foxconn. Een jaar geleden bleek al dat een op de zeven iPhones in India werd gebouwd.

Dat Apple die diversificatie nu wil versnellen, heeft volgens de bronnen van de krant te maken met de importheffingen uit Amerika en China. De Amerikaanse president Trump ontketende een handelsoorlog met China door hoge en brede importheffingen op te leggen, waarop China terugsloeg met tegenmaatregelen die vervolgens weer leidden tot nog hogere heffingen door de VS. Overigens heeft Amerika ook aan India importheffingen opgelegd, maar die hoeven voorlopig niet te worden betaald omdat India in gesprek is met de VS over mogelijke nieuwe handelsafspraken.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

25-04-2025 • 09:14

174

Reacties (174)

174
172
81
3
0
76
Wijzig sortering
Was het niet juist de bedoeling dat dit soort produktie naar de VS verplaatst zou gaan worden? Waarom kiest Apple dan voor India, en niet voor productie in eigen land, zoals Trump nu juist wil?

Nu gaat men van het éne lagelonen land naar het andere, daar schiet je dus voor de door Trump gewenste toename van Amerikaanse werkgelegenheid niets mee op.
Gamers Nexus heeft hier onderzoek naar gedaan en gevraagd bij fabrikanten van PC cases wat de prijsstijging zou zijn om de productie naar de VS te verplaatsen, het antwoord was zo'n 300%.

Ten eerste hebben ze de lonen die daar veel hoger liggen, arbeidsvoorwaarden, etc.
Maar daarnaast moeten ze ook nog alle onderdelen naar de VS verschepen voor assemblage, waarbij ze alsnog de importbelasting moeten betalen.

Het is niet zo eenvoudig als zeggen "maak alles maar hier". Je moet de expertise/ervaring eerst in de VS zien te krijgen. Dan moet je fabrieken gaan bouwen om alle onderdelen te maken, plus nog eens tariffs betalen voor de machines die benodigd zijn. Netwerk opbouwen, infrastructuur aanleggen voor het vervoer, de hele logistieke achterkamer organiseren, etc. Dat is sowieso een meerjarenplan.

Daarbij komt ook nog eens dat het beleid constant verandert waardoor bedrijven totaal geen vertrouwen hebben in de toekomst en niet willen investeren. Als er 150% belasting product X zit dan kan productie in de VS mogelijk concurreren. Maar als Trump een half jaar later een etentje met een directeur heeft en de belasting wordt afgeschaft dan heb jij miljoenen/miljarden geïnvesteerd in een fabriek waar je nu niks meer aan hebt.

Hij doet dit puur om China te stangen en/of betere handelsvoorwaarden af te dwingen. Als ze echt de productie naar de VS willen halen dan moeten ze eerst investeren in fabrieken/infrastructuur en DAARNA met tariffs de buitenlandse prijzen gelijk trekken aan die in eigen land.
Als ze echt de productie naar de VS willen halen dan moeten ze eerst investeren in fabrieken/infrastructuur en DAARNA met tariffs de buitenlandse prijzen gelijk trekken aan die in eigen land.
Die volgorde van handelen heeft dus enorme subsidies nodig....
Subsidies... Die Trump dan voor een deel weer heeft gecanceld sinds zijn aantreden.....
idd..... daarom is het allemaal zo vreemd. Soms kun je vreemde streken nog verklaren door achterliggende motieven maar die worden ook steeds onduidelijker (...liggen dieper verborgen).
Nee hoor. Ik heb dit onder andere artikelen al eens verklaard.
Trump wil China economisch treffen omdat ze zeer (militair) machtig beginnen te worden. Dat is de enige rede.
Dat bedrijven dan naar een India gaat, dat vind hij helemaal niet erg, want dat land ziet hij niet als bedreiging (en terecht).
Trump wil China economisch treffen
En zodra dit plan in werking moet treden, herroept hij de maatregel? En vervolgens wordt niet alleen China getroffen door importbelastingen maar ook alle andere landen.
Het is een mogelijke verklaring maar niet voldoende. Daarom stelde ik dat het niet zo simpel is om de werkelijke motieven te bepalen (als die er zijn - het kan ook nog steeds gaan om gewoon kortzichtige beslissingen).
Dat bedrijven dan naar een India gaat, dat vind hij helemaal niet erg
Dat strookt toch met het plan om de US minder afhankelijk te maken van het buitenland? "Make America great again" is niet "Let india run our production".

[Reactie gewijzigd door Tintel op 25 april 2025 16:58]

Er is een verschil tussen wat je je kiezers verteld ("Make America Great Again"), en wat hij werkelijk wil. En dat is China aftroeven, en zorgen dat zij niet te machtig worden.

Voorlopig herroept hij richting China niks, maar maakt het alleen erger. Natuurlijk wil hij dat Amerika ook weer machtiger wordt, dus daarom ook de tarieven voor de EU, maar ook daar zitten bepaalde en meer, niet alleen economische redenen, achter.
Natuurlijk wil Apple dat niet. Hoe denk je dat ze anders aan hun (woeker)winsten komen. Je kunt de telefoons niet 300% duurder maken want dan koopt niemand ze meer. Dan moet het uit de winstmarge komen, wat niet gaat gebeuren. Zie niemand een standaard Apple Iphone voor $4000 kopen. Dan valt de lokale markt ook in elkaar.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 25 april 2025 15:06]

Gamers Nexus heeft hier onderzoek naar gedaan en gevraagd bij fabrikanten van PC cases wat de prijsstijging zou zijn om de productie naar de VS te verplaatsen, het antwoord was zo'n 300%.
...
Als ze echt de productie naar de VS willen halen dan moeten ze eerst investeren in fabrieken/infrastructuur en DAARNA met tariffs de buitenlandse prijzen gelijk trekken aan die in eigen land.
En als ze dan in eigen land dan ook nog koopkracht willen behouden zouden de lonen van Amerikaans arbeiders flink verhoogd moeten worden (met 300% als we PC cases als norm aanhouden).
Maar dat zou ten koste gaan vd schatkamers van de billionairs die de dienst uit maken, dus dat gaat niet gebeuren. Oftewel de gewone man waarvoor Trump zegt op te komen, gaat hoe dan ook flink inleveren.

Dat is ook aangekondigd: volgens Musk gaat het eerst pijn doen voor het beter wordt. Alleen is niet duidelijk hoe het ooit beter gaat worden. https://duckduckgo.com/?q...ry+hardship&t=ffab&ia=web
Lessez faire lessez passer. En het proletaiaat verhongerde.
Als ze t naar India kunnen verhuizen, kunnen ze ook naar de USA.

Tegenwoordig halen ze kennis en arbeid uit alle landen, dus dat 'hier geen kennis en middelelen voor' gaat voor mij niet op.
In India zitten al Foxconn fabrieken die al voor Apple produceren. Die schaalt men op. In de VS heeft men dergelijke fabrieken allang niet meer. Dan moet men van scratch af aan beginnen. En dat is niet zomaar eventjes in een paar jaar te doen.

Als fabrikant heb je dan het risico dat voer 3,5 de democraten de verkiezingen winnen, draaien die de heffingen terug. En dan? Wat moet je dan met je peperdure Amerikaanse fabriek?
Las net op het nieuws dat Trump al petten e.d. aanbiedt op het web met Trump 2028 erop. Dat duidt erop dat hij denkt een derde termijn te kunnen forceren. (normaal mag je max. 2 termijnen president zijn). Misschien als het hem lukt, dat ze dan dat termijn gaan halen.

https://www.ad.nl/buitenl...3A%2F%2Fduckduckgo.com%2F

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 25 april 2025 15:11]

Nee hoor dat gaat hem niet lukken. De Supreme Court was er ook al heel duidelijk over, de USA is beschermt tegen het hebben van een koning.

Verder begint zijn support al aardig af te brokkelen en dat zal alleen maar versnellen nu hij de VS richting een recessie duwt. Het zal gaan net zoals het in zijn eerste termijn ging, toen viel zelfs Fox hem uiteindelijk af.
Begint steeds meer op Putin te lijken, zijn grote vriend, Die ook zelfstandig zijn termijn had verlengt tot 2036 ofzo. :+
Juist, dat is zijn grote voorbeeld. Net als Orban, ook zo'n langzitter.

We zijn er nog niet vanaf.
Putin kreeg het het land zover om de grondwet te wijzigen om het mogelijk te maken dat hij extra termijnen kon blijven.

Wil Trump dat ook bereiken dan heeft hij de democraten nodig, anders komt hij niet aan voldoende stemmen om het te realiseren. Er zijn genoeg republieken die dat niet willen, laat staan dat de democraten er ooit mee in zullen stemmen.

En vergis je niet, mensen als JD Vance zijn zelf ook zeer ambitieus, die wil zelf de volgende president worden. Die gaat Trump echt niet steunen voor een extra termijn als president.
Zolang je niet heel de toevoer keten binnen je eigen land hebt zitten, heb je hier eigenlijk niks aan. En dat gaat niet gebeuren. Hoe je het ook draait, producten gaan veel duurder worden i.p.v. goedkoper. Ze lijken daar spijtig genoeg ook te denken dat je een fabriek inclusief de hele toevoer op een paar maanden even opzet. Zo werkt het bedrijfsleven niet.

Stel ze brengen de eindproductie naar de US, dan mag Apple nog steeds tarieven betalen op de ingevoerde grondstoffen/onderdelen. Exporteren ze vervolgens terug naar ergens anders het eindproduct, dan betaalt de consument daar nog een keer de tarieven. Ik zie hier persoonlijk geen enkel winnaar met dergelijke setup, maar Trump blijkbaar wel.
Als ze t naar India kunnen verhuizen, kunnen ze ook naar de USA.
Zoals (nu) hierboven gesteld, werkt dat pas als ze alles binnen de USA houden. Grondstoffen uit China -> Tariffs.

Zelfde geld voor de automobiel industrie, dat is echt een globale industrie van leveranciers/toeleveranciers. En die hebben aan twee kanten problemen in de USA, want een deel van de productie in USA is voor export, en daar komen dus ook extra heffingen op als de getroffen landen tegenmaatregelen nemen.

Nog 1 of 2 maanden** wachten, dan pas krijgen de MAGA'ers echt de rekening gepresenteerd (** zo'n beetje de transit tijd van producten).
Ze hebben al een fabriek in de USA (Texas) waar ze de Mac Pro maakte... Zijn ze mee gestopt ivm de te hoge kosten. Minimum loon hier (usa) is vergeleken met NL erg laag, maar voor productie in eigen land te hoog gebleken. India is het minimum loon weer vele malen lager. In taxes ging het dan alleen al om het inelkaar zetten van de mac pro...
Precies en dat was dan ook nog eens alleen de finale assemblages, alles werd als afgewerkte componenten geïmporteerd. Nu zal er over de componenten alsnog import heffing betaald moeten worden en dan krijg je het peperduur in elkaar schroeven erbij, het gaat niet gebeuren.
Dat was een keertje in een nieuwsverslag waar ze letterlijk die vraag stelden. Productie in eigen land klinkt goed, maar is de gemiddelde Amerikaan dan ook bereid aan hetzeflde loon te werken als in India/China? Daar bleef het dan vervolgens heel stil rond maar slaat wel de nagel op de kop.
Als ze t naar India kunnen verhuizen, kunnen ze ook naar de USA.

Tegenwoordig halen ze kennis en arbeid uit alle landen, dus dat 'hier geen kennis en middelelen voor' gaat voor mij niet op.
De "middelen" in dit geval is goedkope arbeid.

In de VS zijn de lonen een veelvoud van die in China of India, dat zou de productiekosten veel hoger maken waardoor de producten zo duur worden dat er veel minder van wordt verkocht met als uiteindelijk resultaat: veel minder winst voor de bedrijven, dus minder geld voor de multimiljardairs en dat kunnen ze niet verdragen.
Dan moet je fabrieken gaan bouwen om alle onderdelen te maken, plus nog eens tariffs betalen voor de machines die benodigd zijn.
[...]
Als ze echt de productie naar de VS willen halen dan moeten ze eerst investeren in fabrieken/infrastructuur en DAARNA met tariffs de buitenlandse prijzen gelijk trekken aan die in eigen land.
Je zegt 'tariffs' maar je bedoelt natuurlijk 'heffingen'. Tariffs is geen Nederlands woord.

[Reactie gewijzigd door Bux666 op 25 april 2025 15:46]

Ik denk dat weinig zich realiseren dat die 300% op andere wijzen alsnog betaald worden, maar dan op andere wijzen. Niks is gratis, en je krijgt niet zomaar 300% korting door het in een land te laten maken met lagere lonen. Het lastige is alleen, dat het veel moeilijker te voorspellen en achterhalen is hoe dat verschil dan uiteindelijk toch betaald wordt. Ditzelfde heb je bij Google. Ja veel gratis diensten. Maar je betaalt natuurlijk gewoon op een andere manier. Terwijl bij Apple de transactie veel transparanter is. Nog even daargelaten of dit werkelijk of in welke mate dit zo is.
Dat is een retorische vraag, toch? Apple doet wat het beste voor Apple is. Daarin hoeft geen overlap te zijn met wat Trump allemaal vindt of hoe hij denkt dat de wereld in elkaar zit (tenzij dat Apple even goed uitkomt, zoals bij het zeuren over de EU-boetes).

Er zit nog wel een extra kant aan dit verhaal, want Foxconn is nog altijd een Chinees bedrijf. Dus de Chinese overheid zal daar, ook als ze meer activiteiten in India uitvoeren, nog een zekere invloed op kunnen blijven uitoefenen.

Het zou zomaar kunnen dat de hele heffingsituatie verandert binnen de termijn die Apple nu opgeeft voor het verplaatsen van de productie. Dat Xi een aantal aardige dingen over Trump zegt, Trump en Xi een deal maken, ze dan ineens beste vrienden van de wereld zijn en de heffingen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Of niet natuurlijk.
Er zit nog wel een extra kant aan dit verhaal, want Foxconn is nog altijd een Chinees bedrijf. Dus de Chinese overheid zal daar, ook als ze meer activiteiten in India uitvoeren, nog een zekere invloed op kunnen blijven uitoefenen.
Dit is niet waar. Foxconn is één van de bedrijven die onder de holding "Hon Hai Technology Group" vallen, dat is een Taiwanees bedrijf, geen Chinees bedrijf.

Dat Foxconn ook fabrieken in China heeft klopt, maar dat maakt het nog geen Chinees bedrijf.
Mensen vergeten dat Foxconn een Taiwanese bedrijf is, heeft heel veel fabrieken in china. Praten over politieke van taiwan en china is onzin, money talks not politics.

Dat is wat apple nu ook doet. Money

[Reactie gewijzigd door zonglew00 op 25 april 2025 10:33]

Yup, zoveel mogelijk winst binnenharken. ;)
Nou, dat ligt er maar aan van wiens kant je kijkt. China vindt dat Taiwan bij China hoort. En er zijn maar zo'n 20-tal landen van de 192 die Taiwan als souvereine natie erkennen.

Hierdoor is de staat van Taiwan discutabel te noemen.

Of jij of ik er mee eens zijn dat Taiwan een souvereine natie is, dat maakt voor de UN geen bal uit. Alleen de landen met een wrok tegen China of gewoon niks met China van doen hebben, die erkennen Taiwan als natie. De rest erkent Taiwan niet of alleen onofficieel.

En door die wazige legale status kun je wel degelijk stellen dat Foxconn wel degelijk Chinees is, alhoewel Taiwan als thuisland is aangemerkt.

En opnieuw, of jij of ik het daarmee eens zijn, dat is legaal gezien irrelevant.
Aan de andere kant: als Taiwan nu al zo tot China behoort dat een Taiwanees bedrijf eigenlijk een Chinees bedrijf is, dan zou China geen geluiden hoeven maken mbt inlijven van Taiwan.
Door stijgende lonen is China inmiddels duurder geworden voor bedrijven, dus er is sowieso een trek richting India (en Zuidoost-Aziatisch landen) gaande. Ik zie deze stap daarom niet (langdurig) ongedaan gemaakt worden.
Totdat India ook te duur wordt. Wat blijft er dan over?!
Als Trump lang genoeg doorgaat. USA. ;)
Cambodja, Myanmar, Laos, Bangladesh..
Daarnaast kunnen ze alle materialen gewoon uit de rivieren halen ipv de grond :+
Het is bijna alsof wat Trump wil onhaalbaar is.

Amerikanen willen vaak niet dit soort werk doen en al helemaal niet voor het uurloon van een lagelonenland.

Alternatief voor china was nooit de vs maar altijd een ander lagelonenland.
Alternatief voor china was nooit de vs maar altijd een ander lagelonenland.
Precies. Amerikanen gaan niet werken voor een lage lonen land salaris.

Als je het mij vraagt snapt Trump alleen ook dat dit zo werkt. Wellicht wordt er getracht om fabrikanten nog meer automatisering, AI etc in nieuwe Amerikaanse fabrieken te laten verwerken zodat je en de productie terug naar de VS haalt, je vergelijkbare loonkosten hebt als fabrikant (je hebt immers veel minder mensen nodig die je dan meer kunt betalen), en ook nog de AI markt van de VS een boost geeft omdat er meer vraag ontstaat.
Idd. Maar Trump wou toch meer blue collar jobs maken door fabrieksproductie terug te halen? Die denkt nog steeds dat we in de industriele revolutie zitten van de jaren 20 of 30 ofzo. Lekker met hand kolen mijnen, een kolenschepper voor de stoom locomotief, enzovoort.

Als een fabriek in VS enkel rendabel kan draaien door die vol te stoppen met automatisering, dan gaat het gros van de "kosten" uiteindelijk zitten in een paar slimme koppen om alles op te zetten. En waar hebben ze heel veel slimme koppen voor weinig geld? Precies ja: India, China. Zolang Trump enkel goederen gaat belasten klinkt dat best rendabel.
En wat dereguleert Trump ook? Onderwijs. Want dat is iets voor elite en hebben we niet nodig. Dus over een paar jaar moeten ze dat ook allemaal importeren (het liefst zonder migratie, dus blijven ze geld overmaken naar het buitenland). Oh rara, welke parallel in NL zie ik hier ook in..hmm :/

Ondertussen zitten er een handjevol mensen op "de werkvloer" die enkel wat instructies krijgen als er iets mis gaat. Nou hoera voor de werkgelegenheid hoor. Ik zou bijna zeggen dat het hebben van extra piloten/kapiteinen, aircraft/ship handlers en de hele productieketen er omheen (vliegtuig/schepen bouwers enz.) meer welvaart en werkgelegenheid oplevert.

Trump is letterlijk begonnen aan de "welvaart afbreken speedrun challenge". Nou, puik werk..

[Reactie gewijzigd door Hans1990 op 25 april 2025 10:43]

En waar hebben ze heel veel slimme koppen voor weinig geld? Precies ja: India, China.
Maar je hebt er maar een paar nodig zoals je zegt.... en als je er maar weinig nodig hebt maakt het ook niet zoveel uit dat ze een hoog salaris verlangen. Dus dan is het wel overkomelijk denk ik.
Alleen duurt het wel relatief lang; je hebt niet in een paar maanden een fabriek operationeel. En Trump denkt dat alles per direct gebeurt....dat geeft dus ellende.
Trump denkt
Hier ga je volledig in de mist, Trump heeft meermaals bewezen dat ie dat helemaal niet doet.

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 25 april 2025 12:49]

Nou, trump "denkt" anders wel dat hij 2028 weer president mag worden. :+
Trump is bezig de welvaart weg te halen bij de minder rijken en aan zijn vriendjes te geven door aandelen te laten dalen door tarrifs, aandelen te kopen, dan die tarrifs weer te stoppen waardoor de aandelen stijgen, en wanneer genoeg mensen de aandelen hebben gekocht snel weer verkopen, tarrifs terug, en alles herhalen. Zelfs reporters van Fox rapporteren dit nu.
Klopt, tarieven zijn gewoon een regressive type belasting, die vooral de armere treft.
Armen geven een veel groter deel van hun vermogen uit aan levensbehoeftes, die allemaal duurder worden, terwijl rijken percentueel veel minder uitgaven aan producten.
Gewoon meedoen; nú aandelen kopen en strakt bij de volgende verkiezingen je winst uitrekenen en innen.
Trump zag hoe putin er 20 jaar over deed om rusland in de soep te draaien en dacht 'dat kan ik beter, 20 dagen!'
Dat onderwijs gedoe betekent dat er straks meer laag opgeleide mensen daar zijn die dus een bijpassende blauwe overal loon krijgen.
Tja, scholing holt al jaren achteruit in de vs dankzij de druk van creatisten aan de ene kant en de woke cultuur aan de andere kant.

Het voordeel is dat je een flinke sublaag creeert die nauwelijks geschoold is en alle rotbaantjes kan invullen waar ze nu mexicanen voor inhuren.
Als een ding nog extra duidelijk is geworden de afgelopen maand, is dat Trump er helemaal niks van snapt.
95% van de PCBs worden in China gemaakt. Met een 150% heffing vernietig je de facto iedere vorm van internationaal concurrerende electronicaproductie in de VS.
Niet alleen China, Asus is taiwanees, bijv. ;)
[...]
Precies. Amerikanen gaan niet werken voor een lage lonen land salaris.
Logisch ook, want ze kunnen met het huidige salaris al niet rondkomen. Laat staan voor een salaris evenredig aan dat van een lage lonen land als China of India.

Gaat hier in Nederland precies ook zo.
Waarom denk je dat we zoveel mensen uit het oostblok hier op de aspergevelden en dergelijke hebben lopen?
Voor minimum salaris je helemaal uit de naad werken en amper rond kunnen komen. Daar hebben NL'ers helemaal geen zin (meer) in.

[Reactie gewijzigd door PdeBie op 25 april 2025 10:51]

En als ze toch voor zo'n laag salaris zouden werken, dan zouden ze zich geen iPhones kunnen veroorloven.
Ook geen woonruimte oid.
Voor minimum salaris je helemaal uit de naad werken en amper rond kunnen komen. Daar hebben NL'ers helemaal geen zin (meer) in.
Logisch ook toch? Lage lonen zijn houdbaar als de overige kosten (zoals voedsel, energie en huisvestiing) ook laag zijn.

En uiteindelijk worden ook de huidige lage lonen landen duurder omdat daar de welvaart ook langzaam toeneemt (al kan dat worden tegengewerkt).

De echte oplossing is nog steeds: meer automatisering.
Dat is iets van de laatste dertig jaar oid. Daarvoor zag je nog genoeg Nederlanders in de tuinbouw of andere positie. Hoe kan dat zo snel veranderd zijn vraag ik mij af, dat een productieloon niet meer voldoende is.
Nou kijk maar naar de huizenmarkt. Huizen zijn onbetaalbaar. Een doodnormaal, oud rijtjeshuis kost 3 ton of meer. Daar staat een hypotheek tegenover die maandelijks niet meer op te hoesten is met een “arbeidersloon”.
Volgens Tim Cook heeft het niets met lage lonen te maken maar met de beschikbaarheid van goed opgeleid personeel. China investeert al decennia in technische opleidingen en heeft veel mensen die via de studie een beter leven kunnen krijgen. Ik vermoed dus dat er in die Indiase fabrieken veel Chinezen gaan werken.
Tuurlijk, dat zou ik ook zeggen als CEO wiens enige verantwoordelijkheid is om zoveel mogelijk winst te maken voor de aandeelhouders.

Het ontwerpen van een iphone is best technisch geavanceerd werk. Het bakken van de chips ook nog wel (maar dat gebeurd niet in china). Het in elkaar zetten is echt geen hoog opgeleid werk.
Als je nu geen tooling doet, dan ben je 10 jaar verder voordat je het wel doet, vergt enorme investeringen.
Het punt is, is dat amerika alle kennis aan China heeft gegeven om productie uit te voeren, die zijn nu de experts en hebben alles er op ingezet om te investeren in hun eigen mensen met educatie, tegen een lager loon op een schaal die niet te bevatten is. Het is een utopie om te denken dat dat ooit terug komt.

Als trump dit echt wil, dan had ie dat diplomatic stapje voor stapje moeten aanpakken, maar nuance is bij de man ver te zoeken, laat staan diplomatie.
Weet je hoe je nog goedkoper kan produceren? AI robots.
("Stargate" anyone???)
Ik dacht in hetzelfde artikel gelezen te hebben dat er voor Apple (Foxconn) in China 13 000 ingenieurs (dus niet arbeiders) werken om gans het productieproces in goede banen te leiden!
Ik zou het anders verwoorden. Er is in de VS en Europa ook genoeg (goed opgeleid) personeel. Het verschil is echter dat de arbeidsmarkt in het westen relatief krap is in vergelijking met het oosten. Hier moet je als werkgever concurreren met anderen om personeel te krijgen. In het oosten is er een overvloed aan goed opgeleid personeel en ze willen allemaal bij je werken.

Uiteindelijk zal het onder aan de streep niet veel uitmaken. Als je lokaal produceert, zijn de kosten voor transports en opslag een stuk lager. En je hebt minder partijen in de keten, dus minder marges uit te delen.
Het grote probleem zal hem in de investeringen vooraf zitten en de daarmee gepaarde risico's. Dat krijg je niet verkocht aan aandeelhouders.
Het is nu niet dat India een tekort heeft aan goed opgeleid personeel. China is geen vriend van India dus ik betwijfel of je vermoeden juist is.
Ik denk dat Trump teveel denkt aan het verleden waar veel in de US geproduceerd werd voordat deze naar lage-lonen landen is verplaatst.

Voorbeeld van Apple in 1991: https://www.youtube.com/watch?v=lcmA-NQrwQY

Maar of alle componenten destijds ook in de VS geproduceerd werden vraag ik me af.
Componenten en grondstoffen kwamen toen vast ook uit Azië, zoals vandaag.
Kan het zijn dat vroeger transport vanuit Azië naar de VS duurder was dan nu? Dat kan een reden zijn, waarom componenten uit Azië komen, maar het samenstellen van de grote monitor/PC lokaal in de VS gedaan werd?
Geen idee hoe het zit met kosten. Wat ik vreemd vind aan het hele verhaal is, gevonden op internet, Apple produceert of produceerde de Mac Pro in Texas: https://www.apple.com/new...-pro-to-be-made-in-texas/

Maar als je het gelikte filmpje van Apple zelf bekijkt:
YouTube: Making the all new Mac Pro - Apple
Zie je aan het einde dat hij geassembleerd is in Amerika ;)
Dat was de beruchte 'trash can' Mac Pro uit 2013. Al lijkt het er op dat de huidige M-serie Mac Pro ook nog in de VS gebouwd wordt. Maar meer dan het inbouwen van een mainboard in een aluminium chassis (zeg maar wat een PC bouwende tweaker ook doet) is het niet. De verkoopaantallen zijn door de enorme prijs vast ook niet van een orde die verregaande automatisering nodig maakt.
Dat bedoel ik ook aan te geven met mijn laatste filmpje. Geassembleerd in Amerika betekent niet geproduceerd in Amerika.

Al zijn daar wereldwijd wel rare regels in omloop voor dat erop mag staan o.a. als de duurste handeling in een land plaatsvind automatisch dat land vermeld mag worden.
Ik zou het net iets anders willen stellen. In ons kapitalistisch systeem is de uitkomst dat de klant voor het goedkoopste product wil gaan. Leg 2 iPhones naast elkaar, de ene met de prijs gefabriceerd in China, de ander met de prijs gefabriceerd in de US. We weten allebei welke telefoon het meest verkocht gaat worden. Dat geldt voor die iPhone, dat geldt voor het stukje bio vlees in de supermarkt.

Het systeem waar we inzitten maakt dat dit gewoon zo gebeurd. Nu is het China, straks is het India, daarna is het Afrika.
Afrika geloof ik niet zo in. Naast goedkope arbeidskrachten wil men ook arbeidskrachten met een hoog arbeidsethos en stabiliteit. Die zaken vindt men wel in Azië niet in Afrika.
Dat kost slechts tijd. Wanneer men daar begint in te zien dat je anders niet mee komt, of opdrachtgevers je aan de kant schuiven ontstaat dat vanzelf wel.
Een goed arbeidsethos en stabiele regeringen zijn al "eeuwenlang" een probleem daar. Dat is ook iets wat in de mentaliteit en cultuur zit. Het is niet voor niets het armste werelddeel. En ja dat is waarschijnlijk ook gedeeltelijk de schuld van het westen, maar die hadden ook kolonies in andere werelddelen en daar doet men het veel beter.
Alsof Europa in de geschiedenis stabiel is geweest. Wij maken inmiddels weer de weg terug, maar dat is een ander verhaal.
De economie en productiecapaciteit is in Europa inderdaad op een paar jaar na tijdens oorlog en crisis zeer stabiel geweest. En heeft zich na die periodes telkens zeer snel hersteld. Of bent u van mening dat u niet in een welvarend werelddeel leeft.
Dat heeft ook te maken met verdiensten natuurlijk. Niet alleen met keuze.
Zelfs als ze het zouden willen doen – puur voor argument sake, want ik ben ervan overtuigd dat ik meer over dit onderwerp heb nagedacht dan het hele kabinet Trump 1 en 2 (inclusief Biden 1 die de chinese heffingen van Trump 1 in stand hield)

Je moet hoe dan ook tonnen aan grondstoffen uit andere landen naar de VS verschepen voordat je überhaupt kunt beginnen met de productie van dit soort elektronica.

Zelfs als men de grondstoffen in de VS zou kunnen vinden, beschikken ze niet over de infrastructuur om deze te delven, en het is maar de vraag of het economisch rendabel is om dat te doen (Amerikaanse Iphone zou 3500 dollar kosten).

Maar goed, we hebben het hier over een groep mensen die de btw niet begrijpt.
Wat ik ervan lees is dat veel grondstoffen uitgesloten zijn van de heffingen, juist hierom.

Wat alleen niet helpt is dat je van een blok staal nog niet zomaar een iphone maakt. Je moet dan eerst nog een fabriek bouwen voor elk onderdeel wat gemaakt wordt.

In china zitten al die fabrieken al, en allemaal dicht bij elkaar, soms in dezelfde straat.
In de vs zal vast een schroeffabriek staan, maar waarschijnlijk niet naast de fabrieken die alle andere onderdelen maken die je nodig hebt.
Ja maar china wilt momenteel geen grondstoffen meer uitvoeren als reactie op de importtarieven.
Je moet al die metalen alsnog fysiek importeren, het lijkt mij goedkoper en efficiënter om paar miljoen goed verpakte iPhones te importeren dan de ruwe grondstoffen die nodig zijn om diezelfde iPhones op een andere continent te produceren.
niet alleen amerikanen, wij europeanen willen dit ook niet
Heel simpel. Apple was al bezig met het creëren van productiecapaciteit in India. Dat is een meerjarenplan, het duurt wel even voordat je de assembly lines gebouwd hebt en voordat je personeel met kennis en kunde hebt vergaard en getraind. Apple kan nu eenmaal niet in een paar maanden een fabriek optillen en ergens anders neerzetten. Het gaat over de productie van miljoenen toestellen, met een zeer hoog quality and control niveau. Dat is een zeer complex proces.

Als je dan al een paar jaar in India bezig bent is het makkelijker om dat versneld op te schalen ipv ergens anders opnieuw te beginnen. En dan nog even los van alle distributie die er voor nodig is, zowel aanvoer van grondstoffen als mede het verschepen van al die iPhones. Dat is een gigantische operatie.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 25 april 2025 09:33]

Het komt waarschijnlijk wel neer op een verplaats actie. Foxconn blijft het runnen en Chinese arbeiders kunnen ook meeverhuizen.
India is geen vriend van China. Verre van. En personeel hebben ze zelf. Dus ik zie die arbeiders niet meeverhuizen.

Ik kom regelmatig in India en heb daar nog nooit een Chinees gezien.

India ziet dit juist als een kans om de Chinezen dwars te kunnen zitten.
Er hoeft niet heel veel gebouwd te worden. Ze kunnen de telefoons nog gewoon in China produceren, dan verschepen naar India waar in een "assembly line" even "Made in India" er in wordt gestanst, en dan de telefoons die "Made in India" zijn naar de VS verschepen.
Die truuk is al zo oud als de straat... Maar hij werkt nog steeds.
Omdat ze in de VS niet op deze schaal en voor een goede prijs iPhones kunnen produceren natuurlijk.
Dat kunnen ze wel. Er zijn meerdere onderzoeken geweest en de consensus is dat de iPhones op korte termijn 35% duurder zouden worden dan wanneer je deze in China produceert, maar op lange termijn het minder dan 10% gaat schelen. Gezien Chinese arbeiders ook steeds meer gaan verdienen gaat dat gat alleen maar kleiner worden. Bovendien gaat dit soort arbeid ook steeds meer en meer vervangen worden door robots, wat de kosten dus omlaag brengt in de VS. De vraag is dus ook of de tarieven van Trump echt over banen gaat of over autonomie.

Wat vooral voor meer kosten gaat zorgen is dat je veel grondstoffen naar de VS moet gaan verschepen, grondstoffen die wel in China aanwezig zijn maar niet in de VS.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 25 april 2025 11:06]

Hij zegt zelf dat het over defensie gaat.

Hebben we oa gezien achter COVID toen dreigde China op een bepaald moment om o.a. de stroom van medicijnen dicht te draaien toen wereldleiders begonnen waren met hun rol in de verspreiding van het virus te bekritiseren, ze hebben ook bestellingen van mondmaskers dichtgeknijpt om de prijs omhoog te krijgen.

Vandaag heeft China zijn hand in zo’n 60% van de producten die het Amerikaanse leger gebruikt (staal, elektronica, kleding, bouwproducten), in de EU en andere landen gaat dit naar 80% of zelfs hoger - stel dat ze opeens, zoals de Sovjet Unie dichtslaan en een koude oorlog tegen het westen beginnen of ze beginnen met hun geplande invasie van Taiwan, hoe lang denk je dat we zonder China kunnen vliegen of rijden of eten of genezen of een invasie in Taiwan, daarna Vietnam en Korea tegenhouden?

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 25 april 2025 13:18]

Dit is werkgelegenheid waar de VS helemaal niet op zit te wachten, bijna niemand die dat werk wil doen en het is ook nog eens veel te kostbaar... iPhones zijn al duur zat, als er dan ook nog Amerikaanse minimumlonen betaald moeten gaan worden voor het assembleren dan wordt het nog gekker. Enige andere opties is om nog meer aan de assemblage te automatiseren, maar dat doet weer niet veel voor de werkgelegenheid.
Het plan van Trump is simpelweg dom en ondoordacht. De grondstoffen en onderdelen om een iPhone te maken komen voor het overgrote deel uit het buitenland, daar zal Apple dan ook importbelastingen voor moeten betalen als ze deze willen importeren voor hun productielocatie in de VS. Daarnaast zijn de lonen hoger in de VS waardoor de kosten voor het maken van een iPhone toenemen. Daar kun je voor kiezen, maar dan krijgen de iPhone een nog hogere verkoopprijs om marge te kunnen maken. De consument zal dat niet zomaar accepteren.

Ook is de werkloosheid in de VS relatief laag en zijn ook daar in veel beroepssectoren tekorten aan werknemers en als de wens is om immigratie terug te brengen dan wordt het al helemaal kansloos. Er wordt op basis van de huidige bevolkingsgroei voorspelt dat in 2032 er een tekort van 6 miljoen werknemers zal zijn in de VS.
Dat was de bedoeling van Trump. Maar waarom is dat relevant voor Apple? Wat hij zegt strookt namelijk niet met zijn acties: Heffingen China 145%, Heffingen India 10%.

Als Trump productie naar eigen land wil halen, moet hij ALLE landen met 145% belasten.

Zoals je kan lezen wilde Apple sowieso al uitbreiden in India. India's GDP per Capita ligt ook op de helft van dat van China. En rond Corona zag je dat afhankelijkheid van een enkel land een slecht idee is. Dusde keus voor india is logisch om meerdere redenen. Zon iPhone heeft vermoedelijk een fiscale waarde bij import van zeg $250. Dus met 145% heffing kom je op $612.5.

Bij India kom je dan op $275.

Voor de VS gaan je loonkosten zo zwaar wegen dat je misschien alsnog op meerkosten komt van $100, dan kost die $350

Overigens al doe je final assembly in India, het "made in" land wordt uiteindelijk bepaald door waar de meeste economische waarde vandaan komt. Met andere woorden, als van die 250 USD, 150 USD aan Japanse componenten in zit, 50 USD uit Zuid Korea en 50 aan Chinese arbeid, dan zal het fiscaal gezien "made in Japan" kunnen zijn. Dit is gedaan om ervoor te zorgen dat je niet allemaal 99% klare producten verzend, vervolgens in bijvoorbeeld in Duitsland de wielen monteert en dan zegt "made in Germany"
Omdat Amerikanen geen 3000 euro voor een iPhone gaan betalen omdat deze dan in Amerika gemaakt is.
china is niet bepaald meer een "lagelonen" land.
Er zijn al meerdere bedrijven die hun productie uit china weg hebben gehaald omdat china duurder is geworden.

Maar waarom is het zo raar om in te denken dat ze naar India gaan?
Het is toch logisch? Als aan het eind van de rit, de kosten inclusief heffingen, goedkoper zijn dan het in de US te produceren, dan zijn ze gek om het naar Amerika te halen.
Enkele van de belangrijke grondstoffen zijn enkel beschikbaar in China, de chips worden in Taiwan gemaakt, vele van de onderdelen worden vandaag in China of Zuid-Oost Azie gefabriceerd. Hoe verder je al die onderdelen moet verschepen, hoe duurder het wordt.

En in India heb je vandaag leveranciers die deze productie op relatief korte termijn kunnen opnemen, in de VS zou heel die productiecapaciteit van 0 moeten opgebouwd worden waarna je personeel hebt dat duurder is en minder efficient werkt.

Heb analysten gehoord die zeggen dat als je de productie van iPhones naar de VS wenst te brengen dat het 10 jaar en tientallen miljarden zal kosten om heel die productie over te brengen naar de VS. Daartegen zitten ze weeral 2 presidenten en een mogelijks totaal ander beleid verder.
Trump roept dat hij de maakindustrie terug naar US wil halen voor zijn achterban.

Maar Trump wil gewoon China raken, door productie naar India te verplaatsen kan dat ook.
Jij weet dat, ik weet dat, Tim weet dat, maar blijkbaar leeft Trump nog in de illusie dat het werkt.

Volgende week in het nieuws: importheffingen India.
Omdat, heel cru gezegd, Trump een idioot is die ondanks al zijn beweringen geen idee heeft hoe een economie werkt of zelfs bedrijven werken. Trump is een praatjesmaker, een marktetingman, die met mafiose praktijken (aannemers niet betalen, rechtzaken laten aanslepen tot de tegenstander zijn geld op is, liegen en bedriegen) zijn 'merk' heeft opgebouwd.

Dus neen, zijn plannen zouden nooit werken. Trump heeft ergens iets gehoord (zou me verbazen dat hij ooit iets leest) en dat is in zijn hoofd blijven hangen. Niemand durft tegen hem te zeggen dat het het domste idee is dat er bestaat en zijn ego kan niet aan dat hij verkeerd zou zijn... en de gevolgen zien en kennen we nu.

Het klinkt misschien hard, maar als iemand het tegendeel kan bewijzen dan hoor ik het graag en pas ik mijn mening aan.
Zo dom is Trump natuurlijk ook weer niet. Het is nooit het doel geweest om lage lonen productie naar de VS te halen. Wat Trump zegt is in de regel flauwekul.
Wel is het doel om minder afhankelijk te worden van China, dat is ergens nog wel te begrijpen. Wat te doen bijvoorbeeld als China Taiwan overneemt. Lastig om sancties in te stellen als VS zijnde als je economisch afhankelijk bent van China.
En ze hebben die tarieven gewoon nodig om de overheidstekorten te financieren. Veel andere knoppen om aan te draaien zijn er niet, een belastingverhoging kan hij niet verkopen aan zijn achterban.

De domheid van het tarieven plan zit er meer in dat het de dollar als reservemunt ondermijnt, daar gaan ze nog last van krijgen. En de aanname dat elk land zo graag naar de VS wil exporteren dat ze zullen smeken om een deal en daar bij bijvoorbeeld ook geld voor militaire bescherming voor willen betalen (een serieus onderdeel van het republikeinse masterplan), dat is niet echt snugger.
Het doel is om niet volledig afhankelijk te zijn van China, als het even kan de productie naar Amerika halen natuurlijk maar dat is niet redelijk. In Amerika kost het je miljoenen meer dan als je het in een lagen lonen land laat maken.

Trump weet maar al te goed dat het niet mogelijk is om alles in Amerika te produceren en zelfs als dat zou kunnen is het niet verstandig omdat je zelf op deze manier helemaal isoleren van de rest van de wereld zeer onverstandig is van uit een economisch oogpunt.

De werkgelegenheid gaat echt niet omhoog met alleen maar lage lonen en veel te dure productie. Dat is iets dat moet veranderen dit is waarom de tarieven zijn ingesteld als Amerika geen tarieven heft maar de andere kant heft +100% tarieven op Amerikaanse producten dan is er totaal geen hoop voor meer lage lonen banen in Amerika omdat de producten niet te verkopen zijn buiten het land zelf.
Het is een complex spel dat er gespeeld wordt als je alle beleid los van elkaar bekijkt is de man gek, als je alles samen neemt dan zie je dat er erg goed over nagedacht is. En wat we op dit moment zien is dat veel van het beleid effecten heeft of het allemaal volledig de gewenste effecten zijn natuurlijk niet. Maar het lijkt er wel op dat Amerika de leiderschap rol weer op zich heeft genomen en het heft in eigen handen heeft genomen. Dat is erg goed om te zien als je de westerse levensstijl een warm hart toedraagt.
Was het niet juist de bedoeling dat dit soort produktie naar de VS verplaatst zou gaan worden? Waarom kiest Apple dan voor India, en niet voor productie in eigen land, zoals Trump nu juist wil?
Wat de grote oranje leider wil, dat kan niet. De VS heeft niet de mensen (die voor een laag loon willen werken) & infra (assemblagefabrieken, ...) voor zijn wens,
Nu gaat men van het éne lagelonen land naar het andere, daar schiet je dus voor de door Trump gewenste toename van Amerikaanse werkgelegenheid niets mee op.
Hij krijgt deels zijn zin, hij zet China een hak en de VS burgers hoeven niet (nog meer) de hoofdprijs te betalen voor een nieuwe iPhone.
Uit een wat oudere video (2024) blijkt Cook het zelf uit te leggen. China blijkt geen laag loonland te zijn, maar een land waar veel mensen wonen die specialistisch zijn opgeleid, veel meer dan bv in de VS. (Link)
Lijkt mij nogal voor de hand liggen waarom, als je iPhones door Amerikaanse arbeiders in elkaar laat zetten met Amerikaanse lonen die waarschijnlijk een factor 5-10x hoger liggen dan in India of China kan je wel raden wat er met de prijs gebeurt. Nog even los van alle andere kosten om fabrieken te bouwen etc.

Daarom verkoopt hij de Amerikanen ook een pipe-dream. Als hij echt alles in Amerika wil laten produceren dan zullen Amerikanen moeten wennen aan een veel lager consumptiepatroon en een significante afbraak van hun koopkracht. Maar dat vertelt hij er niet bij natuurlijk, zoals zoveel andere dingen.
Het idee is om in het buitenland geproduceerde goederen zo duur te maken dat ze de productie evengoed naar de VS kunnen verhuizen om zo binnenlandse banen te creëren en het geld binnen de landsgrenzen te houden. Het nadeel is dat die kosten zo veel hoger liggen dat de importtarieven belachelijke hoogtes aannemen en het gevolg is dat consumenten gewoon het voordeel van lagere prijzen in hun geheel kwijt zijn waar die producten mee op de markt kwamen.
Waarom kiest Apple dan voor India, en niet voor productie in eigen land, zoals Trump nu juist wil?
omdat dat simpelweg te duur is
Een complete supply chain zomaar "even" verhuizen is echt extreem naïef denken (understatement).
Daar heb je zeker 10 jaar voor nodig, met een zeer actieve en constructieve bijdrage van overheden en andere landen.
Daar komt binnenlandse infrastructuur nog bovenop.

Dan hebben we het niet eens over salarissen/lonen en dat soort dingen.

Dit geldt niet enkel voor de computerindustrie, maar voor heel veel andere industrieën.
Omdat het gewoon 1 grote theatershow is.
Omdat de VS niet enkel redelijk lage werkloosheid heeft, men is ook nog eens bezig met het buitengooien van zoveel mogelijk migranten, het annuleren van werkvisa en het terugschroeven van het uitdelen van werkvisa. Er is dus niemand die in die nieuwe fabrieken kan werken (als ze al willen)

tel daarbij de hogere kosten, dat veel van de onderdelen niet in de VS gemaakt worden en dus toch nog naar de vs verscheept moeten worden en dat veel van die iphones voor buiten de VS zijn en je ziet waarom wat trump zegt gewoonweg nergens op slaat.
Ik lees niet zo goed uit het stuk of ze met maken dan ook produceren bedoelen.

Ik kan mij zo voorstellen dat ze dan onderdelen uit Azie niet meer gaan halen en importeren, maar de boel daar assembleren, zodat ze alleen 1x heffing betalen en niet 125x per onderdeel.

Tja dan werkt het zoals iedereeeeen al zegt; avrechts.
Het korte antwoord is: In Amerika kan je geen moderne slavernij hanteren. En dus kan je daar geen onderbetaalde werknemers belachelijk lang laten werken zoals bij Foxconn. Er is geen bedrijf die de productie terug gaat brengen naar Amerika. Dat weet iedereen en Trump zelf ook.
In China is ook veel meer expertise.

Hier wat Cook zelf zegt.
Trump is een lege doos. Dat besef je toch ten volle?
Omdat er in Amerika geen supply chain is voor iphones. En het duurt minimaal 2 jaar om iets te bouwen in de USA

Direct beschikbare Capaciteit bij Foxconn, Titanium/aluminium van tata en Corning gorilla glass zijn hoog waarschijnlijk de reden voor India.
Het bestaan van productie capaciteit stelt ze instaat om snel te schakelen.

Je zou ook in Amerika nog wel effectief producten kunnen maken. Alleen moet er wel een plan zijn.
Er is bijna geen bedrijf waar je terecht kan om iets met een modern process te maken.
Alle productie in de usa is bijna in house en er is bij dit soort bedrijven geen innovatie en lopen 20 jaar achter. Een goed voorbeeld is de vrachtwagen industrie.

De enige reden voor de importheffingen is om de belasting verlaging voor de rijke te bekostigen.

[Reactie gewijzigd door prozei op 25 april 2025 23:42]

Ik wordt een beetje verdrietig van al die lange piemel wedstrijden van de grootmachten....
de consument is de lul, die mag het verschil dokken.

Amerika is afhankelijk van china, china heeft het spel slim gespeeld, maakt geen ruzie met niemand niet. Amerika maakt snel ruzie en drijft bij voorkeur op oorlog of intentie tot oorlog zodat ze materiaal kunnen verkopen. (dat is al tientallen jaren zo).

Ze kunnen zich beter focussen op het Doge.gov verhaal, besparingen realiseren, Doge mag ook wel naar Nederland komen want daar is de oplichting, list en bedrog bij de gemeentes en instellingen ook schering en inslag. ("even het budget opmaken anders krijgen we het volgend jaar niet meer".)

Alles wordt maar duurder en de armen worden armer en de rijken worden rijker.
Doge mag ook wel naar Nederland komen want daar is de oplichting, list en bedrog bij de gemeentes en instellingen ook schering en inslag. ("even het budget opmaken anders krijgen we het volgend jaar niet meer".)
Je vergist je, DOGE is er helemaal niet om dat op te lossen. DOGE is er om de overheid te ontmantelen
Dat is ook zo'n beetje wat @itlee voorstaat. Hij zegt immers dat overheden en instellingen in Nederland per definitie corrupt zijn. Die moet je dus maar afschaffen. Dat is ongeveer net zo'n naïef wereldbeeld als Donald Trump erop na houdt, maar die breekt de boel daadwerkelijk volledig af.
Ik zeg niet afschaffen, ik zeg controleren zoals een onderneming en bijsturen. niet eindeloos geld verbranden. dat hebben ze in amerika ook gedaan met als gevolg veel geld bijdrukken en dus inflatie omhoog en schuld van het land nog verder omhoog. (totdat het bijna falliet is)
Ik zeg niet afschaffen
Maar dat is wel wat DOGE doet, conform Project 2025.
Overheden kun je niet als onderneming besturen. Ondernemingen zijn gericht op het maken van winst, overheden kosten altijd geld. Een kleine overheid kost weinig geld, maar kan ook weinig doen en daar gaat de schoen wringen. Er moeten allerlei zaken geregeld worden die in het algemeen belang van de samenleving zijn. Met de botte bijl alles saneren gaat ten koste van veel meer dan alleen besparen op de overheid. Het is kortetermijndenken pur sang.
Ze kunnen zich beter focussen op het Doge.gov verhaal, besparingen realiseren, Doge mag ook wel naar Nederland komen want daar is de oplichting, list en bedrog bij de gemeentes en instellingen ook schering en inslag. ("even het budget opmaken anders krijgen we het volgend jaar niet meer".)
Tot nu toe is het enige wat DOGE voor elkaar gekregen heeft dat;
- Hulpbehoevenden geen uitkering meer kunnen krijgen omdat de afdeling die die uitkeringen moeten verzorgen niet meer bestaan
- de VS op internationaal niveau als volkomen onbetrouwbaar wordt gezien aangezien beloften ingetrokken zijn.

De daadwerkelijke besparing is een druppel op de gloeiende plaat; grofweg 0.00001% van wat er beweerd wordt.

Dus nee, laat ze maar lekker daar.
Niet te vergeten alle toezichthouders die Musks bedrijven onderzochten op overtredingen zijn er niet meer. Dat was het hele doel.
china heeft het spel slim gespeeld, maakt geen ruzie met niemand niet.
Oh? Nooit gehoord van het conflict om de Zuid Chinese Zee die in z'n geheel door China wordt geclaimd en waarvoor ze zelfs kunstmatige eilanden (met bijbehorende militaire bases) in die zee bouwen om die claims te onderbouwen?

En het conflict om Taiwan is je ook ontgaan? De voortdurende militaire oefeningen daar en de voorbereidingen voor een invasie?

Dan kunnen we nog in het verleden duiken. Oorlogen en andere conflicten met India, grensoorlogen met de toenmalige Sovjetunie en de invasie in Vietnam in de jaren 70. Laten we Tibet ook niet vergeten. En de Oeigoeren.
Ik weet niet of Doge nou zo'n succes was.
  • Besparingen realiseren door contracten op te zeggen die al jaren geleden waren opgezegd..
  • Wegvagen van het complete sociale stelsel (wat in de Us toch al minimaal is)
  • Overheids medewerkers ontslaan om ze toch weer aan te nemen
  • Angstcultuur creëren..
Ik denk dat de lijst zo nog wel even kan doorgaan.

[Reactie gewijzigd door L-VIS op 25 april 2025 09:53]

Laat DOGE lekker weg blijven.
We weten bij lange na niet wat er allemaal in het kostenplaatje zit van de nederlandse staat.
Kan het beter? vast, maar laat DOGE lekker weg.
Die zal het land alleen maar kapot maken.

Vergeet niet dat meneer musk vind dat we allemaal 60 uur per week zouden moeten werken.
En dingen als CAO's kun je dan ook op je buik schrijven.
Ze kunnen zich beter focussen op het Doge.gov verhaal, besparingen realiseren, Doge mag ook wel naar Nederland komen want daar is de oplichting, list en bedrog bij de gemeentes en instellingen ook schering en inslag. ("even het budget opmaken anders krijgen we het volgend jaar niet meer".)

Alles wordt maar duurder en de armen worden armer en de rijken worden rijker.
Raad eens wat het gevolg is van DOGE... het verschil tussen arm en rijk wordt groter!
Intelligence is chasing you, but you run faster

Ik ben benieuwd wat je allemaal onder oplichting, list en bedrog schaart en hoe je denkt dat het ontslaan van alles en iedereen zonder plan hierbij gaat helpen.
En dat alles duurder wordt/de rijken rijker worden heeft mijns inziens meer te maken met de (tech)grootmachten van deze wereld, én die importheffingen. Ik hoop ook niet dat je denkt dat door Trump de armen er echt op vooruit gaan...
besparingen realiseren
Jij hebt nog steeds de illusie van een “kleine overheid is een efficiente overheid”. Alles naar constultants outsourcen, die alleen maar baat hebben bij het rekken van procedures en niks afmaken.

Daarnaast snap je duidelijk ook niet dat overheids financiën niet hetzelfde werken als persoonlijke financiën. Dat het potje wordt opgemaakt is totaal geen probleem, dat komt namelijk bij iemand binnen als inkomsten.

Waar het aan scheelt is een lange termijn visie waar aan vast gehouden wordt. Nu wordt er 4 jaar “geïnvesteerd”, wat daarna weer deels teniet wordt gedaan. Als een plan van aanpak voor een probleem is, kan het zomaar zijn dat de volgende regering het weet intrekt omdat het niet populair is. Daarmee is het probleem niet opgelost, maar wel al kosten gemaakt. Het probleem wordt dan alleen groter en duurder om op te lossen, en daarmee nog minder populair bij “de burger”. Want ja een overheid die geld uitgeeft om een probleem op te lossen, is nog steeds een overheid welke geld uit geeft, en dat kan niet de bedoeling zijn!
doge heeft tot dusver geen enkel geval van fraude gevonden dat de administratie aangeklaagd heeft.
Het heeft ook zo goed als geen besparingen gedaan, het VS budget van 2025 is groter dan dat van 2024
Van dit verhaal wordt iedereen armer toch?
60 miljoen iPhones per jaar op een bevolking van 328 miljoen klinkt me qua duurzaamheid best schunnig.

Niet iedereen in de VS zal een iPhone hebben/willen en toch worden er voldoende toestellen verkocht zodat iedereen elke 5 jaar een nieuwe kan hebben.

[Reactie gewijzigd door bapemania op 25 april 2025 09:24]

60 miljoen iPhones per jaar op een bevolking van 328 miljoen klinkt me qua duurzaamheid best schunnig.
Geen enkel beursgenoteerd bedrijf geeft om duurzaamheid. Ze willen graag dat imago hebben natuurlijk want klinkt positief. Maar dat gaat net zo ver dat het ze extra verkopen oplevert en geen stap verder.

Zie bijvoorbeeld ook Apple's repair program waarbij een scherm vervangen duurder is dan een nieuwe iphone kopen. Leuke PR, duurzaam, goed, etc. Maar wel zo opgezet dat ze alsnog meer telefoons verkopen.
Dan wordt je er tenminste zuiniger op voordat je het ergens zo maar neer gooit. Dat is dan milieu bewuster. 😜

Het is ten slotte geen wegwerp mode, waarbij wassen duurder is dan nieuw.
60 miljoen iPhones per jaar op een bevolking van 328 miljoen klinkt me qua duurzaamheid best schunnig.

Niet iedereen in de VS zal een iPhone hebben/willen en toch worden er voldoende toestellen verkocht zodat iedereen elke 5 jaar een nieuwe kan hebben.
Het marktaandeel van de iPhone in de VS is ongeveer 50%, 50% heeft een iPhone, Android moet de andere 50% verdelen.

Laten er van de complete bevolking 300 miljoen mensen zijn met een telefoon, dan staat het iPhonebezit op 150 miljoen. Elke 2,5 jaar heeft de gemiddelde VS inwoner een nieuwe telefoon.

Er zijn mensen die elk jaar een nieuwe kopen, maar met 6+ jaar support kan een iPhone met gemak (en een nieuwe accu) 6+ jaar mee. Ik gok zo dat er veel refurbished iPhones de zuidelijke grenzen over gaan.
Ik ga pas kijken naar een nieuwe als de FW niet meer geupdate kan worden. Al die extra’s in de laatste ios brengen niets bij.
Het ligt er helemaal aan waar je je telefoon voor gebruikt. Bellen, appen, bank: dat kan ook met een iPhone 11. En misschien nog wel ouder.

Vanaf de 10 ofzo, met 2 camera's, kon je al zeer mooie foto's maken, maar de camera's zijn de afgelopen jaren nog weer beter geworden. Dus als dat belangrijk is voor jou, dan is dat mogelijk een nieuw toestel waard. Straks wordt 8GB RAM (voor on-device Apple Intelligence) een "breekpunt". Maar ook dat is meer nice to have dan need to have als je mij vraagt.

Ik vind jouw houding overigens lovenswaardig, niet elk jaar (of elke 2 jaar) een nieuw toestel willen hebben, dat is nergens voor nodig. Goed bezig!
60 miljoen iPhones per jaar op een bevolking van 328 miljoen klinkt me qua duurzaamheid best schunnig.
En wat denk je met die oude telefoons gebeurd? Hier in de Filippijnen zijn er legio winkels die 2e hands iPhones verkopen. En dat kan rustig een iPhone 6 zijn.
Tja, het is goedkoper om iPhones to laten produceren voor een mager loontje (gemiddeld $178 per maand) en lekker de winst zelf behouden i.p.v. in eigen land produceren wat uiteraard meer kost maar uiteindelijk meer oplevert.

Maar goed, in eigen land heeft de werknemer meer rechten waar de massaproducenten niet van houden dus dan maar lekker (moderne) slavenarbeid in een land waar dit wel is toegestaan
Eeh, als een werknemer in de VS 10x meer kost dan zal het apparaat nooit 'uiteindelijk meer' opleveren. Een overgroot deel van de amerikanen kan het zich dan simpelweg niet meer veroorloven.
Er zijn helemaal niet voldoende werknemers in de VS om veel zelf te gaan produceren. En met het weren van Latino’s zal dat niet snel veranderen.
Die zijn er wel, zolang de arbeidsvoorwaarden gunstiger zijn. Hier zit het probleem, minder winst. Het weren van Latinos heeft er niks mee te maken, er is genoeg werkloosheid in de VS.
Ik lees altijd dat veel mensen in de VS meerdere banen hebben, en dit lijkt me precies de doelgroep waar dat voorkomt.
Ga je de arbeidsvoorwaarden in de VS in het geheel aanpassen dan zullen mensen het bij een baan houden en is het te kort gewoon nog groter.

https://www.bnr.nl/nieuws...miljoen-op-zich-afstormen

Dit artikel gaat over een tekort voor de import heffingen.

U stapt gewoon over de gegevens heen dat er in China miljoenen mensen werken aan producten die bedoeld zijn voor de VS.
Ja klopt, de midden en lagere klasse hebben daar meerdere banen nodig om alles te bekostigen. Dit komt omdat basisbehoeften daar extreem duur zijn zoals zorg en vastgoed, al speelt dit probleem eigenlijk meer af in de dichtbevolkte gebieden en niet op het platte land.

Er moet gewoon meer productie in eigen land komen zodat er ook meer banen gecreëerd kunnen worden en een bijkomend voordeel is dat de VS minder tot niet meer afhankelijk is van productie in 'goedekopere' landen.

De hogere import tax is dus een stimulans om de productie naar eigen land te krijgen en de multinationals dit nu proberen te omzeilen door naar landen zoals India te verhuizen, China en andere 'goedkopere' arbeidslanden produceren voor grotere westerse/koreaanse multinationals maar ook voor zichzelf. Mochten al deze bedrijven de truckendozen tevoorschijn halen dan hoop ik dat Trump expliciet op deze producten ook de import tax gaat verhogen.

Dat de VS Latino's weigert die geen verblijfsvergunning hebben is alleen maar goed voor de toekomst, ze doen al het vuile werk in ruil voor uitbuiting terwijl er genoeg werkloze staatsburgers (dus inclusief Latino's) prima dit werk kan uitvoeren. Er moet alleen een wil zijn, uiteindelijk zorgt dit voor een betere economie, minder criminaliteit, zelfredzaamheid etc..

[Reactie gewijzigd door ro-bbo op 25 april 2025 15:15]

Er zijn wel andere manieren om de levensomstandigheden te verbeteren, en u bepaalt niet wat goed voor deze mensen is.
Zo gaat men in Spanje deze mensen gewoon de nationaliteit geven, zodat ze volwaardig mee kunnen doen in de maatschappij.
Dit was onlangs nog in het nieuws en ik kan mij herinneren dat ze dat vaker deden.

De bedoeling van Trump is goed om meer lokaal te produceren, echter zijn de middelen die hij inzet niet toereikend. Daarvoor heb je stabiliteit nodig, dus regels die effectief zijn en niet dagelijks veranderen.
Je zou dus kunnen denken aan bijvoorbeeld een gematigde import heffing die jaarlijks een beetje stijgt.

Het is gewoon lachwekkend dat er mensen zijn die denken dat de maatregelen zoals ze nu gepresenteerd worden enig positief effect gaan hebben.
Vreemd voorbeeld we hebben vrij weinig aan kernenergie dat is niet 15 jaar te laat maar decennia te laat. Kern energie is niet de oplossing, Het komt niet in plaats van groene stroom als er geen zon of wind is. Maar er naast.
Verder is er niet voldoende uranium als iedereen dit wonder middel wil gebruiken.
Op dit moment is er voldoende uranium om de komende 60-70 jaar voor tien procent van de wereldwijde vraag te voldoen.
De beloofde kernfusie en thorium reactor is er nog niet.
De eerste test centrale levert ongeveer net zo veel als een windmolen.
Wind en zonne energie is niet de oplossing, wel voor 'erbij' ter ondersteuning (teruglevering, thuisbatterij en remote locaties). Kernenergie, helemaal wanneer kernfusie technisch gereed is heb je gewoon vrij weinig fossiele grondstoffen nodig voor een betrouwbare energievoorziening.

Over 60 of 70 jaar zal onze energiebehoefte vooral voorzien worden door kernfusie of thorium reactoren en de 'bekende' uranian bronnen bieden inderdaad zoveel jaar grondstof alleen zijn er nog veel onontdekte bronnen. Ik herinner me dat wij 20 jaar geleden bang werden gemaakt op de basisschool dat er nog maar voor 50 jaar olie in de grond zou zitten, inmiddels is dit zwaar achterhaald.

De eerste kern test centrale bood ook een vermogen van een kleine kolencentrale en vergelijk dat eens met de huidige.
Trump aan het puinruimen?

Lijkt er meer op dat hij er een schepje bovenop gooit.

Wat een gek.
Tjsa, lijkt me logisch.
-India is een "helft van de loon van China" land.
-Heeft een wat pro-westerse houding dan China.
-Is tijdens Corona wat redelijker gebleken (toen begon de verschuiving van China al voor veel bedrijven)
-Is met 10% heffingen (potentieel 25%) veel goedkoper dan China met 145%.
-Zat hoogopgeleid personeel en laag personeel.
-Er zit al productiecapaciteit
Dit is waarschijnlijk een redelijk kleine stap voor Apple.

Een andere stap zou Brazilië kunnen zijn, zij hebben uberhaupt maar 10% heffingen, zijn vergelijkbaar kwa loon met China. Echter heb je daar wel wat andere uitdagingen zo is het electriciteitsnet aanzienlijk minder. Er is, in vergelijking met China, een criminaliteitsprobleem. Zo is het moordcijfer 18x zo hoog (al kan je daar bij China vraagtekens bij zetten).

[Reactie gewijzigd door klonic op 25 april 2025 10:05]

Mee eens.
China is al lang niet meer het "lage loon" land wat iedereen nog steeds denkt.
China heeft heel veel vooruitgang geboekt in mensenrechten (zeg niet dat het opgelost is), armoed bestrijding, zorg is veel beter geworden, educatie is verbeterd en de economie is gegroeid, zeker met tech en auto's.

China is wat vooruitgang momenteel de rest van de wereld ver voor.
Maar dat wil ook zeggen dat ze duurder zijn geworden voor productie, dus zijn meerdere bedrijven al aan het verplaatsen naar andere landen.
Zo te zien stribbelt China tegen om de iPhone productie van Apple te verplaatsen:

https://9to5mac.com/2025/...-isnt-cooperating-report/

Volgens meerdere bronnen die betrokken zijn bij de iPhone productie, vertragen of blokkeren de Chinese autoriteiten in veel gevallen de levering van iPhone apparatuur aan India zonder opgaaf van reden.

Foxconn heeft gezien dat de goedkeuringstermijnen van de Chinese autoriteiten voor de export van iPhone apparatuur vanuit zijn Chinese fabrieken naar die in India zijn opgelopen van twee weken tot wel vier maanden, aldus een bron. Ook wijzen ze sommige exportaanvragen af ​​zonder opgaaf van reden, voegde de bron eraan toe.
Ik denk dat Apple wereldvreemd is. Door te zeggen 100% maken ze zichzelf een vijand van een regiem wat zich nog veel minder aantrekt van consistent recht dan Trump.
Wellicht offtopic maar wat ook speelt is dat er veel te weinig high tech workers zijn in de US. Dus niet developers die hebben ze tot op zekere hoogte wel maar engineers die om kunnen gaan met high end assemblage en ontwerp van de productielijnen zoals o.a. Foxconn heeft. Naast China heeft India die werknemers wel vandaar dat Apple daar naar uitwijkt (btw ook Vietnam en Malasie zouden dit kunnen). TSMC is een fabriek in Arizona aan het bouwen en vliegt continu honderden engineers vanuit Taiwan in om de fabriek operationeel te krijgen. In de US zijn deze mensen niet aanwezig of veel te weinig. Wil de US dat oplossen zullen ze die werknemers via immigratie of via scholing moeten krijgen en dat gaat wel even duren nog maar niet te spreken van de kosten hiervan.
Geef productielijn experts een visa met inburgeringsmogelijkheid en Amerika loopt er morgen vol mee.

TSMC is een vak apart. Die hebben teams die niks anders doen dan nieuwe fabs opzetten, want daar zijn ze continu mee bezig, tuurlijk gebruik je die teams ook in de VS. Voor dagelijkse werkzaamheden word het Amerikaans.
Dat is al één fabrikant die succesvol naar de VS is overgehaald. Oh, wacht.
India is toch de 53e staat van Amerika?
Hela, bij de actualiteit blijven he.

53 = canada.
54 = groenland.

Dus 't zal minstens 55 moeten zijn. :+
Canada = 51
Groenland = 52

Of wat heb jij op 51 en 52 staan dan?
Een meubel waar Vance een onverklaarbare vlek op heeft gesmeerd? Yes sir
Tot dusver het idee om productie “put in these little screws we can do better” naar de USA te halen. |:(

Idiocracy is nu real life.
Waarom niet naar Florida verplaatsen, zodat kinderen 's nachts daar lekker iPhones in elkaar kunnen schroeven?

Heb je het verplaatst naar de VS en doen kinderen tenminste wat nuttigs in plaats van slapen op kosten van de hardwerkende Amerikaan.

Make Kinderarbeid Great Again!

Iedereen wint 8)
Je krijgt een -1, maar er zit een zekere kern van waarheid in in jouw ironisch bedoelde betoog:

Florida heeft de regelgeving wat betreft de arbeid die gedaan mag worden door schoolgaande kinderen verruimd. Ik begrijp dat er bijna geen restricties meer zijn wat werktijden betreft en dat het nu in theorie mogelijk is om bijvoorbeeld tieners ook 's avonds laat en zelfs 's nachts te laten werken. En dat dan niet alleen in het weekend, maar ook doordeweeks.

Maar iemand anders zal hier vast wel wat meer over kunnen vertellen denk ik.

Edit - toevoeging:

Komt nog bij dat bijv. de gratis school lunches voor de gezinnen met een lager inkomen niet meer mogen worden gegeven en dat in een aantal staten de subsidie op openbaar onderwijs is dichtgedraaid. En als de economie van de VS nog meer keldert, zullen er zeker gezinnen zijn waarvan de kinderen op jongere leeftijd (meer) moeten gaan werken om nog rond te kunnen komen.

[Reactie gewijzigd door jozefu op 25 april 2025 10:23]

Thanx! Dat geeft mij een beter beeld. Het is gelukkig minder erg dan ik in eerste instantie dacht.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn