Nederlandse politie ontving vorig jaar 45.000 aangiftes van internetoplichting

De Nederlandse politie heeft in 2024 ongeveer 45.000 aangiftes van internetoplichting ontvangen. In meer dan 20.000 gevallen ging het om webwinkelfraude. De politie meldt ook dat de eigen nepwebshop sinds eind vorig jaar ongeveer 125.000 bezoekers heeft kunnen lokken.

Uit een persbericht blijkt dat de Nederlandse politie aanvankelijk op zo’n 30.000 bezoekers had gerekend voor de nepwebshop pakjedealsnu.nl. Die webshop werd eind 2024 geïntroduceerd. "Het is mooi dat we zoveel mensen hebben bereikt", stelt Gijs van der Linden, van Het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting. "Aan de andere kant baart het ons zorgen", aldus de man. Van der Linden merkt ook op dat de grootste groep bezoekers van pakjedealsnu.nl 55-plussers zijn.

De Nederlandse politie heeft nepwebshop pakjedealsnu.nl in november van 2024 geïntroduceerd. Het betreft een website waar elektronica en huishoudelijke apparaten tegen een ogenschijnlijk lage prijs worden aangeboden. De nepwebwinkel is een preventiecampagne die consumenten bewust moet maken van de gevaren van malafide webwinkels. Via de site krijgen potentiële kopers een realistisch beeld van hoe internetoplichters te werk gaan.

Nepwebwinkel pakjedealnu.nl. Bron: pakjedealnu.nl
Nepwebwinkel pakjedealsnu.nl. Bron: pakjedealsnu.nl

Door Jay Stout

Redacteur

26-01-2025 • 12:01

123

Submitter: wildhagen

Lees meer

Reacties (123)

123
112
58
1
0
29
Wijzig sortering
En hoeveel van die 45.000 hebben ze behandeld en tot hoeveel veroordelingen heeft dat geleid?
Dat is inderdaad een goede vraag. Van diverse vrienden die voor uiteenlopende zaken aangifte hebben gedaan blijkt toch al snel dat er niets gedaan wordt met een aangifte want "we hebben het erg druk". Is iets van je gestolen, dan is de politie enkel een verlengstuk van de verzekering. Zonder aangifte krijg je namelijk niets terug.
Tsja. Daar kan de politie weinig aan doen, en daar moet je eigenlijk meer bij de politiek voor zijn die veel te weinig budget beschikbaar maakt voor de politie om al hun taken te kunnen doen.

Het is logisch dat de politie met hun beperkte budget en middelen (en personeel!) moeten prioriteren. Dan blijft een zaak van internetoplichting vaker liggen dan bijvoorbeeld een moord, verkrachting, mishandeling of bedreiging.

Maatschappelijk is het logisch dat aan dat soort zaken een wat hogere prioriteit gegeven worden, hoe vervelend het voor het slachtoffer ook is.
Hoe veel budget is nodig voor de politie om al hun taken te kunnen doen? Dat lees ik eigenlijk nergens terug...
Stel je even voor dat budget geen probleem is, is het dan mogelijk om alle taken te doen? Elke aangifte te onderzoeken tot er een dader is gevonden? Elke misdaaf op te lossen? Elke snelheidsovertreding in heel het land te beboeten?

Het antwoord daarop is negatief, omdat men zelfs met een oneindig groot budget nooit voldoende personeel zou kunnen aanwerven. Zoveel personen zijn er simpelweg niet die de job zouden willen doen in Nederland.
Draai het om, omdat niks gebeurd loont het om te stelen. Zouden we ook zoveel aangiftes (en vermoedelijk nog veel meer gevallen die men maar niet aangeeft) hebben als de politie actief achter dit soort criminelen aanging?

Ik weet niet waar de politie zich mee bezig houdt, maar ik heb zelf tweemaal een inbraak meegemaakt, een keer bij thuis, een keer bij een huurpand. Bij het huurpand was de reactie "vervelend het is hoogst waarschijnlijk het nabij gelegen kamp", het is alom bekend dat de jongens daar snel ergens binnen breken maar uiteindelijk gebeurd er verder niks mee. Thuis was vervelender, vermoedelijk junkies die de boel hadden ondergespoten, de vissen vergiftigd en ervan door gingen met wat familie stukken. De politie wist niet waar ze moesten zoeken, maar "wij" vonden het de dag erop zonder moeite terug in Antwerpen. De politie kon niet eens tijd vinden om na te gaan hoe wij zo snel onze eigendommen terug wisten te vinden.

Ik snap dat de politie niet achter alles kan aanzitten, maar het lijkt in Nederland toch wel dat misdaad loont. De pakkans is ongekend laag en al weet men wie de crimineel is, mag je vaak genoeg in je handjes klappen als je je dingen terug krijgt. Vaak genoeg wilt daar de politie niet eens aan beginnen terwijl je je eigendom letterlijk in handen ziet van een ander.
Inderdaad, en als je zelf dingen gaat oplossen en voor eigen rechter gaat spelen dan weten ze je opeens snel op te pakken.

In Amerika heeft zelfs iemand de politie gebeld en gezegd: op de GPS kan ik mijn mobiel zien, ik ga daar en daar naar toe en zelfverdediging toepassen, kom me maar oppakken. Toen moesten ze ook de dieven oppakken maar diegene kreeg wel zijn mobiel terug en zijn strafzaak was geseponeerd.
> Ik weet niet waar de politie zich mee bezig houdt

Ik weet het wel, althans voor een klein stukje op een bepaalde dag namelijk gisteren. Voetbalwedstrijdje in Eindhoven, tegen een bezoekende club met een nogal slechte reputatie voor hun 'supporters'. Ruim 1 sectie ME plus de gebruikelijke platte petten om op voorhand alles rustig te houden.
Demonstratietje in Amsterdam, met een veelvoud van die inzet. In totaal zeker 150 wijkagenten, rechercheurs, jeugdagenten, AVIM (vroeger de vreemdelingenpolitie) die een zaterdag kwijt zijn. De agent die inbraken onderzoekt en probeert op te lossen zat daar ook bij.

[Reactie gewijzigd door roawser op 26 januari 2025 20:36]

Het kan nog mooier.
Mijn broer komt thuis en treft de crimineel aan dan ontstaat er een gevecht.
De verdachte krijgt flinke klappen en ligt bewusteloos mijn broer belt de politie en arresteert de verdachte die na 2/4 uur weer vrolijk op straat staat.

Dan krijgt mijn broer een aanklacht voor mishandeling { de verdachte klaagt mijn broer aan } hij moest toen der tijd 1600 gulden betalen voor herstellen van de missende tand van verdachte.
Tja, je kan beter een A4'tje bij de voordeur ophangen met een disclaimer voor de mensen die onrechtmatig en met de verkeerde bedoelingen jouw woning betreden.
Die heb je al he { hier waak ik de hond haha }
Post het zaaknummer eens hier. Dit broodje aap verhaal komt zovaak voorbij maar elke uitspraak wordt gemonitord. Jij weet de details dus hup hup linkje naar uitspraken aub met de bewuste uitspraak. En ja ze staan er ALLEMAAL.
Nee het zaaknummer posten. Of mij genoeg details geven zodat ik niet met het handje moet gaan zoeken. Want dit is groteske onzin wat je post. Jij bent de grapjas, niet ik :).
ohh een wijsneus!
Dus dat zulke verhalen een broodje aap zijn omdat het ook dagelijks iedereen kan gebeuren?
Jij denkt echt als ik het ga vragen aan mijn broer dat ie het heeft bewaard na +/- 30 jaar geleden?
Het boeit mij ook niet wat jij vind en ik hoef mij niet bewijzen aan jouw!!! Wie ben jij om mij te vertellen wat ik moet gaan doen?

ga toch fietsen
ik ga mijn tijd niet verspillen....het is voor jouw al broodje aap en groteske onzin toch.
Dat verhaal is al in zoveel vormen voorbij gekomen en onjuist. Niet zo lang geleden werd er in de podcast van Saskia Belleman oom nog eens aan gerefereerd (iets andere vorm). Borrelpraat, verjaardagsklets hoe je het noemen wil. Alle veroordelingen worden vastgelegd en zijn traceerbaar, bullshit niet. Dus ik vraag vriendelijk om de details ervan maar die gaan nooit komen natuurlijk.

Kun jij flauw vinden maar onzin op een site als deze kun je beter indammen, dat komt de algehele kwaliteit en betrouwbaarheid ten goede.
“Hup hup linkje naar uitspraken aub” noem jij vriendelijk? Zo behandel je een hond, niet medetweakers.
Voor een oneindig budget kan het salaris ook een stuk omhoog. Dan komen er vanzelf meer agenten hoor.

Maar zeker bij internetoplichting zijn er vaak duidelijke aanwijzingen of zelfs bewijs wie de dader is, dan zou het opsporen en oplossen van de daad relatief eenvoudig moeten zijn. Eenvoudiger dan een gestolen fiets achterhalen bijvoorbeeld. Maar alsnog gebeurd er niet veel.
Zo te zien niet genoeg, ze zijn al bezig om bij te verdienen met hun website Pakjedeal.... :D

Maar de grote vraag is hoe lang ben je bezig als politie met het behandelen van een digitale aangifte als je er echt iets mee wil doen. Waarschijnlijk wel een paar uur als je dingen moet gaan uitzoeken etc en zonodig handelen. Als je rond twee uur bezig bent gemiddeld per aangifte dan heb je als snel een team van 50 tot 60 man nodig om deze aangiftes te verwerken. ( grofweg 100.000 uur aan werk, gedeeld door 1700 uur wat je per jaar werkt).

[Reactie gewijzigd door bamboe op 26 januari 2025 13:56]

Ik denk dat je binnen 2 uur misschien net de data bij elkaar hebt om het onderzoek te starten. Bij kleine zaken is het moeilijk te bewijzen of het echt om oplichting gaat. Bij grotere zaken zitten er geld ezels tussen en zijn de echte daders beter in hun sporen verbergen.
Het is dus eigenlijk veel te veel om er iets mee te doen als politie en worden de meeste van de oplichters niet gepakt. Ai investeringen zouden kunnen helpen om de zelfde oplichters er uit te halen. Waarschijnlijk zullen ze alleen achter de grootste oplichters aan gaan. Ik bedoel wil je er echt iets aan gaan doen heb je een team van 100 man of meer nodig met ict ondersteuning, management, facilitair, kantoorpand etc en spreek je al snel van millioenen wat je nodig hebt per jaar.
Dus een euro per persoon in Nederland, ik zeg doen. Hebben 17 miljoen om dit eindelijk eens aan te pakken. Als er dan minder opgelicht wordt kan je de mankrachten ergens anders ook inzetten
Denk dat ze ook niet geïnteresseerd zijn in grote oplichters of criminelen. Paar jaar geleden werdt er in mijn metamask wallet ingebroken al mijn crypto s gestolen met een waarde van 17000 euro. Ik had heel de chain gevolgd via speciale inzicht tools sinds de blockchain gewoon te volgen is zelfs dat cryptos werden verwisseld naar bnb (Binance coin) dan nog door aantal wallets om uiteindelijk te eindigen in wallet waar 4 miljoen euro aan crypto in zat. Ook die wallet had veel activiteiten met een andere wallet waar zelfs over de 100 miljoen in zat.
Ik heb al de tools/websites die helpen traceren en wallets in kaart brengen, screenshots en duidelijke tekst met speurwerk op een usb gezet. Toen aan de politie geleverd. Is natuurlijk nooit iets meegedaan kreeg automatisch berichten van politie of ik de aangifte nog wou open laten na 1-2 jaar was ie automatisch gesloten. Zou zeggen met die grote sommen geld aan proffesionele inbreuk in Crypto portfolio. Dan loont het wel om erachter aan te gaan omdat ze waarschijnlijk 10000 de slachtoffers maken. Gewoon bij Binance uitcashde. Ook met Binance medewerker gesproken en die toegaf verkeerde patronen te zien maar konden geen gevens delen en deden verder niets voor mij moest ik zorgen dat onderzoeksteam/politie contact met hun opnemen. Die deden dat natuurlijk niet heel frustrerend.
Het is sneu dat criminaliteit eigenlijk altijd loont. Vorig jaar fiets gestolen wou telefonisch aangiften doen. Toen ik met politie sprak zijden ze ga het maar online in vullen telefonisch staan we hier niet paraat voor. Nou laat maar zitten. Alsof ze die ooit gaan terug vinden en iets mee doen. Wel zijn ze heel goed in verkeersboetes uitschrijven. Zou ik minder moeite mee hebben als ze al mijn zaken rechtvaardigheid voor konden geven.
De politie kan daar juist zeer veel aan doen.

Bij het budget is geen verplichting om specifieke onrechtmatigheid of risico zoals cybercrime achter te stellen. De politie en Openbaar ministerie bepalen vooral zelf wat ze achter stellen. En waar ze meer tijd aan kiezen te besteden zijn net zo goed vaak (commerciële) evenementen, problemen oplossen omdat bedrijven steeds meer besparen op hun eigen verantwoordelijkheden voor eigen financiele winst en het ontstaan van problemen door vercommercialisering en afschuiven van zorgplicht. Daarbij is er ook een houding dat slachtoffers geen behoorlijke gerechtigheid hoeven te verwachten met dooddoeners als 'te weinig tijd' zonder ook maar enige wettelijke verantwoording.
Goed punt, de zelfscankassas kosten uiteindelijk ook politiecapaciteit in de handhaving.
Dat valt wel mee, in de meeste gevallen kan de supermarkt het zelf afhandelen.
Dat is vooral als een bedrijf geen aangifte wil doet of geen schade wil verhalen. Maar dat is niet zomaar het geval. En in totaal en in verhouding valt dat niet zomaar mee. En aangezien de bedrijven die verantwoording steeds meer afschuiven dus ook geen verantwoording afleggen is het eerder te simpel om te stellen dat het wel mee valt hoe zwaar men de politie belast en als gevolg andere slachtoffers geen recht kunnen halen.
Het budget is er wel, maar probeer maar eens goed personeel te krijgen.
Het duurt jaren voor een opleiding. Velen haken af.
Jammer genoeg willen veel slimme mensen helemaal niet meer werken bij de Politie.
Ze hebben best wel een imago probleem.
Ze staan echt te springen om "nerds" die kunnen helpen in opsproring en beveiliging.
Ik neem aan dat er geen 45000 moorden en verkrachtingen per jaar plaatsvinden. Moeten ze meer personeel aannemen als er een tekort is.
De politie verspeelt 70% van alle capaciteit en budget aan de drugs aanpak. Terwijl men niks doet aan het gebruik. Van de overige 30% voor een groot deel verspeeld aan voetbal en demonstraties.
Inderdaad, daarom ben ik grote voorstander van het legaliseren van bijna alle drugs, want handhaving daarvan is de grootste tijd- en geldverspilling
Oh, je wilt het probleem verplaatsen van de politie naar de verslavingszorg. Dat klinkt als een goed plan inderdaad 8)7
Door juist de verslavingszorg voorop te stellen neem je de behoefte deels weg en help je de persoon die om wat voor onderliggende reden dan ook verslaafd is geraakt weer op de been. Klinkt als een goed plan inderdaad! Nu is het verplaatst naar een onmogelijke war on drugs die de politie nimmer en nooit zal winnen en het speelveld alleen maar grimmiger maakt.
Aangezien een beduidend deel van de diefstallen en overvallen gepleegd wordt door junkies die geld nodig hebben voor drugs lijkt me dat geen goed idee.

Ik ben eerder voorstander van het Portugese model, waarbij enkel dealers voor de rechtbank verschijnen terwijl gebruikers richting afkick- en hulpcentra geleid worden.
Misschien niet met die specifieke aangifte, maar wel met een trits aan aangiften; dan wordt een fenomeen aangepakt ipv een enkel zaakje.
En wat gaan ze dan doen? Een persbericht d'r over schrijven, en dan? Gaan ze ook daadwerkelijk mensen helpen?

Leuk dat ze kunnen zien dat het een fenomeen is, maar daar krijgen mensen hun geld niet van terug.
In het geval van een verzekering dus wel gewoon.

De reden dat de verzekering een aangifte verplicht is om ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk data is dat het makkelijker is om veelplegers op te sporen en aan te houden.
Er wordt pas iets mee gedaan wanneer er meer dan 6 aangifte zijn gedaan voor een bepaald rekeningnummer of site.

Dus het heeft nut om altijd aangifte te doen. de oplichters worden wel aangepakt. In mijn geval kregen ze de politie en een (gratis)deurwaarder achterzich aan, vinden ze super leuk.

[Reactie gewijzigd door whiner op 26 januari 2025 14:29]

Ik heb dezelfde ervaring. Ooit een product gekocht op 2dehands dat nooit geleverd werd, maar de zaak werd door de rechtbank geseponeerd zonder reden. Dit moedigt oplichting via internet wel erg aan, waarom zou je het niet doen?
Dat is natuurlijk ook het probleem van oorzaak en gevolg. Als er weinig mee gedaan wordt (en de pakkans laag is) dan ‘loont’ het. En dus stijgt het aantal alleen maar.
Ga er maar van uit dat er niks mee gedaan is, als ze zelfs met makkelijke zaken niks doen;
een kennis was de motor gestolen, ze wisten op welk adres die stond en nog deed de politie niks.

Bij de oplichters ontmaskerd enz op tv zie je ook dat criminelen ongestoord mensen kunnen oplichten en hooguit de webwinkel gesloten krijgen, waarna ze wee iets nieuws bedenken.

[Reactie gewijzigd door Rogers op 26 januari 2025 14:20]

De politie moet zich houden aan wetten om bevoegdheden in te zetten. Journalisten hoeven dat minder, want 'journalistieke vrijheid'.

Pas de wet aan om ervoor te zorgen dat de politie doortastender kan optreden. Zorg voor soepelere, internationale wetgeving om snel subscriber information van domeinen te vorderen, om maar een voorbeeld te noemen. Nu duurt dit al maanden in doorlooptijd - als het land in kwestie ook maar enigszins kan en wil meewerken. Maar als je dat zegt, krijg je de hoon van mensen over je heen die gruwelen van de politie en de 'macht van de staat'.

[Reactie gewijzigd door Ossebol op 26 januari 2025 13:19]

Deels heb je gelijk, maar deels komt omdat er te weinig budget en dus te weinig mankracht is, ik geeft de wetgever en de overheid de schuld.
Verdiep je eens in het Landeck-arrest. Voor elke inbeslagname van een apparaat moet tegenwoordig schriftelijk toestemming worden gevraagd aan de rechter om er onderzoek aan te kunnen doen. Oh, en als je onderzoek verandert, moet je dit weer doen voor hetzelfde apparaat. Principiële uitspraak van het Europese Hof, omdat 'privacy' belangrijker is dan opsporing. Krankzinnig. En als politie heb je geen andere keuze dan je hieraan te houden. Dit is geen capaciteitsvraagstuk, want de doorlooptijd is er hoe dan ook.

[Reactie gewijzigd door Ossebol op 27 januari 2025 06:38]

En hoeveel personeel zou de politie er voor hebben? Ze redden het niet eens met het huidige personeel om ouderwetse criminaliteit op te lossen. Laat staan met nieuwe vormen van criminaliteit
Dat hebben ze gewoon geen personeel voor.
Dan zou de overheid eerst meer geld in de politie moeten stoppen voor goede salarissen en meer personeel.
PostNL krijgt een dikke boete als ze de gestelde doelen in de Postwet niet halen. De Politie roept als jaren dat ze te weinig mensen hebben, maar er zitten geen consequenties aan het niet oppakken van aangiftes. Niet dat hun baas daar ook maar enige boodschap aan heeft verder... Maar er komt verder ook helemaal geen actie uit voort.
De pijn ligt bij de burger, niet bij de politie of overheid. Zodra burgers de politiek ingaan zijn ze ook spontaan vergeten wat ze vroeger ook-alweer zo vervelend vonden.
Toch is het een vrij simpel rekensommetje: Oplichting kost de maatschappij geld. Politie kost de maatschappij geld. Hetgeen wat het minste geld kost daar moet voor gekozen worden.
Nu deze hele internet,webshop oplichting geen tijd, civiele zaken
Geen tijd geen capaciteit. 2 jaar geleden hier een inbraak gehad.
Geen tijd geen capaciteit geen tijd voor sporen onderzoek
Dus deze internet fraude, oplichting, onderbezetting en tekorten bij oom agent is niet van vorig jaar.
Wordt alleen maar een groter probleem
Het gaat uiteindelijk altijd over geld. Net als elke politieke discussie (zorg, onderwijs, huizenmarkt, energietransitie, immigratie) het gaat over geld. Iets kost geld bij post A maar levert onder aan de streep netto geld op. Post A ziet echter die opbrengsten niet terug. Kijk naar Onderwijs: Buitenlandse student kost daar geld, dus lijkt het aantrekkelijk om daarop te besparen. Echter heeft het CPB berekend dat een buitenlandse student gemiddeld 160.000 Euro kost maar 250.000 Euro oplevert. Een goed idee dus als je het zo bekijkt.
Politie net zo. Een agent kost x Euro maar levert ook x Euro op. Opleveren is een beetje lastig, maar je zou het zo kunnen zien dat criminaliteit de maatschappij jaarlijks flink veel geld kost en een besparing daarop pure winst is.
Verzekeraars, winkels, consumenten, zelfs de zorg kunnen enorm besparen op schade door criminaliteit als de politie meer zaken oppakt en dus de pakkans stijgt.
Politiek denkt anders die hebben een staatskas die ze voor hun doen slim willen besteden wat zo min mogelijk kost en zelfs geld opbrengt. Dus denk dat er veel capaciteit in burgers handhaven zitten juist die staatskas spekt. Dus politie wat een orgaan is van de overheid heeft altijd een foute machtsverhouding of belangenverstrengeling om burgers geld afhandig te maken hier aardig wat capaciteit voor te gebruiken. Dan goed onderzoek doen achter elke boef aan gaan die sneaky zijn. Want dat kost vooral veel en leverd de staatskas weinig op in verhouding voor de inzet beter gezegd ze verliezen veel geld. Helaas vind dan handhaving de makkelijkste weg met minste weerstand. Dat is vooral doorsnee burger die gemiddeld veel meer beboet worden en gestraft dan waarschijnlijk alle echt kwaad willende criminelen bij elkaar.
Als het zo simpel allemaal zou zijn dan zou de politie allang gestopt zijn met bijstand aan onzinnige demonstraties ,oals xr zodat er capaciteit is. Maar helaas is het niet zo simpel. Zoals je zelf al zegt moet de politie zich aan wetten houden en daar zit het hem in. Politie moet te veel. Te veel demonstraties. Te veel inzet met Nieuwjaar. Te veel inzet met evenementen. Te veel inzet omdat mensen zich niet aan wetten houden. Daarbij wordt de politie door te veel mensen (van buiten de politie) aangestuurd want dat staat ook weer in wetten. Was het allemaal maar zo simpel als je stel.
De politie bepaalt in veel gevallen niet zelf waar ze zich aan moeten houden; het is aan hun werkgever om te bepalen wat ze doen. Maar ook daar zit een simpel rekensommetje achter: Geen politie betekent geen handhaving op orde en veiligheid. Dat gaat enorm veel geld kosten! Andere hulpdiensten kunnen niet meer worden ingezet: branden niet meer geblust, demonstraties worden afgelast, geen feesten of evenementen meer... Het is vele malen goedkoper om daar wel politie op in te zetten dan geen politie.
Meer politie betekent meer mogelijkheid tot inzet, dus minder schade en meer feestjes. Dat levert heel simpel gezegd dus geld op.

Er wordt in de politiek veel te weinig gedacht als een econoom, maar de ministeries focussen op het eigen huishoudboekje. We kopen minder vlees dus zijn de boodschappen goedkoper per maand, maar de jongens gaan wel vaker naar de snackbar dus het snackbudget moet wel omhoog. Netto kost het veel meer geld, maar het boodschappenbudget is omlaag. Dat is hoe we het doen in Den Haag.
Je ziet het ook bij de energietransitie: ACM (Ministerie van EZ) drukte op de investeringen en TenneT (Ministerie van Financiën) loopt vast en moet nu juist extra investeren. Onder aan de streep is het vele malen duurder geworden. Maar EZ is tevreden en daar gaat het de ACM om.
Er willen te weinig mensen bij de politie werken.
Heeft helemaal niks met geld te maken.

Werk zat.
https://kombijde.politie.nl/vacatures
Wat een hoop aannames. Heb je überhaupt naar de vacatures gekeken? Er zitten er genoeg bij voor digitale opsporing.

Misschien zou je er ook eens over na kunnen denken waarom mensen politiemedewerker willen worden. Je werkt hard terwijl de maatschappij op je spuugt, je gezin staat op de tweede plek, en dan zijn er nog mensen zoals jij die anoniem op internet zitten te roepen dat je het werk 'zonder incentive' doet. Daar wordt natuurlijk niemand warm van.

[Reactie gewijzigd door Ossebol op 27 januari 2025 06:52]

Er zitten er genoeg bij voor digitale opsporing, omdat geen hond het werk wil doen. En ik reageer op basis van mijn persoonlijke ervaring met politie. Wanneer ik ze nodig heb zijn ze van nul meerwaarde. Ze lossen de zaak niet op, dus waarom zou ik ze überhaupt nog bellen? En dat terwijl het één van hun kerntaken is. Dus klaarblijkelijk raak ik toch een snaar wanneer ik zeg dat er geen incentive is om het op te lossen. Daar mag jij van alles van vinden, maar dat neemt niet weg dat ik ook wat van hun werk mag vinden.
Welnee, er zitten altijd een paar eikels tussen, maar over het algemeen oogst je wat je zaait. Misschien moet je gewoon eens een keer een kop koffie gaan drinken met je wijkagent. Leer de mensen een beetje kennen en staar je niet blind op die agenten die de straten 'schoon' moeten houden.

Voor de rest is het echt een fijne werkgever die helaas veel te veel onzinnige taken heeft uit te voeren met te weinig mensen.
De politie heeft helemaal geen capaciteit hiervoor. Dat geven ze al jaar en dag aan.
En toch benoemen ze daarover geen cijfers in hun ronkende persbericht.
En als je al jaar en dag benoemd dat aangiftes zinloos zijn (muv verzekeringswerk) omdat het toch ongezien in het ronde archief verdwijnt verbaas je er dan niet over dat meer en meer mensen aangifte maar gewoon achterwege laten en een deel eigenrichting toepassen. Wederom een flinke hak in de boomstronk die rechtsstaat heet. En de politiek kijkt ernaar en staat erbij, om vervolgens weer heftig met politiek navelstaren verder te gaan.
En toch benoemen ze daarover geen cijfers in hun ronkende persbericht.
Natuurlijk niet. De politie wilt dat we aangifte blijven doen. Als ze zouden publiceren dat ze nog geen 5% van de zaken oppakken, dan doet niemand meer aangifte en krijgen oplichters steeds meer vrij spel.

Oplichters weten dondersgoed dat de pakkans enorm klein is.

* ik weet overigens niet hoeveel % van de zaken ze oppakken.
De overheid zal idd eens met de waarheid naar buiten komen. Die kans is echt heel erg klein.
Behandeld? Weinig tot geen. Mijn vader heeft recent te maken gehad met internet ID fraude. Bij het aangifte doen op kantoor (duurt gewoon 1.5 uur), werd gelijk aangegeven dat er geen prioriteit was en dat de Politie er niets mee gingen doen. Vandaar ook dat het zo populair is want de kans op, op pakken is nihil. Het is dat je een proces-verbaal van aangifte nodig hebt voor de verzekering, stoppen incassobureau's e.d. Meer ga je er helaas niet mee bereiken.
Mijn vriendin is samen met een groot aantal andere mensen gedupeerd door een webshop, politie doet er niets aan omdat ze andere prioriteiten hebben. Heb je echt helemaal niks aan.
Tja... alles voor de statistieken, dus die gegevens hebben ze ook.
0, want dit was vorig jaar, ze handelen nu nog 2019 af.
Die van mij in ieder geval niet. Terwijl de oplichter met naam en adres bekend is bij ze. Keurig volgens alle regels bewijs geleverd (ook via de bank), aangifte gedaan en 6 maanden later krijg je doodleuk een mailtje dat je aangifte gesloten is omdat ze het te druk hebben.
0,0. vorig jaar telefoon gestolen. Kunnen aantonen waar het zit. Doen ze niks mee, misdaad wordt beloond, heb ook geen aangifte gedaan.
Totdat mensen het werk van de politie gaan overnemen en zelf mensen inhuren om hun gestolen spullen terug te halen. Dan zijn de rapen gaar en heeft de politie plots wel tijd.
Ik vraag me af hoeveel oplichting er dan echt is. De politie doet zijn best om aangiftes niet op te nemen of door te zeggen dat je het civiel moet oplossen... Het zou me niet verbazen als het daadwerkelijke nummer 5x zo hoog is.
Het is vaak ook een grijs gebied. Als iemand iets bestelt en de winkel levert niet is er dan feitelijk sprake van oplichting of is het simpelweg niet nakomen van de overeenkomst?

Als een webwinkel op basis van dropshipping vanuit China levert en een pakket 6 weken onderweg is. Is er dan sprake van oplichting als de klant verwacht dat het binnen 2 dagen bezorgd zou worden?

Kortom, het getal van 45.000 zegt niet heel veel. Ik ben heel erg benieuwd in hoeveel gevallen er nu daadwerkelijk sprake is van oplichting.
Ook bij daadwerkelijke oplichting krijg je vaak genoeg van de politie te horen of je echt wel aangifte wil doen want er komt waarschijnlijk toch niets uit, of zoals ik hierboven zij dat ze het niet willen aannemen.

Een winkel die niet levert en het geld niet terug betaald is per definitie oplichting. Een overeenkomst niet nakomen kan oplichting zijn.

Een webshop levert langer dan de 2 verwachte dagen is als het goed is verwerkt in de voorwaarden met iets als "Het is een indicatie en er is geen recht aan te verlenen" of iets in die richting. Het is geen oplichting, maar wel mogelijk iets waar de ACM naar zou willen kijken.
Ik heb ook wel eens iets besteld bij een zaak die failliet ging. Vervolgens begon die weer leuk verder onder zijn vrouw haar naam. Dit wordt dan weer niet als oplichting gezien en kan je fluiten naar je geld. Maar hoe je het draait of keert van de politie en de bank hoef je niks te verwachten. En van de politie snap ik het ook wel die heeft het veelste druk en ze zijn ook niet opgeleid in de ict. Dus bij twijfel altijd met PayPal of creditcard betalen verder kan je alleen slechte review achterlaten aangifte doen is zinloos tenzij je het moet doen voor de verzekering ofzo.
Dat soort praktijken zijn van alle tijden. Ik had een klas genoot en zijn vader ging meerdere keren failliet. Hij gebruikte zijn intitialen voor de bedrijfsnaam. En paste steeds de complete naam aan.
Ik ben zo twee jaar geleden nog verder gestuurd met het civiel excuus toen ik klacht ging neerleggen tegen onbekenden die 3 spookfirma's op mijn adres had kunnen zetten. Dat was niet hun taak. Als keiharde fraude niet hun één van hun taken is, van wie dan wel vraag ik me af.

Ik heb toen een brief gestuurd naar het OM en bleek er toch ergens een rechercheur aan een zaak bezig te zijn tegen deze bende.

Ik denk dus ook dat het echte getal wel eens heel wat hoger kan uitvallen.
Wel mooi dat er op de openingspagina van pakjedealnu.nl letterlijk staat:

"Magische momenten, magische prijzen - te mooi om waar te zijn"
Jj bent dus gelokt!
Ik weet nu niet of je dit lokken kunt noemen. Als je via een zoekmachine daar komt ben je dus gelokt volgens de politie?
Zal na vandaag ook wel een piekje hebben.
Nee, ik ben niet "gelokt", want dat zou impliceren dat ik in de waan was dat het echt is...

Er staat gewoon een link in dit artikel en ik was even benieuwd naar hoe "mooi" ze die fake-shop gemaakt hadden. Best mooi :+
Dit is niet de eerste keer dat de site met naam en toenaam in het nieuws komt. Ik ben een vorige keer al gaan kijken, nimmer in de waan met een echte shop van doen te hebben. Voor hoeveel van de bezoekers zou dat gelden, minstens 75%?
Volgens de Politie dus wel. 😉
Het was dus zeer sarcastisch bedoeld.
ben je dus gelokt volgens de politie?
Nee, volgens Tweakers ben je 'gelokt'.

Politie heeft het namelijk over unieke bezoekers.
Het resultaat? Meer dan 125.000 unieke bezoekers.
Deze cijfers zeggen dus ook helemaal niks! Het artikel van tweakers.net is erg karig. Hoeveel is er wat mee gedaan? wat is de stijging? Enzovoort. Lijkt wel een artikel om de politie te promoten. Kijk is hoe stom zoveel mensen zijn om deze website te openen.. terwijl ik hem ook net geopend heb... ik ben ook blijkbaar zo stom 8)7
En dan te bedenken dat er nog veel meer mensen zijn die helemaal geen aangifte hebben gedaan.
Percentage andere vormen van internet oplichting ...crypto, belegging- en andere vormen van financiele oplichting?
Ze zijn op de radio ook weer met reclames gekomen wat je kan doen om internetoplichting te voorkomen, vind dit een hele goede zaak want het is schrikbarend hoe snel mensen in zulke oplichting trappen.

Ah een onbekende site die vrijwel niemand kent verkoopt 'item' veel goedkoper dan welke site dan ook EN bied gratis verzendkosten, en die aanbieding is maar x uur geldig.

Hoe kan men in godsnaam in zoiets trappen? naïef?
Bij het lezen van een nieuwsbericht over oplichting is het natuurlijk allemaal makkelijk te herkennen.

Alleen is niemand 100% van de tijd even alert, helemaal als die met een andere taak bezig is (in dit geval een lage prijs zoeken). Bovendien is die tijdsdruk toevallig ook een beproefde methode om mensen sneller tot een koop over te halen, of dat nu om een "legitieme" winkel gaat of een oplichter.

[Reactie gewijzigd door emphy op 26 januari 2025 12:31]

Snel kopen zonder kijken. Of vlug een kadautje nodig.
Het is uiteindelijk een cadeautje geworden, maar wel voor de verkeerde persoon. :D
De 'x uur geldig' of 'nog 1 op voorraad' zie ik ook wel een bij websites die niet frauderen.
Wel een verwerpelijke praktijk en ik mijd ze actief.
Hoe kan men in godsnaam in zoiets trappen? naïef?
De basis voor veel oplichting is gulzigheid en hebzucht.
Mijn ijkpunt is 'Als het te goed om waar te zijn lijkt dan is het dat meestal. Wees op je hoede.'

Een andere grote is angst. (Denk aan oude mensen met iemand van de 'bank' of 'Politie' aan de voordeur of telefoon.)
Valt overschatting van jezelf door te denken dat je wel even een webwinkel kunt beginnen maar vervolgens vastloopt in het werk waardoor je niet kunt leveren ook onder oplichting? ik denk namelijk (totaal niet onderbouwd met cijfers) dat een hoop dropshippers ergens aan beginnen zonder de impact te overzien maar zeker niet met de intentie om klanten op te lichten.
Valt overschatting van jezelf door te denken dat je wel even een webwinkel kunt beginnen maar vervolgens vastloopt in het werk waardoor je niet kunt leveren ook onder oplichting?
Als je orders en geld accepteert en niet levert: ja. Het label "oplichting" voor reeds voldane orders voorkom je door de order te annuleren en het bedrag in het geheel te vergoeden. Het label "oplichting" voorkom je voor nieuwe orders door deze niet te accepteren totdat je in redelijkheid ervan uit kan gaan dat de waren op tijd geleverd zullen worden.

Een dropshipper is verantwoordelijk voor levering van de betreffende goederen, niet de leverancier.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 26 januari 2025 13:49]

.oisyn Moderator Devschuur® 26 januari 2025 12:12
Mijn oom (81) is laatst ook opgelicht middels de crypto scam die onlangs ook bij Radar te zien was. Hij heeft uiteindelijk (na wat overtuiging van ons dat zijn geld echt weg was) ook aangifte gedaan, maar het was pijnlijk duidelijk dat ze er bij de politie ook niet echt mee om weten te gaan. Ik snap best dat de specialistische kennis er lang niet bij alle medewerkers is, maar ik verwacht wel iets van een draaiboek zodat ze gericht vragen kunnen stellen en tips kunnen overhandigen hoe nu verder.

Er was immers ook remote viewing software op de pc geïnstalleerd, je moet mensen toch informeren over hoe ze de boel weer schoon kunnen krijgen.
Ik denk dat dat laatste heel lastig is om goed informatie over te geven. Het is al snel te technisch. Wellicht een tip als: laat uw pc door een vakman nakijken op virussen.
Maar verder dan dat zou ik al niet gaan. Voor je het weet is de politie ook nog helpdesk ICT.
Vind de aanbiedingen die onderaan het artikel te zijn zien helemaal niet extreem, het is niet uitzonderlijk om een apparaat met 50% korting in een etalage/website te zien.

Bijv. laagste prijs voor een Canon PowerShot V10 Advanced Vlogging-Kit Zwart is in de pricewatch 229 (cameranu) de hoogste prijs is 489 (cameraland)

https://tweakers.net/pric...d-vlogging-kit-zwart.html

De getoonde Philips senseo staat bij blokker voor 54,- op de website, maar geen voorraad, onduidelijk of het apparaat voor die prijs gekocht kan worden in de winkel ...
https://www.blokker.nl/ph...2%2F60-zwart/1762167.html

[Reactie gewijzigd door yevgeny op 26 januari 2025 12:45]

Mocht je het gemist hebben:
Blokker is failliet!
Onze Blokker winkels zijn vanaf 31 december 2024 allemaal gesloten en ook online kunnen er geen artikelen meer gekocht worden bij Blokker.
Wij bedanken alle klanten voor het vertrouwen in Blokker de afgelopen 128 jaar!
De Blokker franchise winkels zijn nog wel geopend in 2025.
Alleen bij een franchise winkel heb je kans dat je het voor die prijs zou kunnen krijgen.
En in hoeveel van de 45.000 gevallen zijn de daders gepakt? Precies….
Daders? je bedoeld verdachten.
Ik heb zelf ook eens meegemaakt op marktplaats dat iemand mij van oplichting beschuldigde omdat een oude pc na meer dan 1 week niet meer werkte.
Ik had nog een goede beoordeling ontvangen en bericht dat de pc goed werkte bij aankomst.

Er was zelfs aangifte tegen mij gedaan en mijn 15 jaar oude marktplaatsaccount werd zonder pardon geblokkeerd ondanks mijn smetteloze reputatie.
Ik moest het volgens marktplaats maar oplossen met de koper wat ik niet heb gedaan omdat ik volledig in mijn recht stond en bewijs had dat de pc goed werkte bij levering.

Uiteindelijk heb ik een tegenaangifte van valse aangifte gedaan maar hier nooit meer iets van gehoord.
Het ergste is nog wel dat als mensen mijn bankrekeningnummer checken ik nog steeds bekend sta als oplichter.

Aangifte van oplichting wil dus niet zomaar zeggen dat er daadwerkelijk ook sprake is van oplichting.
Daders? je bedoeld verdachten.
Je kan gewoon vragen hoeveel daders zijn opgepakt en een antwoord krijgen gebaseerd op het aantal opgepakte verdachten die veroordeeld zijn. Opgepakt en schuldig bevonden? Die telt als dader. Opgepakt en nog niet veroordeeld of vrijgesproken? Die telt niet als dader.
Het ergste is nog wel dat als mensen mijn bankrekeningnummer checken ik nog steeds bekend sta als oplichter.
Je gebruikt als verkoper niet een aparte bankrekening? Dan loop je onnodige risico's.

Verder:
Er was zelfs aangifte tegen mij gedaan en mijn 15 jaar oude marktplaatsaccount werd zonder pardon geblokkeerd ondanks mijn smetteloze reputatie.
Ik moest het volgens marktplaats maar oplossen met de koper wat ik niet heb gedaan omdat ik volledig in mijn recht stond en bewijs had dat de pc goed werkte bij levering.
Hoe kan je het oplossen met de verkoper als je geen toegang meer hebt tot je Marktplaatsaccount? :?

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 26 januari 2025 13:54]

Volgens mij was deze ook al eens eerder in het nieuws, dus veel van die bezoekers zullen ook gewoon eens hebben willen kijken. Ikzelf ook, ik ben nergens ingetrapt maar wou even kijken wat ze hadden bedacht.
Datzelfde had ik ook. Ik hoorde over die site, en ben ook maar even gaan kijken. Veel interessanter had geweest om te weten hoeveel van die bezoekers daadwerkelijk iets probeerden te bestellen bij die webshop. Puur het aantal bezoekers zegt dus niets.
Als je dan als goedgelovige gebruiker stoïcijns doorgaat, dan vraag je er ook om.
"Net als dat meisje dat een korte rok draagt en door die steeg loopt. Verstandig? Waarschijnlijk niet. Schuld bij misbruik? Die ligt echt bij haar! Ze vroeg er immers om. Leer er dan ook van en doe het niet nogmaals. :o "

Kom nou. Niet iedereen gebruikt F-Secure en niet elke browser zal die website blokkeren. Andersom zullen er ook neppe websites zijn met kwaadaardige bedoelingen die F-Secure niet zal blokkeren. Je kan zelfs bedenken dat het slecht is dat die website geblokkeerd wordt, gezien het een legitieme site betreft zonder kwaadaardige bedoelingen.

In plaats van schuld toewijzen aan slachtoffers kan je mensen zelfredzamer maken. Eén manier is bewustzijn creëren (wat bijvoorbeeld de site van de politie doet). Een andere manier is om een betaalmethode naar voren te schuiven waarmee je bij oplichting je geld kan terugkrijgen. Als wij erkennen dat gebruikers fouten maken, dan moeten wij ook erkennen dat systemen voor gebruikers zodanig ingericht moeten worden dat fouten (door de gebruiker) corrigeerbaar moeten zijn. iDEAL is in dit opzicht een slecht systeem.

Door het probleem preventief en correctief aan te pakken kan slachtofferschap voorkomen worden. Dat is nuttiger dan een middelvinger opsteken naar slachtoffers.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 26 januari 2025 12:58]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.