‘Opvolger Intel Core i3-14100 krijgt dubbel zoveel cores’

Volgens geruchten werkt Intel aan een Core Ultra 3-processor met 8 cores. Dat is dubbel zoveel als zijn voorgangers, zoals de Core i3-14100. Er zijn nog geen details bekend over de verdeling van het type cores of welke architecturen er worden gebruikt.

X-gebruiker Raichu geeft aan dat deze sku de Core Ultra 3 205 of 215 zou heten, aldus VideoCardz. De leaker suggereert een configuratie van 4 P-cores en 4 E-cores, maar dat wordt niet bevestigd. Indien Intel daadwerkelijk een dergelijk model op de markt brengt zou het de eerste keer zijn dat een i3-desktopprocessor E-cores aan boord heeft.

Sinds mei doen er geruchten de ronde dat Intel geen Core Ultra 3-cpu’s zou willen uitbrengen, maar in plaats daarvan huidige Raptor Lake-gebaseerde i3-chips wil blijven verkopen. Het valt dus nog te bezien of deze Core Ultra 3-processor de Raptor Cove- en Gracemont-architecturen gebruikt of kiest voor de nieuwere Lion Cove- en Skymont-architecturen van Arrow Lake.

Intel heeft recent bevestigd dat er later dit jaar meer informatie wordt gedeeld over Arrow Lake, de volgende generatie desktopprocessors. De eerste modellen uit deze productlijn moeten in het vierde kwartaal van dit jaar op de markt komen. De kans dat de Core Ultra 3-lijn voor begin volgend jaar aan bod komt lijkt echter eerder klein.

Door Idriz Velghe

Redacteur

09-08-2024 • 19:24

51

Reacties (51)

51
50
25
1
0
12
Wijzig sortering
Denk eerder dat ze kreupele chips met 2P6E doen, dat zie je ook in laptops gebeuren waar een i5-U chip al jaren 4 p-cores had zijn dat er nu ook nog maar 2. Die E-cores zijn niet snel genoeg, dat zie je ook aan de N100, die alleen voor low-power toepassingen echt goed is, maar verder Celeron niveau.
Dat zou ik ook verwachten. Gezien hoe ze het deden met oa. 12th gen. "Deze laptop heeft een i5 10 core CPU" en dan zoek je de specs op en dan blijkt het inderdaad een 10C12T CPU te zijn. Met 8E cores en 2P cores met HTT.
Dat werkt opzich best prima voor een boel dingen. Sims 4 bijvoorbeeld draait acceptabel op zo'n laptop.

Maar op het moment dat je iets wil doen wat op bijvoorbeeld een 11th gen i5 (6C12T) prima had gedraaid dan kom je er ineens hard achter dat 2 12th gen E cores het gewoon echt niet halen bij 1 11th gen P core.

Maar goed het zou mij niets verbazen dat een i3-15100 ineens van 4P-cores naar 2P6E gaan. Technisch gezien zijn dat dubbel zo veel cores, maar of het ook de dubbele performance is is uiteraard vers 2.
Voor de meeste mensen is 2P cores meer dan genoeg, zelfs voor veel webservers etc is dit degelijk. De E-cores doen ook redelijk mee als je maar "gemakkelijke" dingen doet.

De i3 is echt gericht op de budget markt, eigenlijk het equivalent van een Celeron vroeger.
Celeron bestaat gewoon nog en staan onder de i3 lijn. In 2022 zijn er nog celerons uitgekomen. Als ik me goed meen te herinneren is celeron een manier van Intel om cpus met defect cache geheugen te verkopen. Zo is die lijn alvast gestart.

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 10 augustus 2024 12:49]

Ik denk dat dit een urban myth is. De Celeron zaten in een volledig ander vak. De moderne Celeron waren SoC voor embedded toepassingen zoals Chromebook en routers/switches maar de Celeron naam is nu stopgezet en omgezet naar een SKU binnen de Core lijnen (zoals de U300L).

De vroegere Celeron waren gewoon “goedkope” versies van de Pentium met fysiek minder hardware om in het budget van Via, Cyrix en AMD chips te passen. Ze waren specifiek gemaakt, niet zomaar foutieve Pentiums die ze kwijt wilden.
Je hebt gelijk, de celerons zijn gewoon geproduceerd met minder cache. Back in the days werd dit wel geroepen, nu vind je er eigenlijk niets meer van.
De 6C12T i5's zitten natuurlijk wel in een flink hoger segment qua stroomverbruik. De U-series i5's met 2+8 cores waren 4c8t vroeger (8-11th gen). Als je een P-serie of H-serie i5 hebt krijg je iets van 4+8 cores.

Wat de layout voor deze i3's betreft, ik verwacht een 4+4 configuratie. Ten eerste heeft Intel bij de release van Alder Lake op desktop nergens de P-core counts verlaagd: i5: 6 -> 6+0/6+4; i7: 8 -> 8+4; i9: 8 -> 8+8 (ik ga hierbij uit van de 11900K en niet de 10900K).

Ten tweede komen de E-cores in principe in clusters van 4. Het zou dus logisch zijn om 1 cluster in te schakelen, maar er bestaan bij mijn weten geen CPUs met halve E-core clusters (behalve het low-power eiland op Meteor Lake, maar die dienen een ander doel).

Ook verwacht ik dat als Intel deze CPUs als "Ultra 3" released ze gebaseerd zijn op Arrow Lake. Die hebben Skymont als E-core architectuur, die nog niet uit is maar volgens Intel vergelijkbare IPC biedt met Raptor Cove, en daarmee flink sneller zijn dan de Gracemont cores in 12th en 13th gen.
Ik zou eerst even afwachten hoe deze nieuwe i3 nu precies opgebouwd gaat worden en welke cores gebruikt gaan worden. Naar verluidt gaan de Arrow Lake E cores een enorme stap vooruit maken namelijk, en zouden ze dicht in de buurt gaan komen van de Raptor Lake P cores. Of dit zo gaat zijn en of deze cores ook voor deze i3 gebruikt gaat worden valt te bezien, maar wat ik veel lees ‘E cores useless traag bleh’ is nu al een beetje tendentieus, en straks misschien gewoon onwaar.

Edit: hier [1] wat meer informatie over de nieuwe Skymont E-cores die in Lunar Lake/Arrow Lake worden geïntroduceerd werd en wellicht dus ook in deze Core Ultra 3 gebruikt worden straks.

[1] https://www.techpowerup.c...echnical-deep-dive/4.html

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 10 augustus 2024 14:13]

E cores zijn geen kreupele manier van P cores. E cores zijn een vervanging voor hyperthreading.

Daarom gaat Intel meer en meer richting processors met alleen P en E cores erop. Hyperthreading wordt achtergelaten, dat heeft zijn tijd gehad.
Intel’s SMT implementatie was ook niet efficiënt genoeg vergeleken met AMD, dan is een E-core die daadwerkelijk als volwaardige core functioneert logisch.

Neemt niet weg dat er een wezenlijk prestatieverschil is met een P-core en dat dit in veel processoren richting de consument niet heel duidelijk is. Maar dat terzijde.
Maar is het niet zo dat de Skymont E-cores veel dichter bij de Lion Cove P-cores zijn komen liggen in de nieuwe generatie processoren, die met Lunar Lake zijn debuut maakt? Volgens mij gaan de huidige P-cores er op een gegeven moment helemaal uit om vervangen te worden door E-cores en loopt Intel daar op deze manier op vooruit.
Ja ik heb ook een N100, fijn voor een lowpower servertje maar je moet er niet echt op willen werken ofzo.

E-Cores zijn prima voor erbij maar moeten niet ten koste gaan van de P-Core aantallen.
Slimme zet, de budget markt blijft vaak achter. Zelf de i3 8350 ofzo gehad die goed presteerde omdat de freq. hoog was, alleen multitasken kon niet dat zat de cpu direct vol. Minimale fysieke cores is toch echt wel 6 deze dagen.. Liever 8 nog. Ik kan niet echt verklaren waar her vandaan komt. De specs van Windows lijken lager of bijna gelijk te blijven sinds W7… Misschien worden games in een soort van VM gedraaid? Games zijn bij mijn weten en kennis vaker gelimiteerd tot gpu en gpu ram icm resolutie ipv cpu. Maarja zit er ook niet meer echt in. Wel jammer dat er steeds maar nieuwe sockets moeten komen… Gebruik zelf de i9-9900k nog, vandaag de dag gedateerd… Maar om alles steeds nieuw te kopen van A tot Z…

[Reactie gewijzigd door Macboe op 9 augustus 2024 19:32]

Minimale fysieke cores is toch echt wel 6 deze dagen..
Minimum voor wat?
2C4T en 4C4T draaien hier prima met Windows 10.
Misschien worden games in een soort van VM gedraaid?
Een hoop tekst / rant, wat probeer je nu eigenlijk te zeggen?

De nieuwste games draai je niet op de hoogste settings op een budget processor.

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 9 augustus 2024 20:06]

Wat betreft games zit/zat er altijd een link naar wat er gebruikt werd in de consoles.
Inmiddels hebben die ook cpu's met o.a. 8 cores en 16 threads, dus ga je op de pc ook zien dat je hier profijt van hebt en in sommige gevallen dus zelfs noodzakelijk.
wat s probleem je gaat 8th 9th naar 13 14th gen dat is flinke stap waar je geheid ook andere memory andere PCIE andere USB gens krijgt en meeste van deze generatie step ups vereist een ander socket. anders zat je nog aan PCIE 1 en DDR1
Ik zit aan Zen1 dan vind mobo upgrade niet gek. eigenlijk gewenst want ik zie liever een plaform een mobo dat cpu volledig ondersteund ipv handicaps geeft.
Als je 4 gens of zo overslaat dan heb je geen zooi minor upgrades gehad dat geld spaar je en kan je nu na zo een grote stap je budget ook vergoten ook omdat je er 5 jaar mee zoet zal zijn. En daarmee is die oh zo fijne upgrade pad van AMD totaal niet relevant. dat is voor volk dat voor cijferneuk prestatie uplift elke gen upgraden.
Je koopt niet steeds ander mobo cpu mem set tenzij je fequent minor upgrader bent.

AMD heeft toen met FSB tijdperk mogelijk prestatiekroon laten liggen of 10% om op oude FSB te blijven hangen waar intel wel die stap maakte en dus hun CPU maximaal benutten ipv op handrem. Nu socs zijn speeld het minder. En is IO en MEM
Onbewust ben ik altijd aan het eind van een platform ingestapt, waarbij ik dus ook de tussenliggende generaties heb overgeslagen. Dat heb ik bij het Socket A platform en later bij het AM2 platform gedaan. Daarmee heb ik gewoon de maximale prestaties van die desbetreffende platformen behaald met minimale kosten.

Zelf zit ik ook nu pas met een geïnteresseerd oog naar AM4 te kijken, waarbij je echt veel waar voor je geld kunt krijgen door voor een Zen 2 of Zen 3 processor te gaan. AM5 wordt eventueel over 2-3 jaar dan weer interessant om naar over te stappen.

De voornaamste reden voor mij om een platform te kiezen dat meerdere generaties meegaat, is dat je nog een moederbord kunt kopen voor je bestaande machine zonder naar een heel nieuw platform over te moeten stapen.

[Reactie gewijzigd door psychicist op 10 augustus 2024 14:03]

Onbewust ben ik altijd aan het eind van een platform ingestapt, waarbij ik dus ook de tussenliggende generaties heb overgeslagen. Dat heb ik bij het Socket A en later bij AM2 gedaan. Daarmee heb ik gewoon de maximale prestaties van die desbetreffende platformen behaald met minimale kosten.
Dat is waar, maar als je aan het begin instapt kan je weer goedkoop upgraden zonder elke keer alles overhoop te hoeven gooien.
De enige reden dat AM4 een succes was qua upgraden was omdat de eerste 3 gens matig waren.
Toen ik mijn 9th gen kocht was ryzen 2000 veel slechter en de veel later uitgekomen 3000 was nog steeds minder goed. Enige upgrade 3 jaar later was dus de 5800X3D. Maar de performance boost was het niet waard. 7800X3D is een mooie upgrade maar een nieuw platform. Zo boeiend is voor het grootste deel een upgrade binnen een platform helemaal niet. Plus dat je onder de streep steeds geld bijlegt en dus duur uit bent.
Niet iedereen geeft om maximale specs. Ik wou gewoon een goedkope gaming processor. Uiteindelijk heb ik de 1600 (geloof ik), 2600, 5600 en nu 5800x3d gehad.

Bij intel had ik dan op zijn minst 2x een nieuw moederbord moeten kopen. Nu was dat niet nodig en kon ik toch met de tijd mee. Bovendien ging ik ook steeds meer omhoog in gpu. 1080Ti, 3080Ti en nu 4090. Daardoor veranderen mijn systeemeisen ook. Daar is die flexibiliteit dan super voor. Zeker in het begin hoefde ik niet per se het snelste te hebben.

De oude cpu's heb ik steeds verkocht. Heeft me niet zoveel gekost en een van de upgrades was al nodig voor windows 11.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 10 augustus 2024 04:11]

Dan heb je dus uiteindelijk even veel of meer uitgegeven als dat je meteen een snellere 8700k gekocht had waar je meteen een betere ervaring mee gehad had met flink hogere prestaties en later een 5800x3d gekocht had met nieuw moederbord die dan goedkoper was. Dan had je immers maar 1 moederbord en cpu hoeven doorverkopen met verlies ipv 3 cpu's. Intels zijn om 1 of andere reden ook meer waarde vast als eerste gens Ryzen dus had je er nog meer voor gekregen ook.
Of je nou wel of niet om max specs geeft onder de streep ben je dus niet beter af geweest met am4 en meerdere upgrades.
Plus dat de b450 bordjes voor een 5800x3d pater veel goedkoper waren waardoor je upgrade goedkoper was geweest.
Ja maar ik had niet op elk moment evenveel geld en ook niet evenveel vereisten. Just die flexibiliteit was erg handig. Volgende keer ga ik zeker ook weer voor Ryzen tenzij intel hun sockets ook stabiliseert.

Overigens heb ik dat nieuwe moederbord pas later gekocht omdat ik het oude nodig had voor iets anders. De oude ging ook prima ondanks de PCIe 3.0. Ook met de 5800x3d.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 12 augustus 2024 04:12]

Een goedkope gaming pc en je hebt een 1080ti, 3080ti versleten en nu een 4090? 🤣

En dan 1600, 2600, 5600 en nu een 5800x3d. My man… wat ben jij toch aan het doen?

Ik maak gewoon grote sprongen van high end naar high end systeem. Veeel goedkoper.

Allee, je doet wat je wil natuurlijk. Ik snap best hoe verslavend het is, heb ik ook gehad. Maar met de jaren komt wijsheid, en dit klinkt niet als wijs.

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 10 augustus 2024 14:18]

Zoals hierboven gezegd, mijn eisen en budget waren niet constant. In het begin was midrange voldoende en had ik ook niet meer geld beschikbaar. Ik doe nu veel meer VR vandaar de zware GPU. Juist om die reden was de flexibiliteit van de AM socket super.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 12 augustus 2024 03:52]

Am5 is nu al interessant gezien de prijzen voor een 7600 bijv echt niet zo gek hoog liggen.
De moederborden kosten wel een stuk meer. Het ram geheugen een tikkeltje duurder. Als je echt om prijs prestatie geeft. Dan kan AM4 interessanter zijn.
https://www.megekko.nl/pr...5-5600X-B550M-16GB-?s_o=3

Vind ik toch echt wel een goede prijs voor wat je krijgt anders.

Edit: my bad is idd AM4

[Reactie gewijzigd door jimzz op 10 augustus 2024 15:27]

ik heb ook de i9-9900k en ondanks dat het de 9de generatie is ,kan ik toch bog alles spelen, meschien niet of full csreen 4k, maar alles aan op2560-1600, is niet echt een probleem. heb well 64 gb geheugen, maar
doe nooit mee aan de upgrade race.
have just bought a msi 3090ti supreme, but i was playing with 1060 so thats basicaly the only upgrade i have, and besides seeing some problems with 13-14 gen intels and the new procs coming, i am glad i didnt
Juist op 4k ben je minder snel cpu bottlenecked omdat je gpu al de bottleneck is. Op lagere resoluties heeft je gpu het makkelijker, haal je hogere framerates en krijgt je cpu het zwaarder om dat bij te benen.
Zit op een i7 7700K , RTX2070 Super, 64GB RAM,

Ik game op 1440p@144Hz en dat gaat voor moment nog steeds ok.

Wel niet meer optimaal, normaal had ik het hele systeem meer dan 2 jaar geleden al geupgrade en dit systeem naar mijn zoon doorgeschoven, maar door de debiele prijzen sinds corona nog niet gedaan en voor de zoon gewoon een GTX1060Ti gekocht toen zijn video card stierf :( (hij gamed nog op 1080p)

Spijtig, maar ik weigerde de profiteurs hun nieuwe prijzen te betalen, ik hoop wel echt dat Intel bij de volgende generatie weer echt mee kan, dan wordt het ofwel intel of toch AMD aan een dan nog lagere prijs (door weer concurrentie Intel)

We kunnen enkel hopen
Slimme zet, de budget markt blijft vaak achter. Zelf de i3 8350 ofzo gehad die goed presteerde omdat de freq. hoog was, alleen multitasken kon niet dat zat de cpu direct vol. Minimale fysieke cores is toch echt wel 6 deze dagen.. Liever 8 nog. Ik kan niet echt verklaren waar her vandaan komt. De specs van Windows lijken lager of bijna gelijk te blijven sinds W7… Misschien worden games in een soort van VM gedraaid? Games zijn bij mijn weten en kennis vaker gelimiteerd tot gpu en gpu ram icm resolutie ipv cpu. Maarja zit er ook niet meer echt in. Wel jammer dat er steeds maar nieuwe sockets moeten komen… Gebruik zelf de i9-9900k nog, vandaag de dag gedateerd… Maar om alles steeds nieuw te kopen van A tot Z…
Op dit moment is het minimum nog altijd 6 cores met 12 threads. Heb met een 87000K (overclock) icm een RTX 4070 nog geen cpu bottleneck. Koop je nu een cpu dan is 8 cores niet heel onderstandig met het oog op de toekomst.
Geruchten zijn dat de volgende generatie Intel geen hyperthreading meer gaat hebben dus netto blijft aantal threads gelijk.
hoe zielig moet het wel niet gesteld zijn met je marketing om zelfs je low-budget cpu's de naam "ultra" mee te geven :|
Wie heeft er sowieso ooit iets gegeven over de namen van processors van AMD en Intel. Je super trage processor Piledriver noemen of Intels laptop processornamen die alle kanten op gingen.
Ik vind het er allemaal niet beter op worden. Nu moet je echt de benchmarks bekijken om de performance te kunnen inschatten.
Op zich natuurlijk wel interessant dat dan de z.n. low budget cpu van Intel best wel een 'volwassen' cpu word maar het blijft afhankelijk van de prijs. Als de prijs hierdoor verdubbeld dan ligt die misschien weer kort tegen de Core i5 en loont het zich vaak niet dan voor een i3 te gaan.
Ik dacht dat i3, i5 en i7 deels onbruikbare i9's zijn. Hoe werkt het ontwerpen hiervan dan?
Ik dacht dat i3, i5 en i7 deels onbruikbare i9's zijn.
Dat is niet zo, er zijn verschillende chipontwerpen.
Maar zal deze i3 in de basis niet een oudere i5 of i7 zijn?
Maar zal deze i3 in de basis niet een oudere i5 of i7 zijn?
Nee
https://der8auer.com/intel-die-sizes/

Is al een iets oudere vergelijking 10th gen, maar daar zie je toch een groot verschil in die sizes. kunnen dus niet hetzelfde zijn.

Ik denk dat i3 en i5 wel hetzelfde kunnen zijn en i7 - i9 ook.


Oke zijn dus ook verschillende generaties.

[Reactie gewijzigd door hbvdh op 9 augustus 2024 22:45]

Dat geldt ook binnen een generatie. Bijv. i3 chip kleiner is dan i5 i7. https://www.techpowerup.c...tel-core-i3-12100f/2.html
i5 kan wel een failed i7 zijn. Maar i3 niet.
Ja ik dacht dat ik een mooie vergelijking had gevonden.
de i3-300 en 305 hebben toch al E-cores?

8 in totaal

[Reactie gewijzigd door bjp op 10 augustus 2024 10:04]

Maar dat zijn Gracemont cores en nu zijn we inmiddels aanbeland bij Skymont cores, die veel beter presteren. Daarom hoop ik ook op opvolgers van de Core i3-300/305 met Skymont cores. Dat zijn prestaties die voor mij goed genoeg zijn om voor de meeste taken niet verder te kijken. Of Intel het daarmee eens is, is een ander verhaal.
het was een reactie op wat de auteur zei: “ Indien Intel daadwerkelijk een dergelijk model op de markt brengt zou het de eerste keer zijn dat een i3-desktopprocessor E-cores aan boord heeft.”
De naamgeving die je noemt is niet correct. Dat is namelijk de N-serie en dat is eigenlijk een andere gescheiden lijn volgens mij. Normale Celeron en Pentium vervangers N100/N200 en dan i3 N300/N305. Voorheen had je nog vele andere N-serie cpu's die nooit i3 waren, dus het is wat vreemd dat die N30x opeens wel i3 als voorvoegsel hebben. Op de letter heb je gelijk dan inderdaad.

nieuws: Nieuwe N-serie processors van Intel heeft alleen maar E-cores
idd er miste een N voor de 300/305. maar het is ook een Core i3.

feitelijk noemen ze i3, maar horen ze niet echt (architectuur/...) bij de rest van de core i-reeks.
Intel werkt ook aan toekomstige processors die ook met AI werkt. Toekomstige processors van Intel zullen ook met toekomstige versies van Windows gaan werken, wat ook bij hardware-eisen van Windows 11 geval was. AMD werkt ook aan zijn nieuwe processors, die ook veel sneller worden dan de huidige. Zeker vind ik AMD zeer goede bedrijf en heb goede ervaring mee. AMD is dan wel goedkoper en sneller dan Intel.

Maar op dit moment weten we nog heel weinig over Windows 12, waar ook nog niet allemaal duidelijk wat ze van plan zijn. Er wordt ook gesproken dat Windows 12 meer met AI samenwerkt dan bij Windows 11. We zullen nog later veel horen van Microsoft, verwacht ik.
Is die andere nou zo goed of was die oude zo slecht haha

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.