Op welk stuk papier?
Oké, ik bijt. Ik bedoel natuurlijk gewoon de officiële gegevens. Voorbeeldje (geen idee of dit WLTP of een andere norm is)
Ik lees voor
een van de latere exemplaren (2011) van het oude model:
Gemiddeld verbruik: 6,77 l/100km (1 op 14,8)
Fabrieksopgave: 6,2 l/100km (1 op 16,1)
Verschil: 9,2% minder zuinig
Een
ouder exemplaar (2006)
Gemiddeld verbruik: 6,70 l/100km (1 op 14,9)
Fabrieksopgave: 6,8 l/100km (1 op 14,7)
Verschil: 1,5% zuiniger
(Bij Europese merken zijn ze nooit zuiniger)
Hier zie je trouwens dat volgens de officiële cijfers het nieuwere model zuiniger is maar in werkelijkheid het oudere model dat is. Dat laatste is niet onlogisch want motor en carosserie zijn hetzelfde maar het nieuwere exemplaar is luxer en zal ook meer opties* hebben die behalve gewicht (en in het geval van de dakrails ook luchtweerstand) toevoegen ook elektriciteit verbruiken
*(ik denk bv aan een uitgebreidere airco, tpms. ingebouwde navigatie, parkeersensoren of acteruitrijcamera, door de EU verplicht gestelde "veiligheidsvoorzieningen" )
In de RDW-app zie ik bij
mijn oude SX-4 NEDC 6.8 l/100km, CO2 165g/km, Euro 4, massa rijklaar 1240 kg
mijn "nieuwe" SX-4 S-Cross NEDC 5.4 l/100km, CO2 124g/km, Euro 6, maasa rijklaar 1160 kg
Wederom de 1.6 motor is in de basis dezelfde, enkel heeft de nieuwe een start-stop-systeem.
Latere exemplaren van de SX-4 S-Cross hebben kleinere motoren, sommige met hybride ondersteuning. Inmiddels is er ook een nieuwe S-Cross (heet geen SX-4 meer), die is helemaal anders.
Vroeger werden standaard verbruikscijfers opgegeven bij o.a. 50, 80 en 90km/h maar geen "gemiddelde".
Een WLTP heeft vrijwel geen snelweg kilometers. Wat ze snelweg kilometers noemen zijn vooral 80 en 100 en een heel kort stukje 120. 130 zit er niet bij.
Meestal zie je de algemene WLTP waarde en die is voor 60% onder de 50 km/h
De WLTP-waardes die ik gezien heb betreffen allemaal battrij-voertuigen, m.n. de Renault Zoe. De WLTP-cijfers zijn altijd bij een gemiddelde snelheid van 50km/h. Op de website van Renault kan je de verbruikscijfers van de ZOE bij verschillende snelheden en temperaturen vergelijken. Vorst vindt de accu niet leuk.
De S-Cross heeft zo te zien een hogere luchtweerstand.
Carosserie is groter dan de originele SX-4. Dat geeft meer binnenruimte (ideaal met tieners die langer zijn als de ouders) en zaken als cruise-control, limiter en ingebouwde navigatie zijn ook wel fijn.
Maar als ie verder een zuinige motor heeft, dan kan de WLTP prima aangeven dat ie zuiniger is.
Belastingtechnisch (BPM en houderschapsbelasting) worden ze afgerekend op de CO2-uitstoot NEDC of WLTP dus het is logisch dat ze die gegevens publiceren.
Soms zie je dat ze het onderscheid maken tussen stadsverkeer WLTP en hogere snelheden.
Dat ben ik dus nog niet tegengekomen. Renault site geeft ook 100, 120 en 130.
Terwijl je bij 120 en 130 echt de invloed van luchtweerstand flink voelt.
De oude had een lager zwaartepunt (door de vorm van de carosserie), was minder windgevoelig en zwaarder en reed moeiteloos 160 op de Autobahn. De nieuwe haalt dat ook, maar heeft er meer moeite mee. Mischien had ik toch een Baleno met 1.2 viercilinder moeten nemen, ach binnenkort hebben vrouw en zoon ook een rijbewijs ...