Europese Commissie onderzoekt Broadcom voor mogelijke licentiewijzigingen VMware

De Europese Commissie is een verkennend onderzoek gestart naar Broadcom na de overname van het cloudcomputingbedrijf VMware. Het onderzoek is het gevolg van klachten van verschillende brancheorganisaties over mogelijke licentiebreuk en te hoge prijzen.

De EU heeft Broadcom naar eigen zeggen om informatie gevraagd om het probleem te onderzoeken, zo schrijft Reuters. De Commissie zou meldingen hebben ontvangen dat Broadcom de voorwaarden rondom VMware-licenties en -ondersteuning onterecht aanpaste. Onder meer brancheorganisaties uit België, Duitsland, Nederland en Frankrijk hebben gezamenlijk een klacht ingediend over deze praktijken.

Rond de tijd van de publicatie van Reuters publiceerde Broadcom-ceo Hock Tan een blogpost waarin hij erkent dat het VMware-aanbod na de overname snel veranderde en dat veel klanten hierover klagen. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen langer nodig om deze veranderingen door te voeren en belooft daarom langere ondersteuning voor bepaalde producten. Zo krijgen voormalige eigenaren van een doorlopende licentie voor vSphere gratis 'beveiligingsupdates voor zerodays'. Later moet dit ook voor andere VMware-producten gelden, maar Tan geeft geen verdere details.

Het conflict tussen VMware-gebruikers en Broadcom ontstond kort na de overname van die eerste, eind 2023. Sindsdien paste Broadcom een groot gedeelte van het VMware-productaanbod aan, onder meer door doorlopende licenties te schrappen en in plaats daarvan op overkoepelende abonnementen in te zetten. Verder werden het afstoten van producten in de categorie 'end-usercomputing' en de nieuwe dochteronderneming Carbon Black al aangekondigd.

Door Yannick Spinner

Redacteur

16-04-2024 • 19:48

81

Submitter: wildhagen

Reacties (81)

81
80
36
1
0
40
Wijzig sortering
Als zakelijke ICT service provider maken wij gebruik van het SPLA licentie model, we verhuren diensten zoals webhosting, mailhosting, VM hosting e.d. op een VMware cluster. Het contract wat tot november '24 liep is eenzijdig opgezegd en per 1 april zouden we over moeten gaan naar een nieuw model (VCSP).

De communicatie, of beter, het gebrek aan communicatie, hieromtrent is stuitend. Een select aantal providers heeft nog maar de mogelijkheid om licenties bij VMware af te nemen (minimale commit van 3500 cores) en lang was onduidelijk wat de service providers voor opties die hadden die hierbuiten zouden vallen. De leverancier waar we de licenties kochten tastte ook in het duister en weet pas sinds korte tijd dat zij geen licenties meer mogen verkopen.

Inmiddels zijn er partijen bekent waar licenties aangeschaft kunnen worden, maar daar ontbreekt vaak ook de kennis over wat we nu precies nodig hebben. Daarnaast dien je voor 3 jaar te committeren en ben je volgens de nieuwe voorwaarden verplicht om details van eindklanten te rapporteren.

Vooralsnog lijken voor onze specifieke situatie de meerkosten mee te gaan vallen, van andere partijen gehoord die een factor 3 moeten gaan betalen (als er veel storage is op basis van VSAN lijk je het haasje te zijn). Je ontkomt er niet aan dit door te berekenen aan je klanten met als gevolg dat je een flink aantal klanten zult gaan verliezen. Met een commit van 3 jaar maakt dat het probleem nog groter, aangezien je richting VMware wel 3 jaar committeert voor een bepaald aantal cores, VSAN, NSX licenties e.d., terwijl aan de andere kant de inkomsten wegvallen omdat klanten de prijsstijging niet pikken.

Probleem is dat er weinig alternatieven zijn, het is moeilijk om op korte termijn over te stappen naar een andere hypervisor, dus je zit er voor minimaal 3 jaar aan vast. Wij maken bijvoorbeeld gebruik van vCloud Director zodat klanten zelf VM's kunnen uitrollen en beheren, voor zover ik weet is hier geen alternatief voor.

[Reactie gewijzigd door SpaceAce op 23 juli 2024 01:35]

Aan de andere kant: toen Broadcom aangaf VMware over te nemen was het 2022 en de markt gaf toen al aan dit dit het meest waarschijnlijke scenario zou zijn.
Dat is een leuk argument, maar dat is net als wetswijzigingen, je kan je soms jaren van te voren heel druk gaan maken over wat uiteindelijk toch niet doorgaat/veranderd. Dat is geen goed businessmodel. Je kan pas reageren op het moment dat het duidelijk is en hier is het heel lang onduidelijk geweest.

Wat wel belangrijk is dat je weet waar je moet gaan kijken en hoe je iets anders op wil zetten mocht je huidige (primaire) leverancier wegvallen. Echter... Dat veranderd constant, dus een jaar later kunnen je keuzes wel eens heel anders zijn. Dergelijke scenario's zijn leuk voor de Enterprise, maar veel kleine aanbieders hebben niet de financiële/personele ruimte om dat te doen. En soms moet je gewoon stellen: We accepteren de huidige situatie die niet ideaal is. Ik kan me zo voorstellen dat je dat zegt bij bepaalde VMware setups of als je klant bent van bv. Microsoft (365) of zo. Overstappen kan natuurlijk altijd, maar is vaak niet in een paar maanden geregeld.

In dit geval zullen de extra kosten meevallen en zullen de door belaste kosten voor de klant ook meevallen, als er dan klanten toch weg gaan vanwege de kosten verhoging, dan vraag ik me af of je die klanten liever rijk of kwijt bent. Uit ervaring zijn dat juist vaak de klanten die de meeste tijd kosten en het is niet zo alsof ze ergens anders VMware VMs goedkoper kunnen krijgen, naast natuurlijk migratie tijd/kosten. Prijsvechters trekken altijd aan het kortste eind, zeker in dit soort situaties...
Ehm, nee... Indien je zoiets als dit aan ziet komen (wat dus echt wel duidelijk was), neem je actie en ga je niet afwachten. Je kunt juist prima reageren voordat het duidelijk is wat er gaat gebeuren, oftewel voordat het te laat is!

Daarnaast speelt ook de principiële kant mee. Een leverancier die de boel zo bedonderd wilt je toch geen zaken meer mee doen? Zelfs klanten van jou kunnen, indien ze e.e.a. volgen op dit vlak, hun bedenkingen hebben en daarom vertrekken.

Vergeet ook niet dat veel klanten al vele kostenverhogingen hebben gehad en het op een gegeven moment ook zat zijn.

Dit soort praktijken maakt duidelijk dat veel bedrijven veel te groot zijn geworden. Zij kunnen hun marktmacht eenvoudig misbruiken omdat iedereen denkt dat ze vast zitten aan die leverancier.
Wij draaien openstack. Kun je prima gebruiken als alternatief voor VMware.
Openstack is wel heel ingewikkeld. Tenzij je het managed bij Canonical koopt. Maar Canonical gaat ook steeds meer op een Apple works Apple eco systeem over.
Nutanix is weer hetzelfde verhaal als VMware (Nutanix staat ook in de etalage om verkocht te worden) en de overheid zit met de handen in het haar omdat de Acropolis Hypervisor toch niet zo werkt als ESXi.
VMware op Azure/AWS/GCP klinkt leuk, maar geeft je nog een dubbele lock-in (VMware VCF + de cloud provider), dus ook niet interessant.
RedHat Openshift is prima voor containers, maar helaas niet voor VMs en Kubevirt is bij velen de mist ingegaan.
En de meeste nieuwe initiatieven op basis van KVM zijn ook weer closed source (verge.io/scale computing), dus onduidelijk hoe het nu echt werkt onder de motorkap, dus ook weer kans op een latere lock-in.

Oftewel VMware kan dit nog wel even volhouden totdat er echt een goed simpel open source alternatief is.

Dus Broadcom gaat gewoon hun 60 miljard snel terugverdienen in de komende jaren met nog meer prijsverhogingen.
Wij maken bijvoorbeeld gebruik van vCloud Director zodat klanten zelf VM's kunnen uitrollen en beheren, voor zover ik weet is hier geen alternatief voor.
Een overstap zal niet makkelijk zijn maar er zijn wel alternatieven met oplossingen waarbij klanten zelf VM's kunnen managen zoals Triton Data Center.
Maar dan moet je nu steeds voor ESXi aan VMware betalen.
Ik vraag me af wat dan nu een goed alternatief is, waar zouden die top 600 dan eventueel naar toe kunnen migreren met hun bestaande hardware?

Ik lees veel over Proxmox maar is dat Enterprise genoeg?

Het mooie van ESXi/vSphere was dat het voor zowel kleine, grote bedrijven en zelfs hobbyisten een mooi product was/is.

[Reactie gewijzigd door OMEGA_ReD op 23 juli 2024 01:35]

Hyper-V en Azure Stack HCI zijn ook kandidaten.
Zeker met de nieuwe hyper-v functies welke dit jaar in server 2022 komen!
Mag ik vragen: welke nieuwe functies ?
2022 is toch al uit uberhaupt ?
Er zijn genoeg kandidaten. Proxmox, Xen enz.

Alleen niet alle backup software kan er even makkelijk mee overweg (ik kijk jou aan Veeam). En dan heb ik het niet over al het ander wat op de API's van Vmware inhaakt.
Maar hopelijk is dit voor Veeam dan ook een wake-up-call en zullen ze zich actiever bezig gaan houden met andere omgevingen.

Of niet natuurlijk, maar dan zullen ze de dodo op hun pad volgen.
je moet wel realistisch blijven kwa functionaliteit en werking. voor sommigen zal dat zeker een optie zijn, voor velen ver van.
Azure Stack HCI is echt enorm kostelijk. Openshift zou nog een alternatief kunnen zijn, maar heel eerlijk gezegd als je net als sommige bedrijven 3000 VMs hebt draaien op VMWare ga je niet even naar iets anders. Al je processen zijn erop ingericht.
Ik denk dat de waarde van Azure Stack HCI meer zit in uniformiteit tussen Azure en on-prem en dus een mooie aanvulling is wanneer je ook al in Azure zit.
Het is vooral voor hele zware workloads en als je lage latency wilt. En inderdaad als je al Azure Cloud gebruikt.

Ik begrijp alleen niet waarom bedrijven VM's zouden willen draaien in Azure. Het is echt kneiterduur en het is niet vooruit te branden. Het is een soort hele trage VMware in de cloud waar je bakken met geld voor moet betalen. Dus om daar dan ook nog HCI aan toe te voegen, misschien als je onbeperkt budget hebt is dat wel leuk natuurlijk.
Openshift is voor containers alleen interessant toch?
Sinds kort bestaat er Openshift Virtualization, waarmee je naast containers ook volledige VM's kan draaien op Openshift. Als je het mij vraagt is Red Hat bezig om alle functionaliteit in Openshift te stoppen en zullen ze over niet al te lange tijd aankondigen dat de ondersteuning op Openstack zal gaan stoppen. Red Hat Virtualization is al in maintenance mode en gaat in 2026 end of life. Dus als je wilt overstappen naar Red Hat zijn oplossingen zou ik nu voor Openshift gaan inderdaad.
Openshift heeft geen automated upgrade paths tussen versies. Upgraden van 4 naar 5 is nu verplicht en moet met de hand.
Ik woon al 7 jaar in Belgie en hier betekent kostelijk dat het heel duur is. Dus soms begin ik die woorden over te nemen ;)
Ik vraag me af wat dan nu een goed alternatief is, waar zouden die top 600 dan eventueel naar toe kunnen migreren met hun bestaande hardware?
Die top 600 gaat helemaal nergens heen, VMware is nog steeds heer en meester in deze markt en deze hele grote klanten gaan nauwelijks meer betalen (als ze er even moeite in steken om dingen met de nieuwe licentie inzichten wat de optimaliseren) en wat ze meer gaan betalen, daar krijgen ze ook extra producten voor tot hun beschikking.

(bron: ik werk voor een van de Nederlandse Premier VCSPs, wij komen na onze optimalisaties op praktisch hetzelfde committed bedrag uit als voorheen. Die optimalisaties bestaan dan uit het aanwijzen van dedicated failover hosts en een enkele 5 jaar oude server versneld vervangen...)
Inderdaad, er zijn een meerdere quick wins:
Core count in de bios verlagen
Core/RAM verhoudingen finetunen (bijv 2 hosts uit en RAM verdelen over de andere hosts)
Dedicated failover hosts is een hele makkelijke win inderdaad. Alleen tijdens patch rondes of HA betaal je de volle mep per uur zonder korting :X
Core count in de bios verlagen
Ik hoorde van 'n collega dat dat juist niet mag.
de volle mep per uur zonder korting
Ach, die 4 cent per uur per core is nog wel te overzien ;)
En ik hoorde intern dat het juist wel mag.

Niet dat Broadcom heel duidelijk is in hoe wat waar en wanneer. Dus verifiëren zal lastig blijven. 8)7
Ja, da's nog steeds wel de grootste ergernis, het totale gebrek aan duidelijkheid en de dramatische communicatie. Ohja, en de last minute significante wijzigingen aan het proces. Ik meen dat we eerst op 6 februari te horen zouden krijgen wie er allemaal VSCP status zouden krijgen, toen werd er op 5 februari ineens gecommuniceerd dat we 'n week de tijd hadden om informatie aan te leveren om aan te tonen dat we aan de eisen voldeden..
Proxmox is goed voor een hele kleine cluster of home lab. Maar echt veel te basic.

oVirt vind ik bv veel beter uitgewerkt en moet in veel gevallen niet onderdoen voor VMware.
Op welke punten schiet Proxmox volgens jou te kort?
Laats zag ik een youtube filmpje Proxmox vs VMWARE en dat viel me niet tegen.
HA is veel te basic.
Drs is er niet.
iscsi support voor storage is er niet.
Affinity rules.
En nog tientallen dingen die ik vergeet.
Er is toch CRS:
https://www.proxm ox.com/en/about/press-releases/proxmox-virtual-environment-7-3

ISCSi support is er incl multipath:
https://pve.proxmox.com/wiki/ISCSI_Multipath
oa cloud omgevingen met meerdere tennants
Vergeet Xen niet. XCP-ng of XenServer zijn ook interessant. Genoeg alternatieven. Niets kan tippen aan VMware qua functionaliteiten en daarom is het ook zo jammer.
Het gaat ook niet zozeer om de hypervisor zelf, maar de complete tooling en/of ecosysteem eromheen wat migratie naar een andere hypervisor extreem complex maakt. Eigenlijk niet anders dan de overstap van MS Office naar LibreOffice. Ineens werken die commerciele macro's en plugins niet meer.

Ik vraag mij af of de EU hier iets aan kan doen. VMWare is een commercieel bedrijf en zij mogen zelf hun prijzen betalen. Zij zijn marktleider, maar er zijn voldoende alternatieven.

Maar ik vermoed wel dat een groot aantal bedrijven inmiddels bezig is met een exit-strategy ondanks de toezegging dat voorlopig de huidige licenties behouden blijven.
De producten zijn niet echt het probleem. Een migratieprogramma is het probleem. Technisch complex terwijl het aan het einde van de migratie maar weinig toegevoegde waarde is t.o.v. nu. Bijkomend nadeel is dat je andere noodzakelijke IT projecten on hold moet zetten. Je wilt immers niet je kritische applicaties naar een nieuw platform migreren en tegelijkertijd nieuwe functionaliteiten toevoegen. Tenzij je van high risk projecten houdt natuurlijk.
Sommige leveranciers springen er evenwel direct op. Ga maar eens praten met de mensen van Nutanix bijvoorbeeld. Voor een relatief kleine prijs doen zij de hele migratie voor je.
Voor OpenShift (wat imho wel een concurrent is voor vCenter) is er een migration toolkit. Kan je koppelen aan je VMWare en redelijk automatisch de VMs migreren.
Nutanix hoor je de laatste tijd steeds vaker. En met VMWare licenties drie keer zo duur voor een gemiddelde vsphere enterprise plus klant, krijgt dat heel veel meer ruchtbaarheid net als Hyper-V. Als je toch moet downgraden omwille van licentiekosten, waarom dan niet helemaal wegverhuizen. Wie weet wat broadcom/vmware volgend jaar aan nog gekkere prijzen en voorwaarden verzinnen.

Die Hock Tan topman met zijn zeroday patches snel even uit de hoge hoed toveren om de EU commissie te proberen te placeren na een half jaar niets doen. En nu heeft ie tijd nodig, tuurlijk. Schurken hebben altijd wat tijd nodig zodat ze langzaam toch geaccepteerd worden, omdat niet iedereen zo lang kan wachten als de EU commissie. Want voorlopig gaat je productie omgeving gewoon uit contract en stopt de support ook operationeel tenzij je die hoge prijs ophoest. Kan nooit misgaan een VSAN productie zonder VMWare support engineers, mag ik even een vrijkaartje als ik zulke risico's zou moeten accepteren :'(

[Reactie gewijzigd door OruBLMsFrl op 23 juli 2024 01:35]

Nutanix hoor je de laatste tijd steeds vaker.
Vooral omdat ze me spammen sinds Broadcom het VMware-productaanbod en de licentiestructuur overhoop heeft gehaald. Die hebben dus al een minpuntje te pakken.
Veel stappen over naar Nutanix, als je hyperconverged wil dan was Nutanix al mooi met VMware maar ze heben ook een eigen hypervisor dus dat scheelt nogal met de kosten.
Voor MKB is Proxmox snel gegroeid qua support, daar hebben ze wel een feestje gevierd na alle VMware prijsverhogingen.
ja Nutanix is goedkoop NOT! Is voor veel bedrijven echt geen fatsoenlijk alternatief ondanks de mooie marketing van Nutanix.

De hypervisor die nutanix gebruikt mankeert ook nogal wat tov VMware functionaliteit.
Momenteel voor enterprise is er geen echt gelijkwaardig alternatief.
Inderdaad, er is gewoon geen realistisch alternatief. En als die er is ben je al bakken met geld en tijd kwijt aan een migratie traject.
Dat komt er idd nog eens bij. Als er al een alternatief is voor jou bedrijf is het niet iets wat je even doet.
Naast de kosten zul je ook de kennis moeten hebben van de nieuwe oplossing. Dus je mensen opleiden of nieuwe aannemen om de migratie te doen.
Valt wel mee. Ben nu een vmware cluster aan het verhuizen naar nutanix met nutanix move.

Overigens kan nutanix move ook workloads van/naar vmware/hyperv/aws/azure verplaatsen. Het lijkt een beetje op vmware convertor van vroeger. Maar dan compatible met allemaal verschillende hypervisors.

Nutanix move kost verder niks.
Kost niks, maar nutanix is niet gratis. Dat is hetzelfde als zeggen dat macOS gratis is.
Nutanix move is gratis. Nutanix community edition is gratis.

Maar nutanix zelf kost inderdaad een stevig stukje geld.
Van de andere kant, als je enterprise toch al niet wilt betalen, dan kun je ook helemaal overstappen ipv standard gaan, als dat wel vergelijkbaar is. DRS, storage IO control en distributed switches zijn niet snel een ton per jaar aan het terugverdienen voor je bedrijf aan gestegen licentiekosten. Dat gaat nu keer 3-4 voor zulke klanten... daar kun je heel wat systeembeheer uren tegenaan gooien voor dat geld hoor, echt serieus veel. En dat elk jaar opnieuw, want die prijsstijgingen blijven waarschijnlijk nog wel even :(
Ik weet van een aantal bedrijven dat zij overstappen op https://opennebula.io/. Dit dient overigens ook als basis voor https://sovereignedge.eu/.
Proxmox is erg goed maar mist de enterprise support (24x7).
Dat was toch volledig te verwachten, dat die overname goedgekeurd is geraakt is volgens mij een mooi bewijs dat zij die het zouden moeten weten, totaal geen idee hebben hoe alomvertegenwoordigd VMware is in de zakelijke markt ( en de EU organisaties ).
Op welke basis had die overname dan geweigerd moeten worden?
De dominantie van VMware is er niet door vergroot.
Misbruik van de monopoliepositie.

Ze kunnen dan (en doen al!) klanten en leveranciers uitbuiten.

Leik dat ze denken dit wereldwijd te kunnen flikken, maar de EU heeft toch echt andere spelregels dan de Amerikanen.
Ze hadden kunnen leren uit de overname van Symantec, en eisen moeten stellen aan Broadcom om geen onverwachte bommen te gooien ( zoals Frame164 het hier zo actueel beschrijft ).
Zou goed zijn, maar daar is geen wettelijke basis voor.
Omdat Broadcom een bekende productmelker is. Helaas mag dat dus gewoon.
Wanneer het ene bedrijf het andere wil overnemen wordt daar evenwel minder naar gekeken. Wat vooral belangrijk is, is dat er voldoende concurentie blijft, maar als de 2 bedrijven niet in dezelfde markt actief zijn, veranderd er heel weinig op gebied van keuze voor de klant.

Dat Broadcom prijzen verhoogt en licentievoorwaarden aanpast is ook gewoon hun goed recht. Had VMware ook kunnen doen zonder de overname. Het belangrijkste zal zijn dat ze mogelijks dus gewoon lopende overeenkomsten stopzetten. Dat kan vaak niet zomaar.
Ja, ik weet. Het is meer dat je met een overname door Broadcom (of Oracle) weet dat je als klant meer gaat betalen voor minder. CA is ook zo'n bedrijf. Je hebt er niets aan behalve als ex-eigenaar van VMWare in dit geval voor korte termijn cash.
Er zijn genoeg overnames geweest waar dit soort dingen niet zijn voorgekomen. Zo extreem als dit heb ik in mijn 35-jarige ICT carrière nog nooit meegemaakt. Zeker omdat het niet alleen kleine gebruikers of consumten treft, maar ook grootgebruikers. Wij zijn een echt grote VMware klant en krijgen zomaar te horen dat licenties over 3 weken veranderen en dan prijs veranderen. En we weten nog steeds de prijs niet. Dat heb ik bij alle andere overnames van leveranciers nog nooit meegemaakt. Dat licentiemodellen veranderen is het probleem niet. Zolang we het maar tijdig weten zodat we dat in onze licentiemodellen kunnen verwerken. Maar op zo'n korte termijn kunnen wij niet de contracten met onze klanten veranderen.

[Reactie gewijzigd door Frame164 op 23 juli 2024 01:35]

Anoniem: 150119 @Frame16417 april 2024 19:32
Hopelijk zijn jullie dan ook geen grote Citrix gebruiker, want die zijn met hetzelfde bezig … zonder overgenomen te worden … :-(
Zolang je nu de hele bundel afneemt, wordt het niet echt duurder. Zit je nog niet aan de VSAN met NSX en met Aria, maak dan je borst maar nat.
En volkomen terecht! Dat je bepaalde licentie structuren wilt wijzigen is normaal naar een overname maar alle bestaande contracten zomaar beëindigen en forceren naar iets anders dat ook nog veel duurder is. Dat soort acties zijn op zijn zachts gezegd nogal bijzonder.
Dat ze die bestaande licentiestructuren wijzigen inderdaad, maar als dit mij als klant plots 5x zoveel kost per jaar is er inderdaad wel een groot probleem.
dat si niet zo, dat wil zeggend at je in een licentie structuur zat die ze eigenlijk niet langer willen volgen. daarom moet je iets anders nemen en dat is idd duurder.

ook vmware heeft dit in het verleden al gedaan maar was altijd zeer soft in de achterpoortjes. remember cores/sockets, standard-advance-enterprise-plus en net in 2023 hun socket to core subscription debat ?
Dat is net wel zo. Identiek zelfde producten uiteindelijk, maar kostprijs gaat omhoog met factor 5. Die oa het geval voor kortingen voor acadmic die eenzijdig geschrapt werden.
Ik weet niet waar dat vandaan komt dat alle bestaande contracten beeindigd worden, de onze loopt nog netjes tot september 2026...
Dan heb je nog 2 jaar om weg te migreren, maar waar naartoe?
Let wel: weg migreren doe je niet zo even, tenzij je niet zo veel servers hebt.

[Reactie gewijzigd door groene henk op 23 juli 2024 01:35]

7 hosts en 90 VM's. We zitten ook met Ivanti (voor onze Citrix omgeving) in onze maag die een paar maand later op houd te bestaan. Dus wellicht gaan we naar de 'moderne werkplek', alles met Intune dus, Citrix er helemaal uit, scheelt een boel CPU load, dus kunnen we met minder CPU's/cores af (VMware licentie is nu per core en niet meer per fysieke CPU).

Goed daar hebben we nog voldoende tijd voor om daar over na te denken.

[Reactie gewijzigd door FastFred op 23 juli 2024 01:35]

Dell is er ook direct mee gestopt. Wij zijn voor een kleine 3 server + 1 backupserver volledig over op Proxmox. in cluster. Werkt voor ons perfect, bijhouden gaat prima .
Uiteraard met een basic support ondersteuning . De commandline is bijna nooit meer nodig.
Oorzaak is een in onze ogen schandalig voorstel voor een nieuwe setup met vmware.
je zit dan ook in een doelgroep waar broadcom geen toekomst meer ziet voor de vmware stack.

je opmerking "dell is er ook direct mee gestopt" zou ik niet zo zwart wit stellen, want dat is niet zo.
het marginaal klein profiel dat jij hebt en mogeljiks via resem partners heeft idd een reorganisatie gekregen. dus velen liggen eruit.

dat proxmox voldoet kan dan ook wel afh van de verwachtingen van je totaal systeem. er zijn nog andere.

schandalig kies je zelf het risico vs kost vs kennis vs migratie.
Zo krijgen voormalige eigenaren van een doorlopende licentie voor vSphere gratis 'beveiligingsupdates voor zerodays'.
Hoe is dit dan 'nieuw' ? Want je de patches kon je altijd al downloaden ook al was je supportcontract verlopen.
Wellicht een HP'tje doen met de patches? Alleen met supportcontract te downloaden.
Wellicht een HP'tje doen met de patches? Alleen met supportcontract te downloaden.
Volgens mij zijn ze daar weer mee opgehouden, als ik 't goed begreep. Gen 11+?
Laatst contact gezocht met de support van VMware vanwege een probleem met vSphere. Ondanks dat de betreffende klant een betaalde licentie heeft (perpetual/essentials), vertelde support doodleuk dat er geen recht is op ondersteuning.

Dit is natuurlijk onzin en zal wel komen door het nieuwe beleid. In ieder geval voor klanten met een enkele server gaan wij adviseren om te migreren naar Hyper-V. De benodigde uren zijn goedkoper dan VMware licenties en is makkelijker bij te werken via geautomatiseerde processen.

VMware probeert met deze aanpassingen hun eigen tekortkomingen goed te maken, ze hadden echter zelf nieuwe markten moeten aanboren. Ze hebben hun eigen doodvonnis getekend.
VMware probeert met deze aanpassingen hun eigen tekortkomingen goed te maken, ze hadden echter zelf nieuwe markten moeten aanboren. Ze hebben hun eigen doodvonnis getekend.
Broadcom bedoel je de hele oude VMWare organisatie is al of opgedoekt of weg gerend, maar dit gedrag is typisch Broadcom we hebben dit in het verleden ook al gezien met Symantec. Het wordt er nooit beter op als Broadcom iets overneemt, en dat weten ze daarom is de tactiek ook altijd, snel alles verhogen ( want er is niemand die binnen een maand zijn estate over heeft ) cashen en dan weer afstoten ( of gewoon volledig opdoeken).
Vergeet ook niet dat ze alle development de laan uit sturen. Een paar pipo's in India blijven over die vaak niks weten over het product en dan ook met typische Indiase oplossingen en workarounds.
HyperV gaat er ook uit. Laatste server die dat managed ondersteund is W2019. Wordt allemaal Azure Stack, zodat het meteen hybrid is (met MS natuurlijk).
Hyper-V is ook aanwezig in W2022, wat is daarmee dan het verschil?
Dit kwam op tijdens een discussie die ik gisteren had met een specialist had, maar nu naar eigen onderzoek zie ik dit niet bevestigd. Ik zal dit de specialist volgende week eens navragen. Want zie de Hyper-V manager gewoon tot 15 hosts kan managen en SCVVM daarboven. Komt ik op terug.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.