Forbes:
https://www.forbes.com/si...in-house/?sh=30cace5558f7
En zo zijn er nog een heleboel meer voorbeelden te vinden. Bedenk jezelf echter ook eens het volgende: Elke extra machine of container die je draait in de cloud, daar moet je voor afrekenen. Dus is er al gauw een financiele afdeling die dus op de rem trapt bij uitgaven. Zodat je cloud-omgeving wel kan schalen, maar dat dus niet mag van de financiele afdeling.
En omdat het allemaal elke maand weer geld blijft kosten, moet wat je ook draait in de cloud zijn geld dubbel en dwars opleveren. Dus geen ruimte om eens wat uit te proberen om te zien of dat datgene beter bevalt/nuttiger/efficienter is voor de organizatie.
Met on-prem speelt bovenstaande natuurlijk ook, maar er is vaak wel ergens een "gaatje" te vinden om eens wat uit te proberen, zonder dat de beurs aan alle kanten wordt leegetrokken.
Deze "speelruimte" kan net hetgene zijn wat het bedrijf in laat zien wat relevant is voor hen en in welke vorm zij relevant kunnen blijven. Dat heb je in cloud namelijk een stuk minder. Daar kost elke bit geld. De mate waarmee e met elke bit speelt ook. En soms nog eens flink meer, afhangend van welke kant die bit op reist.
Als het artikel weer vindt dan zal ik er naar linken. Zag daarin dat een bedrijf wat een miljoen USD uitgaf aan hun cloud-opstelling en daardoor weer eens geen kijken naar kostenplaatjes van on-prem. Zij konden voor 200.000 USD een ruimte bij hun kantoor bijbouwen en deze met de benodigde computer apparatuur op te vullen. Met datzelfde miljoen kon men (met deze aanloopkosten, energie en extra personeel) ruim 2 jaar draaien.
Computer afschrijving, hoor ik dan als reden om het niet te doen. Maar als software weer eens wat efficienter werd geschreven (en dan bedoel ik niet sneller of met AI, maar qua hardware-resource verbruik), dan gaat dezelfde hardware toch gauw een jaar, misschien 2 meer mee. Oftewel, de afschrijving is een stuk lager.
Personeel kost geld, dat is zeer zeker waar. Maar het is ook een bron van kennis en kunde waar je beschikking over hebt. En als je die kennis/kunde kunt integreren in je produkt, dan is je produkt ineens een stuk veelzijdiger en bruikbaarder geworden. Dus is de kans dat je er meer van kunt verkopen ook groter.
Die broehaha van: "maar het onze expertize niet, dus uitbesteden'. Dat is een uitspraak die waar is op de korte termijn. Want dat soort denken leidt zorgt er automatisch voor dat je jezelf in een bepaalde specialistische hoek drijft. En dat is geweldig als je dat specialisme ten gelde kan maken. Echter is het ook zo dat de nood naar dat specifieke specialisme op elk moment heel snel af kan nemen. Dan zit je als bedrijf ineens met heel duur personeel en een dure cloud-opzet wat bijna onbruikbaar is buiten dat specialistische gebied.
Het hebben van mensen op een loonlijst met meerdere IT disciplines, dat zorgt ervoor dat je niet zo heel gauw ontspoort in specialisme. Sterker nog, zo'n personeelsbestand met verschillende inzichten zorgt er meestal voor dat je als bedrijf langer relevant blijft. Bedenk dat Nintendo gestart is als een bedrijf dat speelkaarten maakte. Maar door mensen met meerdere inzichten was dat lucratieve maar doodlopende straat welk ontweken. Dat ga je niet voor elkaar krijgen in een toko waar iedereen maar met 1 "experise" bezig is.
AI: Daarover is het laatste woord ook niet gezegd. En dat word ook al gauw aangegrepen als reden om alles in de cloud te jassen. Opnieuw had ik ergens een artikel gelezen waar een bedrijf dat hevig leunt op databases en queries met AI op sommige daarvan 20% winst hadden kunnen boeken. Daardoor werd hun software significant sneller en efficienter qua energie verbruik.
Mocht men in staat zijn om die lijn door te trekken, dan kan je ineens je software stukken efficienter laten draaien. Ook op eigen hardware die je minder gauw af hoeft te schrijven. Heb de afgelopen paar dagen wat zitten spelen met een on-prem AI (Llama2) op een ouwe i3 CPU zonder GPU maar wel met 16 GByte aan RAM. Is een CPU-only AI slomer en ietwat minder qua resultaat dan wat ChatGPT produceert? Jazeker. Maar niet zo heel veel slomer, en de resultaten waren echt niet veel minder nauwkeurig. Een soortgelijk kastje is al gauw in een spreekwoordelijk hoekje weggepropt en goedkoper dan een jaar-abonnement op ChatGPT en zonder de noodzaak voor een internet verbinding om daarvan gebruik te kunnen maken.
Om (eindelijk!) een eind aan dit hele betoog te draaien: de Cloud heeft meer dan genoeg voordelen, maar ook meer dan genoeg nadelen. On-Prem is al enige tijd de gebeten hond, een rol die het niet verdiend. Ben echter blij dat er meer dan genoeg software is die on-prem kan draaien, maar waarmee je devvers zich wanen op de cloud.
Puur en alleen cloud, dat is de oplossing niet. Puur en alleen on-prem wordt ook niet zo gezien. Hybride lijkt me dan de gulden middenweg. Je weet wel, die weg die je aan blijft tonen waar de nieuwste trends zich bevinden en je tijdig en positief daarop kan reageren.