Broadcom ontslaat 3,3 procent van VMware-werknemers na overname

Broadcom heeft direct na de overname van VMware grofweg 3,3 procent van de werknemers van de serversoftwaredienst ontslagen. Het gaat om iets minder dan 1300 werknemers die bij het hoofdkwartier in Palo Alto, Californië werkzaam zijn.

De ontslagen werknemers kregen op maandag 27 november te horen dat hun positie niet meer beschikbaar was, meldde Business Insider eerder. Nu schrijft Bloomberg dat het in eerste instantie om 1267 medewerkers van VMware gaat. Het betreffende hoofdkwartier blijft wel geopend. Het is officieel niet duidelijk hoeveel werknemers daar nog overblijven, al gaat het naar verluidt om nog zo'n 3700 mensen.

Broadcom zei tijdens de overnameaankondiging dat de Software Group-tak onder de VMware-naam doorgaat. VMware biedt net als deze tak serversoftware en -infrastructuur aan. Broadcom zegt de vernieuwde VMware-producten beter aan te willen laten sluiten bij zijn eigen hardware. Dat baarde verschillende toezichthouders zorgen. Om goedkeuring voor de overname te krijgen, moest Broadcom de VMware-producten voor andere platforms en hardware beschikbaar houden.

De overname van VMware door Broadcom voor zo'n 61 miljard dollar werd eind november goedgekeurd door de Chinese markttoezichthouder, waarmee de deal officieel kon doorgaan. Eerder hebben andere belangrijke toezichthouders, waaronder de Amerikaanse FTC, de overname al goedgekeurd.

Door Yannick Spinner

Redacteur

01-12-2023 • 08:09

95

Submitter: JapyDooge

Reacties (95)

95
95
39
1
0
51
Wijzig sortering
Begin van het einde voor VMware. Broadcom heeft Symantec ook geslacht en je ziet nu hetzelfde gebeuren bij VMware. Complete teams worden ontslagen, trainers die midden in een training zitten kunnen plotseling niet meer inloggen en blijken te zijn ontslagen, Horizon en Carbon Black worden afgesplitst/verkocht en ga er maar van uit dat je bij de volgende licentiebesprekingen fors meer mag gaan betalen voor hetzelfde product met minder support.

Maar ja, stap maar eens over als je tientallen of honderden (of zelfs meer) vSphere hosts hebt, of duizenden werkplekken hebt draaien op Horizon. Dat doe je niet zomaar en dat is precies waar Broadcom op rekent/hoopt. Wat een misselijkmakend bedrijf.
Ik zit bij een organisatie waar dit het geval is. Al gaan er wel geruchten dat er andere hypervisors en dat soort dingen worden onderzocht. Maar concreet is het nog niet.

Voordat we uberhaupt over kunnen, moeten we eerst inventariseren, strategie bedenken en een migratieplan. Dan komt daar ook nog eens de migratietijd bij en hardware kosten. Al met al kan dit een meerjarige proces worden..

Vind het sowieso apart dat dit is goedgekeurd, als je ziet wat Broadcom met andere bedrijven heeft gedaan. Persoonlijk vind ik het niet een stabiel bedrijf. Je had met VMware over kunnen laten nemen door IBM of iets dergelijks. Die hebben op zijn minste nog wat affiniteit met virtualisatie.
De omgevingen die ik ken zitten in hetzelfde schuitje. Je zou misschien met wat geknutsel en tijd/moeite over kunnen naar Hyper-V voor je onprem workloads, maar hoe lang gaat MS dat nog ontwikkelen/ondersteunen? Die zetten vol in op de cloud.

Proxmox is prima voor kleinere omgevingen maar management op meerdere hosts is vziw op z'n best subpar, om nog maar te zwijgen over het gebrek aan support van essentiele software zoals Veeam.

Kom je op oplossingen zoals Nutanix maar ik weet niet of hyperconverged altijd de oplossing is, het is soms enorm handig/noodzakelijk om alleen compute of storage toe te kunnen voegen.

Al met al een behoorlijk zwarte dag voor VMware en haar klanten, alhoewel we natuurlijk wisten dat dit er aan zat te komen.
Precies wat jij aangeeft inderdaad. Voor een omgeving die best groot is, is cloud gewoon niet te doen. Daarvoor is het duurder dan on-prem.

Wij doen nu ook langzamerhand meer met Nutanix al heb ik het idee dat die ook nog een beetje in de kinderschoenen staat.

Je hebt nog 1 open-source alternatief en dat is XCP-NG op basis van Xen. Maar weet niet of dat geliefd is bij mensen...
Niet te doen... wij, als organisatie van ruim tienduizend medewerkers, gaan de overstap maken van Horizon naar de public cloud en dat is te doen (complex, maar te doen!).
Er zitten nogthans behoorlijk wat multinationals volledig in de cloud
Ja maar sommige zie je ook weer terug gaan naar on-prem. Want schijnt toch te duur te zijn.
Het is niet eenvoudig om een kost vergelijking te maken, wat tel je allemaal mee? Energy? Gebouwen? Personeel? Zeker in een hybrid scenario wordt het complex.

Gartner heeft duidelijk aan dat meer en meer bedrijven naar de cloud gaan, AI is daar een belangrijke driver, er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen
Mijn vrouw werkt ook bij een bedrijf waar ze nu worden overgezet naar azure/onedrive, maar het is voor mij (en haar) echt bizar om te zien hoe slecht onedrive ermee omgaat als je (verplicht, bedrijfsbeleid) analyses en R workspaces moet draaien en onedrive mappen. Constante conflicten, enorme vertraging bij het uitpoepen van bestandjes, lockups, enzovoorts. Doet haar productiviteit weinig goed.
lijkt me dat er voor dat soort analytical werk betere oplossingen zijn dan onedrive.
Waarom gebruiken ze geen (Azure) notebooks voor dat soort dingen?
Grote kans dat haar baas alleen de focus heeft op naar de cloud gaan, zoals iedereen doet. Dat productiviteit minder wordt, is initieel lastig te meten.

Zie dat we al onze IT diensten outsourcen naar India, we weten dat het langzamer gaat en lagere kwaliteit, maar managers blijven dit doen.
Al het begin is moeilijk.
Wanneer je aansluiting moet vinden op software die de laatste 10 jaar niet gheeft doorontwikkeld en niet kan omgaan met zoiets als een OneDrive (als dat an sich al goed is geconfigureerd) dan heb je een probleem. maar als organisatie kun je er natuurlijk gewoon voor kiezen om door de zure appel heen te bijten. eerst OneDrive netjes aan de praat krijgen en dan je applicaties afstemmen om daar goed mee samen te werken. Sommige applicaties vallen dan door de mand en die vervang je door een applicatie die wel met de tijd mee gaat. Dat is gewoon een geldige keuze.
Je kunt ook eeuwig blijven werken met VPN's en fileshares, maar dat komt ook met een set nadelen waar je U tegen zegt.
Lullig voor de mensen die ermee moeten dealen als niet alles wil samenwerken. Dat leidt tot een hoop frustratie.Kennelijk heeft de organisatie dat ervoor over.
Je moet ook nooit via OneDrive bestanden gaan lopen downloaden naar lokaal. Dat is echt vragen om problemen.
Ben ik het mee eens, alleen toch zie je bedrijven weer teruggaan. En gaan dan een 'private cloud' opzetten. Als je op het moment tienduizenden esx hosts hebt draaien met duizenden vm's dan is het niet rendabel om naar de Cloud te gaan. Daar ben je dan simpelweg te groot voor. Als je bepaalde VMs in de Cloud wil draaien om een soort (wat jij al aangaf) Hybrid Cloud op te zeggen, daar kan ik me wel iets in vinden.

Vind het eerlijk gezegd voor persoonlijk gebruik al vrij duur
Als je cloud gewoon gebruikt om VM's op te zetten, net zoals on-prem, zal het te duur zijn.
Je moet de volledige infrastructuur herzien en geen (zo weinig mogelijk) gebruik maken van VM's maar wel van services (SaaS).
Dus geen VM waarop je een database gaat inrichten, maar een Cloud Native Database service gebruiken die makkelijk on-demand kan up en down scalen. Dit als voorbeeld.

Maar zo'n transitie maken is een enorme uitdaging, zowel qua tijd die nodig is alsook hertrainen of nieuw aan te werven personeel voor die skills.

[Reactie gewijzigd door GoBieN-Be op 22 juli 2024 21:53]

Het herschrijven van je applicaties is ook wel een dingetje... Nog even los van het feit dat je dan ook nog helemaal vast zit aan de gekozen hyperscaler en nergens anders heen kunt. Zolang daar geen standaard overheen ligt waarmee je van GCP->Azure->AWS kunt dan moet je vooral heeeeeeeeeel goed kijken of het wel slim is om daar zaken onder te brengen.
ik denk dat in Nederland het aantal bedrijven met 10.000 + ESX hosts wel mee zal vallen. en idd bij 10.000 + ESX servers is een private cloud best wel goed alternatief.
Mwah, ik durf het wel aan dat bij ruim minder dan 100 hosts het onprem nog steeds goedkoper is :)
Forbes:
https://www.forbes.com/si...in-house/?sh=30cace5558f7

En zo zijn er nog een heleboel meer voorbeelden te vinden. Bedenk jezelf echter ook eens het volgende: Elke extra machine of container die je draait in de cloud, daar moet je voor afrekenen. Dus is er al gauw een financiele afdeling die dus op de rem trapt bij uitgaven. Zodat je cloud-omgeving wel kan schalen, maar dat dus niet mag van de financiele afdeling.

En omdat het allemaal elke maand weer geld blijft kosten, moet wat je ook draait in de cloud zijn geld dubbel en dwars opleveren. Dus geen ruimte om eens wat uit te proberen om te zien of dat datgene beter bevalt/nuttiger/efficienter is voor de organizatie.

Met on-prem speelt bovenstaande natuurlijk ook, maar er is vaak wel ergens een "gaatje" te vinden om eens wat uit te proberen, zonder dat de beurs aan alle kanten wordt leegetrokken.

Deze "speelruimte" kan net hetgene zijn wat het bedrijf in laat zien wat relevant is voor hen en in welke vorm zij relevant kunnen blijven. Dat heb je in cloud namelijk een stuk minder. Daar kost elke bit geld. De mate waarmee e met elke bit speelt ook. En soms nog eens flink meer, afhangend van welke kant die bit op reist.

Als het artikel weer vindt dan zal ik er naar linken. Zag daarin dat een bedrijf wat een miljoen USD uitgaf aan hun cloud-opstelling en daardoor weer eens geen kijken naar kostenplaatjes van on-prem. Zij konden voor 200.000 USD een ruimte bij hun kantoor bijbouwen en deze met de benodigde computer apparatuur op te vullen. Met datzelfde miljoen kon men (met deze aanloopkosten, energie en extra personeel) ruim 2 jaar draaien.

Computer afschrijving, hoor ik dan als reden om het niet te doen. Maar als software weer eens wat efficienter werd geschreven (en dan bedoel ik niet sneller of met AI, maar qua hardware-resource verbruik), dan gaat dezelfde hardware toch gauw een jaar, misschien 2 meer mee. Oftewel, de afschrijving is een stuk lager.

Personeel kost geld, dat is zeer zeker waar. Maar het is ook een bron van kennis en kunde waar je beschikking over hebt. En als je die kennis/kunde kunt integreren in je produkt, dan is je produkt ineens een stuk veelzijdiger en bruikbaarder geworden. Dus is de kans dat je er meer van kunt verkopen ook groter.

Die broehaha van: "maar het onze expertize niet, dus uitbesteden'. Dat is een uitspraak die waar is op de korte termijn. Want dat soort denken leidt zorgt er automatisch voor dat je jezelf in een bepaalde specialistische hoek drijft. En dat is geweldig als je dat specialisme ten gelde kan maken. Echter is het ook zo dat de nood naar dat specifieke specialisme op elk moment heel snel af kan nemen. Dan zit je als bedrijf ineens met heel duur personeel en een dure cloud-opzet wat bijna onbruikbaar is buiten dat specialistische gebied.

Het hebben van mensen op een loonlijst met meerdere IT disciplines, dat zorgt ervoor dat je niet zo heel gauw ontspoort in specialisme. Sterker nog, zo'n personeelsbestand met verschillende inzichten zorgt er meestal voor dat je als bedrijf langer relevant blijft. Bedenk dat Nintendo gestart is als een bedrijf dat speelkaarten maakte. Maar door mensen met meerdere inzichten was dat lucratieve maar doodlopende straat welk ontweken. Dat ga je niet voor elkaar krijgen in een toko waar iedereen maar met 1 "experise" bezig is.

AI: Daarover is het laatste woord ook niet gezegd. En dat word ook al gauw aangegrepen als reden om alles in de cloud te jassen. Opnieuw had ik ergens een artikel gelezen waar een bedrijf dat hevig leunt op databases en queries met AI op sommige daarvan 20% winst hadden kunnen boeken. Daardoor werd hun software significant sneller en efficienter qua energie verbruik.

Mocht men in staat zijn om die lijn door te trekken, dan kan je ineens je software stukken efficienter laten draaien. Ook op eigen hardware die je minder gauw af hoeft te schrijven. Heb de afgelopen paar dagen wat zitten spelen met een on-prem AI (Llama2) op een ouwe i3 CPU zonder GPU maar wel met 16 GByte aan RAM. Is een CPU-only AI slomer en ietwat minder qua resultaat dan wat ChatGPT produceert? Jazeker. Maar niet zo heel veel slomer, en de resultaten waren echt niet veel minder nauwkeurig. Een soortgelijk kastje is al gauw in een spreekwoordelijk hoekje weggepropt en goedkoper dan een jaar-abonnement op ChatGPT en zonder de noodzaak voor een internet verbinding om daarvan gebruik te kunnen maken.

Om (eindelijk!) een eind aan dit hele betoog te draaien: de Cloud heeft meer dan genoeg voordelen, maar ook meer dan genoeg nadelen. On-Prem is al enige tijd de gebeten hond, een rol die het niet verdiend. Ben echter blij dat er meer dan genoeg software is die on-prem kan draaien, maar waarmee je devvers zich wanen op de cloud.

Puur en alleen cloud, dat is de oplossing niet. Puur en alleen on-prem wordt ook niet zo gezien. Hybride lijkt me dan de gulden middenweg. Je weet wel, die weg die je aan blijft tonen waar de nieuwste trends zich bevinden en je tijdig en positief daarop kan reageren.
Tsja, schapen hebben niet per se een goed punt door met de kudde mee te lopen...
Wellicht kun je als multinational een flinke korting afdwingen waardoor dit toch aantrekkelijk is
Kom je op oplossingen zoals Nutanix maar ik weet niet of hyperconverged altijd de oplossing is, het is soms enorm handig/noodzakelijk om alleen compute of storage toe te kunnen voegen.
Nutanix is zowel een scale-out als scale-up oplossing waarbij er zeker ook compute only en storage only nodes mogelijk zijn. In de praktijk zie je echter dat die alleen voor zeer specifieke oplossingen worden ingezet (denk aan render farms, Oracle licentie compliant clusters, AI/ML/DL farms, etc.).

Maak niet de denk fout hyperconverged (waarvan Nutanix de uitvinder is) te verwarren met vSAN. Het Nutanix platform schaalt alle kanten op, maakt geen gebruik van RAID technology, heeft instant self-healing als het een schijf verliest waarbij je geen redundantie maar wat capaciteit verliest totdat je schijf vervangen is (wat een genot is dit, geen brandweer kazerne meer spelen op het moment dat er een schijf uitvalt maar gewoon op je dooie akkertje een keer naar het DC als het je uitkomt), en boven alles bij Nutanix wordt de VM data op de node gehouden waar vanuit de hypervisor waar de VM serveert (oftewel data is lokaal aan de Hypervisor). Wat ook gaaf is dat je zowel block, file als object storage binnen hetzelfde platform kunt gebruiken, op dezelfde manier.

Serieus fijn spul dat Nutanix waaarvan het me verbaast hoe weinig mensen het kennen. Misschien leuk om eens een redactie artikel over te schrijven. Zeker met de storm die bij VMware aan het los barsten is, is dit toch wel het enige commerciele alternatief qua cloud platform zoals ik het zie.

En Hyper-V (of erger "Azure" Stack HCI) als alternatief zien op VMware verbaas ik me nog meer over. Hoe vaak ik met die rommel wel niet 3 uur 's-nachts een cluster heb staan redden. Het feit dat Microsoft voor Azure zelf niet eens Hyper-V gebruikt zegt natuurlijk al alles, leuk voor de hobby maar niet voor serieus zakelijk. Dan kan je veel beter een opensource stack gaan bouwen.

[Reactie gewijzigd door DrAtomic op 22 juli 2024 21:53]

Idd. Nutanix is zoveel meer ondertussen. Helaas zien mensen dit niet. Wat wel goed is, is dat het steeds meer ingezet gaat worden en dat de grote enterprises dit ook steeds meer zien.
Ik denk niet dat MS Hype-V zal laten varen, ze hebben altijd ingezet op Hybrid en Azure zelf maakt gebruik van Hyper-V, maar je weet natuurlijk nooit
Azure maakt zelf GEEN gebruik van Hyper-V. Het is niet bekend welke hypervisor het is. Er is vanuit Microsoft bevestigd dat ze een andere hypervisor gebruiken maar dat ze wel code onderdelen uit Hyper-V gebruikt hebben. Kortom ze draaien geen Hyper-V, vermoeden bestaat zelfs dat het een Linux gebaseerde hypervisor is, maar goed dat is niet officieel bevestigd en zal ook nooit bevestigd worden schat ik.
The Azure hypervisor system is based on Windows Hyper-V. dit komt direct uit de Microsoft documentatie: https://learn.microsoft.c...y/fundamentals/hypervisor
Je kan ook virtual machine VHD files rechtstreeks naar Azure kopieren en starten, dus het lijkt me sterk dat het Linux based zou zijn. In Azure draaien veel Linux machines dat wel.
Nutanix is echt veel beter dan VMware.
Geen SAN gezeik, fatsoenlijk schalen en net als Cloud diensten REST API first.
Heb er zelf gewerkt, en werk nu weer als contractor voor ze. Performance is geen issue.
Zaken als SAP HANA zijn gewoon gecertificeerd.
Kinderschoenen valt wel mee. Ze hebben een compleet product en luisteren goed naar hun grote klanten.
Dat kun je van VMware niet meer zeggen. Al jaren niet.
Nutanix heeft daarnaast uitstekende support.
Ik kan nog wel even doorgaan, maar dan wordt het meer reclame maken :)
Hyper-V is eigenlijk al eol, wij zijn bijna klaar de laatste omgevingen af te breken. Workload gaat of naar Azure of naar VMware.

Richting Oracle of RedHat weet je ook al dat je je portemonnee mag trekken, misschien iets van OpenStack?

Weet niet of er bij ons al strategische keuzes overwogen worden, we zitten diep met VMware verweven.
Hyper-V is niet EOL. De gratis versie van Hyper-V Server is EOL, maar Hyper-V is en blijft een ondersteund onderdeel van Windows Server (heel Azure draait op Hyper-V).

[Reactie gewijzigd door Pliskin op 22 juli 2024 21:53]

...en op VMware vSphere
het is niet EOL, maar wel End Of mainstream support vanaf 09 januari 2024 voor Server 2019.
Server 2022 kent geen Hyper-V meer, echter wel de Azure Stack HCI. Die uiteraard betaald is ;-)
De Hyper-V rol is in Windows Server 2022 wel degelijk beschikbaar.
Alleen de gratis Hyper-V Server is in Windows Server versies na Windows Server 2019 niet meer beschikbaar.
Ik kan me niet voorstellen dat Windows Server 2025 geen ondersteuning biedt voor Hyper-V.
Azure Stack HCI is een ander soort oplossing en een ander licentie model.

[Reactie gewijzigd door verypsb op 22 juli 2024 21:53]

Proxmox is wel degelijk goed voor grotere omgevingen. Wij hebben een cluster van 24 hosts (2300 CPU, 24TB RAM, 48 A40/L40S GPU en een halve petabyte SSD), grofweg 750k EUR aan hardware. Kosten voor Proxmox ondersteuning rond de 50k voor de cluster, bij VMWare liggen die rond de 50k/host (vMotion, vGPU, …)

En met Proxmox kun je gewoon de VMWare NFS of iSCSI storage mounten en stuk per stuk je VMs omzetten met oa Ansible, dat zie ik HyperV nog zo niet doen, HyperV kan met moeite een vGPU aan.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 22 juli 2024 21:53]

Interessant. Hoe backuppen jullie al die VM's als ik vragen mag?
Elk uur naar Proxmox Backup Server in een alternatief datacenter -> ZFS. Kan ook naar tape of je kunt je VMs syncen naar een ander Proxmox cluster in een active-passive setup (als de cluster om zeep is, kun je manueel een nieuw cluster starten vb. in de cloud).

Wij hebben PBS -> cloud getest en dat werkt ook heel goed, live restore en eenmaal je het startschot geeft (Ansible+Terraform) binnen minder dan 5 minuten is je heel cluster weer draaiende (ten minste dat is wanneer de VMs beginnen starten, applicaties, IP adressen etc een ander probleem).

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 22 juli 2024 21:53]

Vind het sowieso apart dat dit is goedgekeurd, als je ziet wat Broadcom met andere bedrijven heeft gedaan. Persoonlijk vind ik het niet een stabiel bedrijf. Je had met VMware over kunnen laten nemen door IBM of iets dergelijks.
Waar markttoezichthouders bij een overname op moeten toezien is dat er als gevolg van de geplande overname geen partij ontstaat die in een specifiek marktsegment dermate machtig wordt dat zij zich als een monopolist zou kunnen gaan gedragen. Dat is het enige waar een markttoezichthouder iets over heeft te zeggen. Niet over het ontslag van werknemers, niet of de overname verstandig is, niet of de overnemende partij huftergedrag vertoont.

Er is dus niets aparts aan dat deze overname is goedgekeurd, want de toezichthouders kunnen niets met standpunten of zelfs feiten dat de overnemende partij net stabiel zou zijn, of partijen die meer geschikt zouden zijn om die overname te doen, of - zoals jij het verwoordt - ‘iets dergelijks’.
Ik denk dat je de context mis. Ik verwees naar een mening :) 'Ik' vind het namelijk wel apart dat dit is goedgekeurd, aangezien het verleden van Broadcom.
En ik heb jou vervolgens uitgelegd waarom het niet apart is waarom die overname is goedgekeurd: niets van wat je hebt genoemd heeft iets te maken met datgene waarvoor markttoezichthouders zijn aangesteld,
Symantec geslacht.. die hadden bij mij sowieso een slechte naam maar ik ken het ook enkel van backup exec wat ik niet kan uit staan. Sommige systeembeheerders schijnen het wel een goed product te hebben gevonden.
Symantec Endpoint Security werd veel gebruikt in de SMB/KMO/MKB.
BackupExec was dan ondertussen weer afgesplitst en terug Veritas geworden.
Norton was het consumer alternatief met een slechtere reputatie.

Norton is verkocht aan Private Equity, dezelfde dacht ik die ook AVG en Avast in eigendom hebben. Maar die maken er een boeltje van met ingebouwde cryptominers en dergelijke.

Broadcom had de Symantec antivirus voor bedrijven dus overgenomen.
Er ging niks veranderen zeiden ze in mail correspondentie naar partners.
6 maanden later slopen ze Symantec Endpoint Security er volledig uit en houden ze enkel de Enterprise tak.

Wij gebruiken nu (als integrator) Sophos bij onze klanten.
Nu je het zegt.. een klant van ons had ook Symantec en moesten verlengen. Zij hadden dit zelf via Symantec geregeld.

Geld overgemaakt een nooit meer iets gehoord, niemand gaf thuis en niemand was bereikbaar. Uiteindelijk toch maar onze managed antivirus afgenomen wat toen nog bitdefender was.

Bizar toch dat je een bedrijf overneemt en het dan gelijk op die manier misgaat.

Ik hoop dat ze geleerd hebben maar ik vrees voor VMWare. Alvast maar voor alternatieven gaan zoeken vermoed ik.
Het is de wet van het grote geld. Wat broadcom doet is analyseren waar de inkomsten vandaan komen. De top 1000, top 2000 klanten? Die krijgen focus.

Vervolgens wordt er ook gekeken naar de kosten (marges) op kleinere klanten. Doordat die minder uitgeven maar ook gewoon hun ondersteuning en aandacht nodig hebben zijn die veel minder aantrekkelijk. Om die winstgevender te maken gaan ze vervolgens producten bundelen zodat je als klant veel meer moet uitgeven om uiteindelijk te krijgen wat je nodig hebt ook al gebruik je de rest niet en heb je het niet nodig.

En dan als laatste gaan ze naar de commerciele waarde van de individuele prodcuten zelf kijken. Je kan er vergif op in nemen dat producten zoals CloudHealth afgestoten, verkocht of zelfs gewoon opgeheven worden.

En een geoptimaliseerde organisatie heeft minder personeel nodig... Dus reken maar dat dit pas het allereerste begin is van 1 van de vele ontslag rondes die gaan komen bij VMware. Nee niet een baas waar ik nu graag zou willen werken. Wel een goede om talent bij vandaan te plukken. ;)

Zo'n overname door Broadcom is 1 grote Excel goochelshow. Vergeet niet dat er 61 miljard terug verdient moet worden, of eigenlijk is er 61 miljard geinvesteerd om er 100 miljard van te maken.
Symantec was al aan het afzakken toen Broadcom het overnam, niet vergelijkbaar met VMware inderdaad. Maar wij wilden destijds nog een half jaar of jaar Endpoint Protection afnemen zodat we tijd genoeg hadden voor een migratie. Broadcom weigerde ons letterlijk een licentie te verkopen, ik was gobsmacked. We stonden bijna letterlijk met geld te zwaaien en ze wilden het niet aannemen. Een jaar later kwamen ze terug, wilden ons graag als klant, toen ahdden we al een ander (en veel beter) product geimplementeerd.
VMWare was al lang aan het zakken, vroeger waren ze degelijk maar het laatste aantal jaren toch traag om te reageren op de markt.

Microsoft en KVM (RedHat/Ubuntu/Proxmox) hebben de laatste paar jaren grote slagen gemaakt in de markt, vooral eenmaal ‘cloud’ en ‘AI’ erbij komt, er is nog steeds geen VMWare ondersteuning voor FPGA is zelfs de GPU ondersteuning is relatief verouderd, certificering van nieuwe systemen komt soms 1-2 jaar na de hardware, Bluefield DPU, 100/400/800G etc ondersteunen is een ramp en als je systeem niet gecertificeerd is dan geven ze nul,nul ondersteuning.

Zelfs bepaalde (oude) 10G kaarten hadden ze recent driver problemen met LACP zodat hele clusters eronderuit gingen, wat is certificeren als een simpele config niet degelijk getest wordt.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 22 juli 2024 21:53]

In mijn ervaring werd hetzelfde gezegd toen EMC/Dell eigenaar werd van VMWare. Toen zijn ook honderden banen gesneuveld. En ja, het heeft voor wat strubbelingen gezorgd en het was opnieuw zoeken naar structuur, bijvoorbeeld vwb de supportorganisatie. Een paar jaar verder kan ik alleen maar zeggen dat ondanks de wrijving en initiële afname van kwaliteit, het uiteindelijk wel goed gekomen is.

Imo is het niet verwonderlijk dat na zo'n overname eerst gesnoeid wordt. Ook dat het wat zoeken is naar een goeie manier van integratie lijkt mij normaal.
We mogen zeker niet vergeten dat VMWare goeie producten maakt met een stevige vertegenwoordiging in de markt. Dàt is de basis van een bedrijf. Ik zie dat niet zomaar weggevaagd worden door ander management.

Om dit over één kam te scheren met Symantec lijkt me heel sterk. De producten van Symantec behoorden al langer niet meer tot het topsegment, de prijs wel. Bovendien is er een veel sterkere mobiliteit in de markt(en) van security producten en tooling (een migratie is vrij eenvoudig) dan die van hypervisors en private cloud/datacenter management. Symantec is imo meer doorverkocht omwille van de naam en omdat het een hete aardappel was. De productsuites is/was gedateerd, de kwaliteit matig te noemen.
Ik denk dat je gelijk hebt. VMware is te cruciaal voor veel bedrijven om 'even' over te stappen op een ander model. Symantec (anti-virus en back-up) had vele prima alternatieven en was de impact niet zo extreem wanneer het werd vervangen. Ik weet wel dat door die overname van Symantec door Broadcom bij ons het te lang duurde voor ze weer enigszins up-and-running waren en zijn toen overgestapt op iets anders.
Ik denk dat je gelijk hebt. VMware is te cruciaal voor veel bedrijven om 'even' over te stappen op een ander model.
Precies waar Broadcom op aast :) Die gaan de licenties verhogen, de technical debt bij veel bedrijven is te groot om over te stappen (bovenddien is er vaak geen alternatief) dus betalen maar.
Het doel van Broadcom is om hun eigen hardware te verkopen en VMware overal in te stoppen. Er gaat een periode zijn van overstappen naar hun nieuw product of naar een ander product. Dat hebben ze met Symantec ook gedaan, gewoon opgehouden met bepaalde lijnen als je de geïntegreerde Broadcom systemen (firewall, servers, switches) niet wou kopen.

Ik denk dat je binnen 5-10 jaar veel mensen gaat zien vragen voor migratie naar KVM of HyperV.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 22 juli 2024 21:53]

Wat is het grotere doel van Broadcom om dit te doen? Ik heb even snel op hun website gekeken maar kan niet direct andere virtualisatie oplossingen vinden die ze aanbieden. Ik dacht dat de markt ook niet heel veel concurrentie had? Virtualbox heb ik nooit echt als een echte concurrent gezien en hyperV heeft niet alle oplossingen die VMware wel heeft. Dus wat winnen ze hiermee?
Ik denk dat het doel is: cash omzetten in investeringen met goeie garantie op 'return'.
Ik zie voor VMware ook amper alternatieven. Degene die er zijn hebben imho allemaal nadelen, technische, maar ook organisatorische... Bijv dat je spul van verschillende vendors in huis zou moeten halen en de kennis die aan boord is minstens tuning zal nodig hebben.
Broadcom had indd ongeveer 130 miljard USD cash op de bank staan, dus ze wilden indd graag investeren in iets wat meer rendement oplevert.
Ik denk dat Nutanix wel een zeer goed alternatief is, echter wat onbekend als totaal Cloud Platform maar inmiddels toch ook een toko met een stevig markt aandeel.
Straks werkt Vmware alleen nog als je een netwerkkaart met Broadcom chip hebt :+
Ik zou er serieus voor tekenen als dat betekent dat VMware als bedrijf zoals we dat nu kennen blijft bestaan.
Je hebt alle soorten alternatieven. HyperV en de hybride Azure aanbieding voor mensen die enkel maar kunnen klikken en dan KVM waar je van redelijk simpel (Nutanix, Proxmox) naar relatief complex kunt gaan (Ubuntu en RedHat/IBM). Proxmox ligt heel dicht bij VMWare qua ondersteuning, zowat alles dat VMWare kan kan bij Proxmox uit de doos ook en als je onder de kap wilt gaan kun je nog veel meer, maar dan ben je misschien liever bij Ubuntu/RedHat (OpenStack).

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 22 juli 2024 21:53]

Begin van het einde voor VMware nog wel wat voorbarig en riekt wel een beetje naar FUD. Een reorganisatie in HQ van VMware is nou ook weer niet zo schokkend.

Ik was zelf ook geschrokken toen de eerst verhalen van de aquisitie bekend werden en kende ook de verhalen rond de overname van Symantec, maar die zat in een heel andere positie. VMware moet echt het software huis worden van Broadcom.

Carbon Black en Horizon / EUC zitten niet in de speerpunten van Broadcom, heb ik bgrepen, dus het is inderdaad nog wel even afwachten wat daar dan mee gaat gebeuren. Horizon is volgens mij toch wel marktleider op het gebied van VDI en er is ook een zekere integratie met vSphere, dus dat zal niet zomaar gaan verdwijnen, lijkt me.
Er telt maar 1 ding en dat is marge. Broadcom heeft in alles wat zij in het verleden hebben gedaan dezelfde strategie gevoerd -> producten duurder; minder personeel. hogere instap, lagere product ontwikkeling, minder producten.

Nu is de tijd om je voor te bereiden, trek bijvoorbeeld je hypervisor en storage investering interval gelijk zodat je de ruimte hebt om naar een alternatief over te stappen mocht Broadcom doen wat Broadcom tot nu toe altijd heeft gedaan.

De lessen voor de toekomst trek je uit het verleden.
Op zich is dit ook niet onlogisch, en evenmin is het ongebruikelijk na een overname.

Het gaat om het hoofdkantoor kennelijk, daar zitten vaak ondersteunende afdelingen als Marketing, PR, HR, Legal, Financien, Sales etc.

Dat soort functies zijn er meestal ook al in de overnemende partij (Broadcom in dit geval), en is dus flinke overlap.

Je ziet na een overname wel vaker dat er bijna meteen in met name dat soort overlappende functies gesneden wordt.
Ik kan nu al vertellen dat het niet alleen om mensen van het hoofdkantoor gaat. Bijvoorbeeld In het Spring team is de helft eruit gegooid. En ook in andere delen van de organisatie rollen koppen. Vooral in de US, want daar gaat dit het makkelijkst. Veel mensen in Europa zijn nog onzeker over hun toekomst. Maar zeker niet alleen maar hoofdkantoor.

(Heb dit van directe betrokkenen vernomen die of hun baan kwijt zijn of onder fikse vermindering van salaris konden blijven)

[Reactie gewijzigd door NLxAROSA op 22 juli 2024 21:53]

Fikse vermindering van salaris? Dan pakte ik gelijk mijn spullen, hoe leuk de baan ook is. Leuk dat ze doen alsof het een gunst is dat je er mag blijven werken maar de banen liggen redelijk voor het opscheppen, zéker in de IT dus dikke doei
Dat kan hier in principe ook voorkomen als bedrijven samen gaan. Dan worden CAO's op een gegeven moment geharmoniseerd, zeker als het bedrijf dat wordt overgenomen hoger dan marktconforme salarissen heeft (en hoger dan bij de overnemende partij). Wij hebben dan alleen het geluk dat je hier niet direct gekort wordt maar dat het in de praktijk eerder is dat je even geen verhogingen krijgt totdat nieuwe CAO lonen je salaris hebben ingehaald. In de VS doen ze dat blijkbaar wat drastischer.

Of overstappen makkelijk is hangt natuurlijk ook wel van de locatie af. Niet alles zit in Silicon Valley.
CAO! Das ook precies de reden dat tokos zoals Broadcom e)o VMware het eerst snijden in banen in us (en. Nog specifieker Californië): in die staat is het alles behalve uniek dat je merkt dat je ontslagen bent omdat je badge niet meer werkt of je cr credentials je niet laten inloggen.... Weinig bescherming voor werknemers. Staat tegenover dat je wel veel meer salaris ontvangt dan je directe collegas in andere landen (en niet alleen tov India we).
Personeel in US/Californië is een dure hobby dus als je snel geld wil besparen (en alleen oog hebt voor de eerstvolgende kwartaal cijfers zoals bijna alle beursgenoteerde tokos) dan maak je daar snelle klappen.
Dat je op langere termijn de toko in gevaar brengt boeit niet.. dan ben jij (als ceo, cto, voor) alweer doorgeschoven naar een nieuwe baan....
De huidige CEO van Broadcom zit er al sinds 2006 dus is wel bezig met iets langere termijn dan het volgende kwartaal
Soortgelijke dingen kunnen hier ook hoor... Ik weet niet zeker of het direct op loon kan maar in ieder geval wel op secundaire voorwaarden (zoals verlofdagen wat je gelijk kunt stellen aan loon want je kunt ze kopen of verkopen). Heb dat zelf meegemaakt dat het bedrijf zei jullie moeten allemaal dit versoberde contract tekenen of jullie worden geoutsourced. Waren een paar holdouts die niet getekend hadden en die zijn over de jaren daarna weggepest.
Je hebt veel minder rechten als je zelf opstapt vs ontslagen worden, het is gewoon een lullige tactiek om jou een papiertje te laten tekenen dat je ontslag neemt.
Dit inderdaad, maar ook is het in andere landen dan NL vaak niet zo goed geregeld en heb je veel minder (of helemaal geen) rechten.

En dan nog is 'gelijk hebben' niet altijd gelijk aan 'gelijk krijgen'. Je zal er zelf achteraan moeten met procedures, claims en rechtszaken en dat kost tijd en geld (met risico dat je dat laatste misschien niet terug ziet).

Zat zelf in een layoff round, unilateraal ontslag was door mijn NL contract gelukkig niet mogelijk. Dus moest er een vaststellingsovereenkomst komen waarvoor ze mijn handtekening nodig hadden. Heb op het initiele aanbod een tegenbod gedaan met hogere (doch realistische) eisen, die werden ingewilligd. Kon dus op mijn gemak solliciteren naar iets nieuws. Ik had geen zin in een maanden/jarenlang juridisch getouwtrek, ik kreeg voldoende mee, en was ook wel klaar met die werkgever.

Maar dat is niet iedereen gegeven, zeker als er overmacht/economische situatie in het spel is, of je buiten NL zit.
Bij IT bedrijven werken natuurlijk niet alleen IT specialisten, maar ook schoonmakers en mogelijk zelfs warehouse mensen.
Klopt zeker, maar als je snel in de kosten wil snijden dan begin je bij het personeel wat het meeste verdiend. Daarnaast zijn schoomaak / logistiek ook vaak geoutsourced, dus dan zullen ze contracten op moeten zeggen waar mogelijk een boeteclausule aan zit als je dit voor het einde van het verlengtermijn doet.
Nee natuurlijk niet.
Salesmanagers verdienen vaak goed, die wil je zelden uit je organisatie hebben.
Daarnaast verdienen productspecialisten (in IT de developers bijvoorbeeld) ook goed en die wil je ook helemaal niet er uit hebben.

Waar je gaat snijden is schoonmaak, support, HR, punten die vaak juist niet degene zijn die het meeste verdienen.
Schoonmaak zelf in eigen dienst? Wordt dit niet allemaal ge-outsourced?
Support wordt vaak ook al (toch zeker 1e lijns) ge-otusourced.
Alles kun je outsources, ook je core development.

Maar in veel gevallen probeer je veel in eigen beheer te nemen, net zoals je een eigen gebouw kan huren maar dus ook kan bouwen.
Schoonmaak zelf in dienst nemen, geeft je het voordeel dat iemand altijd on-site is en vaak nog goedkoper is ook.
Eerste lijst support outsources zou ik trouwens wel echt een vreemde overweging vinden, dus dat lijkt me sterk.
liggen redelijk voor het opscheppen, zéker in de IT dus dikke doei
Maar voor Spring werken kan alleen bij Broadcom. Zeker als core dev is Spring niet zomaar een project zoals anderen, maar meer een soort religie.
In de VS met 'two weeks notice' ligt dat toch wat anders denk ik. Tenzij je voldoende reserves hebt om het een paar maanden uit te zingen.

Op dat niveau liggen de banen overigens niet altijd voor het oprapen, dus het is altijd een afweging van hoe lang je denkt bezig te zijn met het vinden van een nieuwe baan (en wat dat kost) versus nu een vermindering pakken en ondertussen op je gemak op zoek gaan.
Bijvoorbeeld In het Spring team is de helft eruit gegooid.
Ik ben benieuwd wat de gevolgen zullen zijn.. Spring wordt volgens mij veel gebruikt binnen enterprise.
Als Broadcom een normaal bedrijf had geweest dan had je inderdaad gelijk.
De kern van Broadcom wordt echter gevormd door het bedrijf Computer Associates (CA) en die heeft er een handje van om bedrijven te vermalen tot stof.
Dit is een tactiek die ze al meer dan 40 jaar uitvoeren.
Bedrijven opkomen, en uitmelken totdat er niets meer van over is.
Blijkbaar is die methode winstgevend, wat ze doen dit al heel erg lang.

Ik heb medelijden met de mensen die afhankelijk zijn van VMWare producten.
Het beste wat je kan doen mensen is om zo snel mogelijk naar een alternatief op zoek te gaan.
Want de kwaliteit van ondersteuning zal als eerste verdwijnen, die 1300 medewerkers zijn namelijk waarschijnlijk al het technische support personeel van VMWare.
Zo ging het bij Symantec ook, de eerste ontslag ronde betrof de mensen met technische inhoudelijke kennis van de producten, in de eerste 3 maanden na de overname verdween daar het merendeel van.
Ik hoop dat ze uiteindelijk wel weer de flings (mogen) gaan oppakken. Hwt is al wekenlang akelig stil op dat vlak.
Reken er maar niet op. Er wordt flink gesneden in het personeelsbestand, ook aan de ontwikkelkant. De tijd van leuke dingen zoals Flings is wel voorbij, als je de verhalen van VMware employees moet geloven.
Een VMware medewerker heeft in zijn blog zelf opgeroepen om de flings veilig te stellen, denk dat dit het begin is van een karige tijd. Een deel is inmiddels via andere kanalen te vinden.
Ja ik ken William, maar ook bv de grondleggers van ESXi on ARM. Ik kan alleen maar hopen dat het toch weer ergens opgepakt mag worden.
Ik heb begrepen dat de Flings naar een developer portaal van VMware zijn verhuist, maar dat de betreffende developer dat wel zelf er weer op moet plaatsen.
Ja het forum is wel wel, maar er gebeurt daar momenteel niks meer.
Om goedkeuring voor de overname te krijgen, moest Broadcom de VMware-producten voor andere platforms en hardware beschikbaar houden.
Als je zo'n voorwaarde moet stellen dan moet je de overname gewoon blokkeren.

Wat er nu gaat gebeuren: ze ontwikkelen praktisch niet meer voor andere platformen. De support wordt op een laag pitje gezet. Klanten moeten op zoek naar alternatieven ==> minder inkomsten ==> nog minder support ==> doel bereikt. Je weet dat het zo zal gaan en daar is niet op te handhaven.
En dan komt iemand met een eigen versie / nieuwe betere versie, en begint het hele liedje weer van voren af aan.


Leve software!

[Reactie gewijzigd door matthewk op 22 juli 2024 21:53]

Als je naar de markt van HW/Virtualisatie kijkt zijn daar maar een paar grote spelers. Daar is de marktwerking dus al snel verstoord.

Op dit niveau als startup iets beginnen is al heel lastig vanwege de gigantische kosten. Mocht je dan toch iets innoverends krijgen dan word je óf opgekocht of buitengesloten via allerlei constructies.

De theorie is leuk, in praktijk werkt het niet zo.
Ben benieuwd wat dit voor impact op het Spring ecosysteem gaat hebben
Ik ook, en dit ga ik ook zeker vragen aan de mensen die er nog zitten, zodra die een beetje van de eerste schok zijn bijgekomen.
Gaan veel meer mensen uit. Ze willen strategic accounts van AE's voorzien, alle andere gaan richting het kanaal. Qua sales zit je dan naar een minimale 30% workforce reductie te kijken.

Ben je een non strategic AE, dan heb je een probleem. Ben je werkzaam in het channel , dan heb je nog runway over.

Verwachting is dat over 12-18 maanden 50% van het huidige personeel weg is gesaneerd.

[Reactie gewijzigd door backupdevice op 22 juli 2024 21:53]

Ik ben vooral benieuwd naar Workspace one (airwatch) of dat nog blijft bestaan en een concurrent voor Soti blijft.
Hopelijk betekent dit niet een langzame dood voor VMWare. Heb veel HyperVisors in het verleden geprobeerd, maar vind het toch altijd weer een verademing om met VMware te werken. Hyper-V vind ik wat beheer betreft nog steeds niet echt volwassen. Proxmox komt aardig in de buurt, maar ja dat is maar een relatief kleine speler, helaas.
Zeer goede ervaringen met Nutanix AHV hier, is een KVM gebaseerde oplossing.
Die kende ik nog niet, thanks!
Vmware klanten gaan nog heel blij worden van deze overname, maar niet heus. Meer dan 60 miljard terugverdienen gaat nog heel wat betekenen voor licentiekosten
Hopelijk gaan de vmware klanten nu eindelijk eens kijken naar betere alternatieven zoals Nutanix. ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.