Broadcom stopt met gratis hypervisor VMware ESXi

Broadcom is gestopt met de gratis hypervisor ESXi. De gratis versie van VMware's tool krijgt ook geen vervanging, zegt het bedrijf. De beslissing is onderdeel van een stap richting een abonnementsmodel dat Broadcom vorig jaar introduceerde.

Broadcom schrijft dat VMware vSphere Hypervisor per direct niet meer beschikbaar is als download. De software krijgt de status End of general availability. "Op dit moment is er geen gelijkwaardig vervangend product beschikbaar."

Het bedrijf verwijst naar een nieuw licentiebeleid dat VMware begin dit jaar doorvoerde. VMware stopte toen met eenmalige licenties en zette klanten over naar een abonnementsmodel voor VMware-producten. Broadcom noemt het stopzetten van vSphere Hypervisor een onderdeel van die transitie.

VMwares vSphere Hypervisor is een lichtgewicht variant van de betaalde virtualmachinepakketten van VMware. De software had beperkingen, zoals een maximaal aantal cpu-cores en geheugen dat kon worden toegewezen aan de vm, maar daar stond tegenover dat het voor de doorsnee gebruikers gratis was. Broadcom nam VMware vorig jaar over en heeft inmiddels flinke veranderingen doorgevoerd, vaak tot ongenoegen van veel gebruikers. Naast het invoeren van het abonnementsmodel stopte het bedrijf eerder deze maand met het partnerprogramma waardoor het voor resellers moeilijker wordt om software aan te bieden.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

15-02-2024 • 07:22

204

Submitter: eltweako

Reacties (204)

204
203
115
5
0
83
Wijzig sortering
Ik heb niet het gevoel dat Broadcom echt plannen met VMware heeft. Het voelt meer alsof ze het af willen breken ten gunste van iets anders. Maar ik kan mijn vinger er niet echt op leggen.
Ze hebben hele duidelijke plannen met VMWare, ze willen namelijk zich focussen op de ~600 klanten die 80% van de omzet genereren en die niet eenvoudig kunnen overstappen naar een concurerend product.

Hierdoor kunnen ze een groot deel van hun sales en marketing teams ontslaan omdat die niet meer 'kruimels' hoeven op te zoeken. Ook gooien ze het grootste deel van hun R&D eruit, want blijkbaar zijn die klanten toch allemaal vrij behoudend en zitten die niet perse te wachten op nieuwe features, dus gewoon onderhoud is genoeg.

Daarom zie je verhalen van mensen die zeggen dat hun nieuwe prijs 17x hoger is dan het jaar ervoor en het is gewoon stikken of slikken voor de kleine klanten en het maakt broadcom niet uit dat ze vertrekken. Die 600 grote klanten zullen waarschijnlijk niet veel merken van prijsverhogingen voor de rest en zullen wel gewoon blijven.

Het past dus ook goed in deze strategie om hun gratis tier op te heffen, dat kost alleen maar mankracht om te onderhouden.

Al in al denk ik dat ze gewoon Oracle na willen doen met hun database. Niemand neemt vrijwillig een Oracle database, die neem je alleen maar af omdat iemand in het verleden dat gekocht heeft en je er nu niet meer vanaf komt.
Hoor dat wel vaker over die Oracle databases, en tegelijkertijd hoor ik alleen maar positieve dingen over die databases (op af en toe de prijs na). Heb je een onderbouwing daarvoor (oprecht benieuwd)
Het is niet dat men geen Oracle database wil. Het zijn de praktijken van het bedrijf waardoor de hekel aan Oracle ontstaan is. In dat opzicht is de vergelijking met Broadcom wel passend.

Edit: paar voorbeelden:

Bewust onoverzichtelijke licentievoorwaarden, en software die het heel gemakkelijk maakt de licentievoorwaarden te schenden. En dan heftige rekeningen en dreigementen na een audit omdat je een foutje hebt gemaakt. Denk aan een feature die je nooit gebruikt maar toch aanstaat. Of een feature die je ooit per ongeluk hebt gebruikt en al lang weer uit staat, maar het gebruik staat in een log file. Die audits zijn ook berucht.

Oracle database licenties per CPU core waar de software in principe toegang tot heeft. Heb je een 2x 256 core VM cluster? Dan betaal je dus licenties voor al die cores, ook als je Oracle VM zelf maar 4 cores oid gebruikt. Dat is doorgevoerd voor bestaande klanten die bij verlenging van hun contract dus door de neus mochten gaan betalen of hun infrastructuur moesten aanpassen.

Java Runtime environment. Tientallen jaren gratis geweest, heel de wereld gebruikt het, en plotseling moest je dure licenties afnemen als je nog updates wilde hebben.

Bedrijven opkopen en die slopen zonder rekening te houden met klanten of partners.

Enz, enz.
Wij zijn het zat en zijn Oracle er uit aan het werken. En we zijn geen klein bedrijf, tienduizenden werknemers en tientallen miljarden omzet.

[Reactie gewijzigd door locke960 op 22 juli 2024 18:24]

Opstappen bij zo'n leverancier is ook het beste wat een bedrijf kan doen. Dat is de enige manier om dit een halt toe te roepen (of wetgeving, maar die zie ik er niet snel komen).

Ben dan wel benieuwd waar jullie naar toe migreren, als je dat hier kunt noemen.
Postgresql. Zelfde situatie hier...
Kan dit alleen maar bijtreden.

Veel verhalen gehoord over de Oracle auditors die (ik dacht zelfs intern een 'nickname' hadden die verwees naar een bepaalde brigade uit WW2...).

Verhalen gehoord waarbij Oracle hun nieuwe licentiepolitiek bij klanten ging voorstellen. Reactie klant: dat gaat mij 5x meer kosten. Oracle verkoper: ja. Klant: dan ga ik weg.
Resultaat: klant bleef bij Oracle want wegmigreren was gewoon enorm veel werk.

Het doet me herinneren aan een interne grap binnen Oracle over de rol van Safra Katz: uitrekenen hoeveel elke klant wil betalen om weg te migreren van Oracle, daar $5 van aftrekken en dat zijn de licentiekosten voor die klant.
Er zijn vele databases die in de basis hetzelfde kunnen als Oracle db. Pas wanneer je specifieke Oracle functies gaat gebruiken ben je gebonden aan Oracle.
Alleen het merendeel van de software/ontwikkelaars gebruiken die functies niet (te specifiek, te complex, niet nodig of op een andere manier geïmplementeerd). Dus waarom een duur product afnemen, terwijl je die extra's niet nodig hebt of gebruikt?

En de prijs is echt killing. Zeker bij kleine systemen is het herschrijven naar PostgreSQL goedkoper dan een nieuwe Oracle licentie. En die besparing kun je in de daaropvolgende jaren gebruiken om je systeem verder te ontwikkelen. Dus tenzij je echt gebonden bent aan Oracle, is de betere keus om daarvan af te stappen.
Oracle neem je niet enkel voor de prijs. Er is maar weinig wat tegen de performance van een Oracle cluster op kan. Maar wat je zegt, daar betaal je ook grof voor. Ook de audits zijn niet mals. Heb je ooit een functie gebruikt waar je niet voor betaald hebt? Ook al is het jaren later? Dan mag je gaan betalen. En het verschil tussen cores en sockets... Man, wat een discussies

Het is niet voor niets dat er gespecialiseerde bedrijven bestaan die je helpen om door een Oracle audit heen te komen. Beste tip die ze altijd geven: Neem een nieuwe machine, en kopieer daar alle data op. Historie weg.

Overigens kent PostGreSQL ook leuke truukjes. Zo kan je extensies kopen zodat bijv een upsert van Oracle ook gewoon werkt. Of segmenteren van files op een bepaalde datum, waardoor historie weggooien heel eenvoudig wordt.
De prijs is belachelijk hoog voor wat ze bieden tegenwoordig. Vrijwel alle functies die ze hebben zitten ook in opensource databases.
Ik heb in het verleden ook wel eens aan een IT-manager bij een semi-overheidsinstituut gevraagd waarom ze per se iets met Oracle wilden ontwikkelen. Het antwoord was (geparafraseerd) vanwege support. En toen ik duidelijk maakte dat Oracle echt niet een backup komt terugzetten o.i.d. werd het antwoord veranderd naar "omdat we een Enterprise license hebben."
oracle was een bedrijf dat veel nieuwe technologie op data / informatie bracht.
het kostte ook toen al wat, maar je kreeg er wel wat voor.

sinds circa 2010 heeft ze het roer omgegooid naar winst optimalisatie en daarmee is evenwichtige licenties, rekening houdend met grote en kleine klanten, innovatie , betrouwbaar / voorspelbaar omgaan met de klanten en dergelijke overboord gegaan.

bedrijven opkopen en die dan enige maanden later opheffen, bruut einde service etc. werd een "gewone" strategie.
exact datgene wat broadcom nu aan het doen is.

spreek uit ervaring, maar mag niet vertellen waar dan wel...
Je begrijpt dat dit geen houdbare strategie is toch? Ook die 600 klanten gaan binnen een paar jaar nadenken en beseffen dat ze teveel betalen en dan kan het niet eenvoudig zijn om te migreren maar als het maar prijzig genoeg is gebeurt dat vanzelf wel. Als je R&D er uit gooit zal VMware ook gaan achterlopen op de concurrentie, dus uiteindelijk binnen 5-8 jaar bestaat het hele product niet meer.

Maar hey er hebben weer een paar investeerders kunnen cashen.
Voor Broadcom is het een prima houdbare strategie. Ze hebben hetzelfde gedaan met BlueCoat, dat weigeren ze aan iedereen te verkopen behalve de 2000 grootste klanten. Iedereen buiten die top 2000 is inmiddels vertrokken, maar Broadcom heeft de strategie niet veranderd. Blijkbaar zijn ze er dus tevreden mee.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door Viince1 op 22 juli 2024 18:24]

Ik vermoed toch dat dit op de lange termijn niet goed zal zijn omdat ze het effect van beschikbaarheid voor de student/home-labber verliezen en daarmee het nieuw instromende personeel bekend zal zijn met de concurrent.

Voor de grote klanten zal het zeker veel moeilijker zijn om over te stappen en daar rekenen ze op maar aan de andere kant werken die grote klanten op de schaal van DCs en dan zou het me niet verbazen als na goede lab tests je ze nieuwe DCs op andere stacks ziet bouwen en de oude DCs langzaam overschakelen.
Ik zeg niets over de strategie en of die correct is, het is een domme beslissing naar mijn mening zoals jij al zegt. Maar dat is blijkbaar wat ze willen doen
exact. eerstl leegmelken en dan zullen ze het wel verkopen aan CA, het kerkhof van alle enterprise software

}> 8-)
Volgens mij heb jij gemist dat Broadcom in 2018 CA heeft overgenomen... :+
https://investors.broadco...nologies-189-billion-cash
Interessante info. Kun je meer vertellen over dat laatste "niemand neemt vrijwillig een Oracle database", waarom niet?
Ik heb in het verleden veel zaken gedaan met provincies en waterschappen.
De meeste techneuten daar wilden graag van Oracle af omdat het veel omslachtiger was dan bijvoorbeeld Postgres. Dus toen ik een goed Postgres alternatief kon aanbieden waarbij het onderhoud van de software een stuk eenvoudiger was konden ze daarmee naar het management.

Het management had nooit van Postgres gehoord, maar met de onderbouwing dat het goedkoper was, gingen er toch wel een aantal om.

Tja, en de rest moest meer betalen
Iedereen die nu met een nieuw project begint 'van scratch' zal een database als postgresql/mariadb/mongodb/clickhouse whatever gebruiken, als ze al niet direct in de cloud een managed database afnemen. Een oracle database staat heel erg laag op het lijstje gezien de kosten daarvan.

Je neemt eigenlijk alleen een oracle database als je daar al bekend mee bent, en de kosten ervan op je klanten kan afschuiven.
Mijn werkgever behoort waarschijnlijk tot die top-600 klanten (vele 1000en VMs wereldwijd), maar ook wij worden dus weggejaagd door de verhoogde prijzen. Ondanks dat we wel degelijk enorm "locked in" zijn, zijn we toch bezig met te proberen zo veel mogelijk weg te krijgen uit VMware...
Uit interesse. Waar gaat het dan heen? Azure/was of heb je een andere onprem oplossing?
Het is altijd al vanalles en nog wat geweest en zal dat ook blijven (hoop mergers en legacy spul). De focus is momenteel gewoon zoveel mogelijk VMware afbouwen en zoveel mogelijk naar de cloud (Azure voor Windows en AWS voor UNIX/Linux). Cloud zijn we eigenlijk pas nu mee "begonnen" zelfs :D
Maar er zal altijd nog wel een hoop onprem blijven ook (XEN, VMware, baremetal).
Tsja, dat is uiteindelijk een keuze van die bedrijven. Niet eenvoudig overstappen, dan heb je al niet helemaal handig nagedacht over alles.

Als bedrijf zou ik overigens overstappen, ongeacht de gevolgen. Dit aangezien een vendor lock-in zeer schadelijk is voor een bedrijf.
Tegenwoordig met alles cloud-based heb je vrijwel overal een vendor lock-in. Enig idee hoeveel tijd er gaat zitten in het opzetten van bijv. een Office 365 omgeving? Of een volledig ingerichte helpdesktool? Als je heel veel geluk hebt kun je je ruwe data exporteren.
Office 365? Niet nodig met bijvoorbeeld LibreOffice. Helpdesktool? Afhankelijk van wat je er allemaal in wilt hebben (vaak is het geen helpdesktool, maar een "we willen alles er mee kunnen" tool) kan dat in 1 to 2 dagen opgezet worden.

Er wordt tegenwoordig veel te dramatisch gedaan over dit soort zaken. Gewoon simpel houden. Open source gebruiken en enkel tools die data relatief simpel kan exporteren.

Indien je je laat vangen door vendor lock-in ben je flink dom bezig tegenwoordig. Het is namelijk niet meer nodig. Ja, ooit wil je misschien wat anders, wat meer, maar dan begin je een nieuwedataset met de eisen die je dan hebt. De oude data kun je nog prima benaderen.

Overigens, dit hele gebeuren met VMware zie je toch al jaren lang aankomen? Van absurde prijswijzigingen tot uiteindelijk de overname door een onbetrouwbaar bedrijf.

Toevoeging:
Er is wetgeving nodig die bedrijven en consumenten beschermen tegen dit soort geldgraaiende onzin. Verdienen mag, maar genoeg is genoeg en dat is al jaren ontspoord.

[Reactie gewijzigd door magician2000 op 22 juli 2024 18:24]

Broadcom heeft het gekocht en wil het geld nu zo snel mogelijk weer terug. Dat is op zich logisch, maar ze weten ook dat het uiteindelijk een doodsvonnis is voor VMWare over een jaar of 10 als bedrijven alles weten over te zetten naar andere software.
...over een jaar of 10 als bedrijven alles weten over te zetten naar andere software.
Ik denk dat dit vreselijk optimistisch is! Als ik mijn 25 jaar IT bekijk dan zie ik heel veel organisaties heel erg achterlopen, vaak meer dan 10 jaar. Bij kleine MKB is dat zeker ook heel erg aanwezig, maar die kunnen wat vaker sneller veranderen dan Enterprise/multinationals, puur omdat bij kleine MKB de omgeving veel minder groot/complex is.

Ik heb dergelijke uitspraken ook gehoord over het MS Office pakket naar OpenOffice/LibreOffice bij de MS overstap naar Office 365 licenties. en dat speelt ook al 10+ jaar... En wat is de markt gaan doen? Die zijn massaal gaan overstappen naar Office 365 (en ondertussen MS 365)... Dat heeft natuurlijk een hele hoop redenen. Maar VMware is nog steeds marktleider en tenzij we het hebben over enorme stijgingen van licentie kosten voor de Enterprise/multinationals, zie ik die voorlopig (10+ jaar) echt niet overstappen.

En ja, wellicht dat alle gratis ESXi gebruikers overstappen, maar dat is ook gewoon een onbelangrijk segment. Die leveren (bijna) geen geld op... Broadcom heeft waarschijnlijk zoiets als: Laat iemand anders maar die gratis gebruikers bedienen en daarvoor de kosten dragen. Wat natuurlijk heel begrijpelijk is voor een commerciële organisatie die aan de top van het VM segment staat...

Teveel mensen maken er een enorm issue van, wat ik imho een beetje onredelijk vind. Het is gewoon een partij die zaken doet met jou bedrijf, ook gewoon eigen interesses heeft en die boven die van de klant stelt. Dat is elke partij die zaken doet met jou bedrijf, inclusief je personeel. Ik ben van mening dat een annual/bi-annual COA onderhandeling meer impact heeft op je bedrijf dan deze incidentele overnames en veranderingen in licentie structuur. Kan dat uit de hand lopen? Absoluut, maar volgens mij weten we nog steeds niet (genoeg) de nieuwe prijsstructuur van VMware (kan het mis hebben).
Hoe kan het dat vmware tegen de oude licentie opbrengsten een marktleidend VM platform heeft opgebouwd? Dat door broadcom tegen 10x de licentie prijs en het wegsaneren van r&d / support onredelijk wordt bevonden
Als jij een vaardigheid heb en jij kan ergens anders voor hetzelfde werk (of minder) 10x zoveel verdienen, zeg jij dan nee? Ik denk dat als puntje bij paaltje komt, bijna niemand "Nee!" zegt.

Daarnaast weten we de licentie kosten nog niet en weten we ook niet of dat 10x zo duur wordt voor de Enterprise/multinationals markten. Dus het is momenteel een hoop speculatie. Ik verwacht dat momenteel het prijsverschil onder de streep heel erg gaat meevallen. Maar ik sluit zeker in de toekomst niet uit dat we prijsverhogingen zullen zien, maar dat zien we ook jaarlijks in de supermarkt en dat krijgen de meeste mensen ook in hun salaris jaarlijks. Maar het zou me ook niets verbazen dat we wellicht met een paar jaar wel enorme prijsverhogingen gaan zien van VMware, maar ook die zullen ook een onzichtbare cap hebben voor andere oplossingen buiten selfhosted VMs...
Ik denk dat je dit een beetje te makkelijk bekijkt.
Dit topic gaat natuurlijk over het stoppen met de gratis versie, maar dit maakt wel degelijk onderdeel uit van een strategie om d.m.v. een ander licentiemodel flink wat extra geld bij bestaande klanten op te halen.
Die gratis versies werden in het verleden vooral uitgegeven om gebruikers ervaring te laten opdoen met jouw product (zie jouw vergelijking met MS Office). Laat die kleine gebruiker maar een gratis versie gebruiken...op het moment dat ze groter worden, kloppen ze vanzelf wel aan voor de betaalde versie.
Blijkbaar wordt dit niet langer nodig gevonden. Kan ik begrijpen want iedereen kent intussen VMware ESXi wel.
Als je naar het grotere plaatje kijkt, zie je dat er een poging wordt gedaan om door een ander licentie model meer inkomsten te genereren. Kan en mag, maar ik als klant MOET niet...
Voor ons is het een MUST om op een betrouwbaar platform te draaien, maar wel tegen aanvaardbare kosten. Een leverancier die probeert ons "een poot uit te draaien", zou wel eens een klant kunnen verliezen, en wij zijn geen kleine klant!
Wij onderzoeken dan ook welke goede alternatieven we hebben en wat de voor en nadelen van zo'n migratie zijn. Al is het alleen maar om sterker te staan in de prijsonderhandelingen met Broadcom.
Ik denk dat er voor de kleine gebruikers de afgelopen 10 jaar genoeg alternatieven zijn gekomen. Waarbij je vroeger al vlot een ESXi servertje in elkaar zette voor een klant, is dat tegenwoordig bijna niet meer nodig en zelfs niet meer wenselijk.

Als VMware klant heb je natuurlijk de optie om 'Nee!' te zeggen, maar tussen kunnen en realiteit zit een wereld van verschil. Kosten van de oplossing is niet alles, kosten van migratie, omscholing en beschikbaar personeel is een heel ander verhaal en maakt wellicht een hogere prijs nog acceptabel. En dat is of je überhaupt de capaciteit heb qua personeel om voor datum X een complete migratie te testen en uit te voeren.

Maar je slaat de spijker op de kop, hoe betrouwbaar is die partij nog als leverancier? En met de Broadcom overname van VMware is het niet 1 ding, maar het is ding op ding op ding. Dan heb ik ook wel zo mijn twijfels of je niet beter af bent met een andere partij? Echter... Blijkt het over een maar lang genoege periode niet heel veel beter te zijn bij zo een andere partij. Dan kan je weer migreren naar wat anders.

Onderhandelingsposities dmv. dreiging met mogelijke overstap naar wat anders. Niet alle bedrijven zijn daar even gevoelig voor, zeker als waarmee je dreigt naartoe over te stappen niet is wat ze je al leveren en aanbieden.

Het is trouwens geen slecht idee om zo een migratie te testen en voor te bereiden als je de ruimte hebt. Ik heb jaren geleden voor een MSP in een paar jaar tijd verschillende RMM migraties moeten doen. In de eerste instantie voor meer functionaliteit, later voor schandalig hoge prijsverhogingen (verdubbeling to verviervoudiging) en later nog een keer voor meer functionaliteit. Omdat ik het hele zootje al een keer had gedaan (niet zo heel lang geleden) wist ik wat er moest gebeuren, hadden we nog de planning liggen van de vorige keer en was het alleen uitzoeken hoe de nieuwe oplossing met de oude deployed kon worden en vervolgens de oude oplossing netjes kon deinstalleren. Na de tweede keer dit (geforceerd moeten doen ivm. pricing) hebben we die migratie slag standaard meegenomen in toekomstige selectie processen voor dergelijke oplossingen (met andere woorden, hoe makkelijk komen we weer af van jou oplossing?).
Teveel mensen maken er een enorm issue van, wat ik imho een beetje onredelijk vind
Steeds meer mensen krijgen gewoon een enorme grafhekel aan die graaicultuur waar we in leven, waarbij alles over geld gaat en alles en iedereen tot de laatste cent door Grote Enterprises moeten worden leeggezogen.

Dus nee, wat mij betreft niet onredelijk en ik hoop dat VMWare zo snel mogelijk sterft :P
Dus nee, wat mij betreft niet onredelijk en ik hoop dat VMWare zo snel mogelijk sterft :P
Met wereldwijd 39.000 werknemers die niet om deze shit gevraagd hebben, vind ik die uitspraak een beetje onsmakelijk. Intussen zijn een hele hoop daarvan al ontslagen. Ook in Nederland, waar er zo'n 200 mensen voor VMware werk(t)en gaan er mensen hun baan kwijtraken.

Tis maar even dat je het weet.
Ik ben ook geen fan van graaicultuur, maar de realiteit is dat het gros van de mensen de instelling hebben: Do as we say, not as we do! Waardoor ik meer bezig ben met realistische standpunten ipv. idealistisch standpunten... O-)
De vraag is dan: Waarom hebben ze het uberhaupt gekocht? Dat mis ik een beetje.
Investeerders kijken niet naar de toekomst, die kijken naar zo snel mogelijk hun geld terug. En dat doen ze nu door bedrijven te wurgen, en omdat ze vast zitten in het VMWare ecosystem, kunnen ze niet anders dan accepteren (of naar de rechtbank).

Ik zie VMWare Player straks ook niet meer gratis zijn.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 22 juli 2024 18:24]

Of gewoon zonder support doordraaien wat nu hoop bedrijven gaan doen vermoed ik.
Want de security updates kirjg je wel.

Je gaat nu nadenken over hoe vaak ze de support eigenlijk nodig hebben gehad afgelopen jaren ?
Als je tegen vreemde problemen aanloopt wat je na een heel traject niet opgelost krijgt, dan moet je wel bij VMWare gaan aankloppen. Niet alles kan je zelf als bedrijf oplossen, omdat je geen toegang tot de code hebt.

Veruit de meeste bug fixes in VMWare software zijn targeted fixes voor problemen waar bedrijven tegen aanlopen. Zonder die support zal VMWare de bugs niet zo snel en makkelijk meer gaan oplossen.

Daarnaast is het risico te groot om geen contract te hebben voor de meeste bedrijven, want als je geen support hebt, en het gaat goed mis, en je ICT-personeel kan het zelf niet oplossen.. ja wat dan? Het risico is klein, maar als het gebeurt is die support broodnodig.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 22 juli 2024 18:24]

Maar laten we eerlijk zijn, hoeveel support heb je nu nodig bij een vrij stabiele VMware omgeving? We hadden altijd een supportcontract, maar hebben werkelijk nog nooit een supportticket hoeven in te schieten omdat het zo retestabiel is. En mochten we alsnog een keer tegen een probleem aan zijn gelopen dat we als team niet kregen opgelost, was het in alle gevallen door onze externe ICT-partner opgelost zonder daarvoor bij VMware zelf aan te hoeven kloppen. Misschien als je echt een exotisch serverpark hebt waarin je maandelijks dingen zit te wijzigen, maar gewoon met door VMware supported hardware een goede basissetup maken en je kunt weer jaren zonder problemen door.

Nu draaien we ook al een dikke maand supportloos omdat VMware gewoon weigert de bestelling (van begin oktober) in behandeling te nemen en we nu maar moeten afwachten wat het abonnementsmodel moet gaan kosten en dan hebben we twee maanden geleden ook nog een complete hardwarevervanging gedaan.
Ik ben al meerdere keren extreem blij geweest met de VMware support.
Omgevingen die heel stabiel draaien en na het vervangen van ogenschijnlijk niet relevante netwerk hardware, de ene na de andere PSOD geven. Er waren switchen vervangen. Alles werkte, alleen ESXi hosts gingen om de beurt soms na een paar uur, soms na een paar dagen met een PSOD onderuit.
Herinstallaties met nieuwere en oudere ESXi versies, alle mogelijke supported en ook unsupported driver en firmware combinaties getest.

Uiteindelijk kon VMware na het analyseren van logs aangeven dat het probleem werd veroorzaak vanuit de network stack. Samen met HPE/Aruba en veel gekloot met wisselen van netwerk kaarten voor kaarten met Intel ipv. Broadcom chips en uiteindelijk ook het tussen plaatsen van een test switch van een heel andere vendor, bleek het probleem te liggen bij de switchen en specifiek in de firmware van deze switchen.

Wij beheerden het netwerk niet en vanuit de netwerk omgeving was helemaal 0,0 aan fouten te zien. Deze partij zei dus al vrij snel dat het niet hun probleem was. Sta je dan als 3e beheer partij van een omgeving waar dus niets aan veranderd was.
En dan geen support hebben. Als techneut kun je dan wel janken, want je staat met je hakken tegen de rand van een ravijn met voor je een klant die eist dat het probleem wordt verholpen. Die klant gaat steeds harder en dreigender duwen, terwijl je achter je alleen dat ravijn hebt zonder vangnet.

Als ik werkgever zou zijn, zou ik mijn personeel nooit in zo'n situatie laten komen en eisen dat klanten een contract met support afnemen. Geen support, dan best-effort support vanuit ons. Gelukkig staat mijn werkgever er ook zo in, maar als VMware dit onmogelijk maakt, weet ik niet of wij VMware nog langer zullen adviseren aan klanten.
Kon je als workaround niet specifiek tussen de nieuwe switches en de ESX niet de oude of andere switches zetten ?
Ik zat op een zeker moment tussen HPE/Aruba en VMware support en dat was een soort patstelling geworden. De een zegt het zit in het netwerk, de ander zegt het zit in de software.

Dit verhaal speelde al enkele jaren geleden. In de tijd dat 10Gbps poorten verre van mainstream waren en zeker geen 10G-BaseT.
Wij hadden de configuratie bij ons op de testbank helemaal werkend, pas bij het verplaatsen naar de klant ging het na een paar weken fout.
In eerste instantie was helemaal niet bekend dat er een firmware update in het netwerk was uitgevoerd. Dit kregen we pas veel later te horen.
Op 1Gbps ging het een heel stuk beter, maar nog steeds 1x per maand ongeveer een PSOD.

Ik wist op een zeker moment vrij zeker dat het probleem in het netwerk zat. VMware bevestigde dit ook.
Ik had privé een leuke Netgear switch liggen met 24 1Gbps poorten en een paar dual purpose poorten met SFP+
Uiteindelijk heb ik deze switch aan het netwerk van de klant geknoopt. Gewoon met 1Gbps en daarna één van de ESXi hosts met 10G-BaseT aan de Netgear switch. We wisten op een bepaald moment dat met een aantal keren herstarten het probleem versnelt was te triggeren en dus zijn we tegelijk een host op de HP switch en de host op de Netgear switch gaan herstarten. Na 50x was de host op de HP switch minimaal 20x gecrashed. De host op de Netgear switch 0x.
Met dit "onderzoek" naar HPE/Arubua support gestapt en vervolgens kwam er 2 dagen later antwoord dat we de "verkeerde" firmware draaiden. We draaiden de laatste, maar er was blijkbaar een nog nieuwere die niet uitgebracht was. Die hebben we van support gekregen en uiteindelijk was dat de oplossing. Zonder support was dit een heel vervelend verhaal geworden omdat we nooit die firmware hadden kunnen krijgen.
Tja mijn ervaring met support van vmware (en microsoft ook trouwens) is dat je tegen de tijd dat er een oplossing is je zelf al iets bedacht hebt om door te kunnen.
Voordat je een eerste antwoord hebt gehad ben je vaak al paar uur verder.
En leuk zo'n sla van 1 uur, dan hoor je hooi ik ben Santosh en ik ga naar je probleem kijken.

Bij echt grote problemen is een reinstall/restore vaak sneller dan even paar dagen (of langer) wachten op een support medewerker.

[Reactie gewijzigd door DDX op 22 juli 2024 18:24]

Hoe vaak heb jij je auto verzekering of brand verzekering,reisverzekering nodig gehad of echte grote zorgkosten gehad?

Als bedrijf wil je dit net als je bedrijf hiervan afhankelijk is. Je hebt het wel over het hart van het bedrijf. Daar wil je gewoon support op hebben.
Die vraag zie ik intern steeds vaker omhoog komen. Zeker met absurde prijsstijgingen van leveranciers van software. Ik zie dan langzaam ook wel een neiging naar: "laten we dat risico maar nemen en mocht het fout gaan, dan gooien we er dan wel een bak geld tegenaan". Natuurlijk afhankelijk van je bedrijfsrisico en misschien niet voor alles, maar leveranciers moeten zich ook niet uit de markt gaan prijzen.
Eens. De prijzen zijn soms echt te gek, voor wat je er uiteindelijk voor krijgt.

Het is uiteindelijk een risicobaten analyse die je moet maken. En ESX is nu net wel even je core infrastructuur. ALS het daar fout gaat, wat is dan de impact.
Je bent helaas al verplicht om dure licenties te nemen, om zoiets als cluster te nemen, iets wat eigenlijk wel weer essentieel is voor je hoog beschikbaarheid.

Een groot nadeel is, er zijn weinig alternatieven voor ESX, icm vCenter die de schaalbaarheid en gemakkelijkheid kunnen evenaren.
HyperV is leuk, maar op grote schaal, zie ik wat uitdagingen.
Volgens mij is het enige alternatief OpenStack, maar hier heb ik zelf geen kennis en ervaring mee.

Als ik naar mij prive kijk, of kleine bedrijven, daar zou je ProxMox kunnen draaien. Maar als ik zie, hoeveel je toch weer net niet via de GUI kunt , is dit product ook duidelijk nog niet echt Enterprise ready. En dat is natuurlijk wel weer via scripting op te lossen. Maar, dat wil je eigenlijk ook weer niet.
Al is het zeker een mooi en goed product, ik denk ook het enige alternatief voor vele.
Waarom zou je je proxmox oplossing niet willen scripten? Is het klikken in een GUI dan zo'n belangrijke functionele requirement terwijl "we" steeds meer naar infrastructure as code gaan? Je kan het ook zien als een kans om weer een automatiseringsslag te maken.

Persoonlijk kom ik eigenlijk alleen nog maar in de Vsphere omgeving om de console van een systeem te bekijken als deze is vastgelopen of niet wil booten. De rest gaat via scripts/API's.
Voor 1 of 2-3 servers is dat bijna niet werkbaar om allemaal te scripten, bij grote omgevingen zou dit natuurlijk wel weer kunnen. Mits je beheerders hier ook weer mee om kunnen gaan.

Bij meerdere klanten, heeft het alleen nut, als het centraal beheerd wordt over klanten heen.
Dat is dus de reden dat veel leveranciers (inclusief vmware) over gaan naar subscription vorm.
Dan kan je dus niets anders dan maandelijks (of jaarlijks) geld neerleggen en is er geen keus meer voor geen support afnemen.
Ja, voor die bedrijven is zo'n zekerheid aan inkomsten voor een vooraf bepaalde contractperiode natuurlijk lekker. Maar voor mij als klant vind ik het een verschrikking. Elk jaar natuurlijk een prijsverhoging vanwege "indexering en nog een beetje" en je betaalt je op een gegeven moment blauw. En inmiddels zijn bedrijven er zo afhankelijk van dat ze eigenlijk ook geen keuze meer hebben. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de enorme vendor lock-in die je hebt als je in de Microsoft cloud zit, eenmaal erin kom je er ook lastig (bijna onmogelijk) weer uit.
Wel even het artikel goed lezen. Ze stoppen met de gratis versie, dus als je dit nu wilt draaien moet je een licentie hebben. Alleen omdat ze ook gestopt zijn met het partnerprogramma moet je die dus rechtstreeks bij Broadcom gaan kopen.
Heb je een licentie (zoals de meeste bedrijven wel) dan heb je support.
En voor support geldt: Behaalde resultaten in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, oftewel, mogelijk heb je nooit support nodig gehad, totdat je tegen dat ene dingetje aanloopt en dan plots support nodig hebt.
Dat klopt deels.

Ze hebben de contracten van alle partners binnen het huidige VCPP partner programma stopgezet. Dat konden ze doen omdat er een 90 dagen opzegtermijn aan verbonden was. Dat programma stopt volledig op 30 april.

Ze hebben op 5 februari het vervangende partner programma geintroduceerd genaamd "Broadcom Advantage Partner Program", wat invite only is geworden. Op basis van omzet in het vorige partner programma zijn een beperkte set partners uit het oude programma uitgenodigd om hieraan deel te nemen. Het nieuwe programma is volledig over per 1 mei.

Partner die niet in aanmerking komen voor het vervangende programma, moeten licenties afnemen via uitgenodigde partners.
Ja maar waarom hebben ze er dan uberhaupt in geinvesteerd? Ik zie ze met de huidige 'strategie' zelfs niet eens hun investering terugkrijgen. :? Ze waren niet verplicht om het te kopen ofzo. Daar moet toch een gedachte achter gezeten hebben (het is geen musk die maar wat roept en dan twitter koopt).

De strategie van 'opkopen en kapotmaken' heeft wel eens zin als je de concurrentie voor je eigen vergelijkbare produkt uit de markt wil trekken, maar dat heeft Broadcom ook niet.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 22 juli 2024 18:24]

Beetje onzinnig natuurlijk bedrijven kijken daar wel zeker naar, als ik het goed zie is dit gewon een herorientatie: ze gaan zich vooral focussen op de grote klanten. De vraag is idd hoeveel de kleine/gratis klanten nu wel degelijk opbrengen, kan goed zijn dat dit een grote kost is die weinig opbrengt en dus zonder problemen kan afgestoten worden.

Niet leuk voor die maar perfect begrijpbaar voor een bedrijf.
Volgens mij heeft Broadcom maar 1 plan met VMWare (en alle andere software die ze ooit hebben overgenomen) en dat is zo snel mogelijk, zo veel mogelijk geld losweken van de organisaties die het nog gebruiken.

Kijk voor de grap eens op de Broadcom site terug naar de product announcements van 2023. Ik lees alleen berichten over nieuwe SoCs en andere hardware, niets over software. Het is geen software huis, het is vooral een private equity club die toevalliig een sterke hardware tak heeft en met software vooral snel wilt cashen.
Just my 2 cents….
Iig doodzonde voor VMWare… ze gaan Symantec achterna!
De software tak van Broadcom valt onder de branch Computer Associates.
Computer Associates is inderdaad een afvalput zoals je omschrijft.
Zo snel mogelijk zo veel mogelijk geld genereren tegen zo min mogelijk kosten.
En dat is een zaak waar CA zichzelf al tientallen jaren mee bezighoudt.
Eerst als zichzelf, en later onder de vleugels van Broadcom.

Op zich is het natuurlijk de ideale strategie die veel bedrijven nastreven, maar CA gaat veel verder dan de meeste bedrijven doen.
Gratis bestaat niet meer. Prijsverhogingen hebben we al gehad, en zullen in de toekomst nog veel erger worden. Je moet echt niet verbaasd zijn als je over 2 jaar het dubbele betaald voor de helft van de dienst.
De kwaliteit van het product zal snel achteruit lopen omdat de ontwikkeling niet meer door de originele ontwikkelaars wordt gedaan maar door een stel nitwits van CA zelf.
Support zal ook snel tegen gaan vallen zodra alle originele support medewerkers eruit gewerkt zijn.
Ik heb dit in de afgelopen 25 jaar meermalen met diverse merken en producten zien gebeuren.
Het is zaak om zo snel mogelijk over te gaan stappen op een alternatief, want van dit product gaat echt niemand ooit meer blij worden.
Het is jammer dat een icoon als Vmware zo aan zijn einde moet komen, maar er zijn voor thuis genoeg alternatieven zoals HyperV en Proxmox.

Voor MKB is Vmware met dit model ook nauwelijks tot niet interessant meer en daar neemt Microsoft het marktaandeel graag over.
Volgens mij wordt HyperV inmiddels ook uitgefaseerd :/, of wordt in ieder geval niet meer meegeleverd met een server 2022. Hoe het precies zit weet ik niet helemaal, maar ik begrijp Microsoft sowieso nooit :z.
Klok-klepel.

Hyper-V rol zit gewoon in Windows Server 2022!
Maar er zit zo goed als geen ontwikkeling meer in Hyper-V en disk IO is nog steeds trager dan de competitie.
@powerboat

MS is gestopt met de gratis hyper-V server, tot server 2019 kon je een uitgeklede core server krijgen met Hyper-V welke je dus niet als gewone server kon gebruiken. Nu moet je dus altijd een licentie afnemen maar er is helemaal geen deprecation van Hyper-V.
Echter kan je wel bare metal nu de Azure stack HCI installeren dus sommige dachten dat MS zou gaan stoppen met Hyper-V echter dat is niet iets wat MS ooit aangegeven heeft.

@R3m3d7
server 2019
-shielded VM
-Storage Spaces Direct improvements
-two-node clusters
-encryption of virtual network traffic between VMs

Server 2022
-Nested Virtualization (AMD)
-improved NUMA support, optimized VM memory usage, and faster VM checkpointing
-Secure Boot for Linux
-VM groups
-Enhanced Storage Spaces Direct

Server 2025
-90% more IOPS on NVMe SSD (ik denk dat jij vooral op deze aan het wachten bent)
-NVMe over Fabric (NVMe-oF) support
-Storage Replica 3x performance improvement.
-GPU-P support for Hyper-V including support for Live Migration
-Certificate-based VM Live migration

Dat zijn zowat de belangerijkste maar er zijn er nog meer uiteraard dus Hyper-V word wel degelijk verder ontwikkeld al is het wel zo dat Hyper-V altijd wat achterloopt op de concurentie maar dat is niet hetzelfde als het staat stil.
Maar het is wel gewoon rete stabiel en tamelijk onderhoudsvrij. Zowel in de server variant als de 'kale' variant. Indien je het gewoon op een deftige bak met ECC geheugen zet, draait het bij mij al jaaaaaaaren zonder een enkele crash.
Proxmox op een NUC is wel van andere orde.
Maar Proxmox werkt gewoon prima op grote schaal, ik ken bedrijven die dat gebruiken voor 10.000+ VM's. Als je goede Linux admins in huis hebt is het echt een hele goede, flexibele en schaalbare schil rond KVM en de IO performance is een stuk beter dan Hyper-V. Het feit dat veel hobbiesten thuis Proxmox draaien betekend niet dat het niet voor grotere bedrijven ook een goede oplossing is. Je moet alleen wel accepteren dat je geen features als NSX hebt zoals bij vSphere.
Proxmox op een deftige bak werkt ook retestabiel, en is in dezelfde mate onderhoudsvrij (je zult de individuele servers in je datacenter nog wel af en toe moeten rebooten voor kernelupdates, natuurlijk, maar de virtuele machines hoeven daar niks van te merken).

Je kunt HyperV ook op een NUC draaien, maar ik denk dat je dan niet veel beter uit bent dan bij Proxmox.
Dat is helaas waar, maar wel een andere discussie ;)
Mee eens. Als ik via mijn Hyper-V server code fork, dan duurt dit flink wat langer dan met de dezelfde server die ik in Proxmox host. Is een grote code-base en de VMs hebben dezelfde hoeveelheid resources toegewezen gekregen. En de Proxmox node die de code server host heeft minder hardware beschikbaar dan de code server gebaseerd op Hyper-V.

Is ook niet de enige keer dat ik dit verschil heb opgemerkt (bij andere server software). Ook maak ik gebruik van een VM om contact te leggen met een VPN server voor remote werk. Via Proxmox kan ik via Forti in 1 keer inloggen op die manier. Met de Hyper-V VM ben ik vaak na de 3e of 4e poging zo gefrustreerd geraakt dat er wel eens een vloek ontsnapt.

Alle problemen en eigenaardigheden die ik tot op heden heb meegemaakt met Hyper-V, hebben bij mij de mening gevormd dat ik absoluut geen Hyper-V in mijn netwerk meer wil hebben. Zelfs al kreeg ik er geld op toe.

Proxmox is inderdaad leuk voor een klein bedrijf en prive doeleinden. Voor grote(re) bedrijven, zou ik toch eerder aan Open Stack denken. Zeker als het een gro(o)t(er) IT bedrijf betreft.
Toch niet goed gelezen? De Hyper-V server was "gewoon" gratis, als je geen Windows VM erop draaide. Dat kun je niet zeggen over Windows Server 2022 volgens mij.
Dat is niet wat Poweboat zei.
Server 2025 krijgt gewoon nog Hyper-V updates, dus verre van uitfaseren zou ik dat noemen.
@powerboat doelt op de losstaande (gratis) Hyper-V only versie van Windows Server:
nieuws: Microsoft brengt geen opvolger losstaande Hyper-V Server 2019 uit
-

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 18:24]

Volgens mij draait Azure op Hyper-V. Lijkt me erg stug als ze daar de stekker uit Hyper-V trekken
Nu is het wel zo dat Hyper-V en Proxmox qua techniek en robuustheid niet in de buurt komen van VMware. Leuk voor MKB, maar voor de grote jongens minder interessant. En daar legt Broadcom nu juist de focus op lijkt het.

Baal er erg van. Maar zie Azure Stack als een uitkomst. Kan ook super interessant zijn voor de grotere bedrijven.
Ik heb zelf jaren lang met VMWare gewerkt met mega dure licenties, nu werk ik een tijdje met Proxmox, oke toegegeven niet op zo grote schaal als dat ik met VMWare deed. Maar eerlijk gezegd is het tot nu toe net zo stabiel. Of ik er 1000den servers mee zou draaien, dat durf ik niet te zeggen. Maar een zooi VM's draait harstikke prima tot nu toe.

Ik vind altijd een beetje dat dure enterprise software heel erg opgehemeld wordt. Ja met alle support etc die je bij je mega dure licenties krijgt misschien handig voor de matige IT'ers die vaak in dienst zijn bij dit soort grote bedrijven. Eigenlijk leuk voor de ITers die alleen maar alles uitbesteden en vervolgens meer deze bedrijven aan het managen zijn i.p.v. hun handen gewoon vies maken.

Maar maak jij wel graag je handen vies en vind je met techniek werken wel echt leuk, dan kan je met opensource software een heel eind komen of soms zelfs verder dan met al die overpriced enterprise shit. Heb je een probleem vaak nog sneller opgelost ook dan je support desk in India.
Voor het segment waar ESXi in gebruikt werd, is Proxmox iig een meer dan goede vervanger. Veel zaken die in VmWare altijd al betaald waren, zitten standaard in proxmox. Zo werkt het HA gedeelte standaard prima en is het maken van backups met PBS ook erg eenvoudig.
PBS is niet gratis volgens mij.
Totdat straks de halve wereld het gebruikt omdat VMware te duur is geworden, dat zie ik ook nog wel gebeuren. Als ProxMox straks een aanzienlijk aandeel in de markt heeft ben je toch gek als je dat niet ten gelde maakt.
Die route daar naartoe is pecies wat marktwerking doet ja.

Maar volgens mij heeft vmware een eigen kernal en proxmox is open source want het draait op kvm
Pfft, vmware had vroeger ook gewoon een kvm kernel. Het is ooit gebouwd op basis van SuSE. Als je destijds onder de motorkap keek kon je heel specifieke SuSE config files/structuren vinden en clustering processen zien lopen. Maar goed, daar mocht niet over gepraat worden. Ze hebben daarna meen ik wel een hoop herschreven waaronder een eigen kernel.

Kvm is als hypervisor een prima produkt, RedHat gebruikt het als basis voor hun eigen virtualisatie en ook Nutanix AHV is kvm-gebaseerd.

Als het niets was dan was kvm in de afgelopen 10 jaar al lang een stille dood gestorven.
Proxmox (VE / PBS / Mail Gateway) heeft een AGPLv3 licentie. Als er iets zou gebeuren wat de community niet bevalt is een fork niet onwaarschijnlijk.
Dat Proxmox VE en PBS zonder betaald abonnement gebruikt mogen worden, dat was wel bij me bekend. Maar voor zover ik van de Proxmox pagina begreep, was dat de mail gateway niet zonder betaald abonnement gebruikt mag worden.

Proxmox en PBS bevallen me wel, dus zou ik ook wel eens willen zien hoe hun mail gateway software werkt. Echter is de toon op hun website anders zodra het deel bezoekt dat over de mail gateway gaat.
Denken in problemen ;-) Kom je ver mee, succes daarmee!

Voor nu is proxmox een toptool met alles wat je in feite nodig hebt. Net als de PBS die ze aanbieden werkt vlekkeloos.
Het was een commentaar op het feit dat PBS niet betalend is.

Maar het verschil is dat Proxmox open source is. Dus hun verdienmodel is support en dat is prima. Zo heb je nog bedrijven die heel wat bijdragen tot open source en het financieel prima doen door de support die klanten afnemen. Als ze echt zoiets als Broadcom zouden doen komt er gewoon een fork.
Gebruikt/heeft PBS ook iets van changed block tracking? (zoals VMWare: https://kb.vmware.com/s/article/1020128) Als je een beetje groot serverpark hebt, dan is zoiets namelijk echt noodzakelijk om de back-ups binnen een normaal window te halen.
ja, dirty block tracking of changed block tracking wordt ondersteund in PBS
Wellicht komt het overeen met ZFS deduplication, dat zit in iedergeval standaard in PBS + Versie controle
Zeg je nou dat enterprise ITers maar matige kennis hebben en daarom VMware draaien zonder te weten wat ze doen, omdat ze dan dure support hebben? Dat vind ik behoorlijk denigrerend.

Ik werk in Enterprise IT met klanten waarbij hun IT afdeling tienduizenden VMs moeten ondersteunen. Ja, er zitten zeker ITers bij die ESXi niet op de commandline kennen, maar vaak is dat voor hun werk ook niet van toepassing.

Tegelijkertijd zitten daar ook jongens die met PowerCLI, Ansible en Teraform dingen doen waar je oren van gaan klapperen. En die lachen om oplossingen zoals Proxmox. "Dat is LVT.." (Leuk Voor Thuis) zouden zij zeggen.
Ik heb zelf jaren lang met VMWare gewerkt met mega dure licenties, nu werk ik een tijdje met Proxmox, oke toegegeven niet op zo grote schaal als dat ik met VMWare deed. Maar eerlijk gezegd is het tot nu toe net zo stabiel. Of ik er 1000den servers mee zou draaien, dat durf ik niet te zeggen. Maar een zooi VM's draait harstikke prima tot nu toe.
Precies, het komt allemaal tegenwoordig op hetzelfde neer, dacht ik. Alleen de enterprise-oplossingen hebben als verschil hosting en/of support. Als je dat zal jeuken, dan is een gratis/goedkope oplossing prima.

Ik ben dan ook wel benieuwd wat @TumTum precies bedoelt met "techniek en robuustheid". Wat is er precies technisch superieur, en hoe is een dergelijke hypervisor precies robuuster dan een andere?
de grote jongens draaien ook al geen esxi. die draaien allemaal xen en met goede redenen dus heel erg is het niet dat dit pakket nu stopt

A: omdat docker een heeel groot deel van de functies heeft overgenomen
B: omdat proxmox voor de rest prima volstaat vook in lokale clustertjes etc
C: en dat terwijl de echt grote jongens waarschijnlijk xen zullen gebruiken of daar vroeg of laat naar overstappen zodra men het nieuwe VMware niet meer ziet zitten

[Reactie gewijzigd door i-chat op 22 juli 2024 18:24]

Vergeet Nutanix AHV ook niet. Wij hebben net een migratietraject van 700 VMs en iets van een PB achter de rug van VMWare naar Nutanic AHV en Nutanix Storage.
We zien meer en meer concullegas overgaan hierop.
Nutanix klinkt allemaal heel erg mooi, echter is het een bedrijf dat nog nooit winst heeft gemaakt en behoorlijk wat verlies maakt. Daar is ondertussen miljarden meer in geïnvesteerd dan dat het tot op heden heeft opgeleverd. Dat kan natuurlijk nooit voor altijd zo door gaan, op een gegeven moment zullen investeerders geld willen zien en dat moet ergens vandaan komen. Zal het door overname zijn of gewoon hogere tarieven rekenen wanneer men genoeg klanten geheel afhankelijk heeft gemaakt van Nutanix...

Heeft de overstap van VMware naar Nutanix te maken met de Broadcom overname/tarieven of heeft dat een technische reden? Of iets anders?

Bron:
Verlies: https://www.macrotrends.n...s/NTNX/nutanix/net-income
Omzet: https://www.macrotrends.n...arts/NTNX/nutanix/revenue
https://en.wikipedia.org/wiki/Nutanix
Wij draaien meerdere Proxmox clusters en VMWare clusters. Op sommige Proxmox clusters bedienen we meer gebruikers dan VMWare. Met VMWare meer en meer last (issues die ze bevestigen en waar geen oplossing voor is, met als antwoord, wacht op een volgende patch release maar we weten niet wanneer). Ik begin VMWare meer en meer beu te worden eigenlijk. Dus techniek en robuustheid, eerlijk gezegd: laatste tijd veel meer problemen met VMWare dan met Proxmox.

Features: goed, je hebt inderdaad features zoals SRM. Maar dat is echt voor de hele grote klanten, Meestal zie je een DR locatie waar dan snapshots naar genomen worden en die op die manier kan opgebracht worden voor als er echt een datacenter outage zou zijn ofzo.
Persoonlijk denk ik ook dat dit een compleet verkeerde beslissing van ze is. Ik heb jarenlang VMware gebruikt op school, wat mijn kennis en enthousiasme over het product in positieve zin deed beïnvloeden.

Het gat wat ontstaat is vooral op MKB, die net zo lief overstappen op een alternatief.
Zwaardere machines die draaiden toch veelal op betaalde licenties wegens de benodigde performance.

Wat ze nu doen zal heel misschien een paar miljoen extra omzet op jaarbasis genereren. (Onder de 10 vermoed ik)
Maar gelijktijdig in de long run zorgen dat techneuten juist met andere producten gaan werken tijdens een opleiding of kleine bedrijven waar ze aan de slag gaan.
Hiermee neemt de kennis van het product gewoon af en zal in op de lange termijn dit behoorlijke gevolgen kunnen hebben voor de adoptie in de belangrijkste markt, het grootbedrijf.

Alternatieve producten worden steeds proffesioneler. Proxmox is al jaren op weg om een steeds beter product te worden en zowat geheel azure draait op Hyper-V.

Deze keuze is dus echt gemaakt door mensen die financiële beslissingen nemen en verstand hebben van geld, maar waarschijnlijk niet geluisterd hebben naar de technische lagen onder ze.
Kijk eens naar XCP-ng icm Xen Orchestra.
Komt prima in de buurt van VMware.
Een groot deel van Azure draait op Hyper-V. Dus met de robuustheid zit het vast goed.
Niet helemaal:
The Azure hypervisor system is based on Windows Hyper-V.
Het lijkt dus daadwerkelijk een ander product te zijn, wat een bepaalde basis heeft.
Bron:
https://learn.microsoft.c...y/fundamentals/hypervisor
Ja Azure HCI, is want je ondertussen ook (middels subscription) kan afnemen voor on-premise

kost dacht ik 8 euro/maand per cpu-core (of "gratis" als je Microsoft Software assurance hebt)

https://azure.microsoft.c.../details/azure-stack/hci/
Serviceproviders zoals Contabo draaien meer VM's stabiel op Proxmox dan de meeste bedrijven die Vmware gebruiken verwacht ik zo. In die markt doet Proxmox juist qua techniek en robuustheid een stuk beter dan Hyper-V en VMware.

Het is meer dat VMware en in iets mindere mate Hyper-V zakelijke functies voor MKB en MKB+ bedrijven hebben die er voor zorgen dat het in die markt beter aansluit. Laat dat nu voor een groot deel juist de markt zijn die Broadcom lijkt weg te duwen.

Voor MKB en MKB+ wordt met deze actie AzureStack HCI (of Amazon outpost) interessant als je hybrid cloud hebt of wilt hebben. Als je on-premises wil blijven draaien, dan zijnProxmox en Hyper-V nu toch echt wel de go-to oplossingen.
Voor MKB is Proxmox ook gewoon een volwaardig alternatief. Ik ken genoeg middelgrote bedrijven die hun infrastructuur inmiddels hebben overgezet naar PVE.
Voor het meeste dat out of the box mist t.o.v. ESXi is wel een plugin beschikbaar
Een ander, niet gratis, alternatief is ook vx-rail van Dell. Je zit dan wel vast aan de specifieke hardware, maar de embedded poweredge hardware is dan wel gegarandeerd volledig "compatible" met de software en voorzover mij bekend kan je nog wel gewoon nieuwe vx-rail nodes (of hele clusters) kopen (itt gelijkwaardige esxi licenties). Voor liefhebbers van esxi/vcenter en de rest van het eco systeem een oplossing
(Note: hoewel ik bij Dell werk heb ik geen inside info mbt vx-rail)

[Reactie gewijzigd door Tonkie1967 op 22 juli 2024 18:24]

Vxrail is gebaseerd op de producten van VMware…
Hyper-V is niet echt voor thuisgebruik toch? Bij mijn weten heb je daar een dure serverlicentie voor nodig.

Als je Proxmox noemt, zou ik in diezelfde adem eerder TrueNAS en Unraid noemen. Die lijnen m.i. beter uit met thuisgebruik, hoewel ze in het bedrijfsleven ook gebruikt worden.
In Windows 10 en 11 kan je Hyper-V ook gewoon als extra feature toevoegen zonder extra kosten. Prima om zaken te testen of voor een gameservertje thuis
Klopt, maar je noemt het als alternatief voor ESXi, en dat is het niet als je Windows 10/11 als "host" gebruikt (in quotes, omdat ik best weet dat het geen host is maar Hyper-V de host wordt, maar in de praktijk / user experience kun je het prima zo zien).

Wat jij nu noemt, is meer een alternatief voor VMware Workstation/Player. Als het daarover ging, had ik wel VirtualBox genoemd, maar die heb ik bewust weggelaten omdat dat geen server is.
Het was een reactie op "Hyper-V is niet echt voor thuisgebruik toch? Bij mijn weten heb je daar een dure serverlicentie voor nodig.". Als deel van Win10/11 is het wel geschikt voor thuisgebruik. Voor zo ver ik weet is het dezelfde Hyper-V als die van een Server OS, geen idee hoe ESXi zich verhoudt tot VMWare Workstation/Player.
Zit toch ook "gewoon" in Windows 10/11 Pro?
Klopt, maar het gaat over ESXi, en dat is een server.
Geen liefhebbers van XenServer / XCP-ng hier?
HyperV is niet meer 'gratis' (voor zover het dat ooit al was). Microsoft heeft totaal geen interesse in de MKB markt getoond op dat vlak. Hun hypervisor loopt zover achter dat het investeren in de ontwikkeling om bij te komen, mijns inziens, niet de moeite waard is versus de eventuele winst die er te behalen zou zijn. Dus op dat paard zou ik niet wedden.

Proxmox is voor MKB ook niet interessant omdat zij, bij mijn weten, geen enterprise support model bieden. Dan ben je dus op jezelf aangewezen bij problemen

XCP-NG is de enige die echte business support biedt. Die heeft, denk ik, vrij goeie kaarten en een stabiel goed product. Voor basis virtualisatie is het prima.
Op het werk zijn wij ProxMox als alternatief aan het bekijken. Wij een "tiny shop" (3 ESXi hosts in 1 cluster). We zitten gelukkig niet vast met NSX/Horizon/Aria/ wat niet al . Voor ons is VMware vSphere in een HA omgeving. Ik zou durven zeggen dat aan onze virtualisatie-omgeving, niks complex is. Onze storage-eisen zijn ook erg laag kwestie van IOPS/throughput. Ook zijn we hoofdzakelijk een Linux shop dus er is wel wat kennis in huis van Debian. Dat allemaal maakt wel dat we relatief eenvoudig van virtualitsatieplatform zouden kunnen wisselen.

Ik heb nu al een POC draaien in onze omgeving op HPe gen8 dat we een paar jaar geleden refurbished hadden aangekocht. Draait (tot nu toe) perfect. We hebben ook een erg goed contact met een leverancier van refurbished HPe server materiaal. Als ik het vergelijk maak van PVE + Refurbished HCI (full flash) setup en van een klassieke compute/SAN (spinning rust) setup, zijn we op de klassieke weg net wat minder dan 10x zoveel geld kwijt. Exclusief de nieuwe prijzen van VMware die we nog niet weten, inclusief 8 mandagen ProxMox PVE training. Ook exclusief een support contract bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in Proxmox support.

Enige show-stopper voor de moment zou nog zijn dat Veeam vooralsnog geen proxmox ondersteunt . Het zou heel fijn zijn, mocht dat ooit native komen. ProxMox PBS bestaat ook maar heeft geen application aware backup. Ook is er geen goed alternatief voor SureBackup in PBS. Proxmox en veeam gaat zeker ook, maar dan moet je met Veeam agents gaan liggen klungelen. Het gaat zeker, maar ideaal is dat ook niet als je Veeam gewoon bent.
Die showstopper kan snel verholpen worden als er maar voldoende vraag is. Plugin en andere vendors slapen niet allemaal en zien wat er aan de hand is. Denk alleen dat ze een beetje afwachten wie er uit deze strijd overeind blijft staan omdat er meerdere aanbieders zijn zoals KVM, proxmox etc.
Vanwege Veeam ben ik bezig met Nutanix als virtueel platform.
Een aantal applicaties die we draaien zijn alleen supported op VMware en Nutanix. Proxmox valt dus voorlopig af al ben ik net gisteren thuis begonnen met Proxmox om mijn esxi hosts te migreren.
Zal niet lang meer duren kan ik je zeggen…
SEP Sesam ondersteund wel Proxmox; kan alles wat Veeam kan, vaak veel beter en heeft een veel bredere ondersteuning voor Hypervisors, databases etc
https://www.sep.de/sep-sesam/virtual-machine/
Op het werk zijn wij ProxMox als alternatief aan het bekijken.
<snip>
Exclusief de nieuwe prijzen van VMware die we nog niet weten, inclusief 8 mandagen ProxMox PVE training. Ook exclusief een support contract bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in Proxmox support.
Ik denk dat er nog wel meer mensen aan het kijken zijn naar ProxMox, maar wil je support bij ProxMox, dan betaal je daar ook gewoon voor:
https://www.proxmox.com/e...rtual-environment/pricing
En dan is de vraag, wat betaal je bij VMware via het nieuwe abo en wat betaal je bij Proxmox? Is dat verschil groot genoeg om een migratie+training te verantwoorden? Met natuurlijk de kanttekening dat je VMware nu niet meer als 'betrouwbare' partner kan aanmerken, wat stopt hen om over een paar jaar de abo prijzen te viervoudigen? Dergelijke acties ook voorbij zien komen in het verleden bij Logmein en Egnyte...
Enige show-stopper voor de moment zou nog zijn dat Veeam vooralsnog geen proxmox ondersteunt . Het zou heel fijn zijn, mocht dat ooit native komen.
Mijn eerste gedachte hier was: Totdat Broadcom de primaire VMware backup provider (Veeam) ook overneemt... Persoonlijk zou ik, mochten jullie daadwerkelijk besluiten om over te stappen naar ProxMox ook naar een alternatief gaan kijken voor Veeam backup, wellicht toch PBS, maar wellicht dat je er omheen kan werken (application aware backup):
https://forum.proxmox.com...se-servers-tmanok.107430/

Voor grote tokos die veel meer doen met VMware en daar veel meer van afhankelijk zijn, die zullen wel moeten om bij VMware te blijven, die hebben ook meer het geld ervoor. Maar ik verwacht eerlijk gezegd ook dat er heel veel bedrijven gewoon naar cloud VMs overstappen als dat kan (en voor velen kan dat ook gewoon).

Ik vraag me ook af wat VMware concurrenten gaan doen, ESXi was iets dat de prijzen voor de concurrentie in check hield, nu dat geheel wegvalt, zou ook daar wel eens een wildgroei aan prijsverhogingen kunnen gaan plaatsvinden (nu ze de mogelijkheid hebben)...

Ik ben ook benieuwd of VMware Workstation Pro uiteindelijk ook ergens op het choppingblock terecht komt (iets wat ik zo goed als dagelijks gebruik)...
Wij draaien sinds 4 maand Proxmox in een cluster met 3 bm's en een losse backup server ook proxmox.

Proxmox heeft betaalde support en dan ook de stable versie.

Bij bv Tuxis kun je uit een aantal type's support kiezen afhankelijk hoe ervaren jezelf bent met je team.

Wij hebben deze setup gekozen ipv ESXI , voordelen voor ons zijn
De support is per cpu, neem je bv een dikke AMD processor dan heb je zoals ons 3 basis support lic's nodig en ben voor iets meer dan 1000 euro per jaar klaar.

Ander voordeel is dat voor je test omgeving een oude server meestal geen probleem is zonder gedoe met beperkte drivers. Er zijn in NL betaalde opleidingen beschikbaar. De basis kun je heel goed uit zelfstudie doen YT is uw grote vriend hier. bv Jay's channel https://www.youtube.com/watch?v=LCjuiIswXGs
Ik mis even wat dit met het weggaan van de gratis versie van ESXi te maken heeft.

Voor MKB blijft, voor zover ik weet, vSphere Essentials (en Essentials Plus). Dat mikt op 3 a 4 hosts in een cluster. Dus je zou gewoon door kunnen draaien.
Mja, hier was ik dus al bang voor toen ik de eerste berichten las dat Broadcom een oogje had op VMware. Mijn hele homelab draait op ESXi. Ook gaat het internet, tv en de telefoon er doorheen. Kortom, het hele huis gaat plat zodra ik dat uit zet. In een vorige post hadden enkele tweakers mij al Proxmox aangeraden maar ik ben echt nog niet klaar om alles over te zetten naar een nieuw systeem waar ik nog geen kennis van heb. Het blijft natuurlijk nog wel even draaien maar moet er wellicht iets meer vaart achter zetten. Het is gewoon een puist werk en ik moet minimale downtime hebben.

Wel echt jammer. Ik was wel tevreden over VMware ESXi. Was leuk spul. Gebruik het al jaren. Maar eigenlijk had ik al over moeten gaan toen Proxmox beter werd. Het feit dat Proxmox open source is zou al reden genoeg moeten zijn. Ik wist echter niet dat het inmiddels al aardig bij ESXi in de buurt is gekomen wat functionaliteit betreft.
Mocht je het lastig vinden. Neem dan een kijkje naar xcp-ng icm XO (niet XOA). Deze heeft een ingebouwde tool om virtual machines vanuit ESXi daarnaartoe te migreren.
Hier ook ja. Maar ik vind wel dat met v8 er veel meer problemen zijn. Heb al een 3e keer mijn Vcenter moeten restoren na een update omdat het totaal niet meer werkte. Pas nog van 8.0 naar 8.02 en de hele vm startte niet meer door. Veeam restore naar een losse host wilde ook niet en Veeam support kwam erachter dat net in die host VMware aan het bokken was, een vpxa restart maakte de hele host onbenaderbaar. Naar een andere host ging gelukkig wel en heb ik de boel kunnen repareren. Dit heb ik met de voorgaande versies nooit gehad.

Omdat wij slechts 3 hosts hebben is een Essentials plus licentie nog aardig te doen, ik vrees echter dat dit het einde van VMware voor ons is omdat Broadcom allleen nog maar grote klanten wilt, net als destijds bij Symantec waar we slechts 20 licenties van hadden.

Ik ben nu aan het experimenteren met Nutanix, dat lijkt wel wat te worden, afhankelijk vd prijs.
vCenter restore? Je zet een nieuwe appliance op en zet daar je backup files op terug. Dat is de enige correcte manier.

het is logisch dat de vpxa moeilijk doet als de vCenter er niet is.....en idd er zijn wel wat problemen in 8 met vCenter, vpxa etc... er zit heel wat verandering in, niet zo stabiel als v7.

Als je in essentials plus zit kan je nog steeds naar de basis lic gaan van VMware. Nutanix werkt ook natuurlijk maar dan ben je ineens ook een hyper converged cluster aan het bouwen.
De enig correcte manier zou best kunnen en ik maak ook file backups vanuit vcenter, maar een restore met veeam is sneller en makkelijker en dat hebben we ook niet voor niets. Installatie van een nieuwe vcenter duurt ook best wel een tijdje.

Gelukkig merk je zelf ook dat v8 niet zo stabiel loopt.
Inderdaad is Nutanix een hci, maar over 2 jaar gaan we verhuizen en is de huidige omgeving afgeschreven dus een mooi moment voor wat anders.
als je al aan een 3de keer zit dat er een probleem is met een upgrade en je elke keer werkt met je Veeam magische restore moet je misschien eens overwegen om het op de juiste en enige gevalideerde manier te doen. er zit duidelijk iets mis in je systeem.
Het loopt wel, de update maakt het stuk. Dat is het probleem juist. Je kunt er niet meer op vertrouwen dat dit proces goed loopt. Eerste keer had ik wel een backup maar kreeg het door kennis tekort niet gerestored. Dus een nieuwe vcenter gebouwd. Later, bij weer een update ging het weer fout maar kreeg ik het gerepareerd via de shell. Nu maak ik voortaan eerst een snapshot, dan een reboot en daarna pas de update.
Met 7 werkte dit wel altijd vlekkeloos.
Ik heb de boel in m'n homelab ook gemigreerd van ESXi naar Proxmox. De verademing is dat Proxmox gewoon Debian met wat extras is, en je zelf de filesystems voor storage kiest (bijvoorbeeld ZFS) terwijl ESXi de hypervisor plus een vage non-standaard Linux met VMware FS. Je kunt disk images converten (daarbij maak je natuurlijk gebruik van backups). Sommige dingen als routing vond ik eenvoudiger in de VMware vCenter GUI maar under the hood moet je dat m.i. zoveel mogelijk met CLI leren.
Oh ja daar zie ik wel naar uit inderdaad. Ik ga maximaal gebruik maken van LVM ook. Ik vond het altijd jammer dat ik in ESXi via SSH niet zo veel kon doen. VMware moet veel weer op zijn eigen manier doen terwijl er hele mooie open standaarden zijn.
Ik weet niet wat voor features je nodig hebt in je virtualizatie (dus cluster, HA, resource pools, enz). Als het gaat om 1 enkele host waarop VM's draaien, dan zou je ook eens kunnen kijken naar KVM + libvirt + cockpit. Kun je via een webinterface VM's mee aanmaken en de state beheren en je kunt een console er naar openen om vms in te richten of te trouble shooten.

Heb je meer nodig, dan ziet Proxmox er inderdaad wel okee uit, maar dat is gelijk full-blown cluster beheer met HA en multi-user toegang.

(Als je meer RedHat minded bent, zou Ovirt nog een optie zijn).

Maar linksom of rechtsom: Een migratie traject is altijd een ellende.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 718943 op 22 juli 2024 18:24]

Mag ik vragen wat je alles hebt draaien in een huis omgeving?
Tuurlijk, is eigenlijk een verzameling van een hoop kleine dingen. Mijn router is dus een VM op het systeem. Daat staat een proxy server op voor ale domeinen die we hosten en de VPN server.

Daarnaast draaien er twee Debian VMs, eentje voor mij en eentje voor mijn vader. Daarop staan een hoop verschillende dingen. Mail en file server bijvoorbeeld. De huizen van familieleden hebben ook een eigen router die een vpn verbinding hebben met ons netwerk. Zo kan iedereen bij hun bestanden vanaf welk aparaat ze ook zitten. We hebben ook onze eigen nexcloud instantie draaien.

Dan uiteraard een docker server. Daar staat al helemaal veel op. Maar ook veel probeerseltjes die niet belangrijk zijn. Denk aan Jellyfin(Media server), Gitlab, synapse(Matrix server) en een aantal gameservers.

Een windows server voor de windows applicaties die we willen hebben. Is overigens ook voorzien van een eigen fysieke toetsenbord, muis en monitor en fungeert ook als workstation.

Verder nog wat kleine vm's zoals Manjaro waar ik met VNC gemakkelijk even een desktopje kan overbemen en een PXE server. Man die PXE server is geweldig. Nooit meer moeken met bootable usb's.
Ik zou niet te veel panikeren, hoe vaak update je jouw ESXi? Lijkt me dat je in jouw situatie tijd genoeg hebt om migratie te doen. Zet even een Proxmox VM op jouw ESXi en speel er mee 😉
Wij kijken ook naar Proxmox voor een tiental hosts, spijtig want we zijn al bijna 20 jaar VMware klant en kennen een aantal mensen goed die er werken. Jammer hoe je zo'n bedrijf kan kapot maken.
Ik update in princiepe binnen twee maanden zodra ESXi een update had. Mijn onderhouds moment is iedere eerste donderdag nacht van de maand. Voorheen deed ik het wel vaker maar ik had er niet altijd zin in.
Mijn hardware is inmiddels wel aan een upgrade toe. Wilde nog even de nieuwe generatie processors van AMD afwachten. Ga ik meteen over naar DDR5. Zodra ik dat systeem heb kan ik daar Proxmox op gooien en een beetje speulen inderdaad. Op deze manier kan ik dan ook mooi dingen overzetten. Dan is het uiteindelijk alleen nog maar de kast wisselen en ben ik maar kort offline geweest.
Je zou ook gewoon een VMUG Advantage abonnementje kunnen nemen. Kost je 200 euro per jaar. Daar krijg je een stapeltje home lab licenties voor. Broadcom heeft al aangegeven dat dit niet weggaat.
Jammer, ik gebruik dit nog steeds in mijn home lab. Handig omdat we het op het werk ook gebruiken. Ik kan gewoon VM's thuis voorbereiden en dan gewoon de files overpompen naar de ESXi op het werk. Omdat we op het werk een verrotte proxy hebben die installaties erg moeilijk maakt, is dat een prettige manier van werken.

Dit was ook een prima pad om IT mensen bekend te maken met de tooling, waardoor ze het uiteindelijk in hun werk ook graag gebruiken. Stomme zet om hiermee te stoppen, want het eet geen brood. Het verdient niks maar het kostte ook niks, en het stoppen ermee levert ook geen geld op. Het is niet alsof ik nu een ESXi abonnement ga nemen voor mijn homelab. Ik blijf het gewoon gebruiken (ik heb immers een permanente licentie) en als de tijd van ESXi 9.0 aanbreekt en ik dat echt per se nodig heb dan ga ik tegen die tijd wel wat anders zoeken.

Maar ik blijf het jammer vinden. Ik heb sommige alternatieven zoals proxmox wel eens geprobeerd maar ik vond het allemaal geen fijn spul.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 22 juli 2024 18:24]

Door de gratis variant hebben/hadden vele ITers en enthousiastelingen het thuis draaien, waardoor zij het zakelijk óók gingen gebruiken en dan is opeens een dure licentie nodig. Het stoppen van de gratis variant levert blijkbaar méér op dan het product te onderhouden, wat wel kosten had. ;) De tijd dat de ITer of enthousiasteling thuis dingen probeert ligt ver achter ons, dus ik kan dit besluit wel begrijpen, al vind ik het jammer.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 18:24]

Maar de gratis variant was niet meer dan een license met beperkingen.

De betaalde versie had gewoon meer unlocked.

Dus onderhoud lijkt mij gelijk?
Het os/product kan hierdoor toch de feature flags verwijderen en men krijgt dus een minder complex product? :) Nu is het immers altijd betaald en zijn alle features dus beschikbaar, ipv dat je nu rekening moet houden met uitzonderingen.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 18:24]

Nee zo werkt het niet. Ook met het betaalde produkt waren bepaalde functies in de licentie apart betaald.

Dus het 'onderhouden' van de gratis versie is niet extra ofzo.
De checks op wat voor licentie zijn toch niet meer nodig, aangezien iedereen per heden een licentie dient te hebben? Voor nieuwere versies zijn dergelijke feature flags dus wel degelijk niet meer nodig. Dus ik begrijp even niet waarom het zo niet zou werken. Hoe zou jij anders controleren of een bepaalde feature beschikbaar is voor de licentie die jij hebt of niet? :?

Wellicht dat niet alle feature flags verwijderd kunnen worden, maar een boel kan dus wel verdwijnen of versimpeld worden. En dat is waar het om gaat: het wordt hoe dan ook minder complex voor de ontwikkelaars.
De checks op wat voor licentie zijn toch niet meer nodig, aangezien iedereen per heden een licentie dient te hebben? Voor nieuwere versies zijn dergelijke feature flags dus wel degelijk niet meer nodig. Dus ik begrijp even niet waarom het zo niet zou werken. Hoe zou jij anders controleren of een bepaalde feature beschikbaar is voor de licentie die jij hebt of niet? :?
Voor de gratis versie had je ook een licentie nodig, dat is het hem juist.

Je kon die licentie gewoon gratis krijgen, maar je had hem nog steeds nodig. Het was gewoon hetzelfde produkt.

Dus er is helemaal niks veranderd aan het produkt zelf, het enige dat veranderd is dat je die licentie niet meer gratis kan aanvragen.
Je moet dan toch nog alsnog checken welke licentie iemand heeft? :? Dat komt niet uit de lucht vallen he. ;)

De gratis licentie had de minste features (en faalden dus de meeste feature flags op), vervolgens de betaalde die de meeste features unlocked en als kers op de taart voor bepaalde features dus een sublicentie. Nu kan die eerste check van de gratis licentie of de betaalde licentie dus weg en is er dus minder complexiteit.

Het is dus wel degelijk een versimpeling, dat ook een kostenbesparing met zich meebrengt (doordat het minder complex is). Als het wel geld opleverde, had Broadcom de gratis variant niet de nek hoeven omdraaien. It's that simple.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 18:24]

De gratis licentie had de minste features, vervolgens de betaalde die de meeste features unlocked en als kers op de taart voor bepaalde features dus een sublicentie. Nu kan die eerste check van de gratis licentie of de betaalde licentie dus weg en is er dus minder complexiteit.
Wow. 1 "if" statement weg. Dat gaat hun bottom line echt miljarden verbeteren ja :')
Als het wel geld opleverde, had Broadcom de gratis variant niet de nek hoeven omdraaien. It's that simple.
Het is volgens mij meer dat ze gewoon de hele markt niet meer willen. Ze willen alleen nog maar een paar hele grote klanten dienen en de rest kunnen opzouten.
Wow. 1 "if" statement weg. Dat gaat hun bottom line echt miljarden verbeteren ja :')
Dat hoeft niet per se 1 if statement te zijn. Sterker nog, ik mag hopen dat eea modulair is opgezet (zodat overlappende features ook maar 1 keer voorkomen in de codebase) en er dus een functie is om die licentie check te doen.

Met een enkele if statement is het in theorie ook af te vangen, maar zo simpel is het niet, omdat je er wel een boel flexibiliteit mee inlevert. Daarnaast is het de taak van de feature om te bepalen of het binnen de licentie valt, niet andersom.De reden daarvoor is ook best simpel: flexibiliteit. Als de licentie veranderd voor die feature (bijvoorbeeld naar een aparte sublicentie gaan) zou je anders veel meer aanpassingen en een grotere kans op fouten hebben.
Het is volgens mij meer dat ze gewoon de hele markt niet meer willen. Ze willen alleen nog maar een paar hele grote klanten dienen en de rest kunnen opzouten.
Tja, uiteindelijk gaat het dus vooral om geld, de gratis variant bracht dus niets op (of verwaarloosbaar) en kostte dus alleen maar, precies wat ik aan het begin dan al zei. ;)
De tijd dat de ITer of enthousiasteling thuis dingen probeert ligt ver achter ons, dus ik kan dit besluit wel begrijpen, al vind ik het jammer.
Ga eens kijken op /r/homelab, dan kan je genoeg mensen vinden die nog homelabs hebben draaien. Ook ik ben behoorlijk bezig met homelabs. Draait nu nog allemaal op ESXi8, maar ik heb al 1 server draaien op Nutanix AHV om te kijken of het wat is. Proxmox ligt niet echt lekker bij mij. Hyper-V komt m'n deur niet in.
Met het doel om te kijken of het zakelijk wat is zijn homelabs wel redelijk uitstervende, zij het langzaam. Heel veel (en eigenlijk steeds meer) wordt juist via Docker of Podman juist naar containers geduwd tegenwoordig en ook dat is een techniek dat zich intussen wel bewezen heeft, zowel zakelijk als in homelabs en kost een fractie van ESX.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 18:24]

Dan heb je alsnog niet gekeken op /r/homelab dus. Want daar zijn ze nog steeds vollop bezig met hypervisors.

Sure, Docker heb ik inmiddels ook draaien, maar docker heeft een GIGANTISCHE learning curve, die mij ook écht het weerhouden heeft om het jaren niet te gebruiken.
Dan heb je alsnog niet gekeken op /r/homelab dus. Want daar zijn ze nog steeds vollop bezig met hypervisors.
Ik zeg ook nergens dat het niet weinig gebruikt wordt, ik zeg alleen wel dat het uitstervende is, het wordt dus steeds minder.
Sure, Docker heb ik inmiddels ook draaien, maar docker heeft een GIGANTISCHE learning curve, die mij ook écht het weerhouden heeft om het jaren niet te gebruiken.
Die learning curve valt echt wel mee. Het is vooral onbegrip van de werking. Ik heb dat zelf ook wel zo gehad en in eerste instantie ook wel zo ervaren als een gigantische learning curve, maar achteraf valt het wel mee. Al doende leert men, dus doe je niets er mee dan leer je het ook nooit, is mijn credo.
Die learning curve valt echt wel mee
Bij jou wellicht. Ik heb er gigantisch veel moeite mee gehad om m'n workload om te gooien naar Docker. Hiervoor moest ik Docker eerst goed snappen, en dat heeft mij behoorlijk veel moeite gekost.

Dus zomaar voor anderen praten met 'dat valt wel mee', is niet helemaal acuraat.
Dat het stoppen van het gratis product meer oplevert valt nog maar te bekijken. Binnen een paar jaar hoor je dat het moeilijk is om mensen met vmware kennis te vinden. Dan wordt zo iets met dan ook nog een dure licentie snel afgebouwd als er een alternatief is.
“Broadcom schrijft dat VMware vSphere Hypervisor niet per direct niet meer beschikbaar is als download.”

Volgens de onderliggende link lijkt het _wel_ per direct niet meer beschikbaar.
Het is opzich nog wel beschikbaar, alleen kan je geen keys meer krijgen...
Wees iig zuinig op een key als je die nog hebt, want esx8 is in principe tot 2027 supported als in dat je updates ed krijgt.

Al loop je natuurlijk kans dat Broadcom/vmware eerder met hele vmware stopt/die 2027 datum eerder zet oid.

[Reactie gewijzigd door DDX op 22 juli 2024 18:24]

Je kan het ook niet meer downloaden op de VMWare customer portal helaas. Er staat dat ik geen entitlement heb voor deze download, dat was vroeger natuurlijk wel. Ik had nog niet de laatste versie gedownload dus dat was even balen.

Maar gelukkig kan je nog wel de hashes van de officiele download zien dus je kan het gewoon 'elders' verkrijgen en met de hash checken of er niet mee geknoeid is.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 22 juli 2024 18:24]

Ah dat is dan toch anders dan met de perpetual license keys voor vpshere (enterprise)
Als je daar een key voor hebt kan je gewoon nog de iso's downloaden.
Zolang je support contract loopt (SnS in VMware termen) op je perpetual contract heb je support en toegang tot keys / updates / etc. Na het aflopen van je support contract mag je de software blijven gebruiken, alleen geen support en updates meer.
Updates kan je gewoon binnenhalen hoor, dat zit verder niet gelinkt aan een supportcontract.
Alleen geen upgrades van 8 naar 9 als die uitkomt, daarvoor moet je je key updaten en heb je een supportcontract nodig.
Wellicht wel via de update optie van je vCenter appliance en vLCM repo. Downloaden van updates (ISO / ZIP etc) via de customer connect site betwijfel ik aangezien ze dan wel de entitlement kunnen controleren.
Net nog getest en kan gewoon VMware-VMvisor-Installer-8.0U2-22380479.x86_64.iso en VMware-VCSA-all-8.0.2-22617221.iso downloaden vanaf de vmware portal.
Support is verlopen, maar keys zijn nog gewoon geldig voor v8.
Bedankt voor de feedback 👍
De download is niet meer beschikbaar?
Maar als je nog een installer hebt van de gratis versie, kun je 'm wel nog gebruiken?

Ik ga toch maar eens kijken naar KVM.
Ja als je een installer hebt en een key dan kan je hem nog wel gebruiken.

Je moest namelijk een licentiekey aanmaken (gratis) op de VMWare site, en dat kan natuurlijk niet meer.

De installer is gewoon hetzelfde als de betaalde versie, het wordt de gratis versie gemaakt als je de key invoert na de installatie. Anders heb je alleen een 60 dagen trial. Door de key in te voeren krijg je dan een permanente licentie al verdwijnen sommige meer geavanceerde functies wel. Maar voor de meeste van die functies had je toch de (zeer dure) vCenter Server nodig.

Je kon daarmee dingen doen als automatisch failoveren als een virtualisatie host down ging ("vMotion"), dat werkte erg mooi. Maar in de gratis versie niet beschikbaar. Niettemin kon je er standalone nog erg veel mee.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 22 juli 2024 18:24]

De vraag is of het opzetten van nieuwe instanties ook mag licentietechnisch.
Nouja who cares... Als je het zakelijk doet kan ik me er nog iets bij voorstellen, maar een licentie was op zich altijd alleen maar voor 1 instantie bedoeld.

En voor thuisgebruik/homelab maakt het natuurlijk gewoon niet uit.
Zeg maar dag dag VMware, was zo'n mooi product vanaf het begin mee gewerkt erg jammer om er de komende jaren afscheid van te moeten nemen.

Maar goed, weer nieuwe dingen uitvogelen is ook leuk :P
Als het een mooi product is hoeft het niet gratis te zijn.
Soms draagt gratis bij aan hoe mooi een product is. Ik maak gebruik van veel gratis en vrije producten die erg mooi zijn, die ik niet zou gebruiken als ze niet gratis en vrij zouden zijn.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 18:24]

Dat is zeker waar, maar de verhogingen die je nu ziet gebeuren raken kant nog wal.
Ze weten gewoon dat grote bedrijven niet binnen een (paar) jaar zomaar over kunnen stappen, dat zijn flinke migraties. Ik heb er zelf geen last van, maar vind dit soort fratsen echt belachelijk en w.m.b. zou daar best een soort van regulering op mogen komen; als je een hoog percentage omhoog gaat, laat maar zien waarom en dan kan een onafhankelijke commissie bepalen of dat gerechtvaardigd is. (jaja, vrije markt blabla, maar we zien dit ook in de farmaceutische industrie en het is niet strafbaar...)
zou daar best een soort van regulering op mogen komen; als je een hoog percentage omhoog gaat, laat maar zien waarom en dan kan een onafhankelijke commissie bepalen of dat gerechtvaardigd is.
Over welke percentages (bevestigd) spreken we hier dan?
maar we zien dit ook in de farmaceutische industrie en het is niet strafbaar.
Waaneer gebeurde dat in be/nl?
[...]

Over welke percentages (bevestigd) spreken we hier dan?
Laten we zeggen 100% verhoging is de trigger?
Ik lees je vraag nog eens, volgens mij doel je op de verhoging die nu heeft plaatsgevonden.
Zoals gezegd, zit ik er zelf niet in, maar er zijn genoeg voorbeelden te vinden op o.a. Reddit, van fikse verhogingen tot wel 600%. Of ze waar zijn kan ik niet bepalen, maar gesteld dat ze waar zijn, dan is dat belachelijk in mijn ogen.
[...]
Waaneer gebeurde dat in be/nl?
Zie:
Het is lang niet de eerste keer dat een farmaceutisch bedrijf op deze manier gebruikmaakt van het patentsysteem voor medicijnen, zegt de gezondheidseconoom. Vaak heeft dat tot gevolg dat de prijs van het middel tientallen keren over de kop gaat. "Een iets kleiner doosje of een kleinere verpakking: er zijn honderden trucs die bedacht worden", weet hij.
https://eenvandaag.avrotr...-al-bestaande-medicijnen/

Ik zie overigens ook dat we in de EU hier al wel streng op zijn:
https://www.rtlnieuws.nl/...0-euro-medicijn-2-miljoen

[Reactie gewijzigd door DeMolT. op 22 juli 2024 18:24]

Mijn vraag ging over hoeveel broadcom de prijzen gemiddeld verhoogd hebben voor haar klanten.


EN je bron gaat bijna uitsluitend over zelfs buiten de EU bedrijven. ZIe niet in wat be/nl daaraan kunnen doen.
Broadcom is ook een US bedrijf, ik zeg niet dat wij als EU hier iets aan kunnen doen.
Meer in algemene zin dat er w.m.b. wel een regulering op zou mogen komen, de vrije marktwerking is in dit soort gevallen niet fair en kan w.m.b. gezien worden als machtsmisbruik; zoals eerder gezegd, het is niet zo simpel om even een ander product te gaan gebruiken voor enterprises.
In dit geval is het wel zo simpel , en ja groot project maar ik zie geen reden waarom de overheid plots zou moeten gaan bepalen hoeveel iets mag kosten.
Ik vermoed dat het meer om het algehele abbo model gaat. De kosten zijn enorm geworden en het kan best de vraag zijn of die kosten nog wel het doel waard zijn of dat er naar een alternatief gekeken moet worden.

[Reactie gewijzigd door pookie79 op 22 juli 2024 18:24]

Voor iedereen die wil blijven prutsen en er wat voor over heeft om bij te blijven. (of hun werkgevers)
VMUG Advantage geeft je 365 dagen trial licenties van (alle) VMWare producten voor 210 dollar.

Daarnaast HyperV is zowat gratis en proxmox, xcp-ng en kvm zijn gratis. Nu nog al die vendor locked enterprises zover krijgen dat te gebruiken.
Ben ik blij dat ik onlangs besloten had na jaren VMWare vSphere (gratis) te hebben kunnen gebruiken op mijn NUC om alles over te hebben gezet naar Proxmox. Op zich prima tevreden over vSphere geweest, zeker omdat het gratis was en moest doen wat het moest doen voor mij. Maar ik ben nu al helemaal fan van alles via de webinterface van Proxmox te kunnen beheren.

[Reactie gewijzigd door Tjeerd op 22 juli 2024 18:24]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.