Broadcom stopt met aanbieden doorlopende licenties voor VMware-producten

Nieuwe klanten kunnen vanaf deze week geen doorlopende licenties voor VMware-producten meer aanschaffen. Broadcom, dat het cloudcomputingbedrijf onlangs heeft overgenomen, zei eerder al op tijdelijke abonnementen te willen inzetten.

In een blogpost leggen VMware en Broadcom uit dat bestaande klanten met een doorlopende licentie toegang blijven houden tot de betreffende VMware-producten, maar dat deze optie verdwijnt voor nieuwe klanten. Ook het vernieuwen van een doorlopend Support and Subscription-abonnement en hybride aankopen in combinatie met een doorlopende licentie zijn niet meer mogelijk. De prijzen van bestaande abonnementen zijn volgens het moederbedrijf gehalveerd, maar er worden geen nieuwe prijzen genoemd.

Het stoppen van de verkoop van doorlopende licenties maakt deel uit van een overkoepelende simplificatie van het VMware-productportfolio, aldus Broadcom. De veranderingen voor het abonnementenmodel betreffen de volgende services van VMware:

  • Aria Automation
  • Aria Suite
  • Aria Operations
  • Aria Operations for Logs
  • Aria Operations for Networks
  • Aria Universal
  • Cloud Foundation
  • HCX
  • NSX
  • Site Recovery Manager
  • vCloud Suite
  • vSAN
  • vSphere

Broadcom nam het Amerikaanse cloudcomputingbedrijf VMware eind november over voor ruim 60 miljard dollar. Met de daaropvolgende herstructurering werd ruim drie procent van het personeel van VMware ontslagen. Vanwege de herstructurering neemt de Software Group-tak van Broadcom de VMware-naam over en worden bestaande producten en diensten anders ingericht. VMware was voor de overname ook al bezig met de overstap naar een abonnementenstructuur.

Door Yannick Spinner

Redacteur

13-12-2023 • 16:30

88

Submitter: nehal3m

Reacties (88)

88
87
45
4
0
29
Wijzig sortering
Ontslagen, afstoten en geen doorlopende contracten en alleen abonnementen.

Klinkt vanuit de enterprise als een business case om toch eens te initiëren om weg te gaan bij VMWare.
Nou ja zolang ze bestaande perpetual licenses respecteren en klanten in staat te stellen die met software onderhoud te kunnen blijven voorzien is natuurlijk niemand in zijn belangen geschaad lijkt me...
Helaas, vanuit een intern kanaal bij ons in het bedrijf, zie hieronder:

Alvast een aantal grote wijzigingen zoals nu bekend:
- Einde van het "perpetual" tijdperk. Volledige switch naar subscription-based licensing voor nieuwe licenties
- Geen mogelijkheid om support te verlengen van perpetual licenties die aflopen. Transitie naar subscripties wordt een vereiste om verder gebruik te kunnen maken van het product (en support)!
- Wijziging van socket-based licenties naar core-based licenties
- Simplificatie van het portfolio en wijziging van bundels
Tja.. dan wordt het toch maar eens tijd om naar Proxmox te migreren denk ik zo of niet? :+
Ik krijg de afgelopen tijd best veel (imo) spam e-mail berichten van VMware zoals "Please come back!" en "We miss you!" en zo.. bah bah.
Nee doe mij maar Proxmox, kan je veel meer mee en is gewoon 100% gratis. Geen cores of VMs of users limieten. (Enterprise) licentie is optioneel.
Ik wil niet negatief overkomen, maar ik hoor zoveel mensen goed praten over Proxmox, is dit meer underdog mentaliteit of is het echt zo goed?

Zelf heb ik het afgelopen jaar een paar keer geprobeerd maar het is werk om proxmox stabiel te houden voor mij, vmware kan vooral in multiuser omgeving zichzelf beschermen tegen een slechte dag of medewerker. Het blijft stabiel en beheerbaar (folders in je vm-tree is wat ik in alle andere hypervisors mis + vapps).

Nou draai ik thuis Xen Orchestra en daar is het beheerbaar minder fijn als vmware en proxmox (XO heeft een UI/UX probleem waar ze inderdaad aan werken) maar ik heb wel vertrouwen dat de server na 100 dagen net zo stabiel draait als de eerste operationele seconde.

Maar toch blijf ik elke keer Proxmox een keertje proberen om te kijken waarom mensen er zo goed over praten, al komt het nooit verder als een devbox, ik persoonlijk kan het nog niet als een prodbox vertrouwen.
Proxmox is leuk voor een kleine cluster of wat speelgoed. Maar verre van dezelfde functionaliteit als bv VMware.

- Ik denk bv aan block storage support (shared storage moet NFS/ceph zijn).
- HA is veel te basic. Zonder veel logica.
- Upgrades kunnen niet altijd zonder vm reboot.
- Geen DRS.
- Vlans is gewoon /etc/network/interfaces knoeien. Leuk voor 2 Vlans, crap voor +100 Vlans
- Amper network QoS opties
- 1 interface per cluster, geen multi cluster UI

Leuk speelgoed, maar niet voor grote setups.
oVirt is/was bv stukken beter. Helaas stopt redhat hiermee.

En ga zo maar door.
Punt is dat Proxmox "gewoon Linux" is met een schil eromheen, je kunt dus eigenlijk alles.

Ze zijn hard aan de weg aan het timmeren, zo ook aan HA, DRS.

Upgrades kunnen altijd zonder vm reboot, zolang je compute en storage beschikbaar hebt.

Vlans hoef je niet aan te maken in /etc/network/interfaces, ik denk dat je dan voor elk vlan een losse bridge hebt gemaakt? Als je een vlan-aware-bridge maakt, kun je de vlans gewoon instellen op je VM, in de GUI.

Ze werken overigens ook hard aan SDN, VXLAN en EVPN behoort nu ook tot de mogelijkheden.

Amper netwerk QoS opties? Je kunt prima de netwerk kaart rate limiten tegen bursts en bandwith limit, wat zoek je precies?

Multi cluster, eigenlijk vCenter is inderdaad iets wat (nog) ontbreekt, als het goed is zijn ze daar wel mee bezig.

Source: beheer / bouw meerdere grote clusters.
Bedankt voor je respons :)

Het is inderdaad gewoon Linux, en bij opensource kun je inderdaad alles .. Maargoed, alles zelf bouwen kost (veel) tijd.

Klopt dat development goed vooruit gaat, maar veel dingen zijn er NU nog niet.
Leuk dat het er in de toekomst aankomt natuurlijk. Maar eerst zien, testen en dan geloven.

VLAN's kan je idd op vlan-aware bridge zetten. Maar het blijft beperkter dan bv VMWare, waar je management van VLAN's perfect in de UI kunt doen. Duidelijk kunt zien welke VM's in dit network zitten, limitaties kunt instellen per network (en niet per VM), etc.

En het grootste gemis vind ik nog steeds dat block storage/iSCSI niet mogelijk is. Dat is gewoon een no-go.
Ja, eens, ik snap wel wat je bedoelt! Wellicht ben ik wat biased 😆, moet ik zeggen dat als ik af en toe in vCloud Director aan het werk voelt het andersom dan weer mega omslachtig voelt.

iSCSI kan wel toch? Het staat er als optie tussen, ik heb het nog nooit gebruikt overigens.
iSCSI kan met een 1:1 mapping voor VM disks.
Dus 1 iSCSI LUN -> 1 VM disk.

Maar eigenlijk wil je een grote LUN waar je meerdere VM disks kan induwen :)
En met die vmWare Broadcom acquisitie wordt Proxmox alleen maar groter, sterker & beter denk ik. Ze zullen er alleen maar extra klanten bij gaan krijgen waarmee ze extra ontwikkeling kunnen financiëren om het product meer geavanceerd & volwassen te maken. En als Proxmox niet de aangewezen oplossing gaat bieden kan het ook een versnelling initiëren naar nieuwe technologieën zoals Kubernetes en of workloads versneld naar de cloud brengen.

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 22 juli 2024 16:15]

Draai inmiddels al jaren Proxmox zowel zakelijk als prive, draait hier rete stabiel en met CEPH storage kun je er een mooi cluster meebouwen.

Eigenlijk nooit stabiliteitsproblemen gehad.
Ik heb de meest recente VMware in een home lab draaiend gehad, en ken Cloud Foundation van werk. In de thuissituatie ben ik overgestapt naar een proxmox cluster. En zoals het eruit zie zal ik voorlopig nooit meer terug naar VMware gaan.

Ik heb 2 NUCs, met i7-10710U CPU's, 64GB geheugen en SSD's in cluster mode draaien, met als witness node een raspberry pi 3, die ook nog eens dienst doet als fallback DHCP en DNS node. 6 VM's draaien 24/7, en regelmatig spin ik een aantal andere VM's op. USB devices doorgelust van de host naar de guests ten behoeve van m'n domotica.

Ik heb echt nog nooit problemen gehad met dit cluster, en ben 100% tevreden. Kan het iedereen aanraden.
Ik draai het ook al jaren in mijn homelabs (meerdere locaties) en heb het ook zakelijk gedraaid. Dat gezegd hebbende zijn mijn usecases ook niet zo uitgebreid: geen honderden concurrent users, vdi en zware enterprise deployment.

Plus het feit dat ik vooral debian/ubuntu draai, dus dat debian de base is voor proxmox is ook een pre, qua bekendheid. En ik heb er complete vage tweaker shit mee uitkunnen halen als virtuele gamebakken, jaren voordat jongens als microsoft en google zich bezig gingen houden met "cloud-gaming". Dat kreeg ik op mijn ESXi toch niet voor elkaar.
Persoonlijk wou ik mijn home-PC virtualiseren, en had initieel gekeken naar ESXi omdat ik daar al bekend mee was. Uiteindelijk is die afgevallen vanwege de vCPU limitatie en het feit dat VMWare gewoon niet aan passthrough doet; ik wou immers GPU en USB controllers doorgeven aan die windows VM.

Gebruik Proxmox nu een paar jaar en ben er erg tevreden mee. Ben nog niks tegen gekomen dat ik er niet mee kon doen, al is het soms wel ff wat uitvogelen.. maar ja daar is het dan ook een homelab/hobby voor natuurlijk. Het grootste voordeel mijns inziens is dat het in feite gewoon een jasje omheen Debian + KVM is. Niks proprietary, gewoon lekker open-source. Heb je iets specifieks nodig voor je use-case? Dan maak je het gewoon zelf. :P

Heb zelf nog niet echt veel gespeeld met clustering of HA, dus kan daar minder goed over oordelen, maar als hypervisor doet het dik prima wat het moet doen mijns inziens.
Nou draai ik thuis Xen Orchestra en daar is het beheerbaar minder fijn als vmware en proxmox
Bedoel je hiermee dat het beheer minder fijn is dan VMware en Proxmox? Of is het wel beheerbaar, maar minder fijn dan (...)?

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 22 juli 2024 16:15]

Puur op ux je kan rechten etc zo goed als hetzelfde behandelen. Weinig gemakken die je mist. Maar het is echt wel een UI waar niet op UX is gelet (of verkeerde verwachtingen). Ze zijn er op de achtergrond mee bezig, hier een blog:
https://xen-orchestra.com...design-for-xo-and-xolite/

Wel heeft Xen niet de features die vmware soms als keuze maakt (rechten en limieten per folder, vapps) maar daar is om heen te werken. Het rechtensysteem en vooral het benamings systeem is fijn om mee te werken en kan altijd een nette oplossing bieden, Xen heeft net zoals VMWare de juiste abstractie bij vm's niet tot de processortype alles instellen maar gewoon kunnen vertrouwen op de kwaliteit van de hypervisor en snel doorklikken tot een draaiend os. Daar is het less is more vaak de beste oplossing om geen problemen te genereren.

Wat ik wel echt super fijn vindt in Xen is hoe ze netwerk doen. Mensen die vm's opgooien hoeven niet de infra te kennen, je hoeft niet te weten welke vlans er zijn, een goede seperation of concerns is hier mogelijk. Je krijgt een netwerk lijst met namen en kiest welke nic met welke netwerknaam gekoppeld wordt, en kan ook hier netjes allemaal met rechten werken.

Ook zit er ingebouwd een goede taskrunner en backup systeem (incl backup testing) dus je kan goed automatiseren voor makkelijker beheer. Backup betrouwbaarheid is nog goed maar ik kan natuurlijk geen commitment maken of dit een beter backupproduct is als veeam, ook heb ik geen vergelijkende onderzoeken bekeken, het heeft backup of je het vertrouwt is aan je eigen.

Wat wij ook veel gebruiken en wat in Xen ook zit is het self service systeem. daar kan je een versimpeld digibeet proof ui opzetten zodat iedereen een vm op kan gooien op je server zonder dat je ze veel rechten moet geven of dat ze teveel resources kunnen opslokken.
https://xen-orchestra.com...rver-self-service-portal/
Wat kan Proxmox tegenwoordig zoals meer dan vSphere? Ik moet eerlijk toegeven dat het even geleden is dat ik er naar gekeken heb, maar destijds was het qua feature set echt minderwaardig aan vSphere en volgens mij zelfs aan Hyper-V :o
Microsoft heeft de gratis hyper-v de nek al omgedraaid. Daar is de laatste 2019 van, geen plannen om dit te gaan upgraden. Nee koop maar gewoon windows server en installeer daar maar hyper-v op
Ik had dat ook niet direct over de gratis versie, maar ook daar is dat wat sterk aangezet. Immers is er gewoon nog tot 2029 support, en zou je dus zelfs met een gebruikelijke lifecycle van +-5 jaar, nu nog gewoon nieuwe deployments kunnen doen (wat ook zeker nog gebeurt).
Hyper-V server was dan eigenlijk ook gewoon een server core-installatie met hyper-v rol.
Voor niet al te grote omgevingen ben ik nog steeds van mening dat een Hyper-V cluster helemaal niet gek is, met name omdat je bij gebruik van meerere Windows VM's waarschijnlijk ivm de licenties toch al datacenter licenties nodig hebt.
Als je merendeel *nix achtige VM's zijn lijkt proxmox een hele goeie keuze.
Nutanix AHV is duur en lekker schaalbaar. Kijk naar diverse grote bedrijven zoals ATOS hoe lekker dat gaat met diverse overheden. NOT
Misschien ligt dat wel aan ATOS ;-).
Heel veel ligt aan ATOS... Ze denken dat ze alles weten.
En dat is precies waar we nu tegenaan lopen. VMware heeft op magische wijze ineens vertraging opgelopen met het verwerken van bestellingen en gaan dat dus ook niet meer doen nu waarschijnlijk. (besteld voor overnamedatum)

Dat per core model gaat ons ook flink meer geld kosten denk ik met 32-core servers.
Dit soort dingen hebben wij vorig jaar al gemerkt met onze renewals. 8 maanden voor het verlopen begonnen en ook uit 2 channel partners waarmee wij naar oplossingen keken terug gekregen dat alle vertraging uit VMware kwam. Heeft uiteindelijk zo lang geduurd dat ze tegen ons zeiden van je ELA is afgelopen dus je moet nu alles opnieuw kopen als je niet alles wil verlengen (in ons geval was dat zo; wij wilden NSX niet verlengen).

Daar hebben we dus de bedrijfsadvocaat opgezet en een stevige blafbrief gestuurd. Uiteindelijk heeft VMware EMEA management ingegrepen maar het proces gaat al een tijd niet van harte. Vertragingspolitiek sinds ze in de overname met Broadcom hebben gezet is echt stevig aan de dag geweest.

Waar ze overigens ook mee gaan stoppen (en dat staat niet in het artikel zo zeer) is de verkoop van de losse componenten (producten à la carte). Alles wordt minimaal 1 van 2 bundels: Of VMware Cloud Foundation of VMware vSphere Foundation.
A reduction of the Division's product portfolio to two products:

- The Cloud Foundation hybrid cloud suite, with subscription license list price reduced by half, and with "higher support service levels including enhanced support for activating the solution and lifecycle management." It's unclear exactly what price the Division is using as the basis for its half-price claim;

- vSphere Foundation, a cut of VMware's core virtualization stack that adds "intelligent operations management" – presumably elements of the Aria suite. VMware vSphere Standard and VMware vSphere Essentials Plus will remain on sale "for deployments with more limited requirements";

Optional add-ons for the two products mentioned above, including storage, ransomware and disaster recovery service, and application platform services, with "additional advanced services and offerings" including Private AI, available soon;
Uit een ander artikel:
But Tan doesn't want customers to buy bits and pieces of VMware's portfolio. He intends to have more of them buy Cloud Foundation – which includes compute, storage and network virtualization, plus multi-cloud management and automation.

Tan described VMware as having practiced "very loose component sales in the past, particularly on compute only." Changing to sales of Cloud Foundation will mean customers pay more – propelling VMware revenue towards Broadcom’s goal of adding $8.5 billion of pro forma EBITDA within three years of the deal closing. The CEO predicted the shift to Cloud Foundation sales alone should see that number in sight by the end of Broadcom's 2024 financial year.
Bronnen:
Broadcom to divest VMware's end-user computing and Carbon Black units
Broadcom re-orgs VMware into four divisions – none of which mention end-user compute products

[Reactie gewijzigd door Clueless op 22 juli 2024 16:15]

We zijn eerder al gestopt met vSAN omdat de licentie pricing niet concurrerend meer was met HPE en Dell SAN oplossingen. Volgende ronde kan zomaar Hyper-V cluster worden ipv VMWare als dit zo doorgaat zelfs met migratiekosten meegerekend op 5 jaar totaalprijs.

Waar zijn die mee bezig echt, met VMWare 5.5 was het nog super performance met vSAN aan scherpe prijs.
Het nare is dat vmware je daarmee ook hardware keuze gaat beïnvloeden:
10 snelle cores met wellicht hoog energie verbruik wordt licentie technisch beter tov bv 20 efficiënte maar tragere cores.
Dat is het hele model daarachter want ze willen je een totaal oplossing verkopen en dat draait alleen fijn op specifieke nodes (is al 5+ jaar de strategie)

Voor simpelere workloads hebben ze wel afwijkende oplossingen als "scale out" wat zich richt op specifieke workloads (in deze HPC nodes).

Al met al lijkt dat hetgeen wat ze zich op gaan richten. Grote partijen met uniforme hardware ipv de hele markt

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 22 juli 2024 16:15]

We konden op ons bedrijf anderhalve maand geleden al geen nieuwe stukslicenties voor Vmware Workstation kopen hoezeer we er ook achteraan belden. Nu is eindelijk duidelijk wat hierachter zat.
Ik ben een leek op dit gebied, maar hoe kan een perpetual license aflopen?
De licentie zelf niet, maar de ondersteuning op het product wel. Daarmee wordt je product feitelijk waardeloos.
Misschien iets uitgebreider uitgelegd, het onderhoud geeft je recht op de nieuwste versies. Als je onderhoud stopt hou je voor altijd recht op de versie(s) die beschikbaar waren ten tijde van stoppen onderhoud.
Wil je upgraden met een perpetual license zonder onderhoud, dan moet je in ieder geval opnieuw de perpetual licentie kopen (om de nieuwe versie te krijgen) evt aangevuld met weer onderhoud.

Omdat product support op enig moment stopt wordt die perpetual licentie zonder onderhoud eigenlijk niet meer inzetbaar na afloop van support (in de zakelijke markt).
bijvoorbeeld een nieuwe software versie, waarvoor geen perpetual license meer is, vervolgens gaat de oude versie end of support.... dan ben je als bedrijf toch snel uitgespeeld, want je wil meestal wel een vorm van support voor de software die belangrijk is voor de bedrijfsvoering
Anoniem: 334725 @jax128513 december 2023 17:09
Word het tijd voor KVM/Qemu of gaan we met zijn allen dezelfde fout maken?
Als ik kijk naar het verleden (de afgelopen 25+ jaar VMware) dan hebben ze al tig keer drastische (en prijzige) wijzigingen gemaakt aan het licentie/verdien model. Tot op heden gebruikt het gros van de Enterprise nog steeds VMware en ik zie dat voorlopig eigenlijk ook niet veranderen.

Ik verwacht dat het kiezen van een alternatief, het opleiden van personeel en de uiteindelijk migratie veel meer gaat kosten dan een maand/jaar abo voor whatever oplossing men kiest. Sure, dat is een eenmalige kostenpost. Maar een lang doorlopende kostenpost is personeel, neem hoeveel mensen er VMware kennis/ervaring/certificatie hebben en zet dat tegenover mensen die datzelfde hebben met een ander systeem in de MKB/Enterprise (thuis servertjes tellen absoluut niet mee). Dan zal je zien dat de pool van VMware specialisten een heel stuk groter is, dat maakt ze ook goedkoper.

Dan zie ik eerder een toekomst van dat men virtualisatie software geheel dropt en men naar zaken gaat als MS Azure en AWS, dat gebeurd nu al bij veel enterprises. En voor de paar servers die niet van on-premises weg kunnen, zal men of nog prima een VMware abo willen afnemen of geheel overstappen op baremetal...

Bij VMware blijven is echt niet een 'fout', in business spelen immers een heleboel meer zaken mee dan puur de kosten van de software licenties...

Sidenote: Ik ben geen VMware expert, maar de afgelopen 25 jaar wel er vaak mee moeten werken. En het gebeurd vaker dat men iets anders dan VMware wil deployen omdat het 'gratis' is, mijn eerste vraag is dan, ben jij een expert in systeem xyz en wie is de backup die ook die expertise heeft? Tot op heden heb ik daar nog nooit fatsoenlijk antwoord op gekregen, zeker als je verder uitvraagt en de 'expertise' gaat over het algemeen niet voorbij het thuisservertje...
25+ jaar VMware. Ik denk dat je even opnieuw moet tellen.
VMware Inc. opgericht in 18 February 1998, dat is meer dan 25 jaar geleden. Sure, hun eerste product stamt uit mei 1999 (VMware Workstation), maar ik heb het over het bedrijf VMware, niet de specifieke software.

Bron:
https://www.californiaexplore.com/company/2069963/vmware-inc
https://web.archive.org/w...om/products/products.html

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 22 juli 2024 16:15]

je spreekt nogthans als een expert van de afgelopen 25j... "vaak mee moeten werken de afgelopen 25jaar" :)

sidenote, ik was beta tester vanaf ESX2, VCP3 en had dan al wat GSX draaien in testopstellingen en dit om Stratus te vervangen in Enterprise omgevingen.. Heb het BE VMware team weten groeien van toen ze met 3 personen waren tot heden. In een enterprise omgeving met enkele 1000sock lics en xPB aan data, Ja sommigen spreken graag iets uit over ervaringen in de "25+" jaar :)

[Reactie gewijzigd door d3x op 22 juli 2024 16:15]

je spreekt nogthans als een expert van de afgelopen 25j... "vaak mee moeten werken de afgelopen 25jaar" :)
Nee, nu niet quotes door elkaar halen 25+ jaar gaat over het bedrijf, 25 jaar gaat over de software. Gezien wanneer VMware Workstation beschikbaar kwam, hoe snel we dat in handen hadden, dan praat 24 jaar en 8 maanden zo lastig... En ben absoluut geen VMware software expert, ik loop al 45+ jaar dagelijks, maar dat maakt me nog geen loop expert. Wellicht het enige waar ik mogelijk even een expert in ben geweest was qua VMware was licenties, wanneer ze weer de licentie/prijs structuur veranderde... ;)

En "Heb het BE VMware team weten groeien van toen ze met 3 personen waren tot heden." heb je al het personeel zelf geproduceerd, afhankelijk van hoe groot dat team nu is, zijn dat best veel kinderen... O-) Ze ingehuurd als HR lid of als manager van de afdeling? Of heb je ze in de breedte laten groeien als medewerker van kantine? De verkoopafdeling? Support kan het niet wezen, want dat lijkt alleen maar Engels talig te zijn volgens de VMware site...
mooi antwoord, mooi zielig persoon ben jij.... ga nog 25j langer kauwen op je zielig tweakers profiel.

het typische profiel dat overal denkt iets van te weten en op moet antwoorden terwijl ze totaal geen idee hebben ..... een dikke :+ ben jij

Het typische tweakers profiel dat een workstation licentie heeft , een fuse of een home nuc esxi servertje en dan alles weet over zo een bedrijf.om commentaar te geven.

[Reactie gewijzigd door d3x op 22 juli 2024 16:15]

Hmm... Als ik het gehinnik zo hoor, is het Belgische VMware 'team' geschronken naar anderhalve paardekop... }:O :Y)
jij hebt duidelijk tijd te veel en kennis te weinig. Maar het oogt natuurlijk leuk voor jezelf om hier op een website wat de held uit te hangen.
Ik kop hem in: dezelfde fout maken. 🤷
De tijd om van VMware weg te gaan is al jaren geleden. Maar als je een groep admins hebt die enkel maar knoppen kan klikken is Proxmox + de duurste support optie (waar ze dus nagenoeg de installatie en configuratie voor je doen) eigenlijk VMware voor een tiende van de kost.
Je doet nou net of Broadcom het enige bedrijf is dat zo werkt.
Met de steeds krachtiger wordende CPUs is per socket licenseren een "dure" aangelegenheid voor leveranciers. Microsoft doet al jaren hetzelfde door naar een Core bases model over te stappen. Daar is ook niet iedereen massaal bij weggerend. Ook bij bijv. Veeam zie je een beweging naar instance based licenties. Niet de hardware maar de workload bepaald je licentie.
In cloud omgevingen is alles gebaseerd op abonnementen. Nu beweegt VMware die kant op en is de wereld te klein.
Ik doe helemaal niks, ik som alleen op wat voor informatie ik door heb gekregen binnen onze organisatie. Welke conclusies jij daaruit trekt laat ik het midden.
Naar wat dan juist is de vraag natuurlijk.

Je geraakt ver (heel ver) met een open source stack gebaseerd op Xen/libvirt/KVM/Qemu, maar krijg dat er maar eens door in een groot bedrijf.

Veel dingen zijn ook lekker vendorspecifiek, als in: VMWare had veel "toffe" features die iedereen nu nodig heeft. Dus ik vrees gemakkelijker gezegd dan gedaan, en we zullen zien wat er overblijft van het clienteel in de komende jaren. Mijn gok: 90% blijft indien VMware niet gewoon slecht wordt verder ontwikkeld.
Naar wat dan juist is de vraag natuurlijk.

Je geraakt ver (heel ver) met een open source stack gebaseerd op Xen/libvirt/KVM/Qemu, maar krijg dat er maar eens door in een groot bedrijf.
Mijn gevoel is dan ook dat ze zich steeds meer en meer gaan richten op de grote bedrijven.
Genoeg grote bedrijven gebruiken bijvoorbeeld Openstack, zelfs de overheid met ODC-Noord. Dus het kan wel. Maar inderdaad VMware heeft goed spul.
Voorlopig zal het merendeel van de bedrijven inderdaad blijven hangen bij VMWare omdat ze niet anders kunnen op korte termijn.

Maar je zal zien dat langzaam maar zeker een deel zal verdwijnen.

Ik heb hetzelfde gezien met andere producten die door Broadcom opgekocht zijn.
De markt voor die producten is nu duidelijk kleiner na een aantal jaar Broadcom.

Ik denk dat de 90% die je noemt optimistisch is gebaseerd op eigen ervaring met Broadcom.
Anoniem: 718943 @rubenvb13 december 2023 20:35
Op zich werkt RHV/RHEV op Ovirt niet slecht. Het is geen VMware, maar dat merk je dan ook wel in de portemonnee.
Wij draaien nu een jaar of twee op Nutanix, na 13 jaar VMWare. De migratie ging heel soepel en, hoewel er altijd wel wat dingetjes* zijn, draait het echt fantastich.

Onze omgeving is verder niet zo heel spannend hoor: 4 nodes in een cluster met ongeveer 100 Windows Server VMs.

* hoezo moet ik een VM rebooten om een DVD-drive toe te voegen? :?
Wij zitten sinds kort op Proxmox, ovf export ging verassend snel en soepel.
Doe Windows dat ook al niet en iedereen blijft bij Windows …. Dit gaat geen indruk maken. De klanten die gaan weg gaan is verwaarloosbaar tegen de nieuwe klanten dat jaarlijks bijkomen.
Klanten bijkomen, daar zit BroadCom helemaal niet op te wachten. Meer geld gaan verdienen over de rug van hun huidige klanten, dat klinkt ze wel goed in de oren. En abonnementen zijn daarvoor ideaal.

Ook schaalt men de mogellijkheden met abonnementen terug, dus een heleboel minder administratie. Minder administratie == bij volgende ontslagronde gaan er nog eens een heleboel VMWare koppen rollen. Dan is er ineens ook reden om kantoren/afdelingen op te heffen, want "optimalisatie". Reduceren van al dat soort kosten telt ook heel erg voor aandeehouders van BroadCom.

En het tarief voor abonnementen gaat echt niet naar beneden, want "inflatie", terwijl de produktlijnen alsmaar verder worden versoberd. Dat is wat er gaat gebeuren op korte termijn met BroadCom aan het roer. Als bedrijf zijnde, kun je toch maar beter eens je licht op gaan steken bij de concurrentie van VMWare. Al was het alleen al om de gemoedsrust die je krijgt omdat je weet dat er alternatieven zijn voor jouw specifieke werkwijzes, wat deze kosten op korte en/of lange termijn...en om er de angst bij BroadCom in te krijgen dat hun 60 miljard investering niet het gouden kalf is dat zij hadden verwacht.
Ik ben een beetje subscription moe, wanneer gaan we hier eens mee stoppen?
Ik ben een beetje subscription moe, wanneer gaan we hier eens mee stoppen?
Mijn opa zei dat ook, toch bleef hij zijn hele leven abonnee bij 'zijn' krant.

Ook software moet gewoon onderhouden worden en daar zitten kosten aan.
Dat kan kloppen, maar ook bij een krant koop ik hem wanneer ik het wil en word je niet verplicht om een abonnement te nemen.
Goed punt, maar dat kun je hier ook mee doen. Je neemt een maand een abonnement en dan zet je de servers weer uit.
Goed idee. 👍
Die krant die ik gekocht heb ik kan ik blijven lezen, de servers waarvan het abonnement stopt werken waarschijnlijk niet meer.

Dus nee, ik ben het niet eens met je vergelijking.
De krant is een prima metafoor hier omdat het nieuws ook veranderd en je steeds nieuwe nodig hebt.
Het gaat dus om het gebruik van een dienst en dat er mensen achter zitten die je moet betalen.

Maar ik zal je helpen, want ik begrijp je onderbuik wel. Als je voorbeeld de abonnementen neemt op de stoelverwarming van BMW, dan zou je een punt kunnen hebben. Daar wordt de aanschaf van een product, wat voorheen eenmalig was, omgezet naar een product dat feitelijk niet meer van jou is. Althans, dat je niet de keuze meer hebt om het eenmalig aan te schaffen en zelf het risico te nemen op een defect.

Maar bij producten waar doorlopend support nodig is (al is het maar vanwege de veiligheid) is een abonnement helemaal niet onredelijk.
Overigens zou een abonnement op de software van een auto daarmee ook te verdedigen zijn.
Je kan je abonneren op mijn reacties, dan vertel ik het je morgen }:O
Je mag ook gewoon donateur worden. Dat ben ik ook voor mijn sportschool. ;)
Je werkgever is ook subscription moe, elke maand jou betalen... *zucht*

Echter is VMware gewoon al een subscription service, je betaald alleen niet per maand. Je betaald per support periode.

Wat betreft abonnementsmoeheid, dat is een mooie manier om je te focussen op wat je belangrijk vind en wat minder/niet. Er gaan bij mij nu gewoon abonnementen uit nadat ik heb gekeken wat ik er uit haal en veel te vaak is dat veel te weinig.
Is het tegenwoordig een hobby van miljardairs om een bedrijf te kopen en dat vervolgens naar de kelder te jagen? Microsoft wrijft zich in haar handen met deze strategie gok ik.
Weet niet waar je het over hebt? Losse Office versies zijn nog steeds beschikbaar. Bij Azure is een subscription model gerechtvaardigd, je huurt immers soort van hardware. Wat mij betreft komt dit overeen met Game Pass, waarbij je software draait op eigen hardware. Maar Game Pass kost je geen rib uit het lijf, integendeel. Als je hier een ander bedrijf wilt bashen, dan zou het eerder Adobe zijn.
Uhh weet je wat in z‘n handen wrijven betekent?
Nou, laat maar doodbloeden dan. Ben jaren klant geweest maar weiger software op abonnementsbasis te gebruiken.
Daar heb je toch echt uiteindelijk jezelf mee. Er komt namelijk een dag dat er geen alternatieven meer zijn of dat je in zo'n obscure hoekje komt te zitten dat je 99% zeker weet dat je software rechtstreeks verbonden is met de Russische of Chinese overheid.

De hele wereld stapt over naar een as-a-service model. Alles wordt pay-per-use. Kijk naar streaming diensten. Dit heft overigens ook meteen het gebruik van keygens en dus illegaal gebruik van je software op. Je activatie zal online moeten plaatsvinden en zodra je stopt met betalen gaat een graceperiod in en stopt enkele weken daarna de software waar je gebruik van mocht maken.
De hele wereld stapt over naar een as-a-service model. Alles wordt pay-per-use.
Dat hoor ik al 20 jaar geroepen worden, maar zo’n vaart loopt het gelukkig nog niet omdat genoeg bedrijven beseffen dat mensen dat helemaal niet willen. Zolang er alternatieven zijn, wijk ik uit.
De alternatieven worden ieder jaar een beetje minder.
Kijk bijv. naar boekhoud software. 10 jaar geleden had je misschien 20 aanbieders van on-premise boekhoud software. Nu zijn die 20 aanbieders voor 95% overgestapt naar een hosted online versie. Oftewel een dienst waar je iedere maand voor moet betalen en bij stoppen van betaling direct of met een paar dagen zonder zit. Ze zit er dus veel meer aan vast.

Het is nog gekker dat er zelfs diensten komen voor functies in een auto. Stoelverwarming wat je aan/uit kunt laten zetten door wel of niet te betalen. Je kunt het als voordeel zien, maar de auto wordt er niet goedkoper van. Wil je het niet betaal je er dus wel voor in de nieuwprijs. Wil je het wel, moet je nog extra betalen ook.
En toch zul je zien dat dit dat gaat kenteren. Hoeveel mensen om me heen klagen over de kosten van alle streamingdiensten die ze nodig hebben voor voldoende keuze in content, en de kosten die maar blijven oplopen. Het is heel verklaarbaar dat bedrijven er van smullen, maar ze verspelen hun hand. De consument krijgt er steeds meer weerstand tegen dat je overal met doorlopende kosten aan vast geketend wordt.
Bij streamingdiensten zie je wel dat dit een relatief goedkoop alternatief is voor on-demand TV-kijken (pay per view). En het is een superieure oplossing t.o.v. lineair tv kijken.

Bij muziek zie je het zelfde (Spotify kost per jaar het zelfde als 6 CD's ofzo en is denk ik wederom superieur t.o.v. lineair radio luisteren).

Maar bij veel van dit soort softwarediesnten heb ik het gevoel dat het juist super duur is. WoW kost 13 USD per maand. Terwijl GTA online eenmalig 30 euro kost (geloof ik).
Het nieuwsbericht dat je wist dat zou komen... Het was eigenlijk al duidelijk dat zoiets eraan zat te komen zodra we hoorden dat geldwolf Broadcom de toko had overgenomen.

Overigens heeft VMware (bewust?) onze driejarige supportverlenging "toevallig" ook nog niet verwerkt wat ze naar aanleiding van dit nieuwsbericht ook niet meer gaan doen zeker?
Als dit er niet voor gaat zorgen dat men sneller naar de cloud gaat, weet ik het ook niet meer.

Ze gaan er in ieder geval voor zorgen dat ze de helft minder klanten overhouden zo. Nieuwe versies leveren al jaren ook eigenlijk niks nieuws meer op voor de mkb.
Onder aan de streep zal het niet zoveel uitmaken. Met perpetual licenses zal je toch iets recurrings moeten hebben om nieuwe softwarereleases te krijgen. Via een software support contract of subscriptie. Je wilt immers niet op oude software blijven zitten waar bugs en vulnerabilities in zitten.
Tja vorig jaar heb ik onze vmware licenties al omgezet naar subscription model.
De perpetual licenties hebben ook een supportcontract nodig voor support en major software updates.
De omzetting en jaar licentie was goedkoper dan de renewal voor 1 jaar.

[Reactie gewijzigd door DDX op 22 juli 2024 16:15]

Dus migreren we naar Nutanix AHV, we zagen dit al aankomen....
Hoezo? Dat is toch ook niet gratis? Of heb je alleen maar perpentual licenses zonder support contract?
Mensen ,dit is precies de strategie van Broadcom. Iedereen afstoten en alleen verder gaan met die klanten die all in zijn gegaan, en daarom niet meer 1.2.3 kunnen migreren naar een nieuwe oplossing.

Denk hierbij aan de Top 500 klanten Global. Die gaan zij helemaal leegtrekken met contracten en subscription based oplossingen, omdat deze dus niet zomaar weg kunnen.

De rest van de klanten zijn niet belangrijk. VMware is gekocht vanwege die Top 500. Thats it.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.