Alphabet blijft meer verdienen met Google Cloud, ook YouTube-inkomsten stijgen

Alphabet verdiende in het laatste kwartaal van 2023 wederom meer met zijn Google Cloud-afdeling. De dienst van het Google-moederbedrijf boekte een bijna 26 procent hogere omzet vergeleken met het jaar daarvoor.

De Google Cloud-afdeling verdiende in het betreffende kwartaal net geen 9,2 miljard dollar, wat zorgde voor een operationeel inkomen van 864 miljoen dollar, zo blijkt uit de recentste kwartaalcijfers. Het is voor het eerst dat de divisie een heel jaar lang geen verlies draaide met de Cloud-producten; begin 2023 maakte de afdeling pas voor het eerst winst. Ter vergelijking: in het laatste kwartaal van 2022 draaide Google Cloud nog een verlies van 186 miljoen dollar.

Zoals gebruikelijk haalt Alphabet verder de meeste inkomsten uit advertentieverkopen. De omzet uit Google-advertenties steeg met bijna 13 procent naar 48 miljard dollar, terwijl YouTube-advertenties ruim 15 procent meer opbrachten, namelijk in totaal 9,2 miljard dollar. De totale omzet van Alphabet steeg in het laatste kwartaal van 2023 met 13 procent naar 83 miljard dollar. Het netto inkomen steeg nog harder, namelijk met 52 procent naar net geen 20,7 miljard dollar.

In de kwartaalcijfers licht het Amerikaanse bedrijf ook de kosten van de recente ontslagrondes toe. In het afgelopen jaar was Alphabet 2,1 miljard dollar kwijt aan ontslagvergoedingen en andere hieraan verbonden kosten. Vanaf begin 2023 werden honderden medewerkers van Google en ten minste 12.000 werknemers van Alphabet ontslagen. Het is niet duidelijk in hoeverre deze kostenbesparende maatregelen hebben bijgedragen aan de kwartaalcijfers. Het bedrijf heeft op basis van het laatste kwartaal van 2023 wereldwijd 182.502 werknemers, wat er netto zo'n 8000 minder zijn dan in diezelfde periode in 2022.

Door Yannick Spinner

Redacteur

31-01-2024 • 11:11

106

Submitter: wildhagen

Reacties (106)

106
104
50
1
0
43
Wijzig sortering
Nog steeds zoekende hoe ik een YouTube-Pro abonnement kan afsluiten via India of Argentinië om van die irritante Youtube reclames af te zijn. Tor Browser instellen om de data via India of Argentinië te routen hielp niet: hier kreeg ik dan toch de hoge NL prijzen te zien.
Vind je de prijs voor YouTube premium echt te hoog? Ik vind het eigenlijk wel prima, helemaal in combinatie met YouTube Music. Er is zoveel te vinden op dat platform en ik vind dat daar best een prijs voor tegenover mag staan voor het in stand houden van de infrastructuur.

Ik betaal op dit moment €17,99 per maand voor het hele gezin. Dat is dus een paar euro per maand per persoon om geen reclames te zien en om alle muziek die op YouTube staat te kunnen luisteren, ook op de achtergrond en in een playlist.
Ik gebruik de studentenprijs (zelfde als voorheen premium lite), en dat is best te verdedigen. Normaal kost het echter evenveel als Netflix, waarbij Netflix daadwerkelijk een hoop geld in kwaliteit (en mindere kwaliteit) stopt. Youtube betaalt sommige creators natuurlijk, maar dat lijkt toch in het niet te vallen met bijvoorbeeld de investeringen van Netflix.

Als je youtube music actief gebruikt kan het het waard zijn inderdaad. Als spotify gebruiker echter heb ik er geen behoefte aan, en dan is het best duur.
YouTube betaalt makers juist heel erg goed, dus in die zin betaalt YouTube net zo goed voor zijn content.
Daarnaast zitten forse kosten gewoon in het hosten van video, want dat is gewoon heel erg duur. 4K video streaming kost gewoon veel server kracht en opslag, en die is niet gratis net zoals de mensen die daar aan moeten werken.

7 euro per maand voor onbeperkt video kijken is niet alleen 'te verdedigen' dat is extreem goedkoop en eigenlijk een wonder dat het kan. 12 euro per maand is daarbij in mijn ogen ook gewoon vrij normaal om te betalen, zeker als je de dienst veel gebruikt.\
Om te zeggen dat dat best duur is laat alleen maar zien dat abonnementsdiensten het hele idee van mensen en geld hebben verpest. Ze snappen eigenlijk niet dat dingen geld kosten, en dat onbeperkt voor 7 euro per maand geen rendabel model is zolang developers niet voor het minimumloon hun code komen tikken.
Dat is dus het ding, je betaald in je eentje 12 euro. En niet iedereen zit te wachten op youtube music.
En het goedkopere lite abonnement hebben ze in Nederland inmiddels geschrapt...
Hoeveel uur kijk je naar YouTube? Ik betaal het graag gezien ik dagelijks wel eens op YouTube kijk via verschillende apparaten. Net zoals ik prima betaal voor Videoland of (nu iig) Netflix, maar ook af en toe een maandje HBO of Disney afsluit.

Daarentegen heb ik geen TV abo meer en kost me dat geen geld meer, want ik gebruikte dat vrijwel nooit.
Dat is t 'm nou net. Ik kijk persoonlijk dus veel youtube omdat het gratis is.

Ik kijk denk ik wel een uur per dag youtube ofzo. In het weekend meer, maar als ik 12 euro voor youtube zou moeten betalen dan zou dat direct naar 0 dalen. Voor 0 euro heb ik interesse in youtube video's maar voor 12 euro per maand kan ik veel betere dingen kopen dan youtube toegang.

Ik zou ook uren per dag hulu en disney+ kunnen kijken als het gratis was. Dat is het niet, dus kijk ik het niet.
Dat je veel gebruik maakt van een gratis dienst betekent niet gelijk dat je er ook voor zou moeten willen betalen.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 21:58]

Voor niets gaat de zon op. Kijk je ook YouTube met een adblocker? Ik vind het niet meer dan normaal dat de creators ook geld mogen verdienen, de kijkers vermaken zich er immers mee en de creators stoppen er bakken met tijd in en investeren ook in hun kanaal. Met ads of Premium krijgen de creators ook geld, wel zo eerlijk.
Ik kijk met een adblocker ja. Bij de creators die het waard zijn doe ik wel een donatie, patreon iets of merch aankoop.
Nogmaals, voor niets gaat de zon op. Dat we tegenwoordig bijna verwachten dat content op het internet gratis is is dat niet normaal. De creators en mensen die content maken moeten ook hun brood verdienen, is het niet door advertenties is het door subscriptions of andere kanalen.

Daarnaast geloof ik niet dat je bij iedere creator die je kijkt je die apart gaat 'belonen' met donaties. En daarom zijn advertenties / Premium zo mooi, die zorgen dat dat automatisch gebeurd aan de hand van hoe jij je filmpjes kijkt.
De creators en mensen die content maken moeten ook hun brood verdienen.
Dat is hun verantwoordelijkheid. Zij zetten hun content bewust niet achter een paywall. Meestal verdienen ze magnitudes meer geld via sponsor deals dan youtube ad revenue.
Daarnaast geloof ik niet dat je bij iedere creator die je kijkt je die apart gaat 'belonen' met donaties.
Het zal me aan mijn achterwerk oxideren wat jij wel en niet gelooft. ;)
En daarom zijn advertenties / Premium zo mooi, die zorgen dat dat automatisch gebeurd aan de hand van hoe jij je filmpjes kijkt.
Volautomatisch in de zakken van google ja. 45% van je premium abbonement gaat naar google. De andere 55% wordt verdeeld over de creators die je die maand bekeken hebt. Ik kan diezelfde creators ook op andere manieren iets teruggeven met een hoger rendement dan 55%.

En wat je zegt klopt. Google regelt het allemaal. Dus ik kan niet bepalen hoe ik die 12 euro in de maand verdeel. Weetje hoeveel kwaliteitloze rotzooi er op youtube staat? Als de creators die ik graag kijk hun inkomsten moeten gaan delen met de inzetloze meme kanalen van wie ik video's doorgestuurd krijg in groepsapps en de willekeurige video's die ik via de frontpage kijk en geen stuiver waard vind, dan vind ik dat eerder oneerlijker dan eerlijker tov wat ik nu doe.
Ik sponsor liever niet volautomatisch rotzooi op basis van googles view statistieken.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 21:58]

Dat is hun verantwoordelijkheid. Zij zetten hun content bewust niet achter een paywall. Meestal verdienen ze magnitudes meer geld via sponsor deals dan youtube ad revenue.
Ze zetten hun content op YouTube en werken samen om advertenties te serveren. Voor vele kleinere YouTubers is dat nog steeds een main source of income, naast affiliate linkjes. Dat jij vervolgens ervoor kiest om die inkomsten weg te nemen en je 'gratis' content gratis te willen houden prima, zegt meer over jou :)
Het zal me aan mijn achterwerk oxideren wat jij wel en niet gelooft. ;)
Bevestigd alleen maar mijn vermoeden, wat niet erg is :)
Volautomatisch in de zakken van google ja. 45% van je premium abbonement gaat naar google. De andere 55% wordt verdeeld over de creators die je die maand bekeken hebt. Ik kan diezelfde creators ook op andere manieren iets teruggeven met een hoger rendement dan 55%.
Jeetje, er zou maar een bedrijf en businessmodel achter zitten. Nogmaals, voor niets gaat de zon op.
Jouw mening en jouw visie, helemaal prima! Ik vind het niet meer dan normaal om gewoon te betalen voor dingen waar anderen tijd en geld in hebben gestoken.
Ik vind het niet meer dan normaal om gewoon te betalen voor dingen waar anderen tijd en geld in hebben gestoken.
Eens, maar in een groot deel van de content die ik kijk zit geen tijd of moeite. Dus die krijgen dan ook geen cent van mij. Dat besteed ik liever aan de creators die overduidelijk wel serieus investeren in hun content. Zo krijgen die creators meer beloning voor hun content van mij zonder dat ik daar meer geld voor uit hoef te geven. Win win.
Jeetje, er zou maar een bedrijf en businessmodel achter zitten. Nogmaals, voor niets gaat de zon op.
Heb je gelijk in. Ik hoef het serverpark van youtube alleen niet te sponsoren. Ga lekker failliet zou ik zeggen. Een ander platform neemt youtube's plaats wel in. Hopelijk van een ietsje minder smerig bedrijf dan google. Het gaat mij om de creators, niet om de mega corporatie die een matig videoplatform host en in een monopolie is gerold.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 21:58]

Krijg veel rotzooi ads te zien bij elke video dus ik gebruik gewoon lekker brave die blokkeert die zooi. Het is niet alsof ik interesse heb in de producten die ze aanbieden dus ze verliezen er niks op.

Als er nou gewoon wat minder en betere kwaliteit ads waren had ik het wellicht nog kunnen tolereren maar het is echt om te huilen tegenwoordig.
Ag, weer zo'n bullshit "voor niets gaat de zon op" dooddoener.

Wat youtube heeft gedaan (en google in bredere zin overal aan het toepassen is) is zoveel advertenties door je strot duwen dat je wel premium wil hebben om eindelijk van hun ad-spam af te zijn.

In een normale situatie heb je hooguit een paar advertenties en is het heel goed verdedigbaar dat je een paar advertenties kijkt als "vergoeding" voor de video. En zo wint iedereen. Makers krijgen een leuk centje, youtube is uit de kosten en kijkers hebben de keuze voor gratis kijken met af en toe een advertentie of betalen.

Zelfs met betalen heb je in de meeste videos nog steeds reclame alleen dan van de creator zelf met hun sponsorblock dus waar betaal je dan eigenlijk voor?

In de huidige situatie is youtube zonder adblocker (en zonder abbo) simpelweg onbruikbaar door de mega overload aan advertenties. Het is simpelweg teveel.

Naar mijn idee moet google hier is kiezen. Of zet die hele site achter een paywall of laat de advertenties weer overkomen als vergoeding voor gratis kijken. Ja, ik kijk ook met adblocker en zal nooit voor youtube gaan betalen. Voor nebula betaal ik dan weer wel.
Het zijn vaak de creators die bepalen hoeveel ads er in hun video zit, niet YouTube.
Fout. Youtube bepaald en de creator moet het aanpassen.
https://support.google.com/youtube/answer/2475463?hl=en en https://www.quora.com/Why...ny-money-for-the-creators en https://www.reddit.com/r/...ads_without_monetization/ en zo zijn er nog zoveel meer voorbeelden te vinden.

Standaard als je als creator niets speciaals doet voegt youtube naar hun eigen inzicht ads in. Je moet per video zelf zeggen wat er met ads moet gebeuren. Niets doen = youtube bepaald.

Zal jij wel zeggen: "pas je het toch aan als creator".. Feit is dat google nieuwe regels en vlaggetjes verzint die in hun voordeel een standaard waarde hebben. Zo krijg je dat creators soms na een nieuwe youtube update al hun videos moeten updaten. Was bijvoorbeeld zo bij die "feature" om op elke 10 minuten een advertentie te plaatsen. Klinkt nu bijna als luxe t.o.v. hoeveel er nu in zit.
Ja dus in the end bepaald de creator toch? Als de voorwaardes aangepast worden dan krijg je een bericht als creator. Net zoals op elk ander platform wat je als creator kunt gebruiken. Die kun je dan lezen, of de belangrijkste punten opzoeken (of je kijkt een youtube video hierover die het samenvat) en je weet wat er nieuw is.

Ieder bedrijf zal zijn voorwaardes aanpassen en algoritmes en weet ik veel wat veranderen als het niet meer werkt, lijkt me niet meer dan normaal.
Bekijk het anders. Youtube gebruik ik nu al bijna 20 jaar. Ondanks dat de omzet en winst van YouTube al vele jaren in de zwarte cijfers staan, groeit deze ook netjes.

Alle content op YouTube komt van de gebruikers af, er zit geen redactie tussen zoals hier op Tweakers. Nu mogen wij gebruikers betalen voor de privilege.

Ik vind krom, maar ik ben dan ook niet zo'n fan van winstmaximalisatie.
Maar het geld van je YouTube Premium membership gaat ook naar de creators dus ik snap je niet zo goed. Volgens mij ligt dat percentage rond de 60-70% van een membership wat naar de creators gaat (maar daar kan ik geen exacte cijfers over vinden). IMO niet meer dan normaal, maar goed dat is voor iedereen anders net zoals hierboven al iemand zegt dat die het alleen maar kijkt omdat het gratis is..
Je mixed Premium en Membership door elkaar.

Premium (~55% wordt verdeeld over alle creators die je in een maand bekijkt):
Typically, if you pay the $13.99/month for a YouTube premium subscription, 45% of that goes to Google and 55% of that, roughly $7.69, gets split among the creators of the videos you watch that month.
Membership (~70% gaat naar de specifieke creator, nog een bizar slecht percentage):
How much you earn from YouTube channel memberships varies depending on how many subscribers you have, what tier level they pay for, and how much you charge. However, no matter what you charge, YouTube will take a 30% cut of your earnings.
Duidelijk, die had ik even door elkaar gehaald inderdaad!

Maar goed, uiteindelijk blijft er maar één manier over om te stemmen, dat is met je portemonnee en met je kijk uren. Maar ondanks dat blijft iedereen zich vasthouden aan YouTube, zo slecht is het allemaal nog niet.
Er is geen alternatief!
Youtube heeft, en gebruikt dat voordeel ook volop, de first-mover advantage

Een andere nieuwe partij die "vergelijkbaar" is kan hier bijna onmogelijk een echte concurrent worden. Een andere partij die echt veel beter is kan wel een "oude reus" verslaan. Denk maar aan hoe dat is gegaan in de myspace tijd toen faceboek op kwam.

Zal vast wel een keer gebeuren maar voorlopig is youtube als generiek video deel platform alleenheerser.
Hoeveel uur kijk je naar YouTube? Ik betaal het graag gezien ik dagelijks wel eens op YouTube kijk via verschillende apparaten. Net zoals ik prima betaal voor Videoland of (nu iig) Netflix, maar ook af en toe een maandje HBO of Disney afsluit.

Daarentegen heb ik geen TV abo meer en kost me dat geen geld meer, want ik gebruikte dat vrijwel nooit.
Het probleem zit 'em niet in het betalen voor een abonnement om de premium features te gebruiken.
Het probleem zit 'em juist dat je voor elke dienst een abonnement moet nemen om enigszins te kunnen kijken zonder gestoord te worden door de ellenlange reclames of doordat je gebruik maakt van gratis features.

Afhankelijk waar ik naar wil luisteren, zet ik of Youtube, Spotify (free) of KINK aan. Het probleem bij Youtube is dat de ads te agressief zijn (lees: te lang). Ik snap dat Youtube (of beter gezegd Alphabet), hier geld mee verdiend om hun infrastructuur up and running te houden. Maar het loopt soms de spuigaten uit, om 2 minuten lang naar reclames te kijken bij een filmpje van 6 minuten.

Tel het bedrag op die de streamingsdiensten vragen en je komt op een bedrag wat tegenwoordig best veel is voor een steeds groeiende groep.
Stel dat je Netflix Premium, Amazon Prime, Spotify Premium en Youtube Premium hebt voor 1 persoon, dan kom je op een totaalbedrag van €44,- per maand uit voor 4 diensten. Natuurlijk kan je gaan afwisselen tussen de diensten, maar dan moet je weer gaan bijhouden wat je wel en niet hebt én wat je wel en niet wilt zien / horen.
De totale bedrag van dat is bijna net zo veel als dat je betaalt voor een internet + TV abonnement, plus dat er op TV series voorbij komen, die niet op de VoD diensten te vinden zijn.

De enige VoD abonnementen die ik heb én gebruik, zijn Amazon Prime en F1TV Pro. Zit wel te twijfelen om Spotify Premium te nemen, gezien het stuk fijner is in de auto dan via USB.

Daarnaast weet je dat er elk jaar prijsverhogingen aan zitten te komen, waardoor je meer betaalt voor hetzelfde abonnement en/of waarbij het aanbod steeds krimpt omdat de licenties "te duur" worden voor de VoD diensten?

Offtopic:
Bij spotify heb ik mijzelf aangeleerd dat als er reclames komen, dat het tijd is voor rek en strek oefeningen. om lichamelijk niet vast te lopen :P
Klopt, als je als individu alle diensten afneemt dan is het onder de streep best wel prijzig, maar ook daar zijn oplossingen voor zoals de family abonnementen. Spotify deel ik met de familie dus dat is €3 per persoon, YouTube Premium deel ik met vrienden, komt neer op 4 euro per persoon, Amazon Prime 'leen' ik van vrienden, Netflix kost 16 euro per maand en 4 euro per maand per gebruiker op een ander adres, euro of 6 per maand dus als je meedere gebruikers hebt. HBO / Disney / Paramount etc sluit ik af als er een serie op staat die ik eens wil kijken, kost dan het bedrag per maand eenmalig.

Op die manier valt het allemaal nog wel mee. Nou is het zo dat we de abonnementen niet per maand aan elkaar betalen maar de een betaald Spotify, de ander Netflix, de ander YouTube en de ene keer drinken we wat bij de ene thuis en de andere keer bij de ander en daar verdelen we de kosten ook niet pp.

Ik vind het zelf op deze manier nog prima te doen, kosten zijn redelijk verdeelt onder elkaar en iedereen betaald een deel mee.

Maar de originele discussie over YouTube en hun verdienmodel. Ik vind het het waard, stel dat ze 30 euro per maand zouden vragen dan is dat bedrag het mij nog steeds waard. Ik gebruik het dagelijks om informatie / reviews / vergelijkingen / nieuws vandaan te halen, deze creators stoppen er veel geld in (en halen er ook zeker veel geld uit) maar daar mogen ze voor beloond worden. En als je kijkt hoe vrijwel iedere grote YouTuber wel een keer in een burn-out of ander stadium terecht is gekomen waarbij ze de content op een laag vuurtje hebben gezet of een pauze hebben ingelast is het best wel intensief werk en kost het meer dan een gemiddelde baan in de IT qua tijd en inspanning.
Als YouTube Music nu goed zou zijn dan zou het de prijs nog wat verzachten. Maar helaas is YouTube Music een draak van een dienst met een waardeloze interface en een aaneenschakeling van rare beslissingen die een fatsoenlijke ervaring in de weg staan. Als Google hier eens werk van zou maken zou het nog eens een waardig alternatief worden voor Spotify en Apple Music.

Ik heb zelf al jaren YouTube Premium en zeker icm kinderen is het ideaal om geen reclame te zien. Wat me dan wel weer stoort is dat praktisch elke content creator een "sponsored segment" heeft die nog steeds zichtbaar is met Premium. Feitelijk heb je dus:
- reclame voor het afspelen van een video (meerdere malen zelf)
- reclame tijdens het afspelen van een video
- reclame voor een sponsor van de video
- product placement tot compleet gemaakte video's in "opdracht van..."

Als je het zo bekijkt is het eigenlijk te gek voor woorden allemaal....
Tja mooie applicatie voor: https://github.com/ajayyy/SponsorBlock werkt zelfs op Chromecast streams.
Wat me dan wel weer stoort is dat praktisch elke content creator een "sponsored segment" heeft die nog steeds
Hier nog een. Voor mij dé reden om niet naar YTpremium over te gaan. Ze adverteren (jaja :Y) ) met advertentievrij kijken, maar dat is het natuurlijk niet. Het is alleen iemand anders die de centen vangt.
Wat is precies zo slecht aan Youtube Music? ik gebruikte eerst altijd Spotify, maar na een gratis proef periode met YT Music, ben ik daar bij gebleven en het bevalt me prima

Ik kan prima alle muziek vinden die ik will, en er mooie playlist van maken
en in tegen stelling tot Spotify kan ik hier ook muziek vinden die alleen op Youtube is gepost

Wat wil ik nog meer van een muziek dienst?
Over die "sponsored segments" heeft Google natuurlijk geen controle. En zelf stoor ik me er niet echt aan: sommige creators geven er zelfs een leuke draai aan. Op kanalen als Wulff Den en Jay Foreman zijn ze vaak net zo amusant als de content zelf.

De opsomming die je geeft snap ik trouwens niet helemaal: met Premium heb je toch geen reclame voor of tijdens het afspelen? Alleen de eventuele sponsoren van de creator zelf.
Ik somde de reclames op die je als gratis kijker voorgeschoteld krijgt.

En ik ben het met je eens dat sommigen hun gesponsorde stukken erg leuk doen of, zoals bijvoorbeeld Linus Techtips, het bruggetje naar die gesponsorde content. Maar ik blijf van mening dat je als premium member dit niet zou hoeven hebben. Zeker als je veel videos achter elkaar kijkt valt het op hoe extreem het eigenlijk is geworden de laatste jaren.
Je bedoelt er ook mee dat je de reclame ontwijkt tegen betaling.
Als ik je maar dus genoeg irriteer, neem jij een abbo om niet meer geïrriteerd te worden, voor mij een win/win, voor jou niet zo, je betaalt alsnog voor de reclames.

@timonb Mijn win is dat ik geen tijd en energie en dus ook geld, meer in diegene hoef te steken en deze dus niet meer tegen de haren hoef in te strijken.

[Reactie gewijzigd door GameNympho op 22 juli 2024 21:58]

Het concept win/win gaat niet helemaal op…

Een win/win ontstaat alleen als voor beide partijen hun situatie verbeterd ten opzichte van de status quo…
Ik wil geen Youtube Music, ik heb al Spotify en dat is geïntegreerd met allerlei hardware die ik gebruik (zoals mijn auto). Als Google nou eens stopt met die onwenselijke koppelverkoop en mij gewoon een abonnement voor alleen Youtube af laat sluiten tegen een schappelijke prijs, dan wil ik het overwegen. Maar zolang ze koppelverkoop blijven doen is het een no-go voor mij.

En ik kijk niet zo veel Youtube, dus 13 euro per maand is het niet waard voor mij.
Voor iemand die geen YouTube Music wil, nog op mijn telefoon YouTube gebruikt en ook geen gezin heb vind ik het inderdaad duur. Het lite abonnement was prima voor E6,99 maar om een dergelijke koppelverkoop als YouTube premium proberen af te dwingen heeft mij naar een adblocker gedreven.
Terwijl de logische keuze stoppen met YT kijken zou moeten zijn :X
Zo grappig. Als dit bericht over Apple zou gaan, dan bestonden de comments alleen maar uit geldwolven, dat Apple zijn klanten teveel laat betalen etc etc etc. Wat Google doet met advertenties vind ik echt super manipulatief en proberen ze alleen maar mensen uit te knijpen. Het lukt ze ook nog door advertenties zo vaak te tonen dat mensen het irritant gaan vinden.

Ik ben iemand die het niet erg vind om naar reclames te kijken zoals we met tv ook altijd deden maar wat Google nu gedaan heeft om premium abo's binnen te harken is echt niet acceptabel.
Ja dat vind ik wel; het kost ergens iets van 12-15euro per maand. Dat is rond de 150euro per jaar, voor een product dat ook gratis wordt aangeboden met reclame. In veel andere landen kost het iets van een paar euro per maand. Dat staat mij sowieso tegen, vijf keer mee betalen voor hetzelfde product omdat je in een andere regio in de wereld woont. Ik betaal voor elk ander product, een mobiele telefoon of een televisie, ook niet vijf keer de prijs van wat het in Zuidoost Azie of Zuid-America kost.
Net als dat ik in SriLanka een blikje cola voor 40 cent kan kopen. Is toch logisch dat een product aangepast wordt aan de markt ?
Je kunt natuurlijk ook VPN gebruiken om nòg meer te betalen voor Premium. Als groot fan kun je daar natuurlijk ook voor kiezen ;) Israël of Zwitserland zijn nog een tikkie duurder dan Nederland.
Ik vind het idd iets te veel, daarom gebruik ik een adblocker.

[Reactie gewijzigd door Advanced03 op 22 juli 2024 21:58]

I ben de enige die er gebruik van maakt; mijn vriendin gebruikt YT niet, waardoor de maandprijs 11.99 p.m. : 144 per jaar. Dat vind ik een te hoog bedrag voor een platform dat andermans content uitzend. Een paar euro per maand zou ik (ook) prima vinden.
Ik gebruik Firefox en ik heb geen enkel probleem met extra YT reclames in combi met Adblock+ en uBlock. Tot enkele weken ging het beeld op zwart met de mededeling dat je geen adblocker mocht gebruiken, maar nu geen enkele last van.

Overigens kijk ik nog steeds reclame...maar dan de 'sponsors' van de creator die in het item zelf zijn geplaatst.
SponsorBlock lost dat laatste op veel kanalen op :)
Dat is een goede tip idd, maar ik vind het zelf geen probleem om een standaard sponsor verhaal te hoeven zien/aan te horen.

Ik betaal met m'n (privacy) data al aan Google, en dat extra voor de makers is prima.
Ik snap inderdaad wat je bedoelt, ik dacht hetzelfde; maar laatst zat ik dus even in een browser zonder SponsorBlock en ik moest er wel echt weer aan wennen. Op kanalen als LTT is het echt zalig als het verhaal gewoon doorloopt (want je hebt amper door dat een sponsor wordt geskipt).

En je kan overigens ook kanalen whitelisten geloof ik.
Ik gebruik de YT app op m'n LG TV Op m' n LG kan ik geen Firefox installeren dacht ik.
Ik had meer succes binnen Europa. Toen ik het afsloot was de prijs in Hongarije het laagst :)
€ 2,50 in Oekraïne, Hongarije is € 4,60 ofzo zeker?
Zoiets. Geen idee.

Kreeg meteen telefoon van de bank toen ik het in India probeerde dus heb me verder maar beperkt tot de EU :+
Als het goed is zou je dit moet kunnen doen met slechts een VPN.
Tenminste zo werkte het jaren geleden. Tunnelbear is/was gratis tot 500mb.

log uit, gebruik je google account niet voor een paar dagen, of maak een nieuw account aan. Gebruik een Debitcard of creditcard, en vul een willekeurige straat en postcode in India in.

Dit werkte voor mij destijds.
Wat anderen hieronder al aaangeven, nieuwe account aanmaken en daar het land al invullen die je wilt gebruiken. Dan met een VPN in dat land het abo afsluiten met bijv Revolut
Dat zou je helemaal niet moeten doen. Google laat je verschrikkelijk veel reclames zien OMDAT ze willen dat je een abonnement afsluit. Terwijl er al veel verdiend wordt met Youtube door advertenties. Doordat zoveel mensen een abonnement nemen, laten ze niet-abonnementhouders nog meer reclame zien. Het is heel simpel: als een dienst niet uit kan, dan moet je 'm uit de lucht halen. Dus als Google niet genoeg kan verdienen met Youtube en gerichte advertenties en er abonnementen bij nodig heeft, dan kan het niet uit.

Ik vind het totaal absurd dat je abonnementskosten moet betalen (of belachelijk veel reclame moet slikken) voor een dienst die eigenlijk alleen maar een platform is. ALLE inhoud wordt geleverd door gebruikers. Bij Netflix, Spotify, Apple etc wordt er tenminste nog content geproduceerd door de bedrijven, Youtube produceert helemaal niks. Ze harken geld binnen met content die niet van hen is.

Vooralsnog blockt mijn adblocker de reclames nog goed, als ik wel een reclame te zien krijg, dan haak ik meteen af. Mijn tijd is te kostbaar om naar reclames te kijken en zo belangrijk zijn die filmpjes bijna nooit.

[Reactie gewijzigd door PhilipsFan op 22 juli 2024 21:58]

Ze harken geld binnen met content die niet van hen is.
Technisch gezien is die content van YT op het moment dat iemand wat upload (en daarvoor dus akkoord is gegaan met overdracht van bepaalde rechten), daarnaast betalen ze creators wel degelijk voor hun videos (op basis van views) dus het is niet gratis voor YT ofso.

Klaag je in de supermarkt ook over producten die ze inkopen en niet zelf maken?

Je zou over die hoogte van uitbetaling kunnen klagen, dan had je nog een punt kunnen maken (itt nu).
Mijn tijd is te kostbaar om naar reclames te kijken en zo belangrijk zijn die filmpjes bijna nooit.
Heerlijk tegenstrijdig, gelukkig zie je dat wel meer bij mensen die recht willen praten wat krom is :Y)
Het is heel simpel: als een dienst niet uit kan, dan moet je 'm uit de lucht halen.
Zelden zoiets raars gehoord, iets kan uit als je inkomsten verhoogd of uitgaven verlaagd. Wat is volgens jou het kantelpunt dat iets niet uit kan? Dat is imo namelijk pas als een bedrijf failliet gaat en dan stopt de dienst ook (of wordt overgenomen door iemand die denkt dat het wel uit kan)....
Het is natuurlijk een beetje dubieus om hierbij te helpen en er staan meer dan voldoende informatie online, maar toch.
1. Zoek een leuke VPN aanbieder. Er zijn genoeg gratis varianten, maar kies wel een betrouwbare club.
2. Bouw een VPN verbinding op met het land naar wens. Let erop dat veel aanbieders India niet meer als optie bieden vanwege de wetgeving in India.
3. Open een InPrivate browserscherm in jouw browser naar keuze en navigeer naar https://www.youtube.com/premium
4. Vul de nodige gegevens in en kies als woonadres bijvoorbeeld het adres van de Nederlandse ambassade. Voelt toch een beetje Nederlands dan.
5. Als betaaloptie kun je een creditcard gebruiken van bijvoorbeeld Revolut. Soms gaat het niet goed bij een CC die in Nederland is uitgegeven en een optie als PayPal is lang niet overal beschikbaar.

Normaal gesproken zou dit voldoende moeten zijn. Laatst kreeg ik wel problemen met Argentinië; mijn CC werd niet meer geaccepteerd. In een ander land had ik dat probleem gelukkig niet meer.

Mocht je nou Alphabet nog meer willen sponsoren dan kun je hetzelfde doen, maar dan naar Israël of Zwitserland. Dan betaal je nog meer dan in Nederland! ;)
Urban vpn proxy is gratis en werkt prima hiervoor
Deze tip zag ik op Reddit: VPN naar Albanië opzetten. Daar zijn kennelijk reclames op YouTube niet toegestaan. Getest en werkt.
Heb ik ook gedaan. Erg blij mee.
Is iets als ReVanced niet iets waar je naar kan kijken?
uBlock icm met Edge geeft bij mij geen reclames. Ook niet op youtube. Dee sponsor ads na die onderdeel van de filmpjes zijn kan je logischerwijs doorspoelen.

[Reactie gewijzigd door Mit-46 op 22 juli 2024 21:58]

Wat is er mis met een adblocker? Of YouTube app op je telefoon zonder ads.
Ik zou er zo m'n geld voor geven ook voor de NL prijzen. Maar de site werkt zo tergend traag soms, video's die standaard naar 480p bufferen. Er zitten allerlei vervelende praktijken in Youtube. Zoals mijn Homescreen, zegt alleen "video geschiedenis staat uit". Ja boeiend, ik heb toch abo's, laat dat op m'n homepage zien? Maar daarvoor moet ik per se op Mijn abonnementen klikken.(Ja heb er een bookmark voor) Maar door al dit soort ongein vindt ik het absoluut geen geld meer waard.
Als ik betaal wil ik ook service, niet dat alleen de irritante reclames weg zijn.

En volgens mij ook nog steeds allerlei anti Firefox praktijken. Best experience is in Chrome blabla.
Waarom zou je willen bijdragen aan een bedrijf dat stelselmatig de wet, en andere fatsoensnormen, overtreedt?
Er worden bij Youtube ook flink wat meer advertenties door je strot geduwd.

Laatst een filmpje (geen Short) van 20 seconden, werden er doodleuk 2 ads getoond. Welke uiteraard niet te skippen waren na 5 seconden. 8)7
Work around: Click op je filmpje
<Back> <Forward><Back> <Forward><Back> <Forward>
In 90% van de gevallen begint die dan zonder adds... duurt misschien 5sec maar hoef je niks te kijken.
Dit werkt via de brwoser op windows enigsinds, alleen dan heb je vaal na een sec of 30 a 60 alsnog een reclame

Vervolgens krijg ik dan de indruk, da ik dan op mijn iPhone afgestraft wordt, en dan daar weer adds krijg te zien van 2minuten die ik dan niet meer kan skippen.
Download Orion browser uit de appstore, installeer uBlock, en gebruik youtube via de browser. Werkt 99% hetzelfde als de app, maar geen ads 👍🏻
ja, heb het gevoel dat met adds ik de halve tijd naar adds aan het kijken ben.
voor TV(wat ik niet meer heb) zijn hier regels voor.
https://www.cvdm.nl/voor-...mediawet/reclamezendtijd/
maar dat wil dan nog steeds wel zeggen dat je na 4 minuten 1 minuut reclame mag hebben.
echter voor je filmpje van 20 sec gaat dit niet op.

daarnaast als ik nou betaal, mogen ze mijn 20% dan verdelen over de mensen zonder abo?
Lastig, ik 'gun' ze zoveel succes/geld niet, toch gebruik ik het al met al erg veel. Principes vs gemak is killing bij dit bedrijf.
Best gek eigenlijk he. Je gebruikt het erg veel en het is ook erg gebruiksvriendelijk. Maar je gunt ze niks.
Adblockers maken dat een stuk gemakkelijker. In elk geval bij Youtube.

[Reactie gewijzigd door PurifieR1980 op 22 juli 2024 21:58]

Dus je gunt de creators niks? Beetje triest, wel graag gebruik maken van hun content maar zorgen dat deze mensen ook hun deel krijgen is er niet bij..
Volgens mij bedoelt deze persoon Google, en niet de channels.
Dat kan ook, maar dat betekend dus dat Google het in zijn ogen maar gratis en voor niet aan zou moeten bieden? Ze maken gigantisch veel winst (zal wel moeten als je aandeelhouders hebt en ze tevreden wil houden) en ze verwerken gigantische hoeveelheden data en dat kost allemaal geld, maar dat moet maar voor niks..
Ik gok zo dat dit sentiment is ontstaan doordat Google “evil” is in de ogen van veel consumenten, ook de mijne. Persoonlijk zou ik google graag om zien vallen. De content creators liever niet, maar ik vind het de breinrot van advertenties niet meer waard. We weten allemaal dondersgoed dat het einddoel van ads is “maximale winst” en niet “genoeg om het platform te ondersteunen”.
Gelukkig hebben we de vrijheid van adblockers, zo omzeilen we Google en kunnen de mensen die waarde aan het platform geven individueel belonen, zonder dat er een cut naar Google gaat. En tja, daarbij komt kijken dat we dus youtube gratis gebruiken, én zonder ads. So be it, want het kan. Maar we zijn een klein groepje hoor, gezien tijdens het recente gedoe met adblock-block, dat er duizenden mensen waren “wait you can block ads for free??”. YouTube zal blijven bestaan hoor, don’t worry. Maar ik geef geen cent aan ze. En als ze het voor elkaar krijgen dat ik niet meer op youtube kan (fat chance lol), prima! Zo belangrijk is het nu ook weer niet.
Anoniem: 1990104 @brammerd2131 januari 2024 15:01
Dus je gunt niemand op dat platform en de mensen die bij YouTube werken iets, maar je gebruikt het wel. Dan zijn je principes ongeveer zo sterk als nat WC papier, want blijkbaar doen ze wel iets wat je wilt gebruiken. En als jij dat wilt, dan is het niet meer dan logisch dat ze gecompenseerd worden toch?
haha, Ik bedoelde dan vooral Alphabet.., Ze zijn nogal groot, hebben een vermogen om alles en iedereen opzij te concurren, en niet altijd het beste voor met privacy, -kennelijk ook niet met hun personeel- en ga zo maar door. Ik gun verder de schoonmakers, videomakers, en ieder ander die daar iets doet wel wat hoor :).

Om te verduidelijken: ik gebruik sinds tijden geen addblocker meer, en zie dus ook gewoon de reclames. Dat was vooral een opmerking van PurifieR1980. Verder gebruik ik ook graag Maps voor navigatie, android met G-suite, Drive en ga zo maar door. Ik heb door de tijd heen verschillende alternatieven gebruikt, maar dat vraagt toch altijd weer wat tijd, of mist net weet iets waardoor je weer terugvalt op een Alphabet product.
Die winstverhoging bij YouTube lijkt me een beetje een vertekend beeld. Wanneer je de aantallen en duur van advertenties (voor m’n gevoel) meer dan verdubbelt dan is een 15% meer winst en veeg teken voor wat er gebeurd is.
Zijn de reclames half zo duur?
Is er de helft minder bezoek?
Zijn de ad-blockers weer in staat om de advertenties te blokkeren?
Ikzelf draai al een tijdje youtube op mn Brave browser, ook heerlijk om geen ads te hoeven zien op mn desktop en iphone :Y)

[Reactie gewijzigd door Metallize op 22 juli 2024 21:58]

Tsja die extra verdiensten met youtube zijn natuurlijk door het blokkeren van adblockers...
Is youtube succesvol met het blokkeren van adblockers dan?

Heb persoonlijk nog niks gemerkt, zowel mobiel als op de desktop niet.
Inderdaad, enkele weken problemen gehad vorig jaar maar sindsdien alles weer normaal zonder ads.
Ze maken het wel vervelend. Ze begonnen met het dreigen van het wissen van je account maar daar merk ik niet zoveel van. En het is nu continu kat en muis spel tussen youtube en addblockers waarbij de laatste trend het vertragen van je video tot zelfs je PC is. Kijk alweer een tijdje zonder blocker maar het is gewoon irritant dat ze midden in de muziekclip er reclame doorheen gooien en dan veelal niet eens wegklikbaar.
En heel eerlijk, ik betaal al met mijn gegevens en statistieken die ze van mij hamsteren dus het mag best wat minder....
Dat vertragen was een bug in adblock zelf.
Ervaar jij een voordeel van ingelogd kijken?

Ik wil niet ingelogd kijken en krijg uiteindelijk ook de nieuwe videos gepresenteerd waar ik graag naar kijk.
Ik heb via youtube ook wat contact met mensen als ook ik zelf af en toe een video upload waar mensen op reageren. Dus ja, ingelogd blijven is dan wel wat makkelijker maar ik snap wat je bedoeld.
Ah, prima reden. Ik was gewoon benieuwd.
Hier alleen aan het begin advertenties maar die zijn weg te klikken.
En ook door het tonen van flink wat meer advertenties
Heb nu sinds een poos Youtube Premium. Echt heerlijk zo zonder ads! En de mensen waar je naar kijkt verdienen dus ook nog eens wat extra aan je. Maar goed, ik heb dan ook best veel youtube op staan. Heb ook geen tv abbo in huis hier.

Ik heb nu ook net mijn Spotify stop gezet om mezelf een poos te forceren youtube music te gebruiken. Als dat bevalt, dan kan Spotify permanent er uit, en dan kost YT premium me maar 2 ofzo euro meer dan ik aan Spotify al uit gaf.
Ik heb hetzelfde, en ookal werkt Youtube Music opzich prima, het mist heel veel functies zoals een fatsoenlijke library, podcasts als geluisterd markeren, etc. Je kunt bijvoorbeeld alle artiesten weergeven, of alle albums, maar niet alle albums van een artiest. Dat kan wel als je in de artiest weergave helemaal naar beneden scrolt en dan naar meer van deze artiest gaat, maar dat is de online pagina van de artiest, niet je library, waardoor je ook albums ziet die je niet hebt toegevoegd. Het is momenteel nog heel basis, het is nog totaal niet gelijk aan Play Music welke het heeft vervangen.
Het is jammer dat de EU geen stokje steekt voor dit koppelverkoop praktijken:
In principe gebruikt Google hun Youtube "monopolie" om de markt van audio streaming de verstoren.
Tegelijkertijd staat het Spotify of Apple niet in de weg om een eigen videoplatform te exploiteren en die te koppelen aan hun diensten.
Spotify is nog steeds ruim marktleider met Apple, Tencent en Amazon op ruime afstand daarchter. En pas daarna Youtube Music. Zie https://www.emerce.nl/nieuws/kwart-meer-gebruikers-spotify

Misschien dat het tzt onderwerp van onderzoek zal worden maar er is nu nog niks te zien van marktverstoring.
+ een veel betere geluidskwaliteit op youtube/music waar nog steeds gratis naar te luisteren is. t.o.v. spottify waar ik dan weliswaar ook "gratis" naar luisterde.
Ik moet er wel bij bij vertellen dat ik uitsluitend via de PC-desktop beluister en niet luister via een telefoon.
Bijzonder hoe veel youtube-ads ik zelfs hier tegenkom…
Voral door het toevoegen van nog meer advertenties.
Hier niet.
Van KPN naar Odido overgestapt. Bij KPN zat gratis spotify. Dus hadden vervanger nodig. Nu Youtube Music + premium. Bevalt prima eigenlijk. Zowel voor reclameloos YouTube kijken als de muziekdienst.
Volgens mij bepaalt de uploader hoevaak er reclames in hun content wordt getoond.
Google Cloud neemt vlucht dankzij het drama van GA4. Ik ben heel verbaasd.
Mooie cijfers voor Google misschien, maar wel mooie cijfers over de rug van het ontslagen personeel zo lijkt. Gelukkig hebben ze er nog wat aan overhouden. Hebben we niet met zijn allen voor niets al die irritante advertenties moeten doorstaan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.