WhatsApp brengt Chatvergrendeling uit om individuele chats te verbergen

WhatsApp voegt de functie Chatvergrendeling toe aan de chatdienst waarmee gebruikers individuele gesprekken kunnen vergrendelen. Afgeschermde gesprekken komen in een speciale map en kunnen alleen geopend worden na verificatie met een wachtwoord of vingerafdruk.

Na vergrendeling zitten verborgen chats niet meer in het gebruikelijke Postvak IN, maar worden ze in het mapje Vergrendelde chats geplaatst, aldus WhatsApp. Deze map is te vinden door op het gebruikelijke postvakscherm naar beneden te swipen. Gebruikers kunnen bestaande een-op-een- en groepsgesprekken geheel verplaatsen naar de betreffende map, die met de inlogmethode van de betreffende smartphone ontgrendeld kan worden. Er verschijnen ook geen meldingen van verborgen gesprekken op het scherm.

De chatdienst belooft in de komende maanden verdere opties aan de Chatvergrendeling-functie toe te voegen. Zo stelt het bedrijf dat men straks ook aangepaste wachtwoorden kan gebruiken per individuele verborgen chat. Iedereen die de inlogcode van een smartphone kent kan met de huidige functie immers ook de betreffende map openen. Daarnaast moet de functie later op verschillende ondersteunde apparaten werken. Vooralsnog is Chatvergrendeling alleen beschikbaar via de WhatsApp-app; de uitrol van nieuwe functies kan enkele dagen duren.

Door Yannick Spinner

Redacteur

15-05-2023 • 20:47

78 Linkedin

Reacties (78)

78
77
28
0
0
32
Wijzig sortering
die map met "Vergrendelde gesprekken" is inderdaad opvallend.

waarom niet doen zoals viber doet?
je vergrendelt een gesprek met je eigen en willekeurige pincode.
wil je dat gesprek verder voeren, tik je jouw pincode in zoekbalk, krijg je je chat terug te zien en kun je verder babbelen. zonder een of andere verdachte map of naam
Inderdaad.

Als mijn vrouw 'een verborgen chat' ziet, gaan alle alarmbellen af. Dus mocht ik verborgen willen chatten met mijn minnares of minnaar, wil ik niet eens het vermoeden geven dat ik iets aan het verbergen ben.

Dit is hooguit handig voor mijn puberdochter die niet wil dat iemand meeleest met wat ze haar liefje deelt. Zonder dat het erg is dat wij snappen dat ze iets verborgen voor ons houdt.
Je kan je ook afvragen wat je vrouw in jouw telefoon doet.
Waarom zou mijn vrouw niet mijn telefoon mogen gebruiken?

Mijn kinderen spelen er soms een spelletje op, maken er foto's mee, zetten Spotify aan.
Mijn vrouw stuurt foto's van mijn telefoon naar haar eigen om als WhatsApp profiel te gebruiken.

We hebben veel gezamelijke aplicaties en via een wachtwoordmanager gedeelde accounts, en soms is het even praktischer elkaars telefoon te gebruiken.

Ik kan je vertellen dat de inhoud van mijn telefoon als gezinshoofd er totaal anders uitziet dan toen ik vrijgezel was. (toen mocht niemand mijn telefoon gebruiken..)

Maar ontopic: als ik gezien bovenstaande context gezellig met die leuke collega van de afdeling inkoop willen chatten zonder dat mijn vrouw of kinderen dit per ongeluk lezen. Dan is deze nieuwe feature van WhatsApp niet de oplossing, integenstelling tot Viper die berichten echt verborgen houdt.

[Reactie gewijzigd door Stpan op 16 mei 2023 10:55]

Neu, dat is verder aan jezelf, maar voor mij is dat een privacykwestie. Als zij dingen zou moeten zien in mijn telefoon, toon ik haar dat zelf wel.
Same here. Maar ieder zijn ding, natuurlijk.
Mijn partner kan overal in, behalve mijn ww manager, die is 'vergrendeld' tot ik de hoek om ben, al delen we wel de ww kluis alleen hoeft/wilt ze niet al mijn websites in hoeven te kunnen.

Gezamelijke mail - niets gedoe met mail doorsturen. Nieuwe email? random-woord/bedrijf/ding @onseigendomein.nl via SimpleLogin en klaar.

in begin werd ik er doodmoe van - MijnEnergie hier, MijnISP daar, mijnFactuur hier en dan heel de tijd verschillende e-mailadressen.

Mijn partner mag alles van me weten, ik deel tot slot mijn 'leven' met die persoon en wij hebben netjes alles bij de notaris in goed vertrouwen al vastgelegd mocht het ooit minder goed gaan: lees breuk/dood dat we allebei onszelf braaf aan de in 'goede relatie naar elkaar gemaakte afspraken' houden.

Kan beter vooraf goed nadenken over nare onderwerpen zoals uit elkaar gaan en doodgaan, dan er op moment supreme tegenaan lopen.
Iedereen moet zeker doen wat voor hem of haar het beste werkt. Zelf heb ik er geen behoefte aan dat een partner toegang heeft tot mijn telefoon. De suggestie lijkt gewekt te worden dat dit te maken heeft met vertrouwen, maar als daarvoor openheid van telefoon nodig zou zijn, dan zet ik er zelf liever direct een punt achter.
Nee, er worden door o.a. @Stpan redenen gegeven waarom je toegang geeft tot een telefoon. Dat is hier niet anders. Ik heb de 'beste' camera, dus wordt een foto+airdrop gedaan. Zo zijn er tal van redenen bedenken dat in theorie simpele toegang tot je telefoon is.

Whatsapp manier om chats te 'verbergen' is niet echt verbergen, maar hangt er gewoon een extra blokkade op. Dat kon ik ook al vanuit mijn OS - dan wel geldend voor al mijn chats.

Los ervan gooi je zelf de deur open met de quote "Je kan je ook afvragen wat je vrouw in jouw telefoon doet." Dat wekt de suggestie bij mij en denk ik ook @Stpan dat je partner dus prima in je telefoon kan kijken, zelfs kinderen.

Whatsapps manier van afgesloten chats is ietsje te makkelijk te vinden. Zoals Viper dat aanbiedt is het 'echt' verborgen want niemand gaat in de zoekbalk met cijfers op zoek naar een chat.
Volgens mij lees je het verkeerd, er staat dat je naar beneden moet swipen voordat je het ziet. En zolang je vrouw niet weet dat het bestaat, is er volgens mij geen probleem.
Wel grappig dat het eerste waar mensen hier aan denken dat dit alleen voor overspel bedoeld is
Hebben jullie misschien wat aan je vrouw te vertellen? :P

Zou er zelf verder weinig baat bij hebben, maar op me OnePlus had ik dit ook maar dan voor Apps
Dat vond ik toch wel handig, en kan me voorstellen dat dit ook erg handig kan zijn voor sommige
Ik zeker niet haha, ik heb geen vrouw. Maar ik ging meer in op de reactie om meer in context te blijven.

Zelf snap ik wel als niet wil als mensen meekijken op je telefoon dat je andere chats verborgen heb willen staan. Kdenk dat ik het nummers van mensen van mijn werk erin ga zetten zodat er toch nog een beetje scheiding ertussen is. Moet echt een keer een tweede nummer aanschaffen tho
Dat is natuurlijk het eerste waar ze naar zoekt, want zo'n chatmap heeft ze zelf ook.
Dan kan je de andere chats weer in de normale zetten, en dan kan je vrouw niets vinden in die verborgen map. Of je koopt een 2e nummer, installeer whatsapp 2 keer en zet de 2e whatsapp in een verborgen map.
Ja - want Whatsapp/Nieuws deelt zoiets niet of iemand op het werk... dat is echt een aanrader :)

Ik zou zoiets wel gebruiken, maar eerder om mijn werk berichten 'te filteren op mijn privé' whatsapp.

Nu ben ik prive/zakelijk hoe dan ook anti whatsapp, daarvoor heb ik Teams. Whatsapp is privé/optioneel. Zakelijk mij iets vragen > Teams, dan weet ik tenminste dat het zakelijk is, spoedkanaal staat als enige aan, dus tag me daar maar suc6 verder - vond men niet zo leuk op het werk, maar sinds we dat zijn gaan doen is de sfeer in de 'optionele' apps en teamuitjes wel omhoog gegaan. Minder druk, je denkt beter na over zou ik dit wel nu moeten vragen. Tenminste zo leeft die gedachten meer bij mij.

Los daarvan, leuke functie maar zo in your face - denk niet dat het heel succesvol is en zou eerder verwachten dat je inderdaad door middel van een code iets kan activeren. Dan is het geheim, nu is het gewoon een vergrendelde folder.
Volgens mij is bij iedereen die tab zichtbaar, en als je er op klikt/tikt moet je inloggen. Ongeacht of je daar wel/niet gesprekken in hebt staan.
Inderdaad, dit is net zo subtiel als een map op je harddisk met de naam "danger (niet openen)" 🤣.
Inderdaad, nu weet mijn vrouw precies welke gesprekken zij moet bekijken in plaats van alle vrouwen namen 1 voor 1 af te moeten gaan wanneer ik lig te slapen 8)7
Dat gaat nog gebeuren toch volgens het artikel?
Zo stelt het bedrijf dat men straks ook aangepaste wachtwoorden kan gebruiken per individuele verborgen chat.
Ik denk dat je verkeerd leest wat @ari2asem zegt. In Viber heb je zo te lezen echt verborgen chats, die je pas ziet als je je pincode invoert in de zoekbalk.
Hmm, dus dat er geen indicatie aanwezig is in de app wat toont dat je een verborgen chat hebt bedoel je?
ja, dit. want in viber kun je nergens zien dat er iets verborgen is
Maar als die map voor iedereen zichtbaar is, of je nou verborgen chats hebt of niet, dan maakt het dus geen bal uit.
Als het voor iedereen altijd zichtbaar is, maakt het inderdaad niet uit. Wel moet dus de code anders zijn dan je telefooncode EN er moet geen melding gemaakt worden van verkeerd wachtwoord. Als het wachtwoord verkeerd is, moet het gewoon een lege map openen. Alleen dan is het discreet. Anders kan je alsnog ruzie hebben en gedwongen worden het juiste wachtwoord af te geven in bv een relationele sfeer.
dit is dus niet het geval met viber.
je ziet nergens in viber dat er iets verbogen is.
maar wel in nieuwe versie van whatsapp.
dus viber doet dit beter.
in viber krijg je pas iets te zien als je jouw pincode van die ene chat in zoekbalk intikt.

anders helemaal niets
Er staat in hun bericht niks over hoe er om zal worden gegaan met media die ontvangen wordt in deze vergrendelde chats. Lijkt mij wel relevant om te weten of—en op welke manier qua interface en onderliggende techniek—dit ook op een beveiligde manier gebeurt.

Want als je naaktfoto's dan niet via whatsapp bereikbaar zijn (zonder password) maar wel gewoon in je telefoongallerij dan heb je er nog steeds niks aan.
Niet alleen de naaktfoto's, da's nog niet zo'n probleem.

Ik heb veel meer problemen met de foto's van de "keuken" in die afgelegen boerderij...
Ik mis ook iets denk ik
Drugslab ;) @ro8in / @Morress

[Reactie gewijzigd door doodleman op 16 mei 2023 08:29]

Ok ja goeiemorgen haha, ja die keuken heb ik niet, maar dat andere.... :D
Media is nu al per chat uit te schakelen in de chat instelling. Er wordt dan gewoon een .nomedia bestand aangemaakt in de betreffende map. Het is geen beveiliging, maar voorkomt wel dat de gemiddelde voorbijganger iets te zien krijgt.
op iphone plempt whatsapp gewoon alle gestuurde media in je photos folder. Met als gevolg dat 70% van mijn icloud vol zit met allemaal onzin fotos en videos, waaraan ik nu weken werk heb om 1 voor 1 uit te zoeken of het echt een foto is die ik wil bewaren of dat het weer een domme meme is die iemand via whatsapp heeft gestuurd.

Als iemand nog tips hiervoor weet, hoor ik die heel graag.
Hier is gewoon een instelling voor ;)

Vink volgende uit:
Whatsapp => Instellingen => Chats => Voeg toe aan filmrol
Waar komen ze dan terecht?
Media van elk WhatsApp gesprek, waar ze volgensmij ook met deze optie aan ook (dubbel op) zitten.
Dankjewel! Verwijderd dit ook alle voorgaande opgeslagen media of ben ik daarmee screwed?
Zo ver ik weet niet, deze functie zorgt er alleen voor dat de foto ook in je filmrol komt. Als je een foto verwijderd uit je filmrol staat deze nog wel gewoon in de media van het Whatsapp gesprek toch?
Je kunt bij settings in een chat 'Voeg toe aan filmrol' gewoon uit zetten. Dan gebeurt het automatisch opslaan niet meer.
Automatisch media downloaden uitzetten in WhatsApp? Als het echt onzin is
Ik heb het lange tijd geleden uitgezet. Wel irritant als mensen gezamelijk gemaakte vakantie fotos gaan delen. Dan moet je ze allemaal handmatig downloaden. Dit is wel op Android tho op Apple weet ik niet of dit kan.

Edit:
zat mensen in de comments die het wel weten haha 8)7
niet gelezen.

[Reactie gewijzigd door Milanobrotchen op 16 mei 2023 16:28]

Edit: laat maar, gevonden.

[Reactie gewijzigd door Polydeukes op 16 mei 2023 12:21]

Vanaf welke versie?
https://wabetainfo.com/ma...sapp-for-ios-and-android/
Status? Rolling out
Compatibility? WhatsApp for Android 2.23.10.71 and WhatsApp for iOS 2.23.9.77 are marked as compatible updates.
Nu nog usernames ipv alles gebaseerd op een telefoonnummer en 't kan er mee door.
Inderdaad, zoals het goede oude ICQ tijdperk... Nu moet alles kapot geverifiëerd worden want je zou wel eens een misdadiger kunnen zijn.
Ik zie het niet direct gebeuren voor WhatsApp, misschien een kans voor Signal.
Als het kon had Meta / Facebook het liefst ook nog je DNA. Minder persoonlijke info gaat idd echt niet gebeuren.
De kracht van Whatsapp zit hem juist in de nummer-authenticatie. Simpel voor iedereen, makkelijk mee te verhuizen, en backup via SMS en gewone telefoon.

Google heeft 5 chat diensten (of waren het er meer?) geprobeerd op basis ban user+pass: allemaal gefaald.
Ik zeg ook niet dat de verificatie met een telefoonnummer er uit moet. Maar het zou wel makkelijker zijn om gewoon een gesprek o.i.d. te starten zonder meteen je telefoonnummer te geven. Bij Telegram moet je je ook verifiëren met een mobiele nummer. Maar als dat eenmaal is gedaan kan je je telefoonnummer verbergen en gebruikers gewoon opzoeken op basis van een username. Ikzelf zou het bijvoorbeeld prettig vinden om gewoon een username te overhandigen dan meteen mijn telefoonnummer waar ze behalve Whatsapp, ook naar kunnen bellen en/of smsen.
Dit kan overigens weer niet gecombineerd worden met chats waarin disappearing messages geactiveerd is. Heb je dus een retentie van 7 dagen op de disappearing messages staan in een gesprek, dan kun je die vervolgens niet ook nog eens vergrendelen.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 15 mei 2023 21:04]

Leuke uitleg, we weten allemaal waarvoor die dient :P
Zakelijke gesprekken.
"Zakelijke" gesprekken. :o
Encrochat vervangende gesprekken.
Zegt de toekomstige ex tegen de partner.
Alles om de Hunters het moeilijker te maken :)
Nee joh, volgend seizoen zetten ze gewoon juicekanaal Yvonne in voor álle voortvluchtigen 8)7

( dan is het ook meteen einde programma :X )
Je moet toch wat, nu ook xhamster flink zit te snoeien in het aanbod
Want het valt niet op als je opeens ‘Vergendelde chats’ bovenin je lijst hebt staan.
Leuk en aardig maar de 2FA werkt nog steeds heel debiel. Alleen een pincode instellen en die om de zoveel tijd weer in moeten typen is gewoon irritant en schiet zijn doel voorbij...
Is dat zo? Als je hem echt nooit hoeft in te typen gaan veel gebruikers deze weer vergeten.

WhatsApp is er voor de massa en daar is dit echt een prima oplossing voor. Een extra code die gewoon voorkomt dat jouw account gestolen wordt.
Tegenwoordig sturen ze ook een code naar je huidige whatsapp als je je account/nummer wilt overzeten naar een andere telefoon. Die code moet je dan overnemen op je nieuwe telefoon om je account om te zetten en dan wordt direct de whatsapp op je oude telefoon ook vergrendelt (vroeger bleef die dan ook aktief volgens mij).
Dus op dat punt heb je niet meer perse 2FA nodig (ik hoefde mijn eigen code volgens mij niet eens in te typen afgelopen vrijdag bij inrichten van de nieuwe telefoon). Ik zou liever een optie zien waarbij Whatsapp pas ontgrendelt na gebruik biometrie.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 16 mei 2023 10:07]

Ik wil liever biometrie gebruiken om whatsapp te openen en bovendien kunnen ze gewoon een 2FA code laten genereren (in 2fa app) dan dat je zelf een code moet onthouden en invullen en op die manier weer kunt vergeten. Bovendien is het logischer dat ie alleen wordt gebruikt om je account in te loggen (wat nu helemaal niet is) dan dat je hem om de zoveel tijd krijgt.

Het is gewoon een debiel systeem wat helemaal afwijkt van wat mensen gewend zijn en hoe ze dit willen gebruiken. Het werkt frustrerend en zo hoeft dat helemaal niet te werken.
Die code wordt gebruikt als je Whatsapp op een andere telefoon wil installeren, en voorkomt dat iemand jouw Whatsapp account kan kapen, op een andere telefoon actief kan maken en op jouw account kan gaan zitten chatten.
Bij Signal werkt dat ook zo, werkt prima is mijn mening.
Ik zie al menig huwelijk met een jaloerse partner op de klippen lopen door het mapje "vergrendelde chat" :)
Dat zou zo maar kunnen. Als ik deze functie zou gebruiken vind ik het prima dan mijn vrouw in dat mapje kijkt.

Mijn vrouw kan op de Friend Finder (iPhone) zien waar ik ben, weet de pincode van mijn telefoon en ook de wachtwoorden van mijn devices. Als ik die verander vertel ik dat haar ook even.

In nood situaties kan zij altijd zo in mijn devices en bij de data die er op staat.

Als ik haar niet kan vertrouwen daarop of ik moet gaan leven met "verborgen chats" op mijn telefoon heb ik geen fijn huwelijk meer.
Ik ben bang dat je hiermee de spijker op zijn kop slaat in vele gevallen :+
de overheid weet meer over je dan je vriendin? das een sociaal maatschapelijk probleem!
Ik denk dat een relatie met een vrouw voor u een probleem op zich is, aangezien u hen - vrouwen - basaal wantrouwt. Misschien zit uw wantrouwen tegenover de medemens wel zo diep dat u beter geen relatie kunt nastreven: dat eindigt toch in brokkenmakerij.
Nee hoor ik wantrouw ze niet , want ik zoek niet bij elke telefoon geluidje iets achter.
Of als ze ergens heen wil, staat ik niet verplicht te stellen dat ik mee moet.
Want de wantrouwen van de dames naar een man toe is gewoon heel erg.
Je kunt bijna niets meer als man doen of je word wel gewantrouwd.
En om het dat helemaal af te maken , alles wat je nu doet, wat voor een vrouw niet wenselijk is , dat gaat op de hoop van grensoverschrijdend gedrag.
Maar ik heb dat "controle freak" gedoe echt niet.
Want ik ben totaal niet wantrouwig of jalours
Grenzen verschuiven, en vroeger waren ze te vaag. Het zelfbewustzijn van vrouwen neemt - gelukkig - toe, maar wat u beschrijft duidt nog steeds erop dat ze vanuit subassertiviteit reageren, dus men is er nog niet. Ik zou zeggen, reageer erop door uitleg te vragen over die beleefde grensoverschrijding, leer van elkaars gevoelsleven. Het is wel een feit dat grenzen traditioneel door mannen gedicteerd werden. Getrouwde vrouwen waren vroeger bijna lijfeigenen van hun echtgenoten, fijn dat die tijd gaandeweg ook in de publieke moraal achter ons gelaten wordt. We gaan naar relaties waarin gelijkwaardigheid de norm is, en onderhandelingsvaardigheden een must zijn.
Meh. Ik heb al tijden heel whatsapp achter mijn faceid zitten. Bevalt mij prima. Ik heb opzich niets niets te verbergen, maar het geeft me toch rust dat ik mijn telefoon aan iemand kan geven om iets op te zoeken/te doen en ze niet “per ongeluk” dingen die mij zijn toegestuurd lezen waarvan de ander liever heeft dat alleen ik ze weet.

Dus ik zou zeggen, als je hier uberhaupt behoefte aan hebt, lock dan gewoon de hele app.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 16 mei 2023 09:18]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee