WhatsApp brengt functie voor bewerken van reeds verzonden berichten uit

WhatsApp brengt een nieuwe functie uit waardoor gebruikers reeds verzonden berichten binnen vijftien minuten nog kunnen bewerken. De functie wordt nu wereldwijd uitgerold en zou 'in de komende weken' voor iedereen beschikbaar moeten zijn.

Na verzending kunnen WhatsApp-gebruikers binnen vijftien minuten een bericht lang ingedrukt houden, waarna er in een menu de optie 'bewerk' verschijnt, schrijft de chatdienst. Eenmaal bewerkt blijft een bericht aangemerkt als zodanig; de verzender en ontvanger kunnen dus zien dat een bericht aangepast is en op welk tijdstip dat gebeurde.

Er is geen bewerkgeschiedenis beschikbaar, dus eerdere versies van het bericht zijn niet meer terug te zien of te herstellen. Voor zover bekend komt de bewerkfunctie zowel naar de mobiele versie als de webversie van WhatsApp, aangezien de functie eerder al voor die platformen getest werd in bètareleases.

Tot dusver was het via WhatsApp alleen mogelijk om reeds verzonden berichten te verwijderen waarna de verzender een eventuele correctie kan versturen. Er blijft in dat geval altijd een voormalige tekstballon met de tekst 'U hebt dit bericht verwijderd' in het gesprek zichtbaar. De bewerkfunctie werd al enige tijd getest onder bètatesters.

Afbeelding via Meta / WhatsApp

Door Yannick Spinner

Redacteur

22-05-2023 • 18:04

80 Linkedin

Submitter: AnonymousWP

Reacties (80)

80
78
37
4
0
30
Wijzig sortering
Er is geen bewerkgeschiedenis beschikbaar, dus eerdere versies van het bericht zijn niet meer terug te zien of te herstellen.
Gelukkig werkt Signal ook aan deze functionaliteit en zit die bewerkgeschiedenis daar wel in.

[Reactie gewijzigd door UPPERKEES op 22 mei 2023 18:41]

Ik vond het altijd fijn dat whatsapp zo 'simpel' was. Vind al die extra features maar niks. Dat je berichten kan verwijderen oke, dat is fijn maar die stories en dat je met emoticons kan reageren op een bericht is onnodig imo.

Straks weet je helemaal niet meer waar het over gaat als iedereen z'n berichten kan veranderen.
Dit kan dan wel alleen binnen 15 minuten na verzenden want anders zou het inderdaad een zooitje worden denk ik.
Aan de andere kant is 15 minuten wel heel royaal. Meestal heb je het nodig voor een typo of een ongewenste autocorrectie. 5 minuten is lang zat voor een meer den gemiddeld WhatsApp bericht.
Aan de andere kant is 15 minuten wel heel royaal.
Stel je maakt een afspraak met vrienden en informeert een contactpersoon. Na een uur o.i.d. veranderd de afspraak en wil je het bericht verwijderen/aanpassen. De contactpersoon is in die tijd nog niet online geweest. Waarom zou er zo'n stom limiet op moeten zitten?
Stel persoon A heeft via WhatsApp een afspraak met B en C gemaakt. B en C wijzen A erop dat deze niet nagekomen is, A past het bericht van een week terug aan en ontkent vervolgens alles.

Een tijdslimiet is naar mijn mening noodzakelijk om dit soort discussies te voorkomen in groepen met mensen die je minder goed kent zoals projectgroepen binnen opleiding etc.

Wat is er in jouw voorbeeld zo erg aan gewoon een tweede bericht dat het niet door gaat? Buiten dat verwijderen wel nog tot ongeveer ~ 2dagen kan

[Reactie gewijzigd door !mark op 22 mei 2023 22:27]

zelfs na 15 minuten is het gevaarlijk, je zou een melding moeten krijgen van die persoon (automatisch) dat een bericht is aangepast. (als het gaat om een afspraak oid)
Opzich zou je dit weer kunnen oplossen door er een soort van "edit history" achter te hangen zoals hoe Facebook dat doet met posts. Je kan dan met een icoontje zien of de post is aangepast, en indien gewenst de voorgaande versie bekijken, en zelfs zien wanneer de aanpassing is gedaan.

Maargoed. ten eerste ben je behoorlijk sneu als je berichten aanpast om je gelijk te krijgen. En ten tweede worden berichten hiermee misschien wel zwaarder dan gewenst.

[edit]: Typo... I know, toepasselijk in dit bericht.

[Nog een edit]: Kijk, Tweakers heeft ook gewoon zo'n edit log!

[Reactie gewijzigd door Sme4gle op 23 mei 2023 09:59]

jij denk dat die persoon nog niet online is geweest maar het bericht is al wel een uur leesbaar op zijn telefoon als notificatie
gewoon nog een berichtje sturen is niet moeilijk.
Nee, dat gaat over berichten verwijderen, niet bewerken. Staat notabene in de tekst.
Daar had ik even kortsluiting 8)7
Misschien je bericht even bewerken :+ :+
Dat kan bij tweakers geloof ik twee weken!
Je kunt op Discord berichten van jaren terug bewerken (ofwel, je hebt geen limiet) en hoor daar niemand van schrikken?
Wie gaat er berichten in een channel van een jaar oud aanpassen, dan ben je me een eind aan het scrollen XD
Dat gebeurt dit is sommige gevallen zeker wel zoals deze gast het aantoont:
https://youtu.be/5CUBJgknoW0
Inderdaad, daar doelde ik ook op (zonder het zelf te benoemen). Jammer dat een 0) Irrelevant mijn reactie minder maakt maar ja, c'est la Tweakers vie :)
Ja dat klopt.

Het is bijvoorbeeld wel een trend op YT die je steeds vaker ziet.
Mensen die hun bericht met tienduizenden likes en honderden reacties aanpassen naar “now no one will know why this got so many likes”. Gewoon voor de fun. Dit is dan nog vrij onschuldig, maar als je tegenwoordig de YT discussie ziet dan is het some echt niet handig dat er geen versioning is.
Ik denk dat het minder gaat om dat het een rommeltje wordt, en meer een technische beslissing; berichten zijn makkelijker en sneller te delen (ook over de hele wereld) als aangenomen kan worden dat ze immutable zijn.

Maar dan krijg je issues zoals nu WhatsApp, maar ook Twitter en Facebook etc, dat features zoals een bericht (of tweet) bewerken of verwijderen ineens enorm complex worden; zie ook nieuws: Verwijderde Twitter-berichten verschijnen zonder inbreng gebruiker we..., ze worden gemarkeerd dat ze verwijderd zijn, maar wie weet hoe lang ze nog fysiek bewaard worden.

Dit gaat jaren terug; zo ook verhalen over mensen die foto's of berichten van Facebook die ze jaren geleden verwijderd hebben toch weer kunnen vinden.
Of juist wel, hè, wanneer iemand nog even iets verduidelijkt in een berichtje :/
Kan ook nog een berichtje erachter aan. Je weet straks nooit wat er nou echt stond.
Als het er echt toe doet kan je altijd even navragen wat er nou eigenlijk stond. Meestal is met het origineel toch iets niet juist en is het om die reden veranderd. Deden we vroeger ook al met typex. Niets geks dus als je het mij vraagt
Dat kan natuurlijk ook. Doe wat je zelf het prettigst vindt, zou ik zeggen. Je hóeft de functie natuurlijk niet per se te gebruiken ;)
Straks weet je helemaal niet meer waar het over gaat als iedereen z'n berichten kan veranderen.
Overdreven reactie imo. Alsof mensen dat expres gaan doen. Misschien leuk voor een keertje in een groepje met pubers of jongvolwassenen die vrienden zijn. Gaat echt niet gebeuren en zal goed getest zijn onder gebruikers.
nou en of er mensen zijn die dat expres doen en zelfs afspraken of uitspraken achteraf aanpassen, ik hoop wel dat er bij komt te staan dat het achteraf bewerkt is.
Heb je het artikel gelezen?
Ik denk dat er dan toch meer aan de hand is dan alleen de technologie; de technologie zal je interpersoonlijke problemen niet gaan oplossen.

Dat gezegd hebbende, buiten 1 op 1 communicatie om vind ik het wel belangrijk dat de uitspraken die prominente personen online doen (zoals o.a. Twitter) bewaard en gearchiveerd moeten worden.
Er staat bij hoe laat het bewerkt is
Ach, ook hier op het forum zie je erg vaak mensen die via een edit reageren op een post die later geplaatst is. En hier zitten echt niet alleen pubers of jongvolwassenen. Nee laat mensen dan maar gewoon extra berichten sturen hoor. Dat is voor iedereen duidelijker.
Deze feature wordt voornamelijk gemaakt zodat mensen hun typefouten kunnen corrigeren na het verzenden van een bericht. Erg welkom naar mijn mening. Ik erger mij altijd groen en geel als ik per ongeluk een bericht verstuur en ik kom er later achter dat er een typefout in staat. Dit werkt al jaren voor andere berichtdiensten dus erg fijn dat WhatsApp het eindelijk ook heeft.

[Reactie gewijzigd door Archcry op 22 mei 2023 18:47]

U bedoelt wanneer de autocorrectie je zin weer eens compleet onleesbaar heeft gemaakt?
Dat probleem heb ik nooit want dat is een van de eerste dingen die ik uit zet :D
Deze feature wordt voornamelijk gemaakt zodat mensen hun typefouten kunnen corrigeren na het verzenden van een bericht. Erg welkom naar mijn mening. Ik erger mij altijd groen en geel als ik per ongeluk een bericht verstuur en in kom er later achter dat er een typefout in staat. Dit werkt al jaren voor andere berichtdiensten dus erg fijn dat WhatsApp het eindelijk ook heeft.
Type je nou expres “en in kom er later achter”?
Nee, je bent getuigen van één van mijn epische typefouten. Maargoed dat tweakers ook een bewerk feature heeft ;)
En zakelijk misbruik? Daar wel eens over nagedacht?
Als die communicatie zo belangrijk is, dan moet dat niet via whatsapp maar via papieren, gedateerde en ondertekende berichten; als het formele communicatie is, dan zijn emails ook een goede optie aangezien die ook niet meer bewerkt kunnen worden na verzenden.
Er zal best wat kritiek komen op het niet laten zien van een bewerkingsgeschiedenis. Er is een hele reeks best practices rondom het editten van reeds verstuurde berichten en daar wordt bijvoorbeeld het laten staan van bewijsmateriaal voor misbruik, stalken, cyber pesten etc. ten strengste aangeraden. Anders komt alles neer op dat het slachtoffer snel een screenshot maakt.
Nou ik ben er wel blij mee, soms toch net te snel op send gedrukt terwijl de autocorrect weer erg creatief wilde zijn bij een typo of ongebruikelijk woord…
Uiteraard, ik ben ook blij met zo’n functie en gebruik het regelmatig op Skype, Mastodon, Telegram of Tweakers.

Ik heb dan ook niets tegen dit soort functies, alleen als je de bewerkingsgeschiedenis niet kunt zien zitten daar dus wel risico’s aan verbonden. Meestal kun je die ook gewoon zien, alleen in de implementatie van WhatsApp dus niet.
Ja, je hebt al message info bij je eigen berichten, daar kan het best makkelijk bij. En message info zouden ze dan moeten activeren voor de berichten van andere mensen.
Voor mij een zeer welkome functie. In mijn enthousiasme wil ik nogal eens een berichtje versturen die vol staat met (typ)fouten.
Het is het vervelendst als het fouten zijn die een hele andere lading aan het bericht geven. Zoals “Ja hoer!” in plaats van “Ja hoor!”.
...een berichtje dat...
Op zich vind ik dat wel handig want het gebeurd mij wel eens dat ik per ongeluk al op Enter druk en het bericht dan nog niet af is. Alhoewel ze van mij dan beter verzenden en de Enter toets van mekaar kunnen loskoppelen.
Even je instellingen induiken en verzenden met Enter uitvinken.
Was misschien een beetje onduidelijk maar ik bedoel vooral in de Windows app die ik het meeste gebruik en daar ben ik die instelling niet tegengekomen.
Ja, shift-enter werkt zeker maar als je dan snel snel aan het tikken bent dan vergeet ik wel vaker de shit erbij te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Roel1966 op 23 mei 2023 22:57]

shit-enter... mag hopen van niet :P
Ehhh, oeps haha, zie het nu pas
Dat is toch al niet hetzelfde, tenminste niet bij mij op Android.

Enter is een nieuwe regel en verzenden is een knop in de UI.
Alhoewel ze van mij dan beter verzenden en de Enter toets van mekaar kunnen loskoppelen.
Dat is zolang ik het mij al kan herinneren een toggle in de instellingen. Ik heb de optie om met Enter te verzenden altijd uit staan omdat ik het ook irritant vind.

Instellingen -> Chats -> Verzenden met Enter
Of dat je taalfouten maakt en dat wil verbeteren. Dat gebeurt mij ook wel eens.
Heel fijn! Echt iets dat ik nog miste!
Is er ooit eens plek in de WAbeta voor iOS?
Foutje

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 22 mei 2023 18:38]

Zeker op iOS een must, want iOS auto-correct soms het laatste woord *na* je op send hebt gedrukt.
Klinkt alsof de autocorrect "on blur" toegepast wordt, ipv terwijl je typt; klinkt mij logisch in de oren, maar tegelijkertijd zie ik dat dat irritant is als je bericht tegelijkertijd verstuurd wordt.
Het is zeer irritant. Ik stond net nog in de supermarkt met "safeways" onderaan m'n boodschappenlijst. Heb een tijd moeten denken wat ik nou bedoelde. Toch maar naar huis gegaan...

Thuis dacht ik, oh ja, Satesaus. Op zo'n moment wil ik mijn telefoon kapot stampen. Ik heb het geprobeerd zonder autocorrect, maar dat is ook echt heel lastig. Als ze nou gewoon alleen niet zouden correcten na de send knop te hebben ingedrukt... Ik bedoel, ik check gewoon m'n berichten voor ik ze verstuur, maar dat heeft dus geen zin op iOS.

[Reactie gewijzigd door teek2 op 23 mei 2023 14:12]

...en op welk tijdstip dat gebeurde.
Dit komt niet overeen met wat er op de afbeelding te zien is.

Volgens de afbeelding:
- screenshot 1 > het is 09:27, 'mijn' bericht is om 09:24 verzonden, Tracey's eerste bericht om 09:25.
- screenshot 2 > het is 09:27, ik bewerk mijn bericht
- screenshot 3 > het is 09:27, Tracey's tweede bericht is om 09:27 verzonden, maar die van mij staat nog steeds op 09:24, echter nu met "bewerkt om" ervoor.

Ergens klopt dit verhaal niet. Naar mijn mening zou het inderdaad het meest logisch zijn dat er(bij) staat om welke tijd het bericht (voor het laatst) bewerkt is zoals dat in de tekst beschreven is. Echter is dit dus niet wat er in de afbeelding te zien is. Ik ben benieuwd of dit een fout in de afbeelding of de tekst betreft.
Ik denk een fout in de tekst, in de Engelse afbeelding van whatsapp staat ook 9:24.

https://scontent.whatsapp...bBizXSR27yjaw&oe=646F9E5D

[Reactie gewijzigd door MeltedForest op 22 mei 2023 19:27]

Eindelijk! Ik hoor van heel veel mensen incl. mezelf dat deze funtie erg nodig or gewenst was.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee