Uiteraard loopt iedere dronken pipo met zijn id-kaart in zicht over straat en degenen die dit niet doen, daar vaardigt de politie direct een opsporingsbevel voor uit. Wat denk je dat het resultaat is van een dergelijke klacht? De straat is openbaar terrein, op beelden is intentie en dreiging niet of amper te zien
Wat voor belachelijke reactie en redenering is dat.
Ga je nu echt beweren dat er zijn nog nooit mensen geïdentificeerd en veroordeeld mbv zulk beeldmateriaal?
Dus al dat video-materiaal van bv inbrekers, straatovervallers, enzo is totaal nutteloos volgens jou?
ah ja, want niemand loopt rond met zijn/haar ID in't zicht, dus wat nut heeft het ze te filmen in de hoop om ze achteraf toch te kunnen identificeren?
Spijtig genoeg is het inderdaad vaak pas achteraf dat men echt iets kan doen met dat beeldmateriaal omdat dan de intentie ook duidelijk en vooral bewijsbaar is geworden.
Ik hoop dat het nooit zover komt tussen uw dochter en eender wie, zatlap of niet, maar mocht het toch zijn, dan hoop ik dat er wel zulke camera's in de buurt zijn en dat het beeldmateriaal dan achteraf ook kan aantonen dat ie haar al een tijd volgde, mogelijk op verschillende dagen en dus wel degelijk intentie vertoonde.
Maar wederom: ja vaak is het pas achteraf dat men echt iets doet met al dat beeldmateriaal, want op die moment zelve is intentie moeilijk te beoordelen adhv enkel het beeldmateriaal en maakt context het enige verschil. Maar door met de politie te bellen op die moment zelve kan de context waarin uw dochter die moment beleeft wel overgemaakt worden. en dat beïnvloedt de manier waarop die beelden gezien worden, en hoe men optreedt tegen de zichtbare situatie.
Als ze aan de telefoon hangt met de politie tijdens zulk moment, dan ga ik er vanuit dat die mensen hun werk correct doen, en optreden tegen de bron van het onveiligheidsgevoel dat je dochter heeft.
Al is het 'maar' een administratieve aanhouding waarbij de dronkenlap zijn roes mag uitslapen bij hen, of waarbij die even een waarschuwende babbel en een lift naar huis krijgt.
Wat het resultaat is van die ene klacht? mogelijk weinig inderdaad. mogelijk is het de zoveelste tegen die persoon waarbij men toch kan optreden tegen die persoon wegens openbare dronkenschap, lastigvallen van personen, ...
Als ze die voor de zoveelste keer van't straat moeten plukken omdat die weer in zijn zatte toestand iemand lastig aan't vallen is, dan neem ik aan dat het gesprek een pak minder vriendelijk is, de vrijheidsberoving ook wat langer en de verdere stappen die men onderneemt ook ernstiger zijn.
net zoals bv die persoon die zo dikwijls ging eten in restaurants aan de kust en er vertrok zonder te betalen: had niemand klacht in gediend "want 't gaat maar over een 30-tal euro daar doet de politie/gerecht nooit iets mee/tegen. en als ze iets doen loopt ze een uur later toch weer rond", dan kon men gerechtelijk er nooit iets tegen doen, maar net omdat bijna elke benadeelde toch klacht indiende is dat uiteindelijk samengenomen kunnen worden en werd ze veroordeeld tot meerdere maanden celstraf en een serieuze boete.
net zoals de openbare zatlap in mijn eigen gemeente die je op elke moment van de dag zat tegenkwam, die 'gedoogd' werd door de politie want "hij valt toch niemand lastig" totdat de zoveelste vrouw klacht indiende dat hij hen toch lastig viel en dat ze een onveilig gevoel had met die dronkaard in de buurt van bv 't station en de bushaltes. Hij werd opgepakt en is ondertussen al een paar jaar niet meer gezien in het centrum. (wellicht in behandeling voor zowel het problematisch drinken als het lastigvallen, of in een andere politiezone de zatlap aan't uithangen)
Nog afgezien van de steeds vervagende grenzen die bepalen waarvoor deze middelen gebruikt mogen worden.
Je eigen voorbeeld van 'ook tegen corona-maatregel-overtreders' is daarbij een slecht voorbeeld want dat is nog steeds "controle en optreden tegen overtreders van de op die moment geldende wet", de exacte reden waarom die camera's er hangen
en ja die maatregelen waren een nieuwe en slechts tijdelijk wet.
Maar dat is niet de fout van diegene die de camera's geplaatst heeft of die ze in't oog houdt met de intentie om wet-overtreders te betrapen en te bestraffen.
Als je daartegen bent, dan moet je klagen bij diegene die die wetten make en/of voorkomen dat zulke wetten in de toekomst worden gemaakt.
En daar zit uiteindelijk het echte probleem:
het is niet zozeer een probleem dat men dat "nu" gebruikt voor overtreders van de "nu" geldende wetten en dat beeldmateriaal enkel live kan bekijken en max. 24 of 48u mag bewaren (iets waar ik wel degelijk voor ben), maar het is de schrik van sommigen (waaronder ik ook) dat zulk beeldmateriaal - of de daaruit gehaalde data - uiteindelijk ook langer bewaard gaat worden en later kan gebruikt worden omwille van een wet die men nu nog moet verzinnen en dan met terugwerkende kracht gaat toepassen op die oude beelden/data. of dat zulk beeldmateriaal zoals bij de Chinees ook kan gebruikt worden voor andere doeleinden zoals een sociale beoordeling met impact naar de rest van je toekomstig leven.
Het is ook voor sommige de schrik dat ze niet alle huidige wetten kennen en door die camera's betrapt worden op het overtreden van zo'n door hen niet gekende wet. maar dat laatste een 'hen'-probleem, niet het probleem van de uitvoerende macht.