Sipeed brengt modulaire singleboardcomputer met RISC-V-chip en 16GB ram uit

De Chinese fabrikant Sipeed heeft een nieuwe singleboardcomputer aangekondigd met 16GB aan geheugen en RISC-V-chip van Alibaba. Het apparaat is modulair opgezet, zodat gebruikers er in de toekomst makkelijk apparaten en componenten op kunnen aansluiten.

Sipeed brengt de Lichee Pi 4A begin volgend jaar uit. Dat is een singleboard die modulair is opgesteld, waar gebruikers dan zelf nieuwe hardware aan kunnen toevoegen. De singleboardcomputer wordt geleverd met de LM4A-module, die draait op een Alibaba T-Head TH1520-processor, een RISC-V-chip met vier cores. De vorige Lichee-module draaide nog op een Allwinner D1-chip. De LM4A-module heeft daarnaast maximaal 16GB aan Lpddr4x-3733-geheugen en 128GB aan eMMC-opslag.

Het Lichee Pi 4A-board heeft zelf twee gigabitethernetpoorten die power-over-ethernet ondersteunen, een HDMI 2.0-aansluiting met ondersteuning voor beeld in 4K op 60fps en vier USB 3.0-poorten van type A met een maximale overdrachtssnelheid van 5Gbit/s. Ook zitten er een 3,5mm-jack op en een 20pins-aansluiting. Het bordje heeft een wifi- en bluetooth-module.

Sipeed zegt dat er in de toekomst nieuwe hardware wordt uitgebracht die compatibel is met het Pi 4A-board. Dat zijn onder andere een telefoon en tablet, en een router. De Lichee Pi 4A wordt zelf ergens begin 2023 geleverd in configuraties die beginnen met 2GB en zonder opslaggeheugen. Het board ondersteunt Debian, Android en OpenWRT. De prijzen zijn nog niet bekend.

Sipeed Lichee Pi 4A

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

27-12-2022 • 12:22

54 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (54)

54
49
16
1
0
29
Wijzig sortering
Wie kan nog even voor me uitleggen hoe het nu eigenlijk zit met de chip-capaciteit van China zelf, en waar de V.S. nu een beperking probeert te maken door haar handelspartners te vragen om China geen chip-technologie meer te leveren?

Ik zie best veel singeboardcomputers uit China komen, en ik koop zelf ook wel eens wat omdat de Raspberry Pi vaak leveringsproblemen heeft. En dat presteert gewoon zoals ik verwacht. Als de VS niet wil dat er drones of ander militair materiaal gemaakt kan worden, dan moet ik steeds denken aan de Apollo Guidance Computer; een 2 MHz computer waarmee NASA op de maan geland is. De CPU in een slimme LED-lamp is nog sneller. Je kan met een goed verpakte SoC of single board toch ook drones en maanlanders maken? Probeert de VS te voorkomen dat China Skynet maakt?

[Reactie gewijzigd door Redsandro op 27 december 2022 13:41]

Het is nochtans vrij bekend dat de computer crashte, althans bij de eerste maanlanding, en Armstrong manuel de lander moest neerzetten, wat nogal spannende momenten waren.
Het is nochtans vrij bekend dat... dit geen harde crash was. Per wikipedia:
The AGC software had been designed with priority scheduling, and automatically recovered, deleting lower priority tasks including the 1668 display task, to complete its critical guidance and control tasks.
En elders:
The design principles developed for the AGC by MIT Instrumentation Laboratory, directed in late 1960s by Charles Draper, became foundational to software engineering—particularly for the design of more reliable systems that relied on asynchronous software, priority scheduling, testing, and human-in-the-loop decision capability.[22] When the design requirements for the AGC were defined, necessary software and programming techniques did not exist so they had to be designed from scratch.
Het een crash noemen is behoorlijk negatief en foutief. Zoals in de bovenstaande quote vermeld waren dit ongeziene, special ontwikkelde technieken.
Prioriteiten voor verschillende taken voorzien, deze monitoren en de meest benodigde processen beschermen tegen ongewenste gevolgen van een bijzaak (én deze gebeurtenis rapporteren aan de gebruiker), dat vraagt eerder om een extra positieve noot dan het afdoen als "een crash".

Respect voor de mensen die dát gemaakt hebben.
+ voor jou
Zeer vernuft, en meer controle over de processen die op een cpu draaien dan tegenwoordig.
Andere controle..., in een Real time OS is dit de gewoonste zaak van de wereld.
Zorgen dat er een vooraf bepaalde worst case response tijd voor bepaalde taken bekend is.
En er vervolgens aan blijven voldoen. (Linux en Windows voldoen daar niet zomaar aan, beiden hebben wel wat aan boord maar ik denk dat er teveel (met name in Windows) verstorende invloeden zijn in andere delen van het systeem.
De chip beperkingen vanuit o.a. de VS hebben betrekking op geavanceerde high-end chips voor bijvoorbeeld AI toepassingen en supercomputers. Consumer hardware zoals dit zal daar niet (snel) onder vallen, maar het zou me niks verbazen als de VS morgen met verdere restricties zullen komen.
De chip beperkingen vanuit o.a. de VS hebben betrekking op geavanceerde high-end chips voor bijvoorbeeld AI toepassingen en supercomputers. Consumer hardware zoals dit zal daar niet (snel) onder vallen, maar het zou me niks verbazen als de VS morgen met verdere restricties zullen komen.
Zelfs als er geen nieuwe restricities komen dan is stilstand achtergang in deze markt. De chips die we nu in supercomputers stoppen worden over 10 jaar gebruikt om een slimme wc-bril aan te sturen.
Wie kan nog even voor me uitleggen hoe het nu eigenlijk zit met de chip-capaciteit van China zelf, en waar de V.S. nu een beperking probeert te maken door haar handelspartners te vragen om China geen chip-technologie meer te leveren?
Dat heeft natuurlijk geen invloed op de apparatuur die ze al hebben. De capaciteit die ze hadden gaat niet meer weg. Tegelijkertijd is China zelf hard eigen chips aan het ontwerpen. Die lopen nog wat achter maar het gat wordt steeds kleiner. En, zoals je al aangaf, ook met een wat oudere chip kun je heel veel doen.
Je kan met een goed verpakte SoC of single board toch ook drones en maanlanders maken? Probeert de VS te voorkomen dat China Skynet maakt?
De VS wil (naast economische motieven) vooral dat Amerikaanse wapens slimmer zijn dan Chinese wapens. Het klopt dat je met jaren 60 technologie prima rakketten en wapens kan bouwen maar dat heeft geen zin als ze uit de lucht worden geschoten voor ze hun doel kunnen bereiken. Een slimme raket kan het afweergeschut ontwijken of ander contra-maatregelen nemen.

Daarnaast is er natuurlijk een kostenaspect. Goede chips maken de ontwikkeling van nieuwe apparatuur makkelijk en goedkoop, ook als het wapens zijn.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 27 december 2022 15:36]

De VS wil vooral dat Amerikaanse wapens slimmer zijn dan Chinese wapens. Het klopt dat je met jaren 60 technologie prima rakketten en wapens kan bouwen maar [een] slimme raket kan het afweergeschut ontwijken of ander contra-maatregelen nemen.
Waar hebben we het dan over? Niet echt jaren '60 technologie natuurlijk. Maar 3 nanometer in de VS versus 16 nanometer in China?

Het zal ongetwijfeld uitmaken, maar ik ben ook erg onder de indruk van ASICs. zo'n Edge TPU ASIC op 16 nm is sneller, zuiniger en goedkoper in bijvoorbeeld het detecteren van objecten dan een goede moderne desktop CPU. Straks krijgen we ASIC-raketten versus CPU-raketten.
edit:
Na een rondje duckduckgo krijg ik de indruk dat "het westen" de 3 nanometer heeft bereikt, en China de 7 nanometer.

[Reactie gewijzigd door Redsandro op 27 december 2022 17:19]

Waar hebben we het dan over? Niet echt jaren '60 technologie natuurlijk. Maar 3 nanometer in de VS versus 16 nanometer in China?
Het is wat de VS willen, ik zeg niet dat het lukt ;)
In een (wapen)wedloop tellen alle kleine beetjes. Ik geloof niet dat 1 goede CPU het verschil gaat maken, maar als je structureel betere wapens kan maken voor een lagere prijs telt dat wel op. Legers en wapens zijn erg duur.
zo'n Edge TPU ASIC op 16 nm is sneller, zuiniger en goedkoper in bijvoorbeeld het detecteren van objecten dan een goede moderne desktop CPU.
Ik denk dat je daar in de buurt komt. Slimme wapens die zich aan de situatie kunnen aanpassen (bv door gezichtsherkenning) kunnen veel bijdragen. Gezichtsherkenning is misschien niet zo heel moeilijk meer maar als je 1000km/h vliegt heb je niet veel tijd om na te denken.

Een heel andere kant van het verhaal is dat moderne organisaties (inclusief legers) draaien op informatie en communicatie. Daar lijkt nu ook nog een forse component AI bij te komen ("hey GPT, bedenk een strategie om te verdedigen tegen 4 straaljagers die nu onze noordgrens passeren" of "hey GPT, mijn tank wil niet starten, wat moet ik doen?"), als die er nog niet is. Dat zal draaien in grote datacenters waar alles draait om efficientie. Een zuinigere chip is de allermakkelijkste en goedkoopste manier om je rekencluster te verbeteren.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 27 december 2022 19:00]

het valt me op dat er in het laatste jaar meer en meer SBC's aangekondigt en released zijn, en ik vind dat super goed!
ze hebben ook constant beter en betere specs, waardoor ze interresant zijn voor tweakers.

ik heb mijn Raspberry Pi1 (pihole) & nas (oude pc) deze maand vervangen met pine64 zijn Quartz64 SBC die een fractie van de stroom verbruikt en veel meer i/o heeft dan de Raspberry Pi.

deze SBC ziet er dan weer super interresant uit als dev board of Access Point voor je netwerk!
ik zie dat ze op de website dan ook de SBC als router verkopen, aangezien hij al OpenWRT support heeft.
ik ben niet mee met de hardware van (embedded) toestellen tegenwoordig, maar ik begin me meer en meer af te vragen of deze SBC's gewoon niet beter zijn dan het meeste 'triple A' consumer hardware out there ? :/

[Reactie gewijzigd door Daco op 27 december 2022 15:08]

Interessant dat je je NAS er ook mee hebt vervangen. Ik heb even snel gekeken want wil al langer mijn NAS "upgraden", maar power consumption vind ik wel belangrijk. Helaas zie ik tussen de chip op de Quartz64 en mijn huidige N3700 weinig verbetering:

https://gadgetversus.com/processor/rockchip-rk3566-vs-intel-pentium-n3700/
ik ben van +/- 60W (raspberry pi1 & oude PC met AMD E300 SOC met 2x2TB HHD) naar 37W met de Quartz64 gegaan. de grootste power draw is de harde schijven, die ik nu ingesteld heb op standby gaan na 200s.
ik heb nu ook meer ram ( 8GB ipv max 4 ) en meer freedom (arch linux vs oude versie van truenas door 32bit limitatie)
het was voor mij op vele vlakken een upgrade, inc space ( pc case vs een 3D printed case ) & het feit dat ik met een simpele LIPO de server online houd in geval van stroom problemen (behalve de schijven. die hebben 12 & 5V nodig sadly, maar ga ik nog werk van maken)

het idee is ook om in de toekomst de schijven te vervangen met 2 SSD's en dan is het stroom verbruik 2/3de minder :p ( ~13W under full load normaal )

[Reactie gewijzigd door Daco op 27 december 2022 13:52]

Ik gebruik een oude 8th gen quadcore 3.2ghz laptop, 16gb ram op windows 10 pro. Heeft ingebouwde UPS, toetsenbord en scherm en draaid idle 7 watt na wat tweaken (alles wat uit kan uitgezet en netwerk via UTP). Draait Plex server, pihole en is via RDP benaderbaar. De quadcore verbruikt uiteraard meer als je hem meer belast maar is dan ook vrij rap wanneer nodig.

Laptop had ik nog liggen maar die koop je voor heel wat minder dan een complete pihole / alternatieven

[Reactie gewijzigd door procyon op 27 december 2022 13:50]

die 13W was under full load, idle zou +/- 8W moeten zijn. Maar ja een oude laptop is vaak sterker als je het liggen hebt, maar ik heb al jaren en jaren geen laptop meer. plus, ik ben meer fan van ARM dan x86/x64 cpu's.

that said, heb ik ook liever iets custom/upgradable/reusable :>
ik kan van de server snel iets anders maken door de PCI slot en GPIO pins. meer schijven nodig? no problem, de PCI->sata card vervangen met iets met meer poortjes.
plus, mijn case gaat veel kleiner zijn dan een laptop :p
Ik kan je onderstaand topic op GoT aanbevelen.
Alles over zuinige PC's/servers/NAS zelf bouw
forumtopic: Het grote zuinige server topic - deel 3
Helaas zie ik tussen de chip op de Quartz64 en mijn huidige N3700 weinig verbetering:
Vervangen zou ik niet doen, maar de nieuwprijs van zo'n complete Quartz64 is de helft van een mobo met n3700 (zonder RAM). Daarbij kun je zo'n bordje onderbrengen in een simpel doosje van 5 euro en voeden met een simpele USB-lader van nog geen 10 euro. De eenvoudigste picoPSU (zonder adapter) is al een stuk duurder. Het bordje is nog een flinke stuk kleiner ook.

Vervangen zou ik dus niet doen, maar als je iets nieuws moet kopen dan is dit misschien wel een interessante optie. (Ik ben zelf op zoek naar nieuwe hardwarew en die Q64 is een van de kandidaten).
Wat ik heb gedaan is de oude NAS ingezet voor redundantie. Uiteraard ook ergens anders neergezet.

@!nFerNo de RK series zijn gewoonweg niet zo efficiënt.
ik ben niet mee met de hardware van toestellen tegenwoordig, maar ik begin me meer en meer af te vragen of deze SBC's gewoon niet beter zijn dan het meeste 'triple A' consumer hardware out there ? :/
Een van mijn stokpaardjes is dat de PC niet langer het belangrijkste apparaat is maar de telefoon. Daardoor is de ontwikkeling van de PC afgeremd, er gaat meer aandacht naar mobiele chips die daardoor snel beter worden. De markt is nu al een paar jaar zo dat vrijwel alle software ontwikkelt wordt om (ook) op een mobiele telefoon te werken. De meeste mensen (buiten gamers) hebben daardoor niks aan een dikke PC. Alle software werkt ook wel op een oud beestje.

Een van de eerste tekenen is dat de groei van RAM is stilgevallen. Er worden nog steeds PCs geleverd met maar 4GB ram en dat is al meer dan 10 jaar zo. Toen onlangs een spel werd aangekondigd dat 32GB ram nodig heeft vonden veel mensen dat schandalig veel terwijl ik dat toch al 10 jaar in mijn PC heb zitten. Die ontwikkeling heeft jarenlang vrijwel stil gestaan.
Ook wat CPU betreft kunnen de meeste mensen toe met een 10 jaar oud model.

We zijn nu op het punt gekomen dat mobiele CPU's op een aantal punten beter zijn dan de desktop-varianten, vooral als je het gaat om efficientie. Telefoons met meer dan 4G ram zijn inmiddels ook gemeengeod geworden en eindelijk is de PC markt ook zo ver dat de meeste systemen worden geleverd met 8 of 16GB ram.

Mobiele telefoons hebben de markt ook op een heel andere manier vooruit geholpen, namelijk door geen Windows te draaien maar Linux (aka Android) waardoor het makkelijk(er) is om naar een andere hardware-architectuur over te stappen. Dat heeft kansen gegeven aan nieuwe spelers (naast Intel en AMD) om te innoveren zonder met handen en voeten gebonden te zijn aan een x86-licentie en/of Windows.
Deel daarvan is dat we steeds meer via de webbrowser doen waardoor je lokale OS en hardware minder belangrijk worden.

Voor de meeste mensen is een bordje als dit alles wat ze nodig hebben van een PC. Mooi kastje er om heen en klaar. Ze zijn klein genoeg om met een stukje plakband achter tegen je monitor te plakken zodat het een "all in one" PC wordt.

Ik heb al een leverancier gezien die zo'n bordje in een toetsenbord heeft gestopt. Dan heb je dus je complete in het toetsenbord zitten. Je hoeft het alleen maar met kabeltje op een TV aan te sluiten en je bent klaar. En zo zijn we full-circle en hebben we de Commodore 64 opnieuw uitgevonden. :)
Ik heb al een leverancier gezien die zo'n bordje in een toetsenbord heeft gestopt. Dan heb je dus je complete in het toetsenbord zitten. Je hoeft het alleen maar met kabeltje op een TV aan te sluiten en je bent klaar. En zo zijn we full-circle en hebben we de Commodore 64 opnieuw uitgevonden. :)
yup, zoals de raspberry pi 4 die in keyboard te krijgen is.
Voor de meeste mensen is een bordje als dit alles wat ze nodig hebben van een PC. Mooi kastje er om heen en klaar. Ze zijn klein genoeg om met een stukje plakband achter tegen je monitor te plakken zodat het een "all in one" PC wordt.
je hebt volledig gelijk rond PC hardware/development etc (zit zelf in de cloud/browser app development wereld), maar ik had het meer, en had daar misschien duidelijker moeten in zijn, over de embedded hardware wereld zoals routers, home servers, (retro) consoles, ...
je hebt volledig gelijk rond PC hardware/development etc (zit zelf in de cloud/browser app development wereld), maar ik had het meer, en had daar misschien duidelijker moeten in zijn, over de embedded hardware wereld zoals routers, home servers, (retro) consoles, ...
Ah zo, ja, wat 'embedded' betreft is dit bordje beter dan 99% van wat er momenteel op de markt is. Maar dat is ook de bedoeling, deze chips worden in de eerste plaats ontwikkelt voor de embedded markt en dit is gewoon de nieuwste generatie. Dat ze dit soort bordjes ook in een desktop-achtige variant uitbrengen lijkt vooral gericht te zijn op kleine ontwikkelaars en hobbyisten die zelf apparatuur willen maken (zoals routers en consoles) zonder zelf hardware-kennis te hebben. Typisch zijn dit soort bordjes ook (in de eerst plaats) te krijgen als module waar je zelf een "moederbordje" bij bouwt met precies de onderdelen die jouw apparaat nodig heeft.
Het zal nog wel even duren voor er apparatuur op de markt komt die gebouwd is rond deze module.
16 GB RAM is lekker ruim bemeten, zeker voor de RISC-V architectuur. Maar eens even afwachten hoe deze architectuur het gaat doen t.o.v. ARM. (Zuiniger/krachtiger?)
Ennuh, aan de foto te zien lijkt het me per definitie geen SINGLE board computer meer. |:(
Dit is natuurlijk de meest logische manier om een platform te maken dat voor meerdere doeleinden geschikt is. Met dezelfde module kunnen ze nu een bord, tablet, laptop, router en meer maken. Eigenlijk is dat verstandiger dan datgene wat er in de ARM-wereld plaatsvindt, vooral nu het in de eerste plaats gaat om apparaten voor ontwikkelaars.
Wel grappig dat het moederbord hier het I/O board is, en de eigenlijke computer een insteek kaart, grotendeels vanwege de hoeveelheid en fisieke afmetingen vd I/O connectors.
Zou Home Assistant hier op te draaien zijn? Mis ik alleen nog iets van een SATA of PCIE poort voor een SSD.
Usb naar sata converter gebruiken voor je SSD, werkt ieder geval prima op mijn Pi met HA
sata over USB via converter is natuurlijk wel trager dan sata direct op de USB3 bus, of SATA over PCI-e
maar waar en wil is is een weg inderdaad :)
Voor Home Assistant lijkt het me snel genoeg.
Ik weet niet als HA-OS op RISC-V zal draaien, ik betwijfel het.
Waarom niet....
Als Linux als RISC-V beschikbaar is EN de container definitie (en implementatie) beschikbaar is, dan is het met name een recompile voor de instructie achitectuur.
Het meeste in HA is declaratief(YAML). Verder is er veel in Node-JS geschreven, dus de Node-JS tool chain zal in RISK-V beschikbaar moeten zijn, dat is ook een kwestie van compileren....

Ik hoor graag waarom het NIET zou kunnen.
Omdat HA-OS het volledig besturingssysteem is met Supervisor en addons inbegrepen.

HA als venv of docker oplossing zal wellicht wel werken, maar dat vereist meer handmatig werk en is dus niet gebruiksvriendelijk.
Ehm. Het is een Linux kernel + minimale SSH en wat code om de zaak aan elkaar te lijmen.
Alle onderdelen draaien als een container onder supervisor.

(Als je in een RPi de juiste USB stick steekt dan kun je gewoon op de host kernel aanloggen met ssh....)
Overigens kun je daar niet veel omdat het root filesystem volledig afgekegd is met code/data, en de rest van de "DISK" (sd-kaartje etc.) is beschikbaar om containers in te zetten.
De SSH module die je uit de store kan halen draait in een container met een beperkt aantal koppelingen met de rest van de containers ==> geen algehele toegang.

Zoek eens naar Development en HA.
De package in Arch Linux heeft als architectuur "any" dus het zal wel werken.
Hoe kan het als Router werken?
Je installeert Linux en dat doet de rest, alles wat je nodig hebt zit ingebakken.
Als je zelf niet zo handig bent zijn er aparte Linux-distributies om je daar bij te helpen zoals OpenWRT.
Dit soort bordjes zijn meer dan snel genoeg voor thuisgebruik.
Dat is hoe de meeste consumentenrouters tegenwoordig gebouwd worden.
Veel grote zakelijke routers trouwens ook maar die hebben nog wat extra gespecialiseerde chips en hun eigen softwarelaagje.
Het aller belangrijkste is architectuur op de systeembus...
Waarbij de ethernet adapters ieder een eigen aansluiting op de CPU hebben.
Oudere RPi's deelden een enkele USB1 bus voor zowel USB ls ethernet.
Dat staat borg voor teleurstellende netwerk resultaten.
Voor RPi 4 is dat iets beter, nog steeds een gedeelde USB bus, maar die is dan USB-3...
(moeten alleen de aangesloten adapters nog minimaal USB-2 zijn).
Ook hier zie je weer PoE pinnen, maar is niet de standaard. Vindt dat zo jammer, bij de Rpi was de PoE addon ook weer (bijna) even duur als de pi zelf.
Nu nog BSD support...
Klinkt als een mooi pfSense/ OPNsense bordje? 😉
BSD alleen zal niet voldoende zijn vrees ik. OPNsense heeft momenteel enkel amd64 binaries.
En OPNSense is closed source?..... of toch Open....
In het laatste geval is er met name een compiler etc. nodig.
Het zou kunnen dat er niets gebouwd moet worden.
Je wens lijkt verhord te zijn.... https://wiki.freebsd.org/riscv
De heavy lifting, het zorgen voor CPU ondersteuning, in de kernel is al onderweg sinds 2016.

Specifieke tooling zou er al moeten zijn.

Sipheed bordjes staan als target vermeld..., dus dat zou best een vlot kunnen zijn.
Is het niet precies anders om?
De board ondersteund OS a, b& c, maar moet zijn de board wordt ondersteund door OS a, b &c
Is het niet precies anders om?
De board ondersteund OS a, b& c, maar moet zijn de board wordt ondersteund door OS a, b &c
Klopt, maar iemand moet dat werk doen en typisch is dat de fabrikant. Het is dus de fabrikant die voor de ondersteuning zorgt. Het hoeft natuurlijk niet maar typisch is het wel het handigste als de fabrikant het zelf doet want die heeft het meeste kennis en informatie.

Het nadeel daarvan is dat hardwarefabrikanten vooral geinteresseerd zijn in hardware (goh) en vaak niet zo goed zijn in software, en dat merk je... Zo kwam ik er gisteren nog een tegen die een prachtige chip levert maar drivers geschreven heeft voor een antieke versie van de Linux kernel. Dat wordt verborgen door te liegen over het versienummer, dat is gewoon verhoogd zodat het modern lijkt te zijn. Ondanks dat ze een geweldige chip bouwen heb ik opeens geen zin meer in dit bedrijf.

Lange termijn support is ook zeldzaam, deze markt is vooral gericht op inbouwapparatuur die in praktijk nooit een update krijgt. Het woord 'security' bestaat haast niet in die wereld. Als je er om vraagt vertellen ze je hoeveel mm staal de behuizing dik is en dat ze extra lange schroeven hebben gebruikt.

Het liefst koop ik hardware waarvan de leverancier niet alleen goede drivers levert (en er voor zorgt dat die netjes in de linux-kernel worden geintegreerd) maar ook alle documentatie publiceert zodat anderen kunnen meewerken aan de ondersteuning. Iedere fabrikant heeft z'n beperkingen en lange termijn ondersteuning zit nog niet in het bussiness model van deze sector. Ze zeggen van wel maar dan bedoelen ze dat ze een magazijn vol reserveonderdelen hebben.
Ondanks dat ze een geweldige chip bouwen heb ik opeens geen zin meer in dit bedrijf.
Mag ik vragen welk bedrijf dit is?
Nog even niet, ik wil geen naam noemen zonder daar 'bewijs' naast te zetten (en dat 10 keer te controleren) en dat heb ik niet voorhanden. Het is niet mijn vondst en ik wil ook niet met de eer gaan strijken.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 27 december 2022 16:22]

Je hebt gelijk...
Ik hoop dat BSD dit gaat ondersteunen....
Een sufboard lijkt me ideaal voor als er geen golven zijn. :+
Toch blijf ik het raar vinden dat "het mokkel" onzijdig is.
De mens slaat op het hele mensheid en dat is mannelijk.
Het mens is onzijdig, maar gaat over een vrouw 🤔

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee