Brandweer Twente gaat oefenterrein bewaken met zelfstandig vliegende drone
Brandweer Twente gaat zijn oefenterrein op Twente Safety Campus in Enschede bewaken met een zelfstandig vliegende drone. Het is de eerste commerciële drone die in Nederland zelfstandig mag vliegen.
De drone van het bedrijf Mapture.ai komt zelfstandig in actie na een melding van bijvoorbeeld de meldkamer, stijgt op uit een doos op het dak van het brandoefengebouw, bedenkt zelf een vliegplan om op bestemming te komen, streamt beelden live naar de meldkamer terug en kan ook weer landen in zijn doos. Het is voor het eerst dat in Nederland een drone zelfstandig mag vliegen met toestemming van de Inspectie voor Leefomgeving en Transport, dus zonder dat een piloot de drone in zicht moet houden. Automatisch vliegen was tot nu toe alleen mogelijk door Defensie.
Dronespecialist Martijn Zagwijn. Foto: DJI
In eerste instantie gaat het om een grootschalige test op het terrein, waarbij de drone verschillende functies krijgt, legt Martijn Zagwijn, specialist drones bij de Brandweer Twente tegen Tweakers uit. "Primair dient de drone voor verificatie van een incident. Het komt in actie als bijvoorbeeld een bewakingscamera beweging ziet, of na een melding bij de meldkamer. Het krijgt coördinaten door en kan zo snel ter plaatse zijn om te zien wat er gebeurt. Daarnaast gaan we ook oefenen met geplande vluchten waarbij de drone rondjes vliegt. Uiteindelijk willen we dat de drone namelijk ook preventief kan optreden in droogteperiodes in de omgeving." Het beveiligingsbedrijf op de Twente Safety Campus gaat samen met de brandweer de drone ook inzetten voor bewaking.
Het voordeel van dit systeem, legt Zagwijn uit, is dat de drone snel ter plaatse kan zijn om een inschatting te maken van de ernst van een incident. "Met de informatie die de drone verzamelt kun je sneller opschalen of afschalen. Hoe sneller je een systeem ter plaatse hebt, hoe meer informatie je bij elkaar kunt krijgen." Zagwijn is bij de brandweer al een aantal jaren actief met drones. "We hebben droneteams in heel Nederland die kunnen worden ingezet bij brand, hulpverlening, ongevallen of incidenten met gevaarlijke stoffen. De opkomsttijd van een droneteam is normaal gesproken relatief lang, omdat het specialisten zijn. Zo'n geautomatiseerd systeem is sneller en kan dus ook snel een centralist van informatie voorzien."
De drone van Mapture.ai met box
De drone die de brandweer gebruikt is gemaakt door het Noordwijkse bedrijf Mapture.ai. Het is in feite een omgebouwde DJI Mavic Enterprise, vertelt Niels Klink van Mapture.ai. "We hebben de DJI-drone zo verbouwd dat de drone zichzelf kan opladen en volledig zelfstandig missies kan uitvoeren die geprogrammeerd zijn. Ook heeft de drone naast een gewone rgb-camera een warmtebeeldcamera." De drone zit normaal gesproken in een doos. Bij een melding opent de doos en stijgt de drone op. Mapture.ai maakte een 3D-omgeving van het terrein van de brandweer, waarbinnen de drone vervolgens zelfstandig routes kan maken op basis van coördinaten die bij de melding zitten of parameters die Mapture.ai de drone meegeeft. Het houdt daarbij rekening met obstakels en gebouwen.
Na de missie vliegt de drone terug naar de doos op basis van GNSS. "Vervolgens hebben we het algoritme zo gemaakt dat de camera omlaag gaat, op zoek naar de doos. Het ziet de doos op basis van de ArUco-marker die op de doos staat, dat is zijn computerherkenningspunt. Het protocol opent de doos, waar ook van die markers in staan, waarna de drone naar beneden gaat. Aan de hand van de markers kunnen we exact bepalen waar de drone zich bevindt, want GNSS, ATTI en de flowsensor in de drone zijn niet accuraat genoeg waardoor de kans bestaat dat de drone wegwaait in hoge wind. Door te landen met de markers gebeurt dat niet."
Regelgeving en risico's
Het is de eerste praktijksituatie waar Mapture.ai de drone in mag zetten, waar het nu zo'n 2,5 jaar aan werkt. Mapture.ai kreeg daarvoor ontheffing van de Inspectie Leefomgeving en Transport, die verantwoordelijk is voor dronevergunningen. Dat de drone nu ingezet mag worden, komt grotendeels door nieuwe Europese droneregels die sinds januari 2021 gelden. "Vroeger was het nee, want er is regelgeving. Tegenwoordig is het ja, mits je kunt aantonen dat het veilig gaat", vertelt Klink. "Omdat je nu een stappenplan hebt van de Europese luchtvaartautoriteit EASA en je kunt zien welke mitigerende maatregelen je moet toepassen om veilig te kunnen vliegen, is het makkelijker om de IL&T te overtuigen om ontheffing te krijgen." Dat schept ook mogelijkheden voor andere sectoren die graag drones willen inzetten om zelfstandig data te verzamelen, zoals de landbouw, of beveiligingsbedrijven die drones kunnen gebruiken als first responders.
Toch duurde het twee jaar voor de brandweerdrone van Mapture.ai de lucht in kon. "Alles is gebaseerd op risico's", zegt Zagwijn uit. "Er zijn allemaal afwegingen gemaakt om het risico zo klein mogelijk te houden. We vliegen boven een afgesloten bedrijventerrein, maar daar kunnen ook mensen zijn. We vliegen in de buurt van luchthaven Twente, dus er moet goede communicatie met de luchthaven zijn. De afgelopen twee jaar hebben we alle risico's bij elkaar geveegd en bedacht hoe we de risico's tot een acceptabel niveau kunnen terugbrengen. De komende tijd kunnen we aantonen dat het systeem veilig genoeg is om ook ergens anders ingezet te kunnen worden."
De 'box' van Mapture op het dak van Twente Safety Campus. Foto: Mapture.ai
Voorlopig moet er altijd iemand van Mapture opletten bij een vlucht, omdat die bevoegd en verantwoordelijk is. Maar in tegenstelling tot bij alle andere dronevluchten, hoeft deze operator de drone niet in het oog te houden, dus hij of zij hoeft niet line-of-sight te vliegen, hij hoeft zelf niet aan de knoppen te zitten en hij hoeft zelfs niet op locatie aanwezig te zijn. De drone mag zelfstandig missies uitvoeren, maar de operator moet wel, al dan niet op afstand, de controle over kunnen nemen als er noodgevallen zijn. "Wij kunnen altijd de controle overnemen", zegt Klink. "Dat kan bovenop alle andere failsafes die in het systeem zijn gebouwd."
Uiteindelijk moet de drone op verschillende plekken in regio Twente ingezet worden en onderdeel worden van het gereedschap van de brandweer. De drone moet preventief natuurgebieden in de gaten kunnen houden om bijvoorbeeld natuurbranden vroeg te kunnen herkennen. Ook wil de brandweer de kennis delen met andere veiligheidsdiensten, zoals de politie en ambulance. Maar zelfstandig vliegende drones met camera's, daar zit niet iedereen op te wachten. "Daar ben ik me van bewust", zegt Klink. "Ik denk dat er wel weerstand gaat komen. Maar we willen met dit project ook maatschappelijke acceptatie creëren. We doen er natuurlijk alles aan om ervoor te zorgen dat we voldoen aan regelgeving en alles AVG-technisch op orde is. Ik kan als burger sceptisch zijn over de inzet, maar ik vind de techniek ook heel tof. Ik sta open om die discussie te voeren."
De drone van de brandweer in actie:
Dit artikel kun je gratis lezen zonder adblocker
Alle content op Tweakers is gratis voor iedereen toegankelijk. Het enige dat we van je vragen is dat je de advertenties niet blokkeert, zodat we de inkomsten hebben om in Tweakers te blijven investeren. Je hoeft hierbij niet bang te zijn dat je privacy of veiligheid in het geding komt, want ons advertentiesysteem werkt volledig zonder thirdpartytracking.
Bekijk onze uitleg hoe je voor Tweakers een uitzondering kunt maken in je adblocker.
Het voordeel van dit systeem, legt Zagwijn uit, is dat de drone snel ter plaatse kan zijn om een inschatting te maken van de ernst van een incident. "
Met deze zin lijkt het alsof de drone de inschatting maakt omtrent de ernst van het incident terwijl later word omschreven dat de informatie wordt gebruikt om te bepalen of er opgeschaald moet worden of kan worden afgeschaald.. die vind ik wat verwarrend want bepaald de drone nu de ernst of word de informatie van de drone gebruikt om de ernst te bepalen?
Hoe denk je dat de drone zelf iets kan bepalen? Het is gewoon een observator, eye in the sky.
De meldkamer beslist of er opgeschaald moet worden of niet.
Dat weet je niet. Het oefenterrein van de Brandweer Arnhem bijv. ligt midden op een industrieterrein. Oké, geen woonwijk, maar bedrijven en kantoren kunnen ook last hebben van "herrie". Het is dus niet per definitie zo dat een oefenterrein altijd buiten de bebouwde kom ligt.
Daarbij staat er ook dat ze de drone gaan inzetten voor bewaking op de Twente Safety Campus. Maar ja, op een campus zal zeker niemand wonen of leren die last kan hebben van "herrie"?
[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 3 februari 2021 19:28]
Snap niet hoe dit relevant is. Het oefenterrein zal niet midden in een woonwijk liggen.
Uiteindelijk willen we dat de drone namelijk ook preventief kan optreden in droogteperiodes in de omgeving." Het beveiligingsbedrijf op de Twente Safety Campus gaat samen met de brandweer de drone ook inzetten voor bewaking.
Dit lijkt wel de eerste stap op een scenario die de meeste mensen niet wensen.
Voor incidenteel politie of brandweer inzet en ja zelfs boeren is het een welkom stukje gereedschap.
Maar zodra die dingen overal gaan rondvliegen in het kader van surveilleren dan gaat de aardigheid bij het grote publiek er gauw af denk ik.
De kazerne in Glanerbrug (naast Enschede) waar over wordt gesproken is net nieuw gebouwd en zo'n beetje naast verschillende woonwijken (maar niet direct ernaast). Wil de drone naar een netuurgebied zal hij toch over redelijk wat huzien moeten vliegen, maar op redelijke hoogte hoor je daar natuurlijk niet van.
Het begint altijd met 1 doel, maar ik lees ook "De drone moet preventief natuurgebieden in de gaten kunnen houden om bijvoorbeeld bosbranden vroeg te kunnen herkennen."
Uiteindelijk worden er drie scenario’s uitgewerkt: bewaken van bedrijventerreinen, forensische opsporing dmv geursensoren denk aan kadaver, drugslabs etc. En ondersteuning hulpdiensten bij ongevallen. Bron: ik help mee aan dit project vanuit de meldkamer.
Dan spreken we over incidenteel inzet.
Zodra ze daadwerkelijk dag en nacht boven de steden gaan surveilleren dan denk ik niet dat de menigte er blij van wordt.
De schaal is natuurlijk niet te vergelijken en zal een bosbrand in Nederland sowieso niet lang onopgemerkt blijven. Australië is 186 keer zo groot met maar 8.5 miljoen meer inwoners. In Australië kon je voorheen bosbranden hebben waar niemand wist dat hij had plaatsgevonden. Zie ook video: spotfires)
In Nederland niet zo waarschijnlijk.
Rest wel de vraag waarom wij niet een 'simpele' infrarood satelliet de ruimte in schieten met genoeg resolutie om in heel Nederland branden, ook branden in woningen en bedrijfspanden, vroegtijdig waar te kunnen nemen.
Net als een politie heli die moet komen, als er iets aan de hand is. Dus ‘herrie’ is irrelevant in dit geval. Net als sirene’s van politie, brandweer en ambu’s.
Dat klopt niet, geluid is wel degelijk van belang:
Uiteindelijk moet de drone op verschillende plekken in regio Twente ingezet worden en onderdeel worden van het gereedschap van de brandweer. De drone moet preventief natuurgebieden in de gaten kunnen houden om bijvoorbeeld bosbranden vroeg te kunnen herkennen.
Als er constant een drone door een natuurgebied dendert mag ik toch hopen dat hij niet al teveel herrie maakt. Er zijn nu al weinig rustige plekken in NL, met snel- en N-wegen kriskras door de meeste natuurgebieden heen. Als er dan het gezoem van een drone op 50m hoogte bij komt dan helpt dat niet mee.
Ik denk dat Staatsbosbeheer daar ook nog wel wat over te zeggen heeft, zeker als het gaat om het storen van broedende al dan niet bedreigde diersoort.
Een drone op 100 meter hoog is veel minder goed te horen dan bv een motor op 1 of 2 kilometer afstand die door het natuurgebied rijdt. Tijdje terug was ik nog op de Posbank waar een aantal auto's en motorrijders aan het rijden waren door het natuurgebied 2 uur lang hoorde je ze continue rijden, zelfs als ze al ver weg waren. Er vloog ook een drone rond en die was eigenlijk niet te horen op goede hoogte. Dit was een Mavic Pro.
Tot op heden gebruikt de brandweer in die omgeving een vliegtuigje om preventief natuurgebieden in de gaten te houden als er sprake is van bosbrandgevaar. In dat opzicht verandert er niets.
Een sirene wordt enkel gebruikt op weg naar een interventie en steeds vaker ook alleen maar wanneer het echt nodig is om het verkeer te doen opkijken. Als je een lege baan hebt gaat de sirene dan gewoon uit.
Uiteraard is dit ding bedoeld om te beveiligen maar ik ben nu al benieuwd hoe de nieuwe generatie crimineel met dit type bewaking omgaat. Jammen, ontwijken, neerhalen, hacken op afstand? I don't know, maar het maakt me wel nieuwsgierig, vooral als het gemeengoed wordt.
Ooit eens erg interessant artikel gelezen over de evolutie van IED's in Iraq. Begon met draadje naar man met trigger en evolueerde over magneet via GSM/jammer terug naar sponsje/zwavelzuur ontsteking. Low tech maar detecteerbaar.
Beetje katapult haalt deze hi-tech zo neer.
Waarom wordt dit artikel als premium aangeprezen? Aangezien hetzelfde nieuws ook gratis op NOS.nl beschikbaar is?
Moet ik in de toekomst dus naar andere sites om gratis dit te kunnen lezen?
Ik ben echt geschockeerd hoe onkritisch mensen hierop reageren en kritische stemmen over dit onderwerp allen als 'irrelevant' gedownvote worden.
Ik maak me wel degelijk zorgen over deze ontwikkeling. Als deze stappen zo onkritisch worden doorgevoerd, zitten we straks wel degelijk snel in een controle-staat. De politie zegt telkens vrolijk dat ze dit soort ontwikkelingen toejuigen en graag hiermee aan de slag gaan. Het is aan de samenleving om daar een grens aan te stellen want zelf zullen zij dit niet doen. De bevoegdheden van de politie zijn de laatste jaren op vele vlakken uitgebreid en pogingen die een halt toe te roepen worden constant aan de kant geschoven - zie bijv. met de sleepnetwet.
Er is een groot verschil tussen hulpdiensten (ziekenhuis, ambulances en de brandweer) en een organisatie als de politie. Als jaren wordt geprobeerd de politie in dat rijtje te krijgen en het leidt precies tot dit soort ontwikkelingen.
Drones zijn enorme goede hulpmiddelen voor de brandweer en andere hulpdiensten bij calimiteiten zoals bijv. Recent rellen, natuurbranden, explosiegevaren, en nog een heleboel en bovendien zijn ze ook enorm snel in te zetten. Een helikopter de lucht in krijgen over een bepaalde locatie is nou eenmaal lastig en er zijn er ook niet veel.
Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.
Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.
Functioneel en analytisch
Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie.
Meer details
janee
Relevantere advertenties
Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht.
Meer details
Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.
Ingesloten content van derden
Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden.
Meer details