Reddingsbrigade Den Helder wil met drones drenkelingen gaan opsporen

De Reddingsbrigade Den Helder start begin mei een proefproject om met behulp van drones muistromen te detecteren, drenkelingen op te sporen en reddingsmiddelen af te kunnen werpen voor zwemmers in nood.

De Reddingsbrigade Den Helder gebruikt bij de test een DJI M300 om in eerste instantie muistromen te fotograferen. Later wil de brigade de test uitbreiden met de detectie van proefpersonen en drijvende objecten in de stromingen, om de verkregen data vervolgens te analyseren met behulp van machine learning. De reddingsbrigade hoopt met de inzichten stromingen automatisch en vroegtijdig te kunnen herkennen, om zo eerder in actie te kunnen komen, maatregelen te treffen en alarm te kunnen slaan.

Onderdeel van het proefproject is verder het lokaliseren van drenkelingen. Volgens John Troch van DroneQ Aerial Services, waar de reddingsbrigade mee samenwerkt, gaat er nu vaak tijd verloren omdat bij meldingen over mensen die zich in noodsituaties bevinden er te weinig concrete informatie is over de locatie. Het gebruik van een drone zou de lokalisatie kunnen versnellen. Tenslotte wordt het afwerpen van zwemvesten of andere drijfmiddelen getest. Daarnaast worden andere toepassingen onderzocht, zoals het detecteren van duinbranden en het monitoren op betreding van beschermde duingebieden door personen.

De initiatiefnemers hopen op termijn een Autel Dragonfish in te kunnen zetten in plaats van de DJI-drone. De Dragonfish van Autel Robotics is een fixedwingdrone met een vliegbereik van tientallen kilometers. Het gaat om een project van het Maritime Emerging Technologies Innovation Park Noord-Holland, DroneQ Aerial Services en de Reddingsbrigade Den Helder. DroneQ is de drone-operator maar in de toekomst zou de reddingsbrigade dit zelf kunnen doen, is de gedachte.

drone zee

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

30-04-2021 • 15:25

53

Reacties (53)

53
53
36
3
0
13
Wijzig sortering
Mooi initiatief. Hopelijk sponsort de overheid dit, de reddingsbrigade krijgt volgens mij geen eens betaald.
Algemeen:
Ik werk als vrijwilliger bij de Reddingsbrigade Zandvoort. Het is afhankelijk per gemeente hoeveel de reddingsbrigade per maand / jaar krijgen. Je krijgt alleen geld om materiaal te kopen, niet om uren uit te laten betalen. Er bestaan reddingsbrigades die alleen rivieren / meren in beheer hebben, vaak krijgen deze reddingsbrigades geen / weinig geld vanuit de gemeente. Deze reddingsbrigades moeten het dan vooral van sponsors hebben of inkomsten van hun leden. De reddingsbrigade Zandvoort bestaat uit twee posten: Noord post, en de Zuid post. We bewaken 9km strand, en ondersteunen de ambulance bij noodsituaties.

Techniek
Sinds twee jaar is de Reddingsbrigade Zandvoort begonnen met het opzetten van een digitale kanaal voor spraak en data (GPS). Wij hebben hier een eigen frequentie voor aangevraagd bij agentschap Telecom. Onze voertuigen (auto's / boten) en de vrijwilligers zijn voorzien van Motorola MotorTBO producten, waardoor wij onderling digitaal / analoog kunnen communiceren. Tevens hebben wij manier ontwikkeld dat wij de GPS data kunnen opvragen vanuit deze Motorola producten. We tonen deze GPS data op een zelf ontwikkelde omgeving, waardoor meerdere posten in Zandvoort weten waar de voertuigen / vrijwilligers zijn. Hierdoor hebben we in praktijk gezien dat wij veel beter acties kunnen coördineren.

Ontopic:
Goed om te zien dat onze buurt Reddingsbrigades druk bezig zijn met nieuwe manieren van het opsporen van drenkelingen.

[Reactie gewijzigd door Xieoxer op 22 juli 2024 13:18]

Heb zelf jaren als vrijwilliger bij de Reddingstation van Hoorn gewerkt tot deze opgeheven werd en over ging in de Reddingsbrigade Notwin en ik in eens "moest" gaan betalen als lid van een vereniging om 24 uur SAR dienst te draaien. Dat voelt zo raar. Dit is even snel opgeschreven maar zo voelde het uiteindelijk wel. Maar goed dat terzijde.

Wij hadden ook vaak last van communicatie problemen aan boord van de reddingsboot, zeker als je 50 km/h vaart en die ruim 450 pk's flink aan het ronken zijn.
Dus ik denk dat jullie oplossing bij meerdere Reddingsbrigades zeer welkom zal zijn.
Zelf hadden wij ooit een proef gedaan met een warmte camera, dus dit is een mooie doorontwikkeling van zo'n idee.
Ik denk dat dit pas gaat werken als je AI ontwikkelt waarmee de drones zelf drenkelingen kunnen opsporen. Ik weet dat de Amerikanen afgerichte duiven gebruiken in vliegtuigen om de zee af te speuren vanuit grotere hoogte omdat duiven heel geconcentreerd blijven kijken en veel scherper zicht hebben dan mensen. Als je zelf door een camera van drones moet kijken, zal het alleen voor een klein gebied geschikt zijn.
Kijk, dat zijn dus mooie ontwikkelingen. Met een beetje geluk slaan dit soort systemen flink aan en lukt het om het gezamelijk tussen de verschillende posten te ontwikkelen.

Als burger mag je echt blij zijn dat er toppers zijn zoals jij die zich zo in de schaduw voor ons inzetten.
Bart ® Moderator Spielerij @0xygen50030 april 2021 15:44
De drone wordt voorzien van een pinautomaat. Eerst betalen, daarna word je pas gered :7.

Maar serieus, eerste prijs die ik voor deze drone kon vinden was 10k. Da's geen kattenpis! Ben inderdaad benieuwd waar dit van gefinancierd wordt. Van mij mag hier best wat belastinggeld naartoe.
10K is nog weinig voor een professionele drone..
Bart ® Moderator Spielerij @Christoxz30 april 2021 16:36
Dat maakt het nog niet weinig voor de reddingsbrigade...
Dat is zeker waar, geen kattenpis voor de reddingsbrigade, maar wel voor het drone wereldje.
De drones van de politie kosten 50K, defensie zijn drones aan het uitzoeken die tussen de 30K en 100K+ kosten.
En "drone" is een heel groot begrip, zoek maar is MQ-9 Reaper op. Op een hele andere level uiteraard, maar deze kost 45 miljoen.

[Reactie gewijzigd door Christoxz op 22 juli 2024 13:18]

De drones bij defensie kosten ongeveer 50K per stuk, acht props ;-)
Word je dan ook zelf gered of alleen je pinpas? :P
Een drone aankopen is 1. Maar voorheen was het ook nog de juiste papieren in orde krijgen. Hier gaat ook veel geld in. Denk aan Bewijs van Luchtwaardigheid, Bewijs van Inschrijving van een luchtvaartuig en geluidsdocument. Dan nog veel organisatie zaken. :) dat is het bijna dubbele van de drone aanschaf.

Nu ben ik niet op de hoogte hoe de nieuwe regels zijn met de nieuwe specifiek of certified. Maar dat is best nog onduidelijk volgens mij.
De reddingsbrigade Den Helder zit dit jaar zonder strand wegens een bestuurlijk conflict met de SSN, dus ik weet niet tot in hoeverre er dit seizoen getest kan worden en of er nog veel geld heen zal gaan.
SSN is een vreselijke klucht, zij zien de RBDH heel anders dan het bestuur van RBDH.

RBDH zelf is veel initiatief rijker en meer ontwikkeld.
De SSN zal er wel wijzer op worden nu ze zelf alles moeten gaan regelen en de bijbehorende verantwoordelijkheid moeten dragen. Een aantal mensen uit mijn vriendenkring werk(t)en bij de RBDH dus ik heb wel enig idee hoeveel extra werk er bij komt kijken wat niet op papier staat en vaak onbetaald blijft. Ik vind het ook riskant om het toezicht op het strand zo radicaal om te gooien, indien het met de corona een beetje meezit wordt het natuurlijk weer druk op het strand. Vooral dit seizoen heb je dan het liefst daar een goed ingewerkt team staan dat de protocollen en zijn materiaal goed kent.
De SSN doet al jaren de bewaking waarbij er al jaren verschillende meningen zijn tussen RBDH en SSN. Voor het grootste deel lopen er nu nog steeds dezelfde mensen als andere jaren, dus dit zal geen probleem zijn voor de strandbewaking in de zomervakantie.

=== edit ===
Nu ik mijn reactie zo nalees en ik intern reactie heb gehad dat ik niet overal de waarheid vertelde heb ik mijn reactie aangepast. En nee @Benderz, ik krijg hier geen cent voor betaald hoor, wees gerust.

Aan beide kanten zijn er de afgelopen jaren fouten gemaakt in de communicatie en uitvoering van dienstverlening. Uiteindelijk heeft dat er toe geleid dat RBDH nu niet meer op het strand aanwezig is en de SSN de strandbewaking op zich neemt. Ik denk dat de artikelen van het Noordhollands Dagblad het verhaal wel redelijk duidelijk weergeven. In chronologische volgorde:

[Reactie gewijzigd door e.dewaal op 22 juli 2024 13:18]

Krijg je hier nou loonsverhoging door E.dewaal? Of in ieder geval een schouderklopje van de SSN?
Je linkt een artikel waar in ik de Reddingsbrigade een beetje zwart gemaakt vind worden- dat komt je punt denk ik niet helemaal ten goede…

On topic: mooi initiatief van de Reddingsbrigade den helder! Hoop dat als ze terug kunnen keren naar het strand dit voor meer veiligheid kan zorgen!
Vind het persoonlijk ook een vreemde zet van de gemeente. Ik ken het hele verhaal natuurlijk niet, maar vind het raar dat als je als stad wordt omringt door zee en strand geen officiële en ervaren Reddingsbrigade op het strand hebt.
SSN zal erachter komen dat getrainde mensen een must zijn voor de organisatie.

RBDH is altijd een knappe organisatie, zij weten wat ze doen is mijn mening.
==edit==
Zie mijn bovenstaande reactie:
e.dewaal in 'nieuws: Reddingsbrigade Den Helder wil met drones drenkelingen g...

[Reactie gewijzigd door e.dewaal op 22 juli 2024 13:18]

Goede vraag. Even opgezocht. Conclusie: verschillende inkomstenbronnen. Deels contributies/donaties (vooral lokale brigades), deels subsidie vanuit Veiligheidsregio’s en gemeenten. Blijkbaar doet NOC NSF ook een duit in het zakje.

https://www.reddingsbriga...en-antwoord/financiering/
Je moet wel een onderscheid maken tussen een lokale brigade en de overkoepelende organisatie. Lokale brigades hebben in beginsel contributie van leden, sponsoring van bedrijven, donaties van particulieren en inhuur bij evenementen. Alle brigades zijn verenigingen met vrijwilligers en leden. Sommige brigades hebben een vrijwilligersvergoeding, veelal aan de kust om volledige dienstroosters te kunnen maken, die dan weer deels door de gemeente wordt vergied.

De brigades hebben een bondsafdracht (indien ze zijn aangesloten, niet alle brigades zijn bij KNBRD aangesloten) aan Reddingsbrigade Nederland. Reddingsbrigade Nederland krijgt weer extra financiering vanuit bijvoorbeeld NOC*NSF en de veiligheidsregio's (voorheen BZK), maar die heeft ook het landelijk servicecentrum voor voertuigonderhoud en aanschaf.

Het is een complexe vrijwilligersorganisatie en de lokale brigades zijn onderling niet altijd te vergelijken. Iedere brigade heeft een eigen bestuur (en er zijn nu iets van 160 brigades in Nederland).
Deze corona periode helpt ook niet mee voor de inkomsten van die diverse brigades. Zo krijgen veel ook extra inkomsten van diverse evenementen. En die zijn nu allemaal weg gevallen maar de onkosten voor materieel zijn er gewoon.
De brigade is een "charity", net als de KNRM. Doneer en je komt op de muur:
https://reddingsbrigadedenhelder.nl/doneren/
Als je een erfenis achterlaat om een nieuwe boot te laten bouwen is het goed gebruik dat die de naam draagt van de achterlater van het legaat: https://www.gebroeders-luden.nl/het-schip/historie/
Het idee is goed, maar wat ik met de nieuwe Europese drone wetgevingen niet snap is dat ze alleen een theorie certificaat hoeven te behalen om dit te mogen vliegen maar de piloot in veel gevallen niet kan vliegen.

Persoonlijk vindt ik het niet veilig.
Een reddingsdienst werkt ook in slecht weer en is dan moeilijk om te vliegen en vindt dat je ook een praktijk examen moet doen om met drones te vliegen en verplicht in vervening verband moet leren vliegen en praktijk certificaat te behalen.
Ik vlieg al sinds begin jaren 90 en ik mag niet eens vliegen op de vereniging zonder een knvvl brevet waarmee ik kan aantonen dat ik het voertuig goed beheers.

Wat als een motor, regelaar of giro defect raakt?

Bij een storing of fout met sturen moet je wel weten hoe je veiligheid weer terug krijgt over het voertuig en veilig kan landen.
Heb zelf door storingen trainings voertuigen zien neerstorten van nog geen 2 kilo die door de ruit van een geparkeerde Mercedes ging en de bestuurder stoel 10 cm heeft verschoven of een model helicopter waar de brokstukken 30 a 40 meter in het rond vlogen. Rotor draait met ongeveer 400 km/uur in het rond bij stationer toerental. Wanneer er iemand iets tegen hem aan zou krijgen zou, bv een stuk rotor, dan zou dat door je heen gaan.
De drone die ik zelf heb heeft 4 carbon propellors erop zitten en draaien met 25000rpm. Deze drone is maar een kwart in afmeting van de drone die zij willen gebruiken en maar een fractie van het gewicht, omdat ik geen fratsen als cameras gos enz erop heb zitten.

Ik vindt veiligheid erg belangrijk en daarom denk ik ook dat je eerst moet leren vliegen voordat je een drone gaat gebruiken.
Van een hoogte kun je natuurlijk sneller een groter gebied zoeken dit eventueel in samenwerking met reddingsboot. Als je ding ook nog een thermische infrarood camera krijgt kun je van een afstand iemand nog sneller opsporen. Mooie ontwikkeling / toepassing.
Wie weet over tig jaar met hele grote drone kun je iemand ook uit het water tillen.
En je kan ook nog een flink aantal drones in 1 keer een gebied laten doorzoeken. Met een vliegtuig of helikopter zit je al meteen stuk hoger waardoor het al weer moeilijker wordt om iets te zien plus dat je maar 1 paar ogen hebt die kunnen zoeken.
Sowieso heeft de Reddingsbrigade geen beschikking tot helikopters en vliegtuigen, dan kom je bij de Kustwacht uit. Een drone is al een nieuw middel waar mee getest wordt, het gros van het materieel bestaat uit auto's, boten, waterscooters, trekkers en elektrische lifeboards.

Het idee van een drone gebruiken voor muidetectie is voorkomen is beter dan genezen. Als je een mui eerder spot dan kun je de waarschuwingsvlag hijsen, wat zou kunnen betekenen dat je minder vaak hoeft uit te rukken (al kijkt bijna niemand naar de vlaggen en moet je er alsnog wel in).

Muien zijn per definitie gevaarlijk, het maakt niet uit hoe sportief je bent, tegen de stroming in kun je niet zwemmen. Als je de mui zelf ziet/voelt dan kun je vaak wel naar de zijkant zwemmen, dat werkt vaak. Maar tegen de stroming in dan put je jezelf alleen maar uit.

Financiering kan gedeeltelijk bij lokale gemeenten vandaan komen, sommige brigades krijgen financiering van gemeenten voor aanschaf van materieel. Een drone van 10k, en de nieuwe wellicht nog duurder, kan hier buiten vallen. Maar dat wordt net zoals met boten gefinancieerd door middel van donaties, sponsoring en inhuur bij evenementen. De contributies zijn hier veelal niet toereikend voor.
Thermisch klinkt mooi maar zo eenvoudig is dat in het water niet.

Als je een paar minuten in het water ligt kan de huidoppervlakte al heel snel bijna op dezelfde temperatuur komen als het water om je heen. Daarnaast ligt vaak een groot deel van je lichaam onder water wat een thermische camera dus niet kan zien.

Als je echter een goede zwemmer bent en je hoofd boven water kunt houden heb je wel kans dat dat er inderdaad als een rode vlek uit gaat zien op een thermische kamera. Maar ja, een goede zemmer veranderd ook niet zomaar in een drenkeling en weet bijvoorbeeld wat te doen bij een muistroom.
Met alle cameratelefoontjes durft geen enkele vrouw nog topless te zonnen, dus nog wat extra telezoomcamera's erbij maakt weinig uit wat dat betreft.
Maar is dit niet een beetje zoeken naar een probleem bij een oplossing? Moet elke badplaats straks onder digitale surveillance staan? Mogen we straks nog het water in op plekken waar onze _veiligheid_ niet gegarandeerd kan worden door de zoemende speeltjes van de reddingsbrigade? Kan je ze straks succesvol aanklagen als blijkt dat ze maar een beetje met hun joystickjes aan het spelen waren toen jouw kindje is verdronken?
Begrijp me niet verkeerd, het is nu nog allemaal heel leuk speelgoed, maar straks zijn die dingen overal en worden ze natuurlijk uitgerust met allerlei "handige" snufjes. Bijvoorbeeld luidsprekers zodat ze je belerend kunnen toespreken als je één of ander vaag regeltje overtreed, succes met je daartegen op afstand te verweren. Hun intenties m.b.t. het spelen van politieagentje geeft al aan dat hier een behoorlijke feature creep in schurkt. Tijd om dit soort ontwikkelingen, gevaren voor de privacy en het volwaardig menselijke bestaan, in goede banen te leiden, anders gaat neoluddisme nog eens groot worden.
Wat mij betreft moet eerst het schoolzwemmen weer terug. Als er dan nog geld over is kan dat mooi naar zoiets als baddrones.
Eerlijk gezegd klinkt je verhaal vooral alsof je zelf problemen bij een oplossing zoekt:
Kan je ze straks succesvol aanklagen als blijkt dat ze maar een beetje met hun joystickjes aan het spelen waren toen jouw kindje is verdronken?
Net zo eenvoudig (of moeilijk) wanneer nu zou blijken dat de strandwacht met een paar badgasten stond te flirten ipv op te letten?
Bijvoorbeeld luidsprekers zodat ze je belerend kunnen toespreken als je één of ander vaag regeltje overtreed, succes met je daartegen op afstand te verweren.
Waar wil je je tegen verweren? Geluidsgolven? Je hebt je gewoon aan dat vage regeltje te houden, en als er een noodgeval is dan negeer je die drone gewoon en leg je het alsnog uit aan wie er op enig moment dan alsnog achter je aan komt.
Hun intenties m.b.t. het spelen van politieagentje (...)
Dat klinkt zo denigrerend. Wat dacht je van "Handhaven van bescherming van natuurgebied"?

Begrijp me niet verkeerd, natuurlijk moeten zaken als privacy in acht genomen worden, maar kom dan met betere argumenten ;)
Uhh, zoeken naar problemen? Heb je soms over het topless zonnen gelezen?
Niemand heeft lang stilgestaan wat voor gevolgen het zou hebben voor de mensheid toen er camera's op mobieltjes werden geplaatst. Zie hier het rampzalige gevolg van die actie.
Nu zetten we vleugels aan mobieltjes met camera's. What could possibly go wrong.
Anoniem: 377399 @XVI30 april 2021 21:22
Ach, met wat minder preutsheid komen we ook een end. Ik lig naakt op strand. Maakt iemand een foto daarvan? Nou, who cares! Lijkt alsof we Hollandestan zijn geworden.
Het is al snel niet met anoniem. Gezichtsherkenning, makkelijk te verspreiden vergeleken analoog. Mevr. Jansen van de administratie op het strand, kijk eens! De gevolgen kunnen makkelijker extreem uitpakken dan in de analoge rolletjes tijd.
Anoniem: 377399 @Milmoor2 mei 2021 21:21
En dat bedoel ik nou met de preutsheid. Als mevr Jansen naakt op strand ligt, so what? Als meneer Jansen in het weekend in een tanga door Amsterdam rolschaatst, so what. Geniet van het leven, zeg ik dan, en ik geniet mee. Maar we zijn zo vreselijk preuts (en sinds +- 9-11 neemt het alleen maar toe), dat het niet meer kan. Terwijl we allemaal naar vrijheid verlangen, lachen we de ander uit als die wat vrijer leeft.
Erg mooi initiatief. Snap dat het nog in de verkennende fase zit wat dat betreft, maar ben benieuwd naar de keuze voor de DJI drone. Kan me straks best voorstellen dat je een soort van hybride oplossing wilt.

Een drone in de vorm van een quadcopter voor specifieke gebieden / points of interests en een drone die wat meer richting de vorm van een regulier vliegtuigje gaat voor het verkennen van grotere gebieden etc.

Al met al een interessante ontwikkeling en een goed initiatief wat mij betreft!
Erg mooi initiatief. Snap dat het nog in de verkennende fase zit wat dat betreft, maar ben benieuwd naar de keuze voor de DJI drone. Kan me straks best voorstellen dat je een soort van hybride oplossing wilt.
Ik verwacht dat het huidige experiment zich voornamelijk richt op de dataverzameling en data-analyse, daarvoor is het type drone niet belangrijk en was de DJI vermoedelijk gewoon makkelijk beschikbaar (en voldeed aan eventuele eisen, natuurlijk). Wanneer ze zeker willen dat ze hier mee verder willen, zullen ze waarschijnlijk pas een geschikte drone zoeken. (Of dat gebeurt in een parallel traject, wat gezien de laatste alinea in ieder geval al gedeeltelijk bekeken is)
Ja, eens. DJI is niet al te duur en goed verkrijgbaar dus snap de keuze ook wel om dit te gebruiken voor de verkennende fase. :)
Nou de drone nog met de luchtverkeersleiding laten communiceren zodat de overige SAR luchtvoertuigen weten waar hij uithangt. Zou jammer zijn als een ambulancevlucht vanuit Texel naar Den Helder in de drone crashed. Of een marinehelicopter op oefening (Al zouden de marinefregatten die drones wel op kunnen sporen met hun radar).
Dat is in theorie eenvoudig op te lossen met een transponder.

De realiteit is weerbarstiger: binnen de CTR is een combinatie van bemand en onbemand verkeer simpelweg niet toegestaan, tenzij er drastische maatregelen worden genomen om de separatie te waarborgen. Dat komt er in de praktijk op neer dat je je vliegveld moet stilleggen. En vanwege het militaire én commerciële belang van dit vliegveld zie ik dat niet snel gebeuren.
Tenzij je als piloot contact hebt met de toren in de CTR en duidelijk je positie aangeeft.
Dan kan de toren eenvoudig een no fly zone op je zetten.
Natuurlijk moet je dan niet in de verlengde liggen van de baan. :D

Maar dit is wel uitzonderlijk en zal niet vaak voorkomen. Defensie CTR is hier gemakkelijker in. Commerciële CTR gebieden gaan worden ook bekender met drone inzetten door hulpverlening.

[Reactie gewijzigd door MineMine op 22 juli 2024 13:18]

Op dit moment hebben ze de luchtmacht nog niet benaderd. Legale vluchten zijn op korte termijn dan niet mogelijk.
SAR drones gaan al snel richting een 100k en die zijn ook gemaakt om onder slechtere omstandigheden te vliegen dan bv een dji drone

Daarbij hebben die drones vaak IR en kan je er bv extra gewicht onder hangen, voor bv materiaal of een luidspreker.
Of een reddingsvest/boei!
Als experiment klinkt het als mooie plannen. Voor de praktijk vraag ik me af of ze dat zelfs met die Autel Dragonfish wel betrouwbaar in kunnen zetten.
De omgeving van de zee is niet makkelijk vergelijkbaar met land. Het zout in de lucht tast materiaal aan, het water en zand zijn onder gunstige omstandigheden ook al nadelig voor werking en levensduur, en dan heb je het nog niet over slecht weer of de veranderingen daarin. Zou het niet gunstiger zijn om dit experimenteren internationaal te doen? Dan is er meer kennis, meer budget en mogelijk veel meer kans op een drone die tegen gunstige kosten geschikt is.
Zag laatst een filmpje van een drone die kon vliegen, zwemmen en (een beetje) duiken. Lijkt ideaal voor opsporing boven water lijkt me.

Edit: gevonden. Is al wat ouder zie ik: https://youtu.be/FC9EJhs0pc0

[Reactie gewijzigd door Polydeukes op 22 juli 2024 13:18]

Op zich een goed idee. Zo'n drone is betrekkelijk snel in de lucht en als er iets mee mis gaat zijn er niet direct (extra) slachtoffers.

Maar hoe zit het met de samenwerking? Hier boven lees ik al dat de KNRM een andere partij is en blijkbaar niet mee doet. Volgens mij zitten die letterlijk in het zelfde vaarwater, al zal dat bij ander weer zijn en voor een ander publiek.

Daarbij lees ik met 'Den Helder' in mijn hoofd al heel snel 'Marine'. Zijn zij hier op 1 of andere manier partij in? Of is dat meer de concurrent met de grote helikopters?

En dan lees ik hier en daar ook dat andere hulpdiensten zoals de brandweer ook met drones aan de gang gaan.
Een interessant project. Ik ben ook benieuwd naar wat ze ontdekken.
Bij mij bekend is dat warmtebeeld camera (infrarood camera) geen groot voordeel bied onderwater.
Wel kan je mooi stroming zien en kan het zijn dat je daar met de data informatie uit kan halen.

De vraag is wel hoe hebben ze met wetgeving afgevangen. Vaak zijn dit soort gebieden niet zomaar te vliegen zonder toestemming. Zeker met Autel Dragonfish waarbij men BVlos wil gaan vliegen.

[Reactie gewijzigd door MineMine op 22 juli 2024 13:18]

Onder water kun je het volledig vergeten inderdaad, maar boven water is nog redelijk te doen. Zoals hierboven al ergens genoemd wordt: ja, je huid (of wetsuit) koelt significant af en het laagje water op je lichaamsdelen die boven water zijn helpt ook niet mee, maar ik kan uit ervaring zeggen dat het hoofd warm genoeg blijft om goed detecteerbaar te blijven :)

[Reactie gewijzigd door svenvbins op 22 juli 2024 13:18]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.