Microsoft en Epic maken Fortnite gratis beschikbaar op Xbox Cloud Gaming

Microsoft en Epic Games maken Fortnite gratis beschikbaar op Xbox Cloud Gaming. Om het spel te kunnen spelen, dienen geïnteresseerden enkel over een Microsoft-account te beschikken, een compatibel apparaat en in te loggen op de dienst. Microsoft rekent geen abonnementskosten aan.

In de aankondiging stelt Microsoft dat het de handen in elkaar heeft geslagen met Epic Games om Fortnite naar Xbox Cloud Gaming te brengen en dat in de 26 landen waaronder Nederland en België. Er is volgens het bedrijf geen Xbox Cloud Gaming-abonnement nodig, enkel een iOS-, iPad OS-, Android-apparaat of PC met een browser, internettoegang en een Microsoft-account. Gebruikers dienen naar xbox.com/play te surfen en zich daar aan te melden met hun Microsoft-account. Het spel werkt met aanraakgevoelige bediening en ondersteunt controllers.

Epic Games werkt ook samen met Nvidia om Fortnite naar GeForce NOW te brengen. Begin dit jaar opende Nvidia nog een gesloten bèta waarin spelers zich kunnen inschrijven om via Nvidia’s gamestreamingdienst het populaire spel te spelen. Om Fortnite te kunnen spelen via deze weg, is een GeForce NOW-account nodig. Een gratis account volstaat. Met de bèta wil Nvidia de servercapaciteit, 'grafische levering' en prestaties van de touchbesturing testen.

Microsoft stelt dat het van plan is om meer free-to-play-games toe te voegen aan Xbox Cloud Gaming. Volgens de Amerikaanse website The Verge is het opvallend dat Epic Games samenwerkt met Microsoft. Uit de rechtszaak die de ontwikkelaar in 2020 aanspande tegen Apple, bleek immers dat Epic Games Microsoft eerder als een concurrent zag in plaats van een partner.

Fortnite is sinds de zomer van 2020 niet meer beschikbaar op iOS. Apple verwijderde de game toen uit de App Store, omdat Epic een eigen betaalsysteem toevoegde. Ook Google heeft Fortnite uit de Play Store verwijderd, maar Android-gebruikers kunnen de game nog wel spelen door de apk te downloaden en deze handmatig te installeren.

Door Jay Stout

Redacteur

05-05-2022 • 19:28

45 Linkedin

Lees meer

Reacties (45)

45
44
9
1
0
32
Wijzig sortering
Dus tegen Apple procederen omdat Apple een deel van de winst op het spel via hun platform wil, ze gaan van het Apple platform weg en geven het gratis weg op een ander platform?

Bij Apple verdienden ze nog iets, bij ms toch helemaal niets? Wat mis ik?

Edit
Geen idee waarom ik hier gedownmod wordt, dit is een redelijke vraag

[Reactie gewijzigd door Yalopa op 5 mei 2022 20:16]

Zoals met al dit soort games zit dit vol met in app aankopen. Hoe meer mensen dit installeren hoe meer geld in de kassa. En laat Windows en Xbox nu het platform zijn voor gamers. Profit. Op een Mac komt hardcore gaming niet eens van de grond. Waarom nog investeren in een platform waar alles de nek wordt omgedraaid door dat zelfde bedrijf ? Als gaming zo n hot topic was op Mac hadden we nu nog bootcamp, opengl support en draaien we 32bit code. Ik daag je uit wat je hedendaagse Mac op een intel of silicon nog draait bij het installeren van een gog, steam, origin cliënt. 75% van je software is voor de vuilbak. Ja prutsen met een niet officiële beta van Windows 11 op arm in parallels, knoeien met Rosetta 2 en cross over is DE oplossing. Wat is een pc simpel. Niks van zo n handicap en gewoon installeren en je bent vertrokken. Laten we niet beginnen over die rommel in de App Store of Apple Arcade. Waarom is Apple zo gehandicapt ? Controle over het doen en laten van de eindgebruiker. Je mag blij zijn dat je zo’n collectie retro roms op je fruit computer open krijgt. Dosbox mag je ook al vergeten. Voor het geen wat die computers kosten tegenwoordig zou er meer moeten mee gedaan worden dan YouTube en tik tok filmpjes in elkaar prutsen in Final Cut Pro. Ja ik koop ook maar een desktop van 3000€ voor het open gooien van spotify en Netflix. Maar daar zit de macht van Apple. Hun devices naar troep herleiden en functionaliteit naar 0. Dat heb ik nooit moeten ondervinden met eender welke Windows pc van eender welke generatie. Daarom blijft pc populair voor 85% van de computer gebruikers die wel meer verstand hebben dan dit. Binnen 50 jaar staat Apple nog even ver.
Volgens mij is Fortnite altijd free2play, het gaat hier om de kosten van xCloud.
Epic is het niet eens over dat de IAP ook -30% gaan.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Epic_Games_v._Apple

Niet de beste bron maar hier staat het wel in “normaal” Engels.

Die andere 2 game stream diensten rekenen zover ik weet geen kosten door als je in de store iets koopt. Dat doet Apple en Google wel. In hoeverre dit anders dan bij Steam en Epic zelf - zo diep zit ik niet in de materie.
Het spel is gratis sowieso, verdiensten komen via de in-app aankopen. Bij Android / Apple moesten die via de kanalen van Google en Apple lopen, die dan een comissie hier op pakte.

Het zou me niks verbazen als ze bij xcloud nu helemaal geen comissie op deze aankopen betalen, maar meer op gebruik van het cloud platform an sich. Mogelijk zijn deze kosten lager dan als ze commisie moesten afdragen en houden ze er meer aan over dan voorheen. Dit zal liggen aan de specifieke kosten van xcloud en hoeveel inkomsten er komen van deze spelers natuurlijk.

Of anders, Google en Apple weren het nu uit de stores, dit zorgt er voor dat mensen toch weer kunnen spelen (en fortnite relevanter blijft, werving nieuwe spelers komt anders misschien stil te liggen). Daarnaast geeft het ook een betere onderhandeling positie mogelijk voor Epic in het feit dat ze minder afhankelijk zijn van de stores.
Ze zullen heus wel een percentage betalen. Voor niets gaat de zon op (tot nu toe).
Het hangt er natuurlijk van af van welke MS (betalings-)diensten Epic gebruik maakt.

Bovendien is dit voor MS goed omdat het spel nog steeds enorm populair is en als de vis eenmaal in de ton zit is die gemakkelijk te schieten (sorry...beeldspraak, en volgens mij is het zelfs moeilijk om een vis in een ton te raken als je die probeerd te schieten).

Hoe dan ook, blijf vooral skins kopen voor een tientje! en lekker blijven betalen om je dure spellen online te kunnen spelen |:(
lekker blijven betalen om je dure spellen online te kunnen spelen |:(
In dit specifieke geval mag je dit stukje van je zin dus wegstrepen :P
Haha, ja...dat was eigenlijk meer een generieke opmerking die betrekking heeft op consoles.
Een game die meer als geen ander zoveel baat heeft bij een enorm lage ping/latency, laten draaien op een high latency cloud service met enorme ping...succes 8)7

Gratis beschikbaar om als schietvoer voor elke andere pc/console te dienen. Of word t net als de nintendo lobby gewoon 90 botjes met af en toe 1 of 2 echte spelers ?
Heb je het geprobeerd? Als je een beetje fatsoenlijk internet hebt, merk je niks van die input lag. Genoeg filmpjes op YT te vinden die het meten tov een echte lokale Xbox One X. De input lag van de One X is namelijk hoger dan die van Cloud Gaming met een snelle internetverbinding.
Ik kan die filmpjes zo snel niet vinden en geen tijd om er tig te gaan kijken, maar dat is praktisch onmogelijk... Tenzij je een game cherrypickt die op one x heel slecht draait en in de cloud op series x hardware draait.

De tests die ik zo snel wel even zag lieten nog een inputlag van zo'n 200 ms zien wat nog heel erg merkbaar is. Mijn eigen ervaring met bv Forza horizon is ook dat ik het bijna niet kan spelen omdat ik steeds net iets te lang door stuur (al heb ik het niet meer recent geprobeerd en schijnt het wel verbeterd te zijn). Voor andere games vind ik cloud prima gaan, maar niet voor latency kritieke games.
nah 200 ms is inderdaad gewoon niet speelbaar. Dat had ik in het begin bij Stadia ook inderdaad, leuk als 'techdemo', maar niet als main platform. Tegenwoordig is het wel echt goed hoor, zeker bij GFN 3080 tier. Ik zal niet claimen dat het "beter is dan", maar ik merk er niks van (laat staan dat ik er last van heb). Ik speel meestal shooters dus dan moeten racegames toch ook echt wel goed werken. Misschien de moeite waard om het opnieuw te proberen? Probeer dan overigens wel de 3080 tier, en niet de gratis of instap-versie. Dan wordt je massaal op een overvolle server gegooid en heb je dus wel een mindere ervaring. De 3080 tier geeft je wat dat betreft meer garanties en ik heb eigenlijk altijd gewoon een stabiele, snelle en <5ms ping verbinding. Alleen helaas geen Forza op GFN...
Oh, ik dacht dat je het specifiek over Xbox cloud gaming had, daar ging het hier ook over. Ja cloud gaming in het algemeen kan heel goed werken ja dat klopt. GFN heb ik niet geprobeerd maar wel stadia en dat gaat top.
Ah ja sorry ik had een vergelijkbare reactie op het GFN nieuwsbericht, maar wat ik zei is natuurlijk wel van toepassing! Overigens is de input lag bij Xbox Cloud Gaming ook best goed, vergeleken met Stadia. Alleen maximaal 720p is echt een dealbreaker…
Volgens mij zou alles ondertussen 1080p moeten zijn, dat hebben ze vorig jaar zo te zien geupgrade.
https://www.theverge.com/...series-x-hardware-upgrade
Ik heb dit jaar nog Sea of Thieves via GamePass Ultimate gespeeld, dat was echt 720p...
Vreemd... Was dat misschien via een mobiel platform? Ik meen ergens eens gezien te hebben dat ze daar verschil in maken. Volgens mij als ik op de Xbox zelf uit de cloud stream is het wel fhd.
Dat was op mijn Windows 11 PC met de standaard Xbox app... gewoon bedraad gigabit T-mobile, dus dat moet het probleem niet zijn lijkt me. Wil binnenkort Tall Tales van Sea of Thieves af gaan maken, dus als het naar een hogere resolutie kan, ben ik wel erg blij!
Xbox/xcloud niet, daar presteert lokale hardware nog altijd beter, maar momenteel kan Geforce Now in selecte gevallen* een lagere input latency hebben dan een lokale console. Nvidia heeft hun cloud/streaming tech goed op orde.

*Bepaalde games en uiteraard met een goede low latency internet verbinding.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 5 mei 2022 22:46]

Wanneer heb je voor het laatst cloud gaming geprobeerd? Het is de laatste maanden enorm verbeterd, zelf was ik erg onder de indruk van de kwaliteit en de latency de laatste tijd.
Ik heb een verbinding van 80Mb dat werkt goed genoeg op mijn telefoon, maar cloud gaming op de series x is gewoon een slideshow vol met render glitches.
Sorry maar je bent denk ik een beetje verkeerd geïnformeerd.

High latency is er echt niet meer met cloud gaming. Stadia en GeForce Now laten dit al zien. En zojuist even kort gespeelt via Xcloud en draait prima.

Mijn ping met Stadia is ongeveer 10-14 ms. Nu zal de "pc master race" daar van in de stress schieten maar de gemiddelde mens merkt dit niet eens op. Ook zijn dit soort platformen daar niet voor bedoeld. De casual speler vindt dit meer dan prima waarschijnlijk.

Tegenwoordig is er geen console/input based matchmaking in het spel. Alle platformen spelen met elkaar op basis van skillbased matchmaking. Ideaal? Verre van... maar ook de Nintendo lobby krijgt gewoon te maken met normale spelers op andere platformen.

Ik heb het idee dat je zelf weinig ervaring hebt met cloud gaming. Probeer het eens als je verbinding het toe laat. Het zal je wellicht verbazen ;)
heb zelf idd geen ervaring met cloudgaming. speel zelf met toetsenbord en muis op pc die beide 1ms respons hebben. 10-14ping is wel idd al veel beter als ik gedacht zou hebben. daar valt best aan te wennen voor velen als dat constant stabiel is. 15ms is ongeveer de ping naar de servers hier. merk dat zelfs in de tussentijd dat ik klik om te schieten en de gunshot al hoor, er soms toch in die tussentijd al een schot van de tegenstander eerder word geregistreerd op de server. latency is a bitc#...

maak ook muziek met synths en ook daar is ongeer 5ms input vertraging de sweetspot waar ik de respons als vrijwel instant ervaar. iets hoger dan 7ms en je merkt dat t niet instant is. je hoort het geluid van de toetsaanslag eerder als het geluid uit de synth en zit vaak net naast de beat ipv spot on.
Xbox Cloud Gaming-abonnement nodig, enkel een iOS-, iPad OS...
Dit gaat er dus voor zorgen dat de kinderen voortaan wel Fortnite op hun iPad kunnen spelen? Ze zijn hier qua leeftijd inmiddels aan toe en de app was niet(meer) te installeren. PS4 was een optie maar dan moet ik een PS+ abonnement nemen voor alleen dat spel. Verder gebruiken we dat niet omdat we Xbox game pass hebben. En daar heb ik weer geen 2 controllers + ik wil zelf op de Xbox spelen. Ik zat dus een beetje klem qua Fortnite maar dit klinkt als een oplossing om het via de iPad te laten spelen.
PS4 was een optie maar dan moet ik een PS+ abonnement nemen voor alleen dat spel.
Als het goed is kun je Fortnite Battle Royale zonder PS+ spelen op de PS4. Dat geldt voor alle Free2Play spellen.
Ik ga het proberen. Bedankt. Dat wist ik niet. _/-\o_
Servers overbelast, verrassend 🫣
Is het jou inmiddels gelukt? Wanneer ik het ook probeer, ik blijf de eerdere foutmelding ontvangen.
Indeed ;-)
We'll be right back
Sorry, we're working on fixing the issues, please try again later.
Het zijn wel een stel slimme stinkerds daar bij MS, iedereen via het xbox platform. Vanaf daar is het maar een klein stapje naar game pass en/of "echte" xbox waarna je het lokaal kan installeren.

[Reactie gewijzigd door oef! op 5 mei 2022 20:12]

En zo blijkt er toch ineens een mogelijkheid buiten de App Store om te zijn voor Epic om zijn games aan te bieden. Apple zal vast niet nalaten om dat mee te nemen in hun verweer.
En zo blijkt er toch ineens een mogelijkheid buiten de App Store om te zijn voor Epic om zijn games aan te bieden.
Ik snap dit argument niet. IMHO was dat ook niet het probleem. Fortnite is al lang beschikbaar via andere platforms, inclusief pc met hun eigen betaalsysteem. Het probleem was dat Epic geen eigen betaalmethode mag hanteren in zijn software die via de App Store wordt aangeboden.
Op andere platforms was het inderdaad beschikbaar. Maar nu is het via xcloud ook weer beschikbaar op iOS en iPadOS. Het argument is dus dat er best andere manieren zijn om games beschikbaar te maken op OS-en buiten Apple om.
Microsoft stelt dat het van plan is om meer free-to-play-games toe te voegen aan Xbox Cloud Gaming. Volgens de Amerikaanse website The Verge is het opvallend dat Epic Games samenwerkt met Microsoft. Uit de rechtszaak die de ontwikkelaar in 2020 aanspande tegen Apple, bleek immers dat Epic Games Microsoft eerder als een concurrent zag in plaats van een partner.
Stap 1 je mag gratis spelen...
Stap 2 je moet toch een xbox abbo oid hebben [als je alle features wilt gebruiken]

Kwestie van tijd.
Of misschien juist gratis houden en toch de kans creëren dat die klanten betaalde dingen gaan proberen. Zoals GPU. Want ze zitten in het ecosysteem van xbox. Dat denk ik eerder.

[Reactie gewijzigd door MissMe NL op 5 mei 2022 22:10]

de kans creëren dat die klanten betaalde dingen gaan proberen. Zoals GPU.
Precies, dat is wat ik bedoel.

Is niet erg, maar we moet niet doen alsof MS hier nu iet levert omdat ze het zo zielig vinden dan FN niet meer in de AppStore staat. Is gewoon wel een mooie manier om hun oplossing te promoten.
Destiny, Warframe enz. Zet die op Xcloud en dan is het feest complete.
Dit is dan een ander platform.. maar als je Destiny via de cloud wilt spelen kan dat via Stadia: https://stadia.google.com/game/destiny-2

Gebruik zelf al een flinke tijd dit platform en het werkt voor mij ideaal. Beeldkwaliteit vind ik op dit moment ook beter dan wat deze Beta nu laat zien, maar daar is waarschijnlijk ook een Beta voor.

Warframe zou een mooie toevoeging zijn. Ik wacht nog op de cross-play/progress update. Heb het gespeeld op de Switch en wil daar eigenlijk van af. Maar ik wil ook niet overnieuw beginnen.

[Reactie gewijzigd door Rynelan op 6 mei 2022 11:03]

Ik speel en heb de Destiny uitbreidingen ook op Stadia.

Warframe op Xbox heb ik heel veel progressie. Andere platformen niet. Maar heb geen Xbox meer.

Vandaar dat ik die games graag terugzie op Xcloud.

Vind Stadia sowieso qua streaming nog altijd superieur. En ja, ik heb Glasvezel.
Ik had eigenlijk een beetje gehoopt op de gewone Fortnite en niet Fortnite en niet Fortnite Battle royale. Die eerste is overigens niet gratis te spelen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee