Ik snap niet zo goed waarom veel apps het wiel opnieuw moeten uitvinden en niet gewoon bij de populaire apps de interface kopiëren?
Ik wil nog verder gaan, waarom hebben al die diensten hun eigen app nodig?
Een goede videospeler maken is behoorlijk lastig en duur. Een goede interface ontwikkelen is mogelijk nog lastiger, zeker als je met één interface de hele markt wil bedienen. Van kleine kinderen tot oude mensen. Van IT-experts tot volledige leken. Van 3" telefoons tot 99" televisies. Vertaald naar alle talen van de wereld en alle schriften van de wereld (bv van rechts naar links).
Het is eigenlijk onmogelijk om al die groepen met een enkele app te bedienen. De features die gevorderden willen maken de app al snel te complex voor veel anderen, om het maar niet over de prijs te hebben.
Al die apps hebben exact dezelfde doelgroep ("iedereen") en maken dus dezelfde afwegingen en compromissen. Zo is het voor iedereen slappe hap.
Er zijn wel streamers die ook een API aanbieden waarmee mensen hun eigen applicatie kunnen schrijven. Dat is al veel beter. Nog beter zou zijn als ze allemaal dezelfde API zouden gebruiken zodat je iedere mediaspeler kan koppelen aan iedere streamer en dan in ieder geval de basisfunctionaliteit werkt (play, pause, next, volume, playlist, ondertiteling, ...).
Als voorbeeld verwijs ik graag naar F1 TV, dat heeft een min of meer open API en verschillende mensen hebben daar hun eigen innovatieve interfaces voor geschreven die helemaal geoptimaliseerd zijn voor één doel: motorsport en specifiek F1 voor liefhebbers die meer willen dan lineair kijken.
Zelf maak ik gebruik van een app die in tekstmode draait op een Linux-server en het afspelen overlaat aan mpv dat direct met de grafische kaart praat (zonder dat het OS er tussen zit) zodat er gebruik kan worden gemaakt van hardware decoding zonder de flexibiliteit van een software speler op te geven.
Dat is niet echt een typsiche use case maar voor mij werkt het geweldig. De postprocessing van mpv is superieur aan een TV kan want mpv heeft beschikking over een "echte" CPU en GPU in plaats van een goedkope SOC. Als echte gespecialiseerde applicatie heeft het ook veel meer mogelijkheden en features dan welke ingebouwde app of videospeler ooit zal hebben, zoals verschillende manieren om te dealen met audio-video syncrhonisaties, verschillende standaarden voor ondertiteling (inclusief gekke japanse emoticons), verschillende algoritmes voor upscaling en interpolatie.
Ik snap dat de meeste consumenten daar niet op zitten te wachten maar dat is nu net het punt. De 'one size fits all' oplossingen zijn net zo zeer 'one size fits none'. Je krijgt betere software als je die kan optimaliseren voor doelgroepen en niches. Helaas worden die groepen nu alleen gebaseerd op of je een abonnement hebt op een bepaalde dienst en beetje op hardware, maar niet op hoe jij daar gebruik van wil maken. Alle gebruikers van een dienst moeten het met dezelfde app doen. Als er al verschil is dan bestaan de groepen uit "alle android/apple gebruikers" of "alle LG klanten". De apparatuur die je gebruikt om het af te spelen is misschien wel het minst interessante aspect om onderscheid op te maken.
Er zijn overigens wel pogingen gedaan om ongeveer dit model te krijgen. Apple TV lijkt er bijvoorbeeld een beetje op. Maar dat gaat er van uit dat de programmeurs van Apple voor iedere aangesloten dienst apart ondersteuning maken en/of dat die diensten zich wel aanpassen aan de wensen van Apple. Dat model werkt alleen voor de grote spelers. De kleintjes die komen er niet tussen. En je hebt nog steeds 1 speler voor alle doelgroepen.
Daarom moeten we het model omkeren. Niet één standaard app per dienst per platform. Maar één standaard API voor streaming diensten waar alle apps gebruik van kunnen maken.
[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 25 juli 2024 07:42]