Chipmakers verwachten niet dat oorlog in Oekraïne tot extra tekorten zal leiden

Chipmachinemaker ASML en chipmakers als Intel en GlobalFoundries zeggen dat de oorlog in Oekraïne waarschijnlijk niet zal betekenen dat de chiptekorten verder toenemen. Oekraïne is een belangrijke leverancier van neon, maar de bedrijven zeggen ook andere bronnen te hebben.

De Semiconductor Industry Association zegt dat de halfgeleiderindustrie 'diverse leveranciers' heeft van cruciale materialen en gassen, en dat de oorlog in Oekraïne daardoor niet 'meteen' betekent dat er leveringsproblemen zullen ontstaan.

De branchevereniging gaat daarnaast in op de sancties die door de VS en Europa zijn aangekondigd tegen Rusland, die het bijvoorbeeld moeilijker moeten maken voor Russen om techproducten te kopen. De impact van deze sancties kan significant zijn, 'maar Rusland is geen grote afnemer van halfgeleiders'. Minder dan 0,1 procent van alle wereldwijd gekochte chips zou naar Rusland gaan, blijkt uit cijfers van de World Semiconductor Trade Statistics. Op basis van data van IDC zegt de vereniging daarnaast dat de Russische IT-markt in 2021 goed was voor 50,3 miljard dollar van de 4,47 biljoen dollar die de markt wereldwijd waard is.

Intel en GlobalFoundries, fabrikant van onder meer AMD-chips, doen volgens Bloomberg vergelijkbare uitspraken. Intel zegt bijvoorbeeld geen impact op de leveringsketen te anticiperen en een diverse, wereldwijde leveringsketen te hebben. Daardoor zouden 'potentiële, lokale verstoringen' weinig impact hebben. GlobalFoundries verwacht 'niet meteen' een risico te lopen en wijst eveneens op de wereldwijde leveringsketen van het bedrijf.

Voordat Rusland Oekraïne donderdagochtend binnenviel, zei ASML 'alternatieve bronnen' te bekijken voor 'de beperkte hoeveelheid' neon die het bedrijf gebruikt. Neon wordt door chipbedrijven gebruikt in de productie van chips en chipmachines bij de gas-phase lasers. Oekraïne is wereldwijd de grootste neonleverancier. ASML zei woensdag minder dan 20 procent van zijn neon uit Oekraïne en Rusland te halen.

Door Hayte Hugo

Redacteur

25-02-2022 • 15:16

109 Linkedin

Reacties (100)

100
87
29
0
0
41
Wijzig sortering
De helft van de Russische economie draait om de export van olie, gas en kool. Toevallig allemaal artikelen die wij nodig hebben. Rusland is ook de grootste bron van diamanten, en ze leveren veel goud, silver, titanium en dergelijke.

Rusland exporteert weinig luxe producten en aangezien China de inval van Oekraïne prima vindt, zal er dus nog een grote markt zijn voor Russische exports... en laten we niet vergeten dat we nog steeds gas importeren, ook al zit er best wat uranium in Frankrijk en Duitsland.

Dus nee, de embargo's gaan weinig doen, en je zult zien dat veel westerse landen ze gaan omzeilen door goedkoop zaken te doen in China.

https://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Russia

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 25 februari 2022 15:37]

Rusland exporteert weinig luxe producten en aangezien China de inval van Oekraïne prima vindt, zal er dus nog een grote markt zijn voor Russische exports...
Behalve dat petrochemische producten niet makkelijk kan verkopen tegen dezelfde prijzen. Want als China x-kuub gas nodig heeft, dan heeft China ook na de inval in Oekraïne x-kuub gas nodig. En ik denk niet dat China overbodige producten zal kopen...
China kan natuurlijk wel afspreken om méér Russisch gas af te nemen als daar bepaalde voordelen tegenoverstaan. Bijvoorbeeld een lagere prijs of onvoorwaardelijke steun wanneer China Taiwan wil invallen.
Het duurt even om die lijn op te zetten, maar de EU kan prima helemaal voorzien worden door de VS van olie en gas, Rusland hebben we absoluut niet nodig.

Daarnaast zijn diamanten totaal niet schaars: die kunnen we maken indien nodig, en de Beers heeft genoeg voorraad buiten Rusland liggen om de vaag de komende duizend jaar te voorzien. De zeldzaamheid van diamanten is 100% kunstmatig.

Rusland onder Putin is een gefaalde staat, en ik denk dat de kans reëel is dat dit het begin van het einde van Putin is: de sancties zijn zwaarder dan ooit, dus de financiële elite in Rusland zal zich tegen deze oorlog keren, en de russische bevolking is, in tegenstelling tot de illegale annexatie van de Krim, helemaal niet blij met deze invasie.

Daarnaast heeft het westen het, al ziet dat het er op het eerste zicht niet zo uit, goed gespeeld: het Kremlin stuurt al maanden aan op escalatie, om toch maar een excuus te hebben voor deze inval, maar dat excuus hebben ze niet gekregen. Alleen de meest achterlijke idioten geloven het "de NAVO is agressief dus moeten we nu Oekraïne afslachten, oh, en we moeten die twee provincies verdedigen! Oh ja, en het zijn ook nog eens NAZI'S!!!" verhaal.

De allerbeste uitkomst voor Rusland die nu nog mogelijk is is dat ze een tijdelijk puppetregime in Oekraïne kunnen installeren, maar buiten Oekraïne verliezen ze alleen: Finland en Zweden gaan zo goed als zeker aansturen op NAVO lidmaatschap, en Rusland zinkt naar de status van noord Korea als het op handel aankomt.

Goed gedaan Putin, gefeliciteerd jij oude psychopatische zak.

[Reactie gewijzigd door kiang op 26 februari 2022 16:08]

Ergens in het hoekje van mijn hart hoop en geloof ik liever dat Putin een “ambitieuze” man is. Dat hij op z’n minst nog een gezond verstand heeft.

Als Putin daadwerkelijk een psycho is, dan zal hij niet twijfelen om tientallen ICBM’s de lucht in te schieten op het moment dat hij ten onder gaat.
Wrang maar waar, de VS kan wel eens het beste uit deze oorlogscrisis komen (en niet de eerste keer).

Helemaal niet onrealistisch dat Putin over niet al te lange tijd het veld ruimt, zeker als het zo doorgaat (hij zet nu al in op onderhandelingen, zo goed gaat het dus militair niet). Putin is waarschijnlijk werkelijk overtuigt dat veel Ukraniers of de wapens wel zouden neerleggen of de Russen zouden verwelkomen. Tot nu toe niets van dat alles, zeffs niet bij de meer dan 15% Russen die in de rest van Ukraine wonen buiten de twee surrogaat republiekjes in het oosten.

Klein idioot detail van Putin: heel raar dat je de president van Ukraine als nazi omschrijft terwijl hij zelf Joods is 8)7

Mocht Ukraine straks weer 'Putin' vrij zijn (en wie weet Rusland ook) dan is het de VS die zich als eerste in de rij bevindt om Ukraine economisch te 'helpen'. en er tevens voor te zorgen mocht het ooit daartoe komen dat het niet de EU (evenals een putin-vrij Rusland) de EU zal deelnemen.
Putin is waarschijnlijk werkelijk overtuigt dat veel Ukraniers of de wapens wel zouden neerleggen of de Russen zouden verwelkomen. Tot nu toe niets van dat alles, zeffs niet bij de meer dan 15% Russen die in de rest van Ukraine wonen buiten de twee surrogaat republiekjes in het oosten.
Mogelijke verklaring: de meest strijdlustige Russisch gezinde Oekraïners waren waarschijnlijk bijna allemaal al gaan strijden bij die rebellen.
Mocht Ukraine straks weer 'Putin' vrij zijn (en wie weet Rusland ook) dan is het de VS die zich als eerste in de rij bevindt om Ukraine economisch te 'helpen'.
Een Oekraïense versie van het Marshall-plan?

Op zich geniaal, hoe ziek het ook is...
Nationaal socialisme heeft in Duitsland verkeerd uitgepakt, maar dat wil nog niet betekenen dat een land waar Nazi’s het voor het zeggen hebben een oorlog zal beginnen of volkerenmoord zal doen. Er is altijd nog een verschil tussen extreem rechts en eigen volk eerst.

Joden zijn trouwens ook erg Nationalistisch.

[Reactie gewijzigd door Bintzak op 26 februari 2022 07:36]

Plus daar komt nog bij, de bevolking is nog steeds heel erg zelfvoorzienend mbt het produceren van eigen eten uit hun tuin of het zelf slachten van eigen vee. En als de bevolking alleen maar een beetje hinder heeft van een boycot, zoals geen bv F1 race of uitsluiting mbt internationale evenementen kan die Kabouter in het Kremlin gewoon zijn gang gaan.
De burgers van oa NL die gaan de boycot keihard voelen.

Nee ik ben eigenlijk meer bang voor de asperaties van GenoChina (vglns. Lubach) mbt Taiwan of al die eilandjes, deze slapende reus zit echt op zijn kans te wachten, om toe te slaan.

[Reactie gewijzigd door Toine1 op 25 februari 2022 16:05]

Het gaat natuurlijk niet om het treffen van de gewone arme Rus ) het gaat om het treffen van de (invloed)rijke Rus die internationaal handel drijft en/of zich in de nabije kringen van mijnheer Putler begeeft.
Putin zal schijt hebben aan de gewone Rus.

Waar hij wel rekening mee moet houden zijn de playboy-miljardairs in de kliek om hem heen. Die zullen serieus pissed zijn dat ze niet kunnen flaneren op hun eigen F1 race.
Maatregelen voor de buhne.
alle bedrijven die in de getroffen regio's (zowel oekraine door de inval als rusland door de sancties) hun grondstoffen halen zullen elders gaan zoeken en dat kan alsnog een impact hebben, is het niet op de beschikbaarheid, dan is het wel op de prijs. de afzetmarkt zal dan wel weer kleiner zijn, maar dat heeft amper een impact tov de grondstofprijzen
De expansie drift van Rusland uiteindelijk wel natuurlijk. Als Oekraine relatief makkelijk blijkt in te nemen, kun je er donders op zeggen dat het daar niet bij blijft. Zolang het bij alleen maar wat sancties blijft, gaat hij er vrolijk mee door. Rusland is zo onnoemelijk groot dat het bevriezen van tegoeden ze geen reet doet. Ze zijn dikke maatjes met de enige andere communistische grootmacht. Dus alle beperkingen die we ze kunnen opleggen hebben nul effect.
Eén voet in Polen = WW3.
De expansie drift van Rusland uiteindelijk wel natuurlijk. Als Oekraine relatief makkelijk blijkt in te nemen, kun je er donders op zeggen dat het daar niet bij blijft.
Baltische staten lijken me eerder een logische stap, maar ook die zijn lid van de NAVO dus dan kun je er donder op tegen zeggen dat de NAVO zal terugvechten.
Wellicht Finland? Ik weet niet in hoeverre de Scandinavische landen onderlinge verdragen hebben
Wellicht Finland?
Dat heeft Rusland eerder geprobeerd, en daar zijn ze niet echt goed van afgekomen. Tijdens die oorlog werd Finland oa gesteunt met wapens en vrijwilligers uit Zweden.
Maar toen hadden de Sovjets nog geen nucleaire wapens. En ik wil vermoeden dat Europa toen nog niet zo afhankelijk was van Russisch gas, dat alleen al een dreigement om de gaskraan dicht te draaien genoeg was om Europa aan de kant van Rusland te krijgen? Het zit nu wel aardig in die richting.
Moesten bij jullie(ikke Belg) niet alle huizen 'van het gas af' ?
Blijft voorlopig hoofdzakelijk bij gepraat, helaas.
Ja, echter gaat het vooral om nieuwbouw.
Ons huis uit 2007 is ook al van het gas af, maar was voor die tijd vooruitstrevend.

De grap is echter dat er jaren lang niets geïnvesteerd is in het elektriciteitsnet en ze nu al roepen dat er teveel zonnepanelen zijn.

Dus ik vraag mij af hoe zich dat gaat ontwikkelen, zeker met oog op de bestaande bouw en het bestaande elektra net.
Moldavië is een zeer waarschijnlijk volgende doelwit. Zijn leger is er toch al, die hebben ook een opstandige regio, zijn geen NAVO lid, en hebben geen schijn van kans tegen Russische leger. Om het er nog niet over te hebben, waarom zou hij daar niet binnenvallen? Sancties zijn er toch al, dus daar veranderd niks.

Als hij verder wil gaan vermoed ik Baltische staten. Niet snel hoor, maar alles afgekoeld is. En niet een grootschalig offensief, dan komt de NAVO erbij. Maar wat als naar aanhoudende aanvallen op Russen in Estland (dat die aanvallen in scene gezet zijn door Rusland is een klein detail dan), Russische legereenheden een 30km innemen, zich ingraven, en er dan versterkingen komen. Denk dat Polen dan wel wil komen helpen. Amerika ook goede kans. Maar bijvoorbeeld een Nederland en een Duitsland? Zal er een meerderheid zijn om Russische leger aan te vallen? Waarbij er genoeg pro-Russische propaganda komt over hoe het gewoon zeldverdediging van Rusland was?
We hebben meerdere verdragen die de Europese Unie vormen. Artikel 42.7:
“If a Member State is the victim of armed aggression on its territory, the other Member States shall have towards it an obligation of aid and assistance by all the means in their power, in accordance with article 51 of the United Nations charter”
NAVO tegen PUTIN = WW3
Ga er dan ook meteen van uit net als in ww2 dat in Azië China Taiwan zal innemen. Als de pleuris toch uit zou breken staat dat hoog op de Chinese agenda.
Anoniem: 715452
@OxWax25 februari 2022 16:07
Alleen is Finland en zelfs Zweden geen vol lid van de Navo.
Maar wel lid van EU en in dat vedrag staat dat dan alle lidstaten te hulp moeten schieten tot het beste van hun kunnen.
Anoniem: 715452
@sjepper25 februari 2022 16:46
In dat geval krijgt Rusland met de CSDP te maken. Niet met de Navo, dat is een heel groot verschil.
Nou ja, misschien staat later in de geschiedenisboekjes dat WW III op 24.2.2022 begon... We hadden de Oekraine wellecht beter in de NATO kunnen opnemen, bij voorkeur voor de eerste Russische invasies daar...
Klein detail: "andere communistische grootmacht" impliceert dat Rusland communistisch is. Na de val van de Sovjetrepubliek is dat communisme er heel rap uit gegaan. Dat is toch echt wel 3 decennia achterhaald. Van vriendjeskapitalisme en van dictatuur kan je ze wel goed betichten.

Maar goed, iets soortgelijks kan je van China zeggen. Ze noemen zichzelf communistisch, maar daar zie je ook weinig van terug. Fascistisch is een betere beschrijving. Met een sterke gradatie aan staatskapitalisme.

Tja, verder wel een punt. Als Rusland niet bij het westen aan kan kloppen, kloppen ze wel bij China aan.

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 25 februari 2022 16:45]

Communisme is wat de machthebber die zich ervan bedient zegt dat het is.
Dat kun je natuurlijk van ieder systeem zeggen.
ja, maar dat maakt natures statement niet minder waar.
Ze zijn dikke maatjes met de enige andere communistische grootmacht.
Dat valt wel mee. Je moet niet vergeten dat China voor Rusland ook een bedrijging is. China heeft een techologish heel geavanceerd leger terwijl Rusland nog met 80% oude zooi uit de Sovjettijd zitten te spelen, en een flinke modernisatie zal voorlopig niet inzitten gezien dat GDP niet echt hoog is. Het Russische leger is wat dat betreft een papieren tijger met atoombommen.

Rusland ziet het liefste ook geen al te machtig China, want dan moet Rusland naar de pijpen van China dansen. Dus het is ook vreemd dat Poetin zo tegen het westen shopt. Het enige wat China en Rusland gemeen hebben is de negatieve houding TOV het westen. Maar dat was het ook wel.

Wat Poetin verder van plan is weet ik niet. Of hij wil een bufferstaat voor als er echt een NATO van Rusland/China oorlog uit trekt , grootheidswaanzin of een miscalculatie dat Hongarije lastig deed in de EU, geen idee. Waarschijnlijk zal de VS zich niet gaan mengen in Oost Europeese conflicten als dat niet hoeft gezien ze genoeg troepen willen houden om Taiwan te verdedigen.

Tot zover de thuisgeneraal :)

[Reactie gewijzigd door rickboy333 op 25 februari 2022 16:22]

...Behalve dat meneer Xi na Afghanistan en de Oekraïne weet wat een invasie van Taiwan zo ongeveer kost: wat sancties maar geen militaire tegenstand. Ben benieuwd hoe Xi's berekening uit gaat vallen...
Putin (niet Rusland) en zijn directe kliek hebben natuurlijk al lang ingecalculeerd wat de (economische) schade zal zijn. De acties van EU (niet Europa) en VS zullen dan ook in eerste instantie niets uithalen. Pas als het lang gaat duren en zijn retorieken dat de 'westerse wereld' Rusland kapot willen maken niet meer aankomen, dan wordt het lastig voor hem. Putin kan alleen van binnenuit worden verwijdert.

Putin is geen communist maar een nationalist (dat komt ook heel goed aan bod in het aan te raden boek (The New Tsar) Hij ziet Rusland en de voormalige Sovietstaten als 1 rijk, zelf niet eens als communist maar ala nationalitische heerser - hij kan wel heel goed allerlei groepen via (financiele) ondersteuning aan hem binden - zoals de communisten, extreem nationalisten (fascisten), de Russisch orthodoxe kerk natuurlijk en de moslimminderheid in diverse 'satelliet'staten.

Volgens Putin ligt de bakermat van de Russische beschaving ook in noord-oosten van Ukraine en zou het daarom alleen al deel uit moeten maken van het Russische rijk. Daar is hij ook helemaal niet geheimzinnig over.
Maar hij heeft er ook op gerekend dat het allemaal van korte duur zal zijn. Zoals bij de inname van de Krim.
Voordat de wereld goed en wel kon reageren zat hij daar. De sancties kwamen daarna als mosterd na de maaltijd en vele daarvan zijn inmiddels versoepeld.

Het is erg lastig om het nieuws te duiden, omdat beide partijen hun eigen versies van de situatie naar buiten brengen die op z'n minst iets te rooskleurig is. Maar het lijkt er op alsof het allemaal niet zo snel gaat als de bedoeling was. Een vliegveld veroveren en weer kwijtraken is op z'n minst knullig, zelfs wanneer je het daarna opnieuw inneemt.
Een fait-acompli zoals bij de Krim kan Putin dus al vergeten. Net als een cake-walk á la shack-and-awe die zijn tegenstanders moet imponeren. Dat betekent zeker niet dat de Russen kansloos zijn, in tegendeel. Maar het verlengt de periode waarin Putin kleine stapjes als grote overwinningen moet zien te verkopen en verliezen moet zien te verdoezelen. Het verlengt de periode waarin Putin uit zijn eigen gelederen onder druk komt te staan om het toch vooral snel op te lossen. Het verlengt de periode waarin het Westen ongemakkelijk toe zit te kijken en misschien toch besluit tot meer directe hulp en de aller zwaarste economische middelen.
Dat laatste klinkt zwak, maar wanneer je de playboy miljardairs in de kliek rond Putin hun speeltjes afneemt worden ze ongedurig en zullen ze Putin minder steunen Dat verzwakt Putin's positie. Putin heeft een verdeel en heers politiek binnen zijn eigen kliek, zodat hij voldoende steun heeft zonder dat iemand zich tegen hem kan keren. Wanneer die kliek een gezamenlijke reden heeft om zelfs maar gezamenlijk tegen Putin te zeuren, is dat een bedreiging voor Putin's positie.

Alles bij elkaar zal de druk op Putin van verschillende kanten toenemen om te onderhandelen. De afvallige regio's zullen daarbij wellicht als wisselgeld worden ingezet: Rusland trekt zich terug, maar mag die regio's houden (al dan niet in een politieke bull-shit constructie als 'toezichthouder' in officieel nog steeds Oekraïens gebied). Dan krijgt Putin alsnog gedeeltelijk zijn zin. Oekraïne krijgt deze 'oplossing' opgedrongen en zal zich een stuk afstandelijker gedragen tegen het Westen dat hen min of meer heeft gedwongen afstand te doen van de afvallige regio's.
Al eerder gezegd deze week, china weigerd het een invasie te noemen zoals voorspeld. Daar bij heeft china erkend dat de ukraine een afvallige provincie van rusland is dus ze mogen het terug nemen. Net als rusland taiwan erkent als afvallige provincie van china. Dit is vorige week al bekend geworden tijdens de spelen.

De vraag is wat china gaat doen in dit conflict, ze zullen rusland nooit laten vallen maar proberen alles zo lang mogelijk te stallen en tijd te rekken als het om rusland ten aanzien van de westerse wereld gaat.
Ze zullen zeker blijven handelen met rusland ze hebben net nieuwe contracten voor olie gas etc, ze betalen natuurlijk niet in dollars maar yen wat voor rusland weer fijn is. China daarteken kan al die grondstoffen omzetten in technologie en apparatuur en weer terug verkopen zodat de russen toegang houden tot high tech stuf..

De vraag is of china dit aangrijpt om ook taiwan weer in te lijfen. Ze willen het al heel lang terug hebben. Als dat gebeurt dan hebben we wel een probleem qua chips, China krijgt dan een handels verbod, taiwan zit daar dan bij ingelijft en kan dan de rest van azie de productie van china en taiwan overnemen....
Wat je zegt is onzin.
De houding van China is misschien wat schizofreen omdat ze Rusland niet direct af willen vallen, maar ze hebben juist bevestigd dat Oekraïne voor hen een soeverein land is.
Ze reageren redelijk allergisch op afvallige regio's die zich aan het gezag van hun regering willen onttrekken. Ze hebbe ook nooit erkent dat de Krim een onderdeel van Rusland is.

Rusland en China zitten in een ongemakkelijke 'de vijand van mijn vijand is mijn vriend' constructie Qua ambities op het wereldtoneel zitten ze elkaar veel te veel in de weg (invloed in Afrika en Zuid-Amerika) en in centraal Azië zijn ze direct elkaars concurrent.
China is er alles aan gelegen om Rusland niet tegen zich in het harnas te jagen. Maar als puntje bij paaltje komt heeft Rusland China veel harder nodig dan dat China Rusland nodig heeft. Dat levert China heel veel bewegingsvrijhijd in de relatie Rusland-China.
ze betalen natuurlijk niet in dollars maar yen
yen? De nationale munt van ... ?
De vraag is of china dit aangrijpt om ook taiwan weer in te lijfen. Ze willen het al heel lang terug hebben.
Taiwan is nooit deel geweest van de Volksrepubliek China. Taiwan is wat over is van democratisch China, en nooit veroverd. Er is dus geen sprake van 'terug hebben'.
Andersom kan Taiwan theoretisch wel claim leggen op het in opstand gekomen continentaal China.
Taiwan is wat over is van democratisch China
Je bedoelt de restanten van een tiranistisch feudalistisch regime. Niks democratisch, en een heel stuk erger dan door wat het is vervangen. Open een keer een geschiedenisboek.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Monarchy_of_China
https://en.m.wikipedia.org/wiki/1911_Revolution
Behalve dan dat Taiwan een moderne democratie is geworden en China de best gecontroleerde dictatuur ter wereld met eigen concentratiekampen. Geschiedenisboeken zijn waardevol, maar laten we ook het heden niet uit het oog verliezen...
Laten we ook niet vergeten waar ze beide gestart zijn. Je word geen eerste wereldland in 1 nacht. Taiwan is gestart met een stuk meer rijkdom dan China en een stuk meer steun uit het westen. Hoe goed een regime is zou als je het mij vraagt gemeten moeten worden in hoeveel ze de levensstandaard van de bevolking verbeteren. En daar is die Chinese dictatuur heel erg goed in. Vergelijk dat maar met een land als India, die hebben misschien geen genocide maar uiteindelijk sterven er een heel stuk meer mensen verhelpbare dingen.
Helemaal eens! Voor COVID kwam ik regelmatig in China en ik was altijd onder de indruk wat ze nu weer voor elkaar gekregen hadden!
Alleen: ik bespeur een tendens naar immer sterkere staatscontrole, waar nu zo ongeveer bepaald wordt hoeveel de kinderen mogen gamen. Het wordt een steeds perfectere dictatuur, waar je gelukkig kunt leven - op voorwwarde dat je alles doet zegt en denkt wat de staat voorgeeft. We hebben hier op Tweakers wel eens discussie of toezicht van de staat hier, maar dat staat echt in geen enkele verhouding tot wat daar gebeurt. Het gevaar dat dat land "Verputineert" is wat mij betreft ook ver van denkbeeldig: "macht corrumpeert, absolute macht corrumpeert totaal". Tot dusverre biedt volgens mij meneer Xi nog dapper weerstand, maar wanneer begint hij 's nachts in zijn slaap te mompelen : "my precious"? Zijn macht in China is nog groter als die van Putin in Rusland. Putin was vroeger volgens mij ook rationeler en menselijker...
Nee, dat bedoel ik niet. Ik bedoel het eiland Taiwan is alles dat rest van de Republiek China (RoC).
Ik weet niet wat jij bedoelt maar als je de volksrepubliek minder erg vindt dan moet je die geschiedenisboeken zelf nog maar eens openslaan.
China heeft wat erkend? 8)7
China en Rusland zijn overeen gekomen dat ze erkennen dat de ukraine voor de russen en taiwan voor de chinezen afvallige provincies zijn die weer in het gareel gezet mogen worden door militaire interventie.
Toen Poetin op bezoek bij Xi was tijdens de spelen zijn ze dit overeen gekomen en hebben dit ook naar buiten gebracht. Dit verklaart ook de huidige politieke reactie van china op de inname van de ukraine.

Kon het stukje daar over niet snel terug vinden dat was op de tv, maar wel een stukje net voor die top geschreven.
https://www.groene.nl/art...-xi-wordt-almaar-intiemer
Soort 'you scratch my back if I scratch your back ' akkoord |:( (bedankt voor't opzoekwerk ;))
Dat beide landen elkaars claims erkennen is gewoon op de tv geweest tijdens de spelen.
toen hebben ze ook olie en gas afspraken gemaakt.
China zal rusland ook niet veroordelen gezien ze zelf hun claim willen houden op taiwan.
Handel tussen china en rusland zal alleen maar oplopen nu het westen niet meer wil handelen.
Als Oekraine relatief makkelijk blijkt in te nemen, kun je er donders op zeggen dat het daar niet bij blijft.
Dat zou ik ook zeggen, maar waarschijnlijk valt dat wel mee. Verder naar het westen ligt een gordel van NAVO landen (Moldavië en Wit-Rusland/Belarus niet). Het idee is dat als één van de NAVO landen aangevallen wordt, dit gezien wordt als aanval op alle NAVO landen. Daar heeft Poetin geen baat bij.

Poetin maakt zich zorgen om de invloed van het westen, die schuift op naar Rusland. In die context is het logisch dat Oekraïne als buffer kan werken daartegen. Volgens mij kunnen we ook niet zomaar Oekraïne bijstaan, omdat we dat willen. Ik gok dat de Oekraïne een vreemde situatie gaat worden, waarin een soort marionettenregering onder leiding van het Kremlin het land bestuurt. Oekraïne is dan eigenlijk Russisch, al zal de officiële status misschien anders zijn.

En ik gok dat het dan daar voorlopig bij blijft. Ik denk niet dat Poetin zijn zinnen zet op de Navo landen. Met de huidige spanningen betekent dat direct oorlog, ga ik van uit en gezien de Russische economie qua grootte vergelijkbaar is met de Benelux, hoeven we niet veel actie te verwachten denk ik. Kernbommen inzetten is denk geen optie, of het lukt Rusland niet om ze effectief in te zetten omdat er achter het toneel teveel touwtjes lopen om dat te voorkomen, óf het zou ze wel lukken, maar dan is het misschien all in tegen Rusland, dus dat zou zelfmoord zijn denk ik.

Het meest logisch is dat Poetin zijn machtspositie wil houden. En dan denk ik dat Oekraïne daar bij hoort. Misschien kunnen we internationaal daar formeel weinig doen, helaas, maar dat is dan wat het is, jammer genoeg.

Qua chips zou het kunnen dat er wel extra tekorten gaan zijn. Door de internationale spanningen is er behoefte aan militaire slagkracht en daar kunnen chips onderdeel van zijn.

De spanningen zijn in ieder geval een goed moment om stil te staan bij het verkleinen van onze behoefte aan fossiele brandstoffen. EV's zouden beter minder slecht voor het milieu zijn, maar ik geloof oprecht niet dat we daar het milieu mee gaan "redden". Ten eerste schaden we nog steeds het milieu, is de discussie een welles/nietes EV is beter (ik heb nog nooit iemand horen opperen om de (elektrische) fiets naar het werk te nemen), terwijl de impact op bijvoorbeeld zeespiegelstijging (mij) niet bekend is. Terwijl dát juist hetgeen binnen het milieu is wat relevant is. Een hogere zeespiegel betekent duurdere dijken of onbewoonbaar gebied in Nederland.
Maar met een EV zijn we minder behoeftig naar fossiele brandstoffen en daarmee krijgen we een gunstigere geopolitieke balans. En we zien nu hoe we daar de vruchten kan kunnen plukken.
Ik denk dat hij het verschrikkelijke menselijk leed dat de mensen in Ukraine op dit moment ondergaan in gedachten had bij het schrijven. Zoals waarschijnlijk de meeste mensen op dit moment.

We staan mogelijk aan een keerpunt in de" geschiedenis en we maken ons zorgen over chiptekorten ... |:( 8)7

[Reactie gewijzigd door OxWax op 25 februari 2022 15:37]

De economie komt in een recessie minder vraag naar chips, geen tekorten meer.
Spelfouten kun je melden in het spel- en tikfoutjes topic en dat is in dit geval ook al gebeurd.
Er zit bij elk artikel een feedback link die je naar dit topic leidt.
Eerlijk gezegd vind ik het nogal vreemd dat het via een soort topic moet, terwijl men verwacht dat artikelen geschreven voor tweakers standaard eerst goed gecontroleerd moeten worden vooraleer het wordt gepubliceerd. Is men soms bang voor gezichtsverlies omdat medetweakers op dit soort stuitende schrijffouten moeten wijzen ?
Op zich is het niet vreemd, daar kijkt de redactie met regelmaat. Of ... je zet het wel als reactie, maar gebruikt een @ naar de auteur, maar dan ben je denk ik meer muisklikken verder en wordt je reactie (terecht) gemind: het is namelijk niet ontopic.

Nu staat het nog redelijk bovenaan, maar soms staan zulke reacties wat verder naar onder bij een artikel. Ik verwacht niet van een auteur om de reacties onder een artikel die de auteur geschreven heeft, bij te houden voor spelfouten.
Bij spellen wordt er nogal boos (en terecht) gereageerd als ze zonder controle op de markt gegooid worden. Waarom geldt dit niet voor nieuwsartikelen, en word je, al je er op wijst, toornig verwezen naar een best wel onhandig "meld hier: er staat iets raars" systeem? Serieus: ik heb nog nooit iemand horen zeggen dat de procedure voor het melden van fouten bij tweaker-artikelen uitblinkt in usability. Terwijjl usabitlity ook in ict-land al een jaar of 15 een dingetje schijnt te zijn.
Dit is m.i. geen spelfout en ook geen tikfout. Het is een grammaticale fout. Er is een goed gespeld, goed getypt, maar verkeerd woord gebruikt.
Waarom is Moldavië geen NAVO land?
Eind 19de besefte een aantal intellectuele ambtenaren in Japan, bij het zien van het ondergang van het Rijk van het Midden, waar Japan eeuwenlang cultureel zoveel aan ontleed had, dat er hervormingen nodig waren om niet als China te worden verpletterd door de imperialistische machten. Het motto van de Meiji-periode was ironisch genoeg een oude Chinese spreuk uit de tijd van Strijdende Staten: Fukoku Kyohei 富国強兵 (Verrijkt het Land, Versterkt het Leger). Ondanks de enorme (menselijke) kosten (armoede, uitbuiting etc), was deze politiek de moeite waard geweest, toen na een aantal decennia van deze draconische en harde inspanningen Het Keizerrijk Japan tegenover het machtige Russische Rijk stond en warempel de Japanners een klinkende overwinning verkregen over Rusland. Een ooit onderontwikkeld aziatisch land, dat een spin-off was van de Chinese beschaving, heeft door systematische en doorgedreven hervormingen zichzelf omhoog gewerkt tot een wereldmacht waar rekening mee moest worden gehouden door de rest van de wereld. Het ironische was dat succes van deze hervorming Japan zich meer en meer ging gedragen als de rest van de imperialistische landen en zo een navrant spiegelbeeld werd voor de toenmalige imperialistische landen van hun eigen imperialistische hebzucht. Het moraal van dit land: vertrouw op niemand enkel op jezelf en maak jezelf onafhankelijk van anderen, zodat een ander je niet meer kan vernederen of vertrappelen.

[Reactie gewijzigd door pharmacist op 26 februari 2022 09:40]

Lees “Chipmakers verwachten dat oorlog in Oekraïne tot extra tekorten zal leiden, maar willen aandelenkoers op pijl houden”.
Je wordt gedownvote omdat het een achterlijke mening is. Hardware wordt niet alleen in jouw game pctje gebruikt maar ook gewoon in de systemen van de zorg en wetenschap.
Ja zo denk ik er ook over.

Gewoon geen gas meer vanuit rusland vanaf vandaag en toegang tot swift stoppen.
Wij in het rijke westen liever wat koude dagen doormaken in onze goed geïsoleerde woningen dan die arme mensen in oekraïne die nu worden afgeslacht. We bulken van het geld dus ergens anders energie inkopen dat 2 x zo duur is + beperkingen bij het gebruik moet dan maar en jaartje of 2.
Als energie twee jaar lang twee maal zo duur wordt dan kun je dag zeggen tegen de economie. Dan is het voor diverse bedrijven niet meer rendabel nog open te blijven en kunnen particulieren de rekeningen niet meer betalen. Productie en transport worden dan een stuk duurder, dus ook de producten in de schappen. Het gaat nu voor veel mensen al aardig de verkeerde kant op, laat staan dat kosten nog harder gaan stijgen overal.
Dan wordt groene energie een stuk rendabeler, dus ik zie het probleem niet zo.
Ons energie is niet zo duur. De belasting daarop wel.
jep, dat zij ik ook een 1/2 jaar geleden.
maar nu is de situatie anders.
belasting is aardig omlaag, en kale energie prijs is aardig omhoog.

model contract eneco.
€ 0,69149/kWh
€ 2,77452/m3
belasting aandeel is een stuk kleiner.
https://www.belastingdien...3b-4c97-bc7a-802790bd1110

het gaat hard, heel hard. ;)
Nog steeds beter dan een raket op je huis.
Het gaat nu voor veel mensen al aardig de verkeerde kant op, laat staan dat kosten nog harder gaan stijgen overal.
Totdat blijkt dat sancties nauwelijks effect hebben op de besluitvorming van Rusland, en vervolgens Europa het zwaar gaat krijgen door de hard stijgende kosten en Oekraïners alsnog een raket op hun dak krijgen :X

Was het maar zo easy als Russisch gas stoppen, wat sancties opleggen en klaar, maar de gevolgen van de situatie rondom Oekraïne gaan we hoe dan ook wereldwijd voelen.
Totdat blijkt dat sancties nauwelijks effect hebben op de besluitvorming van Rusland, en vervolgens Europa het zwaar gaat krijgen door de hard stijgende kosten en Oekraïners alsnog een raket op hun dak krijgen :X
Wat denk je dat er op dit moment aan de hand is?
Ik zie burgers opgeroepen worden om molotov cocktails te maken en wapens op te halen.
Probeer je wat dat betekent eens voor te stellen ...
Ja wij gaan harder geraakt worden dan de russen zelf, die zitten namelijk al jaren in sancties nadat ze dat andere stuk land hadden ingenomen van de oekraine.
Russische handel heeft allang andere routes ontdekt om hun spullen in te kopen en te verkopen.
De westerse export naar rusland word het hardste geraakt en wij verliezen inkomsten.
China is de lachende derde die nu de handel met rusland toegeworpen krijgt zonder er iets voor te hoeven te doen.
Gezond verstand is tegenwoordig ver te zoeken. Wat een domme praat.
Volgens jou bulken wij van het geld. Fijn om te horen, Kun je mij wat overmaken?

Rusland de toegang tot SWIFT ontzeggen zal een nog verdere stijging van de energieprijzen betekenen.
Kan ik jou voortaan mijn energierekening sturen?
Dat toont ook aan hoeveel macht Rusland hier heeft. We kunnen ze niet eens iets maken, want ojee de energieprijzen. Rusland heeft het hier zowat voor het zeggen.

Ik zeg niet dat het makkelijk is. Afstappen van Russisch gas brengt een vrachtwagen aan problemen mee die we dan ook zullen moeten oplossen. Maar onze afhankelijkheid van Russisch gas is onacceptabel door de hoeveelheid macht die het ze geeft. Dat weten de Russen ook wel, die zien Nederland bijna als een brave vazalstaat. Zonder die afhankelijkheid hadden ze dit nu niet geflikt. Ik betwijfel ook of het Russische imperialisme bij Oekraïne blijft.

Maar dat betekent des te meer dat we dringend van Russisch gas af moeten, juist omdat ze zo idioot veel macht hier hebben. Ze wanen zich onaantastbaar. Zoveel macht mag een vreemde mogendheid niet hebben, en zeker een mogendheid die ons zo vijandig is.
Met wij bedoel ik het rijke westen samen, niet jan en mien die 10 hoog in kanaleneiland wonen. De EU en de US kunnen samen prima de kosten dragen om van het russische gas af te komen. Gaat dat zonder pijn? nee, maar ik vind dat minder belangrijk dan wat er nu met onschuldige mensen in oekraïne gebeurd.
Nee, stuur maar door aan Putin, die is vast dankbaar voor je support!
Wij in het rijke westen liever wat koude dagen doormaken in onze goed geïsoleerde woningen
Veel Huurders hebben een slecht geisoleerde woning, en mensen in de Minima kunnen amper rondkomen in de maand, zelfs voor de astronomisch hoge gasprijzen.

Dus als de gasprijzen met nog eens 200% gaan stijgen. dat is ruim een stijging van 600% tov de Pre-pandemie prijzen.

Denk je dan echt dat die groep mensen het nog kunnen betalen?

[Reactie gewijzigd door darknessblade op 25 februari 2022 16:10]

Makkelijk kletsen van achter het keyboard. Wat koude dagen doorkomen alsof het niks is.
Totaal geen idee hoe velen in NL de maand door komen want je staat totaal niet in het normale leven blijkt wel.
Hoe graag ik ook van Russisch gas af wil, ik moet erbij zeggen dat we er simpelweg afhankelijk van zijn en niet zomaar even kunnen stoppen. De alternatieven zijn ook niet zo gunstig. Okee, we hebben een dikke gasbel in Groningen, maar dan maken we mogelijk wel wat Groningers dakloos. Niet echt een populaire optie. Om over hogere prijzen en minima die al nauwelijks kunnen rondkomen nog te zwijgen. Ik was al verrast dat er überhaupt een belastingverlaging aan kwam. Maar om zich nu nog eens extra te bekommeren km de minima, dat lijkt me toch echt veel te links voor het huidige kabinet. Dat zie ik niet gebeuren.

Maar dat toont dan ook weer aan hoe extreem afhankelijk we van Rusland zijn, of anders gezegd, hoe extreem veel macht Rusland heeft over Europa. Ook over Nederland. Rusland heeft het hier haast voor het zeggen. Dat is onacceptabel. Des te meer reden dat we dringend van Russisch gas af moeten. Het is alleen makkelijker gezegd dan gedaan.

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 25 februari 2022 16:08]

Onze overheden bulken van het geld, zeker als we samenwerken met de EU en de US om dit probleem tijdelijk op te lossen. Schuiven met budgetten en zorgen dat de gewone burger niet de rekening krijgt. Even wat minder woke genderneutraal klimaat geneuzel, dat pakken we dan later wel weer op als de zorgen voorbij zijn. Groningers, arme mensen, maar nog even extra 2 jaar op de tandjes bijten en wat geld toeschuiven. Ja het doet even pijn, de economische groei zal wat minder zijn en misschien wel tijdelijk grenzen stellen aan het gebruik van energie. Maar ik doe dat graag als we hiermee die russen buitenspel zetten en dit soort oorlogen kunnen voorkomen.
Het is niet alleen de rekening. We kunnen wel de rekening laag maken, maar als het aanbod aan energie lager wordt dan de vraag hebben we een probleem, hoe hoog of laag die prijs ook is. We kunnen voor nu misschien de gasbel in Groningen aanspreken, al is het vertrouwen daarin niet hoog, maar dat blijven we ook niet eeuwig volhouden. Uiteindelijk zullen we gewoon van gas af moeten. "Woke genderneutraal klimaat geneuzel", zoals jij zo achterlijk stelt, is op de lange termijn de enige manier om dit te bewerkstelligen.

Sowieso is elektrisch verwarmen veel beter. Gas is weliswaar per kWh goedkoper, maar met een warmtepomp kan je veel meer energie je huis in pompen dan het je aan energie kost. Een oude warmtepomp heeft over een heel jaar een "coefficient of performance" van 4, een nieuwe 5. Dat betekent dat je 4-5 keer zoveel warmte eruit krijgt als je aan elektriciteit erin stopt, wat de goedkopere kWh-prijs van gas compleet opheft. En aangezien het elektrisch is, kan het ook nog eens groen zoals al die "genderneutrale wokies" zo graag willen.

Aan jou de keuze, of Russische afhankelijkheid, of "genderneutrale" verwarming.

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 25 februari 2022 16:28]

Timmermans heeft dus toch gelijk? :+ |:(
Frans Timmermans, de ondervoorzitter van de Europese Commissie namens de Nederlandse PvdA (de zusterpartij van Vooruit) meent dat de Russische agressie tegenover Oekraïne een afleidingsmanoeuvre is. De Russische president Vladimir Poetin zou hiermee de aandacht voor de klimaatproblematiek weg willen nemen.

[Reactie gewijzigd door OxWax op 25 februari 2022 16:30]

Ik zou eerder zeggen dat Poetin juist de ernst van de klimaatproblematiek aantoont. Niet eens zozeer vanwege het klimaat zelf, maar vanwege de geopolitieke macht die ze over ons kunnen uitoefenen zolang we afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen.

Als Poetin er de aandacht voor de klimaatproblematiek mee wil weghalen, is die niet zo slim. Althans, op mij heeft het precies het tegenovergestelde effect.
Het is niet alleen kou. Het is ook veel minder tot geen elektriciteit, waardoor we afgesloten raken van de buitenwereld, het heeft impact op onze voedselvoorziening, op onze gezondheidszorg, eigenlijk op alles. Dan is klagen over een paar procent inflatie die we nu hebben iets waar we later op terug kijken van "vroeger was alles beter".
Dit zijn mensen die alleen maar lullen en niet vullen.
Makkelijk kletsen vanachter het keyboard En opeens extreem betrokken zijn bij de oorlog.
Je zal zien datze zelf geen dag in dienst hebben gezeten en dat ook niet gaan doen wat ze willen hun kushy job niet opgeven.
Maar ze gaan je wel vertellen hoe anderen het moeten doen. Ondertussen lekker op hun gat blijven zitten en thuisbezorgd.nl bestellen.

Het is net als met de EK en de EK, nu heb je opeens 17 miljoen patriotten in NL

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee