Kinderaccounts met ouderlijk toezicht krijgen straks toegang tot YouTube Music

Google gaat het Family Link-programma voor ouderlijk toezicht uitbreiden, waardoor kinderen in de komende weken met hun eigen account toegang kunnen krijgen tot YouTube Music en de volledige YouTube-app voor tv's.

Kinderen konden voorheen geen gebruikmaken van YouTube Music, ook al waren ze via Family Link verbonden aan ouders die wel een YouTube Premium-abonnement hebben. Voor het gebruik van YouTube Music is namelijk een volwaardig Google-account nodig, waarvoor een gebruiker minimaal 16 jaar oud moet zijn.

Google laat nu echter in een e-mail aan gebruikers weten dat kinderen die via ouderlijk toezicht toegang hebben gekregen tot de volledige YouTube-app, in de komende weken ook YouTube Music kunnen gebruiken. Het gaat hierbij om de Android-, iOS- en desktopversies. Kinderen onder ouderlijk toezicht kunnen dan daarnaast de volledige YouTube-app voor tv's gebruiken.

YouTube schrijft dat ouders altijd kunnen kiezen welke video's en muziek een kind kan beluisteren of bekijken op YouTube-diensten, via de contentinstellingen in hun ouderaccount. Het bedrijf benadrukt echter dat zijn systemen niet perfect zijn en dat kinderen alsnog onbedoeld ongepaste content kunnen krijgen.

Door Hayte Hugo

Redacteur

21-01-2022 • 11:45

57 Linkedin

Submitter: j0bro

Reacties (57)

57
57
22
2
0
27
Wijzig sortering
de volledige YouTube-app voor tv's gebruiken
Wellicht is het handig als je met een Family Link account kunt inloggen op een tv waar YouTube op staat, zoals een Android TV tv. Op die manier is het beter beveiligd. Een app is toch gewoon een app en dan maakt het toch niet uit of je een mediaspeler, Chromebook of Android tablet gebruikt?
Het gaat m niet zo zeer om de audio. De video’s zijn het probleem wat ze te zien krijgen. Na een hoop gevloek en getier in een hip hop video kijken jongeren niet meer van op. Het geho en geb*tch op een muziek video is tegenwoordig standaard. Kijk maar eens naar Discovery Chanel hoe vaak die gecensureerde beep door je tv speakers knalt. De jaren 50 en 60 zijn nu wel echt voorbij dat je de jeugd dom kunt houden. Ze worden groot gebracht met gadgets. Sociale media is ook niet kind vriendelijk en ze zitten er allemaal op. Als je YouTube music qua adult content moet censureren voor een kind hou je gewoon niks meer over. Video s zijn zo gemonteerd dat het niks anders dan gangster video’s met schaarsgeklede vrouwen in een clip. Of je zou plop, K3 door de strot van een kind moeten rammen om het veilig te houden. Want ze kunnen tegenwoordig overal aan en op het internet. Iets wat de beste ouder niet eens de baas is.
En daar komt je rol als ouder tevoorschijn. Leg ze uit dat dit voor een groot deel nep/patsergedrag/niet de realiteit is. Mijn kids pakken dat redelijk goed op. Corrigeren is waar ze van leren. En ik denk zelf vaak terug dat ik als jong ventje ook riep "neuken neuken neuken!" (En er op latere leeftijd achter kwam hoe het nou precies zit... :D )
Maar helaas blijven er mensen en groepen die weinig ophebben met empathie, gevoel en wat je nou wel en niet kunt maken.
Je kunt in je Youtube, Chrome browser account heel eenvoudig aangeven dat expleciete of volwassen content is verboden. Bepaalde zoekopdrachten worden dan niet getoond en informatie over seksualiteit wordt beperkt tot encyclopediën en je ziet dan geen NSFH content.

Doordat een Family Link account van een kind niet kan inloggen op een Android TV, kun je dus ook niet inloggen op je kinder YouTube account. Wat mij betreft voegt de huidige nieuwe feature dus eigenlijk te weinig toe, maar het kan ook zo zijn dat het bericht niet volledig is, dus ik zal vanavond testen of een account dat onder toezicht van ouders, nu wel kan inloggen op een Google TV / Android TV apparaat.
Nooit erbij stil gestaan dat kids "beschermd" zouden moeten worden voor muziek. Zo jammer dat er tegenwoordig zoveel betutteling is, alsof een kind geestelijke schade zou kunnen oplopen door muziek. Al moet ik zeggen dat je door sommige muziek wel hersendood kan worden, vooral die meuk die je in de hitlijsten terug vindt...
Zogeheten 'drillrap' heeft anders behoorlijk veel negatieve impact op kinderen. Genoeg media artikelen over te vinden. Goede zaak dat je als ouder hier dan ook controle over krijgt.
Er zijn ook genoeg media artikelen te vinden, dat gamen slecht is voor kinderen.
In de jaren 50/60 vond men dat Rock & Roll een slechte invloed had op kinderen. Paar decennium later, vond met dat van metal, decennium later van Gabber en nu van drillrap?

In de jaren 90 werd er nog schande gesproken over Osdorp Posse - Moordenaar

Is de mensen ondertussen veel slechter van geworden?
Je bent stripboeken vergeten. Al moet ik wel zeggen dat drillrap en zeker sommige teksten daarvan absoluut niet geschikt zijn voor kinderen, sommige nummers beschrijven ronduit porno. Maar het is inderdaad een tijdsgeest dingetje.
Zeiden ze vroeger ook over zoveel andere muziek
Drillrap is net zoals andere soorten extreme muziek een muzikale uitlaatklep voor randgroep-jongeren, Niet de muziek maakt deze jongeren crimineel, maar de omgeving waarin ze opgroeien (lees geen goede opvoeding en slechte vrienden).
Bepaalde groepen in de samenleving geven bepaalde soorten muziek een slechte naam. In de begintijd vd. Gabber luisterden "normale" jongeren naar deze muziek, later gingen Neo Nazi's ermee aan de haal & kwam Gabber in een slecht daglicht te staan & werd deze muziek gedemoniseerd.
Net even door Youtube gehaald en mijn hemel... Die troep heeft een negatieve impact op MIJ.
Als je sommige muziek hoort tegenwoordig, dan ja. Ariana Grande maakt nummers over sexuele standjes, er worden door andere clips uitgebracht die beter thuis horen op een vieze filmpjes site (WAP bijvoorbeeld). Er word muziek gemaakt waarin explictiet word opgeroepen tot het vermoorden van mensen (onder andere in zogenoemde drill rap). Dus ja, ik zou kinderen daar zeker tegen beschermen. Ik zou kinderen niet zo maar muziek laten luisteren.
Dus je wilt kinderen beschermen door censuur, ipv met kinderen te praten over muziek? Hoe beschermder kinderen opgroeien, des te vatbaarder ze zullen zijn voor excessen. Ik ben in de jaren 70/80 als kind opgegroeid, met zeer veel vrijheid & ben ik daardoor slechter geworden? Integendeel! Ik zie nu juist in mijn omgeving dat veel kinderen ontsporen, doordat ze zo (over)beschermd zijn opgegroeid. Sowieso zijn veel kinderen nu overgevoelig geworden, met alle psychische gevolgen vandien...
Ja, kinderen voed je op met censuur. Dat hoort er nou eenmaal bij.

Je laat een 6 jarig kind geen vieze filmpjes kijken, je laat ze geen gore zien, je laat ze geen expliciet sexueel gedrag horen. Dat is een normaal onderdeel van opvoeden van kinderen. Als jij kinderen hebt van zulke leeftijden die je dat laat zien, wil ik graag je adres om de kinderbescherming op je af te sturen. Zo ga je niet met kinderen om. Dat is doelbewust je kinderen verpesten met alle trauma's van dien. Dat doe je niet.
Jij hebt het nu over kleuters/zeer jonge kinderen, die sowieso al geen toegang mogen hebben tot media-devices. Deze discussie gaat over tieners/pubers. En natuurlijk moet je zeer jonge kinderen behoeden voor expliciete content!
Maar goed, er zijn helaas zat ouders die hun kind van 9 a 10 jaar (of nog jonger) een smartphone/tablet geven, zodat ze die kunnen gebruiken, zonder ouderlijk toezicht.
Hoezo mogen die geen toegang hebben? Daar is dit voor ingericht. Dat je over de schouder mee moet blijven kijken bij die leeftijden, spreekt voor zich, maar deze dienst kan daar bij helpen. Ook een 14 jarige zou ik geen muziek van Ariana Grande, Cardi B etc laten luisteren. Het is niet gepast. Je hoort je kinderen in bescherming te nemen tegen dat soort troep.
Toch is het zo. Met onze twee jonge dochters kijken we (via ons account) wel eens samen naar muziek clips. Helaas zijn de clipjes van populaire nummers over het algemeen ongeschikt (voor onze opvoeding stijl dan). Dan is de tekst ok, maar ik wil mijn dochters niet het idee geven dat extra korte broekjes of bepaalde heup bewegingen normaal zijn...
Dus door deze censuur wil je je dochters puriteins opvoeden? Kijk, voor kinderen onder de 12 jaar snap ik dat je je als ouder zijnde beschermend opstelt, maar zodra ze tiener beginnen te worden is het niet goed als alles maar gefilterd wordt, dan krijg je van die Black Mirror-achtige toestanden. Beter is het om met je kinderen hier openlijk over te praten, dat deze gangstercultuur, die je in sommige clips terug ziet, geen reële afspiegeling is vd. maatschappij. Onze dochter van 17 kleedt zich soms ook wel eens sexy, maar ze weet verdomd goed dat het niet normaal is als mannen daarover seksueel getinte opmerkingen maken, of dat ze handtastelijk worden.
Dus door deze censuur wil je je dochters puriteins opvoeden?
Je hebt geen enkel idee hoe oud de kinderen van GrandiJoos zijn, maar velt wel gelijk een oordeel?
Beter is het om met je kinderen hier openlijk over te praten
Sure, als het tieners zijn kun je daar over praten, maar met een 6 jarige lukt dat een stuk minder.
Dan heb je niet goed gelezen; ik zei dat ik het voor kinderen onder de 12 jaar het snap dat ouders ze willen beschermen voor bepaalde content, omdat ze dan nog niet voldoende besef hebben over wat goed, is of niet.
Dat klopt, maar dat is niet de zin waarmee je opent... Je gooit eerst een oordeel over de opvoeding van de kids van GrandiJoos op tafel, om daarna "terug te krabbelen"
Toegegeven de hitlijsten bevatten voornamelijk meuk; maar buiten de hitlijsten ligt de ondergrens toch wel wat lager. Van sommige non-mainstream genres kan ik me met geen mogelijkheid voorstellen dat iemand er vrijwillig naar zou luisteren.

Enniehoe, blame it on Marilyn is allicht het idee.
Ik snap het deels wel hoor, vrüger werd in teksten meer om zaken als seks, drugs en criminaliteit heen gedraaid en begreep je die verwijzingen pas op latere (verstandigere) leeftijd. De laatste tijd wordt er steeds minder aan de verbeelding over gelaten en gaan de teksten steeds letterlijker richting "ik wil neuken, snuiven en mensen op hun bek rammen". Vergelijk bijvoorbeeld die honkbalwedstrijd in Paradise by the Dashboard Light (Meatloaf, RIP :'( ) met Leave the Door Open (SilkSonic). De boodschap is hetzelfde, maar totaal anders gebracht.
Heb je wel eens goed naar de songteksten van bijvoorbeeld K3 liedjes geluisterd? :9 1 en al porno.

Maar even serieus, ik ben het er helemaal mee eens dat de cultuur die steeds groter begint te worden afschuwelijk is. Niks mag meer, alles moet politiek correct en er mag geen scheldwoord of iets benoemd worden.
Heb je wel eens goed naar de songteksten van bijvoorbeeld K3 liedjes geluisterd? :9 1 en al porno.

Maar even serieus,
Jammer dat je bij die eerste opmerking niet serieus was want K3 heeft inderdaad ook suggestieve teksten, zeker in hun eerste werk dat op een wat oudere doelgroep gericht was. Teksten als "Jij mag mij verslinden. We doen het heel zachtjes, geen kreetjes en geen lachjes" hebben niet heel veel interpretatie nodig.
Maar wel een klein beetje interpretatie en voor kinderen is dat genoeg, die denken nog niet "zo". Er is wel meer materiaal voor kinderen dat ook een dubbele bodem bevat voor de ouders.

Het essentiele punt is wel dat het vooral suggestie is en het nergens extreem wordt.

Maar als je kinderen K3 nazingen heb je weinig om je zorgen over te maken. Ik ken ook muziek met teksten die kinderen ook niet begrijpen maar die ik ze toch liever niet zie herhalen, van seksistisch tot racistisch tot homofoob. Zelfs als de tekst op zich onschuldig is kan het nog verkeerd uitpakken. Als je Rammstein meezingt kun je maar beter begrijpen wat ze precies bedoelen.
Nooit erbij stil gestaan dat kids "beschermd" zouden moeten worden voor muziek. Zo jammer dat er tegenwoordig zoveel betutteling is, alsof een kind geestelijke schade zou kunnen oplopen door muziek. Al moet ik zeggen dat je door sommige muziek wel hersendood kan worden, vooral die meuk die je in de hitlijsten terug vindt...
Het is niet mijn eigen stijl maar ik vind dat ouders die keuze moeten hebben. Dit is vooral een ethisch en morele kwestie en die moet bij de ouders liggen.

Ik heb wel begrip voor ouders die bang zijn dat hun kind liedjes nazingt die ze niet begrijpen en daarmee mensen ernstig kwetst. Genoeg muziek die volledig uit beledigingen en provocaties bestaat.

Dan nog blijft het een persoonlijke keuze van de ouders hoe ze daar mee om gaan. Praktisch gezien kan dat niet zonder technische assistentie van Google.
Zeker, dat is ook ieders keuze, alleen zijn we te ver doorgeslagen wat dit betreft, is mijn mening. Op een gegeven moment kan een kind echt zelf wel zien, of iets goed, of niet goed is. Mocht dat kind verstandelijk beperkt zijn, of een laag EQ/IQ hebben, dan heb ik er volledig begrip voor.
YouTube schrijft dat ouders altijd kunnen kiezen welke video's en muziek een kind kan beluisteren of bekijken op YouTube-diensten, via de contentinstellingen in hun ouderaccount
Als ouder bepaal je dus zelf of je wel of niet bepaalde zaken blokkeert. Zo jammer dat er tegenwoordig zoveel betutteling is, alsof anderen voor je moeten bepalen hoe je je kinderen opvoedt....
Dat is elk generatie zo....... Dat was zo met rock & roll, punk, metal etc, etc.
Voor iemand die nooit stil heeft gestaan bij deze kwestie heb je een behoorlijk sterke mening klaarstaan.
Als je 7 jarige opeens heel hard zit te lachen om Ome Henk (op Spotify)...
Zeker nog nooit goed naar de teksten van die muziek geluisterd.
Deze zijn vaak te schunnig om te publiceren.
Dat hele ''met ouderlijk toezicht' vind ik vreemd geregeld.

Is mijn zoontje zijn wachtwoord kwijt, kan ik als geregistreerd ouder niet zijn wachtwoord opzoeken/wijzigen.

Vind ik dat het voor mijn zoontje (10 jaar) prima is dat hij hier in Nederland Youtube kijkt kan ik zijn account daar niet voor vrijgeven en moet hij wachten tot hij 16 is voordat hij dat officieel mag.

Ik mag van Google van alles inzien van mijn kind, natuurlijk, want Google wil dat zelf natuurlijk ook maar al te graag weten. Maar ik mag geen besluiten nemen over mijn kind, dat doet Google wel ... .
je kan het wachtwoord wijzigen van je kind bij je gezininstellingen :)
Die Youtube restrictie is inderdaad enorm irritant. Als een docent ze een Youtube linkje stuurt om te bekijken dan kan dat niet eens. Moeten ze een private browser sessie gebruiken waarin ze niet zijn ingelogd en dan kan het weer wel.
Google zou Youtube per video moeten beoordelen of deze geschikt voor een bepaalde leeftijd.
Moeten ze een private browser sessie gebruiken waarin ze niet zijn ingelogd en dan kan het weer wel.
Behalve dat je geen incognitosessie kunt starten in chrome onder toezicht :)

Maar idd, ik vind het ook reteirritant dat je pas vanaf 16 Youtube mag kijken. Om die reden heb ik ingesteld dat ze volwassen zijn, want je kunt alsnog instellen dat ze alleen geschikte content mogen kijken.

Maar goed, dit was 2 jaar geleden, deze passage suggereert dat het inmiddels dus wel kan?
Google laat nu echter in een e-mail aan gebruikers weten dat kinderen die via ouderlijk toezicht toegang hebben gekregen tot de volledige YouTube-app, in de komende weken ook YouTube Music kunnen gebruiken
.edit: meer info: https://support.google.co...lability-by-countryregion

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 21 januari 2022 18:51]

Die van mij is in november 11 geworden en ik kreeg ineens een mail als ouder dat mijn zoon zijn account nu zelf mocht gaan beheren tenzij ik dat nog niet nodig vond. Nogal vaag, dacht dat dat ook pas bij 16 kon.
Mij zoon van 10 heeft al jaren een gewoon Google Account. Gaat prima.
Dan heb je waarschijnlijk zijn geboortedatum niet correct ingevuld.
Uiteraard. Ik wil graag zelf beslissen wat mijn kind mag. Zoals het bij 95% van de kinderen in zijn klas gaat.
Dat is stiekem wel tegen de voorwaarden van Google, minimale leeftijd voor een Google account zonder family / parental controls is over het algemeen 13, en in Nederland (kom ik net achter) 16.

Denk niet direct een issue verder, maar mocht er een vlag naar boven komen heb je wel de kans dat Google dat account blokkeerd.
Gewoon weer een nieuw account aanmaken, geen probleem.
Gewoon Youtube music gebruiken zonder in te loggen.
en NOOIT updaten, dan krijg je ook geen ADS [afhankelijk van de Pre-installed versie]

Daarna gewoon musiek downloaden via een youtube to MP3 Downloader.
heb je alles lokaal.
Nou is dat niet helemaal legaa 👀

maar ik gebruik een ouderwetse mp3 speler als ik ga trainen om minder afleiding te hebben en dan ontkom je er niet om (weer) bibliotheekjes aan te gaan leggen.


Youtube vind ik als bron rommelig, podcasts (mix) zijn voor mij dan weer handiger.
Straks krijg je de melding dat je Youtube Music niet kan gebruiken, omdat je een oudere versie gebruikt.
Dit had ik ook met Google music, terugzetten naar de Factory default versie, werkte en ik kon het gewoon gebruiken zonder problemen.


Daarnaast kan ik gewoon voorkomen dat de Youtube Music app V X.X.X.X , een Kill command krijgt door deze geen Internet toegang te geven.
Ouders die het handje van hun kinderen angstvallig vasthouden op internet. De meeste kinderen hebben meer verstand van bv social media dan hun ouders, wij zijn de eerste generatie ouders die hun kinderen met zulks moeten opvoeden. Heb het er op school eens over op school, met maatschappijleer ofzo.... Maar hopelijk kunnen onze kinderen hun kinderen beter opvoeden met internet, dan dat wij het doen.
Hehe, eindelijk. Kan ik de geboortedatum van het account van mijn kind tenminste goed invullen.
Eindelijk, het zou tijd worden. Ik stond al min of meer op het punt om m'n YouTube Premium Family abonnement te annuleren. Wat heb je eraan als je kinderen er tot hun zestiende geen gebruik van kunnen maken? Sowieso merkwaardig dat je als ouder ze wel volledige toegang kunt geven tot alles op Youtube, hoe geweldadig ook, maar als het om muziek gaat was er helemaal niets mogelijk. Goed dat men de ouders nu in ieder geval de keus geeft.
Het is wel jammer dat je niet kunt kiezen om wel toegang te geven tot YouTube music en niet de reguliere YouTube. Je kunt wel een leeftijdscategorie selecteren binnen YouTube, maar die begint bij 9+.
Dan kan mijn dochter eindelijk K3 en Kinderen voor Kinderen luisteren via haar eigen account en zit dat niet meer volgens YouTube Music bij mijn favoriete lijsten.

En ook het zelf kunnen gebruiken van de YouTube app op TV is een goede toevoeging.
Ik vond dat juist een groot gemis aan de Family Link tot nog toe dat je eigenlijk door het beperkt kunnen gebruiken van de apps steeds weer uitweek naar bv browser of volwassen account om het te omzeilen.

De beperking zou je op inhoud moeten kunnen instellen en niet op de apps, iets wat nu dus beter lijkt te gaan worden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee