Microsoft laat ouders per app en game tijdlimiet instellen voor kinderen

Microsoft heeft de functies voor ouderlijk toezicht uitgebreid met de mogelijkheid om tijdslimieten en -schema's in te stellen per app of game. Ouders kunnen bijvoorbeeld instellen dat een kind een specifieke game één uur per dag kan spelen op een Xbox.

Het was al mogelijk om via ouderlijk toezicht de schermtijd te beperken, nu kan dat specifiek per app of per game, legt Microsoft uit. Dat werkt via gezinsgroepen, die te maken en te beheren zijn via family.microsoft.com. Ouders hebben dan een primair account, waaronder de accounts van kinderen hangen. Vervolgens kunnen ouders per apparaat instellen hoe lang een kind een game kan spelen of een app kan gebruiken. Ook kunnen ouders aangeven in welke periode die speeltijd gebruikt kan worden.

De tijdslimieten worden weergegeven bij het starten van een game. Zo toont de Xbox One bijvoorbeeld een melding dat een game 60 minuten gespeeld kan worden als die limiet is ingesteld. Ook komt er een waarschuwing in beeld als de tijd bijna is verstreken. Kinderen kunnen vervolgens een bericht sturen met een verzoek voor meer speeltijd. Ouders kunnen dergelijke verzoeken afhandelen via e-mail of de Microsoft Launcher voor Android.

De nieuwe functies zitten in de oktober-update voor de Xbox One, die vanaf woensdag wordt uitgebracht. Vorig jaar introduceerde Microsoft al andere functies voor ouderlijk toezicht op de Xbox One, zoals het beperken van crossplay met andere platforms.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

09-10-2019 • 19:35

57 Linkedin

Reacties (57)

57
55
38
4
1
11
Wijzig sortering
Anoniem: 11851
9 oktober 2019 19:42
Nog even en opvoeden hoef je als ouder helemaal niet meer zelf te doen.

Straks een robot in huis om voor je kinderen te zorgen a'la The Jetsons? :+
Wat een volslagen onzin. Ik gebruik het al een poos om onze zoon tegen zichzelf te beschermen. Met 14 oud genoeg om alleen thuis te zijn, nog niet volwassen genoeg om het binnen de perken te houden. Dit dwingt hem om te leren zijn tijd met andere dingen in te vullen dan alleen achter de pc zitten.

Opvoeden is grenzen stellen, die bespreken en daarna ook handhaven. Bij dat laatste is dit een middel.
eens... maar niets dan ellende en stress gehad met deze featureset van MS...
schedules die niet werkten omdat timers en limiteten schijnbaar niet werken zoals/wanneer je van ze verwacht...

uiteindelijk opgegeven en ouderwets werkt vooralsnog het best

krijg nog steeds de weekoverzichten en er klopt geen bal van en het welles/nietes dat er uit voort komt is een reden om het gewoon eenvoudiger aan te pakken.
geen van dergelijke afleidingen beschikbaar op ongepaste tijden, klaar.

[Reactie gewijzigd door Stealthy op 10 oktober 2019 02:47]

geen enkele opvoeding is tegenwoordig meer goed :+
Hou je je kinderen van iets weg wat ze leuk vinden ben je slechte ouder.
Laat je je kinderen teveel achter pc of console ben je slechte ouder.

Het is nooit goed.
Tijden veranderen nou eenmaal. Dat er altijd een ouder thuis was is niet meer. De gemiddelde nederlander heeft twee inkomens nodig om rond te komen. Uiteraard ben je als ouder het liefst thuis als je kind thuis komt. Maar die kop thee met het koekje aan het eind van de middag als je de schooldag doorsprak met je kind moet wel betaald worden.

Als het dan zo is dat beide ouders werken, dan is het wel fijn dat je de mogelijkheid hebt om een dergelijk middel in te zetten. Het wordt zelfs pedagogisch verantwoordt opgebouwd.
Nuance: het inkomensmodel in Nederland is 1,5, niet 2. Een fors verschil.
Als je kijkt naar de welvaart van een typisch 1,5 verdiener, dan kan vaak teruggeschaald worden in materialisme om tot een enkelverdiener te komen.

Voor de duidelijkheid: het leven is inderdaad duurder dan ooit. Er zijn ook valide redenen om niet op een enkelverdiener model te leunen, denken bijvoorbeeld aan pensioen. Maar strikt genomen kan het wel, de meeste mensen willen het simpelweg niet.
Anoniem: 669783
@Knippr10 oktober 2019 02:15
Pensioen, haha. Menig dertiger van nu kan straks tot zijn tachtigste blijven werken voor een mierenbedrag. Dat mensen dat nog durven te melden. Eersteklas diefstal en verspilde energie. Pensioenen zijn iets van ruim een halve eeuw geleden, toen was het nog interessant om op te potten want je had toch geld zat en de mogelijkheden lagen op de stoep.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 669783 op 10 oktober 2019 02:19]

Dan zit je nog met veel scheidingen, iets wat mij tegenzit om te gaan binden. Je gaat iets samen aan, maar de schade na het scheiden is gigantisch.(helemaal met kids) Kan je gewoon beter los van elkaar een woning blijven hebben.

En kinderen? Ik zie niet eens hoe ik mijn kinderen een fijne toekomst moet kunnen geven. Ten eerste, is het studeren weer voor de rijken geworden of moet je de keuze nemen om jezelf gigantisch slaaf te laten worden van een schuld. Daaruit komt geen innovatie en gaat de jeugd dus minder snel een bedrijf starten. Dit betekend uiteindelijk MINDER banen.
Ik zou dolgraag kinderen willen, maar ik wil ze geen kut toekomst geven..... Soms denk ik wel eens aan het verhuizen naar Denemarken/Noorwegen/Zweden/Finland waar nog wel fatsoenlijk aan de jongere gezinnen gedacht is. In Nederland worden jongere gezinnen compleet kapot gemaakt, en heb je het gevoel dat je bekneld raakt als je een kind wilt opvoeden. Dit zorgt weer voor spanningen in het huwelijk en dus weer meer scheidingen. Terwijl de oudere generatie helemaal beschermt worden vanwege de simpele reden dat ze met "meer" zijn en dus democratie niet meer goed werkt. Fijn !

Dus Microsoft kan dan wel leuk zo'n feature inbouwen, maar wat heeft het voor nut als je als gewone man & vrouw niet eens een fatsoenlijke schuldvrije toekomst kunt bieden?? En laat staan een pensioen.
Die BOOMERS van tegenwoordig met hun lage 3% armoede, terwijl er veel meer armoede is onder jonge gezinnen denken ook nog eens recht te hebben op de gehele pensioenpot en willen niet korten.

Geen wonder dat de jongere werknemers niet meer bij de vakbond zit. Die wil immers de pensioenleeftijd omlaag... wat betekend dat WIJ de jongere werknemer dit moeten gaan financieren via de belasting via het omslagstelsel van het AOW. Vakbonden zijn voor de Boomers. Niet voor de jonge werknemer. Ze verneuken ons.

[Reactie gewijzigd door Immutable op 10 oktober 2019 07:25]

"Menig dertiger van nu kan straks tot zijn tachtigste blijven werken voor een mierenbedrag"

Overdreven. Het is eerder 70-72. Wat lang is, maar menig dertiger zal ook 90+ worden.

"Eersteklas diefstal en verspilde energie"

Vreemd om een pensioen diefstal te noemen. Een pensioenfonds zal je inleg gemiddeld genomen vervijfvoudigen over de looptijd. Als je dat alsnog niet ziet zitten, ga dan lekker werken bij een bedrijf wat geen pensioenvoorzieningen bied.
Anoniem: 669783
@Knippr10 oktober 2019 13:10
En wat verwacht jij terug te zien van die vervijfvoudiging? Als je denkt dat dat direct terug in jouw zak komt ben je in mijn optiek echt naïef.
Wat moet ik met dit soort algemene vragen?

Wat denk je zelf dat er gebeurd met pensioen geld wanneer je de leeftijd bereikt? Die wordt uitgekeerd, maandelijks, tot je overlijden. Bij overlijden krijgt je eventuele partner een partnerpensioen.

Welk punt probeer je te maken? Dat pensioenen niets uitkeren? Te weinig? Wat is het punt precies?
Anoniem: 669783
@Knippr10 oktober 2019 13:30
Dat je maandelijks geld afdraagt aan een vreemdeling die jouw centen investeren in who knows what en je van alles wijsmaken in zogenaamde overzichten. Je tikt je hele leven af en misschien lig je al op je 45ste onder de grond of in de oven als het tegen zit.

Ik zeg niet dat er niks uitgekeerd word, ik zeg alleen dat het vertrouwen hebben in een corporatie die niks anders doet dan geld vermiljoenvoudigen van werkend nederland een beetje overtrokken is.

Het is niet voor niets dat ze bijvoorbeeld de schilderijen van de muur trekken als je als ZZP'er vertikt pensioenpremie te betalen. Ze hebben wettelijk gezien niet eens de volmacht, toch doen ze het. xD

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 669783 op 10 oktober 2019 13:33]

En het alternatief is beter? Dat willekeurige burgers, die niet eens een basisschool niveau huishoudboekje kunnen runnen, hun leven lang met uiterste discipline financieel rendement gaan proberen te behalen op eigen kracht? En ook nooit, maar dan echt nooit, geld stopt in meer korte termijn doelen?

Gaat dat beter zijn denk je?

NL heeft nog steeds het beste pensioenstelsel ter wereld. Hoogste betrouwbaarheid, meeste gespaard, etc. Als je dus klaagt moet je met iets beters komen.

Als dat is dat je er niet aan mee doet, en alles zelf wil regelen, prima. Ik vind dat dat moet kunnen. Maar dan ook geen rechten als het mislukt.

Wat waarschijnlijk je echte klacht is, is dat we te lang moeten werken. Daar ben ik het 100% mee eens.
Anoniem: 669783
@Knippr10 oktober 2019 14:02
Voor de meesten zeker een optie, ben ik he met je eens. Maar pensioenuitkeringen dragen ook weer bij aan een verhoging van maandelijkse lasten nadat je gepensioneerd bent, want subsidies verdwijnen en je mag het natuurlijk gaan opeten. 'wat het doel is van een pensioen'

Gelukkig hebben we ook sociale voorzieningen voor mensen die met hun pensioen niet draagkrachtig zijn om rond te komen.

Je hele leven lang wil je eigenlijk gewoon investeren in aanwinsten die niet op verlies draaien, wat nog niet makkelijk is.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 669783 op 10 oktober 2019 14:24]

Gewoon vertellen werkt in sommige situaties niet. We hebben het hier over software die door teams van professionals ontwikkeld wordt om zo aantrekkelijk en verslavend mogelijk te zijn voor met name pubers. Een puber weet vaak op een abstract niveau wel dat bepaalde keuzes verstandig of onverstandig zijn, maar heeft lang niet altijd de zelfbeheersing om in een situatie die keuzes ook werkelijk te maken. Dat kunnen ze simpelweg nog niet.

In de wereld waarin we nu leven is technologie niet meer weg te denken en alles en iedereen is verbonden. Deze software is een hulpmiddel voor het gesprek over het gebruik, zonder excessieve controle door ouders of extreme maatregelen zoals het apparaat fysiek afpakken. Het scheelt ook aanzienlijk in onenigheid over wanneer de gestelde tijd verstreken is en dat helpt weer voor de sfeer in huis.
Je kan het ze wel vertellen, maar wat als ze niet luisteren?

Vroeger hebben mijn ouders en ik zo vaak ruzie gehad om dat gamen. Ik mocht door de week 3 uurtjes max gamen. Maar toen het 20:40 was toen zat ik al te bedenken hoe ik mijn ouders kon afwentelen. Het standaard excuus van ''dit is het laatste potje'' was voor een tijdje effectief. Maar tja, het volgende potje was natuurlijk zo gestart.

Me straffen zorgde alleen maar voor dat ik rebelser werd en dat deed de sfeer in huis ook niet echt goed. Me belonen voor goed gedrag graf ik ook vaak niks om.

De oplossing was dat er een kinderslot kwam op de router. 21:10 was het dag, dag internet voor zowel mijn PC als voor mijn telefoon. Dus ik was wel gek als ik om 21:00 nog een potje wilde doen, want dan was het autolose. Dat slotje heeft 2 jaar geduurd tot m'n 16e (hoewel ik al een half jaar een manier had gevonden om om dat slot heen te komen)

Het resultaat was dat ik nooit ''echt'' gameverslaafd werd en ik nu niet afhankelijk ben van gamen/internetten. Ik merk wel dat ik een enorme uitsteller ben (werk wat ik moet doen stel ik steeds uit (dus als iemand tips heeft om dat aan te pakken graag)) dus als die router geen kinderslot had dan was ik waarschijnlijk uit de Havo gedropped en had ik niks.
Ik herken je verhaal, ik heb thuis ook zo'n pubers rondlopen. Het grote voordeel is dat er een einde komt aan de discussies, want tijd is op. PUNT. Daar leggen ze zich veel gemakkelijker bij neer dan wanneer je ze zelf van het scherm moet weg sleuren.

Mijn kinderen hebben trouwens ook een app op de smartphone die hun tijd meet en blokkeert. Die staat standaard op 1 uur en als ze niet te ambetant doen, krijgen ze een uur extra (bellen en spotify staan op onbeperkt). Ze zijn nu 13 en 14 jaar dus we dachten dat ze er ondertussen wel beter zouden kunnen mee omgaan. Niet dus. Gisteren hebben we bij wijze van experiment de tijd op unlimited gezet. Het gevolg was dat de ene 3u40 en de andere 5u50 schermtijd had. En dat is nog zonder de tijd die ze aan de pc en de TV zitten.

Opvoeden is lastig...
En dat kan je hem ook niet gewoon vertellen i.p.v. middelen (waarom heb je het underlined?) zoals dit te hoeven gebruiken? en er consequenties aan hangen als hij geen afspraken nakomt?
Ja, want kinderen, met name pubers, staan er om bekend dat ze zo goed luisteren. Regels zijn er om te negeren en consequenties zijn er om ontlopen te worden, niet om het gewenste gedrag te vertonen.
En je kunt wie dan ook vertellen dat hij/ zij een uurtje een bepaald spel mag spelen, maar het overkomt iedereen wel dat je 100% van plan bent om maar een uurtje te spelen, maar dat je zo in het spel gezogen wordt dat wanneer je voor je gevoel na een kwartiertje naar de klok kijkt en je in werkelijkheid een paar uur verder bent.
Tenzij je een zoontje als Elroy hebt dat de beveiliging en instellingen omzeilt :+
Lollig, maar het heeft wel een kern van waarheid. ook deze ingestelde tijdslimieten zullen vast wel te omzeilen zijn voor een slimme Elroy.

Denk b.v. kopieer de .exe, dat is dan weer een andere executable voor het systeem dus kan je weer een uurtje verder.
The Jetsons.... Jeetje wat was die oude Cartoon Network toch geweldig. Die cartoon had zelfs eigen films.

Het leuke is dat zelfs al zijn die robots heel geavanceerd, er ging toch altijd wel iets mis :+
"kopieer de exe" dat is natuurlijk een kwestie van werken met een whitelist in plaats van een blacklist... Oftewel, die nieuwe exe zou gewoon een applicatie zijn waar jij helemaal geen tijd voor toegekend gekregen hebt dus mag je helemaal niet gebruiken.
En dat dan afgezien van het feit dat in ieder geval in Microsoft's visie alles steeds meer naar uwp gaat, dan kan dat al helemaal niet, evenals niet UWP games die wel voorzien zijn van enige vorm van DRM. En op Xbox ook niet natuurlijk.

Verder is het een hulpmiddel. Het is niet gezegd dat het onfeilbaar is of dat het het enige is waar je op kunt vertrouwen. Het feit dat het misschien te omzeilen is is dus geen argument er tegen, noch is 'je kunt toch met je kind praten' er een. Het kan gewoon allebei en het is aan de ouders hoe ze het in willen gaan zetten.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 9 oktober 2019 22:39]

Precies dit. Op de school waar ik werk hebben de leerlingen een Chromebook en ik de software om te beheren wat ze met die dingen kunnen tijdens mijn les. De software is echt niet feilloos, maar het maakt wel degelijk het gesprek met de leerlingen mogelijk omdat ik nu dingen zie die ik voorheen nooit kon zien. En mocht een leerling echt moeite hebben om taakgericht bezig te blijven, dan zet ik het ding in toetsmodus zodat de leerling alleen kan wat ik goedkeur.

Natuurlijk heb ik dit alles netjes tijdens de eerste les besproken. Ik kan je ook vertellen dat de meekijksoftware lang niet altijd aan staat en dat ik nog slechts één leerling een les in de toetsmodus heb laten werken omdat 'ie steeds afgeleid raakte. En mocht ik een Elroy in de klas spotten, dan komt die gewoon vooraan in het lokaal zitten zodat ik met het fysieke scherm mee kan kijken...
En op school het digiboard!
Als de ouders tenminste weten hoe zo een console werkt qua instellingen en software want dat laat ook weleens steken vallen.
Family heeft wat kleine issues (met name family sharing en soms aankopen), maar daarbuiten werkt het bijzonder netjes. Goed, voorwaarde is dat elk account correct is aangemaakt en gekoppeld (dus geen valse leeftijd opgeven bij kinderen etc), als het eenmaal is ingesteld is toezicht vanaf je mobiel nog het enige wat nodig is (bv toestemming geven voor 'Screen Time').
Dat is een argument dat bijna niet meer van toepassing is, je mag niet vergeten dat de huidige generatie ouders gewoon millennials zijn die opgegroeid zijn met PC, (5de generatie) console, smartphones en tablets. De groep mensen die moeite zouden hebben met deze technologie hebben tegenwoordig eerder kleinkinderen.
Er zijn hordes mensen “van onze leeftijd” die totaal geen kaas hebben gegeten van computers, hoe je ze gebruikt, instelt, beschermd of bv up2date houdt. Die zetten de computer aan, doen hun ding en zetten hem uit. Spelen er een spelletje op, dat is het wel. Die weten echt niet hoe je dit soort dingen instelt. Daarom ook dat bv phishing nog altijd een dingetje is.

Bron: ruim 15 jaar ervaring in - inmiddels eigen - computerwinkel. Ik zie dagelijks van 8 tot 88 voorbij komen die echt niet weten wat ze aan het doen zijn.
Maar dat vertekent jouw beeld wel: jij ziet alleen de probleemgevallen. Ik heb hier in huis om zo'n digi-ramp. Al vanaf de jaren 80 een pc gebruikt, maar kan nog geen document kopiëren naar een stick.

Maar daar tegenover staan veel veel wel computervaardige mensen. De meeste banen vereisen wel enig werk met de pc. In ieder geval is elke opleiding inmiddels geheel afhankelijk van digitale content. Let op: ik zeg niet geheel digitaal, al is het bij sommige opleidingen al status quo.
Vergis je er echt niet in hoe groot de groep is die hier totaal geen kaas van heeft gegeten. En de meesten doen op hun werk niet veel anders dan hun werk gerelateerde toepassingen. Een SAP-achtig pakketje, Word/Excel/Outlook. Die duiken niet hele dagen in hun systeem, dat zijn alleen de systeembeheerders die dat kunnen en mogen. Dus, veel mensen werken op hun werk wel met een computer, maar vallen prima in de categorie "geen verstand van zaken". Wat ze op hun werk prima kunnen is vaak ook het enige wat ze op de computer kunnen.
We zijn het wel eens, geloof ik. Er is een categorie collega’s “aapjes die een kunstje leren op een pc”. Hun kwaliteiten liggen elders, daar heb je gelijk in. Maar dat zijn denk ik vooral de wat oudere, wat ik nu binnen zie komen aan jonge collega’s is echt wel computervaardig. Bedienvaardig, zoals het instellen van een tijdschema. Wil nog niet zeggen dat ze er ook aan kunnen sleutelen, dat is wel een stap te ver.

Maar ecdl, dat heeft de millennial echt niet meer nodig. Waar dat 15, 20 jaar geleden een must was in bijvoorbeeld scholen.
Ik ken genoeg mensen die bijna geen verstand ervan hebben. Tijdens mijn werk en thuis situatie ben ik dan ook de domste dingen tegengekomen. Me printer doet het niet: nee niet gek als die gewoon uit staat. Kan je de draadloze muis voor me installeren, er moet ergens een stickje zijn? Zit dus gewoon in de muis en Windows doet de rest. Hoe verstuur ik een foto via WhatsApp? Laat ik dus zien via WhatsApp foto maken... Ja je heb een foto gemaakt en hoe verstuur je die dan naar iemand toe... Uhm hij is al verstuurd.

Dit om een paar voorbeelden te noemen. En de leeftijd variant van 20 tot 80.

*Dit is uiteraard niet beledigend bedoelt tegen over die personen. Ze hebben gewoon andere talenten die ik weer niet kan.*
De video gelinked in het artikel is een instructievideo over hoe het werkt.

Daarnaast, de gemiddelde digibeet trekt er als ouder zijnde de letterlijke stekker uit of legt de controllers ergens neer waar hun kind ze niet kan vinden

Source: Ik heb als kind wel eens op de receiving end gezeten van deze maatregelen
Hier een ouder die prima weet hoe het werkt. Gebruik dit al een lange tijd (Microsoft family) en werkt perfect op Win10.

Moet wel zeggen dat het éénoog in het land der blinden is, want ouders van vriendjes uit de klas van mijn oudste melden zich bij mij :9

Toch zijn ook de meeste ouders (voor zover ik kan merken), en die niet zo toch minded zijn, wel heel bewust bezig met schermtijd, welke apps kinderen mogen en hoe lang. Erg prettig, want zo voorkom je dat ze naar dat ene vriendje gaan waar het nog wel onbeperkt is.

Ik ben alleen maar blij dat deze functie er komt. Hoop ook echt dat het weer net zo soepel werkt. Toevallig vandaag nog met mijn zoon besproken dat hij zijn schermtijd ook eens moet gaan inzetten voor huiswerk (werkstuk groep 8). Kan ik nu mooi de Roblox en Minecraft beperken, maar niet het computergebruik. Echt perfect dit.
X-Box, lijkt me dezelfde leeftijdsgroep die vroeger de video moest programmeren voor hun ouders.
Maar die leeftijdsgroep is nu opgegroeid tot ouder.
Kinderen zij tegenwoordig een stuk minder tech-savvy dan vroeger, omdat er minder getweakt hoeft te worden voordat iets werkt.
Precies, dat zal in veel gevallen ook zo zijn. Kinderen zijn veel handiger met de techniek van nu dan de ouders. Of de ouders weten niet hoe ze het in kunnen stellen of de kinderen bedenken wel iets om het te omzeilen.
hahaha, dat klopt als een bus .
Moest ik m'n grootouders uitleggen wat een CD was en waar de naald zat O+
Ergens ben ik wel blij dat mijn ouders me vroeger nooit hebben gelimiteerd wat betreft game-tijd of televisie-tijd. Natuurlijk werd er wel eens geroepen dat ik buiten moest gaan spelen omdat het lekker weer was, maar we hebben nooit zoiets gehad van 'maximaal 2 uur tv/pc'. Ik bracht dus genoeg uurtjes door met games of cartoons, maar ik speelde ook genoeg buiten. Niet omdat het moest maar omdat ik ook dat leuk vond. Als de opvoeding goed is dan heb je geen limieten nodig (in de meeste/normale gevallen). Sturing en stimulatie zijn belangrijk maar bepaalde zaken limiteren of juist verplichten vind ik niet de juiste manier om te 'sturen'.

Maar tegenwoordig zie je steeds meer ouders een smartphone of tablet in de handen van de kinderen duwen want dan zijn ze tenminste stil. In dat soort gevallen gaat een timer ook niet werken want dan worden de kinderen weer vervelend.
Interessant punt. Weet niet wat wijsheid is. Op warcraft 3 hadden we vroeger een gastje uit Zweden die 12 jaar oud was. Zat zondagavond om 02:00 nog lustig mee te doen. Voorlijk jochie. Zijn ouders lieten hem volledig vrij (maar hij ging wel naar school de volgende dag, daar was geen discussie over). Zijn eigen verantwoordelijkheid..

Hij heeft zijn school met ziek hoge cijfers afgemaakt en het laatste wat ik hoorde is dat hij prestigeuze internationale betrekkingen-achtige dingen ging doen. Hij heeft wat af zitten gapen 's ochtends op school - maar mijn moeder zou er nogal afkeurend over praten als ze dit zou horen.

Interessante verschillende visies op hoe een kind iets leert. Laat je je kind zelf de grenzen ervaren en zelf limiterende keuzes maken? Of ga jij de grenzen voor je kind stellen?
Interessante verschillende visies op hoe een kind iets leert. Laat je je kind zelf de grenzen ervaren en zelf limiterende keuzes maken? Of ga jij de grenzen voor je kind stellen?
Ligt een beetje aan de leeftijd denk ik, maar een kind moet zelf leren wat bepaalde grenzen zijn. Hoe harder een ouder roept dat iets niet mag, hoe spannender het is om dat juist wel te doen. Bij jonge kinderen zijn bepaalde grenzen natuurlijk wel verstandig, maar ook daar is een hoop vrijheid mogelijk. Bij mij thuis ging het zelfs zo ver dat zelfs drugs geen harde 'nee' waren. Natuurlijk zaten m'n ouders niet te wachten op een junky als kind, maar zij hadden zoiets van 'áls je het ooit uitprobeert, ben er dan eerlijk over'. Op die manier was de kans kleiner dat ik stiekem dingen ging proberen en mócht iets uit de hand lopen dan konden ze tijdig ingrijpen.

Dus ja, je kind gewoon vrij laten en mocht dat fout dreigen te gaan dan kun je altijd nog wat bijsturen.
Geen SmartPhone of Tablet totdat ze het:
1. Zelf kunnen kopen
2. Nodig hebben voor School

Je ziet tegenwoordig jonge kinderen (en dan bedoel ik <8 jaar) met de nieuwste toestellen rondzeulen, het is niet alleen voor je kind slecht, maar ook voor de directe omgeving. Scholen hebben er ook moeite mee en al het gezeur en gecyberpest begint ook veel jonger, wanneer de kinderen nog een stuk kwetsbaarder zijn.

Het ergste van dit alles is dat sommige ouders dan ook nog eens geen toezicht geven op wan hun kind speelt op die gloednieuwe iPhone of <insert mainstream high-end android phone>.

Daarnaast is het niet alleen omslachtig maar ook onpersoonlijk om dit soort dingen via een harde limiet te regelen, als je als ouder zegt dat je kind moet stoppen, dan moeten ze dat ook gewoon doen, Door harde limieten te geven bouw je ook geen wederzijds vertrouwen op.
Dit is eigenlijk een plot twist.

Dit is een anti-ouder maatregel. Nu kunnen ouders dus niet jonge kinderen afserveren met een tablet. Die stopt met werken dus kijken de kinderen al uit naar alle leuke dingen die papa en mama hebben bedacht na een lange dag werken.

Maar iets serieuzer, laten we niet vroeger met nu vergelijken. Ik weet vrij zeker dat ik in de jaren 80 nooit buiten zou komen als ik dit allemaal zou hebben. Moderne ouders hebben wel degelijk geheel nieuwe problemen.
In de laatste alinea lijkt het enkel om de Xbox one te gaan maar verder wordt het nergens exclusief in het artikel genoemd. In de titel zie ik daarentegen niet een limitatie van enkel de Xbox one, maar meerdere Microsoft platformen.

Kan iemand bevestigen of dit enkel Xbox is of ook Windows?
De huidige versie Screen Time werkt voor zowel Xbox als Windows, ik neem aan dat deze dat doorzet (maar games zullen gelimiteerd zijn aan Win10-store games).
games zijn niet alleen W10 Store games.
Meiden hier spelen graag star stable online. En die is ook te beperken.
Er staat niet direct hoe hij herkend dat het star stable is. Door bv de Exe.
Maar kan best zijn dat dit gewoon te herkennen is. En dat hernoemen geen zin heeft.
Ooh dat is dan een erg leuke toevoeging. Maar bv SSO.exe te hernoemen naar 'solitair.exe' doet het dan ook niet? Ik heb op Win10 niet veel getest qua games, enkel qua screen time en dat was buiten save-mode niet uit te schakelen.
kan me voorstellen dat hij misschien de digitale signature van de executables checkt? Die kun je dan weer niet eenvoudig 'omzeilen' lijkt mij.
In de instructie filmpje staat dat je limiet kan inzetten voor games en apps op Xbox One, W10 en android (via windows launcher).

Waarschijnlijk is de Xbox One pas compatible met de nieuwe Oktober update.
Duidelijk. Dan ga ik er zelf van uit dat het om Windows store games gaat op w10. Ik zie namelijk bij non store games echt tientallen manieren hoe dit mogelijk te omzeilen is.
Op de huidige versie wordt je kind gewoon uitgelogd als de tijd om is en komen ze Windows dus gewoon niet meer in.

Als je whitelist kan aanmaken van wat wel mag, zie ik niet heel veel mogelijkheden hoor.
Na een simpele Google zoektocht blijkt er al sinds 2016 een hele eenvoudige bypass in te zitten die in Juni 2019 nog steeds werkte. Kon na Juni geen berichten hier mee over vinden en heb het zelf ook niet getest.

Kon het niet exact vinden maar lijkt ontdekt te zijn door een kind, en is verspreid over het internet toen de ouder het aan Microsoft meldde.

[Reactie gewijzigd door Lagonas op 10 oktober 2019 07:33]

Doet mij denken aan 'the early days' van het internet.
"Telcost" stond op de pc. Mocht per dag in het weekend voor 1 gulden internetten.
Dat was om en nabij een uur. En als je gulden op was, werd de verbinding verbroken.

Iets met bereikbaarheid en toren hogen telefoonrekening van internet voorkomen.
Eraf gooien kon, maar helaas werd dat onherroepelijk duidelijk aan het eind van de maand op de gespecificeerde telefoonrekening.

Gesprekken met kids lijkt mij nog steeds het beste, die telefoonrekening die destijds deels van mijn zakgeld werd ingehouden en waar ik andere klusjes voor moest doen zorgden er wel voor dat ik wist dat 1 gulden ook écht 1 gulden internetten was. Dat was geen fijn gesprek, maar ik snapte het vervolgens wel . :-)
Maar ja, als zo'n gesprek niet helpt, dan moeten ze het maar leren door zo'n limiet, oom agent geeft je immers later ook een boete als je het snelheidslimiet overschrijd.
Ben ik toch blij dat ik uit een tijdperk kom waar het allemaal niet (zo makkelijk) kon. En dat ik nu oud genoeg (wijs genoeg wil ik niet zeggen) om me eigen tijden van gamen te bepalen.
Bij ons ging de NES vroeger al achter slot en grendel en we werden gewoon naar buiten gestampt. Misschien wat harder zijn ipv allemaal schema's in te stellen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee