Microsoft geeft ouders mogelijkheid om op Xbox One crossplay te beperken

Microsoft heeft de instellingen voor ouderlijk toezicht op de Xbox One uitgebreid met een aantal nieuwe functies. Zo kunnen ouders voortaan eenvoudig aangeven of een kind gebruik mag maken van de crossplay-mogelijkheden van een game.

Fortnite is het eerste spel dat inhaakt op de nieuwe crossplay-instellingen van de Xbox One, meldt Microsoft. Ouders kunnen instellen of via het account van hun kind games mogen worden gespeeld of mag worden gecommuniceerd met spelers op platformen buiten Xbox Live. De opties zitten in het Microsoft-account van de ouder en zullen later ook worden toegevoegd aan andere crossplay-games.

Ouders beschikken via hun Microsoft-account inmiddels over vijftien tools om het account van hun kind te beheren. Ze zijn onderverdeeld in vier categorieën: privacy, schermtijd, contentfilters en aankoopbeperkingen. Een van de onderdelen van het ouderlijk toezicht is een activiteitenrapport, dat kinderen ook zelf kunnen bekijken om meer inzicht te krijgen in hun eigen gamegewoontes. Kinderen kunnen hun ouders ook vragen om de schermtijd uit te breiden, of toestemming vragen om een app te kopen of om bepaalde websites te bezoeken.

Door Michel van der Ven

Nieuwsredacteur

07-12-2018 • 10:00

74 Linkedin

Reacties (74)

74
64
39
8
0
18
Wijzig sortering
Die ouderlijk toezicht opties bij Microsoft zijn best wel goed. Voorwaarde is wel dat het account van je kind aan een family zit waarvan jij dan de hoofdgebruiker bent. Ik heb het zelf ook ingesteld bij mijn zoon, maar verder geen restricties. Ik krijg wel elke zondag een overzicht in de mail:

Apps & Games
Fortnite: 1h 21
Forza Horizon 3: 49min

Screentime
Sun 11 november: 3h 46 minuten waarvan 2:30 op de Xbox One en 1:21 op de Xbox One X

Purchase & Spending
Niks

Microsoft heeft dit zeer goed voor elkaar moet ik zeggen.
Wat een onzin. Je moet je kinderen ook tijd voor zichzelf kunnen gunnen zonder het zicht te verliezen op wat ze doen.

Als ik als kind speelde met mijn playmobil werd ik er soms op attent gemaakt dat ik ook andere dingen kon spelen als oorlogje. Ik begrijp vandaag heel goed waarom men dat zei. Maar vandaag kan je niet meer duidelijk zien waar je kind mee aan het spelen is.

Ik vind het rapport van @MRE-Inc veel zeggen over zijn zoon. Zijn zoon kan ook iets anders dan oorlogje spelen en dat is in mijn ogen positief.
Wat een onzin. Je moet je kinderen ook tijd voor zichzelf kunnen gunnen zonder het zicht te verliezen op wat ze doen.

Als ik als kind speelde met mijn playmobil werd ik er soms op attent gemaakt dat ik ook andere dingen kon spelen als oorlogje. Ik begrijp vandaag heel goed waarom men dat zei. Maar vandaag kan je niet meer duidelijk zien waar je kind mee aan het spelen is.

Ik vind het rapport van @MRE-Inc veel zeggen over zijn zoon. Zijn zoon kan ook iets anders dan oorlogje spelen en dat is in mijn ogen positief.
Ik snap werkelijkwaar niet dat dit soort uitspraken anno 2018 nog voorkomen. Ouders van nu weten toch allemaal hoe het werkt? Een game is geen ongrijpbare wereld waar op basis van een telepathische connectie dingen afspelen waar je als ouder geen zicht op hebt. Hij wordt weergegeven op een scherm en er komt wat geluid vanaf. Je kunt net zo goed naast die game gaan zitten en meekijken als dat je n kind dat playmobil speelt. Je hebt tegenwoordig eerder meer dan minder tools om te kijken wat een kind aan het doen is.

Dat even los van de discussie dat dingen als screen time beperking handig kunnen zijn en welke mate van controle wenselijk is.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 7 december 2018 14:34]

Ik snap werkelijkwaar niet dat dit soort uitspraken anno 2018 nog voorkomen. Ouders van nu weten toch allemaal hoe het werkt?
Oh je bent blijkbaar nog jong, je denkt dat je interesse sfeer altijd in het hier en nu zal blijven bestaan. Ook jij zal op een gegeven moment te oud worden om te snappen waar de nieuwere generaties nu in godsnaam mee bezig zijn.

Maar goed even een reality check. Het is 2018 en video games worden nu afgespeeld in een virtuele wereld waar je als ouder totaal geen zicht meer hebt op wat je kinderen spelen of dat is toch wat we vaker en vaker zullen zien. Daarom is het dus heel interessant om te zien dat het allemaal wel te managen valt.

Je moet je voorbereiden op de toekomst @sdk1985 . Is heel belangrijk want als je dat niet doet kan je straks niet meer mee. Je wordt er niet jonger meer op ;)

[Reactie gewijzigd door monojack op 8 december 2018 09:51]

Volgens mij heb je dat, mits het een beetje mee zit, zelf in de hand. Mijn ouders hebben ook een mobiele telefoon, tablet, androidtv, zonnepanelen op het dak, wisselen elk jaar van energie leverancier, enz. Dat zijn echte baby boomers. Je bent zo oud als je je gedraagd ;).

Maar dat was verder totaal het punt niet. Iedereen die nu rond de onder de 35 is heeft ICT les op de middelbare school gehad, kan hoogst waarschijnlijk met een tablet overweg en is in zijn of haar jeugd met gaming in aanraking gekomen. Die wereldvreemdheid voor gaming zal onderhand uit moeten sterven.
Dus iedereen boven 35 mag geen kinderen hebben of waar wil je naartoe? Het is toch niet omdat je met een computer kan werken dat je ook nog iets van gamen zou moeten snappen?!
Maar interesse voor de hobbies van je kinderen is dan weer geen ding? Mijn moeder had een hekel aan voetbal maar stond wel netjes aan de lijn als ik speelde hoor.
Ja en? Ik speel veel videogames maar vraag me niks over Fortnite want ik ben daar gewoon te oud voor geworden.
Deze opmerking slaat echt kant nog wal.....maar de rest van de opmerkingen nuanceren het wat weer. Als ouder van twee dochters, en leraar, en man van etc etc zitten er helaas niet genoeg uren in een dag om alles goed te doen. Soms schiet het er wel eens bij in, tja ook ik ben en blijf maar een mens ondanks de uren die ik in mijn gezin steek.

Nu wil ik niet zo ver gaan om alles te moeten weten maar zoals de switch voor mijn jongste dochter. Erg handig om even te weten wat ze installeert en er daarna misschien weer af haalt. Het is ook handig, als mijn oudste dochter aan haar huiswerk zit, te weten dat ze niet met een game bezig is of aan het appen met vriendinnen.

Tuurlijk zijn er ouders die het afschuiven op de techniek maar je kan het ook zien als een hulpmiddel. Soms maken we er ook praatjes over "Ik zag dat je de scribblenauts hebt geprobeerd, hoe was het spel" (Dit is dan omdat ik al jaar en dag videogames speel).

Het is alleen erg kort door de bocht (lees lullig) om iedere ouder over één kam te scheren.
Jouw reactie gaat nu weer te ver. Maar ik ben het wel eens dat het er wat over gaat dat je mails over je kind zijn speelgedrag krijgt of dat je dat via settings limieten zou moeten instellen. Dat is je taak als ouder afschuiven op technologie.
MrFancyPantss ik weet niet of je het zo zwart wit moet zien
we hebben veel gezinnen met gescheiden ouders met co-ouderschap
en grootouders die oppassen

het lijkt me wel goed dat er de optie is
en ( Big brother is watching ) is hier niet van toepassing vind ik .
als ouder ben je verandwordelijk voor je kind
Ik dacht meer aan: als je t van een mailtje moet hebben met hoelang je kind op de xbox zit, dan spendeer je niet genoeg tijd met je kind om recht te hebben zijn leven te controlleren. Een goede ouder zorgt zelf voor een evenwicht in activiteiten bij zn kind en gaat niet even langs nadat hij z'n mailbox heeft gecheckt. Misschien werd ik als kind altijd achterbaks gecontrolleerd en dat was het meest verschrikkelijke gevoel, zelfs al doe je niets fout. Big brother is watching.

edit: ik bedoel als je tijd spendeert met je kind, heb je die statistiek niet nodig. Dan weet je vanzelf hoeveel je kind ongeveer erop zit en of het nog gezond is
Persoonlijk krijg ik altijd een beetje de kriebels van mensen die hun denkwijze over goed ouderschap als de enige juiste zien.

Dus heb je wel het volledige recht om het leven van je kind te controleren zodra je wel tijd spendeert? Ik vind dat dan weer een erg ongezonde gedachte. In mijn ogen controleer je het leven niet van je kinderen maar stuur en begeleid je ze waar nodig. Zelf laat ik mijn kinderen zoveel mogelijk hun eigen leven lijden en zal ik ze begeleiden waarin nodig en ze helpen waar nodig.

Zo zie je maar weer dat goed ouderschap altijd vanuit een eigen utopie is en niet gebaseerd is op een standaard. Daarom vind ik het wel enorm fijn dat Microsoft dit soort functionaliteiten aanbiedt waarbij er gezinnen zijn waar de ouders allebei fulltime werken om het gezin te onderhouden en dus de kinderen wat vaker alleen thuis zijn dan.
Het hangt er ook nogal van af hoe oud het kind is... Heb je het over een kind van 6 of zo, ja dan zouden de ouders toch wel een vrij goed beeld moeten hebben van wat het kind de hele dag doet. Maar als ie 15 is? Alsjeblieft zeg... Die moet je ook wel eens alleen kunnen laten, en dan is het alleen maar handig als je wel nog een beetje een vinger aan de pols kunt houden over hoeveel ze eigenlijk aan het gamen zijn.
Zelf geen kinderen denk ik? Ouder zijn is best veel werk. En kinderen doen vaak ook dingen stiekem, want kinderen zoeken grenzen op. Dat heeft niets te maken met matig ouderschap en dan helpt zo'n mail gewoon. Ik vergelijk het maar met controleren van de telefoonrekening; vroeger ging ik ook met een 28k8 modem stiekem online om quake te downloaden. Ik wist dat m'n vader dit niet goed zou vinden maar ik deed het toch. Hij heeft mij geheel terecht gestraft. Als kind zie je gewoon niet in wat je aan het doen bent.
En kinderen doen vaak ook dingen stiekem, want kinderen zoeken grenzen op.
Zonder concreet een waardeoordeel te hechten aan wat Microsoft precies voor rollen overneemt van ouders en of dat concreet wenselijk is vind ik dit ook deel van opgroeien, soms kom je gewoon met dingen weg en soms loop je keihard tegen de lamp.
Zo ben ik ook oud geworden en volgens mij ben ik redelijk prima uit de verf gekomen.
[...]
Zonder concreet een waardeoordeel te hechten aan wat Microsoft precies voor rollen overneemt van ouders en of dat concreet wenselijk is vind ik dit ook deel van opgroeien, soms kom je gewoon met dingen weg en soms loop je keihard tegen de lamp.
Zo ben ik ook oud geworden en volgens mij ben ik redelijk prima uit de verf gekomen.
Ik weet niet of je een eigen situatie makkelijk kan gebruiken als standaard voor iedereen, mijn oma is inmiddels ook 95 geworden terwijl ze twee pakjes sigaretten rookt per dag. Omdat het voor een groep mensen goed gaat betekent het niet dat er geen risico groep overblijft.

Iets stiekem doen om zo de grenzen op te zoeken is natuurlijk normaal. Het is wetenschappelijk bewezen dat gamen een risico kan zijn voor jongeren i.v.m. de mogelijke verslaving die het teweeg kan brengen. Ik merk het soms aan mezelf dat ik een potje ga gamen (uurtje) vervolgens zit ik 4 uur later nog te gamen, games zijn gemaakt om maar door te blijven spelen.

Natuurlijk heb ik zelf een baan en ben ik volwassen waardoor ik weet waar mijn prioriteiten liggen en dus geen andere zaken ga verwaarlozen om maar te kunnen gamen. Jongeren kunnen dit veel slechter inschatten waardoor school eronder gaat leiden en er echt jongeren zijn die in een isolement terecht kunnen komen.

Het betekent in mijn ogen niet dat Microsoft de ouderschap wil overnemen, het biedt alleen maar features aan waardoor je zaken wel in controle kan houden. Ik ben namelijk blij met Netflix die ook een kindbescherming optie heeft zodat ik mijn kinderen ook kan toe vertrouwen met Netflix.

Het internet kan echt gevaarlijk zijn voor jongeren. Ik vind persoonlijk dat daar best serieus mee omgegaan mag worden. Het zien van nare video's (liveleak materiaal) kan het zelfbeeld of het beeld van de wereld serieus doen aanpassen van kinderen, en voor echt psychische problemen leiden zoals angst en agressieve emoties en gemoedstoestanden.
Ach, mijn ouders dachten dat ze dit allemaal in goede banen leidde maar ze waren nooit op de hoogte van mijn nachtelijke game sessies. Laatst in een gesprek een keer over gehad, dacht namelijk dat ze het wel doorhadden maar dat was dus niet zo. Zo'n mailtje waar dan in zou staan dat ik in een week 40 uur gegamed had was voor hen wellicht fijn geweest om eens een gesprekje aan te knopen. Het gaat er altijd om hoe je als ouder met deze informatie omgaat, maar kan zeker wel nuttig zijn.
Inderdaad, dat heeft Microsoft heel goed gedaan.
De lijst privacyopties voor kindaccounts is iets waar je u tegen zegt. Of het kind met vreemden online mag spelen, of het bij clubs kan aanmelden, of er gamevidstreams gedeeld mogen worden, gamevidstreams gezien mogen worden, welke contentleeftijd gehanteerd wordt, etc. Heel erg fijn.
In dat opzicht is dit nieuwsartikel weinig nieuwswaardig: crossplay is alleen een vinkje extra in die lijst :)
Tsja, jij hebt dan nog zicht op zaken omdat je zelf ook mogelijk wel e.e.a. gamed. Maar hoeveel ouders gamen 0,0 en hebben geen flauw idee hoe alles geregeld is?

En als kinderen wat ouder zijn, is het best geinig om mee te spelen met ze. Ik speel met zoonlief van 15 ook mee in Fortnite, GTA, RDR2 en wat andere free-to-play games. Geinig om te zien dat ik als oude knar niet meer zo snel al die knoppen tegelijk kan spammen, maar ik win het meestal wel op strategie en tactiek. Dus in co-op wordt het vaak wel door die snotaapjes gewaardeerd als je meedoet. Leer je stiekem toch wie hun online vriendjes zijn (en ik moet zeggen dat de meesten toch beleefde gastjes zijn).
Wat ik zo bij mijn kinderen heb gezien en even zo bij hun vriendjes/vriendinnetjes, is dat de manier van spelen verschuift. Jantje gamed de hele dag en komt niet meer buiten, Pietje voelt zich wat alleen en gaat ook maar gamen. Voor Truusje is er niemand meer dus dan ook maar aan de telefoon of spelcomputer gekluisterd. Een verslaving? Zeker niet altijd, voor een groot deel ook verveling. Veel kinderen hebben niet meer geleerd zichzelf te vermaken met buiten bezig zijn, want het was zo makkelijk voor de ouders om hun "lastige/tijdrovende" kind achter een scherm te parkeren.

Het huidige probleem los je niet op door schermtijd te beperken. Dat los je op door bij de ouders te gaan zorgen dat er alternatieven zijn voor de kinderen zodat ze niet verveeld achter een scherm kruipen.
Enigzins off-topic:

Het beperken van schermtijd en filteren van content d.m.v. dit soort tools is m.i. de manier om de ontwikkeling van je kind te beperken en het niet te hoeven opvoeden.

Je leert ze niet om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun gemaakte afspraken (wat betreft schermtijd).
Je leert ze niet om eerlijk te zijn, immers, de techniek forceert alle beperkingen.
Je leert ze niet omgaan met content waartegen je hen wilt "beschermen".

Ouderlijk toezicht is de ideale manier om geen last of omkijken te hebben naar je kind maar je bent ze niet aan het opvoeden, je laat ze geen vertrouwen verdienen en je brengt ze niets bij. Hooguit leer je ze dat ze zich altijd maar aan alle opgelegde regeltjes moeten conformeren en ze hierin geen bewegingsruimte hebben.

Communiceer met je kinderen en leer ze wat wel en wat niet normaal is. Maak afspraken en geef ze de ruimte om daar zelf verantwoordelijkheid voor te nemen en daarmee vertrouwen te verdienen. Laat ze maar eens de grens overschrijden en leer ze daar de consequenties van kennen. Leer ze hoe belangrijk eerlijkheid is en wees er voor ze als ouder in plaats van dit uit te besteden aan een X-Box, Google Home of ander doosje met technologie.
Àls je gewoon uitlegt aan je kind waarom hij of zij maar x uur mag spelen is er niks aan de hand.
En er zou niets mis zijn met het extra schermtijd geven bij een puzzle game omdat die juist goed zijn voor bepaalde aspecten van je kinds brein.
Of extra tijd bij hoge cijfers op school of bij goed gedrag.

Daarnaast zijn dit tools. Niks mis mee miys goed gebruikt. Er is niks mis met het blokkeren van schermtijd zolang je je kind maar uitlegt dat het ongezond is en slecht voor zijn of haar ontwikkeling.
We weten allemaal dat als je zegt ik ga een uurtje farcry spelen dat dat uurtje voor je het weet 3 uur is terwijl je nog moest afwassen of wat anders belangrijkers moest doen.
Er zijn genoeg andeten dingen in het leven waarin je ze vrij kan laten en zelf hun keuzes kan laten maken.
Balans is belangrijk en gamen kan die balans verstoren. En als je denkt dat je als ouder daar weet van heb ben je erg naief. Controle kan geen kwaad zolang je kind er geen last van heeft.
Als dit het enige zou zijn dat die tools doen volledig eens. Jammere is alleen dat er complete activiteitenrapporten per dag worden aangelegd tot op de minuut. Het is maar zeer de vraag of een kind daar op langere/latere termijn niet toch last van blijkt te hebben. Alleen al het idee van onder toezicht staan verandert gedrag.

Vrijblijvend zijn de tools op zich niet 'slecht', je moet ze zelf bewust gaan gebruiken. Er zit wel een keerzijde aan die iedere ouder, al is het maar even, voor het eigen gezin zou moeten afwegen. In het bijzonder het volgende wat systeembrede impact heeft:

"Check the privacy settings on your child's device. Select the Start button, then select Settings > Privacy > Feedback & diagnostics and make sure the level is set to Enhanced or Full."

Enhanced bestaat vanaf in ieder geval 1803 niet meer, dus voor zover ik kan nagaan ben je voor deze family feature verplicht tot een systeeminstelling van full diagnostics. Dat houdt in dat alle accounts op die computer het volgende delen met Microsoft:
https://docs.microsoft.co...ata#browsing-history-data

De computer stuurt dan vanuit Microsoft browsers de tekst uit de adresbalk en zoekbox door, plus de bezochte URL's. Zeer zware privacy impact dus en behalve met nogal technisch lokale computer policies is bij mijn weten binnen Windows zelf standaard niet af te dwingen dat IE en Edge geheel niet gebruikt kunnen worden. De lijst met data op full is los hiervan tamelijk gigantisch, welke ook bij gebruik van niet-Microsoft browsers worden doorgestuurd. Enkele die eruit springen:
  • User generated files -- files that are indicated as a potential cause for a crash or hang. For example, .doc, .ppt, .csv files
  • User navigation and interaction with app and Windows features. This could potentially include user input, such as name of a new alarm set, user menu choices, or user favorites
  • Text of speech recognition results -- result codes and recognized text

[Reactie gewijzigd door OruBLMsFrl op 7 december 2018 23:14]

Allemaal leuk en wel, maar voor ik dat allemaal ingesteld had heeft er zich wel een scenario voorgedaan waar ik mijn dochter altijd voor gewaarschuwd heeft zonder effect.

Dus nu moet ze dat trust opnieuw verdienen door even tijdelijk beperkt te worden in haar mogelijkheden (geen sociale media).

Bedoeling is om komend jaar dit stukje voor stukje opnieuw toe te laten, wanneer ze ook terug haar sim kaart krijgt van haar GSM.

Ik gebruik toezicht vooral dus om te zien of ze zich houden aan de afspraken. Als men dan probeert zaken te doen die afgesproken zijn dat ze verboden zijn, zal ik dat zien in de historiek als een 'mislukte' poging, waardoor ik dus kan weten dat ze iets probeerde te doen dat ze wist dat niet mocht en kan haar dan erop aanspreken.

Beide mijn dochters (gaat hier vooral op de oudste) zijn ook op de hoogte van wat we van ze verwachten, en wat we kunnen 'zien'. Dus als ze dan toch proberen iets te doen dat tegen de afspraken ingaan dan kan ik ze hier dan ook op aanspreken en moeten ze niet afkomen dat ze het niet 'wisten'.

Parental control (in mijn geval die van Windows) is een tool, geen totaal oplossing.
Hoe zit dat eigenlijk met schermtijd en bijvoorbeeld een actieve Fortnite-battle? Is het systeem zo slim dat je bv. je potje nog af mag maken? Of is het gewoon afsluiten die handel?
Nee, maar het kind krijgt van te voren al een paar keer te zien hoe lang hij nog heeft en kan als de melding in beeld komt al extra schermtijd aanvragen.

Wat nog mooier is. Mijn zoon heeft wat uitgevreten en mag op dit moment o.a. niet xboxen. Zijn schermtijd was de afgelopen week en is aankomende week ingetrokken.

[Reactie gewijzigd door nexhil op 7 december 2018 10:07]

Da's nice. Kan dit met bijvoorbeeld Steam of PlayStation of Switch ook?
Nintendo switch heeft wel parental controls, maar ik weet niet hoe uitgebreid of hoe goed het is.

https://www.youtube.com/watch?v=03bAayBtcb0
Nintendo Switch heeft hetzelfde systeem, je kunt vanuit een app (per switch) de hoeveelheid schermtijd per dag instellen. Dus in het geval van straf..: schermtijd instellen op 0 minuten, sync, en het wordt gelijk actief.
Met de ps4 kan je ouder zijnde ook speeltijd aangeven.. Is die voorbij word je automatisch uitgelogd.
Geen idee, sorry. iOS heeft wel zoiets, heel uitgebreid Ook sinds iOS 12
Anoniem: 93248
@nexhil7 december 2018 16:02
Dat zal hem leren! :/
Wat een onzin. Als ik vroeger wat had geflikt dan kreeg ik toch ook straf? Dan werd bij ook iets ontboden wat ik erg leuk vond. Tegenwoordig werkt dat nog steeds zo.

Misschien moet je jezelf ook afvragen of je met jouw vraag op mijn post moet reageren als je niet de hele situatie kent.
Nou hoewel zijn vraag wel een steek onder water lijkt te zijn (kan best zo zijn dat hij het vervelend richting jou bedoeld), kan het ook zijn dat zijn reactie meer in de richting is van:
Waarom zijn al deze opties nodig? Zoals bij mij thuis met de NES vroeger: Geen spelletjes meer na 19:00 (bijvoorbeeld) en daar hielde wij ons aan. (ik had dan ook geen computermeuk op mijn slaapkamer, dat stond netjes in de hobby kamer)
Daar was geen compleet parent control systeem voor nodig want de ouders hadden zelf de touwtjes in handen.

Van de andere kant, de behoefte aan digitale apparaten (consoles, telefoons en etc) onder de kinderen is nu veel ''extremer'' vergeleken 20-30 jaar geleden. Vroeger werd je niet bepaald gestraft indien je 1 week niet voor de Nintendo mocht, er waren tig andere dingen die veel leuker waren dan digitale spelletjes.

Maar goed, vroeger was het vooral een straf wanneer ja na school niet meer buiten mocht spelen, je straf was binnen blijven en amuseer je daar maar in je uppie.

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 7 december 2018 14:41]

Mijn moeder pakte vroeger mn snes of ps2 controllers af. Terug naar knex was het dan maar. Ik ben er niet slechter van geworden, daarnaast was het leuk als je moeder je vergat en de hele avond stiekem kon gamen.
Herkenbaar. Mijn vader heeft toen ook een verstop plek gevonden. Maar m’n broertje moest toen veraden dat ik de verstop plek wist 😂😂
Papa mag ik tegen PlayStation mensen spelen?
Nee want PlayStation is troep! Jij mag alleen tegen andere XBOX spelers spelen.

Wat is hier nou eigenlijk nuttig aan? 8)7
Als ze overal zijn dan zijn ze ook op het xbox platform... Dus het blokkeren voor x-platform is dan alleen maar een gedeelte wegnemen waar ze kunnen zitten..
En tegelijkertijd kan Microsoft hun eigen platform monitoren indien nodig. Monitoren van een PC account en daar ook eventueel vervolgstappen op nemen is lastiger, vooral als de slimme man ook nog eens achter een veilig geacht VPNetje zit.
Dan zijn die er ook op Xbox en helpt het niet om Playstation te verbieden.
Ja maar op Xbox live account kan Microsoft zelf de account en chats monitoren en actie ondernemen. Op Sony/PC gaat dat veel moeilijker. Kortom een goede stap imo
Ook een kwestie van je kroos goed inlichten. Online geen achternaam, woonplaats en telefoonnummers delen. Op welke school je zit is niet van belang. Na wat instructies signaleerden mijn kinderen altijd dit soort vragen en werd ik er gelijk bij geroepen. Na wat "bemoeienis" waren dergelijke online spelers snel vertrokken (en gelijk geblokkeerd).
Sorry, ben zelf geen ouder. Maar ik kan verwachten dat een ouder zich terecht zorgen maak maken over kinderlokkers die via games contact zoeken met kinderen.
Dit is al vaker gebeurd in bijvoorbeeld Habbo Hotel, maar ook in Fortnite etc.

Zoals vroeger de drugsdealer op de straathoek staat, zit deze nu ook bijvoorbeeld op het Dark Web om zo veiliger hun waar aan te bieden.

Criminelen, pedofielen etc. gaan ook met de tijd mee van de digitale wereld.

Sensatie durf ik dit nieuws niet te noemen, wel een waarschuwing voor wat de toekomst nog meer mee kan brengen. Kijk bijvoorbeeld naar de hoeveelheid ouders die ineens een flink negatief saldo zien op hun creditcard voor een game company die ze niet eens kennen.

Ik vind dat Microsoft goed bezig is om voor ouders betere parenting control in te bouwen en misschien zelfs accounts monitoren op hun eigen netwerk. Ik zelf als ik ooit ouder wordt, zou ook graag in willen zien waar mijn kinderen online mee bezig zijn en of ze niet eventueel afspreken met die vriendelijke meneer die gratis skins weg geeft.
Ja ik snap het ook niet zo goed online is online anyway en TBH de xbox live community is meer toxic in mijn ervaring dan die van playstation ( niet dat die heilig zijn ofzo )
Het is denk ik meer een juridisch dingetje. Microsoft kan mensen die zich misdragen op Xbox live bannen en zo een veilige omgeving proberen te maken. Maar voor alles er buiten zegt Microsoft hier hebben we geen controle over dus eigen risico.
Omdat je als Xbox-speler geen spelers kan reporten die op een Playstation zitten (tenzij dat ingame is geregeld). Xbox zelf kan dus niks doen aan bijvoorbeeld spelers die elkaar uitschelden via tekst of voice chat als die spelers door middel van crossplay in jouw game zitten.
Waarom zou ge als ouder crossplay willen beperken? Als die nu al fortnite speelt, maakt het mij dan als ouder uit of die nu enkel speelt met xbox spelers of ook met spelers op andere platformen.
Ik gebruik het ook actief om bepaalde momenten op de dag xbox vrij te houden, ideaal om pas te kunnen spelen vanaf 10:00 bijvoorbeeld. Crossplay vond ik eigenlijk niet zo'n issue, maar nu ik hier de achterliggende gedachte lees denk ik er toch aan om dat te blokkeren.

Wellicht een beetje offtopic, maar ik ben benieuwd wat jullie je kind(eren) aan schermtijd geven?
2 uur per dag max. 2 jongens 11 en 13 jaar. 2 uur geldt iig voor de xbox.
Hier ook 2 uur. Maar meestal krijgt ie wel extra tijd als hij er om vraagt. Het hangt ook een beetje af van hoe zijn dag/humeur is. En dan tussen 09:00 en 18:30.
Als ik het goed begrijp blijf je gewoon crossplay spelen tegen playstation en switch gebruikers. Dat laatste dan alleen in duo en squad. tenzij je een muis en keyboard aansluit. dan speel je ook tegen computer gebruikers.
"Nee schat, jij mag niet met die smerige Playstation peasants spelen. Maar verder mag je heel de dag gamen. Mama gaat nu naar het werk, tot volgende week."
Black Mirror heeft hier een mooie episode aan gewijd: https://www.imdb.com/title/tt5709250/?ref_=ttep_ep2

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee