Canon kondigt EOS R5 C aan met fullframesensor en actieve koeling

Canon introduceert zijn EOS R5 C. Deze systeemcamera beschikt over dezelfde fullframesensor met 45-megapixelresolutie als de huidige EOS R5, maar krijgt onder meer een fan voor actieve koeling, die 8k-video-opnames zonder tijdslimiet mogelijk maakt.

De Canon EOS R5 C is hiermee een op video-gerichte variant van de huidige EOS R5. De camera beschikt niet over in-body beeldstabilisatie, in tegenstelling tot de gewone EOS R5. De nieuwe variant wordt wel voorzien van een grotere behuizing met een gewicht van 680 gram en een fan voor actieve koeling. Daarmee kan de camera volgens Canon 'zonder beperkingen' 8k-video's opnemen. In een persbericht spreekt het bedrijf over 'urenlange' 8k-opnames. Bij de gewone EOS R5 was dat niet mogelijk.

De systeemcamera krijgt volgens Canon ook bepaalde filmfuncties van camera's uit de Cinema EOS-serie. Daarmee krijgt de camera ook eenzelfde Cinema EOS-interface en extra filmopties. Canon introduceert bijvoorbeeld nieuwe raw-opties: RAW HQ, RAW ST en RAW LT. De EOS R5 C ondersteunt daarbij een framerate van maximaal 60fps wanneer een externe voeding wordt gebruikt, of 30fps op batterijen. De camera kan daarnaast intern 12bit-raw-beelden vastleggen met een bitrate van maximaal 2,6Gbit/s. De EOS R5 C ondersteunt ook hdr in hlg- en pq-formats. Via een externe recorder kunnen 8k30-video's opgenomen worden met Apple ProRes RAW.

Qua fotografie beschikt de camera wederom over een 45-megapixelsensor. De EOS R5 C krijgt een maximale burst van 20fps met elektronische sluiter of 12fps met een mechanische shutter. Aan de achterkant zit een kantelbare 3,2"-lcd en de camera beschikt ook over een elektronische oledzoeker van 0,5" met een resolutie van 5,76 miljoen beeldpunten. Daarbij spreekt Canon over twee kaartslots: een voor CFexpress 2.0-kaarten en een SD-kaartlezer. De Canon EOS R5 C komt in maart beschikbaar en krijgt een adviesprijs van 5030 euro.

Canon EOS R5 CCanon EOS R5 CCanon EOS R5 C

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

19-01-2022 • 18:16

58

Reacties (58)

58
58
44
3
0
9
Wijzig sortering
Wat ook nog wel het vermelden waard is is dat bij de R5 C de aan knop nu een video en foto stand heeft. Als je 'm op foto zet krijg je de interface zoals bij de andere EOS digitale camera's. Als je 'm op video zet krijg je echter een andere interface die Canon voor z'n EOS C videocamera's gebruikt.
Op zich slim, zo positioneren ze de camera meer richting de cinema camera's.
Misschien probeert Canon daarmee bepaalde discussie weg te nemen. Ik gok dat het als mankement wordt gezien (die mening deel ik) dat de R5 C de in body stabilisatie mist. Ik was bij de 5C geïnteresseerd in de discussie, omdat de opnamelimiet best wel beperkend kon werken. Na een bepaalde update werd dit een stuk beter, maar uiteindelijk heeft iemand geprobeerd om de 5C te waterkoelen. Met succes. Het frappante is dat niet de camerasensor (direct) werd voorzien van koeling, maar de processor. Dus als de 5C processor voldoende gekoeld zou worden, dan zou dat betekenen dat er onbeperkt 8K gefilmd zou kunnen worden. Maar waarom zou de IBIS dan moeten sneuvelen? De camerasensor, die gestabiliseerd dient te worden, heeft geen andere koeling nodig.

Daarnaast denk ik ook dat er aardig wat te winnen valt in de toepassing van koelpasta, ik gok namelijk dat als er een goede koelpasta gebruikt wordt in de originele R5, er een significante verbetering zal zijn in de performance.

Al met al zou ik er mijn geld niet aan willen uitgeven: ik ben van mening dat de IBIS niet had hoeven sneuvelen en het rechtvaardigt de prijs dan niet volledig. Al kan ik me voorstellen dat voor de videominded doelgroep IBIS minder een ding is dan voor andere doelgroepen. Maar dan nog vraag ik me af waarom de IBIS had moeten sneuvelen. Misschien om de R5 nog bestaansrecht te blijven geven.
Hoe is er bepaald dat de sensor geen koeling nodig heeft? Dat het werkt betekend niet dat er geen temperaturen bereikt worden waarvan Canon weet dat het een flinke impact heeft op de levensduur van de sensor. Altijd lastig te controleren met dat soort DIY-projecten.
Hoe is er bepaald dat de sensor geen koeling nodig heeft?
Dat is nergens gesteld. Ik weet niet of in het ontwerp van de sensor rekening is gehouden met koeling, of dat de sensor zonder aanpassingen in het ontwerp zijn warmte voldoende kwijt zou kunnen.
Als de R5 C vergeleken wordt met de R5, dan is het vreemd dat de stabilisatie is weggelaten, omdat met de waterkoeling al is "bewezen" dat de R5 ook onbeperkt 8K kan filmen zonder verlies van stabilisatie.

Het kan zijn, omdat de R5C met maximaal 60fps kan opnemen, dat dát de reden is. De R5 kan namelijk 8K met 30FPS opnemen maximaal. Maar zelfs dán vraag ik het me af: de Nikon Z9 combineert namelijk 8K 60fps opnemen met in body stabilisatie. Zónder actieve koeling ;).
In je post stel je dat de sensor geen koeling nodig heeft, enkel de processor. Wat ik bedoel is dat dat misschien klopt voor testen van zo'n DIY-project, maar dat het best zou kunnen dat het wel nodig is om de sensor een fatsoenlijke levensduur te geven. Koeling toevoegen aan de sensor zelf zal wel ervoor zorgen dat IBIS niet meer mogelijk is. Die Nikon kan straks in theorie 8K60, maar voor zover ik kan vinden is de firmware nog niet uit en is nergens duidelijk hoe lang die dat vol kan houden.
In je post stel je dat de sensor geen koeling nodig heeft, enkel de processor.
...
Nee, bij de aanpassing in de link is de sensor niet voorzien van koeling (als in additioneel/aangepast), maar dat betekent niet per definitie dat de sensor geen koelvoorziening heeft. Maar ik denk dat je denkt dat ik het over de sensorsamenstelling in algemene zin had en niet over de aanpassing achteraf.
... Die Nikon kan straks in theorie 8K60, maar voor zover ik kan vinden is de firmware nog niet uit en is nergens duidelijk hoe lang die dat vol kan houden.
Ik dacht dat het opnemen in 8K zonder compromissen zou zijn, maar dat zal denk ik gelden voor 30fps.
DPreview:
... the return to 3D Tracking autofocus glory and compromise-free 8K video capture
Dus ik gok dat de Nikon wel in 8K 60fps zal kunnen opnemen, maar (flink) beperkt qua tijd.

Daar kun je veel van vinden, maar aan de andere kant denk ik dat ik liever een optie heb die niet perfect werkt dan geen optie. Als ik zelf zo'n camera zou engineeren, zou ik zeker proberen om binnen de body de camerasensor een heatsink te geven en een minifan in te bouwen (niet op/aan de sensor, wel blazend naar de heatsink), zodat de warmte van de sensor verdeeld kan worden naar de body en dan de body eventueel actief te koelen (maar ik verwacht dat dit passief ook prima kan, met betere heatpipes/vaporchambers en goede koelpasta).
Een filmcamera met actieve koeling is natuurlijk interessant, benieuwd hoe dit werkt en of het niet hoorbaar is....
Dit is vrij standaard bij (semi-) pro camera's. Zelfs bij het opnemen van HD kan de sensor na 30 minuten al aardig warm worden. Voldoende mirrorless cams van de eerste generatie stonden dan ook bekend om spontaan uit te vallen door oververhitting bij video-opname.
Is dan dan een tiny fan of evaporation chamber ?
Actieve koeling is meestal een fan. Mijn 6K blackmagic heeft ook een stille fan en na een halfuurtje kan je al wel een warmte uit de vents voelen. Dus ik twijfel of een evap. chamber voldoende is. Al helemaal bij 8K.

Beetje offtopic maar om het iets meer in perspectief te plaatsen: Zelfs LED daylight lampen hebben on-set vaak een fan cooler en die hoor je in de opname in een hele stille kamer. Een tiental jaar geleden kreeg ik een korte rondleiding in een studio van het Vlaamse VTM en de overheads (softboxen bovenin) waren hoorbaar. De mics zijn dan ook zo geplaatst dat deze geluidsbronnen in het rejection-pattern van de mic vallen. Mics zijn vaak dichter bij de lichten geplaatst dan bij de camera, vandaar dat de ongevoelige "kont" van de mic lekker naar de lichten kan richten.
Onze VTM is vlaams ja ;)
Had het ondertussen al opgezocht maar toch bedankt voor alle extra info en weetjes. _/-\o_
Dit hoor je als het goed is niet. Geluid neem je bij professionele producties sowieso met een externe microfoon op.

Ben vooral benieuwd hoe goed deze nog tegen water/regen kan.
Ben vooral benieuwd hoe goed deze nog tegen water/regen kan.
niet?
Rare opmerking hoor. Ik ken bv. geen enkele RED camera zonder actieve koeling. Voorzover ik weet hebben ook alle digitale Arri cameras dit al jaren.
Voor 8K heb je ook dergelijke kwaliteit glas nodig, anders krijg je alsnog wazige beelden.
8K is equivalent aan 33 megapixels. Veel full frame camera’s zitten al een tijdje op die resolutie voor foto’s dus qua glas moet het wel goed komen.

Je moet uiteraard niet het goedkoopste spul kopen.
Ik gók dat dat kopers van deze €5k 8k cinema camera niet met een 24-240mm zoom gaan filmen. Dan kan een €3k RF L lens er vast ook nog wel vanaf :D
Dat is niet z’n probleem op full-frame tegenwoordig. De meeste wat betere fotografie lenzen doen dat prima.

Die zijn echter vaak niet parfocal.
Dus je ziet het beeld vaak in en uitzoomen als je focus pulls doet.
Een beetje een vreemd product. Als je al een pipeline/workflow hebt gebaseerd op 8K (een nachtmerrie qua performance en storage!) dan eis je al snel veel meer van je camera dan wat een DSLR zoals deze kan bieden. Ik kan me ook moeilijk voorstellen dat een 8K-productie een on-camera mic positie zou gebruiken. Dat is toch echt iets uit "run and gun" land. En zoals uit hun eigen marketing materialen lijkt, zie ik geen mic phantom power en ben je dus aangewezen op een externe audio recorder en mag je gaan lopen klappen om te syncen. In deze price range zou je toch echt wel beter verwachten. Lijkt zo een beetje op een camera waar niemand om heeft gevraagd. Al omschrijft dat Canon van de laatste 10 jaar wel aardig.
Ik gok dat vele YouTubers staan te gillen voor een camera zoals deze. Die groep is vrij vocaal en groot, alleen voor die groep zou het misschien al de productie al waard zijn (gokje).
YouTubers en streamers zijn daarentegen wel een aardig "META" publiek: Sony alpha + SM7B. En die (prima) combo heb je al nieuw voor minder dan 800 EUR. Met deze 5.030 EUR zie ik ze toch eerder opboksen tegen indie filmmakers of kleine producties.
Over welke Alpha hebt u het dan juist? De SM7B zie ik voor 400€.
(en over dat klappen in uw 1ste bericht : is dat de sync manier? )
De meest professionele manier van audio/video sync doet men met timecode; een supernauwkeurige klok die synchroon loopt op alle camera's en geluidsrecorders bakt een tijdcode in het bestand die editors zoals Resolve of Premiere kunnen lezen en syncen. Deze apparatuur is doorgaans wel aardig prijzig.

In de semipro setups (1 camera, 1 a 2 mics) plug je een externe mic gewoon in de camera. Zo worden audio en video in 1 enkel bestand gebakken en is alles in het videobestand gelijk in sync. Je camera moet dan wel een goede, zuivere mic input hebben.

Daarna wordt het al snel low-fi: Gewoon een keer luid klappen in je handen en dan kan je achteraf de WAV file precies onder de video file plaatsen, en dan het moment van visueel klappen gelijk schuiven met de klap-piek in de audio waveform. Dit is precies hoe traditionele clapboards ook werken, met extra voordeel dat je erop kan schrijven welke scene dit is.
Uw eerste methode SMPTE? kende ik maar de low fi had ik nog niet bij stilgestaan. Simpel en efficient.
Wist niet dat het clapboard die functie had.

Welk Alpha had u in gedachten? Ik vind geen model van 400€
Ah ja, dat is ook zeker een groep. Ik had meer Peter McKinnon of Potato Jet in gedachte. Die zijn veel met media bezig en vloggen al op redelijk bizar dure camera's.
Op de eigen pagina van Canon: https://www.canon.nl/cameras/eos-r5c/connectivity/ staat wel degelijk dat phantom power mogelijk is dmv een XLR.
Dat zou helpen :D Ik weet niet zeker hoe ik het moest opvatten; maar er stond iets van "Hiermee kun je externe accessoires zoals de XLR-adapter...", waardoor het leek alsof het extern is.
Vroeger heette dit nog gewoon een zwaktebod; en men geeft hiermee toe dat 8K op de R5 een gimmick was.
Nouja, hij kan het wel :p Als je primair een fotograaf bent en hier en daar wat clips opneemt is het wel tof dat 'ie net even iets meer kan dan andere camera's. Maar voor primair video is het wel prut ja.

Bij deze camera is het net andersom. Al is het nog steeds een "bonkers" fotocamera :)
Betwijfel echter dat je deze kan gebruiken in de regen. Die openingen voor de fan krijg je denk niet spatwaterdicht.

Desalniettemin, de combibatie van 8k video en de verbluffende snelheid voor fotografie met 45mp is nog ongeëvenaard.

Dus er moet een concessie zijn
Aantal weken terug een productie op een R5 gedraaid.
Geen een keer tegen beperkingen aangelopen.
Bij 'echte' film opnames zijn shots van meer dan een minuut in mijn ervaring vrij uniek.
Dit soort cameras worden bijvoorbeeld ook gebruikt voor auto journalistiek in de auto. Omdat ze nog redelijk compact zijn maar met veel beter beeld dan de huis tuin en keuken GoPro.

Dan hangt zo'n camera aan de voorruit/staat achterin en neemt continue op. De Grand Tour gebruikt bijvoorbeeld Panasonic GH4 camera's (https://www.reddit.com/r/..._is_the_grand_tour_using/). Deze zijn nog wat goedkoper dan de R5 C, maar puur even het idee voor de toepassingen.
Deze camera is gericht op professional content creator die zowel video en foto opneemt. Het is een fusie van een photo camera, run and gun camcorder and Cinema camera. Zal zeer interessant zijn voor de evenementen videograaf die meestal bestaat uit 1 of 2 mensen. Geschikt op professionele video te maken voor kleine reclames, bruiloften en andere evenementen die via Internet worden getoond.

[Reactie gewijzigd door angelo7859 op 22 juli 2024 15:33]

Deze camera is specifiek gericht op videocreatie, waar je dan ook foto's mee kan maken.
De sony A7 mark 4 heeft dit niet nodig.
Je kan gewoon blijven filmen tot de accu leeg is.
A7 is ook niet de r5 concurrent, da's meer de a7s/a1
Sony kan moeilijk hun eigen concurrent zijn.
Accu kan 2,5 uur filmen.
Misschien wel tot de accu leeg is, alleen niet in 8k
Wie heeft er 8K nodig?
Bovendien filmt hij op 7K en kropt het tm 4K.
Welke A7 kan in 8K filmen?
Waarom zou je 8K nodig hebben dan?
Alles is nu nog 4K. Scherp zat.
Een slecht (thermal) design 'oplossen' door er actieve koeling in te plaatsen, waardoor 'ie minder praktisch is én dan ook nog eens IBIS wegnemen. Well played Canon.
Hey! Dat is Canon, hè! The cripple hammer strikes again! :+

Canon: "Zo! Dan kunnen we straks nog een Canon EOS R5 D verkopen met actieve koeling die wel IBIS heeft voor €500,- meer!"
Canon R5 C Mark-I, de C staat voor Cinema. Je hebt nog steeds gestabiliseerde lensen beschikbaar.

Ik kan zo niet bedenken waarom deze camera geen interne stabilisatie heeft.
Koeling zit waarschijnlijk op de achterzijde van de sensor. Dus bij IBIS moet de sensor, incl koelingsgedeelte, meebewegen.

[Reactie gewijzigd door Jackie Moon op 22 juli 2024 15:33]

Hmmmm, de sensor zit op een PCB en de koeling zit aan de andere zijde van de PCB. Er is geen contact anders dan door de PCB heen.

Dit waren de oplossingen voor de R5.
Daarmee kan de camera volgens Canon 'zonder beperkingen' 8k-video's opnemen. In een persbericht spreekt het bedrijf over 'urenlange' 8k-opnames. Bij de gewone EOS R5 was dat niet mogelijk.
Daarom heeft DIY Perks de "oude" R5 ook aangepast door custom waterkoeling te installeren: https://www.youtube.com/watch?v=X1u-9YqrIJc
Er zullen vast voordelen zijn om als Canon voor actieve koeling te gaan kiezen, maar ik zie ze niet voor de gebruiker.

Een belangrijk kenmerk van deze camera's is dat ze betrouwbaar moeten zijn, waarbij het vaak niet gaat om omstandigheden die heel vriendelijk voor de levensduur zijn. Ontwerp wijzigt daarom zelden op gebied van bewegende onderdelen, of zijn gebaseerd op bewezen oplossingen. 5000 euro vragen voor een oplossing die zich nog niet bewezen lijkt te hebben klinkt niet redelijk. Als er niets mis gaat is het prettig. Maar je zal maar met je camera bezig zijn, juist dit onderdeel begeeft het (van te veel geluid, tot uitvallen) en je hebt wel een heel dure aankoop.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.