Meer Athlon XP reviews

Een flink aantal sites heeft een review online geplaatst van de nieuwe Athlon XP processor. Om te beginnen HardOCP. Hier is een uitgebreid review te lezen van de nieuwe telg in de AMD processor familie. Ze gaan uitgebreid in op de nieuwe features waar deze processor over beschikt, zoals SSE instructies en de nieuwe package type (die niet meer van keramisch materiaal is). Ook hebben ze alvast gekeken naar de mogelijkheden om te overclocken. Het unlocken van de processor zal volgens HardOCP niet meer zo eenvoudig gaan als de 'oude' Athlons, maar men verwacht dat het nog wel te doen is. Men vindt dat de prijs/prestatie verhouding uiteindelijk beter is dan die van de Intel Pentium 4:

AMD Athlon XP logo AMD could be said to be moving in the right direction with their current AthlonXP. It could be easily argued that they are not only moving in the right direction but are already there! The AthlonXP is nothing short of an incredible CPU that is worthy of being highly regarded in our community that takes pride in not only knowing what works great but also using that technology on a personal and professional level.

The economics of this issue are very real if you look at the price/performance ratio when comparing the AXP to the P4 . Right now on the pricing search pages, a Pentium4 2GHz CPU is over two times the cost of the AthlonXP 1800+. For those of us building our own boxes, that is an issue that is extremely hard to look around after seeing the benchmarks that we have digested over the last few pages. It is simply hard to argue for buying a single P4 CPU when the opportunity to purchase a new motherboard and CPU combination for possibly less than the P4 2GHz price.

[...] While the multiplier unlocking has gotten a bit more difficult, it seems to certainly still be fairly easy to do with the right equipment. Just make sure of your purchases, as you don't want to end up with a motherboard that is not compatible with AMD's new multiplier lock. Of course we will be gathering more and more information on this as time goes by and be sure that we will be sharing it with you. As of writing this AMD has supplied us with their listing of "approved" motherboards that will no doubt be expanding rapidly, so don't fear if your board is not on the list currently.

Op Hardwareinfo.net is een korte Nederlandstalige preview verschenen. Ook hier weer een opsomming van de nieuwe technieken die in de Athlon XP zijn toegepast. Ook de mannen van The Tech Report zijn creatief geweest, en hebben de Athlon XP ook aan een groot aantal benchmarks blootgesteld. Verder heeft ook OcPrices de Athlon XP bekeken. Deze review voegt weinig nieuwe informatie toe, behalve dat er een korte lijst staat met moederborden die in iedergeval compatible zijn met de Athlon XP. Tot slot heeft ook Van's Hardware een korte review online gezet, deze is echter nog niet compleet afgerond.

We danken Beaves en Thedalus voor het submitten van dit alles.

Door Martin Sturm

Nieuwsposter

09-10-2001 • 16:37

53 Linkedin

Bron: HardOCP

Reacties (53)

53
51
26
1
0
6
Wijzig sortering
Dat is typisch, Anandtech beweert juist dat overclocken gewoon weer een kwestie is van een potloodstreepje, terwijl hier HardOCP beweert dat unlocken iets lastiger zal gaan dan bij de 'oude' Athlons!
Ja, het is iets lastiger. Er zit een keramisch laagje ofzo over die bruggetjes en ook een klein gootje. Dat laagje moet je eerst wegbranden/slijpen. Daarna kan je het met een pen voor reparatie van de achteruit verwarming van een auto een streepje trekken. Werd ook al gebruikt door degene die hun oude athlons wilde unlocken en meer zekerheid wouden dan een potloodstreepje.

En niet alleen de L1 bruggen zijn afgeschermd...
Hmm, bij die tweede link hebben ze het over een AXP 1800+ die ze op 1.9GHz hadden lopen. Hij is dus blijkbaar nog eens vet over te clocken ook, van 1.53GHz naar 1.9GHz, 370MHz er bij (204MHz meer dan ik er bij mijn Duron 700 @ 866 bij heb kunnen halen).

Het ziet er naar uit dat ze dus nog een tijdje mee kunnen met deze CPU :-). De XP zal over een jaartje ook wel over de 2 echte GHzen heen zitten (PR2500?).
Nou het lijkt me duidelijk dat AMD Intel nu met een grote stap heeft ingehaald, al zijn de Intel's qua naam nog veel geliefder, AMD gaat er volgens mij helemaal komen! En als je ziet dat een oudere AMD op 1400Mhz al zo goed kan tippen aan de P4 1700 Mhz dan kan dat nu alleen nog maar extremen zijn. En nu ze 20% minder stroom gebruiken dan voorheen moet hij met gemak over de 2000Mhz grens heengaan en zich tegen de 2200Mhz nestelen (mits goed gekoeld). Adios Intel }>
/quote
AMD gaat er volgens mij helemaal komen!
/quote

Waar kom jij vandaan? AMD is er al enkele jaren met de Athlon die het beter doet dan de Pentiums van Intel.

AMD is misschien niet een van de grootste spelers maar ze hebben wel tussen de 25 en 30% van de thuismarkt in handen.
AMD komt dan nu wel met de XP maar die schijnt niet bijzonder veel verder te schalen zijn, in ieder geval lang niet zover als de P4. En als ik hier zo die berichten lees over de toekomst van de P4 ziet dat er heel, heel mooi uit. Van AMD daarentegen lees ik alleen nog over 'hammers' die pas over jaren uitkomen. Hoop wel dat ik straks makkelijk kan upgraden van mijn aanstaande Athlon XP en niet later hoef over te stappen op P4
vergeet niet dat er ook nog .13 micron athlons komen (thouroughbred ofzo), die zullen nog wel een groot stuk kunnen scalen.
Dat moet het ontwerp van de chip wel toelaten, een lagere cmos technology alleen is niet voldoende.
AMD is misschien niet een van de grootste spelers maar ze hebben wel tussen de 25 en 30% van de thuismarkt in handen.
En laat nou net de consumenten markt de minst interesante markt zijn voor een CPU bouwer, de mobile en server markt zijn veel lucratiever, omdat daar meer geld te halen is.
AMD komt dan nu wel met de XP maar die schijnt niet bijzonder veel verder te schalen zijn, in ieder geval lang niet zover als de P4.
De XP hoeft ook niet zover door te schalen als een Northwood aangeziend de IPC van een XP hoger is.

Alleen zal de Northwood een hogere IPC halen als de huidige P4, wat o.a. komt door het 2x zo grote L2 cache. Tel daarbij op dat de Northwood nu al luchtgekoeld draaid op 3,5GHz.

Daarom zal de XP minimaal de 2,6GHz moeten halen om bij te blijven qua prestatie, maar dat zal wel lukken, zeker omdat volgend jaar de XP een die-shrink krijgt naar 0,13 micron.

Dus ook volgend jaar zal de performance heel dicht bij elkaar blijven liggen.
Van AMD daarentegen lees ik alleen nog over 'hammers' die pas over jaren uitkomen.
De eerste samples van de Hammer serie komen eind volgend jaar uit en in 2003 worden ze ook verkrijgbaar. Tot die tijd zal de (0,13 micron) XP het moeten uithouden.
En nu ze 20% minder stroom gebruiken dan voorheen moet hij met gemak over de 2000Mhz grens heengaan en zich tegen de 2200Mhz nestelen (mits goed gekoeld). Adios Intel
Adios tegen de huidige P4, maar echt niet adios tegen de Northwood die over een maandje uit komt en die buiten een betere IPC een veel hogere kloksnelheid aan kan. Aangezien de Northwood nu al op 3,5GHz kan draaien, kan Intel reageren als blijkt dat de XP te snel wordt vergeleken met de P4.
Als de prijzen dus wat dichter bij elkaar zouden liggen, (lees: die van Intel lager) heb je dus nog wat meer keus.
En dat gaat ook gebeuren, de huidge XP prijzen geven al aan dat de huidige spotlage prijzen voor AMD CPU's definitief voorbij is, terwijl de Intel CPU's ook in prijs gaan dalen. Dat is natuurlijk mooi voor ons als consument.

AMD kan ook niet anders dan de prijzen hoger maken, de huidige cijfers van AMD zijn nou niet echt goed en om ook in de toekomst van genoeg geld voorzien te blijven zullen de prijzen niet meer zo laag worden dat als ze nu zijn voor de TB en Duron.
En dat gaat ook gebeuren, de huidge XP prijzen geven al aan dat de huidige spotlage prijzen voor AMD CPU's definitief voorbij is, terwijl de Intel CPU's ook in prijs gaan dalen. Dat is natuurlijk mooi voor ons als consument.
Voor zover ik weet heeft AMD al prijsverlagingen aangekondigd van de AthlonXP's voor het einde van oktober... wellicht is de introductie van de Northwood rond die periode daar niet vreemd aan. Ik weet dus nog niet zo zeker dat lage prijzen definitief voor bij zijn; maar zó laag als dat ze nu zijn konnen ze inderdaad niet lang blijven.
Adios tegen de huidige P4, maar echt niet adios tegen de Northwood die over een maandje uit komt en die buiten een betere IPC een veel hogere kloksnelheid aan kan. Aangezien de Northwood nu al op 3,5GHz kan draaien, kan Intel reageren als blijkt dat de XP te snel wordt vergeleken met de P4.
Northwood op 3.5GHz,... jaja, booten. Geen enkele app, en je hebt nergens gezien wat voor power supply er in die kast moest om dat ding te laten draaien....
Als de P4 op 2.2GHz al zo'n 75 a 80W gebruikt, geloof maar dat hij dan op 3.5GHz rond de 120 zit of meer. Reken maar uit wat daar voor nodig is kwa ontkoppeling en voeding, om dat stabiel te laten functioneren.

Verder ben ik het wel met je eens, de XP bewijst dat hij voorlopig nog mee kan, maar we weten dat ze bij AMD echt niet op hun lauweren kunnen rusten. Bij Intel ook niet, getuige de benchmarks.... :)
Laten we hopen dat AMD inderdaad zo lekker bezig blijft. Snelle cpu voor een relatief lage prijs is hartstikke lekker natuurlijk :-)
Snelle cpu voor een relatief lage prijs is hartstikke lekker natuurlijk :-)
Daarom mag AMD geen marktleider worden, dan kunnen ze hun prijzen omhoog gooien.

Liever dat er iets meer intel dan amd fans zijn waardoor amd steeds iets minder marktaandeel heeft. Amd wil dan natuurlijk concureren met intel en houd z'n prijzen laag, maar natuurlijk alleen bij dezelfde snelheid, niet lager !
Daarom mag AMD geen marktleider worden, dan kunnen ze hun prijzen omhoog gooien,

Dat zou misschien een mooie stimulans zijn voor Intel om wat aan hun prijzen te gaan doen. Ik ben geheel geen tegenstander van Intel maar de prijs van een AMD geeft gewoon de doorslag. Als de prijzen dus wat dichter bij elkaar zouden liggen, (lees: die van Intel lager) heb je dus nog wat meer keus.
Er wordt hier duidelijk gesproken over een betere prijs/prestatie verhouding ( Men vindt dat de prijs/prestatie verhouding uiteindelijk beter is dan de Intel Pentium 4 ) maar hoe kan men dat pas zeggen als ze deze echt keihard met elkaar hebben vergeleken. En ja je kan ze eventueel vergelijken in gelijke situaties, maar liever in een voor beide ultieme situatie, want dat zal toch de situatie zijn waar wij geinteresseerd zijn, en wie kan dan nog beweren zonder enige keiharde bewijzen welke echt sneller is.

Niet de huid verkopen voordat de beer geschoten is!
Er wordt hier duidelijk gesproken over een betere prijs/prestatie verhouding ( Men vindt dat de prijs/prestatie verhouding uiteindelijk beter is dan de Intel Pentium 4 ) maar hoe kan men dat pas zeggen als ze deze echt keihard met elkaar hebben vergeleken. En ja je kan ze eventueel vergelijken in gelijke situaties, maar liever in een voor beide ultieme situatie, want dat zal toch de situatie zijn waar wij geinteresseerd zijn, en wie kan dan nog beweren zonder enige keiharde bewijzen welke echt sneller is.
Niet de huid verkopen voordat de beer geschoten is!
*Arg*
Waarom denk je dat ik eventjes 5 reviews gesubmit heb van de AthlonXP? Als dit niet genoeg bewijst is dat de XP eventjes(eventjes verdekken veel) de snelheid kan halen van de P4 2Ghz (vs 1800+ XP), waar de P4 2Ghz, dubbel kost van de 1800XP en waarvan het geheugen (in de benchs waar hij beter scoorde dan de XP) RDRAM is, wat nog altijd duurder is dan DDRAM ... Zodus de huid is al verkocht omdat de prijs/performence uitstekend is ...
Ofwel heb ik je misbegrepen maar dan zou ik eens leren je postings duidelijker te formuleren want aan de modderatsie te zien begreep niemand het ...
Nee je hebt mij prima begrepen. Maar je moet bekennen dat er nog geen enkele zekerheid is over de prestaties. Ja de reviews voorspellen veel goeds, maar daar dient een corretie te zien, het zijn tot nu toe previews. Tevens zijn er ook sites te vinden die niet zo lovend spreken over de AMD XP. Uiteraard zijn er twee groepen die totaal verschillende meningen hebben, en maar goed ook.
Tevens zeggen getallen tot nu toe weinig, het gaat om keiharde performance en uiteraard implentatie.

Dus nee, je had mijn posting niet verkeerd begrepen, dus tja misschien de moderators ook niet?
Ja de reviews voorspellen veel goeds, maar daar dient een corretie te zien, het zijn tot nu toe previews.
Het zijn reviews (muv Hardwareinfo.net). Als je de benchmarks in de reviews niet wilt geloven, waar moet je dan je oordeel over price/performance op baseren? Alle processors maar zelf uitproberen? Het is nu wel duidelijk dat de XP 1800+ kan meekomen met de P4 2GHz en dat-ie ook nog eens goedkoper is (goedkopere proc, moederplank en geheugen).
Intel zou toch eind van dit jaar hun p4 cpu's met 512Kb cache gaan leveren? Waardoor uit alle testen was te zien dat de p4 dan op gelijk kloksnelheid sneller was dan een AMD.
Intel zou toch eind van dit jaar hun p4 cpu's met 512Kb cache gaan leveren? Waardoor uit alle testen was te zien dat de p4 dan op gelijk kloksnelheid sneller was dan een AMD.
Hoe kunnen ze dat nou weer weten....zowel de XP als die versie met 512 zijn beide nog niet uit, dus kunnen ze onmogelijk al naast elkaar hebben gehad.

En het is ook niet alleen de cache die de cpu sneller maakt, ook al kan dat wel heel veel schelen.
Kan idd heel veel schelen, heb al op dual Xeon (2MB cache) servertjes gewerkt, die werken echt :9~
Intel zou toch eind van dit jaar hun p4 cpu's met 512Kb cache gaan leveren? Waardoor uit alle testen was te zien dat de p4 dan op gelijk kloksnelheid sneller was dan een AMD.
Je bedoeld de opvolger van de huidige P4, de Northwood die, zoals je al zegt, 512KB L2 cache krijgt.

Die is tijdens de laatste IDF luchtgekoeld op 3,5GHz geshowed door Intel, wat aangeeft dat de yields en de snelheid nu al zeer goed zijn.
Hoe kunnen ze dat nou weer weten....zowel de XP als die versie met 512 zijn beide nog niet uit, dus kunnen ze onmogelijk al naast elkaar hebben gehad.
Dat kunnen we ook nog niet weten nee, alleen zal de IPC van de Northwood wel hoger liggen als bij de huidge P4.
Anoniem: 33235
9 oktober 2001 17:56
Een Athlon XP 1900+ die op 1.6 GHz zal werken, kunnen we begin november overigens al verwachten. In tegenstelling tot de vele geruchten die al de ronde deden, zijn de model nummers dus in ieder geval niet op de Pentium 4 gericht. Dat zou volgens AMD een ultiem zwaktebod zijn en daar kan ik ze alleen maar gelijk in geven.

Het grote probleem voor AMD is en blijft echter dat voor de onwetende consument 'Pentium 4 2.0 GHz' nog altijd sneller zal klinken dan 'Athlon XP 1800+' of 'Athlon XP 1.53 GHz'. De grote marketing slogan die AMD dus de komende tijd over de gehele wereld wil gaan verspreiden is 'Performance matters more than MHz' ofwel in het Nederlands: 'prestaties zijn belangrijker dan MHz'en'.
Bron: Hardwareinfo
Hieruit blijkt dus dat de XP niet naar de P4 genoemd wordt, maar naar de oude Thunderbird (met in het achterhoofd toch de P4 he ;) )
Ook had AMD naar mening beter eerder kunnen beginnen met de prestaties zijn beter dan aantal mhz'en, dan hadden ze ook die modelrating weg kunnen laten.
Je moet dus goed oplettenn wat je koopt, moeilijk zo'n dubbele naam 'Athlon XP 1800+' :( Je kan niet eens uitrekenen hoeveel mhz het is :(
Je moet dus goed oplettenn wat je koopt, moeilijk zo'n dubbele naam 'Athlon XP 1800+' Je kan niet eens uitrekenen hoeveel mhz het is
Jawel, Je neemt je basis mhz, en per 75mhz erboven, reken je 100 punten...

Athlon XP 1500+ 1.33 GHz
Athlon XP 1600+ 1.40 GHz
Athlon XP 1700+ 1.47 GHz
Athlon XP 1800+ 1.53 GHz
Athlon XP 1900+ 1.60 GHz
Athlon XP 2000+ 1.67 GHz
etc...

En ik denk dat deze berekening wel zal kloppen...(beter dan mijn vorige toch ;) ).
Anoniem: 22110
9 oktober 2001 19:28
de P rating is niet gebaseerd op de Athlon classic, hij is namelijk bedoelt voor de consument in de winkel, die geen ene K*NT snapt van ICP etc... dus moeten ze hem vergelijken met grootste tegenstander: de Pentium 4. Dit wordt echter niet gedaan....

De P rating is gebaseerd op 30+ benchmarks waarbij de nieuwe Northwoord (die nog uit moet komen) vergeleken wordt met de XP (de resultaten van de northwood zijn hierbij neem ik aan geextrapoleerd, maar dat geeft niet als je maar met zo'n 10% ICP winst rekening houd)

vandaar dat die benchmarks van al die site's nou aangeven dat een XP 1800+ sneller is dan een P4 2,0 omdat die rating er gewoon niet op gebaseerd is....
De P rating is gebaseerd op 30+ benchmarks waarbij de nieuwe Northwoord (die nog uit moet komen) vergeleken wordt met de XP (de resultaten van de northwood zijn hierbij neem ik aan geextrapoleerd, maar dat geeft niet als je maar met zo'n 10% ICP winst rekening houd)
vandaar dat die benchmarks van al die site's nou aangeven dat een XP 1800+ sneller is dan een P4 2,0 omdat die rating er gewoon niet op gebaseerd is....
Neehoor, de rating is
-gebaseerd op de prestatie van de tb-core
-ingevoerd vanwege het hoge verschil in aanduiding met de P4

Kijk maar naar de benchmarks van anand, daar zie je heel duidelijk dat de XP1500+ precies (nouja) een stapje verder gaat/sneller is dan de tb1400.
Dit klopt voor het merendeel van de benchmarks, en is ook logisch, want AMD KAN NIET weten hoe de northwood scoort, omdat ze de architectuur niet precies kennen (net zoals Intel de architectuur van de XP of Hammer niet kent, of destijds van de Athlon, die hebben ze zeer zwaar onderschat). Met interpolatie zouden ze nog meer op hun muil kunnen gaan, en in elk geval verliezen ze hun geloofwaardigheid als ze met de P4 gaan vergelijken.
Anoniem: 22322
9 oktober 2001 16:39
op Hardwareinfo.net is een korte preview verschenen, geen review.
The economics of this issue are very real if you look at the price/performance ratio when comparing the AXP to the P4
Goed gevonden AXP, zal wel staan voor 'Axe Pentium' :+
'Axe' volgens Merriam-Webster's dictionary:
2 : to remove abruptly (as from employment or from a budget)
Anoniem: 26668
9 oktober 2001 19:22
ok ff vertelle want den helft snapt het niet
den northewood 2GHz zou het praktisch iets minder doen dan den pali 1,53GHz ( lees goe den tekst he)
northewood is MAX 10% sneller dan de huidige P4 en den Pali 1,5GHz is gemiddeld 10% sneller den dan den P4 2GHz ----> northewood 2GHz moet onderdoen voor pali 1,53GHz.
den thouroughbred met 0,13µ komt er begin volgend jaar aan veeel betere yields en zou met gemak de P4 kunne volgen en later komt er nog ene uit mee soi die de yields theoretisch met 30% omùhoog zouden laten gaan.
den software die gebruikt is is bijna allemaal al sse2 optimized (3dmark2001,...) of toch zeker sse. en als je kijkt naar de nieuwe games heeft de P4 totaal niks in de pap te brokken. en op compile ook nie.
kijk mor naar mp4 decoding.
de athlon xp owznn momenteel en den thouroughbred zal als amd dat wilt gemakkelijk met de P4 kunnen meegaan in frequentie.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee