AMD Athlon XP verschijnt in Japanse shops

Onder ander op Turtled en X-Bit Labs schrijven dat de Athlon XP al is opgedoken in Japanse computershops. De plaatjes komen - hoe kan het ook anders - van Aikiba. Hoewel de serie processors officiëel waarschijnlijk pas volgende week dinsdag wordt aangekondigd, kan men voor een kleine 150 dollar al een Athlon XP 1500+ oppikken. Veel bijzonders heb je dan echter niet, want deze Palomino core draait ondanks de indicatie "1500" in de naam en op de core zelf op 1,33GHz. Toch ligt de prijs ruim 40 procent hoger dan die van de normale Athlon op die snelheid. Het verschil tussen Athlon XP en Athlon MP of Thunderbird is makkelijk met het blote oog te zien; let op de anders gevormde core en vooral op de plastic verpakking met een bruin in plaats van grijs-achtig kleurtje. Hoger geklokte versies worden elk moment verwacht.

Bedankt Harm en mhzeater voor de links.

Door Wouter Tinus

03-10-2001 • 23:19

50 Linkedin

Bron: Aikiba

Reacties (50)

50
50
34
9
0
7
Wijzig sortering
Ik begrijp niet dat AMD die core nog steeds zo bloot laat liggen. Intel en VIA hebben op al hun nieuwe processors een warmteverdeler die tevens de core beschermt. Waarom doet AMD dit niet?? Aan de prijs kan het niet liggen lijkt me...
Anoniem: 2865
@RG3 oktober 2001 23:26
ike denk omdat die AMD's zoveel warmte produceren dat het zo het beste contact maakt met het koellichaam.
ike denk omdat die AMD's zoveel warmte produceren dat het zo het beste contact maakt met het koellichaam.
Dan hadden ze juist beter een heatspreader kunnen gebruiken aangezien de koelbare oppervlakte daarmee vergroot wordt waardoor je de CPU koeler kan houden.

Ik denk dat de productielijnen nog niet klaar waren voor een heatspreader en dat die pas bij de Hammer serie gebruikt gaat worden.
Na het verwijderen van de heatspreader van m'n K6 koelde het een stuk beter.
Ik dacht altijd dat de overgang tussen verschillende materialen het koelvermogen verminderde ?
Dus doe mij hem maar zonder heatspreader.
Mja kweet niet wat het extra kost hoor, maar misschien maakt het ook wel wat uit voor de prijs. Enne ja omdat ze zo goedkoop willen zijn...

Maare ja voor het imago is heatspreader beter natuurlijk...

Had de K6 ook al niet een heatspreader?
Anoniem: 36716
@Beaves5 oktober 2001 08:00
Ik ben het met Beaves eens. BreeZe heeft op zich wel een puntje, wat betreft die overgang. Maar er zijn ook weer juist overgangen die weer wel heel goed werken. Kwestie dus van de juiste materialen kiezen.

Ik hoop voor AMD dat het snel gaat lukken zo'n ding er op te zetten. Zal er ook beter ge-oc-t kunnen worden!
Toch ligt de prijs ruim 40 procent hoger dan die van de normale Athlon op die snelheid.
Het is nu dus definitief afgelopen met de dump prijzen waarvoor de TB's en Duron's over de toonbank gaan. (Al zullen ze wel goedkoper blijven als Intel denk ik).

AMD heeft dit overigens een tijdje geleden aangekondigd, ze vonden zelf ook dat de huidige CPU's te goedkoop van eigenaar verwisselden en dat dat gaat veranderen wanneer AMD een redelijk marktaandeel hadden.

Aangezien dat nu het geval is (marktaandeel zo rond de 30%) gaan de prijzen dus omhoog. En hoe raar dat ook mag klinken, dat is ook goed voor ons, aangezien het op financieel gebied niet echt goed gaat met AMD. Nu ze dus meer geld per CPU ophalen kunnen ze meer geld aan R&D, nieuwe fabs en aan marketing uitgeven wat op den duur alleen maar goed voor ons als consument is.

Alleen moet AMD er wel voor zorgen dat ze de prijzen net onder die van Intel houden, anders is het marktaandeel zo weer weg vrees ik. Intel is nog steeds veel bekender bij de massa, maar dat kan dus door marketing "opgelost" worden.
Het is nu dus definitief afgelopen met de dump prijzen waarvoor de TB's en Duron's over de toonbank gaan. (Al zullen ze wel goedkoper blijven als Intel denk ik).
Ik denk dat als de xp een tijdje op de markt is, beter leverbaar wordt en de nieuwigheid er vanaf is de prijs vanzelf weer gaat zakken. Zo gaat het met alle producten die nieuw geintroduceerd worden, in het begin zijn ze duur maar na een tijdje (kan soms al snel zijn maar soms ook maanden duren) zullen ze vanzelf weer goedkoper worden.

(dat hoop ik tenminste :))
Ja het is zo'n typische economische golf...Hoge prijzen gaan gepaard met hoge winsten, dus goed voor de bedrijven, die dan weer kunnen investeren. Doen ze dit echter allemaal tegelijk dan ontstaat er overproduktie, waardoor de prijzen dalen en de winsten afnemen. Hierdoor dalen weer de investeringen waardoor het aanbod afneemt en de prijzen weer gaan stijgen enzovoort enzovoort...

Vooral in de RAM markt hebben ze hier heel veel last van omdat de geheugen markt veel transparanter is dan die voor andere onderdelen zoals processoren.
Verwacht dan ook maar dat op langere termijn de RAM prijzen weer gaan stijgen...Jammer voor ons, maar op de langere termijn beter, want dan kunnen er weer nieuwe investeringen gedaan worden in nieuwe fabrieken en technologieen.

* 786562 OddesE
Alleen moet AMD er wel voor zorgen dat ze de prijzen net onder die van Intel houden
Hehehe, met de prijsstelling van de P4 lukt dat prima.

Alleen heeft Intel de Celeron en de PIII net voordat ze dood waren weer tot leven gewekt.
Kort gereanimeerd om daarna weer euthanasie te gaan plegen }>

S370 is discontinued blijkbaar. De P3-T wordt nauwelijks verkocht. Om zeep geholpen voor het wat kon doen.
Wat ik me afvraag is hoe goed deze dingen te overklokken zijn. Misschien rechtvaardigd dat het 40% prijsverschil. Een TB 1333 is niet bijzonder ver meer te overklokken met luchtkoeling, misschien gaat die XP wel een heel stuk verder (denk aan duron 600@900).
Dan koop je toch een 1.4? Gaat makkelijk naar de 1.7ghz met standaard luchtkoeling. (de nieuwste cores dan beginnen met E ipv A)
Vraagje, draait die processor gewoon op bestaande mobo's als de Asus A7V266 :?
Jep, maar het kan zijn dat je een BIOS update nodig hebt om SSE te herkennen.
niet voor de A7V266. Net als de A7A266 is dit moederbord ook zonder biosupdate 'Palomino ready'.
Anoniem: 16040
@DSmarty3 oktober 2001 23:24
Ja, als je je MB zijn BIOS update, dan draait het erop ... de meeste fabrikanten zijn nu al hun BIOS updates aan het releasen met XP support ...
Anoniem: 22787
@DSmarty4 oktober 2001 13:08
Als het goed is hebbe alle via kt 133a chipset al palomino ondersteuning....
Wat koop je dan meer voor die 40% ?? De senelheid is hetzelfde.... Prijsverschil zal wel in andere dingen zitten...

Die XP heeft allerlei rare dingetjes in het midden op de a8erkant... wat zijn dat?
Hij gebruikt minder stroom, heeft een verbeterd ontwerp, is waarschijnlijk beter over te klokken en heeft SSE aan boord.
Dat zijn voor mij de redenen om te wachten op de XP!
Vooral dat SSE vind ik boeiend aangezien ik wat meer dan gemiddeld met video op pc doe.

Echter heeft het veel te lang geduurt voordat de XP uitkwam en heb ik nu een cpu van de concurrent.
Dat zijn SMD componenten en ik denk dat het SMD-condensatoren zijn om spannings dipjes/piekjes af te vlakken
"Die XP heeft allerlei rare dingetjes in het midden op de a8erkant... wat zijn dat"
Dat zijn dezelfde rare dingetjes die de Thunderbird aan de voorkant heeft ;)
Ziet er uit als cache... Kan me vergissen.

*Aetje vraagt zich af waarom et aan de onderkant zit... :?
cache zit in de core. niet eronder.
Voltage regulators toch?
Of hoe heet dat... sjit ben de naam kwijt
Welke van de 2 is nu sneller.
De athlon xp of de palomino?

Ik ben nu ff de tel kwijt.
|:(
een XP is een palomino.
Nou wordt het me wat duidelijker :7
Hm, die SMD componenten op de achterkant zijn funest voor mobos die een temperatuur sensor hebben die tegen de achterkant van de chip aandrukt (sowieso al niet de beste manier) zoals bij de Abit KG7.

Of hebben de Palomino's al een interne sensor?

Wat mij vooral benieuwt is wanneer 0.13 micron Palominos uitkomen en of die op huidige Socket A mobos (of tenminste de KG7 :) ) werken zonder aanpassingen.
De XP (palomino core) heeft een interne sensor. Verder dacht ik precies hetzelfde als jij, je kunt nu niet eens de waarde van de interne sensor vergelijken met die op je mobo, om te weten hoeveel je er al die tijd met je T-bird/duron wel niet vanaf zat....

Je moet per se een bios update hebben voor je een Athlon-XP plaatst (dus nog met je t-bird/duron), anders gaat het volgens de reviewers niet lukken je systeem aan de praat te krijgen (zie anandtech etc).

In het nieuwe bios zit dan ook de code die ervoor zorgt dat de temperatuur van de proc uitgelezen wordt.

Ik hoop dat het mogelijk is de A-XP dynamisch van snelheid te laten veranderen, bv als hij te warm wordt, ook al is de load hoog (in tegenstelling tot de gewone PowerNow! technologie, die alleen in werking treedt als je load laag is). Dan is het eindelijk voorbij met die verhalen van opgeblazen procs....
Je kunt ook gewoon zorgen voor een goede koeling en een goede airflow in de kast. Dan ben je eigelijk al van je probleem af.

Als je hem overklocked en je wilt niet dat je je proc opblaast dan moet je ook niet overclocken. Want dat opblazen is een van de risico's die je neemt. En ziet je proc er dan bruin en zwart geblakerd uit dan is dan heb je dat helemaal aan jezelf te danken.

Je zou natuurlijk ook een andere proc aan kunnen schaffen. De Intel P3 lopen alleen vast en de P4 gaan op de helft van hun originele snelheid draaien. En het blijkt zo tezijn dat de Cyrix niet eens actieve koeling nodig heeft.

Dus dat opblazen is helemaal niet zo'n groot probleem als sommige mensen denken. Je moet gewoon een beetje opletten. That's all folks :)
Dat zou technisch geen enkel probleem moeten zijn. De AthlonXP heeft identiek dezelfde core als de Athlon4 (de mobiele variant van de Palomino).

De Athlon4 gebruikt een ge-avanceerdere PowerNow! die de snelheid kan laten zakken naar verschillende lagere niveaus (in tegenstelling tot Intel's Speedstep die maar kan/kon? verlagen naar 1 lagere snelheid).

De PowerNow! wordt verder niet gecontroleerd door de CPU. Je kan de controle dus laten gebeuren door bv. de BIOS of door software (OS, utility, ...); ook dit is verschillend van de aanpak van Intel.
Ik vraag me af of hij nog zo makkelijk te unlocken is (met potlood)
de bruggen zien er iets anders uit, en ietsjes verder van mekaar ... en potlood geleidt niet ongelooflijk goed
Koop je toch gewoon zo'n corrigeerstift voor printplaten. Is nog veel betrouwbaarder ook.
Hey waar ken ik me potloodstreepjes zetten...
Plastic zal niet lekker kleuren als je het mij vraagt :)

//edit//
Dank je zo was het dus niet bedoelt ,ennu zie maar es grafiet op plastic te krijgen :P
//edit//
Zit inderdaad wat in. Solderen zal ook niet lekker gaan. En trekt dat plastic niet krom naar mate het warmer wordt? :?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee