AMD Athlon MP 1,53GHz release op 9 oktober

JAMF vond een stukje op X-Bit Labs over de Althon MP plannen van AMD. Al bijna twee maanden krijgen een aantal belangrijke klanten 1,4GHz versies van deze chip toegeschoven, hoewel dit model officiëel nog niet bestaat. Het bedrijf is namelijk bang dat het op dit moment nog niet aan de vraag naar een 1,4GHz Athlon MP kan voldoen, omdat er problemen zijn met het produceren van de Palomino cores. Deze zullen volgens het bericht midden oktober opgelost zijn, het moment waarop Athlon XP processors tot en met 1,6GHz verschijnen. Op de negende van volgende maand, een paar dagen voor de eerder vermeldde aankondiging van de desktopchips, zullen de 1,4 en 1,53GHz Athlon MP chips worden onthuld. Ook het snelste model zou de komende weken al beschikbaar zijn voor de grootste partners van het bedrijf:

The server Athlon MP 1.53GHz as well as 1.4GHz will be shipped to some selected customers somewhat earlier, before the official announcement. The sources report that it will be possible to get a sample of AMD Athlon MP 1.53GHz within the next couple of weeks already. It will cost around $340, while Athlon MP 1.4GHz is now shipped for $290.

This way by November, when several mainboard makers start shipping Dual-Socket A mainboards based on AMD 760MPX, the CPUs for dual-processor systems will no longer be something rare.

Door Wouter Tinus

19-09-2001 • 18:40

28 Linkedin

Bron: X-Bit Labs

Reacties (28)

28
27
22
6
0
0
Wijzig sortering
dat zijn toch nog flinke prijzen hoor, en waarom staat de 1.4 mp dan al 3/4 :? weken in de prijs lijst

[edit]
Denk toch dat je als producent een produkt gedeeltelijk moet uitbrengen, en aan de grote klanten wel geven en aan de kleinere klanten niet. de kleine zullen zich beledigd voelen en maby naar de concurent gaan.


Yes eerstes ;)
[edit]
dat zijn toch nog flinke prijzen hoor
Je moet ook niet vergeten dat de Athlon MP de server CPU van AMD is en die zijn altijd duurder dan de consumenten versie's door verschillende redenen waarvan er een is dat bedrijven meer geld over hebben voor servers.

En AMD gaat de prijzen langzaam laten stijgen aangezien AMD zelf ook vind dat de huidige CPU's te goedkoop zijn en dat zou gaan veranderen als AMD een aardig marktaandeel zou hebben, wat nu dus is (30% op de consumenten markt).
En AMD gaat de prijzen langzaam laten stijgen
Waarschijnlijk gaan ze gewoon minder vaak of niet meer verlagen en het onderste segment eraf laten vallen zodat 1400 ofzo het minimum wordt. Lijkt me ook handiger voor de DURON omdat deze anders niet meer verkocht gaat worden.
't Lijkt erop dat Intel en AMD harde concurrentie met elkaar aangaan, de ene na de andere CPU wordt op de markt gebracht of aangekondigd!

Hopelijk gaat dit soort snelle releases niet ten koste van de kwaliteit, waarbij ik tegenwoordig toch al vraagtekens zet, zie IBM's GXP-schijven, de I. Vision Master Pro 451, de bug in de southbridge van o.a. KT133(A) mobo's en zo kan ik nog wel even doorgaan. Eigenlijk kan geen van beiden het zich permitteren hier iets aan onder te doen dus het zal wel meevallen...

Ben benieuwd hoe die icm. DDR presteert t.o.v. de P4-2 Ghz!
Ben benieuwd hoe die icm. DDR presteert t.o.v. de P4-2 Ghz!
Aangezien de huidige TB's op 1,4 GHz de 2GHz P4 al aardig dicht naderen zal deze CPU wel sneller worden.

Ik ben meer benieuwd naar de verschillen tussen de opvolger van de huidige P4, de Northwood en de Athlon MP aangezien de huidige P4 te langzaam is gemaakt door Intel doordat ze met de P3 de Athlon niet meer konden bijhouden en ze dus wel moesten.

Aangezien de Northwood vlak na de Athlon MP gepland staat zal dat veel interessanter worden, ik vrees alleen dat de Northwood iets duurder zal worden doordat die 512KB L2 cache meekrijgt.
Hopelijk gaat dit soort snelle releases niet ten koste van de kwaliteit, waarbij ik tegenwoordig toch al vraagtekens zet, zie IBM's GXP-schijven, de I. Vision Master Pro 451, de bug in de southbridge van o.a. KT133(A) mobo's en zo kan ik nog wel even doorgaan. Eigenlijk kan geen van beiden het zich permitteren hier iets aan onder te doen dus het zal wel meevallen...
Reken maar dat de CPU's van Intel en AMD echt wel goed worden getest voor ze de fabriek uitgaan maar aangezien het maken/ontwerpen van CPU's nog steeds mensenwerk is kan er altijd wat fout gaan. Intel heeft de befaamde bug in de P1 gehad en AMD heeft recent met de MMX bug te maken gehad.

Fouten zijn dus nooit uit te sluiten en elke CPU bevat bergen met fouten (errata), maar die worden handig omzeild. (Bugs in AMD CPU's en bugs in Intel CPU's)
Lijkt me een goede zaak op zich. zo kan er sneller ervaring met het ding opgedaan worden, en zo wordt voorkomen dat ze de vraag ernaar niet meer aankunnen (met als gevolg torenhoge prijzen)...
kan niet wachten voor de eerste Oc resultaten :P

maar ik snap iets niet duurd zo lang voor de 1,5Ghz grens en Intel zit al op de 2Ghz [released]

of moet ik het neit zo bekijken aangezien AMD afdoet van de frequentie aan te geven :?
Intel heeft haar P4 ontwerp wat aangepast (en hiermee wat snelheid per kloktik opgegeven) om hogere kloksnelheden te kunnen bereiken. AMD heeft dit nog niet gedaan en haalt dus lagere kloksnelheden. Desalniettemin zijn de AMD processoren op dit moment bij normaal gebruik allerminst langzamer dan de intel processoren. Op lange termijn verwacht intel meer winst te halen doordat hun design verder op te voeren is.
oke ik snap ut maar kijk wat is nou beter de snelheid :? of de stepping :? de echte vermogen

bijv de verschil tussen een tbird 1400 en pIV 1700 benchmarks hadden vrijwel allemaal gelijke indien niet hogere scores in voordeel van de AMD heeft de AMD meer power :? hoe meot ik dit zien dan ?
De snelheid van een processor wordt simpel gezegd door twee dingen bepaald. De frequentie (bijv. 2GHz) en de IPC (Instructions Per Clockcycle of iets van dien aard). Wat Intel heeft gedaan is een opdracht die de processor binnenkomt in een flink aantal stappen onderverdelen. De stappen zijn dan natuurlijk kleiner dan bij de AMD's en hierdoor zal een 'stap' ook sneller gedaan zijn. Het aantal stappen per seconde is de kloksnelheid. Simpel gezegd: de 'ware' snelheid van een processor is de frequentie vermenigvuldigd met de IPC. Bij de P4 ligt de frequentie hoger dan bij de Athlon, maar de IPC is lager. De twee vermenigvuldigd maakt dat je ongeveer gelijk uitkomt. Het grote publiek weet hier echter weinig van en kijkt maar naar een deel: de frequentie. In werkelijkheid is het zoiets als een automotor: een hoog toerental wil niet altijd zeggen dan je hard gaat, ook je versnelling (=IPC, zeg maar) telt zwaar mee.

* 786562 odysseus_
Ik denk dat je het beter kan vergelijken (als je het toch over auto motoren hebt) met PK en Nm. Een motor met veel PK en weinig trekkracht hoeft niet sterk te zijn en een motor met veel trekkracht hoeft niet zwak te zijn!
Een motorfiets heeft een blok met veel PK en weinig trekkracht. Dit komt door de hoge toeren (lange pipe van de PIV). Dit is goed om weinig gewicht snel te accelereren.
Een vracht auto heeft Heel veel trekkracht en weinig PK's bij lage toeren (Alpa ultra spark) dit is goed om veel gewicht te vervoeren. Er zijn tussen vormen in de vorm van auto motoren (AMD Athlon) redelijk gewicht en toch snel)
Dus als ik dit allemaal een beetje goed begrepen heb, is dit een soort Xeon alleen dan van AMD ?
Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de Mustang als concurrent voor de intel Xeon zou dienen. De Mustang zou 1-4MB cache hebben, en een 64bit bus. Volgens mij zou je zelfs deze Mustang in een dual opstelling kunnen gebruiken (2 procs per northbridge).Helaas is de "Mustang niet meer", de Palomino en de Morgan gaan nu een tijdje de boel overnemen (iig aan AMD's kant).

Maar om even op je vraag terug te komen, ik denk dat de MP idd een concurrent voor de Xeon zal worden, aangezien je hem relax in dual kan opstellen.
Yup, maar je hebt er geen apart soort moederbord voor nodig (slot2 nzo) ... maar gewoon socketA
Als je een nieuw systeem wilt kan ik snappen dat je een nieuwe proc wilt. Maar dat iedereen maar gaat upgraden zodra er een nieuwe uitkomt dat snap ik niet. Wat boeit het nu of je buurman een proc heeft die 100 MHz sneller is dan de jouwe?
Who knows the difference?
We zijn in Nederland een beetje koopziek geworden volgens mij. Eet smakelijk :Y)
deels mee eens

Besef wel dat het hier om een heel andere proc gaat, he. Dus niet gewoon van TB1.0 naar TB1.4, maar van TB1.0 naar MP1.4. Ik denk dat dat wel een groot verschil is.
deels mee eens

Besef wel dat het hier om een heel andere proc gaat, he. Dus niet gewoon van TB1.0 naar TB1.4, maar van TB1.0 naar MP1.4. Ik denk dat dat wel een groot verschil is.
Ok, maar de Athlon 1500 en de MP1400 zijn er ook al. Het is natuurlijk leuk dat er telkens weer vernieuwingen komen maar die kleine stapjes hebben geen zin. Laten ze zich bij AMD eerst is richten op de warmte (sorry, hitte) ontwikkeling. Laat ze dan ipv om de 100 MHz, om de 250MHz een proc uitbrengen.
Op mijn verjaardag :)
Op de CPU staat ook da ie 1200 is :? .
Mischien een beetje stomme vraag, maar ik kan deze dingen gewoon in mijn socket A bord stoppen he ? ik heb een MSI K7T Turbo met via kt133a chip.
Nou, als je maar hard genoeg drukt pastie heus wel hoor }>

Maar nou ff serieus, volgens mij is er een asus bordje (kt266) dat palomino's ondersteunt, van andere borden weet ik het niet zeker, maar zeker de mensen met een wat oudere chipset (kt133, 133a perhaps) hebben mischien minder geluk en zullen een nieuw mobo moeten kopen voor de palomino.
Ik vermoed dat uitsluitend de VIA-chipies vanaf de KT266 het (al dan niet alleen officieel) ondersteunen. ASUS vermeldt nl alleen bij haar A7V266 en A7A266 (ALiMAGiK1) expliciet dat ie Palomino-core CPU's ondersteunt!
Ja, dat kan. Misschien dat je je Bios ff moet flashen, maar jouw chipset ondersteund het.

ik weet iig dat Via KT133 het ondersteund, dus de "a" zal het ook wel ondersteunen.
Vermoedelijk heb je een nieuwe versie van het BIOS nodig, maar op zich is er geen reden om aan te nemen dat hij niet zou passen. Ik vraag me alleen af waarom je dit zou willen doen?? Hij zal een stuk duurder zijn dan de desktop variant.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee