AMD geeft winstwaarschuwing

AMD heeft vandaag een winstwaarschuwing afgegeven. Waar analisten eerder rekenden op een verlies van 12 dollarcent per aandeel in het derde kwartaal, verwacht het bedrijf nu een verlies tussen 26 en 31 dollarcent per aandeel. Dit komt neer op een totaal van 90 tot 110 miljoen dollar. De tegenvallende cijfers worden veroorzaakt door de hevige prijsoorlog met Intel. Door de zware en snel opeenvolgende prijsdalingen zag AMD de omzet ten opzichte van het tweede kwartaal teruglopen met 22 procent tot 766 miljoen dollar. Het marktaandeel bleef stabiel of groeide, ondanks het verlies van grote klanten zoals Gateway en IBM.

AMD hoopt met de introductie van de Athlon XP een halt te kunnen roepen aan de inflatie van zijn processorprijzen. De gemiddelde verkoopprijs lag in het eerste kwartaal nog rond de 90 dollar, maar is inmiddels gedaald tot 66 dollar:

Unlike other tech companies that have issued profit warnings, AMD didn't blame the Sept. 11 terrorist attacks or a weak economy. Instead, it blamed Intel. "Intel resorted to aggressive pricing and large, cash-backed marketing programs, which had the effect of driving down ASPs (average selling prices) on PC processors," said CEO W.J. Sanders.

Zie voor meer informatie dit artikel van News.com (thanks EaS, Martinus en The Cyberpope voor de tip).

Door Femme Taken

Architect

05-10-2001 • 18:09

40 Linkedin

Bron: News.com

Reacties (40)

40
39
29
9
1
0
Wijzig sortering
Unlike other tech companies that have issued profit warnings, AMD didn't blame the Sept. 11 terrorist attacks or a weak economy.
Tenminste 1 bedrijf dat de echte reden wil zeggen...

Wel spijtig voor AMD natuurlijk, maar dit is wel goed voor de consumenten (op korte termijn toch), maar de prijzen van de AMD processors zijn idd wel belachelijk laag aan het worden...
instead they blame it on Intel
Das natuurlijk een nog makkelijker excuus! Gewoon de concurrent de schuld geven. Persoonlijk vind ik het een beetje zwak van AMD. Moeten ze maar beter concurreren. Ze hebben een goed product, nu de rest nog in orde maken, en bij blijven ;)
is helemaal geen makkelijk excuus,
ze concureren zich te pletter,
of heb je de AMD prijzen niet in de gaten gehouden?

in het bericht staat duidelijk dat het AMD markt aandeel is gelijk gebleven, zoniet zelfs is gegroeid.

dus ze doen het goed,
probleem van een prijs oorlog is dus dat je winst per unit omlaag gaat.

maw,
ik begrijp dus niet wat AMD nog moet/kan verbeteren zoals jij beweerd.
Anoniem: 34194
@GiLuX6 oktober 2001 07:47
idd, ze concurreren zich echt te pletter maar Intel heeft gewoon het voordeel van bekendheid bij de "algemene consument" , die denken van AMD, ken ik niet, kan maar beter gewoon een intel nemen.

/edit
Intel blamen is wel een beetje lame
Op welke "rest" doel jij die ze in orde moeten maken?? Het enige dat ik kan zien is de marketting, en die hun budget is helemaal niet zo groot als dat van Intel
Reactie op iedereen die vind dat het niet aan Intel ligt:

Aan wie ligt het dan wel? Dat klinkt mischien een makkelijk target, maar voor het grootste deel is dat toch zo. Natuurlijk ligt dit ook voor een deel bij hun eigen marketting, maar dat zegt een bedrijf nooit.

Volgens mij is Intel ook zeer goed bezig zijn P4 op zelfde kloksnelheden te verkopen. De verkoop van P4 is nu niet meer te stoppen (heeft al verwonderlijk lang geduurt eer die op gang kwam, rede=rampbus volgens mij), en de prijzen zijn nu acceptabel te noemen, of toch op een "normaal voor intel" en 1.5Ghz klinkt beter voor de consument dan een 1.4.
Intel heeft ook zware prijswijzigingen doorgevoerd, en AMD moet wel volgen als ze hun processors nog kwijt willen geraken. De P4 1.4Ghz kost volgens pricewatch nog 394, en een Athlon op dezelfde clock speed 319, en 75 gulden zie je niet op de prijs van een 2000 gulden. Voor de rest kan er (nu toch) ongeveer hetzelfde in.
Anoniem: 14829
@packman5 oktober 2001 18:26
Tenminste 1 bedrijf dat de echte reden wil zeggen...
Niet echt. Wel goed dat ze 11/9 er niet bij betrekken, maar om nou Intel de schuld te gaan geven? Klinkt als een zwaktebod...
Da's nogal een verschil: 12 of 31 Dollarcent...
Hier gaan de belegggers absoluut niet blij mee zijn.

Een winstwaarschuwing is één ding, maar dit is even van een heel andere orde...
Intel procs mogen dan wel (iets) duurder zijn, maar ja Intel maakt WEL winst.... JE kunt wel persee de goedkoopste processoren willem maken, maar ja, als je ze zo goedkoop verkoopt, dat je verlies maakt, dan doe je toch iets verkeerd...

Verlies is niet echt goed voor de continuiteit van je bedrijf. Als je geen resultaten boekt (financieel) dan zal het ook moeilijk zijn om lang, veel geld uit te geven aan nieuw onderzoek. En dat is nou juist noodzakelijk om een beetje ""up to date" te kunnen blijven. AMD's mogen dan nu wel sneller zijn, volgens sommige, maar Intel zit ook zeker niet stil...

Als ik AMD was, zou ik toch proberen de prijzen relatief maar iets te verhogen, Geodkoper dan intel blijven ze toch wel, en winst(of break even) is ook best wel leuk:-)
AMD haalt de grootste omzet uit Flash. Het verlies komt dan ook voor het grootste deel op het conto van de geheugen-divisie. De processoren doen het niet al te beroerd. Met name de embedded processoren doen het nog altijd heel behoorlijk...
Anoniem: 10476
5 oktober 2001 18:48
AMD is als eerste de prijzenslag aangegaan, ik zie nog al die reclame van meer performance voor minder geld. Als je maar lang genoeg tegen een olifant aanschopt moet je niet raar kijken als die voor straf even op je gaat zitten :)
AMD zijn grootste fout was om die prijzenslag aan te gaan, zorg dat je er net onder zit met een wat betere prijs/performance verhouding.
Dan hou je ook nog wat winst over en kom je op termijn veel verder, dat moeten ze nu dus toch gaan doen.
Als je maar lang genoeg tegen een olifant aanschopt moet je niet raar kijken als die voor straf even op je gaat zitten
Hee, ongelooflijke slurf die je er bent, til die poot eens op ;)
amd heeft ze tot nu toe gewoon weggegeven om meer markt aandeel te krijgen dat zal nu met de xp tot het verleden behoren de meeste weten nu wel wat je aan een amd voor processor in huis haalt,hoewel sommige het zien als een stroom vreter en kachel, leuk maar een p4 gebruikt net zoveel stroom dus dat is een slap verhaal er zit niet voor niets zo'n inmens groot koelblok op de p4.

ja en als een klein bedrijf de klachten stroom niet meer aan kan dan zijn het echte sukkels als ze niet in staat zijn om een stabiel systeem te maken ik kan het niet anders noemen, ik verkoop zeker 50% van de systemen met een amd ook aan bedrijven en heb er echt niet meer klachten van als met een intel.

je moet de mensen goed voorlichten wat je wel en niet kan doen, dan is er niets aan de hand,ja knoeiers hou je altijd daar doe je weinig aan.
Anoniem: 33870
@monterey6 oktober 2001 16:48
hoewel sommige het zien als een stroom vreter en kachel, leuk maar een p4 gebruikt net zoveel stroom dus dat is een slap verhaal
Dat is gewoon niet waar, een P-IV kun je al stabiel draaien op een 200watt voeding, hoef je met een AMD Athlon niet te proberen.
er zit niet voor niets zo'n inmens groot koelblok op de p4.
Dat heeft in je relaas niets met het stroomverbruik te maken, die cooler zit erop om de processor goed te koelen, je kunt soms best leren van andermans fouten. En kijk dat filmpje op Tomshardware page eens. Dan zie je dat een P-IV technisch gezien niet eens een cooling nodig heeft. (Wie kan mij even helpen om de URL te zoeken ter demonstratie)
ja en als een klein bedrijf de klachten stroom niet meer aan kan dan zijn het echte sukkels als ze niet in staat zijn om een stabiel systeem te maken ik kan het niet anders noemen
Sommige bedrijven maken niet alleen systemen, maar verkopen ook dingen los. En repareren systemen omdat andere bedrijven dat niet doen. (Beetje kort door de bocht dus om die bedrijven dan sukkels te noemen)
ik verkoop zeker 50% van de systemen met een amd ook aan bedrijven en heb er echt niet meer klachten van als met een intel.
Juist systemen die je maakt voor bedrijven mogen geheel naar eigen inzicht gemaakt worden. Wat dus best wat mag kosten. Juist consumenten willen graag zoveel mogelijk voor weinig. En daar gaat het vaak mis. Aan de andere kant ken ik weer niet zoveel bedrijven die voor een AMD park gaan. Juist omdat ze gaan voor zekerheid, en geld niet vaak een optie is
waarop een mening word gebaseerd.
je moet de mensen goed voorlichten wat je wel en niet kan doen, dan is er niets aan de hand,ja knoeiers hou je altijd daar doe je weinig aan.
Het feit dat je mensen moet uitleggen dat iets niet kan is voor sommige alweer een reden om iets niet te kopen.

En je collega's sukkels & knoeiers noemen zou voor mij persoonlijk een reden zijn om bij u nix te kopen.

edit:

haakjes gemodereerd
Anoniem: 35996
5 oktober 2001 18:13
Ik snap nog steeds niet helemaal waarom zoveel mensen en bedrijven nog steeds kiezen voor Intel in plaats van AMD. Als ik mij niet vergis dan is menig AMD processor beter dan zijn Intel-tegenhanger, terwijl hij toch goedkoper is. Een winstdaling gun ik AMD dus echt niet... :'(
stroomvreters zijn het... dat is het probleem.
Anoniem: 33870
@P5ycho5 oktober 2001 18:30
Dat niet alleen, het zijn ook kacheltjes. En ik ken al meerder kleinere computer winkeltjes die stoppen met de verkoop van AMD enkel en alleen omdat ze de klachtenstroom niet meer willen verwerken.

edit:

gaarne uitleg over de troll moderatie, het is gewoon zo dat veel AMD-ers overklokken, en daar gaan processoren stuk van als je niet goed koelt. Een winkel moet kunnen aantonen dat de proccesor is overgeklokt en dat hij daarom stuk is. Dit is best moelijk, en ze zullen dan een nieuwe moeten geven terwijl zij niet snel een nieuwe zullen krijgen van AMD.
Dat is overdreven, voor ongeveer 35 gulden heb je een normale koeler waar je een ATHLON gewoon binnen de perken houdt. Wil je overclocken, dan zal je inderdaad andere maatregelen moeten nemen, maar dat zal ook voor een P4 zijn.
Ik weet niet of je weleens een p4 systeem hebt gezien maar over het algemeen zetten ze daar een flinke koeler op die aan het mobo zelf is gemonteerd terwijl men juist voor athlon's standaard koelers gebruikt voor weinig geld die je aan je socket monteerd. En ook al zou een amd koeler 100 gulden duurder zijn (wat hij meestal niet is) dan is een athlon over het algemeen nog steeds veel goedkoper.
De Intel P-IV word met een waanzinnig goede cooler geleverd. (Zit dus in de prijs van de P-IV) En ik kom geen P-IV cooler tegen die zo duur is hoor. Kijk ik bij een willekeurige computer winkel dan zie ik de coolermasters voor pak hem beet 35 piek, en de thermaltake's (AMD) voor ongeveer 60 piek. Er word hier dus een klein beetje overdreven.
Als je een P4 te ver overklockt, zodat deze te warm wordt, zal hij zichzelf terug klokken. (zie filmpje, enkele weken geleden) van die andere tweakers die de koelers verwijderde bij Intel en AMD procs.

Uit dat filmpje bleek duidelijk dat een intel minder snel oververhittingsschade kreeg dan een vergelijkbare AMD
[off topic]
moeten ze er een betere koeler opzetten
[/off topic]
Bij Intel krijg je bij een P4 een perfecte standaardkoeler. Voor een AMD moet je een koeler nemen van 150,- gulden ofzo, dan ben je het prijsverschil P4 - Athlon al weer kwijt :Z
en niet alleen stroomvreters, kacheltjes enzo, maar AMD geeft maar 3 maanden fabrieksgarantie
en winkels hebben standaard 1 jaar garantie
dus dat wordt zeer duur voor een winkel als die een lading overclockende, processorslopende :P tweakers op zich af krijgt ;)

no flame trouwens, ik clock ook over :)
dus dat wordt zeer duur voor een winkel als die een lading overclockende, processorslopende tweakers op zich af krijgt
als jij loopt te overclocken vervalt de garantie vanzelf
Dat weet jij, maar als je in de winkel zo'n cpu komt omruilen houd je natuurlijk je mond! Niet geschoten is altijd mis zeg maar :P
De massa zal nog altijd een standaard pc'tje aanschaffen en bij de grote massaproduceerders worden toch vooral Intel processoren gebruikt. Hoofdzakelijk vanwege de stabiliteit en de goede marketing van Intel. De laatste tijd werden ook contracten met AMD gebroken.

Daarentegen zullen de zelfbouwers en tweakers wel gewoon voor AMD CPU's kiezen..
AMD beter? ik denk het niet, wel sneller .Unlike other tech companies that have issued profit warnings, AMD didn't blame the Sept. 11 terrorist attacks or a weak economy. Instead, it blamed Intel. "Intel resorted to aggressive pricing and large, cash-backed marketing programs, which had the effect of driving down ASPs (average selling prices) on PC processors," said CEO W.J. Sanders.
Maar als ik het me goed herinder zijn ze zelf toch begonnen met die prijzenoorlog door hun produkten voor een belachelijk lage prijs aan te bieden.
Belachelijk lage prijs?? Amd's 'instelling' is al van begins af aan het volgende geweest: (ik geloof +/-) 25% onder intel's prijs te blijven zitten.
Nah... op den duur wilde intel dus die 25 procent verkleinen door prijsverlagingen... met gevolg dat Amd hun prijzen weer verlagen tot ongeveer 25% onder intel's prijzen... etc etc etc.

edit: typo
Anoniem: 18254
5 oktober 2001 21:24
Voor iedereen die denkt dat AMD bergafwaarts gaat: wacht maar. Intel heeft een grote fout gemaakt door met de chroothoop (itanium) de x86-architectuur te verlaten. Dat zullen ze bezuren, want er zijn maar weinig non-x86 server-architecturen die het overleeft hebben (sparc en tot voor kort alpha, maar daar mee heb je het dan ook gehad). Bovendien legt de chroothoop een enorme druk op de compiler, die deze niet aankan. Hierdoor zal de chroothoop in de praktijk erg langzaam blijken.
Voor iedereen die denkt dat AMD bergafwaarts gaat: wacht maar. Intel heeft een grote fout gemaakt door met de chroothoop (itanium) de x86-architectuur te verlaten.
Dat is juist goed geweest aangezien x86 niet lang meer meegaat, de huidge Intel's en AMD's moeten allerlei performace vertragende dingen verzinnen om hun CPU's compatible te houden met x86.

En hoe wil jij een high-end server CPU maken op basis van x86? Je loopt alleen al tegen de 4GB limiet aan.

De gebruikte EPIC instructieset die de Itanium gebruikt is juist gemaakt om parallel instructies uit te voeren wat een x86 CPU echt niet voor elkaar krijgt.
Dat zullen ze bezuren, want er zijn maar weinig non-x86 server-architecturen die het overleeft hebben (sparc en tot voor kort alpha, maar daar mee heb je het dan ook gehad).
Dan vergeet je voor het gemak de Power4 CPU van IBM, de snelste CPU ter wereld en die is ook echt niet op x86 gebasseerd hoor :)

Dat Alpha het niet heeft gered is aan Compaq te danken, want de huidige Alpha is nog steeds een beest van een CPU. Dat deAlpha technologie nu in handen is van Intel, ligt aan het feit dat Compaq geen goede markteting voor de Alpha heeft gevoerd.

Jou argument dat elke non-x86 CPU het niet zal reden getuigd van weinig kennis.
). Bovendien legt de chroothoop een enorme druk op de compiler, die deze niet aankan. Hierdoor zal de chroothoop in de praktijk erg langzaam blijken.
Niet aan kan? De huidige compilers zijn idd nog niet helemaal geoptimaliseerd, maar reken maar dat na de introductie van de McKinley de compilers echt wel goed zullen zijn en dat EPIC echt zo slecht nog niet is.

Denk ff na, als jou argument zou kloppen zou jij slimmer zijn als bijvoorbeeld Comaq en HP aangezien die de Itanium serie volledig zullen supporten.

Reken maar dat Intel met de Itanium serie veel geld zal gaan binnenhalen en dat ze het echt niet gaan bezuren.
Anoniem: 2488
5 oktober 2001 18:52
Echt verwonderlijk vind ik het niet. Ik denk dat de prijsoorlog niet eens het grootste probleem is. AMD gaat toch niet onder productieprijs leveren dus zolang ze verkopen is het goed. Omdat het marktaandeel gelijk bleef is de afzet in verhouding met bv Intel ook gelijk gebleven. Intel zal dus waarschijnlijk binnenkort ook met een waarschuwing komen.

Ik denk dat de problemen meer te wijten zijn aan de stagnering van de wereld economie en de afname van het consumenten vertrouwen.
met dat verschil dat intel per proc aanzienlijk meer winst maakt door de hogere prijs van hun proc's
Zolang ze onder de prijzen van de Intel processoren blijven, kunnen ze de prijzen wel omhoog gooien denk ik. Het zou ons (de consument) ten goede komen.

Dat de beleggers er niet blij mee zijn, kan ik me wel enigszins voorstellen. Het verschil is te groot om rustig te blijven.
AMD hoopt met de introductie van de Athlon XP een halt te kunnen roepen aan de inflatie van zijn processorprijzen
Inflatie? Dat betekent toch dat de prijzen stijgen? Moet het niet deflatie zijn?!

Anyway... Ik denk dat het niet veel uitmaakt dat er nu verlies is. Er zijn een aantal redenen voor aan te geven:

* prijzenoorlog met Intel
* de daling van de prijzen brengt geen (of te weinig) stijging van de vraag met zich mee: we zitten in een depressie/crisis in de chip-sector wat betekent dat klanten niet snel nieuwe produkten gaat kopen.

AMD hoeft zich momenteel niet te veel zorgen te maken aangezien het voor de nabije toekomst (volgend jaar) een belangrijk produkt op de markt wil brengen: de Hammer. Verder worden de produkten vam AMD stilletjes aan volwassen: de chipsets en moederborden worden steeds beter en goedkoper, ze geraken beetje bij beetje af van de extreme hitte-problemen. Dit alles maakt het ook steeds interessanter voor OEM's...

Hoogstwaarschijnlijk zullen OEM's beetje bij beetje AMD beginnen zien als een goede basis om een platform rond te bouwen.

AMD werkt op dit moment op de lange termijn. Dat mag duidelijk zijn uit het feit dat ze nu vooral hun marktaandeel proberen te stabiliseren of zelfs nog te vergroten.
Anoniem: 33832
6 oktober 2001 00:58
Behalve aan Intel ligt dit waarschijnlijk ook erg aan het flashgeheugen van AMD dat slecht verkocht. Want volgens mij leden ze hierdoor nog wel het meeste verlies...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee