Verschillen Athlon XP en Athlon MP verklaard

Ene Bullfrog, naar eigen zeggen werknemer van AMD, heeft op het forum van Amdmb.com een opsomming gegeven van de verschillen tussen de Athlon XP en Athlon MP. Beide processors zijn gebaseerd op de Palomino core, maar de Athlon MP wordt geleverd in een paars-grijs gekleurde keramische verpakking terwijl de XP een bruine organische packaging heeft. De keramische verpakking, zoals we die bijvoorbeeld kennen van de Thunderbird, zou beter bestand zijn tegen hoge temperaturen. De organische packaging heeft een betere elektrische geleiding.

Het tweede verschil tussen de MP en XP is het ontbreken van officiële SMP support op de Athlon XP. Desondanks mag het geen enkel probleem zijn om twee Athlon XP's op een 760MP plank te verenigen. De reden voor het ontbreken van officiële support is de hoeveelheid tijd die het kost om een chip volledig op SMP-support te testen. Dit testtraject is daarom voorbehouden aan de Athlon MP, zodat bedrijven die verzekerd willen zijn van een goede SMP-werking aangewezen blijven op de MP versie. Volgens Bulldog worden op de 16de van deze maand nieuwe Athlon MP speed grades met kloksnelheden van 1333, 1400 en 1533MHz geïntroduceerd.

SMP is ook mogelijk met de Thunderbird en Spitfire cores, zoals vele tweakers inmiddels proefondervindelijk hebben vastgesteld. Dit wordt echter niet officeel ondersteund en door het ontbreken van SMP optimalisaties presteren de Thunderbird en oude Durons niet optimaal in een dual configuratie. In het ergste geval kan dit leiden tot een prestatie-vermindering. De Duron >= 1GHz en Athlon XP profiteren wél van de SMP optimalisaties in de Palomino en Morgan cores. Op de AnandTech Forums post al iemand rond die tot volle tevredenheid twee XP1800+'s op een Tyan Tiger MP heeft draaien.

Door Femme Taken

Architect

09-10-2001 • 04:24

31 Linkedin

Bron: Amdmb.com

Reacties (31)

31
30
26
4
0
0
Wijzig sortering
De naam is Bullfrog (AMD Employee) en geen Bulldog, niet te verwarren met 'onze eigen' Bulldog van GoT.
Heeft de MP ook niet meer cache dan? zou je wel verwachten voor een server-proc.
Heeft de MP ook niet meer cache dan?
Nee :)
zou je wel verwachten voor een server-proc.
Voor een serverproc wel ja, maar niet zozeer voor snelle workstations. Daar kan een SMP-configuratie ook zeer welkom zijn :)

* 786562 mars,
* mars, de echte vraagt zich af wat het nut is van een 'betere elektrische geleiding van de organische packaging' :?
Ik denk dat het hier te maken heeft met de vorm van de pinnen en de BGA, ball grid array, bij deze verpakking kunnen die met bredere vormen gemaakt worden, dankzij de andere eigenschappen van het organische materiaal, tov de keramische verpakking.

De metalen verbinding (chip-metal--bga--pins--socket--mobo) is in principe ook goed voor warmtegeleiding, maar dus naar het mobo toe. Dit zou kunnen betekenen dat deze package met dezelfde chip minder warm hoeft te worden, mits het mobo daarop ontworpen is, om die warmte kwijt te raken.
Of niet.

Een ander verschil dat een tijdje geleden al genoemd is is de andere manier van unlocken die nodig is bij deze package, in elk geval lukt het niet met gewoon potloodstreepjes zetten, ook door de organische verpakking.
* mars, de echte vraagt zich af wat het nut is van een 'betere elektrische geleiding van de organische packaging'
Waarschijnlijk kunnen hierdoor de voltages verder omlaag en kan de XP verder omhoog geclocked worden. }>

* 786562 Ricochet
Sinds wanneer krijgt een processor zijn signalen door geleiding van de behuizing? De behuizing zou IMHO niet moeten geleiden om kortsluiting te voorkomen. (Misschien geleidt het een beetje tegen statische elektriciteit of zo)
Anoniem: 26970
@mars9 oktober 2001 10:58
* mars, de echte vraagt zich af wat het nut is van een 'betere elektrische geleiding van de organische packaging'
Bereik je met betere geleiding (=lagere weerstand) niet toevallig lagere temperaturen? 8-)
jaa, DAT klopt, MAAR:

dat wil je waarschijnelijk niet in je packaging, want dan worden alle pinnetjes met een zo laag mogelijke weerstand aan elkaar geknoopt. ;)

bbzzZZT, *knetter* *knetter*
:Y)
* mars, de echte vraagt zich af wat het nut is van een 'betere elektrische geleiding van de organische packaging'
Die organische packaging heeft nix met elektrische geleiding te maken (zou ook niet verstandig zijn bij een omhulsel van proc's) maar des te meer met de stevigheid van de proc.

Door dit materiaal te gebruiken is de kans dat een proc. overlijd door een val drastisch verkleint.

Tevens heeft AMD er een verstevigings laag in aan gebracht dat het sneuvelen van proc's. bij het monteren van koelers moet tegengaan.
Door de bus structuur, dus onafhankelijke bussen naar de processoren maakt de hoeveelheid cache niet zoveel uit als bij de Intel systemen waarbij alle processoren op 1 bus aangesloten zijn.

Een extra hoeveelheid cache kan de zaak eventueel wel versnellen, maar dit is niet afhankelijk van de opstelling, single of dual.

Daarnaast hebben AMD's juis als mooie eigenschap dat ze relatief weinig cache nodig hebben, ze zijn niet ontworpen om met grote hoeveelheden cache te werken.
Wel zou cache in de chipset de zaak wel meer kunnen versnellen, aangezien dit de bottle neck is bij Amd systemen.
. De reden voor het ontbreken van officiële support is de hoeveelheid tijd die het kost om een chip volledig op SMP-support te testen
jah jah. my a$$

het testen van een paar instrukties kan nooit heel veel tijd in beslag nemen. Gewoon een proc in een socket prikken en een proggie draaien. Zeg mij maar waar die testtijd vandaan komt.

Dur mot iets meer achter zitten maar watteeeee....
het testen van een paar instrukties kan nooit heel veel tijd in beslag nemen. Gewoon een proc in een socket prikken en een proggie draaien. Zeg mij maar waar die testtijd vandaan komt.
Het testen van een CPU in een SMP omgeving is echt niet zo simpel als jij dat doet voorkomen, je moet, zeker met de SMP techniek die AMD gebruikt (allebei de CPU's een apparte bus), met heel veel variabelen rekening houden en dat kost geld ja. Het is echt niet ff een programma draaien hoor :)
Dur mot iets meer achter zitten maar watteeeee....
Natuurlijk :) AMD wil gewoon niet dat bedrijven een normale XP gaan gebruiken i.p.v. een MP aangezien ze dan inkomsten mis lopen, dat is ook niet meer dan normaal. Intel doet dat ook, alleen disablen zij gewoon SMP terwijl AMD geen garantie geeft op andere CPU's dan de MP.

Dat AMD de MP duurder maakt dat een XP heeft ook een reden, de mensen die een MP systeem kopen hebben over het algemeen meer geld te besteden, waardoor de prijs van een CPU niet zo belangrijk is als op de consumenten markt.
Het testen van een CPU in een SMP omgeving is echt niet zo simpel als jij dat doet voorkomen, je moet, zeker met de SMP techniek die AMD gebruikt (allebei de CPU's een apparte bus), met heel veel variabelen rekening houden en dat kost geld ja. Het is echt niet ff een programma draaien hoor
Beaves, ik denk dat het wel het geval is van een programma afdraaien, en bovendien dat de SMP-goedgekeurde procs niet in SMP opstelling getest worden.
Het testen gebeurd op machines die erg complex en prijzig zijn.
Voor high volume, low end moet de testtijd superkort zijn. Zo hoorde ik van iemand bij Philips van een chip-ontwerp afdeling dat de testtijd meer dan 16sec was, en dat was 'veel te lang' en dus te duur.
Bij cpu's ligt het verhaal wat anders, omdat de volumes kleiner en de marges groter zijn, maar het blijft een feit dat elke (milli)seconde op de tester gewoon geld kost.

CPUs (en andere chips) worden/kunnen niet getest worden op een mobo door ze aan te sluiten oid.

Bovendien, je wilt de 'die' al testen voor hij voor veel geld gepackaged etc wordt.
Dat AMD de MP duurder maakt dat een XP heeft ook een reden, de mensen die een MP systeem kopen hebben over het algemeen meer geld te besteden, waardoor de prijs van een CPU niet zo belangrijk is als op de consumenten markt.
Ja, en omdat het echt meer geld kost. Ga er maar vanuit dat het schrijven en debuggen van het testprogramma voor de SMP cpus (dus alleen de extensies) in de tientallen manjaren kan lopen, dus dat willen ze er ook uit halen.

En inderdaad, bedrijven (die de doelgroep zijn van de MP) zijn best bereid wat extra te betalen voor die garantie.

Ik vraag me alleen af of er veel cpu's zijn die wel goed door de XP tests komen (nee niet of ze de volgende versie van windows kunnen draaien,.. :)) maar niet door de MP tests. Maw wat de 'yield' is voor MP procs, die vooraf wel XP goed-getest zijn.. Doen die het allemaal of worden er enkele/vele teruggestuurd,...?
In het laatste geval kunnen er dus echt problemen van komen als je een XP als MP inzet....
mmm allemaal leuk en aardig die verschillen tussen Athlon XP en Athlon MP maar ik zou graag de verschillen zien tussen de Gewone athlon thunderbird en de Athlon XP. Kan ik tenminste bepalen of het echt de moeite is om een XP inplaats van een thunderbird te kopen. :p
Ja ok de XP heeft een organische verpakking maar is dat nou echt zo boeiend. Er moet geen mos gaan groeien op die processor hor ;).
ik zou graag de verschillen zien tussen de Gewone athlon thunderbird en de Athlon XP. Kan ik tenminste bepalen of het echt de moeite is om een XP inplaats van een thunderbird te kopen. :p
De verschillen tussen de TB en de XP liggen zijn allerlei core opimalisaties zoals SSE2 support, hardware data prefetch en een paar dingen waardoor de warmte minder wordt vergeleken met een TB.

Dat is ook meteen de reden dat de XP hoger te schalen is, want hoe minder warmte, hoe hoger je kan.

Of het nu slim is om een XP te kopen, weet ik niet. De TB is flink goedkoper als een XP maar de XP heeft weer allerlei voordelen, zo is een XP ongeveer 10-15% sneller en wordt dus minder warm waardoor de XP beter is te o/c'en.

Alleen is de XP dus flink duurder als een TB, dus of het prestatieverschil opweegd tegen de hogere prijs, moet je voor je zelf beslissen.
De verschillen tussen de TB en de XP liggen zijn allerlei core opimalisaties zoals SSE2 support, hardware data prefetch en een paar dingen waardoor de warmte minder wordt vergeleken met een TB.
Bijna goed. Het betreft hier alleen geen SSE2, maar SSE. Deze T-bird heeft deze niet, de Palomino wel. Van de huidige desktop-processoren heeft alleen de Intel P4 SSE2.
In hoeverre zijn de, hier beschreven en door Bulldog geposte, verschillen de enige verschillen tussen de XP en MP?
Aangezien beiden de Palomino core gebruiken zijn dit wel degelijk de enige verschillen (tenzij je over zaken begint als de prijs natuurlijk)...

Er zullen wel verschillende steppings in omloop zijn, maar dat kan je geen verschil noemen tussen MP en XP omdat binnen de XP serie zelf ook wel verschillende steppings zullen voorkomen.
Anoniem: 4632
9 oktober 2001 11:37
Organisch ?

Zit er dan spinazie ofzo in die sjippen :Y)
Nee. Het is geperste koemest met stro. Zie kleur. }>
(voor de lekkere luchten als afschrikking voor overklokkers).

Zonder gein:
ik vermoed dat het kunstharsgebonden vlas is. Wordt ook in de duitse automobielindustrie gebruikt voor de binnenbekleding van portieren ed.

Dus zo organisch is het niet (de polyesterhars maakt zeker 40% uit).

<font color=#786562>* ]eep vond dat keramiek juist wel stoer. Makkelijk streepjes zetten.</font>
Ik las dat de reden voor het overgaan naar organische packaging door AMD lag in het feit dat die beter met temperatuurschommelingen omgaat dan keramische. Wel vreemd dat AMD daar nu pas mee komt terwijl Intel al lang organisch werkt. (Ik ga ff zoeken waar dat stond.)
edit:
kan het niet meer vinden :(

[edit2] klopt ]eep, dat was idd het artikel. Ik zat op allerlei sites te zoeken behalve op t.net zelf :+ [/edit2]
Anoniem: 13443
@rubby9 oktober 2001 15:35
terwijl Intel al lang organisch werkt. (Ik ga ff zoeken waar dat stond.)
Is glas dan organisch? iNtel werkt gewoon met een stukje PCB (of iig de drager: glasvezel versterkte polyesterhars). Ik neem aan dat je dat bedoelt?

Keramisch is net als aardewerk: het kan barsten. Maar ooit wel eens gezien dat de packaging gebarsten was?
Het zal gewoon wel makkelijker te bewerken zijn en (daardoor) goedkoper.

edit:
je bedoelde hier (bij Anandtech)?
Wow, wachteffe!

Ik heb nog een verschil gezien, was al ergens genoemd, maar kan best nogal invloed hebben op het overklokken:

De capaciteiten die bij de MP en TB aan de bovenkant (naast de die en de Lx bruggen) liggen, zitten bij de XP aan de onderkant (waar het vroeger bij de TB vrij moest zijn voor de mobotempsensor), dus dichter bij de chip, dus heeft de XP in principe een betere/stabielere voedingsspanning.
En dus zou hij weleens beter over te klokken kunnen zijn..
:D

[edit] Zork, de temp sensor van je mobo is niet meer nodig, de XP/MP/A4 core heeft een temperatuursensor ingebouwd. Wel jammer dat je het nu niet direct kunt vergelijken hoe dicht je mobosensor bij de temp van de interne sensor komt...
En 'm, waar komt die temp sensor nu dan? Daar tussen?
De keramische verpakking, zoals we die bijvoorbeeld kennen van de Thunderbird, zou beter bestand zijn tegen hoge temperaturen. De organische packaging heeft een betere elektrische geleiding.
Kut, betekent dus dat je je XP niet zo warm kan laten worden omdat de verpakking daar minde goed tegen kan :'(
Laten we niet vergeten, dat in een laptop de temperatuur heel makkelijk stukken hoger wordt dan in een (ruime) desktop! Een laptop is gewoon moeilijk te koelen, en daarom is de behuizing van de MP beter warmtegeleidend.

Maar in een desktop heb je op je XP een megagoed koelblok met een toffe fan, dus is het geen probleem om goed te koelen, en is dus de warmtegeleiding van een XP-proc. niet zo cruciaal.
De MP is niet iets als de 'Mobile Processor' of zo, daar is de Athlon 4 al voor. De MP gaat in de betere workstations en lichte servers en komt aan zijn naam omdat hij in een multiple processor configuratie kan werken.
Wanneer komen nu eindelijk eens die fokkende AMD 760MPX plankies uit? :( :( |:(
Er komen steeds meer betaalbare (rond de 700 piek) dual Socket A mobo's uit. Momenteel is naar mijn weten Tyan met de MP de enige die te koop is in Nederland, maar volgens dit bericht komen er nog veel meer mobo's uit de komende maanden, o.a. van Asus, MSI en Abit.

Genoeg keus dus, en gelukkig ook niet al te duur meer, zeker niet als er over een maandje of twee de overige mobo's uitzijn waardoor de prijs zal gaan zakken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee