T-Mobile biedt Datavrije Muziek niet meer aan en vergroot sommige databundels

T-Mobile vergroot de databundels van een aantal mobiele abonnementen. De bundels van 5GB en 10GB worden vervangen door 8GB en 15GB. De optie Datavrije Muziek, die inbegrepen was bij het 10GB-abonnement, is niet meer beschikbaar.

Klanten die al een abonnement met Datavrije Muziek hebben, kunnen dat blijven gebruiken, meldt T-Mobile. De provider stopt naar eigen zeggen met het aanbieden van de optie aan nieuwe klanten omdat maar een klein percentage dit belangrijk zou vinden bij de keuze voor een abonnement. Ook zegt T-Mobile dat het steeds moeilijker is om muziekdiensten datavrij aan te bieden, omdat dergelijke diensten steeds vaker uitbreiden met andere inhoud, zoals podcasts, video en audioboeken.

De nieuwe Go-abonnementen zijn verkrijgbaar met databundels van 1GB, 8GB of 15GB. Dat was 1GB, 5GB en 10GB. Het Unlimited-abonnement is ongewijzigd. Volgens de pdf's waarin T-Mobile de tarieven vastlegt, zijn de nieuwe abonnementen niet duurder dan de oude varianten. De prijzen die T-Mobile daadwerkelijk communiceert en hanteert, zijn echter anders, waardoor er wel verschil kan zijn. T-Mobile spreekt zelf van 'bijna dezelfde prijzen'.

T-Mobile Go Sim Only-abonnementen per 13 september 2021
Databundel Belminuten Prijs per maand *
1GB 120 14,50 euro
8GB 120 18,50 euro
15GB 120 21,50 euro
Unlimited 5G Onbeperkt 36 euro

* Prijzen gelden voor een contract van 12 maanden en 4G. Abonnementen met 5G hebben meerprijs van 2 euro per maand.

Controverse rondom netneutraliteit

T-Mobile introduceerde in 2016 abonnementen met Datavrije Muziek. Daarbij wordt dataverkeer van muziekstreamingdiensten niet afgetrokken uit de bundel. Dat is in strijd met Nederlandse wetgeving rondom netneutraliteit en de ACM eiste dat T-Mobile met de dienst zou stoppen. De provider mocht de dienst blijven aanbieden van de rechter, omdat Europese wetgeving ruimte overlaat voor bepaalde vormen van zerorating. De dienst van T-Mobile is geoorloofd omdat alle muziekstreamingdiensten zich kunnen aansluiten voor Datavrije Muziek. Als gevolg daarvan werd in 2018 jaar het categorische verbod op zerorating uit de Nederlandse Telecommunicatiewet gehaald.

De ACM legde zich bij die uitspraak neer, maar burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom poogde om via de rechter de waakhond ertoe te dwingen om toch actie te ondernemen. De rechtbank volgde de eerdere uitspraak en de ACM hoefde niet op te treden.

Begin deze maand concludeerde het Europees Hof dat zerorating niet kan worden toegestaan onder Europese wetgeving. Dat ging specifiek over een zaak tegen twee Duitse providers. Die uitspraak had niet direct gevolgen voor T-Mobile Nederland. Vorig jaar vonniste het Europese Hof ook al dat zerorating in strijd is met Europese regelgeving voor netneutraliteit, maar alleen als dat ander verkeer vertraagt of blokkeert.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

13-09-2021 • 11:57

165

Submitter: TAVL

Lees meer

Reacties (165)

165
164
71
5
0
66
Wijzig sortering
heb net contact gehad met t mobile webcareof

ze hebben me deze link gestuurd

over die nieuwe T-Mobile Go Sim Only-abonnementen

https://community.t-mobil...-speciaal-voor-jou-332790

alle klanten die in de periode van 30 augustus 2021 tot en met 12 september 2021 een abonnement hebben afgesloten
of hebben verlengd, kunnen gebruikmaken van de nieuwe databundels. Hiervoor neem je contact op met de Klantenservice of de Webcare.
Beetje jammer, dus opnieuw worden mensen die al langer een abonnement hebben gestraft... vind eigenlijk dat daar een rechter zich ook wel eens over mag buigen.
Zit zelf al jaren bij T-Mobile, en omdat je je abo niet hebt verlengt/afgesloten in de afgelopen maand maar al eerder word je nu eigenlijk genaaid...
Beetje jammer, dus opnieuw worden mensen die al langer een abonnement hebben gestraft... vind eigenlijk dat daar een rechter zich ook wel eens over mag buigen.
Dan zal de rechter oordelen dat je jezelf gestraft hebt, je had namelijk ook gewoon niet kunnen verlengen en het abonnement stilzwijgend laten doorlopen met onder de oude voorwaarden en tarieven.

Had je jezelf nou ook gestraft gevoeld als T-Mobile (en overige providers) had aangekondigd wanneer ze hun tarieven hadden verhoogd, of was je er dan juist als één van de eersten bij die had gezegd goh wat ben ik blij dat ik net verlengd heb, of niet verleng en onder mijn oude voorwaarden val ?
Zit zelf al jaren bij T-Mobile, en omdat je je abo niet hebt verlengt/afgesloten in de afgelopen maand maar al eerder word je nu eigenlijk genaaid...
Dat is het risico dat je loopt en geldt in feite overal tenzij je kijkt naar de gas en elektriciteitsmarkt alwaar je overeenkomst na verstrijken wordt omgezet in variabele tarieven waarbij je vooral m.i.v. 2021 alleen maar meer betaalt voor je m3-gas of kWh'tje elektriciteit.
Mijn ervaring met de T-Mobile klantenservice is uitsluitend positief als het op dit soort dingen aan komt, dus ik zou gewoon contact met ze opnemen en aangeven dat je graag gebruik wilt maken van de nieuwe databundels. Ik kan me niet voorstellen dat ze daar heel moeilijk over gaan doen.
Dit inderdaad. Vaak zijn klantenservices wel coulant richting bestaande klanten, zeker als je aangeeft anders misschien elders te gaan kijken.

Desnoods sluit je een maandelijks opzegbaar abonnement af (met nummerbehoud) bij Ben of na 1 maand weer terug te keren bij T-Mobile met de nieuwe abonnementsvoorwaarden (en al dan niet met cashbacks), maar die werkwijze is natuurlijk niet wenselijk.
Ik ken het niet van T-mobile, maar mijn ervaring met betrekking tot coulance is het volgende: niemand is zo coulant bij een telefoon/internet provider dan de afdeling opzeggingen.

Die moeten namelijk de uitstroom, zeker bij grote nadelige wijzigingen beperken.

Bij verschillende TV/ISP’s gehad dat ze rondom een niet compleet voltooide overname het aantal abonnees liever hoger hadden dan lager.
Kortingen van 50%+, terwijl het bijvoorbeeld om zenders/diensten ging die ik niet keek, waren niet uitzonderlijk.

Gaven ze niet genoeg, dan ging ik weg.
Had ik nu de 10gb gehad ipv unlimited en dus mijn Spotify was kwijtgeraakt…. Had 15gb niet acceptabel geweest, dat gebruik ik vaak onderweg.

Dus dan zou ik afdeling opzeggingen bellen. Gewoon voor de betere deal.
Ik zie niet in waarom een rechter daar wat aan zou doen. Een abbonement afsluiten betekent dat je jezelf voor langere tijd vastlegt. Daarmee ben je in principe beschermd tegen prijsstijgingen en krijg je mogelijk ander voordeel zoals een korting, maar kun je ook niet profiteren als er (elders) een beter aanbod komt. Dat weet je als je tekent voor één (of twee) jaar verlenging.
Die periode van 30 augustus t/m 12 september komt precies overeen met de 14 dagen wettelijke bedenktermijn dus dat zal er waarschijnlijk achter zitten.
zelfs daarna doet T-mobile eigenlijk nooit moeilijk.
Ik heb mijzelf altijd al zonder slag of stoot kunnen omzetten naar nieuwe abonnementsvormen bij T-mobile.

Het initiatief ligt alleen wel bij de klant, omdat T-Mobile meer vragen krijgt dan ze zouden willen als ze dit pro-actief zouden omzetten.

Het enige wat soms het geval is, is dat bepaalde acties en kortingen kunnen komen te vervallen als je wordt omgezet, dit is puur om het feit dat acties soms technisch aan een product gekoppeld worden, en dit product deze actie technisch niet beschikbaar heeft.
De IT afdeling gaat natuurlijk niet speciaal voor jou een extra regel aanmaken in het systeem.

Bij KPN heb ik het ook mee gemaakt, ik stapte over op een nieuw type abonnement.
De korting zou daarmee komen te vervallen, wat ik zelf natuurlijk ook niet wou.
KPN heeft toen de korting van de resterende 8 maanden, als een eenmalige teruggave op de factuur uitgekeerd. Dit is echter een oplossing die KPN wel kon bieden, maar van ik kan begrijpen dat niet elke provider even graag doet.
Waarom? Je hebt toch een abonnement afgesloten voor die voorwaarden? Ik ga er vanuit dat als ze het omlaag brengen je ook wilt houden waarvoor je betaald?

Daarom ook altijd maximaal een jaar abonnement nemen of maandelijks opzegbaar :)
Waarom? Je hebt toch een abonnement afgesloten voor die voorwaarden? Ik ga er vanuit dat als ze het omlaag brengen je ook wilt houden waarvoor je betaald?
Dat bedoelt ie waarschijnlijk ook, het is nu goedkoper geworden. Meer data voor hetzelfde geld... Als het duurder was geworden had ie als eerste van de daken gegild dat ie oh zo blij is dat hij recentelijk z'n abonnement godzijdank verlengd heeft en dus niets te maken heeft met de verhoging :+
Waarom? Je hebt toch een abonnement afgesloten voor die voorwaarden? Ik ga er vanuit dat als ze het omlaag brengen je ook wilt houden waarvoor je betaald?

Daarom ook altijd maximaal een jaar abonnement nemen of maandelijks opzegbaar :)
In dit geval verkocht T-mobile een data bundel, waarbij na een bepaalde hoeveelheid data de snelheid omlaag ging.
Tevens telde de data van muziek diensten, die op de juiste manier aangaven mee te willen doen (dus enkel muziek en geen overig) niet mee.

Nu komt er wat data bij, maar telt muziek wel mee.
Ligt eraan; ik betaal € 25,- per maand voor Unlimited 4G.

De dagelijkse bundel is recentelijk opgerekt van 5 naar 8GB, voordat je gratis moet "bijkopen". Dat gaat tegenwoordig volgens mij in blokken van 5GB (eerst 2GB), dus die datavrije muziek biedt weinig meerwaarde, tenzij je veel streamt binnen een ander EU-land. Daar had je eerst nog een aparte, inbegrepen maandelijkse bundel voor van 16GB o.i.d. bovenop de 21 GB die je sowieso binnen de EU had.

Maar daar kan inmiddels weer het nodige aan gewijzigd zijn.
Vind t jammer dat je maar in delen gratis kan bijkopen. Zit soms te PlayStationen via de hotspot. Zou het fijner vinden als je in een keer 20gb er bij kan doen.
Sterker nog: ik zit sinds deze zomer inde periode dat ik kan verlengen. Tot eind augustus ben ik een aantal keren gebeld door t-mobile. Maar ik was steeds te druk. En sinds deze maand geen telefoontjes of berichtjes meer gehad.
Ik ben benieuwd of ze nog gaan bellen of nu hopen dat ik m’n abo laat doorlopen waarbij kortingen vervallen na de verlengdatum…
Nee hoor, ik werd begin dit jaar gebeld door iemand van T-Mobile om mijn abo te verlengen en ze konden mij hetzelfde aanbieden wat ik al had voor 1 euro per maand minder!
Zolang je niet verlengt blijft de Datavrije muziek ook in stand. (als je hierop doelt) Ook al zou je je abonnement aanpassen naar de nieuwe voorwaarden, de oude zal waarschijnlijk iets beter zijn omdat veel data niet meegeteld wordt.

Overigens was dat datavrije muziek van T-Mobile ook niet helemaal perfect. T-mobile "bepaalde" nu eigenlijk welke dienst muziek kon streamen zonder dataverbruik. Als ik via Apple Music wil streamen, dan kost het wel data, terwijl Spotify dit niet heeft. Muziek streamen via Tunein kost ook data, maar via Nederland.fm weer niet. Zo "verplicht" je bijna bepaalde aanbieders te gebruiken omdat die geen MB's kosten.
Ze verhogen de prijzen lijkt me richting KPN, Vodafone

KPN 150 minuten en 3GB is 16,50
T-Mobile 120 minuten en 1 GB is 14,50.

verschil 2 euro en 2 GB dus 1 euro is 1 GB zullen we maar zeggen . Deze even onthouden

KPN 150 belminuten en 10 GB is 19 euro
T-Mobile 120 belminuten en 8 GB is 18,50

KPN 150 belminuten en 20 GB is 26,50
T-Mobile 120 belminuten en 15 GB is 21,50

Dit is dus 5 GB minder en 5 euro verschil , weet je nog die 2 euro en 2 GB verschil

KPN 150 belminuten en unlimited data 34 euro
T-Mobile 120 belminuten en Unlimited 36 euro.

Het lijkt erop dat T-Mobile in verhouding duurder is geworden en zelfs duurder dan KPN. Dit is wel heel bijzonder.

Het grote voordeel van KPN is data delen en standaard 5G gratis

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 22 juli 2024 15:20]

Data delen is inderdaad wel fijn.
Maar ik heb KPN voor mijn werk, tegenwoordig levert mij dat praktijken op van de voorganger van T-mobile: “ben ik in bereik?”

Met T-mobile heb ik zelfs in de meest kloterige regio ontvangst, zelfs in gebouwen die ontworpen zijn om weinig bereik toe te laten.

Vodafone en KPN, die hadden geen ontvangst.

Edit:

Nu ook in een redelijke plaats, heb ik beide met iPhone 12 mini (dus geen verschil) 5 strepen op T-mobile en 1 op KPN. Volgens KPN is er geen storing…. Zeg het maar.

[Reactie gewijzigd door T.C op 22 juli 2024 15:20]

Moet wel zeggen Apple had met de 4 en 5 enorm veel issues qua drop calls en bereik. Het is pas bij de X serie beter geworden, maar er zijn betere toestellen met beter bereik. Ik ga verder niet zeggen dat Apple goed slecht is, maar heeft niet het beste bereik.
Databundel

Kpn 10 GB 26 euro
T mobile 150 gb 36 euro
Lijkt Unlimited zo duur, of komt het met combinatiekortingen best wel goedkoop uit?

Edit: niet zo duur dus, zowel 1Gbit internet als unlimited data/minuten voor EUR 50 in totaal. Misschien maar eens overwegen mocht ik ooit van KPN afstappen.

Ik heb nu een KPN 1Gbit glasvezel voor EUR 50 p/m, gecombineerd met Unlimited data/minuten voor EUR 25 p/m en drie familieleden nemen voor EUR 12,50 p/m een abonnement met onbeperkt minuten/0 data. Ik heb door de combinatiekorting 50 GB per maand te verdelen, elk familielid krijgt dus zo'n 17 GB per maand maar ze maken het bij lange na nooit op.

Tijdlang Vodafone gehad, maar het bereik daarvan loopt voor mij toch nog achter op bijvoorbeeld KPN. Goed voorbeeld: pre corona zat ik dagelijks in de Schiphol tunnel in de trein, op mijn werkmobiel (KPN) altijd bereik, op mijn privé (Vodafone/Ziggo) nooit bereik gedurende langere stukken in de tunnel.

Ben benieuwd hoe T-Mobile zich daarin verhoudt tot de rest.

[Reactie gewijzigd door JDFS op 22 juli 2024 15:20]

25 euro voor unlimited (wel 4G, geen idee of 5G veel duurder is) + 25 euro voor 1Gbit glasvezel. Dus valt wel mee.
T-mobile Unlimited heeft gewoon 5G standaard binnen het abonnement.
Het lijkt soms raar maar die extra 2.50 die je bijv. via Belsimpel kan kiezen, is niet 5G, maar iets met een antivirus. Snap niet hoe ze dat nog steeds zo laten zien.

5G is dus inderdaad gewoon standaard.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 22 juli 2024 15:20]

Voor die 2 euro en 50 cent extra krijg je er ook unlimited bellen naar Europese nummers bij in plaats van 120 minuten..
Belsimpel is ook de meest budget merknaam van t-mobile.

Overigens is t-mobile nog niet het echte 5G.
Nergens is de echte 5G aanwezig.
Wat? Belsimpel is gewoon een compleet ander bedrijf dat telefoons verkoopt en abonnementen voor alle providers.
@Robkazoe
Ik heb ook unlimited bij T-Mobile, maar ik heb gewoon 5G zonder dat ik daar iets voor betaal.
Dat is ook gewoon de 25 euro principe.

@JDFS
Wij hebben thuis T-Mobile en T-Mobile mobiel.
25 voor Thuis
25 voor Mobiel 1
25 voor Mobiel 2
Dus totaal 75.

Ga ik dat met Vodafone en Ziggo doen dan zit je al dik rond 90 euro en ik denk dat je dan het beste de Red Family kan nemen.
ik heb 1x thuis, 1x Tmobile met unlimited music en de rest van ons gezin zit bij Youfone of lebara of wat die periode de goedkoopste is. Ik zie geen enkele toegevoegde waarde aan tmobile voor iedereen. 5G tov 4G is op dit moment nog een wassen neus, ze knijpen het toch af. Geen hond merkt dat verschil.

Het feit dat unlimited music nou verdwijnt vind ik niet echt lachen. dat betekend over 1 jaartje weer een tientje per maand extra.

Tsja, dit is wat je krijgt als investeringsmaatschappijen meer te zeggen krijgen. De deal is nog niet eens rond en de eerste verkapte prijsverhoging komt er al aan. Dat hebben ze binnen een week geregeld. Knap hoor. Het zal wel snel nog verder bergafwaarts gaan.

[Reactie gewijzigd door redniels op 22 juli 2024 15:20]

Tsja, dit is wat je krijgt als investeringsmaatschappijen meer te zeggen krijgen.
Heb jij het artikel gelezen? Er staat toch duidelijk dat dit gebeurd omdat het volgens het ACM instrijd gaat met Netneutraliteit?
T-Mobile introduceerde in 2016 abonnementen met Datavrije Muziek. Daarbij wordt dataverkeer van muziekstreamingdiensten niet afgetrokken uit de bundel. Dat is in strijd met Nederlandse wetgeving rondom netneutraliteit en de ACM eiste dat T-Mobile met de dienst zou stoppen.
Heb jij het artikel gelezen? Er staat toch duidelijk dat dit gebeurt omdat het volgens het ACM instrijd gaat met Netneutraliteit?
Heb jij het artikel gelezen, er staat toch duidelijk dat het niet in strijd is met de Nederlandse Telecommunicatiewet?
De dienst van T-Mobile is geoorloofd omdat alle muziekstreamingdiensten zich kunnen aansluiten voor Datavrije Muziek. Als gevolg daarvan werd in 2018 jaar het categorische verbod op zerorating uit de Nederlandse Telecommunicatiewet gehaald.
Bovendien geeft T-Mobile wat betreft de Duitse zaak ook nog het volgende aan:
Een woordvoerder van T-Mobile laat aan NU.nl weten dat die zaak niet van toepassing was voor T-Mobile en dus ook niet bijdroeg aan het stoppen van Datavrije Muziek in Nederland voor nieuwe klanten.

[Reactie gewijzigd door kwiebus op 22 juli 2024 15:20]

Heb jij het artikel gelezen, er staat toch duidelijk dat het niet in strijd is met de Nederlandse Telecommunicatiewet?
Nee, maar Providers moeten zich aan meer wetten houden dan de telecommunicatie wet.
Ze hebben zich ook te houden aan de wet rondom netneutraliteit en daar zit nu net de crux. Datavrijemuziek gaat in streit met die wet. Waarom?

Simpel, Data is niet gratis. dat geld moet ergens vandaan komen. Is T-Mobile een samaritaan en bekostigd dit gewoon zelf of... hebben ze andere diensten duurder gemaakt? Hebben ze, bijvoorbeeld, T-Mobile thuis duurder gemaakt dan strikt noodzakelijk zodat ze data vrije muziek kunnen aanbieden voor de mobiel gebruikers. Als dat zo is dan is dat niet helemaal eerlijk. Of dat zo is weet ik niet. Wel weet ik dat Data inderdaad niet gratis is. En als die kosten elders verhaald worden dan is dat niet helemaal eerlijk tegenover de mensen die geen gebruik maken van die diensten maar wel deels de kosten betalen.En daar gaat netneutraliteit ook over. En daar zit het probleem. Dit gaat niet over de telecommunicatie wet maar over netneutraliteit. Dat heeft wel met elkaar te maken maar is niet het zelfde.
Nee, maar Providers moeten zich aan meer wetten houden dan de telecommunicatie wet.
Ze hebben zich ook te houden aan de wet rondom netneutraliteit en daar zit nu net de crux. Datavrijemuziek gaat in streit met die wet. Waarom?
Er bestaat geen aparte wet rondom netneutraliteit. Er bestaat een telecommunicatiewet waarin verwezen wordt naar de Europese verordening voor netneutraliteit.

Op dit moment bestaat er enkel een rechterlijke uitspraak dat de datavrije muziek die T-Mobile aanbiedt niet in strijd is met deze Europese verordening. Dus T-Mobile mag dit op dit moment gewoon aanbieden.

https://www.acm.nl/nl/pub...je-muziek-de-lucht-houden
De dienst ‘Datavrije Muziek’ van T-Mobile is niet in strijd met de Europese netneutraliteitsregels en mag daarom in de lucht blijven. Dit blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt.

[Reactie gewijzigd door kwiebus op 22 juli 2024 15:20]

Je linkt een Artikel uit 2017, dat is geheel niet actueel.

Datavrije muziek mag blijven bestaan.. maar zoals aangegeven, mag Zerorating niet.
Dus Of Data vrijemuziek voor iedereen of voor niemand.

Data die vanuit Spotify, Deezer of net welke muziek apss het supporten, komen deze anders worden behandeld dan wanneer jij een youtube video gaat kijken, ook dit is zerorating en dat mag niet. Netneutraliteit spreekt over het gelijk behandelen van data door ISP's, In dit geval is dat niet zo.

Zie het zo; Stel jij neemt een lidmaatschap bij de Sting, Daar betaal jij, 15 euro permaand voor. Dat lidmaatschap stelt dan dat je van Merk X de kleding niet hoeft te betalen. Iemand die dat lidmaatschap niet heeft moet dat wel. Omdat jij dat lidmaatschap hebt, en gratis spullen mee mag zeulen moet de winkel daar door ook andere merken wat duurder maken dat is een bijzaak die er bij komt, dit zorgt er voor dat jij dus anders wordt behandeld dan een lidmaatschapeloze klant.

Nu moet de persoon vervangen in Data en de kleding in Applicaties. en gratis mee nemen aan het niet aftrekken van MB's.

Daarbij bestaat gratis data niet, dus ze moeten andere diensten duurder maken om dat te balanceren.
Europees Hof: zerorating is verboden onder wet op netneutraliteit

Een dergelijke zeroratingoptie maakt volgens het Europees Hof 'onderscheid in internetverkeer op basis van commerciële overwegingen'. Een dergelijke commerciële aanpak staat volgens het Hof haaks op 'de algemene verplichting op gelijkwaardige behandeling van verkeer'. Omdat die beperkingen van het verkeer alleen gelden als klanten een zeroratingoptie selecteren, is die praktijk 'onverenigbaar met de Europese wet', aldus het Hof.
EDIT: Direct linkje voor het onderzoek van het Europees Hof

[Reactie gewijzigd door Indentical op 22 juli 2024 15:20]

Er staat in dat artikel duidelijk het volgende dus het is mij nog altijd niet duidelijk waar jij vandaan haalt dat de zero rating zoals T-Mobile deze toepast zonder meer niet is toegestaan.
Het is niet duidelijk wat de uitspraak betekent voor providers. In Nederland biedt onder andere T-Mobile dat aan met de dienst Datavrije muziek. In 2017 concludeerde de rechter nog dat dat was toegestaan. Andere providers zoals KPN hebben dergelijke praktijken stopgezet. Zerorating zelf ligt al langer onder vuur. Zo vonniste het Hof van Justitie in september vorig jaar al dat zerorating in strijd is met de wet op netneutraliteit, maar dan alleen als dat gebeurde met het blokkeren of vertragen van ander verkeer.
Hetgeen jij verder aanhaalt heeft betrekking op zero rating in relatie tot beperkingen wat betreft bandbreedte, tethering of roaming. In het geval van Vodafone ging het er om dat de zero rating enkel geldig was in Duitsland en niet geldig was bij tethering. In het geval van Telekom Deutschland werd alle videostreaming afgeknepen op 1.7Mbit/s.

Dit lijkt mij dus niet 1 op 1 vergelijkbaar met wat T-Mobile aanbiedt en kan je niet zonder meer zeggen dat dit niet is toegestaan. Wat mij betreft slaat verder jouw voorbeeld en vergelijking als een tang op een varken.
Dan moet je verder leren kijken dan dit artikel.
Telekom Deutschland offers its end customers, for some of its packages, an additional option (also
referred to as ‘add-on option’) in the form of a free ‘zero tariff’ option called ‘Stream On’. 6
Activation of that option allows the data volume consumed by audio and video streamed by
Telekom’s content partners not to be counted towards the data volume included in the basic
package;
Dit spreekt over Telekom Deutschland dit is een heel belangrijk deel van die conclusie
Activation of that option allows the data volume consumed by audio and video streamed by
Telekom’s content partners not to be counted towards the data volume included in the basic
package;
Goh... Welke dienst lijkt daar op? Ah ja... Data VRIJE muziek. Ofwel, Luister je muziek? dan gaat dat NIET af van je databundel en kan je 10GB gebruiken voor alles wat geen muziek is ipv dat je je muziek stream's moet bundelen in je gekozen data limiet. Luister je elke maand 5GB aan muziek? Ja.. dan zou je daar zonder data vrijmuziek nog 5GB van een 10GB bundel overhouden. Met Data Vrijemuziek heb je dat "Nadeel" dus niet.

Dat kan je weer tussen de lijnen door lezen in dit stuk:
Een dergelijke commerciële aanpak staat volgens het Hof haaks op 'de algemene verplichting op gelijkwaardige behandeling van verkeer'. Omdat die beperkingen van het verkeer alleen gelden als klanten een zeroratingoptie selecteren, is die praktijk 'onverenigbaar met de Europese wet', aldus het Hof.
Direct uit het PDFje van Het Hof.
By today’s judgments, the Court of Justice notes that a ‘zero tariff’ option, such as those at issue in
the main proceedings, draws a distinction within internet traffic, on the basis of commercial
considerations, by not counting towards the basic package traffic to partner applications.

Such a commercial practice is contrary to the general obligation of equal treatment of traffic, without
discrimination or interference, as required by the regulation on open internet access.

Since those limitations on bandwidth, tethering or on use when roaming apply only on account of
the activation of the ‘zero tariff’ option, which is contrary to the regulation on open internet access,
they are also incompatible with EU law.
Buiten dat moet je voor diensten als Datavrijmuziek(en dergelijke diensten) een Deep-Packet inspectie doen, Dit betekent dat T-Mobile je data pakketjes open maakt zodat ze kunnen kijken of Spotify daar tussen zit zodat deze niet verrekend word. Ook dat is niet toegestaan onder Netneutraliteit.

1. Commeciele overweging voor Data vrije muziek,
2. Enkel geldig binnen eigenland; Binnen EU is het een data limiet buiten je bundel. Als Data Vrije Muziek gebruiker kan ik 14GB muziek streamen in andere EU landen.
3.. Deep-packet inspectie - Is in strijd met het principe van neutneutraliteit ansich.


Bronnen:
https://curia.europa.eu/j...df/2021-09/cp210145en.pdf
nieuws: Europees Hof: zerorating is verboden onder wet op netneutraliteit
kwiebus in 'nieuws: T-Mobile biedt Datavrije Muziek niet meer aan en vergroot...
Nu ga om een of andere reden aan de belangrijkste zin voorbij.
However, by activating that option, the end customer accepts the bandwidth being limited to
a maximum of 1.7 Mbit/s for video streaming, irrespective of whether the videos are streamed by
content partners or other providers.
Bovenstaande is de reden dat de dienst van Telekom Deutschland niet geoorloofd was aangezien de bandbreedte voor alle aanbieders van video streaming diensten gelimiteerd werd wat dus een ongelijke behandeling van dataverkeer opleverde.

Je haalt er nu ook DPI bij maar hoe kom je er bij dat T-Mobile dit gebruikt, de ACM heeft toch iets anders vastgesteld?
Om aan de dienst Datavrije Muziek mee te kunnen doen vraagt T-Mobile van de aanbieder het door hem gebruikte IP-adres of de door hem gebruikte IP-adressen. Op deze wijze is voor T-Mobile kenbaar voor welk dataverkeer zij een nultarief dient toe te passen, zonder dat T-Mobile naar de inhoud van de data hoeft te kijken.

ACM heeft verder vastgesteld dat T-Mobile deze voorwaarde voor alle aanbieders strikt hanteert. Zij verlangt dat alleen muziekverkeer over het IP-adres wordt verstuurd. Op die manier beoogt T-Mobile te voorkomen dat andere data, zoals videoverkeer, wordt gestreamd tegen een nultarief. Indien T-Mobile niet op deze wijze de voorwaarde zou hanteren, ontstaat er juist een situatie waarin aanbieders die muziekstreamingsdiensten en, bijvoorbeeld, videostreamingsdiensten aanbieden worden bevoordeeld ten opzichte van partijen die alleen videostreamingsdiensten aanbieden.

De eis van het IP-adres is daarom volgens ACM noodzakelijk voor T-Mobile om de dienst Datavrije Muziek aan te kunnen bieden.
Bron: https://uitspraken.rechts...id=ECLI:NL:RBROT:2019:414
Ik heb KPN unlimited voor 25 euro met 50GB om te gebruiken of te delen. Ik heb daarnaast nog 2 kids sims 9,50 en 12,50 en een budget 10,50 abonnement . Ik deel elke maand met de 3 gebruikers ongeveer 5-15 GB per maand en dus teveel data op mijn abo, want gebruik zelf 1-2 GB.

Ik betaal voor 4 Gebruikers per maand 57,50 voor mobiel bij KPN
Goed om te weten! Eens induiken, maar 50gb is aan te krappe kant.
Ik ben echt een groot gebruiker en stook zeker wat GBS per dag er doorheen.
Maar zeker om over na te denken!
Bij Unlimited zit standaard ook 5G toegang zonder meerkosten.
T-Mobile is enorm goedkoop als je zowel internet als telefonie bij ze afneemt. Dan zit je totaal op €50.
Enorm goedkoop zou ik het echt niet willen noemen. Landen zoals Roemenië, Zweden, Oostenrijk, Duitsland, Estland, Italië en het Verenigd Koninkrijk hebben over het algemeen veel aantrekkelijkere prijzen voor mobiel internet. Alleen Malta, Griekenland, Litouwen, Spanje, Hongarije, Ierland, Portugal, Slowakije, Cyprus en Tsjechië zijn aanzienlijke duurder dan Nederland.

Natuurlijk hebben alle providers in Nederland een goede dekking maar dat is in een dichtbevolkt en klein land natuurlijk ook niet zo moeilijk. De geconvergeerde breedbandaanbiedingen in Nederland, Cyprus en Ierland zijn zelfs aan de dure kant volgens het onderzoek. (Geconvergeerde breedband omvat zowel mobiele breedband als de behoefte van huishoudens aan vaste breedband.)

Bron: Onderzoek in opdracht van de Europese Commissie
https://ec.europa.eu/newsroom/dae/document.cfm?doc_id=72471
https://ec.europa.eu/newsroom/dae/document.cfm?doc_id=72469

Edit:
@DarkForce hieronder: Dat is cherry-picking, zoals je ziet staan er ook landen tussen zoals Zweden, Oostenrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 22 juli 2024 15:20]

Enorm goedkoop zou ik het echt niet willen noemen. Landen zoals Roemenië, Zweden, Oostenrijk, Duitsland, Estland, Italië en het Verenigd Koninkrijk hebben over het algemeen veel aantrekkelijkere prijzen voor mobiel internet. Alleen Malta, Griekenland, Litouwen, Spanje, Hongarije, Ierland, Portugal, Slowakije, Cyprus en Tsjechië zijn aanzienlijke duurder dan Nederland.
Je bent vergeten om de rest ook te vergelijken, en dan doel ik in dezen het gemiddelde inkomen van mensen, prijzen van vaste lasten, sociale zekerheden. Zodra je dat doet, zal je zien dat het niet allemaal rozengeur en manen schijn is. Of zou jij akkoord gaan met een hongerloontje dat een Hongaar of Pool (in eigen land) verdient met bijbehorende vaste lasten? Ga er gerust eens een half jaartje wonen en leven van het gemiddelde inkomen wat ze daar over het algemeen verdienen.
Landen onderling vergelijken is zinloos.
Want ik heb vrij weinig aan een Pools abonnement. Kijk je naar NL dan ze goedkoop
Anders kan je overal wel het goedkoopste ergens vandaan halen.
Daar ben ik het niet geheel mee eens, het toont namelijk aan dat Nederland gewoon een wat duurder land is met betrekking tot mobiele data. Qua Europese markt en binnenlandse concurrentie zijn er dus nog wel degelijk stappen te maken die nu niet gezet worden. Dan kun je jezelf dus afvragen of de benaming 'enorm goedkoop' wel de juiste is, minder duur zou dan beter zijn. Op korte termijn komt daar nog eens bij dat het voor Nederlanders in de grensregio of die vaker op reis zijn voordeliger kan zijn om verder te kijken dan alleen de Nederlandse abonnementen (al was België volgens mij ook wat duurder). Gezien de regels omtrent Europese roaming kan het dus weldegelijke interessant zijn om goedkopere opties ernaast te leggen, al is het alleen maar om te staven of we wel echt zo goedkoop zijn in Nederland.

Edit als reactie hieronder:
@bit3m3 Het voorbeeld van het land polen komt van Loki504 en niet van mij, gezien Verenigd Koninkrijk, Zweden en Duitsland beide als voordeliger worden bestempeld kun je er dus vanuit gaan dat het niet alleen met lonen te maken heeft.

@loki504 Dat hoeft dus niet, zeker voor mensen in de grensregio, arbeidsmigranten/expats en zelfs voor vakantiegangers kan het goedkoper zijn om dus minder GB te nemen en/of een buitenlandsabonnement of sim only.

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 22 juli 2024 15:20]

Wellicht liggen de kosten van loon/vastgoed/belastingen hier ook vele malen hoger dan in een polen.
Dat moeten ze hier dan ook terug verdienen lijkt me.
Maar wat heb je aan prijzen van de rest van europa als een groot deel van de mensen er niets mee kunnen? Ja op Europese niveau zullen ze vast normaal geprijsd zijn. Op Nederlands niveau zijn ze goedkoop. En daar gaat het uiteindelijk om.

@jdh009 dan nog vrij ik mij af of je voor onder de 50 euro onbeperkt mobiel en 1gbps kan krijgen in Nederland. Want voor 1gbps betaal je al snel 35-40 euro. Dan blijft er max 15 euro voor je mobiel abonnement.

[Reactie gewijzigd door loki504 op 22 juli 2024 15:20]

Het zijn niet alleen de lonen (denk dat dat op het geheel niet zo heel veel uitmaakt), maar wel de kosten voor de frequenties (veilingen) en het huren van de plekken waar de masten staan of antennes zijn opgehangen.
Bij de frequentieveilingen zit ook de verplichting om een landelijk dekkend netwerk uit te rollen. In Nederland heb je daardoor maar weinig plekken waar je geen bereik hebt. In andere landen is dat wel anders. In Italië heb je buiten de steden en dorpen alleen bereik langs de grote wegen. Op het "platte land" is het bereik bedroevend.
Nederland is ook een rijk land en dat maakt het ook aantrekkelijk om wat hogere prijzen te vragen.
Is het niet zo in de UK dat beide bellers per minuut moeten afrekenen bij het bellen?
Ik betaal 25 Euro voor Unlimited, en 25 Euro voor mijn internetverbinding via T-Mobile Thuis.

Dus voor 50 Euro heb ik zowel het beste telefoonabonnement als het beste internet dat op mijn adres te krijgen is.
Wij betalen ieder hier 25 euro voor unlimited. Dus het lijkt zo duur. Combinatiekorting met ander unlimited in het huishouden.
Plex is hier voor mij de muziekdienst en die kun je natuurlijk niet aanmelden. Dus met unlimited kan ik gewoon streamen wat ik wil. Ook films.
T-Mobile is goedkoop voor kleine gezinnen (1-2 personen) en vooral als je vast en mobiel combineert en geen televisie neemt. Met meerdere personen worden ze al snel duurder dan de concurrentie omdat je geen data kunt delen, terwijl KPN en Voda dat wel mogelijk maken. Voor breedband zijn ze de goedkoopste, maar dan moet je wel glasvezel van ze kunnen gebruiken, want DSL is in veel locaties te langzaam.

Voor TV geldt wel dat ze voor opnemen nog eens extra geld vragen, waar dit bij concurrenten meestal niet wordt meegerekend. Daarbij is T-Mobile breedband vervelend met aansluitkosten en lagere korttingen voor de eerste 6 maanden dan concurrenten. Al met al was voor mijn gezin en ons gebruik KPN de goedkoopste. Zie ook de spreadsheet in mijn andere comment.
T-Mobile is goedkoop voor kleine gezinnen (1-2 personen) en vooral als je vast en mobiel combineert en geen televisie neemt. Met meerdere personen worden ze al snel duurder dan de concurrentie omdat je geen data kunt delen, terwijl KPN en Voda dat wel mogelijk maken.
Wacht even, weet je dit zeker?

Bij 3 personen ben je al goedkoper uit bij T-Mobile, tenzij je in glasvezelgebied woonachtig bent waar je geen 1Gbit kunt afnemen. Why?

KPN:
- Thuis 1Gbit
- 1x Onbeperkt
- 2x 0GB met Onbeperkt bellen
€ 100,00 p/m

T-Mobile
- Thuis 1Gbit
- 3x T-Mobile Go Unlimited
€ 100,00 p/m

Pas bij 4 personen of meer ga je besparen bij KPN maar tot die tijd is T-Mobile in verhouding goedkoper. Tenzij je toch liever over stapt op Onbeperkt data bij beide providers, in dat geval zou je bij KPN € 2,50 meer kwijt zijn.
Voor TV geldt wel dat ze voor opnemen nog eens extra geld vragen, waar dit bij concurrenten meestal niet wordt meegerekend. Daarbij is T-Mobile breedband vervelend met aansluitkosten en lagere korttingen voor de eerste 6 maanden dan concurrenten. Al met al was voor mijn gezin en ons gebruik KPN de goedkoopste. Zie ook de spreadsheet in mijn andere comment.
Bij KPN kost opnemen € 4,99 per maand, bij Ziggo kun je niet opnemen met het goedkoopste pakket of zit het inderdaad mooi weggewerkt in de toch al veel te dure abonnementen en achterlopende snelheden.

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 22 juli 2024 15:20]

U hebt niet de kortingen meegerekend die KPN wel en meer geeft. U vergeet ook de aansluitkosten dit T-Mobile rekent en de extra kosten voor een jaar abonnement bij t-mo.

Bel met de KPN klantenservice.
Tijdlang Vodafone gehad, maar het bereik daarvan loopt voor mij toch nog achter op bijvoorbeeld KPN. Goed voorbeeld: pre corona zat ik dagelijks in de Schiphol tunnel in de trein, op mijn werkmobiel (KPN) altijd bereik, op mijn privé (Vodafone/Ziggo) nooit bereik gedurende langere stukken in de tunnel.

Ben benieuwd hoe T-Mobile zich daarin verhoudt tot de rest.
In mijn herinnering had ik met mijn T-Mobile abonnement altijd prima bereik in de Schiphol tunnel en het is alweer een aantal jaar geleden dat ik daar geweest ben, dus ik vermoed dat het alleen maar beter kan zijn geworden.
KPN Internet Thuis (zonder TV) 1Gbit/s + 1x KPN Onbeperkt bel/sms/data + 2x 0GB + onbeperkt bel € 100,00

T-Mobile Thuis (100Mbit of 1Gbit) + 3x Go Unlimited € 100,00

In principe dus even veel kwijt op maandbasis maar wel het voordeel dat het "allemaal" gewoon Unlimited 5G is.
T mobile heb ik en vele mensen op de camping in Ommel helemaal geen bereik
KPN wel
Anno 2021 is het maar de vraag in hoeverre muziek de netwerken belast.

Op dit moment heb je hoofdzakelijk youtube en netflix die het netwerk zwaar belasten. Model is redelijk achterhaald al.
Muziek belast het netwerk natuurlijk niet meer dan andere data. Of jij 20GB aan muziek streamt of 20GB aan Excel sheets download moet niet uitmaken.
Dit was puur om extra te verdienen aan mensen die wel veel muziek streamen, en ook nog eens aan de bedrijven die de diensten aanbieden.
Goed, maar met 20GB aan muziek ben je letterlijk een week non-stop aan het luisteren aan 256 kbps. 20GB aan video doe je makkelijk in een uur als het in 4K is.

In de praktijk kan het netwerk dus veel meer gebruikers aan die muziek streamen, dan als ze video streamen
Maar dan verbruik je dus ook meer data. Per gigabyte komt het op hetzelfde neer.
Het verbruikspatroon is heel andere voor audio en video. Audio kan je hele dag door streamen, video doe je op bepaalde tijden.

Het maakt nogal wat uit of mensen de hele dag door audio streamen en zo 20GB per maand gebruiken of dat ze 's avonds netflix kijken en zo 20GB per maand gebruiken. Voor dat laatste moet je toch je netwerkcapaciteit wat groter maken (en dus hogere kosten maken).
Per gigabyte per uur komt het op hetzelfde neer. Muziek streaming is vanwege de relatief lage bitrate van 320kb/s redelijk data zuinig.
Netflix in 4K is slechts maximaal 16Mbps (een mobiele connectie pakt geen maximale bitrate, dus valt terug naar 10 of 12 Mbps), dus om 20GB vol te krijgen is het wel iets langer streamen. ;)
Ik denk dat hij doelt op het feit dat videoverbruik in bytes per seconde vele malen groter is dan muziek streaming.
Wat hij bedoelt is natuurlijk het aandeel van muziek op de totale hoeveelheid data. Relatief veel mensen luisteren vele uren per dag via 4g naar muziek. Er zijn maar weinig mensen die vele uren per dag excelsheets downloaden.
dat klopt aleen helaas niet wat je nu state,

Heel veel big content data staat bij een distributed cache server en of kan gebruik maken van multicast. in bijde gevallen hoeft de data niet het hele netwerk over of eigen netwerk te verlaten. dit is stukken goedkoper dan een unike excel file
Achterhaald is afhankelijk van door welke bril je kijkt natuurlijk.
Die van de consument? Ja.
DIe van de telco's? Absoluut niet. Zo'n zaken bestaan niet om uw dataverbruik of factuur onder controle te houden ofzo, maar om u te lokken om dat abonnement te nemen en niet dat goedkopere of dat van de concurrent. De telco's geven geen gratis extraatjes weg waar ze zichzelf pijn mee doen, het moet natuurlijk opbrengen voor hen in de langere termijn.
Dit is ook absoluut geen nieuw fenomeen. Herinner u 10-15 jaar geleden dat men begon te smijten met gratis smsjes. Kostte hen 2x niets natuurlijk.
Apple Music lossless neemt wel veel data in gebruik anders.
Enigste belangrijke is hoeveel je tijdens de 2 piekuurtjes gebruik, de rest is volledig irrelevant. :P

Maar dat verkoopt best wel slecht: "We zijn alleen traag net wanneer iedereen het gebruikt".

[Reactie gewijzigd door PrismSub7 op 22 juli 2024 15:20]

Mooi zo. Ik gebruik geen Spotify en had graag een andere app datavrij willen hebben. Dus ik betaal in feite mee aan al die "datavrije" abonnementen van andere mensen.

Als ik een app had mogen kiezen dan was dat een VPN :P. Dan is gelijk alles "datavrij".
Spotify was niet eens meer een optie bij T-Mobile voor datavrije muziek.
Staat/stond gewoon in het rijtje op https://www.t-mobile.nl/datavrije-muziek

Bandcamp
BesteHits.nl
Deezer
Digitally Imported
Fantasy Radio
Grand Prix Radio
HappyHardcore
HitsNL
Hitz24
Intense Radio
MonsterHitMusic
Napster
Olympia Radio
Qmusic
Qobuz
Radio 8FM
Radio Esperando
Spotify
SoulRadio
Universe Radio
Werkt ook gewoon datavrij inderdaad.
Geen Youtube Music? Dat neem ik namelijk af met Premium...
Nee, die is niet datavrij inderdaad. Partij heeft wel de status 'benaderd', hoe vaag dat verder ook is natuurlijk. Dat wordt dan weer bijgehouden in een T-Mobile community topic: https://community.t-mobil...n-datavrije-muziek-272243
Maar aangezien Google Music al de status 'Niets meer van vernomen' heeft zou ik er niet veel meer van verwachten. Al helemaal niet nu ze er toch zo'n beetje mee gaan stoppen. De boel een beetje in stand houden voor bestaande klanten, voor zolang het duurt, en dan is het wel klaar verwacht ik.
Deze lijst is overigens niet compleet - die op het forum heeft nog enkele extra deelnemers.
Foute tag

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 767041 op 22 juli 2024 15:20]

Nvm, fout gekeken

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 767041 op 22 juli 2024 15:20]

Jep, alleen wordt "alles datavrij" ook vaak "net neutraal" genoemd, :+
conform de originele NL wetgeving, voor de EU er aan ging sleutelen.
Ik ben blij dat ze weer richting net neutraliteit gaan,
al is het dan uit technische / praktische / commerciele belangen.
.
Ik had mijn T-Mobile abonnement hierom opgezegd.
Maar mn nieuwe provider is inmiddels door ze overgenomen (Simpel) .

[Reactie gewijzigd door Geekomatic op 22 juli 2024 15:20]

Ik las de eerste keer eroverheen en dacht dat er "niet neutraal" stond :P.
Tja, die wachten de rechtzaak niet af en weten dat netneutraliteit ook voor hen geldt. Ik ben benieuwd wanneer Proximus in België last gaat krijgen met de Epic abonnementen, zij doen immers precies hetzelfde.
toch is het raar dat er niet met terugwerkende kracht een sanctie aan vast zit. ze hebben jarenlang bewust de ene dienst boven andere mogelijkheden gezet, en als ze er nu na jaren mee stoppen is het allemaal prima?

Als ik nu 5 jaar coke ga verhandelen, en ik stop er mee, kan ik dan ook onmogelijk nog veroordeeld worden omdat ik er zelf mee gestopt ben?
Ze hebben ander dataverkeer of muziekdiensten die niet onder "datavrije muziek" vielen niet langzamer gemaakt, noch geblokkeerd. Dus effectief heeft dit geen nadelige gevolgen gehad voor de abonnees. Wel was een sprake van voordeel voor abonnees die van diensten gebruik maakten die er wel onder vielen.

Dus de rechtbank heeft terecht geconcludeerd dat het niet in strijd was met de netneutraliteit, ook omdat elke muziekdienst in aanmerking kwam voor "datavrije muziek" en ook elke aanvraag geïmplementeerd werd.

Heel strikt bezien was het wel geen netneutraliteit, daarmee wordt beoogd dat een provider zich in het geheel niet bemoeid met de data van de abonnees. Voor datavrije muziek werd door T-Mobile een proxyserver opgetuigd voor muziekdiensten, zodat verkeer voor 99% niet van buiten het eigen netwerk hoefde te komen, behalve nieuwe of zeer zelden opgevraagde muziek.
De gedachte is dat als je een bundel verkoopt maar bepaalde services buiten de bundel laat vallen ook al is het gratis, dat dit maar door een deel van de abonnees wordt gebruikt maar het wel voor iedereen duurder wordt. En daarom mag er geen negatieve maar ook geen positieve discriminatie plaatsvinden door zero-rating.

Met zero rating betalen Jan en Piet beiden bijvoorbeeld 10,- voor 10GB per maand. Jan luistert muziek en verbruikt 20GB per maand zonder bij te betalen. Piet luistert geen muziek en zit aan de cap van 10GB vast. Maar de provider berekent het maandbedrag wel aan de hand van een gemiddeld verbruik van 15GB.
Dus? Welk fundamenteel mensenrecht wordt hiermee geschonden? Er zijn zat gevallen te bedenken waarin het ene product van een fabrikant een ander product subsidieert. McDonald's maakt de grootste winst op verkoop van losse menu-items. Dus als jij een losse McMenu koopt word je gesubsidieerd door iemand die een losse Veggie McChicken koopt. Is toch ook geen probleem?

Net-neutraliteit is helemaal niet bedoeld om een freerider probleem te voorkomen. Het argument was dat er een vrije keuze voor diensten moest blijven. Dus dat je niet in een situatie komt waarin de macht van de provider de keuze-opties van de gebruiker gaat bepalen.

En dat was bij Datavrije Muziek niet het geval. Diensten konden zich hiervoor kosteloos aanmelden. Ongeacht of T-Mobile de dienst zelf verkocht of niet (bijv. Deezer vs Spotify).

[Reactie gewijzigd door bilgy_no1 op 22 juli 2024 15:20]

Mijn eigen muziek kon ik niet datavrij spelen. Dat gold ook voor kleine partijen ('Iedere partij kan zich aanmelden' was relatief).
Hier werden dus de grote jongens voorgetrokken. En dus was het niet neutraal.

En dus zijn dit soort zaken simpel: Of er wordt geen onderscheid gemaakt, of er wordt wel onderscheid gemaakt tussen verschillende data. (of dezelfde data uit verschillende bronnen zelfs).

Je kan niet een beetje netneutraal zijn. Het is alles of niets.
Je vindt het vast niet erg dat ik bij "Welk fundamenteel mensenrecht wordt hiermee geschonden?" alweer ophield met je post te lezen.
McDonald's is geen oligopolie. T-Mobile is dat wel. Er zijn immers 3 smaakjes: groen, rood, of roze.
En hoeveel grote fastfood ketens zijn er in de meeste landen van Europa naast McDonalds, KFC en BurgerKing? Precies. De fastfood markt is wel degelijk een oligopolie.

Sterker nog,
Legio fastfoodketens, alleen al op Thuisbezorgd. Geen van de ketens die je noemt serveert sushi of pizza, om maar twee voorbeelden te noemen, en zeker wat betreft pizza zitten daar ook grote vissen tussen. De beste snackbars/fritures, zoals bijvoorbeeld Manneke Pis, serveren doorgaans Belgische friet. Iets dat ook geen enkele van de drie fastfoodketens die je noemt serveert. De vergelijking zou accurater zijn als je het hebt over MVNOs maar die hebben geen eigen netwerk; er zijn immers maar 3 mobiele operator netwerken in Nederland. Nu slaat-ie als een tang op een varken.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 22 juli 2024 15:20]

De discussie gaat over prijzen voor consumenten en netneutraliteit. Als je zou snappen wat een MVNO was, dan wist je ook dat het voor de consument geen ruk uitmaakt of die bij Tmobile of bij een MVNO een abonnement afneemt. Met tientallen MVNOs zit je precies in dezelfde situatie als met alle kleinere fastfoodketens.

Dus ofwel je vergelijk een smal segment Telecom operators met een smal segment fastfood (oligopolie) of je hanteert een brede definitie en dan is er in beide gevallen geen sprake van een oligopolie.
Je hebt het over wereldwijde fastfoodketens, ik had het over Nederland. Ik heb het over de drie grote netwerken in Nederland. In Nederland heb je meer dan de drie grote fastfoodketens die jij noemt (ik kom nooit bij de drie die jij noemt, en in de VS is Wendy's #3); Domino's, Pizza Hut, New York Pizza, FEBO, enz enz. Wat betreft supermarkten heb je wel steeds meer consolidatie. MVNOs kunnen zo goedkoop zijn omdat ze ergens op inleveren tov de 3 grote 'premium' merken. Wanneer die premium merken de prijs zouden verhogen, dan zullen de MVNOs mee moeten. Want die berekenen het gewoon door als ze dat willen. Overigens heeft zo'n MVNO gewoonweg ook minder capaciteit tov de premium klanten.
Zero rating is sommige use cases zelfs noodzakelijk: als Microsoft, Google en Amazon de massa willen bereiken met cloud game streaming op mobile.
Zoals met alle andere diensten via internet moeten klanten een abonnement nemen dat bij hun gebruikswensen/behoefte aansluit, onzin dat een provider daar Zero-rating voor moet gaan hanteren.
Dat 'elke muziekdienst' in aanmerking komt was in mijn ogen sowieso dubieus, privéstreamingdiensten kwamen bijvoorbeeld per definitie niet in aanmerking, terwijl het doel van het dataverkeer identiek is.
Als je 5jaar 3-mmc verhandeld en je stopt er mee als het verboden wordt, dan is dat op tijd.

Er is in deze gevallen een meningsverschil over de interpretatie van de wet. Als de wet duidelijk genoeg was geweest had de rechter sneller uitspraak kunnen doen.
Het is niet zo dat een wet pas van kracht word op het moment een persoon of instantie ervoor is veroordeeld, daarom gaat de vergelijking met 3-mmc niet op. De Telecomwet is al ingegaan in 2013.
Maar een rechter heeft geoordeeld dat het dus mag/mocht.
Dan zou een andere rechter zonder een hoger beroep de uitspraak van de eerdere rechter met terugwerkende kracht ongegrond moeten verklaren.
Gaat niet gebeuren.
Zo simpel is het niet altijd, stel de wet laat de mogelijkheid voor een interpretatieverschil open zoals bij zero-rating het geval was. Dan worden dingen pas strafbaar vanaf het moment dat de wet wordt verduidelijkt en/of van toepassing wordt verklaard op de situatie. En nee, dat gaat niet met terugwerkende kracht.
De rechter heeft T-Mobile toch in het gelijk gesteld? Waarom zou er een sanctie volgen?
Er is een uitspraak van Europese rechter hoe de wetgeving in dit punt gezien kan worden. Dus ook proximus zal die moeten gaan respecteren.
Er is geen rechtszaak nodig, de wetgeving is van toepassing verklaard en er kan dus gewoon gehandhaafd worden.
Vreemd,
Als ik nu online bij t-mobile kijk en m'n bundel wil wijzigen heb ik keuze uit 0, 1, 2, 5, 10 of unlimited GB.
Zal wel per 1 oktober ingaan gok ik. Midden in de maand de bundels aanpassen is een beetje een vreemde datum.
Je kunt alleen de nieuwe bundels kiezen als je een nieuw abonnement of een verlenging gaat doen.
Er staat toch echt per 13 september boven de tabel.
Voor nieuwe abonnementen, oude abo's houden de oude bundels met datavrije muziek.
Je moet dus wel kunnen verlengen, wat volgens mij binnen 6 maanden van het einde van je contract kan.
Verlengen is altijd een nieuw aanbod. Je kunt niet verlengen wat je al hebt (ja.. dan moet je het huidige contract laten doorgaan maar verlies ik wel alle korting die maar een jaar geldig was)
Dan moet je eerst overstappen naar de nieuwe tarieven, hoor. Dat kan eventueel als je ze even belt. Omdat je je abonnement vóór vandaag bent ingegaan, heb je dus nog de oude bundels.
Aha, dat verklaart het.
Even bellen. Het kan zo zijn dat in het systeem van de klantenservice deze nieuwe abonnementen er wel bij staan. Maar pin me er niet aan vast (ex-medewerker). Sommige nieuwe proposities stonden wel bij een bestaand abbo en andere niet.
Dat komt omdat jij nog op een 'oude' propositie zit. Als je mag verlengen kun je uit de nieuwe bundels kiezen
Jeutje wat een prijzen voor sim only. 1GB en 120 belminuten voor €14.50 per maand. Ik zit bij Ben en heb 10GB en onbeperkt sms/minuten + 4G voor €13.50 en het kan nog goedkoper. Viel mij ook al op dat Vodafone en KPN ook zo gruwelijk duur zijn. Welke mensen nemen zulke dure sim only abonnementen? Gebruikers die snel van hun geld af willen ofzo?
Nee, mensen waarbij combinatiekorting geldt en mensen die verder kijken dan alleen de bundelgrootte. Buitenlandervaring bijvoorbeeld, ook 4G daar in plaats van traag 3G enzovoorts.
Vaak in combinatie met een vast internetabonnement, daar krijg je dan een dusdanig voordelige prijs of extra pakket voor dat het interessant is om het te combineren.
Daarbij moet je voor kleinere sim-only providers vaak extra betalen voor 5G, en is dat doorgaans ook met lagere snelheden dan die de provider zelf levert.
Zoals al ten overvloede gemeld in de reacties hier is het vooral de combinatiekorting die het interessant maakt. Voor mijn T-Mobile Unlimited Abonnement betaal ik dankzij de korting maar 25 euro per maand, daarnaast heb ik voor 25 euro per maand ook nog eens een 1Gbps glasvezelabonnement. Mijn vrouw krijgt op haar 1GB bundel naast €2,50 korting ook nog eens 1GB per maand aan extra data, wat ze bij lange na niet op maakt. Goedkoper krijg ik dat elders niet, zeker niet zo'n dikke internetverbinding.
Wat ik niet helemaal snap, veel mensen klaagde dat dit tegen netneutraliteit is en dat ze illegale dingen doen. Dit is toch juist een leuke bonus dat muziek niet van je databundel gaat? dus een postieve extra bovenop je bundel.
Het is niet dat ze zeggen maar een enkele muziek aanbieder dit bode dit was voor een flinke lijst, het was ook niet dat ze bepaalde providers van muziek blokkeerde dus wat is nu in weze het echte probleem?
Het gaat er om dat dit een leuke bonus is. Maar als je dit toestaat moet je ook allerlei andere dingen gaan toestaan die niet zo gunstig uitpakken
Het probleem is dat er geen reden is om iemand die muziek streamt gratis data aan te bieden terwijl iemand die een pagina van Wikipedia opent wel moet betalen voor zijn data.

Het is niet zo dat de switchen in het netwerk van T-Mobile harder slijten of meer stroom verbruiken door bitjes die niet van een muziekdienst afkomstig zijn.
In hoeverre heeft de overname van T-Mobile Nederland ermee te maken? Ik kan me voorstellen dat Apax en Warburg Pincus geen gedoe van een rechtzaak willen en het als voorwaarde hebben gesteld dat dit nu afgehandeld wordt.
De overname van T-Mobile Nederland is pas een week geleden ofzo aangekondigd.....deze is nog niet eens afgerond laat staan dat zij nu al met de bedrijfsvoering mee bemoeien of eisen stellen.

datavrije apps is gewoon een achterhaalde service dat relatief duur is om in stand te houden vandaar dat ze ermee stoppen.

[Reactie gewijzigd door Atilim op 22 juli 2024 15:20]

Ze kopen het bedrijf. Natuurlijk stellen ze eisen. Dat er geen rechtzaken tegen het bedrijf lopen lijkt me een heel redelijke eis voor de aankoop. Dat is geen bemoeienis met de bedrijfsvoering.
Nauw nee, het is niet alsof het een zaak is waarop T-Mobile heel veel risico op loopt. Dat als ze verliezen dat ze miljarden moeten betalen en/of hele activiteiten moeten stoppen.

Realistisch gezien is datavrije muziek gewoon geen unieke selling point meer, er zijn genoeg abo's beschikbaar met unlimited data tegenwoordig.
Lang voordat de overname wordt aangekondigd wordt er onderling al gesproken. Ik heb ook sterk het vermoeden dat de overname hiermee te maken heeft. De datavrije muziek is controversieel en gezien de recente uitspraken kan het zomaar weer tot een nieuwe klacht van de ACM leiden. Bij overnames wordt vaker de eis gesteld dat er geen rechtszaken mogen spelen of dat er een dreiging in die richting is. Met het stoppen van datavrije muziek worden rechtszaken en klachten netjes vermeden.
Dit zat er natuurlijk al aan te komen. Ze hebben het lang in stand weten te houden maar met het recente bericht (nieuws: Europees Hof: zerorating is verboden onder wet op netneutraliteit) over het Europese Hof dat twee Duitse providers teruggefloten heeft omdat dit niet mag zou dat hier ook gaan spelen. Dat zijn ze nu voor door de abonnementen aan te passen naar een hogere bundel.

Tenzij je als klant dusdanig veel van de datavrije diensten gebruikt dat je andere boven je databundel zou eindigen, krijg je dan dus eigenlijk een grote databundel terug om die voor andere doeleinden te kunnen gebruiken.
Wel alles lezen eh ;)
Vorig jaar vonniste het Europese Hof ook al dat zerorating in strijd is met Europese regelgeving voor netneutraliteit, maar alleen als dat ander verkeer vertraagt of blokkeert.
Dat heeft toch betrekking op het vonnis van vorig jaar?
Daar was het vonnis dat zerorating icm andere dingen blokkeren/vertragen _niet_ mag.
Maar dat betekent niet vanzelf dat zerorating _zonder_ blokkeren/vertragen _wel_ mag.
Bij de laatste uitspraak zeggen ze dat zerorating gewoon helemaal niet mag, of je nou blokkeert/vertraagt of niet.
Ik ben geen jurist maar zo begrijp ik het.
ER staat dat het niet mag 'het is in strijd met netneutraliteit' maar ALLEEN als dat ander verkeer vertraagt of blokkeert'
Daaruit begrijp ik dat , indien het geen ander verkeer hindert, het wél mag 8-)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.