T-Mobile stopt na druk van ACM op 31 maart met zeroratingdienst Datavrije Muziek

Bestaande T-Mobile-abonnees kunnen vanaf 1 april 2023 geen Datavrije Muziek meer gebruiken om muziekstreaming buiten de internetbundel te laten vallen. Daarover heeft T-Mobile afspraken gemaakt met de ACM. Datavrije Muziek is een vorm van zerorating, wat verboden is.

De provider gaat klanten die Datavrije Muziek hebben, in de komende maanden benaderen met een passend aanbod, schrijft ACM. T-Mobile stopte in september 2021 met Datavrije Muziek bij nieuwe en verlengende klanten, maar mensen met een doorlopend abonnement bleven de zeroratingdienst wel behouden. Uiterlijk 31 maart stopt ook bij deze abonnees Datavrije Muziek, hebben T-Mobile en de ACM afgesproken.

Datavrije Muziek is een dienst waarbij mobiele klanten muziek kunnen streamen zonder dat dit ten koste gaat van de databundel. Het Europese Hof van Justitie verklaarde zerorating eerder verboden onder de wet op netneutraliteit. In maart dit jaar sprak de ACM T-Mobile aan op het feit dat sommige klanten Datavrije Muziek nog wel konden gebruiken en dat dit verboden was. Drie maanden later gaf T-Mobile aan bereid te zijn om te stoppen met Datavrije Muziek, maar zei hier tot december 2023 voor nodig te hebben.

De ACM zei daarop deze termijn van anderhalf jaar te lang te vinden, waarna T-Mobile zei Datavrije Muziek uiterlijk in het eerste kwartaal van 2023 te kunnen uitfaseren. Hier ging de ACM wel mee akkoord. Deze afspraak is bindend, T-Mobile moet zich hier dus aan houden en de ACM gaat de provider ook geen boete meer opleggen, mits T-Mobile zich aan de afspraak houdt. Doet T-Mobile dit niet, dan kan ACM een boete opleggen van maximaal 900.000 euro of tien procent van de jaaromzet.

Door Hayte Hugo

Redacteur

16-12-2022 • 09:13

141 Linkedin

Reacties (141)

141
140
73
4
0
52
Wijzig sortering
Wat is zerorating? En waarom is het verboden?

In het kort, gekopieerd uit het gelinkte artikel hierover:
Bij zerorating wil een provider een bepaalde dienst aanbieden zonder dat het verbruik daarvan bij de kosten wordt gerekend.

Een dergelijke zeroratingoptie maakt volgens het Europees Hof 'onderscheid in internetverkeer op basis van commerciële overwegingen'. Een dergelijke commerciële aanpak staat volgens het Hof haaks op 'de algemene verplichting op gelijkwaardige behandeling van verkeer'. Omdat die beperkingen van het verkeer alleen gelden als klanten een zeroratingoptie selecteren, is die praktijk 'onverenigbaar met de Europese wet', aldus het Hof.
Overigens als deze "interactieve muziek streaming" buiten de data-cap valt, dan vraag ik mij af hoe dit verhoud tot de "interactieve TV streaming" (en IP Radio) via een ISP (waarbij dit ook buiten de data-cap valt) zoals glasvezel aanbieders.

[Reactie gewijzigd door Barryke op 16 december 2022 14:13]

Precies, en sommige mensen denken dat het helemaal niks uitmaakt en dat het voor de consument juist beter is als je zerorating toelaat....todat je dit leest. Dit moet je echt niet willen!
Tja ik snap het probleem niet zo, als elke Dienst zich mag aanmelden hiervoor heb ik er geen grote problemen mee. Het probleem in sommige andere landen is, is dat je bepaalde apps alleen "gratis" kan gebruiken en er geen ruimte is om van af te wijken.
Het aanbod staat al niet meer op de website zie ik.
T-Mobile stelde wel een aantal eisen aan het zero-raten. Zo moesten muziekdiensten losse IP-adressen hebben die exclusief voor het streamen van muziek waren zodat de data kon worden gesplitst, dat beperkt je technologiekeuzes toch enorm. P2P-hosting zou nooit kunnen en mensen die gehuurde muziek vanaf bijvoorbeeld een NAS-cache moet ook worden geproxy'd. Wil je een dienst als Cloudflare R2 gebruiken voor je bestanden dan heb je ook pech, je hebt geen garantie dat die IP-adressen exclusief zijn.

Diverse grote muziekdiensten deden dan ook niet mee ondanks vragen van klanten op het forum. Het is niet zo makkelijk als "iedereen kan zich aanmelden", het was meer "iedereen die hun hele product aan onze verwachtingen aanpast kan meedoen" en dat is nogal jammer.
Behalve de technische eisen waren er ook nog andere eisen. Zo moest ik de toegangscontrole van mijn muziekstreamingsdienst eerst weghalen zodat het niet meer ging om streaming in besloten kring, moest ik T-Mobile een licentie geven om mijn persoonlijke naam te gebruiken in reclame-campagnes en zou ik een NDA moeten ondertekenen waardoor ik niemand zou mogen vertellen over de aansluitingseisen.
Die NDA heb ik eerlijk gezegd nooit gezien, en die andere 2 zijn in mijn ogen ook niet onlogisch omdat het gaat om een dienst voor publieke streamdiensten. Waar de dienst niet voor bedoeld is, is voor jan en alleman die z'n MP3 collectie voor familie en vrienden toegankelijk maakt. Simpelweg omdat dit in veel gevallen illegaal is (meeste muziek die zo gedeeld wordt is auteursrechtelijk beschermd, terwijl er geen streamlicentie met een Buma/Stemra afgesloten is). Even buiten beschouwing latend of jouw collectie al dan niet daaronder zou vallen, maar het is voor T-Mobile onbegonnen werk dat te controleren.

Wij hebben er met ons radiostation ook een discussie over gehad over het "licentie geven op het gebruik van naam", maar de verklaring van T-Mobile was plausibel genoeg om er mee akkoord te gaan. T-Mobile wil tenslotte niet dat ik als rechthebbende op een naam tegen T-Mobile ga proceduren omdat ze mijn naam in een lijst met ondersteunde radiostations hebben staan.
Het punt is alleen dat de uitleg die je geeft gaat over begrijpelijke zorgen waar een internetprovider geen onderscheid op mag maken. De aspecten waarop een internetprovider onderscheid mag maken zijn behoorlijk beperkt, zelfs de rechtmatigheid van de aangeboden dienst vooraf toetsen is niet de verantwoordelijkheid van internetproviders.
De grootste en meest belangrijke in NL deden gewoon mee. Spotify. Deezer.
Alleen de Amerikanen wilden niet. Zoals altijd.
Die wilden wel en hebben T-Mobile ook duidelijk toestemming gegeven, maar voelden er niets voor om zich te laten chanteren door T-Mobile. “Als je net als je concurrenten het voordeel wil dat jullie dienst zerorated is, dan moet je eerst dit contract tekenen en ons rechten x en y geven plus een trademark usage agreement”. Dit is precies een van de redenen waarom netneutraliteit in het leven is geroepen.
Kijk en dat maakt het begrijpelijk waarom het niet mag, als consument denk je ‘leuk, scheelt me zorgen over mijn data verbruik’ maar er zit uiteraard meer achter (iets met geld :) ) wat dan weer ‘oneerlijke’ concurrentie kan opleveren.
Het probleem is dat kleinere diensten relatief meer moeten doen voor de onboarding. Als je een grote organisatie hebt zoals Spotify dan is dat allemaal geen probleem. Maar kleinere aanbieders hebben daar niet zoveel mensen voor beschikbaar. Het speelt immers niet alleen in Nederland. Je moet dit in alle landen waar je actief bent regelen.

Dus is er toch sprake van oneerlijke concurrentie. Het zou eerlijk zijn als T-Mobile alle streams per definitie gratis maakt, ongeacht van welk bedrijf het is. Maar dat is best wel complex.
T-mobile liet ieder bedrijf toe, maar enkel muziek en niet de meta data mocht gratis. Om dat te kunnen onderscheiden is toch echt ook iets van de streamingplatform's kant nodig.

Overigens waren grote diensten meer een probleem. Paar grote diensten negeerde elke form van contact die T-mobile probeerde terwijl veel kleine diensten wél waren aangesloten.
Ja die grote diensten hadden geen zin om dat wurgcontract te tekenen/zich te laten chanteren en terecht. Apple zei bijvoorbeeld dat T-Mobile welkom was om Music datavrij te maken en ze best een lijstje met IP’s ed wilden aanleveren, maar dat ze niet zo’n leip contract gingen tekenen. T-Mobile wilde natuurlijk wel de macht houden, dus zei dat dit contract, dat ze zelf in het leven geroepen hadden en zo weer af hadden kunnen schaffen, “voor iedereen moest gelden, anders is het discriminerend”. :+ Probleem lag dus helemaal bij T-Mobile en diens werkwijze.
Dan moet je aan packet inspection doen en dat mag niet.
Het gaat de ACM ook meer over de pandora's box die opengaat als dit wel is toegestaan. Wat als de regels in ene omgedraaid worden door deze bedrijven - wanneer je van bijvoorbeeld Netflix gebruik maakt kost dat extra.
Of de concurrentie buiten spel zetten, Spotify wel gratis, Tidal niet.
Pandora's box valt dus ook wel mee als je kijkt hoe lang dit afspeelt.
Ik vind je woordkeuze mooi :)

Maar even on-topic: Ik ben het eens met de post van @Kakaisan . Als iets nog niet gebeurd is wil dat niet zeggen dat dit nooit gebeuren zal in de toekomst.

Als ik mij goed herinner is er al vanaf het begin af aan discussie over zerorating voor muziek sinds T-Mobile dit ingevoerd heeft. Dus ik kan mij goed voorstellen dat T-Mobile, als ze dergelijke plannen hadden, eerst het resultaat van het onderzoek van de ACM afgewacht hebben voordat ze hier nog verder mee zouden gaan. De andere providers idem, alvorens ze een dergelijke abonnementsvorm introduceren.

Edit: foute ref

[Reactie gewijzigd door Waxer op 16 december 2022 10:34]

Het is alsof je op de wegen alleen vrachtwagens toelaat van vervoerders die een contract afsluiten, zodat hun klanten geen verzendkosten hoeven te betalen. Iedereen die gebruik wil maken van de weg maar geen contract heeft, moet wel flink betalen. Daarmee belemmer je iedereen die geen contract kan of wil afsluiten, ongeacht of dat contract afsluiten geld kost of niet. Als alle klanten gewoon verzendkosten betalen en de vrachtwagens/vervoerders allemaal gelijke toegang hebben tot de weg houd je de concurrentie eerlijk. Anders krijg je een situatie waar uiteindelijk alleen de grootste vervoerders een monopolie op de markt krijgen, en klanten geen keuze meer hebben omdat kleinere vervoerders altijd flink hogere kosten hebben.
Goede uitleg !

Ik zit zelf al jaren intern met mezelf te bakkeleien over wat er nou mis is met zero-rating en wat de beste oplossing zou zijn. Ik heb lang de mening gehad dat zero-rating niet in strijd hoeft te zijn met netneutraliteit, omdat je op netwerkniveau geen onderscheid maat tussen diensten, alleen maar in facturering. Als in; diensten buiten "Datavrije Muziek" worden niet geknepen, geblokkeerd of anderzijds gehinderd in functionaliteit of prestatie. Het is alleen dat je het dataverbruik voor sommige diensten kunt afkopen.

Dit nieuwsbericht +comments, en jouw comment in het bijzonder geven een goed perspectief.
Dank! Vergelijkingen van internet en de "echte" wereld zijn altijd lastig, dit leek me we aardig gelijkwaardig.
Elke dienst aan kan melden klinkt mooi.

Maar wat als ik een server thuis heb waar ik al mijn gekochte muziek heb staan en die wil streamen naar mijn telefoon. Die zou dan ook 100% "gratis" moeten zijn als je netneutraal wil zijn. Maar ik geloof niet dat T-Mobile(of welke provider dan ook) tijd en dus geld gaat stekken in om dat te regelen.

Of als je een kleine startup bent met nog geen 1k klanten. Kans is minimaal het er doorheen komt.

Het is alles of niets, alles is onmogelijk dus dan moet het niets zijn.
Ik heb lang gedacht dat "alles" wel mogelijk zou moeten zijn. Met name in de vorm dat je als eindgebruiker zelf diensten zou (moeten) kunnen whitelisten.
e.g. een abonnement met een kleine databundel en dat je dan een bedrag X betaalt aan je provider om een bepaald IP / domein te whitelisten. Onder het mom van "Voor de meeste mensen is de standaard dienst van <provider> om de grote streamingdiensten te zero-raten voldoende, degene die andere diensten willen zero-raten hebben over het algemeen genoeg kennis om te weten hoe je een IP / domein kan whitelisten als <provider> daar netjes aan mee werkt."
Maar de comments hier maken ( voor mij in ieder geval ) duidelijk dat dit geen waterdicht systeem is en dan is jouw laatste regel van toepassing.

Dank voor dit inzicht, ik heb wat geleerd vandaag.
een bedrag X betaalt aan je provider om een bepaald IP / domein te whitelisten.
En vervolgens zet je een VPN op naar dat IPadres, en heb je defacto unlimited toegang naar de buitenwereld.
Dus betaal je 9€ voor minimale data, en kan je de 25€ 'unlimited' links laten liggen
Dat kan, maar er zal contractueel worden vastgelegd wat er wel en niet mag.
Overtreding zou dan bijvoorbeeld bestraft kunnen worden met een perma-ban (gedeeld met alle providers)
Dat gezegd hebbende; je hebt natuurlijk helemaal gelijk. Ik ging er in mijn naïviteit vanuit dat mensen gewoon eerlijk zouden zijn O-)
Providers zouden dit om precies deze reden nooit doen zoals ik in gedachten had, en dan geldt direct de uitspraak van @Tjidde weer:
"Het is alles of niets, alles is onmogelijk dus dan moet het niets zijn. "
Ik mag toch hopen dat T-Mobile op het te zeroraten verkeer een policy heeft gezet die de bandbreedte beperkt tot dat wat nodig is om muziek te streamen en eventueel fingerprinting om muziek van ander verkeer te onderscheiden. Daar hoef je geen DPI op los te laten hoor.
Er zitten op zijn minst grote hobbels in om mee te doen.

Apple Music en YouTube Music deden niet mee. Dat zijn niet de kleinste spelers
Klopt. T-Mobile heeft Apple, YT Music en een paar andere diensten geweigerd toe te voegen omdat die geen eenzijdig contract, trademark usage agreement en NDA wilden tekenen. Was ook een nogal rare praktijk van T-Mobile imho, maarja.
Maar Tmobile bepaalde of de dienst beschikbaar kwam, of niet.
En daarmee heeft ze teveel macht volgens de ACM

KPN had alleen Spotify ( zowel Premium als de data )
Die waren er al snel vanaf gestapt, nadat ACM ging klagen.
Maar dat was eerder doordat ze DPI toepaste op het netwerkverkeer, en dat werd ook ( en strenger) verboden
Hiermee verschuif je dus een arbitrair probleem veroorzaakt door de provider naar de diensten toe. Wereldwijd moeten alle diensten die willen concurreren zich dus bij T-Mobile aanmelden, en het is nog maar de vraag of ze allemaal toegelaten worden. De enige winnaars zijn T-Mobile en de aangemelde diensten, de rest wordt oneerlijk benadeeld.
Is dit sarcastisch met die 3 puntjes aan het eind van je zin? Mij lijkt het ronduit hinderlijk om voor elke verschillende dienst een aparte databundel aan te moeten schaffen.
Jammer, ik heb nu een bundel van 10gb en luister enorm veel podcasts en muziek via Spotify onderweg.
Dagelijks luister ik tot wel 3 a 4 uur.
Je kan ook alles gewoon downloaden toch? Dat scheelt een hoop data.
Ik stap over op unlimited is voor mij de beste keuze, wel duurder maar helaas.
Ik stap over op unlimited is voor mij de beste keuze, wel duurder maar helaas.
T-Mobile feliciteert je met je keuze ;) Of die keuze de verstandigste is, dat is de vraag. Je hoeft nu niet bij T-Mobile te blijven, dus je kan gaan shoppen naar het beste aanbod.

Kijk eens naar het spel wat gespeeld is met de ACM. Rekken, rekken en nog eens tijd rekken net zo lang tot bijna iedereen contract vrij is. Dit is nu precies wat T-Mobile heel graag ziet: klanten die naar unlimited overstappen en meer gaan betalen.

Je kan beter even wachten tot T-Mobile met aan aanbod komt, dan kan verlengen naar unlimited nog wel eens leuker zijn dan nu. Tenminste mijn verwachting zou zijn dat T-Mobile klanten die slecht nieuws gaan krijgen, door de marketing afdeling binnen wil laten houden. Als dat zo gaat gebeuren mag je misschien met korting naar unlimited.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 16 december 2022 09:55]

Vrouwlief is vorige week al benaderd of ze wou upgraden naar unlimited.
Ze heeft nu een 2 jaar contract sim-only afgesloten voor €25,- per maand, wat in mijn ogen best een goede deal is.
Don't shoot the messenger: Als je nog een ander T-Mobile (mobiel en/of vast internet) op je adres hebt, is dat het standaard bedrag voor Unlimited.

[Reactie gewijzigd door SebasFM op 16 december 2022 13:29]

Nee we hebben thuis KPN, als we thuis hadden gehad hadden we het nog eens als extra korting gehad 8)7
In het contract wordt ook gesproken over een vaste korting van €10 voor 24 maanden.
Ik heb Unlimeted en ik luister continu muziek op Spotify, maar ik heb elke maand nog ruim data over.
Natuurlijk heb je elke maand ruim data over. Dat is de definitie van Unlimited?
Ja smart ass, Unlimited is niet echt Unlimited. Je hebt 10GB per dag, maar zelfs al zou ik de gehele dag Spotify luisteren kom ik niet aan 10GB per dag.

Ook toen ik 16GB per maand had, kreeg ik het met Spotify niet op. Dat ik daarnaast nog zat andere zaken doe, waardoor ik af en toe wel aan de max zit, laat ik even in het midden, maar dat is echt sporadisch.
Je hebt 10 GB per dag en je kunt de hele tijd 2 GB na 2 GB aanvullen. Het is wel unlimited, maar interactie is vereist.

Ik gebruik ook niet zoveel voor muziek, meestal download ik gewoon een aantal afspeellijsten vooraf en dan valt het verbruik daarna reuze mee.

[Reactie gewijzigd door Blizz op 18 december 2022 18:28]

Dat kan ook iemand die maar 1GB heeft, heeft die dan ook volgens jou unlimited?

Volgens jou: "Harrie gaat naar een restaurant, voor een x bedrag krijgt hij een maaltijd, hij kan indien gewenst en hij nog trek heeft andere gerechten bestellen tegen een meerprijs per gerecht. Is Harrie naar een All-You-Can-Eat restaurant geweest??"
De 2 GB aanvulbundels kosten € 0 bij Unlimited, waar héb je het over?

Edit:
Wat gebeurt er als mijn GB's op zijn?
Als de GB's uit je abonnement op zijn, sturen we je een sms. Daarna activeer je zo vaak je wilt gratis 2 GB-aanvullers. De eerste 2 GB-aanvuller kun je direct activeren, de volgende aanvullers pas als je bundel leeg is. Bij Go Unlimited is de GB-aanvuller natuurlijk gratis.

Heb je een ander abonnement en zijn je GB's op? Koop dan een GB-aanvuller. We bieden grotere en kleinere aanvullers.
https://www.t-mobile.nl/go-unlimited

[Reactie gewijzigd door Blizz op 19 december 2022 14:29]

Ja ik zie het, je hebt gelijk mijn excuses. Grappig, ik zag de optie alleen heb ik nooit naar de prijs gekeken.
Overigens als je bundel op vakantie op is en je wilt het laten aanvullen moet je er wel voor betalen.
Ja, inderdaad. Unlimited zelf geldt alleen in Nederland. Het aparte roamingbundel dat de EU heeft afgedwongen geldt alleen in de EU.

Voor corona had T-Mobile ook nog een duurder USA abonnement, waarbij je EU-roamingbundel van 32 GB ook geldig was in de VS.
Ja dat wist ik inderdaad. Weet je wat ik nu her leuke vind aan dit gesprek, dat ik er toch weer wat van heb geleerd. Ik heb die GB-Aanvullers nooit echt goed bekeken, omdat het voor mij nooit relevant was, nu snap ik dat ik die kosteloos kan toevoegen in NL.

Wat eigenlijk best vreemd is, dus je hebt een Unlimited abonnement, met een limiet van 10GB per dag, maar toch kun je die ongelimiteerd met 2GB aanvullen. Laat dat dan achterwege zou ik zeggen en blokkeer de grootgebruikers bij structurele overschrijding van je threshold van 15GB per dag.
Dan zouden ze het niet unlimited mogen noemen. Eerder zijn providers al op de vingers getikt omdat ze reclame maken met onbeperkt terwijl er dan wel een of andere limiet aan vastzit. Dat is dus valse reclame maken.

Grootverbruikers zijn op zich ook geen probleem, er is geen tekort aan bandbreedte en de snelheid is dynamisch op basis van het aantal actieve lijnen in de poule. Los van dat er geen bottleneck is, zouden dat niet per se de grootverbruikers zijn, maar eerder het aantal totale lijnen die de frequentie opvullen. Althans, dat is hoe ik het begrepen heb. 15 GB per dag zou trouwens niet alleen grootverbruikers raken, maar ook een heleboel mensen die relatief wat meer verbruiken. Ligt er een beetje aan waar je de grens trekt, maar bij grootverbruiker denk ik aan terabytes per maand. Als ik afhankelijk ben van alleen mijn mobiele dataverbinding, dan zou ik met gemak veel en veel meer dan 15 GB per dag gebruiken. En dat zou prima zijn, want het is niet aan de provider waar ik mijn data voor gebruik.

Maar ja, het toffe is je abo elke maand kunnen wijzigen, dan kun je zo nodig naar unlimited en zoveel je nodig hebt gebruiken (wel irritant met constant aanvullen, maar 2 GB bundels en aanvullen vanaf 400 MB bij T-Mobile is een verademing vergeleken met dat je bij Tele2 moet wachten tot je bundel op is en je verbinding het voor gezien houdt) en weer verlagen wanneer je dat niet nodig hebt.

[Reactie gewijzigd door Blizz op 19 december 2022 19:02]

sorry hoor maar... duh...

Waarom denk je dat wij voor deze abonnementen hebben gekozen?

a) omdat we downloaden supervetgaaf vinden.
b) omdat download nou niet de leukste hobby is. (klikken, wachten, je opslag is vol, eerst iets verwijderen, trein missen, dat kan niet dus dan maar zonder die complete download weg.....)

Downloaden zuigt. Streamen is fijn.
Als je eenmaal een playlist offline beschikbaar maakt wordt die toch elke keer als er een internetverbinding is bijgehouden? Hoef je niks meer voor te doen. En opslag vol, is minimaal 32 of 64GB tegenwoordig niet gangbaar? Daarmee heb je zat ruimte voor je playlists om de week door te komen.
Zelf heb ik nog nooit iets hoeven verwijderen om weer muziek te kunnen downloaden, met 64GB opslag.
Als je dagelijks met de trein reist dan neem ik aan dat je weet wat je vaak luistert of kijkt. Even iets thuis downloaden is dan zo gebeurt. Kom je in de tunnel met een trein en valt je internet weg blijft jou muziek of filmpje lekker doorspelen, want je hebt het gedownload. Kan je je abonnement ook weer iets goedkoper doen, scheelt je weer geld.

Als je telefoon opslag steeds vol is door alleen maar wat muziek of podcasts te downloaden dan is dat wel heel apart.
In mijn ervaring hebben alle streaming apps genoeg buffer dat je de tunnel allang weer door bent voordat de app geen materiaal meer heeft om af te spelen. Dus tenzij je van plan bent via de Eurotunnel te gaan lijkt dat scenario me niet echt waarschijnlijk. Ik heb het in ieder geval nog nooit meegemaakt.
Ik keek met 20GB data vele uren per dag YouTube video’s onderweg en zelfs toen was mijn bundel eigenlijk nooit op.

Met een 10GB bundel kan je muziek streamen wat je wil en je echt niet druk maken of je bundel op gaat
Hoeveel data gebruikje dan wel niet voor een simpele podcast en wat muziek dat 10gb niet genoeg zou zijn.....

Heb je ergens statistieken over hoe veel data spotify gebruikt heeft per maand met je luistergedrag?

Daarbij kun je toch al je podcasts en muziek die je veel luisted downloaden (via wifi) om offline te luisteren?

[Reactie gewijzigd door phoenix2149 op 16 december 2022 12:57]

Ik had hetzelfde gevoel, maar als ik 320 kbps tel voor 30 dagen 4 uur per dan dan kom je al bijna aan 17 GB. Ok, die podcast zal misschien niet aan 320 kbps streamen en hij zal ook nog wel eens muziek luisteren die al gecached stond, laat het de helft zijn. Dan heeft hij nog maart 1,5 GB over voor wat hij verder zoal nog doet in een maand waar hij nu 10 GB voor heeft.
Maar het is niet 320kbps. bitrates zijn niet meer constant bij moderne codecs. Je zal gemiddeld nog geen 150kpbs gebruiken bij de moderne codecs van streaming diensten (lossless diensten niet meegerekend)
Ok, net iets minder dan de helft dan dus. Nog steeds genoeg om een aanzienlijk deel van die 10 GB op te gebruiken dus.
Daar zit je toch mooi naast. Ik deed precies hetzelfde en ben toen maar overgestapt van 10GB naar unlimted. En dat was Den Haag - Rotterdam en later Den Haag - Leiden...
Hoe bedoel je dat ik er naast zit? Kun je op spotify geen muziek op je telefoon zetten voor offline luisteren? Kan het mis hebben hoor want heb geen spotify. Ik luister podcasts via apple podcast en daar kan ik ze gewoon downloaden en ofline beluisteren.

Qua muziek koop ik nog wel eens een abum via apple music, die ik ook download. maar dat is het dan. Ik luister gewoon veel te weinig muziek om spotify te rechtvaardigen. voor de rest luister ik vooral radio in de auto.

Anyway, heeft inmiddels niet het gros van de NS treining WiFi?

Maar uiteindelijk is het gewoon verboden koppelverkoop en oneerlijke concurrentie en dat is opgenomen in wetgeving. Het is vervelend dat als dit met jullie gebruik betekend dat dit geld gaat kosten, maar er is genoeg concurrentie betreffende telecom. Snel googlen levert €20 per maand voor onbeperkt internet. niet slecht eigenlijk en bij t-mobile betaal je €16-20 voor 10GB.
Jammer, ik heb nu een bundel van 10gb en luister enorm veel podcasts en muziek via Spotify onderweg.
Dagelijks luister ik tot wel 3 a 4 uur.
Dat had ik ook en het viel mij op dat Spotify met enige regelmaat toch van mijn databundel af ging. Ik heb toen contact opgenomen met T Mobile en die bevestigden dat mijn vermoedens klopten door meting te doen.

Ze gaven toen al aan dat ze gingen stoppen met data vrije muziek en dat ze mij om te compenseren mijn abonnement wilden omzetten in een Unlimited abonnement tot einde contract met een flinke korting erbovenop.

Dit speelde in mei vorig jaar en betaal sinds dien 10,49 voor een Unlimited bundel. Mijn contract loopt tot en met maart 2023. Prima service van T Mobile!
Bedankt, ik zal ze eens bellen.
Ja unlimited is duurder dan de concurrentie die onbeperkt aanbieden.
Ik heb een bundel van 20GB bij tele2 voor slechts 15€ pm.

Unlimited is ook een optie, maar duurder.
Dat red je makkelijk met die 10gb. Ik heb de helft, doe hetzelfde en raak nooit door m’n bundel heen.
Mijn eerste gedachte is, de gemiddelde databundel is tegenwoordig zo groot of zelfs unlimited. Hoeveel meerwaarde heeft deze dienst nog? Dit is bedacht in een periode waarin de databundels niet heel ruim waren. Tegenwoordig is dit toch geen beperking meer?
Sorry, maar dit is gewoon niet waar. Abbos beginnen gewoon nog bij 1 GB en gaan in stappen naar 20 GB, en pas als je 30+ euro/maand er voor over hebt wordt data onbeperkt. Niet iedereen kan of wil dat.
1GB is nog altijd 14 uur Spotify in High Quality. En ik denk dat we er wel vanuit mogen gaan dat mensen die een kleine bundel kiezen niet bij de grootverbruikers van apps in het algemeen horen (of heel veel WIFI gebruiken).
Aan de andere is er een chauffeur bij ons op het werk die 5 dagen per week met een 6gb abonnement 40 uur muziek kan streamen in de bus. Dat is een kleine 160 uur of 11/12 gb aan data per maand. Nu mag hij dus minimaal(want ook buiten werktijd streamt hij natuur nog wel eens muziek) 12 gb extra gaan afnemen.
Of hij download gewoon zijn muziek zoals velen? In heel veel landen is overal bereik überhaupt geen gegeven en moeten ze dat sowieso doen.

Ik luister zelf gemiddeld 6u per dag maar kom ruim uit met 10gb per maand
Niet noodzakelijk. Bij DataVrije muziek zaten ook een aantal internetradiostations aangesloten.
Dat is een optie. Maar streamen was wel zo makkelijk 😁
Ik gebruik zelf geen Spotify, maar downloadt die app zelf geen muziek als je iets vaak luistert?
De meeste mensen draaien de hele tijd dezelfde (langzaam veranderende) playlist.
Ja, er zit in ieder geval een flinke cache in. Dus dat staat dan niet in de app als zijnde gedownload, maar het veroorzaakt ook niet direct veel bandwidth als je een nummer herhaaldelijk afspeelt.

Hoelang ze het cachen weet ik niet, maar ik heb door de cachefolder van spotify weg te gooien wel eens 10+ GiB vrij kunnen maken op mijn computer.
Hij cachet best wat en volgens mij zit voor mensen met betaald spotify abo er nog steeds de optie in om zelf bepaalde downloads naar je device te downloaden, zodat je die niet hoeft te streamen.

En anders high quality lekker uitzetten, dat helpt ook een berg in data.
Ik gebruik zelf geen Spotify, maar downloadt die app zelf geen muziek als je iets vaak luistert?
De meeste mensen draaien de hele tijd dezelfde (langzaam veranderende) playlist.
Je kan ( met de premium versie ) afspeellijsten aanmaken en downloaden.
Ook kan je instellen om dit te doen op een wifi netwerk.
Voor 10,- p/m heb je tegenwoordig 14GB. Dus dan komt hij een heel eind.
Ligt er een beetje aan wanneer hij is aangesloten, als dat augustus '21 is zou hij nog zo'n 6 maanden hier gebruik van moeten maken.
( of mazzel hebben dat de voorwaarden zo nadelig veranderen, dat hij per direct kan opstappen )
En anders bij Tele2 voor 25 euro of bij Budget voor 20euro onbeperkt data.
Vervelend voor hem, maar dit is dus wel exact hetgene wat onwenselijk is en waarom netneutraliteit nodig is.

Stel dat hij zou willen overstappen op een dienst die niet door TMobile zero-rated is (zoals Apple of Youtube Music), dan is dat praktisch geen optie voor hem.
M.a.w. TMobile bevoordeeld de concurrentiepositie de bedrijven met wie zij een contract hebben voor zero-rating, dat is geen positie die een telecomaanbieder zou mogen hebben, goed opgetreden door het ACM wat mij betreft dus.

[Reactie gewijzigd door !mark op 16 december 2022 14:14]

Ja pech, nu moesten de andere leden de voor de opbrengst zorgen en nu is hij aan de beurt :) kan er geen medelijden mee hebben, behalve dan dat ie buschauffeur is (ondankbaar werk volgens een maatje van me die dat werk ook doet) :+

Zelf heb ik een abo van 27 voor onb. dan mag ik nog 50gb weggeven en dat doe ik aan mijn vriendin die een abo heeft van 9 euro. Dus voor 36 euro heb ik 2 abo's die zo goed als onb. zijn, 18 euro p/s dus.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 16 december 2022 10:12]

Hij is geen buschauffeur maar bezorger.(ook vrij ondankbaar werk als je 5 minuten of langer te laat bent).

En ja hij zal nu meer moeten betalen of downloaden. Of de radio aanzetten 😂
Leden? Sinds wanneer is T-Mobile een Vereniging met leden?
Was gewoon een commercieel product met product voorwaarden.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 16 december 2022 12:41]

Je snapt duidelijk wat ik bedoel gelukkig, dus het staat er prima, al is het (onbedoeld) niet helemaal correct.

Ben jij toevallig die vriend van loki504 waar ik geen medelijden mee heb? Zou wel verklaren waarom je zo moeilijk/zuur overkomt :+
Klopt. Nu betalen de andere klanten het niet meer voor hem.

Laten we eerlijk zijn. Gratis bestaat niet. Ik doel dus niet iets als 'betalen met je privacy', maar puur financieel. Op het moment dat iemand 200 euro cashback krijgt van z'n energieboer, betekent dat gewoon dat alle andere klanten dat voor die ene klant ophoesten. Gratis verzenden dan wel retourneren bestaat ook niet. PostNL/DPD/DHL en de rest van het alfabet willen gewoon geld zien, en bij voorkeur van hun klant (de verzender) Ofwel: Het zit verwerkt in de marges van de producten, enz, enz, enz.

Het feit dat T-Mobile hier nu mee stopt, betekend wezenlijk dat ze de abonnementen goedkoper kunnen maken, want ze hoeven de 'gratis data van Spotify' niet meer te compenseren. Uiteraard gaan ze dat niet doen, en zullen ze het in het gunstigste geval compenseren met eerstvolgende inflatiecorrectie. (zonder oordeel van mijn kant)
Net zoals dat Ziggo dat kon doen toen ze de Formule 1 niet meer mochten uitzenden. (dat was serieus geld dat alle klanten betaalden, of ze nou keken of niet)

Ieder bedrijf dat iets 'gratis' geeft, of acuut korting geeft op iets op aanvraag, heeft wezenlijk z'n klant of de andere klanten al genaaid. Ik doel dus niet kortingsacties van 'in de reclame' op producten die al bestonden, maar op het feit dat je korting kan krijgen op een nieuwe auto, of op een tijdelijk product. Zoals een bakker die kerstfeeststollen(ook weer geen waardeoordeel ;) ) met '15% korting' verkoopt, terwijl die maar in twee periodes in het jaar verkrijgbaar zijn?
Maar bij Spotify kun je ook ervoor kiezen om muziek te downloaden. Zelfs voor complete playlists kun je dat aanzetten. Vervolgens zet je aan dat het alleen over wifi verbinding mag downloaden en je hebt - in theorie - niet eens zoveel dataverkeer nodig.

EDIT:
Ik zit even te kijken, ik gebruik zelf maar ongeveer 4GB per maand/maximaal. En dat is zonder Spotify. Zou je dus 1GB voor 14 uur muziek hebben van Spotify, zit ik alsnog op een 5-6GB (laten we ruim zitten). De meeste bundels tegenwoordig (die ook niet al te duur zijn) heb je dan alsnog al snel 4GB over met de datalimiet. ;)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 16 december 2022 10:06]

Mijn totale data varieert tussen de 5 en 10GB per maand, waarvan ongeveer 2GB geen muziek is. De overige 3 a 8GB is heel afhankelijk van hoeveel ik op de weg zit.
Nu zou ik dit natuurlijk vooraf kunnen downloaden, maar gezien mijn bundel groot zat is doe ik dit niet. Ditzelfde zou gelden indien ik een bundel had van 3 GB en streaming buiten deze bundel zou vallen.
Per maand. Daar ben je dus zo doorheen als je veel muziek luistert.
En een maand heeft ongeveer 14x30 = 384 "actieve" uren...
Laten we er eens vanuit gaan dat 2/3 wordt gecoverd door WiFi, dan kom je dus nog ongeveer 114 uur tekort bij een 1GB data abonnement...
De goedkoopste abo sim-only die ik kan vinden is €3,50 en heeft 500MB data. Daarna zit je al snel op 3GB voor €7. 6GB voor €7,50 en 10(+)GB voor €10 per maand.

Er zullen vast wel fringe gevallen zijn die zulke kleine abo's hebben dat muziek buiten de bundel nuttig is. Met Spotify kan je per GB 92.5 / 23.1 / 13.8 / 6.9 uur luisterplezier ervaren op respectievelijk low / medium / high / very high quality.

De combinatie van dataprijs, muziek/gb en de mogelijkheid van offline luisteren maken muziek buiten je databundel gewoon niet meer relevant buiten een paar hele specifieke enkele gevallen.
De goedkoopste abo sim-only die ik kan vinden is €3,50 en heeft 500MB data. Daarna zit je al snel op 3GB voor €7. 6GB voor €7,50 en 10(+)GB voor €10 per maand.

Er zullen vast wel fringe gevallen zijn die zulke kleine abo's hebben dat muziek buiten de bundel nuttig is. Met Spotify kan je per GB 92.5 / 23.1 / 13.8 / 6.9 uur luisterplezier ervaren op respectievelijk low / medium / high / very high quality.
Welkom op tweakers.net - waar we een ster zijn in het vinden van one-trick pony's om een nadeel aan te halen

Het is NIET alleen spotify, er is ook nog iets als messaging, routes plannen en misschien een stukje nieuws lezen.
Allemaal niet zo spannend in dataverbruik, maar het IS er wel ...
Allemaal niet zo spannend in dataverbruik, maar het IS er wel ...
Mijn punt is dat de groep mensen voor wie dit dataverbruik een punt is een groep randgevallen is, en ook voor die groep zijn er oplossingen.

Je hoeft overigens niet gelijk op de man te spelen als de inhoud je niet zint.
Afhankelijk van het vaste internet/TV wat je hebt kan daar echt nog wel wat van af. Als je thuis bijvoorbeeld KPN internet hebt kost onbeperkt alles 25/maand. Als je niet echt belt en je doet alleen maar onbeperkt internet is het 24/maand. Nog steeds niet heel goedkoop, maar wel beter dan 30+.

Edit: T mobile kost onbeperkt ook 25 euro per maand als je al internet van ze hebt.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 16 december 2022 10:04]

Sorry maar je kunt de liedjes via wifi downloaden, de nummers die je dan niet hebt kun je alsnog via je 1gb internet abbo doen.

Daarnaast is KPN unlimited + thuis netwerk korting en onbeperkt bellen 26 euro :+
€25 en als je je bek opentrekt dat je het te duur vindt of een verlengdeal wil kan dat vaak ook nog wel omlaag naar een euro of 22. ;)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 16 december 2022 13:52]

Dan luisteren ze toch lekker naar de radio. Streaming is een luxe, geen recht.
Nog geen reden om muziek dan maar gratis te laten zijn terwijl dat illegaal is. Of je koopt meer gigabytes of je zet je muziek off line.
Precies, dus T-Mobile heeft precies gekregen wat ze wilde en hebben het lang genoeg gerekt. :P
En nu kunnen ze er mooi zonder boete vanaf.
Ze veranderen wel de voorwaarden voor klanten waarmee de klanten die net nog een 2 jarig abonnement hadden er kosteloos vanaf kunnen als de voorwaarden minder zijn. Tenzij T-Mobile ze unlimited aanbiedt tot einde contracts termijn. Dan hebben ze het snel en makkelijk opgelost. De overige klanten zullen dan even moeten kijken wat ze doen aangezien 6GB niet meer bestaat en je vast inmiddels meer data (en minuten) voor minder geld kunt krijgen.
Deezer gebruikte de afgelopen 30 dagen bij mij toch nog gewoon 5GB dus dat is wel significant als je maar 10 of 20GB per maand hebt.
Ik heb er jaren gebruik van gemaakt. Voor mij had het zeker grote waarde als je veel muziek luistert onderweg en daarbij ook filmpjes kijkt op YouTube. Dat is gewoon een win win als je dat gratis krijgt qua Spotify.
Ik ben ooit naar T-Mobile overgestapt om het datavrije streamen van muziek. Ik stream CD audio en dat is minimal 1411kbps ipv max 320kbps, en als je dan veel muziek luisterd halt dat er wel in (toch wel paar uur per dag, ook met regelmaat op data ivm onderweg). Toen ik niet meet mocht verlengen met nieuwe mobiel die ik wou en deze dienst (omdat T-Mobile de telefoon niet aanbood moet dat bij 3e partij waardoor het als nieuwe abbo zou gelden hiervoor) ben ik ook precise om die reden weer weg gegaan.

Zonder deze dienst had ik Unlimited nodig, en dat was toch wel stuk duurder. Nu betaal ik dus meer dan voorheen bij een andere provider (maar minder dan T-mobile Unlimited). Gezien de meeste data van mij uit muziek komt was dit dus wel echt een uitkomst voor mij.

Oom mensen met kleine bundels die vrijwel enkel muziek luisterden hadden hier baat bij. Die konden nu ook een 1GB abbo afsluiten en lekker luisteren. Nu moeten die mensen een duurder abbo afsluiten.
Ik heb een Unlimited T-Mobile abonnement, maar dan heb je nog steeds maar 5GB per dag en moet je daarna regelmatig gratis 1GB aanvullers gebruiken. Het is mij al meerdere keren voor gekomen dat ik van mijn fiets af moet stappen om een aanvuller aan te zetten.
Ik heb een Unlimited T-Mobile abonnement, maar dan heb je nog steeds maar 5GB per dag en moet je daarna regelmatig gratis 1GB aanvullers gebruiken. Het is mij al meerdere keren voor gekomen dat ik van mijn fiets af moet stappen om een aanvuller aan te zetten.
Planning is everything !

Bij KPN kan je op voorhand al opwaarderen door sms te sturen. ( hier is de limiet 8GB )
Als jij op de fiets 5GB verbruikt, ben je best een tijdje onderweg ;)
Anders 'gewoon' even van te voren 2 of 3 sms'jes verzenden ( off de TM app gebruiken idk ) en vooraf regelen
Je kan maar 1 aanvullen tegelijkertijd aanhebben staan (de volgende kan pas geactiveerd worden vanaf 200Mb over)

5GB gebruik ik tijdens de hele werkdag en dan op weg naar huis zit ik aan de aanvullers.
Tja, vervelend ...
Dan zal je inderdaad moeten afstappen, of pre-loaden van de gegevens.
Er zijn nog genoeg mensen met een kleine databundel en prepaid waarvoor dit een leuke oplossing was.
De reden dat het verboden is, is dan ook niet dat het niet voordelig kan zijn voor sommige klanten. Het is het functioneren van de markt als geheel.
Simpele oplossing: T-Mobile moet dan maar zijn Unlimited-abonnement goedkoper maken in plaats van bepaalde services bevoordelen. Onderaan de streep is zerorating een samenzwering tegen nieuwkomers op de markt, en daarmee op lange termijn tegen de klant.

[Reactie gewijzigd door field33P op 16 december 2022 12:27]

Wat bedoel je daarmee? Dit was onderdeel van het oude 6GB abonnement en was helemaal niet beschikbaar voor andere bundels en zeker niet voor prepaid klanten.
Unlimited is toch nog wel max 5GB per dag verbruik? Tenminste dat zie ik in mijn T-Mobile app staan. Als je Apple Muziek gebruikt met Lossless Audio gaat het wel hard met je data hoor.

Edit: ik zie nu dat het is opgehoogd naar 10GB per dag!

[Reactie gewijzigd door pjotrski71 op 16 december 2022 09:35]

Unlimited is toch nog wel max 5GB per dag verbruik? Tenminste dat zie ik in mijn T-Mobile app staan. Als je Apple Muziek gebruikt met Lossless Audio gaat het wel hard met je data hoor.

Edit: ik zie nu dat het is opgehoogd naar 10GB per dag!
na dat verbruik kan je gewoon aanvullen dmv een smsje
dus onbeperkt, maar met een stap ertussen om misbruik te voorkomen
Ah dank, wist ik niet, ook nog nooit de limiet gehaald.
na dat verbruik kan je gewoon aanvullen dmv een smsje
Of in de t-mobile app, zo gedaan. Maar, ik haal die 10GB vrijwel nooit, tenzij ik ga hotspotten om met mijn laptop te kunnen werken en vergeten ben om "limited dataconnection" aan te geven bij de hotspot wifi connectie :D
Ik heb een abo van 5gb bij hun. En dat is veel te weinig. Voor 28 euro per maanf incl. foon. Ga na de Kerst over naar Vodafone en icm Ziggo ga ik naar 30 gb voor de zelfde prijs.
Vind ik nog steeds heel erg duur, waarom krijg je maar 30GB bij een combideal voor €28? Bij KPN, Tmobile en Tele2 krijg je voor €25 of minder Unlimited data en bellen. Oo
28 euro is met telefoon.😉
Wat me wel opvalt is dat T-Mobile voorheen juist aan het vieren was dat ze hele rechtszaken hierover wonnen dat het wél mocht. Het was namelijk geen zero-rating omdat je wel data moest hebben voor de metadata (enkel het audio-deel mocht datavrij), waardoor je enkel kon streamen mits je bundel niet leeg was (aldus conclusie van de rechtzaak volgens T-Mobiles website in der tijd). Dit had Tweakers van mij wel mogen noemen, ipv te doen alsof T-Mobile gewoon op de vingers is getikt en fout zat en het daarom nu klaar is. Zo simpel ligt het niet.

Heb het idee dat ze nu ingeven op de ACM omdat ze toch al ermee willen stoppen. Dit is natuurlijk voor hun ook een mooi excuus om tegen bestaande klanten te zeggen dat het voor hun nu ook stopt.

[Reactie gewijzigd door Cambion op 16 december 2022 12:12]

Nee, de ACM vond al dat het verboden was en het EU hof heeft recent beslist dat het inderdaad verboden is en die uitspraak van de NL rechter is daarmee nietig. Dus moet T-Mobile er op last van de wet en rechtspraak, uitgevoerd door ACM, mee ophouden.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 16 december 2022 14:09]

Hey ik dacht dat dit al niet meer van toepassing was. Aangezien ik ongelimiteerd data heb heb ik persoonlijk geen last van. Ik heb dan toch echt liever netneutraliteit dan de datavrije muziek regel. Dus prima dat het aangepast wordt
Dit was volgens mij voor de bundels van 20 of 10gb van toepassing. Voor onbeperkt is dat natuurlijk onnodig :).
Voor die bundels ook echt niet. Ik heb 6gb en kan daar prima muziek van streamen. Zoveel verbruikt dat niet.....
Ligt er aan op welke kwaliteit je het streamt, je kan zo een paar gb er doorheen halen met hoogste kwaliteit.
Voor onbeperkt is dat natuurlijk onnodig
Met de manier waarop Unlimited bij T-Mobile werkt was dat wel nodig. Ik heb regelmatig gehad dat ik aan het eind van de dag door mijn 5GB heen was waarna ik aan de gratis 1GB aanvullers moest. De datavrije muziek gold ook voor het unlimited abonnement. 1 aanvuller was genoeg om een paar uur muziek te blijven luisteren, zonder datavrije muziek heb je aanvullers nodig en zul je regelmatig af moeten stappen om dit weer aan te zetten.
Hey ik dacht dat dit al niet meer van toepassing was. Aangezien ik ongelimiteerd data heb heb ik persoonlijk geen last van. Ik heb dan toch echt liever netneutraliteit dan de datavrije muziek regel. Dus prima dat het aangepast wordt
Klopt: bij unlimited abonnementen was het ook al niet van toepassing omdat je toch al ongelimiteerd mocht streamen.

Alleen bij de gewone bundels verviel het streamings aanbod. Bij verlengde en nieuwe abonnementen bood T-Mobile daarom een grotere databundel aan, en werd de data vrije streamingsoptie al niet meer aangeboden. Inmiddels zijn die grotere bundels duurder geworden.....

Ze hebben nu nog een aantal klanten die niet contractvrij zijn met een abonnement wat in augustus 2021 is aangesloten en wat bij een 24 maanden contract nu nog tot augustus 2023 loopt. T-Mobile kan door de overheidsmaatregel deze bundels niet meer nakomen vanaf 1 april. Dat betekent dat die klanten nog 3 tot 4 maanden nadeel hebben van het afschaffen.

Wat er dus zal gaan gebeuren is dat klanten die al contractvrij zijn een brief krijgen dat de dienst vervalt en dat zij nu kunnen overstappen of verlengen naar een huidige grotere databundel.

Bij klanten die niet contract vrij zijn zal het aanbod misschien nog iets beter zijn. Bij T-Mobile kan je al vanaf 4 maanden voor het einde van je contract verlengen. Dat betekent dat per 1 april alle T-Mobile klanten een contract hebben dat verlengd mag worden. T-Mobile pusht unlimited sterk, dus misschien zit er wel een aanbod bij van een paar maanden unlimited voor de prijs van een gewone bundel. Of je wordt tot het einde van je contract op unlimited gezet voor de oude bundelprijs als je verlengt met unlimited.

T-Mobile heeft bij de ACM zo lang gerekt dat zij dus nu zo min mogelijk schade leiden, omdat alle klanten ontractvrij zijn of kunnen verlengen. Het is in de lobby met de ACM vermoedelijk ook niet voor niets zo gelopen dat de uitkomst nu is, zoals die is.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 16 december 2022 09:48]

Klopt: bij unlimited abonnementen was het ook al niet van toepassing omdat je toch al ongelimiteerd mocht streamen.
Maar dat klopt dus niet, bij mijn unlimited abonnement kan ik gewoon datavrij muziek streamen. Als mijn dagelijkse 5GB verbruikt is en ik aan de gratis aanvullers moet gaat muziek niet van die aanvullers af.
Onder de Nederlandse netneutraliteitregels was zero rating verboden. Voor het overtreden daarvan heeft Vodafone in 2015 een boete opgelegd gekregen (nieuws: KPN en Vodafone krijgen boetes voor overtreden netneutraliteit). Onder de Europese verordening was zero rating oorspronkelijk toegestaan (nieuws: T-Mobile mag van rechter muziekstreaming buiten databundel laten vallen). De ACM heeft dezelfde dienst toen beoordeeld aan de hand van de Nederlandse Telecommunicatiewet in plaats van de Europese verordening. In 2021 oordeelde het Europees Hof in 2021 dat zero rating ook onder de Europese verordening niet mocht (nieuws: Europees Hof: zerorating is verboden onder wet op netneutraliteit). Die uitspraak heeft tot gevolg dat T-Mobile de dienst nu dus moet staken.
Ik vond het al raar, ik moest een aantal jaar geleden al mijn Spotify dat ik 'gratis' kreeg van KPN ineens zelf betalen. Dat viel onder dezelfde regels; data van Spotify viel buiten de bundel en je kon dus zo'n beetje ongelimiteerd luisteren. Dat was een cadeautje van KPN.

Met de regels op netneutraliteit moest daar een einde aan worden gemaakt. Netneutraliteit komt natuurlijk in gevaar als het misbruikt wordt. In de VS zijn cases bekend van ISP's die een dealtje hadden met een streamingdienst, en via Deep Packet Inspection aan jouw data konden zien of het van de bevriende streamer was. Was dit niet zo dan werd je internetverbinding vertraagd (Throttling) om zo de indruk te wekken dat de streamingdienst slechter werkte dan degene met wie zij een deal hadden en zo de klanten richting hun vriendjes te sturen.

In feite doen de providers precies hetzelfde wanneer ze je gratis data voor een bepaalde dienst geven. Ze moeten in je datapakketjes kijken waar het vandaan komt, en dan die dienst niet in rekening brengen op je totale dataverkeer. Ondanks dat het goed bedoeld is maakt het wel gebruik van dezelfde techniek die zo makkelijk te misbruiken is. Het is die techniek die nu wordt tegengehouden, niet het cadeautje of extra service van de provider.
Van DPI was hiervoor, voor zover ik weet, geen sprake. De technische aansluitingseisen leken juist specifiek geschreven om zoveel mogelijk gevallen waardoor DPI nodig zou zijn uit te sluiten van aansluiting. Ik heb her en der gelezen dat een aantal bedrijven daarom niet zijn aangesloten, want de aanpassingen die een dienst moest doorvoeren konden behoorlijk ingrijpend zijn.
Op het moment dat je gaat inzoomen op specifieke implementatiedetails wordt het nog ingewikkelder. T-Mobile maakt namelijk onderscheid tussen verschillende soorten muziekstreamingsdiensten.
Wanneer je zelf een audiobestand van je NAS of server streamt of dit in besloten kring (zoals vrienden en familie) deelt dan voldoet dit niet aan de criteria voor Datavrije Muziek. Streaming muziekdiensten die door aanbieders (bedrijven of personen) publiekelijk worden aangeboden voldoen wel aan dit criterium.
Dat heeft betrekking op een aspect van netneutraliteit dat vrijwel geheel buiten beschouwing is gelaten in de zaken over deze zero-rating. Het geschil leek namelijk vooral te gaan over de vraag of het nog gelijke behandeling is als elke muziekdienst zich kan aanmelden. Maar daarbij is niet gekeken naar welke voorwaarden T-Mobile stelt aan de muziekdiensten. En wat blijkt uit het contract en de mailwisseling als je daadwerkelijk probeert aan te melden is dat T-Mobile ook op commerciële gronden onderscheid maakt tussen diensten, ook als je op technisch vlak volledig aan de voorwaarden voldoet. En het achterliggende idee van netneutraliteit is juist dat verkeer en diensten gelijkwaardig worden behandeld.

[Reactie gewijzigd door Floort op 16 december 2022 10:59]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee