Google onthult Pixel 5a 5G met groter scherm en betere accu

Google heeft dinsdag de Pixel 5a 5G onthuld. De telefoon is de opvolger in de goedkoopste smartphonelijn van Google en volgt de Pixel 4a 5G op. De smartphone heeft een 6,34"-scherm en een 4680mAh-accu, de grootste accu in een Pixel-telefoon tot nu toe.

De smartphone was in april al indirect bevestigd door de techgigant in reactie op geruchten dat er geen Pixel 5a zou komen. Nu heeft Google de Pixel 5a 5G officieel aangekondigd. De telefoon moet 26 augustus verschijnen in de Verenigde Staten en gaat 449 dollar kosten.

De Pixel 5a 5G heeft een 6,34"-oledscherm met een verversingssnelheid van 60Hz en een resolutie van 2400x1080 pixels. Zoals te verwachten van een Pixel-telefoon draait de Pixel 5a 5G op de laatste versie van Android 11. Dit alles wordt aangedreven door een Qualcomm Snapdragon 765G-processor.

Naast het grotere scherm is ook de 4680mAh-accu opvallend. De accu is groter dan in de krachtigere Pixel 5 en Google claimt dat de batterij minstens een dag moet meegaan. Dat betekent wel dat de smartphone een iets zwaarder is dan zijn voorganger. De Pixel 5a 5G weegt 183g tegenover de 168g van de Pixel 4a 5G.

Aan de voorzijde is de Pixel 5a 5G uitgerust met een 8-megapixelcamera. Aan de achterzijde is de camera voorzien van een primaire 12-megapixelcamera en een 16-megapixelcamera met ultragroothoeklens. Waarmee de geruchten van eerder deze week worden bevestigd.

Google brengt de Pixel 5a 5G alleen uit in de Verenigde Staten en in Japan. De Pixel-toestellen worden door Google doorgaans in maar weinig landen uitgebracht, maar van een Europese release is dit keer helemaal geen sprake.

Naast de Pixel 5a 5G moet er dit jaar ook de Pixel 6 en de Pixel 6 Pro nog verschijnen, met Googles eigen Tensor-soc. De twee telefoons werd begin augustus aangekondigd door Google en zullen in de herfst van dit jaar uitkomen.

Door Robert Zomers

Redacteur

17-08-2021 • 19:35

78 Linkedin

Reacties (78)

78
77
49
1
0
22
Wijzig sortering
5a 5g 156.2 height x 73.2 width x 8.8 depth (mm)
4a 5g 153.9 x 74 x 8.2 mm
6 160.4 x 75.1 x 8.2 mm (rumour) gsm arena https://www.gsmarena.com/...one2=10386&idPhone3=11037
hoeveel steekt camera uit tegenwoordig?
review https://youtu.be/x84LwD7cFmg

[Reactie gewijzigd door hbt68 op 17 augustus 2021 19:59]

hoeveel steekt camera uit tegenwoordig?
Zover dat te zien is bij de officiele aankondiging, lijkt me dat slechts een paar millimeter; https://fi.google.com/abo...yymmdd_pixel5a5g_pre-sale

Wellicht is het beter te zien op de video die later aan het artikel is toegevoegd. ;)
De gehele dikke van de telefoon is maar een paar millimeter, dus alles meer dan 1 millimeter zou ik als zeer uitstekend ervaren. 8)7
zeer uitstekend
Dit klinkt wel heel positief! #dubbelzinnig

Persoonlijk zie ik het probleem met uitsteken niet zo. Als je geen hoesje hebt dan ligt je telefoon op z'n rug tenminste niet direct op de lens, maar schuin door het uitsteken van de camera/het camera-eiland.
Heb je er wel een hoesje om dan valt het uitsteken direct weg tegen het hoesje. Dan is het alleen zorg dat de lens dan niet parallel loopt aan het hoesje, want dan heb je dat issue mogelijk juist wel.
Als Google niet mee zou gaan met de trend richting steeds smallere schermen en het gewoon bij een 18:9-scherm had gehouden ipv een 20:9-scherm, dan was deze telefoon slechts 140 mm lang. Dan zou de telefoon in veel meer zakken passen (zonder uit te steken).

[Reactie gewijzigd door STFU op 17 augustus 2021 23:47]

Als Google niet mee zou gaan met de trend richting steeds smallere schermen
maar die trend is er, waarschijnlijk omdat veel mensen het wel willen.
https://www.androidpolice...1_mYSy4IIBqVOr-scaled.jpg

Nog steeds wel iets, maar door de dikkere body wel minder dan bij de 4a. Jammer dat hij niet hier komt, want 10 uur schermtijd is wel dikke prima.
(...)
Jammer dat hij niet hier komt (...)
Partijen als Belsimpel en Mobiel.nl zullen deze wel (weer) via de grijze import in Nederland gaan aanbieden. En anders is een tripje naar een Mediamarkt- of Saturn-filiaal in Duitsland ook niet zo'n hele grote onderneming, hoor. Maak er een leuk dagje uit van, zou ik zeggen.
Uit het artikel geen Europese release maar kennelijk ligt duitsland kennelijk nu west van ons aan de andere kant van de Atlantic?
Dat zullen ze nu niet doen, de 5a komt alleen in Amerika en Japan uit.
"En anders is een tripje naar een Mediamarkt- of Saturn-filiaal in Duitsland ook niet zo'n hele grote onderneming, hoor. Maak er een leuk dagje uit van, zou ik zeggen.
Je bent bekend met de inreis restricties in Duitsland vanuit Nederland?
Op dit moment gelden wij niet (meer) als een hoog risico gebied.
Wat inhoud Nederlanders van 12+ een Coronatest moeten kunnen overhandigen, gevaccineerd zijn, of kunnen aantonen dat deze "hersteld' zijn van corona.

Daarbij zijn in de winkels een mondkapje nog verplicht, waarbij in sommige deelstaten een Medisch mondkapje met certificering FFP2.

Op zich valt het dus mee kwa inreis restricties.

Bovenal denk ik toch dat ik liever de Pixel 6 of 6 Pro zou nemen, dit omdat deze 120Hz display heeft, en de verwachting is dat deze camera;s beter zijn.
En bovenal de 5 jaar support, wat best wat ruimer is dan 3 jaar voor de 5a 5G.
En de afmetingen van de gewone 4a?
5a 5g 156.2 height x 73.2 width x 8.8 depth (mm)
4a 5g 153.9 x 74 x 8.2 mm
6 160.4 x 75.1 x 8.2 mm (rumour) gsm arena
4a is 144 x 69,4 x 8,2
5 is 144,7 x 70,4 x 8

voor een compleet beeld. Ik heb nu de pixel 5, die bevalt me prima qua formaat. Jammer dat het weer groter moest.
Veel te lang, die nieuwe modellen, inderdaad. Steekt boven de broekzak uit.
Ik ben dol op de A-lijn van Pixel en deze hou ik ook in de gaten. Ik maak me alleen zorgen of het gedoe zou geven hem (grijs) te importeren, ga ik tegen issues aanlopen als support / RMA, de verkeerde frequenties voor 4G/5G of GSM, of harde geo-blokkades?

Ter info (@ikt @IThom ) ik heb nu een 3a van Belsimpel via Duitsland, maar die is dus wel gemaakt voor de Europese markt. De 5a lijkt dat (nog) niet te gaan worden

[Reactie gewijzigd door DrBackBeat op 17 augustus 2021 20:08]

Ik gebruik de 4a 5G (uit Duitsland), alles werkt gewoon.

Volgens leden op het forum, doet Google in Nederland gewoon RMA/garantie.
Hoe precies? Want als ik via de Google Pixel site voor support zoek dan kom ik echt helemaal nergens...
Dit toestel komt echter alleen in de VS en Japan uit, dat kan nog wel een verschil maken.
De Pixel 4a kun je gewoon bij bijvoorbeeld Mobiel.nl of Belsimpel krijgen.
In Europa heb je geen wettelijke garantie via de fabrikant maar heb je consumentenrecht. Dit verloopt altijd via de verkoper.
Dat is voor ieder EU-lidstaat anders. De enige vereiste is 2 jaar garantie.
Ik heb mijn Pixel 5 twee keer RMA gestuurd en dat was echt een hel. Incompetente medewerkers van Google, het niet begrijpen van de problemen en constant verkeerde RMA labels sturen. Ik heb er in totaal zeker 20 uur aan besteed. Ik koop nooit meer direct bij de Google Store, liever bij Media Markt of Saturn waar je gewoon even langs kan voor je RMA. Ik kan er een boek over schrijven :P Ook niets gehoord van de feedback email die ik gestuurd heb. De telefoon is overigens wel erg fijn, ik had denk ik ongeluk met de ontvangen modellen (groene waas over het scherm bij lagere brightness).
De bereikbaarheid van Google is inderdaad berucht. Des te verrassender dat ik destijds mijn Nexus 6P met accuproblemen kon opsturen en binnen no time een nieuw exemplaar kreeg. En toen die dezelfde issues had heb ik de koop ontbonden en kreeg ik keurig zonder protest het aankoopbedrag terug. Anekdotisch bewijs misschien maar wel een contrast met andere verhalen.
5a gaat naar verwachting lastig worden ja, qua importeren en garantie.
Op de accu na, wat is het verschil met vorig jaar..?
Te groot geworden, het formaat van de 4a was voor mij prima
3mm in lengte is zo een verschil?
Volgens vele vrouwen kan dat veel uitmaken. :+

Maar ja, dat kan voor ieder weer verschillen. Persoonlijk zou ik ook geen langere mobiel willen hebben dan wat ik nu heb, maar opties zijn erg schaars.
Deze is 1,22 cm langer dan de 4a zonder 5G. Dat vind ik toch best wel een stuk.
Niks. Maar dat zou ik juist als positief opvatten. Ik gebruik al maanden de 4a 5G naar volle tevredenheid! Echt een hele goede all round telefoon die ook nog eens erg lang ondersteund zal worden door Google.
De smartphone was in april al indirect bevestigd door de techgigant in reactie op geruchten dat er geen Pixel 5a zou komen. Nu heeft Google de Pixel 5a 5G officieel aangekondigd.
Moet ik hieruit begrijpen dat er geen basismodel 5a meer uitkomt? Ik verwacht al een hogere prijs doordat grijze import nu vanuit de VS/Japan moet komen in plaats van Duitsland oid, maar het gebrek van een goedkope 4a-opvolger zou toch wel extra jammer zijn.
Hoezo? De 5A is de directe opvolger van de 4A. :)
Van de 4a was er een 4a en een 4a 5G. Waar @saren op doelt is waarschijnlijk een niet-5G 5a :)
De 5a bestaat niet, alleen een 5a 5G die in alle aspecten de 4a 5G opvolgt.

Een betere benaming was 4a en 4a XL geweest en het toestel uit dit artikel 5a XL. Maar dat mocht niet van Marketing. En ze hebben commercieel gezien gelijk zoals je ziet zorgt het voor verwarring en dat is vaak goed voor de sales van het duurdere model. Plus de massa trapt in "5G" wat op deze frequenties eigenlijk gewoon LTE-Advanced+ is.

De geliefde 4a (dus niet 4a 5G) is de laatste "compacte" en daarnaast enigszins betaalbare Android die is uitgebracht.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 17 augustus 2021 22:27]

Ik zou dit best kopen als ik hem te pakken kan gaan krijgen.

Huidige Poco erger ik me kapot aan, ik zweer echt alles af nu behalve stock.
Dat Poco de MIUI skin (en bloatware) heeft is toch geen geheim ofzo?
Als je stock of 'clean' Android wil neem je een Pixel, iets met Android One of een Oneplus o.i.d. en hoef je je niet meer "kapot te ergeren".
ASUS heeft met z'n Zenfones ook een uitstekende rom. Heel erg stock maar met wat leuke extra's
Klopt. MIUI is ook niet het issue. Alle bugs wel.
Zet er dan een custom rom op.
Zijn er zat!

Ondersteunt deze telefoon wel de Europese gsm banden? Geen idee of die gelijk zijn aan America / Japan.
Kan hij draadloos laden?
Nee, deze ook niet. Maar hij is toch niet verkrijgbaar buiten Japan en de USA.
Zeiden ze met de 4a initieel ook. Met alle pixels eigenlijk. Toch zie ik die telefoons nog wel eens. Toch jammer, tis voor mij dan een no go
Pixel 4a is toch gewoon vanaf begin leverbaar via Frankrijk (fnac) of Duitsland (Saturn) dat willen de NL shops wel importeren met 100 euro bovenop.

Bij die 5a zie ik het niet gebeuren ivm importheffing buiten de EU en wellicht band ondersteuning die mist.
Ik heb zelf de 4a en vind het echt een fantastisch toestel, maar helaas niet leverbaar (normaal) in Nederland. Je ziet er ook echt bijna niemand mee. Het formaat, prijs, camera, vingerafdruk achterop en clean Android deed mij besluiten om deze te nemen. Had gehoopt op een mooie opvolger, maar vind deze dan otch weer vrij fors. Toch nog ergens hopen op een kleiner model.
Belsimpel verkoopt de 4a (5g) toch gewoon?
Klopt, daar heb ik hem ook besteld. Alleen wel duurder dan uit Duitsland, maar goed dat is een keuze natuurlijk.
Via MyGermany kan je Duitse aankopen laten doorsturen naar Nederland. Stuk goedkoper dan Belsimpel.

Waarom wil je nu al de 5a, als je nog maar net de 4a hebt?
Toch jammer dat de vingerafdrukscanner achterop zit en niet in het scherm.
Ten op zichte van de Samsung S20 vind ik dat juist prima.. want de implementatie in de S20 is bagger. Ik gebruik de scanner veel minder vaak, omdat het meestal niet werkt (en ja heb al regelmatig opnieuw ingesteld). Doe mij maar weer achter het scherm. Of zijkant zelfs.
Ten op zichte van de Samsung S20 vind ik dat juist prima.. want de implementatie in de S20 is bagger. Ik gebruik de scanner veel minder vaak, omdat het meestal niet werkt (en ja heb al regelmatig opnieuw ingesteld). Doe mij maar weer achter het scherm. Of zijkant zelfs.
klopt in het scherm is het hier langzaam en heb het uitgezet want het werkt niet soepel.
al enkele jaren in gebruik op s9+ en het went nog steeds niet :O Kom van een op3 waar deze gewoon langs voor zat en veel praktischer is. Misschien in de pixel 6 :P
In scherm is erg onhandig icm een screenprotector. Doe maar lekker achterop, dat werkt al sinds de Nexus lijn prima. Of nog beter, achterop en in het scherm zodat je kan kiezen wat voor jou het fijnste werkt.
Hebben ze 120hz gereserveerd voor de Pixel 6/6pro?
Desondanks toch weer een mooi toestel met fijne afmetingen maar toch een beest van een accu, ik gok dat deze heel erg goed uit de accutesten zal komen en weer een succestoestel zal worden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee