Aya Neo-gaminghandheld met Ryzen 7 4800U kost minimaal 1250 euro

De Chinese fabrikant Aya Neo brengt een nieuwe versie van zijn Windows-gaminghandheld uit met een Ryzen 7 4800U-processor met geïntegreerde Vega 8-gpu. Een eerder model was voorzien van de Ryzen 5 4500U met Vega 6. De prijs is 1215 dollar, exclusief belastingen.

Het nieuwe model heet Aya Neo 2021 Pro en wordt geleverd met 16GB ram en een 1TB-ssd. Er komt ook een 2TB-versie, maar de prijs daarvan is nog niet bekendgemaakt. De prijs voor het basismodel is 1215 dollar. Omgerekend naar euro en met btw komt dat neer op zo'n 1250 euro. Met verzend- en invoerkosten valt de uiteindelijke prijs waarschijnlijk nog hoger uit.

De Pro-versie heeft een meerprijs van 200 dollar ten opzichte van de reguliere Any Neo 2021 met 1TB-ssd, die eerder dit jaar verscheen. Dat model werd op de markt gebracht na een Indiegogo-campagne waarbij zo'n 2500 deelnemers ongeveer 2 miljoen euro betaalden. Er is ook een goedkopere versie van dat model, met 512GB-ssd, die 925 dollar kost.

Ook komt er een Aya Neo 2021 Pro Retro Power-variant. Die wordt geleverd met een dockingstation en een controller en alles is uitgevoerd in een NES-thema. De hardware is gelijk aan de Pro-variant en de prijs is 1315 dollar; omgerekend zo'n 1353 euro.

In de Aya Neo-gaminghandhels zitten AMD Ryzen-laptopprocessors met Zen 2-cores en Vega-gpu's. Het Pro-model heeft 8 cores en 16 threads en een Vega-gpu met 8 cores op 1750MHz. Op papier is de handheld daarmee krachtiger dan de Steam Deck, maar die heeft een custom-soc met een gpu die gebaseerd is op de nieuwere RDNA 2-architectuur.

Recent verschenen er nieuwe hands-onvideo's van de Steam Deck online, onder andere van LinusTechTips. Hij vergelijkt daarin de handheld van Valve met de Aya Neo met Ryzen 5 4500U en concludeert dat de Steam Deck beter presteert. De Steam Deck is ook aanzienlijk goedkoper, maar Valve heeft aangegeven dat de handheld onder de kostprijs wordt verkocht om het prijspunt van 399 dollar mogelijk te maken.

Aya Neo 2021 Pro Aya Neo 2021 Steam Deck
Soc Ryzen 7 4800U Ryzen 5 4500U AMD semi-custom
Cores/threads 8/16 @ 4,2GHz 6/6 @ 4GHz 4/8 @ 3,5GHz
Gpu Vega 8 @ 1750MHz Vega 6 @ 1500MHz RDNA 2 @ 1600MHz (8 cu's)
Geheugen 16GB Lpddr4x-4266 16GB Lpddr4x-4266 16GB Lpddr5-5500
Opslag NVMe-ssd 1TB / 2TB NVMe-ssd 512GB / 1TB EMMC 64GB
NVMe-ssd 256GB / 512GB
Scherm 7", 1280x800px, ips 7", 1280x800px, ips 7", 1280x800px, ips
Gewicht 650 gram 650 gram 669 gram
Afmetingen 25,5x10,6x2,0cm 25,5x10,6x2,0cm 29,8x11,7x4,9cm
Besturingssysteem Windows 10 Windows 10 SteamOS 3.0 (Linux)
Prijs 1TB - 1215 dollar
2TB - nnb
512GB - 925 dollar
1TB - 1015 dollar
64GB eMMC - 419 euro
256GB NVMe - 549 euro
512GB NVMe - 649 euro

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

09-08-2021 • 10:52

96 Linkedin

Reacties (96)

96
92
44
5
0
42
Wijzig sortering
die gaat compleet weggeconcurreerd worden door de steam deck
Dat moet een verschrikkelijke ervaring zijn: Je spendeert geld en manjaren om iets nieuws te ontwikkelen, komt Valve achter je aan. En ik denk inderdaad dat het geheel game over is, Valve levert geen half werk af en heeft diepe zakken.
Ik vind het eigenlijk erg sneu voor de mensen bij AYA, want ze lijken serieus hun best te hebben gedaan om een goed product te ontwikkelen met beperkte middelen (en daar lijken ze ook in geslaagd te zijn). Tot Valve de Steam Deck een paar weken geleden aankondigde had AYA in mijn optiek de beste PC handheld in handen, maar de Deck vind ik toch echt aantrekkelijker (beter geoptimaliseerde hardware voor games voor een veel lagere prijs en met software support dat AYA nooit kan evenaren). De enige voordelen die ze overhebben is de krachtiger CPU en dat het apparaat een stuk compacter is. Ik hoop echt voor ze dat dat genoeg is om boven water te blijven.
De enige voordelen die ze overhebben is de krachtiger CPU
De Steam Deck heeft daarentegen een veel krachtigere GPU dan de Aya Neo en het verschil in die combinatie lijkt toch behoorlijk in het voordeel van de Steam Deck te zijn. Dat is overigens niet zo gek, want de nieuwe graphics API's (Vulkan en DX12) hebben toch vooral baat bij een snellere GPU.
Ik zou me kunnen voorstellen dat de betere CPU mogelijk helpt bij emulatie, maar over het algemeen lijkt me inderdaad dat de GPU de beperkende factor zal zijn.
Daar heb je gelijk in, ik heb al ergens gelezen dat de makers van de PS3 emulator geen fantastische performance beloven op de Deck vanwege de beperkte kracht van de CPU. Voor mij persoonlijk is dat echter niet van belang.
Maar ja dit ken je ook zeggen over de nintendo switch tog ?ook al is het een ander type apparaat,
Nee, want de Switch is een geheel andere architectuur (ARM) en bedient een andere markt. De Steam Deck kan veel van hetzelfde, maar is ook nog eens een PC. De Switch kan veel van hetzelfde, maar is - in de basis - niet een PC :)
@Redneckerz & @Tenocticatl, ik ben het niet met jullie eens dat het een andere markt bedient. Je koopt een Steamdeck of Aya om dat je handheld games wilt spelen, dan bestaat je concurrentie uit de Switch (een Switch koop je soms om die reden, en soms om de exclusives). Het game aanbod zal een van de redenen zijn om of de een, of de ander te kiezen (of beiden). Maar het zijn wel directe concurrenten.
Maar zowel Steam Deck als Aya Neo kunnen middels een dock ook op de TV aangesloten worden. Eigenlijk gelden hier dezelfde regels als bij een reguliere PC - de Switch kan vaak onmogelijke overzettingen aan door console optimalisaties. Iets wat veel minder voor een PC geld, en daarnaast exclusives kent.

Ook is er een verschil in aanpak. Een Switch is veelal pick up en play - Deze handheld PC's zijn PC's, waarbij er eerst nog andere dingen gedaan dienen te worden voordat er gespeeld kan worden.
Ben ik niet met je eens. Een switch koop je puur voor de exclusieve games die je alleen daarop kan spelen, niet omdat het een handheld is. Althans, in mijn mening. Dat ie portable is, is wel een leuke bijkomstigheid. De steamdeck koop ik omdat ik juist de pc spellen portable kan spelen, Phasmophobia en ghost hunters corp on the go, om maar wat te noemen. Beide devices heb ik dus voor andere redenen: de software die erop te verkrijgen is en niet omdat het allebei portable devices zijn
Ik zie de Steam Deck niet echt als een directe concurrent voor de Switch. Ik gebruik m'n Switch vooral voor de exclusives, en het ding blijft als voordelen hebben dat het een soepeler ervaring is ten opzichte van een open PC en dat-ie een stuk compacter is. Plus, ik zou de Deck ook gewoon als computer willen gebruiken en dat kan de Switch niet.
Het lijkt me juist de bedoeling dat de steam deck met hun eigen OS een gebruiksvriendelijker interface heeft dan puur Windows. Dus wat betreft soepeler ervaring zou je het (hopelijk) mis kunnen hebben.
Op zich wel, maar ik verwacht nog wel regelmatig met instellingen te zullen moeten prutsen. Persoonlijk heb ik daar geen problemen mee, maar als je een Switch of PlayStation gewend bent kan het wel intimiderend zijn. Ik heb ook een tijdje een PC als console gebruikt (aan de TV, automatisch inloggen in Windows, automatisch Steam opstarten in Big Picture Mode. Werkte best smooth, grootste deel van de tijd.
Linus Tech Tips heeft op veel punten een directe vergelijking gedaan (heeft 'm meegenomen naar de Steam Deck event) en de Steam Deck kwam er voor de veel lagere prijs op veel punten toch beter uit:
https://www.youtube.com/watch?v=SElZABp5M3U

Edit: zie nu dat deze zelfde video ook in het artikel gelinkt is. Inderdaad; da's geen goed nieuws voor de Aya Neo.

[Reactie gewijzigd door JapyDooge op 9 augustus 2021 11:08]

Vind het ook absurd dat je een handheld presenteert voor een minimum prijs van 925 dollar (3x een switch of 2x de goedkoopste steam deck) en vervolgens adverteer je met NES en Retro games?????????????????????????????
Door de wat-deck? Net als de 3070 met een MSRP van 500 dollar AMD gaat wegvagen?

Een leuke prijs is heel schattig maar zolang de Steam Deck niet bestaat is en klaarblijkelijk een wachtrij van een jaar heeft na release, zal er weinig te concurreren vallen.
die gaat compleet weggeconcurreerd worden door de steam deck
Precies, zo denk ik er ook over, ten eerste zijn ze maar de helft van de prijs, ten tweede zijn ze met spellen en zo veel sneller door de RDNA 2 @ 1600MHz (8 cu's) die werkt met de 16GB Lpddr5-5500, en dat het werkt op SteamOS 3.0 (Linux) is ook een grote plus punt vind ik.
Lang leve de concurrentie. Ik vind persoonlijk de AYA te duur, dus van mij mogen ze wat aan de prijs gaan doen.
Zullen we wel zien.
Denk dat 1 van de belangrijkste specs mist in de tabel. En dat is de geheugen band breedte.
De steam deck heeft quad channel DDR geheugen met een bandbreedte van 5,500MT/s.
Voor een APU is dit super belangrijk.
Wat heeft dat met de Steam Deck te maken of met zijn reactie? Geheugenbandbreedte is bij een APU essentieel. De Steam Deck heeft hier met 88 GB/s voor een handheld bizar veel bandbreedte beschikbaar. Koppel dat aan de relatief lage resolutie, en die bandbreedte zorgt er dan voor dat veel spelen op redelijk hoge settings speelbaar zijn en speelbaar blijven.
Tja als je het nu moet opnemen tegen een bedrijf die de zakken heeft ver onder de kostprijs te gaan zitten, redelijk einde oefening.
Niet alleen dat - er word geld verdient door gebruikers in het Steam ecosysteem te houden. Daarom staat er ook Linux op dat ding.
Dat er ook Linux opstaat heeft meerdere redenen:

- Valve houd niet van gesloten systemen zoals Windows dat is, Gabe heeft dat al paar keer in het verleden duidelijk laten weten. Daarom is de SteamDeck gewoon een open device, je kan er gewoon Windows opzetten als je dat wilt, of andere gamestores gebruiken op Linux.
- Licentie kosten van Windows (mensen vergeten dit wel eens) drukt gewoon op de prijs. Valve heeft al gezegd dat de marges op dit product heel dun zijn of eigenlijk niet bestaan (valve legt geld bij). Windows standaard op dit ding zetten zal dus alleen maar de prijs omhoog kunnen drijven.
- Ontwikkel vrijheid, doordat de SteamDeck Linux draait kan Valve overal in het OS op code niveau aanpassingen doen waar zij willen. dit zorgt dat je de intergratie tussen hardware en software erg dicht op elkaar kan leggen, met Windows zijn ze echt gebonden aan de Toolsets wat Windows voor ze ter beschikking stellen. Microsoft doet eigenlijk tegenwoordig hetzelfde met hun Surface lijnen.
Ja, dat is het marketingpraatje. In de praktijk gaan klanten niet massaal Windows of andere stores installeren, en zullen dus bij Steam blijven. Linux maakt dit nog lastiger, want andere stores zijn meestal niet beschikbaar en anders met een fractie van de games.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 9 augustus 2021 11:38]

Om nou de voordelen van zelf de codebase compleet in beheer hebben + de hardware lijn compleet marketing is en dus geen technische voordelen heeft, is wel erg kort door de bocht is het niet?

Hoe kan niet beter zijn als je zelf compleet controle hebt over de codebase, dan bijvoorbeeld moeten leunen op third parties beter is?

Het kan zijn dat Linux wellicht niet je kop thee is dat kan, ieder zijn eigen keuze.
Maar om zomaar zaken als pure marketing te bestempelen is ook niet juist.
Het is natuurlijk wel waar en speelt vast een heel klein beetje in de marge mee, maar ik denk ook dat de belangrijkste overwegingen voor valve zijn geen concurrentie en niet aan MS betalen.
En jij slaat echt compleet door de andere kant op, want nu doe je alsof Linux gekozen is om gebruikers te pesten.

Feit is dat Windows simpelweg niet gemaakt is om op zo'n apparaat te gebruiken dus de gebruikservaring zou echt erg slecht zijn op de Steam Deck. Kijk maar naar alle (veel duurdere) Chinese apparaten van dit type: het werkt gewoon niet lekker.
Daarnaast is Linux ook gewoon een stuk lichter om te draaien dan Windows, wat bij een dergelijk apparaat met het oog op efficiënt batterijverbruik dus Linux simpelweg de betere keuze maakt.

En als laatste moeten we ook even terug in de tijd gaan om Valve's investering in Linux te snappen: Microsoft was met Windows 8 keihard aan de weg aan het timmeren om Widnwos een gesloten shitzooi te maken zoals iOS, iets dat Valve in 1 klap helemaal buiten spel zou zetten. Daarom zijn ze met SteamOS gekomen en zijn ze in Linux beginnen investeren. Dat Windows 8 een absolute flop was is een geluk voor iedereen, maar eht heeft Valve wel duidelijk gemaakt dat ze niet 100% afhankelijk mogen zijn van een grote partij tegenwoordig: Microsoft en Apple willen allemaal totale controle over 'hun' ecosystemen.

Dat jij dit alles nu afschildert als 'ze keizen linux om je dwars te zitten' is dus absolute onzin.
Volgens mij geloof jij iets te veel in de "good guy Valve" marketing.
Het marktaandeel van Linux onder Steam gebruikers is maar 0,5%. De ontwikkeling hierin doen ze niet voor de gebruikers.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 9 augustus 2021 16:03]

De ontwikkeling hierin doen ze niet voor de gebruikers, maar omdat ze bang zijn voor concurrentie.
Als SteamOS op de Deck een poging is om PC gamen een closed ecosystem voor enkel Valve te maken falen ze daar enorm in: het is gewoon Linux waar je root rechten hebt als consument, en je kan er ook gewoon Windows op draaien. Dit in tegenstelling tot de Switch, elk iOS toestel, en elk Android toestel. Waar jij het geschifte waanidee vandaan haalt dat SteamOS een soort anti-consumenten actie is dat snap ik dus gewoon niet.
Je hebt gelijk dat Valve de keuze niet gemaakt heeft om 'good guy valve' te zijn, maar de reden is niet -zoals jij beweert- een soort anti-jklant samenzwering,

De keuze voor Linux op de Steam Deck is simpel: het geeft de beste ervaring op dit toestel. Wederom: Windows op een 7"toestel met gamepad is gewoonweg een rotervaring.

Als je nu ook al gaat klagen over bedrijven die de beste keuze voor de klant maken omdat goede producten beter verkopen moet je even naar Moskou 1910 verhuizen denk ik ;)

[Reactie gewijzigd door kiang op 9 augustus 2021 16:08]

De hardware word met verlies verkocht. Wat kan daar anders de motivatie van zijn dan gebruikers in het ecosysteem houden?

Valve is hier bezig met het fragmenteren van PC gaming. Iets waar noch gebruikers noch ontwikkelaars baat bij hebben. Alleen Valve heeft hier baat bij.
Lol. Hoe wordt er hier ook maar iets gefragmenteerd? Het is een gewone pc kerel. Dell verkoopt ook pc's met linux, is dat ook een kwaadaardig bedrijf met een geheim plan om de markt te fragmenteren voor eigen gewin? Of, goh, hier is een gek idee: proberen ze gewoon goede producten te verkopen?

Eerst leek je gewoon een pessimist, maar nu ben je gewoon totale onzin aan het verzinnen om maar een "valve is kwaadaardig en vernietigt pc gaming!!!1!1!!" onzinverhaaltje op te hangen. Why? Werk je voor epic of zo? :+

[Reactie gewijzigd door kiang op 9 augustus 2021 17:35]

En zolang de Steam Deck het meeste qua games/software zal kunnen draaien, is dat nog niet eens interessant zelfs.
Ja, dat is het marketingpraatje van Microsoft....

Het is voor de developers van andere games door de hulp van Valve prima mogelijk de games via Proton te laten werken. Het is zelfs zo dat games via Proton werken die door de developer zelf niet worden ondersteund.

Als een andere store wil concurreren kunnen ze dat zonder problemen doen. Het installeren van een ondersteunde store is veel makkelijker dan bij windows dus dat zal gebruikers ook wel lukken.
Zie de interviews met Valve, met name die met Gabe. Valve verwacht er direct niet veel aan te verdienen. Men heeft immers waarachijnlijk al een Steam bibliotheek, en je kan er prima Windows met andere stores opzetten.

Waar Valve hoopt op te verdienen is het vergroten van het ecosysteem in het geheel. Andere fabrikanten verdienen daar uiteraard ook mee, maar dat zal ook (en misschien voornamelijk) Valve zijn.

Valve kan ook dit soort risico's nemen, mede omdat zij niet beursgenoteerd zijn.

De enige reden om Linux te omarmen is om Microsoft (met Xbox als platform) de wind uit de zeilen te nemen, door te voorkomen/verminderen dat hun aandeel in één markt (OS) ze helpt met groeien in een ander (gaming).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 9 augustus 2021 11:20]

Enige probleem dat ik zie, is dat als Valve verder blijft pushen om Linux als volwaardig alternatief naar voor te schuiven, om volledig onafhankelijk van Windows te worden, dat MS hun eigen games niet meer voor Steam gaat uitbrengen en enkel voor de Windows Store. Dit zou betekenen dat toekomstige kleppers van Bethesda (Doom, Elder Scrolls, ..) etc niet meer in het Steam ecosysteem werken.
Deels doen ze dit al met Game Pass. Het is een mega interessante propositie die rechtstreeks concurreert met Steam. Spellen geïnstalleerd via de Xbox app worden geïnstalleerd in een geïsoleerde directory en zijn alleen op te starten via UWP.
Het beste wapen daartegen is dat Steam zo algemeen is, dat het voor een uitgever commerciële zelfmoord is om een spel niet op Steam te lanceren. Als Microsoft het rijk voor zich alleen had, dan zou het spellen al lang exclusief in de Windows-store aanbieden, ook als Valve exclusief Windows was gebleven, want de commissie die aan Valve betaald moet worden is een speluitgever altijd een doorn in het oog.

Het mechanisme dat zorgt dat spellen op Steam uitgebracht worden is, is dat op Steam uitbrengen meer geld in het laatje brengt dan zonder Steam en de Steam Deck kan dat best bevorderen en dus MS nopen spellen op Steam te blijven uitbrengen.
Ik denk/hoop juist dat deze move ervoor zorgt dat er meer games op linux beschikbaar komen en ik eindelijk van mijn windows install af kan. Steam is een hele grote afzetmarkt voor game publishers, je gaat aardig wat knaken mislopen als je game niet op steam draait.

[Reactie gewijzigd door PizZa_CalZone op 9 augustus 2021 12:03]

Steam is inderdaad een grote afzetmarkt.

Steam op Linux is echter wel wat kleiner dan steam op zich. Misschien dat deze handheld daar iets aan verandert, maar ze hebben het al eerder geprobeerd met die steambox dingen en dat is ook geruisloos weer weggegaan.

Ik hoop dat ze deze keer meer succes hebben nu valve zich zelf met de hardware bemoeit, maar dat lijkt me allerminst een zekerheid.

Gebruik zelf overigens Windows maar een beetje concurrentie is alleen maar mooi.
Steam op Linux is echter wel wat kleiner dan steam op zich. Misschien dat deze handheld daar iets aan verandert, maar ze hebben het al eerder geprobeerd met die steambox dingen en dat is ook geruisloos weer weggegaan.

Ik hoop dat ze deze keer meer succes hebben nu valve zich zelf met de hardware bemoeit, maar dat lijkt me allerminst een zekerheid.
Je kijkt te veel naar de hardware. Het verschil met toen en nu is Proton.
Gebruik zelf overigens Windows maar een beetje concurrentie is alleen maar mooi.
Het ligt eraan wat je speelt, maa er wordt nu al een groot deel van de bibliotheek ondersteunt. Met het anti-cheatprobleem is Valve ook bezig om een deel van die spellen te gaan ondersteunen met Proton.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 9 augustus 2021 13:14]

Ik neem aan dat de keus voor Linux ipv Windows ook financiële voordelen heeft; Valve hoeft nu immers niet te betalen voor meegeleverde Windows-licenties (geen immense kostenpost voor een OEM, maar gezien ze de prijs zo laag mogelijk wilden houden...)
Ik weet niet meer of het nog steeds geld.
Maar Windows was gratis op apparaten met kleine schermen.

https://winbuzzer.com/201...pany-confirms-xcxwbn/?amp
Er staat Linux op het ding omdat Steam niet in het ecosysteem van Microsoft wil zitten. Verder is het helemaal open en kan iedereen zijn games via Proton beschikbaar maken. Ook deze producent kan gratis SteamOS op hun device installeren.
Valve verkoopt (net) niet onder kostprijs hoor.
Bron met cijfers?

Tot zover ik weet is er niets bekend, behalve dat het 400 USD model 'pijnlijk' is. Dat geeft aan dat er weinig winst, break even of verlies op wordt gedraaid. Welke van die drie is echter niet duidelijk.
Sorry, kan ik niet geven - NDA.

Maar met verlies verkopen, in een markt waar de concurrenten zoveel duurder zijn - is onlogisch. Want dan pest je evt. alternatieven weg, die juist ook weer zorgen dat je spellen verkoopt. Net als MS met zijn Surface een 'voorbeeld model' neerzetten is dan wat slimmer.
Sorry, kan ik niet geven - NDA.
Als je echt te maken had met een NDA, dan heb je die waarschijnlijk geschonden door te noemen dat Valve niet onder de kostprijs levert. Slordig.
Bedankt voor je zorgen maar ik ben bekend met mijn NDA.

Zoals ik al zei, is het vrij logische en deduceerbare informatie.
Valve verkoopt (net) niet onder kostprijs hoor.
Dat is geen deductie, maar iets neerzetten als feit.
Ok wat jij wilt. De Xbox en PS verkopen ongeveer dezelfde specs maar dan alweer een poosje terug voor dezelfde prijs maar goed, het is een feit - alleen niet eentje die ik publiek kan staven. Dat neemt niet weg dat het een feit is maar ik snap dat je wilt wachten op een officiële tear down of whatever.

Als je weet wat er in zit, als het niet logisch is te verkopen onder kost, als je ziet dat concurrenten ook dezelfde marge kunnen hanteren en nog wel een paar redenen, zou ik zeggen.. if it walks like a duck.

[Reactie gewijzigd door MatthiasL op 9 augustus 2021 20:46]

Vrijwel zeker dat het goedkoopste model verkocht wordt onder de kostprijs. Het duurste model misschien niet maar ik denk dat relatief veel mensen of de goedkoopste versie gaan kopen of degene met 256 gb ssd gezien het toch expandable storage heeft (wat trager is maar wel een stuk goedkoper).
Het is vooral ook dat ze nog een oudere gpu architectuur hebben... Als ze dat weten op te lossen met een nieuwe versie, de grotere ssd houden, misschien nog een upgrade op het scherm (oled/vrr)... Dan is er in ieder geval een reden om te kiezen voor dit duurdere model, voor wie het beste wil.
Nu zijn de enige voordelen de extra cores (maar meestal heb je daar minder aan dan meer gpu power) en hij is compacter (vooral platter, maar dat gaat ook weer ten koste van het comfort lijkt me).
Die zijn er niet, dat is beetje het probleem. Zelfs de nieuwste 5800G APU draait nog op de oude vega core, enkel de custom designs (PS5, XBX/S) zullen op verzoek de RNDA2 hebben gekregen. Daarnaast vermoed ik dat de steam variant wel een Zen3 zal zijn, de 4800s zijn nog Zen2, waar ook nog de nodige 'hz for power' verschil in zit.

Zou je het OS en mogelijkheden nog redelijk kunnen afwegen, zit je wel tegen een afweging aan te kijken van 600-800 euro.. ik denk dat geld dan altijd harder spreekt dan de 'leuke bijkomstigheden'.

Edit, qua verschil zie ik het toch aanzienlijk kleiner, ik was heel die opslag vergeten, welke een flink aandeel heeft in kostprijs. Puur de 512 naar 1TB upgrade is al rustig $200 waard, dat het absolute verschil aanzienlijk kleiner is dan enkel de basisprijs (maar waar 99% wel naar zal kijken).

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 9 augustus 2021 11:27]

enkel de custom designs (PS5, XBX/S) zullen op verzoek de RNDA2 hebben gekregen
En de Steam Deck.
Uiteraard, daaruit nam ik ook het voorbeeld van de andere 2, gezien nieuwsbericht al aangeeft dat de Deck rnda2 zal zijn.
Ik gaf het alleen aan ter verduidelijking van wat je schreef. Mijn verwachting was dat je dat al in het achterhoofd had. ;)

Een oude architectuur en een dubbele prijs? Er zal ongetwijfeld een niche zijn. Wat ik vooral zie van de Aya Neo en soortgelijke apparaten is dat ze slechts in de (tien)duizenden verkopen, als wij kijken naar crowdfundingcampagnes. Ik verwacht dat de Steam Deck qua aantallen ze bij elkaar opgeteld (GPD Win, etc.) uit het water zal blazen.

Valve geeft verder aan dat zij hopen dat anderen ook eigen varianten van de Steam Deck maken, dus mogelijk is daar straks een markt voor.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 9 augustus 2021 13:09]

De Steamdeck is Zen2. Zen3 is nog een tijdje niet klaar voor dit soort gebruik, dus Valve heeft met AMD een design laten maken wat wél RDNA 2 kan gebruiken zonder op Zen3 te hoeven wachten.
Zen 3 is al uit sinds begin dit jaar. Van 5400U naar 5800U tot 5980HX.

Voor de 5800HS hebben we zelfs een review op Tweakers met diezelfde CPU.

Tweakers.net heeft ook een review van de (desktop) 5000G-apu's

Van de auteur:
Bij de 4000G-serie met codenaam Renoir zei AMD dat ze de nieuwe gpu-architectuur (RDNA) nog niet gereed hadden om als igpu te gebruiken. Met de aankondiging van de Steam Deck is dat argument eigenlijk komen te vervallen, maar AMD zegt dat Renoir destijds zo is ontworpen dat ze het cpu-gedeelte van de chip makkelijk kunnen vervangen met Zen3. Het is als het ware een flinke refresh met nieuwe cpu-core zonder tijd of energie in de gpu te steken, wat de boel had vertraagd en extra kosten had meegebracht. In onze briefing:
[quote]
When transitioning to the AMD Ryzen™ 5000 G-Series, time-to-market was an important aspect of the design. We know that our customers demand the latest technology and the highest performance, and at AMD we are constantly pushing the performance envelope and bringing the best to market as soon as we can. To enable a quicker productization timeline, AMD designed an SoC topology that could host both “Zen 2” or “Zen 3” core complexes. In other words: the Ryzen 4000 Series (“Renoir”) was designed for “drop in” of the “Zen 3” complex later in time. This enabled AMD to leap quickly to the “Zen 3” based Ryzen 5000 G-Series, which can drop into existing rigs for greater performance.
While the SoC has undergone a number of performance and power optimizations, the overall IP and layout has not changed in the transition from “Renoir” to “Cezanne.”
Ik denk dat het kostenplaatje te duur zou worden voor Valve om voor een Zen 3 te gaan inclusief RDNA2. Gabe zei al dat dat een pijnpunt was voor hen.

Misschien dat ze Zen 3 voor Steam Deck 2 zullen gebruiken. 20% Extra performance is niet niets natuurlijk, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Ik denk dat Gabe ook de kat uit de boom kijkt. Even zien hoe de markt dit nieuwe product aanvaard.

Het is het eerste experiment van Valve waarbij ze verlies lijden/geen winst maken. Als ik dit apparaat zie en de prijs ervoor dan denk ik wel dat Valve verlies maakt op elke verkochte Steam Deck.

[Reactie gewijzigd door Simyager op 9 augustus 2021 16:43]

AMD is vaag over low-end APU's, allereerst of Van Gogh bredere toepassingen gaat krijgen dan de Steam Deck, er zouden meer processoren op kunnen uitkomen. Er komt nog een Rembrandt-APU en er is nog een gerucht dat i.v.m. AMD's nieuwe contract met Globalfoundries een low-end Zen3 APU op het aankomende 12lp+-proces gemaakt zal worden.

Er komen dus nog wat processoren aan het feit dat AMD de 5400G niet in de detailhandel beschikbaar maakt, maakt het plausibel dat men mogelijk een andere low-end APU als opvolger van de Picasso-serie in de markt zal zetten. Wat voor grafische kern daarin komt, is natuurlijk afwachten.
Edit, qua verschil zie ik het toch aanzienlijk kleiner, ik was heel die opslag vergeten, welke een flink aandeel heeft in kostprijs. Puur de 512 naar 1TB upgrade is al rustig $200 waard, dat het absolute verschil aanzienlijk kleiner is dan enkel de basisprijs (maar waar 99% wel naar zal kijken).
, ja maar dat lijkt me wel erg een niche markt. 256-512 gb + expandable storage (iets trager maar wel veel goedkoper) lijkt me de interessantere keuze op een handvol na.
Ik vermoed dat de hardware van steam nog onder kostprijs zit. Het grote punt waar de Aya op gaat verliezen is dat ze de research kosten op geen andere manier kunnen opvangen.
Steam vangt het op met hun steam platform en de aankopen daarop. De Aya zal het via de verkochte units moeten doen omdat ze geen extra bron van inkomsten hebben.
Waarom doet Aya dat niet dan? Aya is Chinees en ik lees hier altijd maar hoe Chinese bedrijven, net als Amerikaanse, ver onder de kostprijs gaan zitten…
Als er strategische redenen zijn om markt te veroveren, dan zijn Chinese bedrijven daar vaak toe bereid. Maar... als we het hebben over Chinese zelfstandige ondernemers, die hebben geen diepe zakken. Zeer waarschijnlijk is hier sprake van, anders zou een Indiegogo-campange niet nodig zijn geweest. En deze fabrikant kan de verliezen niet compenseren met de opbrengsten van het verkopen van spellen.
Zeer waarschijnlijk is hier sprake van, anders zou een Indiegogo-campange niet nodig zijn geweest.
Dat is geen argument, want Xiaomi doet ook regelmatig aan crowdfunding (ze hebben zelfs een eigen crowdfundingsite voor hun Mi-serie!), en niemand zal zeggen dat Xiaomi “geen diepe zakken” heeft…

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 9 augustus 2021 13:10]

Lijkt me dat de prijzen voor de non-pro en pro gewisseld zijn.
En in het artikel zelf staat dat het prijsverschil tussen de versies 200$ zou bedragen. Echter de prijzen in de tabel verschillen 300$ voor de Pro en non-Pro
Tekst en tabel wat verduidelijk. Er zit 200 dollar verschil tussen de 1TB-versies.
daar zat ik ook al naar te kijken inderdaad...
Dit is veel te duur tov het Steam Deck. Zelfs met de 4800U kan hij niet in de buurt van de prestaties van de handheld van valve komen.

Nu is het wel de vraag hoeveel valve in levert bij het verkopen van het goedkoopste model.
Het is niet alleen te duur versus de Steam Deck, in mijn ogen is het te duur ansich!

De goedkoopste laptops met de AMD 5700U (wat een gebadged 4800U is met iets hogere clocks) kosten vrolijk rond de helft van de Aya Neo.
Natuurlijk is het goed om concurrentie te hebben maar op deze manier prijst Aya zichzelf uit de markt in mijn ogen. Het enige voordeel wat de Neo heeft, is dat het een stukje compacter is dan de Steam Deck (en dan een laptop natuurlijk :P )
En als de Aya Neo de grootte had van een laptop zou dat goede kritiek zijn geweest. Het is nou eenmaal duurder om datzelfde hardware in een handheld formfactor te stoppen. Daarnaast wordt de R&D van een Aya Neo verdeeld over een veel kleiner aantal verkochte units heen dan in het geval van een laptop.
Ik snap dat de Aya Neo een verdienmodel moet hebben waarbij ze over een kleinere markt hun R&D moeten terug verdienen. Maar zoals het nu staat levert AMD hun 5700U voor aanzienlijk lagere prijzen dan de 4800U (Laptops met 5700U kosten ongeveer 30% minder tov de 4800U met vergelijkbare specs als ik even snel kijk). En dat terwijl de 5700U nieuwer en een tikje sneller kan zijn.
Zoals ik het zie zouden ze bijv. 100€ max meer kunnen vragen voor de verbeterde chip, niet een veelvoud daarvan. 999$ voor een 4800U model met 512gb zou mooi zijn. Dat is al 2x de prijs van een Steam Deck met NVME disk :)
De Aya Neo oogt heel tof en wilde deze ook oorspronkelijk hebben. Maar toen werd de steam Deck aangekondigd. Betere software support zonder twijfel, betere support overall.

Maar zodra je dieper in de specs duikt is het ook gewoon duidelijk dat de Steam Deck een veel betere GPU heeft voor minder. De Aya Neo loopt gewoon een generatie achter qua GPU architectuur en we weten allemaal wat AMD voor ju,p heeft gemaakt van Vega naar RDNA2.
Maar hoe lang gaat valve de steam deck support geven , dat is ook nog de vraag
Nee, dat is speculeren. Dat is een beetje hetzelfde als afvragen hoe lang Nixxes PS5 ports naar PC gaat brengen en of ze niet gewoon na verloop van tijd in Sony opgaan.
De Retro Power heeft afgaand op de beelden niet het NES-design als thema, maar gebruikt de kleuren van de originele Nintendo Gameboy. De Gameboy was namelijk grijs met donkerroze A/B toetsen. De NES was zwart met grijs en had rode A/B toetsen.
De Zen 2 en Zen 3 cores gebruiken allemaal nog steeds dezelfde Vega GPU cores die al verouderd waren bij de introductie van de Zen 2, maar AMD wist er nog net wat meer uit te persen.

De opvolger van de 5000U/5000G series zal hopelijk wel een mooie RDNA2 of RDNA3 iGPU krijgen, want Intel heeft momenteel duidelijk de snelste iGPU.
De opvolger van de 5000U/5000G series zal hopelijk wel een mooie RDNA2 of RDNA3 iGPU krijgen, want Intel heeft momenteel duidelijk de snelste iGPU.
Dat hangt er wel een beetje van af welke modellen je vergelijkt. Bij 'desktop'-CPU's zijn de AMD 5000G-modellen toch wel ruim sneller dan de Intel 11000-modellen. Bij laptops zie ik in reviews dan wel weer dat de Ci7-1165G7 op grafisch gebied ruim boven de AMD's uit steekt, maar dat is dan ook wel weer met een prijs: De CPU-prestaties lijken weer nergens op (vergeleken met wat AMD biedt).
Aha dat wist ik niet, ik dacht gelezen te hebben in een review dat de 500G op grafisch vlak onderdoen voor de Intel 11000 modellen. Dat is dus niet zo.
Op laptop gebied inderdaad, op CPU gebied is AMD sneller. Maar CPU snelheid is bij deze processoren eigenlijk totaal niet meer interessant, ze zijn beide al zoveel sneller dan generaties van 2 jaar geleden, dat je in de praktijk niks gaat merken..

Dit ontdekte ik toen ik een Core i3-8100 koos ipv een Core i5, de i3-8100 is immers haast gelijk aan de Core-i5 van de 7e generatie.

Ik heb zelf een laptop met 4800U, 1 van de eerste die te koop waren in NL (Lenovo S540 13-ARE). Ding is echt loeisnel. Een iets tragere CPU zou ik niks van merken.. maar in games is het verschil wel snel zichtbaar.
En de steam deck wint. Wat een prijs zeg. Zullen niet veel zijn die zo veel er voor willen betalen.
Kijk even de video van Linus;

1280*800 is ruim voldoende voor een scherm van dit formaat. Bijkomend voordeel is dat de GPU (/APU) veel minder sterk hoeft te zijn om games op MED of HI te draaien én het bespaart batterij.

Als je via een extern beeldscherm gaat spelen, dan merk je wel dat een en ander underpowered is. Je bent dan snel geneigd om de resolutie op te schroeven wat bij veel games natuurlijk impact heeft op de framerate.

De Steam Deck is IMHO dan ook vooral een apparaat voor ernaast, niet als vervanger voor je gamePC. Tenzij je altijd in handheldmode wil spelen natuurlijk.
Waar de op dit moment veruit populairste handheld ook gewoon op draait, zelfs nog een tikje kleiner scherm.
Kijk even de handson van LTS, die gaat erop in, met 7" schijnt de lage resolutie niet echt een issue te zijn, sowieso heb je dan ook een minder zware GPU nodig.
4k oid op een 7 inch scherm voor gamen zou echt nutteloos zijn en een belabberde batterijduur geven.
Tog zou ik best een optie 1080p scherm willen voor media content,
Ook dat zou alleen maar navenante effecten geven op de batterijduur. Deze handheld zijn krachtig zat dat ze hogere resoluties kunnen downsampelen naar 1280x800, met een haarscherp beeld als resultaat.
Een resolutie die in 2001 op monitors en TVs (!) gebruikt werd. Nu op 7 inch is dat totaal niet slecht voor games.

Voor films en TV series en desktop gebruik is het wel wat matig, maar dit bespaart zowel GPU eisen als energie verbruik.
De resolutie is op zo'n klein scherm niet echt een probleem, maar heeft wel belangrijke voordelen: de GPU hoeft minder pixels aan te sturen, en de backlight hoeft minder fel te zijn omdat er minder elektronica in de weg zit. Gezien andere handhelds die ik gebruikt heb denk ik dat dit (op het moment iig) de sweet spot is. Zou hoogstens zeggen dat OLED beter was geweest.
Ik heb eerlijk gezegd geen idee hoe snel dat gebeurt, maar het zou een afweging kunnen zijn. Ik denk dat ze eerder voor IPS hebben gekozen vanwege de prijs en de consistentie, wat ook prima afwegingen zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee