Aya Neo teaset Windows-gaminghandheld met 'nieuwe AMD-cores'

Aya Neo gaat op 28 december een nieuwe Windows-gaminghandheld aankondigen. Het bedrijf claimt dat deze een 'nieuwe generatie AMD-cores voor gamers' zal bevatten. Misschien doelt de fabrikant op een apu van de Rembrandt-generatie.

In een aankondiging spreekt Aya Neo over AMD-cores met hoge prestaties en 'innovaties die niet eerder gezien zijn bij Windows-gaminghandhelds'. De fabrikant heeft tot nu toe gaminghandhelds uitgebracht met de AMD Ryzen 5 4500U en Ryzen 7 4800U. Dat zijn laptopprocessors met Zen2-cores en een Vega-gpu.

Volgens geruchten kondigt AMD op de CES begin volgend jaar de Rembrandt-generatie van apu's voor laptops aan. Dat zouden processors zijn met Zen3+-cores en een RDNA2-gpu, die op 6nm worden gemaakt. Het ligt voor de hand dat Aya Neo een dergelijke chip zal gebruiken voor een nieuwe versie van zijn handheldconsole.

Tot nu toe is de Steam Deck van Valve de enige aangekondigde gaminghandheld die over een gpu met AMD's RDNA2-cores beschikt. In dat apparaat zit een custom-apu die speciaal is ontwikkeld voor Valve, met Zen2-cores en een RDNA2-gpu.

De huidige Aya Neo-handhelds met Ryzen 5 en 7 kosten minimaal 925 en 1215 dollar. Valve verkoopt zijn Steam Deck voor prijzen vanaf 399 dollar, maar Valve heeft aangegeven dat de hardware onder de kostprijs wordt verkocht.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

21-12-2021 • 12:11

59 Linkedin

Reacties (59)

59
58
30
1
0
18
Wijzig sortering
Hoe moet ik me een Windows hand held gaming device voor me zien? moet die gewone Windows pc games gaan spelen?
Precies, omdat APUs nu vaak al sterk genoeg zijn om een beetje mee te gamen hebben ze die in een handheld formaatje geprutst :) Het is eigenlijk een windows tablet met ingebouwde controllers (beetje kort door de bocht).
Oke duidelijk, vraag me af wat voor soort games hier veel op gespeeld worden aangezien voor mijn gevoel de meeste games op windows optimaal gebruik maken van toetenbord + muis

Lijkt me dat online shooter out of the question zijn en dat veel RTS games ook te complex zijn voor controller. Dan blijf je over met casual games, en wat race games? De markt voor dit soort casual games lijkt me vrij klein?
Oke duidelijk, vraag me af wat voor soort games hier veel op gespeeld worden aangezien voor mijn gevoel de meeste games op windows optimaal gebruik maken van toetenbord + muis
Ik speel al een jaar of 12 niet meer met toesenbord+muis. Online shooters en RTS'en vind ik toch niks aan. Voor offline shooters is een controler dikke prima, en naar mijn mening relaxter dan TB+M. En voor racen heb ik mijn simrig. Voor racen is TB+M IMHO compleet kansloos en controller op zich oké, maar voor mij geeft het totaal geen voldoening. Ik weet nog wel, vroeger op de PC had ik een flight yoke(toen waren sturen hier nog niet te koop) aangesloten voor racen, alles beter dan met het toetsenbord.

Ik snap niet wat PC-gamers tegen controllers hebben, soms(of zelfs vaak) speelt het echt beter. Online shooters en strategie games zijn inderdaad een uitzondering, maar er zijn zo onnoemelijk veel meer genres die er wél baat bij hebben. En het één sluit het ander niet uit.

[Reactie gewijzigd door MN-Power op 21 december 2021 15:15]

Inderdaad voor o.a Shooters heb je een voordeel met M+T vooral als je dan voor een goede kwaliteit kiest en elk merk heeft dat wel niet alleen de bekende merken als Razer en voor Fighters en Flighters is een Joystick ideaal en voor Racers is een Stuur + pook + padalen ideaal.

Maar voor een standaard spel speelt het prima met een controller en ik heb weleens mmorpgs met controller gespeeld wat prima te doen was met bijv. Tera, Black desert enz. ik denk meer dat het houding is dat PC gamers bij M+T willen blijven of misschien wordt een controller wel als verraad en indringer gezien :+
Alle soorten games die op een console gespeeld kunnen worden kunnen hier ook op. Die zijn er op pc ook gewoon.
Race games, diablo-style games, platformers, shooters, voetbal(sport)games...

Sterker nog, RTS kan ook prima, sluit even een muis aan, er zit immers usb en bluetooth op.

Ik denk dat je de boel een beetje onderschat. Vooral omdat je denkt dat markt voor casual spul vrij klein is.
De markt voor dit soort casual games lijkt me vrij klein?
Waar de een dit ziet als een te kleine markt ziet de andere dit als een uitkomst. Persoonlijk zou ik dit ideaal vinden voor LAN party's. Compact apparaatje, dongeltje en muis en toetsenbord mee en vraag aan een vriend of hij een extra scherm over heeft en je hebt je hele gamepc mee.

De steamdeck is ook een mooi voorbeeld hiervan. Het is dat ik al een game pc heb staan en dat ik zou inleveren op performance dat ik hem zelf niet al heb aangeschaft. Moet ik wel zeggen dat Aya Neo een hele flinke prijs hiervoor vraagt en ik me afvraag hoeveel mensen meer dan het dubbele van een steam deck hiervoor willen neerleggen.

[Reactie gewijzigd door glennoo op 21 december 2021 15:06]

Ik speel shooters juist liever met controller en zo ken ik er juist meer. RTS daarentegen lijkt me idd minder werken met een controller al speel ik die zelf weinig.

Games als Borderlands, Horizon Zero Dawn enzo spelen juist heerlijk met controller dus wat je schrijft is best wel onzin.
Naast dat APU's een uitstekende prestatie en stroomverbruik verhouding hebben wordt de hardware en software van een handheld als deze Aya Neo teaset ook geoptimaliseerd wat niet veel gebeurd naast Apple producten en bijv. de Valve Steamdeck en Nintendo Switch.

Oh en ja het zal vrij open zijn met Windows dan zou je spellen via Microsoft, Steam, Stadia, Sony, GoG enz. kunnen kopen of misschien wel gratis spelen via Google playstore ;)

[Reactie gewijzigd door Tri Force op 21 december 2021 13:15]

Valve verkoopt zijn Steam Deck voor prijzen vanaf 399 dollar, maar Valve heeft aangegeven dat de hardware onder de kostprijs wordt verkocht.
Volgens mij heeft Valve dat niet expliciet gezegd. Het enige dat volgens mij toen in een interview is gezegd, was dat de 400 USD versie van de Deck 'pijnlijk' is. Mogelijk wordt die met verlies verkocht, maar aan de duurdere varianten moeten ze echt wel wat meer overhouden als dat ze uitgeven, gezien de minimale meerprijs voor de wat grotere SSD en wat minimale extra/ander spul dat erbij zit.

Tenminste, dit is wat ik weet. Er is nog veel meer geschreven over de Deck en mogelijk heb ik iets over het hoofd gezien. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 december 2021 06:00]

Die 400 USD voor de basisversie is dan ook niet meer dan een lokkertje, staat leuk in headlines. Maar met 64GB zit die al met 2 grote games helemaal vol. Dan moet je een microSD gaan kopen en zit je algauw aan de prijs van het 256GB model. Verder heeft die een nvme-ssd ipv de langzame eMMC in de 64GB.
Ja, microSD van 256 GB kost echt bakken met geld.. 30 euro...
Plus ik zit op glasvezel. De meeste games zijn met een paar minuten binnen met 1000/1000 Mb. Ik heb zelf de 256 GB gepreordered. Meer omdat ik ark speel die alleen al 120 GB is... Er moet wel op zijn minst 1 game op de schijf passen. Daarnaast had ik ergens gelezen dat het OS ook op die ruimte staat. En dat schijnt ook een aanzienlijk deel te zijn van de schijf. Als je dan 64 GB hebt dan mag je blij zijn dat het OS erop past

[Reactie gewijzigd door sygys op 21 december 2021 12:33]

Allemachtig zeg.. ik meende dat ik luxe internet had met 200MBits glasvezel van KPN voor omstreeks 35€... maar dat stelt dus weinig voor.
waat T mobile beschikbaar is, heb je voor 25 euro 1000/1000 (ism met mobiel abbo)

https://www.t-mobile.nl/mobiel-thuis-informatie
Ah bedankt maar die abo's zijn mij te duur als ik alleen maar bel met de telefoon.. ik heb nu een abo van nog geen 10€ voor onbeperkt bellen en dat is al weg gegooid geld en denk maar 30€ per jaar aan prepaid te gaan halen.
Uiteraard alleen waar GLASVEZEL beschikbaar is.
200/200 voor 35 euro, hoe doe je dat? Is veel duurder op de site.
Ik betaal 30 voor 50/50 bij T-Mobile b (de 1000/1000 voor 25 is hier helaas niet beschikbaar.

[Reactie gewijzigd door Meessen op 21 december 2021 14:08]

Moet het even nakijken maar als je via KPN zelf het abo afsloot dan kreeg ik 6 maanden korting en 6 maanden gratis UHD TV terwijl je via vergelijk sites een kado of cashback krijgt maar dan minder korting op het bedrag en minder maanden krijgt.. doen die Jokers slim..
Van Tweak kan je 1Gbit up/down voor ~35 euro krijgen als je jaarlijks betaald. Niet overal beschikbaar helaas.
Bedankt maar helaas geen dekking van Tweak.. maar zo te zien is het al beter met het aanbod want het is nieuwbouw van dit jaar en toen ik in Juli de sleutels kreeg was er alleen keuze in KPN en volgens mij Tmobile maar er zijn nu meerdere..

Ik moet er toch mee bezig want als nieuwe klant is de korting altijd beter en het contract gaat tot Juli 2022 :P zijn de providers zelf mee begonnen klanten overnemen dus waarom er geen gebruik van maken.
Ik heb de 556gb ge pre-ordered, maar ik ham hem niet kopen en ga men geld sparen voor een nieuwe gamelaptop.
Uit previews lijkt het er op dat de SD veel beter presteert dan je zou verwachten, in werkelijke game impact. Ik heb zelf de 256 GB versie gereserveerd, maar het lijkt er op dat het heel werkbaar gaat zijn om je games gewoon allemaal op de SD te zetten.
Dat hangt denk ik vooral van de leessnelheid van die SD kaarten, en dan zul je algauw een duurder exemplaar moeten hebben.

Zelf heb ik ook de 256GB op pre-order.
Je kan op de Steam Deck ook storage aansluiten middels USB-C, dus ik zie het probleem niet echt.
Gegarandeerd dat er "op-klik-SSD's" uit gaan komen, die je er aan kan hangen.
Tot die tijd, hang ik gewoon m'n kleine externe SSD er aan.
Ik denk dat het inderdaad maar half waar is. Van een T.net verwacht dat van zo'n behoorlijke uitspraak wel even een bron vermeld wordt. Dat is niet gebeurd, waarmee de vertrouwenswaardigheid ervan nogal in twijfel te trekken is.

Tenzij Valve dit alleen telefonisch aan T.net heeft toegezegd ofzo, dan zou het kunnen. Maar zo niet, schrijf niet zomaar wat op, T.net.
Ik vraag mij heel, heel erg af of die prijs echt te rechtvaardigen valt voor het doelgebruik. Dit is nou niet bepaald laagdrempelig, zullen we maar zeggen. De Steam Deck is dat absoluut wel.
Lijkt me inderdaad een nichemarkt voor die prijs. Uiteindelijk komen ze daar ook niet meer mee weg bij mainstream concurrentie als Steamdeck.
Valve heeft altijd gezecht geen concurrentie te willen zijn met de Deck maar vooral portable gaming een flinke boost te geven. Ze denken ook dat er geen opvolger gaat komen vanuit Valve maar hopen dat andere fabrikanten gaan inzetten op portable gaming, eventueel gebruikmakend van Steam OS. Massa productie moet de prijzen flink omlaag krijgen maar daarvoor moet een grote partij instappen die de resources heeft om een dergelijk apparaat goed te ontwerpen.
Inderdaad, Valve ziet de markt ontwikkelen en weet dat Mobile gaming steeds belangrijker wordt.
Juist door nu in te stappen en op het product zelf misschien geen woekerwinsten te maken, kunnen ze met hun OS slim hierop inspelen.
Als hun OS straks leidend is, geeft dat verkopen uiteindelijk een mooie impuls.

(ze mogen andere stores dan misschien toestaan, het blijft toch hun OS met een primaire store, waar veel mensen dan de voorkeur voor zullen hebben. Denk ook aan integratie van bepaalde functies die makkelijker zullen gaan zoals een save-sync of "Steam remote play" (dit laatste kan interresant zijn om met een dock de handheld op je tv aan te sluiten, en een gaming pc in een andere kamer zo in 2k/4k het beeld te laten streamen naar je tv.)

Valve heeft ooit de opmerking gemaakt dat piraterij een service-probleem is, en daar kan ik mijzelf ook wel in vinden.
Met omstreeks 400€ is de Steamdeck een mooi platform vooral als je al Steam spellen hebt en misschien kun je ook spellen via de Google playstore kopen daar zijn soms ook wel gratis en goede spellen te vinden en spellen als Chrono trigger, FF, Dragon quest, Mana enz. kosten iets van tussen de 5€ en 15€
Steam Deck lijkt mij de betere keuze... ik heb vertrouwen dat Valve een degelijk apparaat gaat leveren. SteamOS wordt ook goed ondersteund, en je kunt er ook Windows op draaien. En voor die prijs is Steam Deck een no brainer......heb 'm dan ook gepre-ordered.
Je kunt er Windows op draaien - maar dan moet je dat zelf gaan installeren. De controller werkt met Valve's driver die alleen met Steam werkt (want waarom zou je niet een driver aan een winkel koppelen)... Denk dat het aardig wat gedoe oplevert, en nooit helemaal 100% zal werken.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 21 december 2021 12:52]

Ze hadden beloofd om de steam deck zo open mogelijk te houden, netals een normale pc. Dus verwacht dat een dualboot niet al te moeilijk zal zijn, mist je genoeg schijfruimte hebt.
Zo open mogelijk is goed, maar de drivers moeten ook nog eens werken.
Ik ga het beleven, aangezien ik de steam deck ga aanschaffen ;)
Eigenlijk boeit Windows niet zoveel, hoop dat er ook apps zoals Netflix, mpc voor uitkomen
Uh.. dat is aardig aan de prijs voor een stukje hardware wat hoofdzakelijk voor Gaming bedoelt is maar waar geen exclusieve games voor zijn.. er zijn ook Telefoons, Tablets, Laptops enz. met Windows zelf of met Microsoft of Steam apps die met prijzen van omstreeks 900€ en 1200€ prima geschikt zijn voor gaming.
Zelf heb ik de AYA NEO 2021 Pro sinds een maand, erg tevreden, maar inderdaad flink aan de prijs. Met gemengde gevoelens zag ik dit nieuws bericht een paar dagen geleden op de Ayaneo Discord/IGG voorbij komen. Nu komt zo kort daarop blijkbaar alweer een nieuwe versie, ofwel deze wordt aangekondigd, wanneer hij komt is natuurlijk maar de vraag. Ben heel benieuwd of deze met de AMD 6000 series APU komt.

Hopelijk zet dit niet de toon voor een Osborne effect. Vermoedelijk willen ze snel voordat de Steam Deck uitkomt nog iets neerzetten in de markt, zo heeft OneNote ook de OneXplayer Mini aangekondigd.

Mocht er iemand vragen hebben naar ervaring of overwegingen betreft dit mooie apparaat hoor ik het graag.

[Reactie gewijzigd door Freespirit op 21 december 2021 17:25]

Ik heb de non pro Aya Neo 2021. Ook erg tevreden alleen kwa accuduur mag t allemaal wat beter nog. Lijkt me dat de pro nog ietsies meer stroom trekt of valt dat mee? Ik red krap 2 uur.
Ik heb die ook en doe er toch wel 3-5 uur mee normaal gesproken, dus dat is best gek.
Ook tijdens spelen van bijv. Forza 5 op ongelimiteerde TDP?
Nee, dan gaat de accu natuurlijk niet lang mee :P Ik denk dat de accu op dit moment gewoon niet veel beter kan, met een windows gaming pc in je hand.

De Steam Deck zal wel wat zuiniger zal zijn, gok ik.
Het ligt sterk aan wat voor spel je speelt, op welkde TDP en met welke scherm helderheid. Mijn ervaring met een flink 3D spel of emulatie is dat met 20-25 W TDP je qua batterij zo'n 1 - 1,5 uur hebt. Speel je echter eenvoudigere 2D games op 9 W TDP zit je zo aan ruim 3 uur. In de praktijk speel ik vaak gewoon met snoer er aan vast of docked bij mijn TV.

De scherm helderheid kun je met een Autohotkey script via een knoppen combinatie regelen en nog lager zetten dan wat Windows je met de slider toestaat. Wellicht kun je daar nog iets mee?

[Reactie gewijzigd door Freespirit op 21 december 2021 17:27]

Dat is wel een goede. Ik vind het scherm erg helder zelfs op de laagste stand met de windows slider! De 2 uur is idd op standaard TDP. Heb ook zon tooltje waarmee je de TDP inderdaad naar 9 watt kan gooien dan doe je er langer mee maar voor de games die je dan nog leuk kan spelen kan ik net zo goed de Switch pakken dan :) :)
Eens, de scherm helderheid had van mij ook nog wel wat lager mogen kunnen standaard.

Ik gebruik Ayaspace naar tevredenheid om de TDP te wisselen. Ja, als je een Switch hebt gaat dat zeker op voor sommige situaties, ik heb enkel de Aya.
Teaset? Geupgradet? Latentie? Kunnen we weer gewoon normaal of nederlands of engels praten?
Toch voelt dit een beetje als een verouderde aanpak. Als ik zie hoe soepel Stadia op mijn telefoon draait, ben ik niet snel geneigd om in zo een device te investeren.
Ik heb zelf een Onexplayer, heerlijk apparaat voor op de bank. Ja je moet de settings op low en soms medium zetten maar dat weet je vantevoren. Neemt niet weg dat ik 2TB heb, gewoon Windows 10 inclusief Steam enzo. Kan ook games gewoon via torrent downloaden en spelen.
Mocht deze Aya Neo een prima CPU enzo hebben dan raad ik het zeker mensen aan.
Aya Neo kondigt Windows-gaminghandheld met 'nieuwe AMD-cores' aan

Is in elk geval meer nederlands. Het zijn wel een paar lettertjes meer in de titel, geen idee of dat een beperking is.
De aankondiging is nog niet gedaan, dat wordt pas op 28 december gedaan.
Dus nu gaat het om een teaser, en die kom je gewoon tegen in de Vandale.

In goed Nederlands wordt het dan "Aya Neo plaagt (of sart) met Windows-gaminghandheld met nieuwe AMD-cores".
Ok, ik hoor wat je zegt, maar, nou snap ik het niet meer.

Aya Neo brengt 'nu' een bericht in de wereld dat ze op 28 december product XYZ gaan aankondigen.
Dan is je aankondigings-verrassing toch al weg? Je kunt toch maar een keer een aankondiging doen?

Zou de titel dan moeten zijn "Aya Neo kondigt aan dat ze binnenkort de Windows-gaminghandheld met 'nieuwe AMD-cores' gaan aankondigen" ?
"Doorschemeren" paste wellicht niet en dan mag je van mij best turbotaal gebruiken.
Werkwoorden die geleend zijn uit het Engels, worden vervoegd volgens de Nederlandse regels. Ze krijgen dus de uitgangen -t en -en in de tegenwoordige tijd (streamt, streamen), -de(n) of -te(n) in de verleden tijd (streamde, mixte) en -d of -t in het voltooid deelwoord

De spelling is correct en er is geen reden om zo lomp te reageren.
nou dank ik ben gesatisfied
Uh.. ik heb weleens van Spanglesh gehoord maar of dat dan om Spaans en Engels gaat of om Spastisch Engels gaat geen idee net als Dunglish ? of gaat dat over koeienvlaaien ofzo omdat wij Boeren zijn :+ ja ik wel.
ik tease
jij teaset
hij teaset
wij teasen
jullie teasen
zij teasen

Is dus gewoon goed Nederlands.
Fantastisch Nederlands |:( |:( |:(

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee