Gerucht: AMD Rembrandt-apu's voor laptops krijgen Zen 3+-cores en RDNA 2-gpu

AMD's volgende Ryzen-laptopprocessors krijgen volgens geruchten Zen 3+-cores. Deze chips, die de codenaam Rembrandt hebben, zouden daarnaast op 6nm geproduceerd worden en over een RDNA 2-gpu beschikken.

Deze informatie is afkomstig van ExecutableFix. Deze Twitter-gebruiker publiceert regelmatig correcte informatie over onaangekondigde AMD-producten. Zo deelde de Twitter-gebruiker voor release de correcte specificaties van AMD's EPYC Milan-processors. De leaker voorspelde vorig jaar ook dat de Ryzen 5000-apu's beschikbaar zou komen als varianten met Zen 2- of Zen 3-cores, wat later bleek te kloppen.

Afbeelding via VideoCardz

De Twitter-gebruiker stelt dat AMD's Rembrandt-chips een RDNA 2-gpu met maximaal 12 compute units krijgen. Ter illustratie: de huidige Radeon RX 6700 XT-desktopvideokaart beschikt over 40 van dergelijke cu's, en de hoogst gepositioneerde RX 6900 XT heeft 80 RDNA 2-compute units. ExecutableFix stelt verder dat de Rembrandt-chips gebruikt zullen worden voor laptops, maar hij verwacht dat de volgende desktop-apu's eenzelfde configuratie krijgen.

ExecutableFix meldde eerder al dat de komende Rembrandt-apu's Zen 3+-cores krijgen, schrijft ook VideoCardz. Volgens de leaker is dit de enige serie AMD-producten waarvan bekend is dat ze gebruikmaken van deze architectuur. De vooralsnog onaangekondigde chips worden volgens de Twitter-gebruiker geproduceerd op een 6nm-procedé van TSMC. De Taiwanese halfgeleiderfabrikant kondigde dit procedé in 2019 aan als een verbeterde versie van zijn 7nm-node.

De Rembrandt-chips verschenen eerder al op een uitgelekte roadmap van AMD, waarop het 6nm-procedé ook staat vermeld. Die roadmap stelde ook dat de chips DDR5-geheugen en PCIe 4.0 zouden ondersteunen. De huidige Ryzen 5000- en Ryzen 4000-laptopprocessors ondersteunen nog PCIe 3.0. Het is nog niet bekend wanneer AMD deze Rembrandt-chips uitbrengt. Vermoedelijk gebeurt dit in 2022.

AMD's Ryzen-laptopprocessors met geïntegreerde gpu
Serie AMD Rembrandt
(Ryzen 6000?)
AMD Cezanne
(Ryzen 5000)
AMD Renoir
(Ryzen 4000)
Procedé TSMC 6nm TSMC 7nm TSMC 7nm
Cpu-architectuur Zen 3+ Zen 3 Zen 2
Gpu-architectuur RDNA 2 Vega Vega
Max. aantal cores/threads nnb 8C/16T 8C/16T
Max. aantal gpu-cores 12 compute units 8 compute units 8 compute units
PCIe-ondersteuning PCIe 4.0 PCIe 3.0 PCIe 3.0
Geheugenondersteuning DDR5, Lpddr5 DDR4, Lpddr4 DDR4, Lpddr4

Door Daan van Monsjou

Redacteur

08-05-2021 • 15:03

24 Linkedin

Reacties (24)

Wijzig sortering
Gisteren op ETA prime's YT kanaal een demonstratie van de nieuwe Ryzen 5700G gezien. Daar draaien veel games al op 1080p low +60fps, en anders 900 of 720p bij games waar 60fps nodig is. Wellicht dat deze Rembrandt Apu de meeste games wel op 1080p low 60 FPS zal spelen. Daar kan ik dan prima mee uit de voeten.
Het zal er wel weer veel aan liggen wat voor geheugen ( instellingen) je gebruikt. Ik had een 2200g en die werd letterlijk meer dan 50% sneller na het geheugen te hebben getuned.
Vraag is ook of ze de 'infinity' cache die RDNA zo effectief maakt ook bij de APU's in gaan zetten. Ik kan me voorstellen dat het probleem is dat de cache bij minder dan, zeg, 128 mb, gewoon niet effectief meer is omdat de meeste assets dan uberhaupt niet passen. Als dat zo is - nou ja, 128mb gaat em niet worden bij een APU, dat is niet betaalbaar. Dus de vraag is of iets van 32mb zinvol is, of niet. we gaan et zien, ik kijk er naar uit!
12 CU's is 768 cores, net als een Xbox One. Nu ga je een mega stap vooruit in architectuur (GCN naar RDNA2) en dat icm Zen 3 cores.. 60 FPS zou zeker moeten kunnen. Sowieso zijn de AMD APU's sinds een aantal jaar dusdanig performant dat low end gaming goed mogelijk is.
Het zou wel fijn zijn als er uitgelegd zou worden wat Zen 3+ dan wel zou kunnen zijn.

Ik zie een gerucht dat het gebruikt maakt van TSMC’s N6 met:
 • 4-7% IPC uplift;
 • higher clock speeds;
 • AM5 socket;
 • possibly support for DDR5 memory.
Bron: KitGuru.

Maar als ik zo naar Gamer's Nexus luister is het een "non-thing".

Uh, ja, niet heel veel informatie om mee te spelen. Het lijkt inderdaad het niveau "gerucht" niet te ontstijgen in ieder geval (maar ik wordt hierop graag gecorrigeerd natuurlijk).

[EDIT Als het idd AM5 is dan heeft het misschien ook wel USB-4, dat zou zeker fijn zijn]

[Reactie gewijzigd door uiltje op 8 mei 2021 18:43]

Het zou wel fijn zijn als er uitgelegd zou worden wat Zen 3+ dan wel zou kunnen zijn.

Ik zie een gerucht dat het gebruikt maakt van TSMC’s N6 met:
 • 4-7% IPC uplift;
 • higher clock speeds;
 • AM5 socket;
 • possibly support for DDR5 memory.
Wat een rare voorspelling. Zen+ en Zen2+ hadden kleine tweaks in de memory controller en kloksnelheid. Dus goede kans dat Zen3+ gewoon Zen3 is op een iets getweaked process met maybe 5% hogere kloksnelheden in het beste geval(boost)
Dus IPC hoger? neh.
AM5 socket heet AM5 socket vanwege DDR5 support. Dus conclusie is snel getrokken.
USB4? Als je het in de chip wil dan heb je een nieuwe IO die nodig en die komt pas met AM5. Als je het in de chipset wil dan kan je gewoon een Intel USB4 chip nemen en op het mobo zetten.
Prima 1080p gaming chip lijkt me.
In theorie verdubbeld de Performance van de iGPU dan.

50% meer Cores + 30% RDNA 1 verbetering en 40% RDNA 2 verbetering - lagere clock snelheid waarschijnlijk wegens de hogere energie gebruik.

M.a.w, de prestatie zal dan +- gelijk zijn aan een MX450 ( de 25W DDR6 versie ) of iets sneller. Het probleem is dat je zelf met DDR5 niet genoeg bandbreedte hebt om zo een configuratie te voeden. Nvidia MX550 dit najaar?

Persoonlijk ben ik al lang een voorstander van sterkere iGPU's op laptop ( en Desktop ), waardoor je dGPU's kan elimineren. Vooral op laptops zorgt zo een extra dGPU vaak voor een hoop extra energie gebruik, zelf als je gebruik maakt van de iGPU enkel.

Mogelijk wegens de ouderdom (43) maar de meeste games dat ik speel zijn vaak ouder of Indy games ( Empire at War, 7D2D, Subnautica, Stellaris, World of warships )... Spullen dat perfect ook een goede iGPU kunnen draaien ( jammer genoeg is dat vaak +-30 fps/1080p op de huidige Vega iGPU's = te zwak in mijn mening ).

En voor zwaarder games, gewoon Nvidia Now online streaming. Gisteren geprobeerd met Rust en buiten de hogere compressie wegens mijn verbinding, was het perfect te spelen kwa latency ondanks dat het een FPS is.

Ik ben persoonlijk dicht bij het permanent buiten smijten van men desktop als de iGPU markt blijft verder ontwikkelen zoals nu. Een gaming laptop zijn vaak te dik, lomp, luid en te weinig batterij leven ( aka een desktop in een compact verpakking ). Als ik het niet kan oppakken met 1 hand, is het te ouderwets in mijn ogen *lol*.

[Reactie gewijzigd door Wulfklaue op 8 mei 2021 15:48]

Misschien haal ik zaken door elkaar maar niet genoeg bandbreedte, hoe precies? Ik dacht dat bij APU's alles samenhing met RAM speeds, een PS5 heeft b.v. een bandbreedte van 32gbps Tegenwoordig zien we al laptops met 3200MT/s. Dat zal bij deze APU toch nooit zoveel zijn voor de resoluties die het probeert te targetten? Het zelfde lijkt me dan ook waar wanneer we praten over de MX450. Die doet 10gbps, maar in feite speel je daar op de nieuwste titels met een acceptabele framerate enkel op 720p/1080p.

[Reactie gewijzigd door Robe90 op 8 mei 2021 17:23]

Een dGPU zoals een 1050 heeft 112.1 GB/s.
Een dGPU zoals de 1060 heeft 192GB/s

LPDDR4X heeft 68GB/s en DDR4 heeft 51.2GB/s.

DDR5 heeft 50% meer. Voor LPDDR5X zou dat komen op 102GB/s. Voor SOdImm's is dat een pak lager met 77GB/s voor DDR5 4800 tot 102GB/s voor de duurdere DDR5 6800 ( zeker in de begin jaren ).

Als we rekening houden dat een Vega7 vaak op de limiet van de bandbreedte loopt en we verdubbel de performance met RDNA2/meer cores. Zie je het probleem?

Nu RDNA2 heeft voordelen zoals verbeterde compressie dat zal helpen maar het grootste voordeel is gewoon het feit dat RDNA2 uitgerust is met een 128MB interne cache ( wat ook de reden is waarom AMD minder bandbreedte voorziet voor hun desktop GPU's, tegenover Nvidia ).

Als de iGPU geen ingebouwde cache heeft, moet het alles uit het main geheugen halen zoals Vega7... Dubbel performance, maar 50% meer geheugen bandbreedte. Zelf met de extra compressie zal volgens mij niet genoeg zijn om de cores te voeden als je de resolutie omhoog smijt of met hogere textures draait.

En dat zal de grote vraag zijn, gaat AMD silica plaats reserveren voor zo een interne cache? 32MB? Wat als ze niet doen. Veel vragen en duidelijk een beperking van de iGPU als ze dat niet doen, zelf op DDR5. Ik denk niet dat AMD een cache zal inbouwen want dat verhoogt de prijs van de APU nog meer. We zullen zien ...

Tussen haakjes:

PS5 heeft 448GB/s aan bandbreedte. Ik weet niet waar je die 32gbps haalt?
Dank voor je uitleg. Duidelijk verhaal :)

Blijkbaar heb ik bij mijn wat casual hardware onderzoek wat zaken door elkaar gehaald. Wat betreft die 32gbps, dat heb ik wat verkeerd geïnterpreteerd. :+ Ik was vooral bezig met wat onderzoek over resolutie/hz, omdat ik mij afvroeg hoe je b.v. 4k120 zou kunnen capturen. En de benodigde bandbreedte daarvoor, en trok de conclusie dat het geheugen dus minimaal zo snel zou moeten zijn om alles te verwerken. Mijn fout. De ontwikkelingen van hardware zijn leuk om bij te houden, maar er valt nog genoeg te leren blijkt weer.

[Reactie gewijzigd door Robe90 op 8 mei 2021 18:09]

Ga je nu uit van single of dual channel? Sommige Tiger-lake Intel laptops worden al uitgerust met quad-channel geloof ik. Hierbij draait de XE Max IGP ook aardig vlot. Als AMD dit ook weet te ondersteunen kan er een flinke verbetering (verdubbeling) in bandbreedte uitgeperst worden.
Laptops met Tigerlake en quad channel? Er zijn 99.9% zeker geen Intel laptop chips met quad channel, zelfs voor de desktop zitten die alleen in het semi-professionele segment.

Quad channel is een stuk duurder. Grotere chip, complexer moederbord, meer geheugen sloten nodig en dan nog alleen zinvol als al die sloten ook echt gebruikt worden. En gezien het feit dat veel laptops zelfs met single-channel geheugen worden verkocht is quad echt een onrealistische verwachting.
Mijn fout, bedoelde dual channel. Indien ze dat wel doen haalt het nog meer. 't was nog vroeg haha.
DDR4 is Dual channel. Als er manufacterer er maar 1 SODIMM in plaatst, dan werkt het geheugen op Single Channel. Maar normaal als er 2 SODIMM's inzitten = Dual Channel.

LPDDR4X is een uitzondering want dit is ontworpen om min of meer als Quad Channel te werken ( eigenlijk is het niet Quad Channel maar het werkt gelijkaardig ). Het is makkelijker om LPDDR4X als Quad Channel te omschrijven dan in details te gaan *lol*

Hier is een goed artikel over de verschillen tussen DDR4/LPDD4 en LPDDR4X:

https://www.hardwaretimes...-ddr4-lpddr4-and-lpddr4x/
Interessant! Zal eens kijken.
Prestaties van de M1 macs als eens bekeken? Op macos ga je uiteraard niet alle games kunnen draaien, maar volgens de youtube videos die ik al gezien heb blijkt dat wel mee te vallen. Voor iets meer dan 1000 euro heb je een beest van een laptop die redelijk goed lichtere games kan draaien.

Linkjes:
https://www.anandtech.com...ac-mini-apple-m1-tested/3

https://youtu.be/Kw2TWplrqTI

[Reactie gewijzigd door spoonman op 9 mei 2021 07:55]

> Prestaties van de M1 macs als eens bekeken?

Yep... Staat op men verlanglijstje maar niet de M1 maar M1X/M2 als men de Core / iGPU's verdubbeld. Wat mij stoort is de extreme cost voor het geheugen / Storage.

Je moet minimaal 512GB hebben als je iets van games wilt installeren. En een paar VM's ben je best af met 16GB. Smijt al snel 500 Euro op de kostprijs van een Mac, voor iets dat je eigenlijk 140 Euro kost ( zonder de 8GB/256GB dat er standaard in zit te vergelijken ).
Sjah, apple tax … 😁

Persoonlijk heb ik niet veel storage nodig, dus ik zou voor de 16/256 optie gaan. Ik ben eigenlijk niet zo vertrouwd met macos, maar de combinatie van bouwkwaliteit/performance/accuduur wordt nu echt moeilijk om te negeren …
Als je niet voor de setting op high/ultimate van de veeleisende games gaat, dan gaat dit ook prima op 1440p of 4k hoor. Ik game ook vaak op 1440p op mijn Intel Iris+ 640 gpu.

Ik denk wel dat je met deze APU op 1080p/1440P nog vele jaren zal kunnen gamen, beduidend langer dan met 4K.
Op 4k spelen met deze apu's in veeleisende games? Zelfs in de laagste settings kan je dat vergeten, zelfs 1440p kan je vergeten in veeleisende games, of je bedoeld games als LoL en Dota2, maar dat zie ik niet als veeleisende games. een gtx1060 kan zelfs niet mee in veeleisende games in 1440p, en we hoeven niet te verwachten dat de aankomende apu's sneller worden dan een gtx1060 vrees ik.
Leuk, maar in de pricewatch zijn er nauwelijks laptops met de Zen3 apu's te vinden. Dan maar wachten voor de Zen3+ of is het dat niet waard?
Komt waarschijnlijk volgend jaar dus pas (en dan zit het nog niet eens in een laptop die daadwerkelijk tekoop is), dus of je wilt wachten is helemaal aan jou.
-

[Reactie gewijzigd door Syndicate op 9 mei 2021 19:42]

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee