AMD Ryzen 5000-processors met B2-stepping zijn geen XT-versies

AMD bevestigt dat er Ryzen 5000-processors komen met een B2-stepping, maar die hebben gelijkwaardige specificaties en het gaat dus niet om XT-varianten. In de komende zes maanden maakt AMD de overstap naar de B2-stepping.

Een woordvoerder van AMD zegt tegen de Poolse website Benchmark.pl dat het bedrijf in de komende zes maanden gradueel de overstap maakt naar de B2-stepping van Ryzen 5000-processors. De revisie verandert de specificaties en prestaties van de processors niet, volgens de fabrikant.

Eerder deze week verscheen er informatie over Ryzen-processors met zestien en zes cores met de B2-stepping. Het model met zestien cores zou een maximale kloksnelheid van 5GHz hebben, terwijl dat bij de huidige Ryzen 9 5950X 4,9GHz is. Daardoor bestond het vermoeden dat het ging om een iets snellere XT-variant van de processor.

Bij de Ryzen 3000-generatie bracht AMD na verloop van tijd XT-varianten uit. In de praktijk waren die nauwelijks sneller dan de voorgangers. Het is niet bekend of AMD ook voor de Ryzen 5000-generatie met XT-versies komt. De keuze voor een revisie zonder naams- en specificatiewijzigingen kan erop duiden dat AMD zo'n refresh dit keer overslaat.

AMD Ryzen 5000-line-up
Cpu Cores/threads Kloksnelheid Boostclock Tdp Prijs
Ryzen 9 5950X 16C/32T 3,4GHz 4,9GHz 105W € 808,99
Ryzen 9 5900X 12C/24T 3,7GHz 4,8GHz 105W € 589,95
Ryzen 9 5900 12C/24T 3,0GHz 4,7GHz 65W nvt (oem)
Ryzen 7 5800X 8C/16T 3,8GHz 4,7GHz 105W € 443,95
Ryzen 7 5800 8C/16T 3,4GHz 4,8GHz 65W nvt (oem)
Ryzen 5 5600X 6C/12T 3,7GHz 4,6GHz 65W € 295,05

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

19-05-2021 • 11:06

69 Linkedin

Reacties (69)

69
68
31
3
0
24
Wijzig sortering
Ik wist niet wat een stepping was, maar het is dus een synoniem voor revision. Misschien wel handig om te vermelden in de inleiding van zo'n artikel, verhoogt de informatieve waarde. Ik zie dat het in de laatste alinea staat, maar als het meteen wordt uitgelegd leest het wel wat fijner ;)

[Reactie gewijzigd door CopyCatz op 19 mei 2021 11:14]

De term 'stepping' gaat al terug tot het Athlon tijdperk, een beetje Tweakers kent deze term heus wel :)

Om de vraag toch te beantwoorden:
a stepping is a revision of silicon - to be more precise it refers to a change to the mask used to manufacture the chip. This change can for any number of different reasons: to improve bin split (frequency), to fix errata (ie. bugs), to improve yield, to solve an electrical issue and other misc. reasons.

[Reactie gewijzigd door XWB op 19 mei 2021 11:25]

Athlon? Het concept van steppings bestaat al meer dan 35 jaar...

De Intel 80286 had al diverse steppings. Mogelijk de 8086/8088 ook al, dat weet ik niet, maar bij de 80286 was de E-stepping het populairst, omdat daar de meeste serieuze bugs uit de eerdere steppings uit gehaald waren door Intel.
De mooiste "bug" a.k.a. Feature was de A20 address line in de 80286:
https://en.wikipedia.org/wiki/A20_line
Of de Pentium FDIV bug in 1994.
Niet alle tweakers hebben het Athlon tijdperk meegemaakt (als tweaker) en sinds die tijd is een nieuwe/andere stepping/revision niet altijd meer even relevant geweest zoals dat het was tijdens het Athlon tijdperk.
Bij de moederborden met Intel P67 chipset voor de Sandy Bridge processoren (2011) was de B3 stepping toch vrij belangrijk om een probleem met de s-ata 300 poorten op te lossen.
nieuws: Intel levert vanaf 14 februari gerepareerde Sandy Bridge-chipsets
Das ook alweer 10 jaar geleden... Dat jij en ik hier al 20 jaar rondhangen betekend niet dat er niet bergen veel jongere Tweakers hier de boel bezoeken.
Ken je de AMD Phenom cpu's ook niet meer, dat is niet zo heel lang geleden, daar was stepping ook relevant, de latere steppings overclockte veel beter.
Het heeft ook niet speciaal met Athlon te maken.
Het is al ouder dan dat.

Voorbeeld werd al gegeven van de 80286 die revisies (steppings) kreeg om fouten te herstellen.

En dat is toch ruim voor de athlon.
Athlon? Schattig hoe jong je bent :P
Voor de mensen die niet weten wat B2-stepping is (net zoals ik het niet wist)
https://en.wikipedia.org/wiki/Stepping_level
Dan is dit misschien ook een terechte vraag richting AMD, wat is de reden die hierna toe leidt? Namelijk lees ik dat dus een breed begrip is.

Dus ben benieuwd, misschien iets met gevonden lekken, security maatregelen, hardware aanpassing/toevoeging beveiligings/controlechip?
Ik verwacht bv hogere yiels oftewel meer winst.
Of vanuit consumenten perspectief: een hogere beschikbaarheid en enigszins normalere prijzen.
Of positief
Beter proces, verbeteringen in het procédé of hogere opbrengsten van een wafer.

Zie de Wikipedia die gelinkt is. Het zijn niet altijd fouten of gaten.
Ik gaf inderdaad een negitief voorbeeld, maar meer als idee, gebaseerd op berichten omtrent gevonden security leks/eerder bericht dat (volgensmij Intel) een extra chip wilt plaatsen.

Ik was verder ook bewust dat dit ook optimalisatie kan zijn, maar voor nu is het gissen wat dit precies inhoud.
Toch elke keer weer jammer dat Tweakers dit soort info niet zelf in het artikel verwerkt...
Tweakers is sowieso niet meer wat het ooit was.
Hoezo, moeten ze echt alles voorkauwen?
Ik vind het vooral jammer dat er tegenwoordig geen gebruik meer wordt gemaakt van de uitleg die je krijgt als je over een woord heen hovered. Dat was naar mijn idee de beste oplossing voor termen die niet heel vaak langs komen, je hebt wel de uitleg van de term maar hoeft er niet een paar zinnen aan de wijden in het artikel.
Wat is een B2-stepping?
In het verleden waren bepaalde steppings nog wel eens voordeliger/gewilder in verband met de overklokbaarheid, maar nu is dat allemaal wat minder relevant naar mijn idee.
Je moet het nu meer zien als een nieuwe batch met een gefinetunde productie vanuit AMD. Vooral voor de fabrikant interessant, maar voor de consument doorgaans niet.
Ik heb ooit een specifieke stepping uitgezocht omdat ik Vt-d, Vt-x, en ACS afscheiding wilde, en die stepping was de eerste high end CPU die dat had. Dat ging geloof ik om de Core i7 3930K. De C2 stepping daarvan had dus ook net andere specs.
Jup. Kan mij nog herinneren dat ik met de Phenom II CPUs specifiek een C3 stepping wou hebben omdat die zuiniger waren en beter overclockte dan de C2 stepping.
Een 'stepping' is een verbetering van het proces voor het maken van dergelijke chips, en daar geven ze een naampje aan. In dit geval blijkbaar B2.
Niet altijd. Soms is het ook om hardware bugs op te lossen: nieuws: Intel verhelpt Atom C2000-probleem met nieuwe stepping
Ahja, daar had nog 'of ontwerp' bij gemoeten inderdaad :)
Vgl software versie.
Kleine bugs eruit, tikje stroomlijnen soms.

edit
Wat valt iedereen over ontbreken uitlegwat een stepping is.. Je gaat in een kookboek oid toch ook niet uitleggen hoe je een aardappel kookt als het gerecht niet is; Gekookte aardappels.

[Reactie gewijzigd door Toontje_78 op 19 mei 2021 11:45]

omdat iedereen weet hoe je een aardappel kookt maar niet iedereen weet hoe een proccesor productie proces werkt. Geen rare vraag wat mij betreft.
Vraag dit eens aan een puber....Het zal je verbazen.
Wat is een aardappel?

Maar nu serieus: ik ben ook benieuwd wat nou de verbeteringen zijn (in stroomverbruik, klok, boost etc).

[Reactie gewijzigd door HugoBoss1985 op 19 mei 2021 12:19]

Wat is er mis met nieuwsgierig zijn?
Nieuwsgierig zijn is een goede eigenschap.

Klagen omdat een simpel concept* niet wordt uitgelegd niet zo. Generatie Y kan googlen, is die kennis verloren gegaan bij overgaan naar genZ?
Al wordt Solanum wel verspreid door het licht van LCDs en OLEDs.

* Versioning komt vrijwel overal voor, van android versie, software, documentbeheer tot aan filosofiën zoals industrie 4.0.
Een stepping is een iets nieuwere variant, vaak begint een ontwikkel proces met een A-0 stepping, daar zal een nieuwe iteratie van komen, A-1 en zo verder, tot je aan de release versie komt. het is eigenlijk de 'versie' van de cpu die je koopt.

AMD zal dus ergens in het proces een / wat kleine aanpassingen hebben doorgevoerd, waardoor er nu een nieuwe stepping zal komen.
Laat er nou eens een 5600 (non x) komen voor +/- €200,- :/
Of een 3700x opvolger (zonde dat die 5800 een OEM part is).

ik zie de 5800x meer als een 3800x opvolger
Dat is ook precies hoe AMD wil dat jij het ziet. De 5800x een opvolger van de 3800x, dus helemaal niet duur. Terwijl geen hond de 3800x kocht, en als je de 5800x met de 3700x vergelijkt, die toch wel een heel stuk duurder is.

En voor de duidelijkheid, AMD is gewoon een bedrijf wat winst wil maken, dus ze doen zulk soort marketing trucjes, en ze kiezen de prijs waarmee ze denken het meest te verdienen. In principe niks mis mee, maar ga gewoon geen multinationals fanboyen imo
Om het iets duidelijker te maken.

Ik zie de 5800x als de opvolger van de 3800x.

Maar de 3700x heeft geen opvolger, en voor wat de 5800x kost, even terzijde dat deze een heethoofd is (wat de 3700x niet is) vind ik het automatisch het prijsverschil niet waard.
Alle varianten die ze maken zijn pas een maand ofzo een beetje op voorraad.

Pas als ze met voorraad blijven zitten komen er goedkopere modellen verwacht ik, of zaken deze in prijs.
Als ik de huidige lineup zo bekijk ( zie tabel in het artikel ) zijn de non-X varianten van Ryzen 5000 alleen voor OEMs beschikbaar. Het beste waar je dan op kan hopen zal een Ryzen 5500X. Gezien de huidige tekorten kan ik me voorstellen dat AMD niet staat te springen om nog meer niet aan te slepen varianten te gaan introduceren, maar op termijn zullen er ongetwijfeld een 5700X, 5500X, 5300X en 5100X komen. Maar ik gok dat dat nog minstens een half jaar op zich zal laten wachten.
Ik vind het verschil tussen de 3600 (best bang for buck) en 5600x gewoon te groot. Er zit 56,4% prijsverschil in, maar het is bij lange na geen 56,4% performance winst :|
Tja, die hadden we kunnen zien aankomen natuurlijk. Bij de release van de Zen3 CPUs vermeldde AMD meteen al dat alle varianten $50 duurder zouden worden. En gezien het kleine performanceverschil tussen de 3600 en de 3600X ( versterkt door het feit dat veel 3600 chips te overklokken waren naar het niveau van een 3600X ) zal AMD zelf ook wel beseft hebben dat een consumenten 5600 ze alleen maar geld zou kosten. Nu kunnen ze de "afgekeurde" 5*00X als 5*00 afschepen naar OEMs die zich toch meer focussen op winstmaximalisatie.

Er zullen vast CPUs onder de 5600X komen, als de markt weer wat tot rust is gekomen, maar voor nu zal er geen voordeel te halen zijn voor AMD om lagere Zen3 CPUs uit te brengen. De mensen die de performance van Zen3 willen kopen kunnen kiezen uit wat er nu beschikbaar is, en degenen die daaronder zitten zullen genoegen moeten nemen met een Zen2 CPU. Ze zullen daardoor mogelijk wat potentiële klanten verliezen aan Intel, maar aangezien AMD momenteel alles verkoopt wat het kan produceren, zullen ze zich daar voorlopig geen zorgen over maken.

Edit: Ik bedenk me net dat AMD ook nog wel eens als plan zou kunnen hebben om alles onder de 5600X als APU uit te gaan brengen om zo meer in lijn met Intel te komen ( e.g. 5500G, 5300G, 5100G etc. ) maar dit is speculatie van mijn kant…

[Reactie gewijzigd door Terr-E op 19 mei 2021 13:27]

Volgens LTT is de 4x zo goedkope Athlon 3000G een slechtere bang for the buck dan de 3600, ookal was de pc maar 1.5x langzamer. Hij rekende de prijs van het systeem, en jij niet.
Gewoon een paar maanden doorsparen voor 5600X.
Ik hoef niet te sparen om een dik systeem in elkaar te zetten. ik wil gewoon graag een best bang for buck machine, zonder geld te verspillen aan marginale winsten :X de 5600x is procentueel zoveel duurder dan de 3600 met slechts 15-20% performance winst.

[Reactie gewijzigd door hoi3344 op 19 mei 2021 13:11]

Tja, dat willen we allemaal. Prijs is echter zelden gebaseerd op zulke (redelijke arbitraire) verhoudingen en vergelijkingen. Ik wil ook wel een Koenigsegg Agera RS voor de prijs van een Porsche 911 GT3 omdat het prijsverschil niet in relatie staat tot het prestatieverschil....Maar zo werkt het simpelweg niet.
Laat er nou eens een 5600 (non x) komen voor +/- €200,- :/
Zou ik ook graag zien, al heb ik geen plannen om m'n 3600 te vervangen. Maar ik verwacht eerder iets richting de 250 eigenlijk.

Wel apart dat je voor goede prijs/prestatie nu bij intel moet zijn, met de 11400F.

[Reactie gewijzigd door haarbal op 19 mei 2021 13:15]

Daar staat wel weer tegenover dat de 11400F bijna 50% zoveel stroom verbruikt dan de 3600.
Op die manier probeert Intel wat terug te winnen. maar performance/watt verliezen ze op.

[Reactie gewijzigd door hoi3344 op 19 mei 2021 13:21]

Ligt eraan wat je doet, in idle zijn ze gewoon zuinig. En bij gaming loads worden de cores niet 100% belast waardoor amd ook naar hogere voltages en clocks gaat boosten en dus ook minder efficient wordt.

Onder 100% load met cinebench, blender of andere programma's die avx(2) gebruiken zal intel een hoop verbruiken als jij of de fabrikant van je moederbord dat in je bios heeft ingesteld. Maar goed, dat doe ik vrijwel nooit. Alle reviewers lijken alleen met dat soort programma's te testen helaas.
Wat is B2 stepping? Staat niks in t artikel over.
Zie ook deze uitleg:
is that a stepping is a revision of silicon - to be more precise it refers to a change to the mask used to manufacture the chip. This change can for any number of different reasons: to improve bin split (frequency), to fix errata (ie. bugs), to improve yield, to solve an electrical issue and other misc. reasons.
In de tijd dat je deze vraag getypt hebt had je de vraag ook in je browser kunnen tikken... :)
Het artikel is wel erg karig met 0 uitleg over wat stepping nou inhoudt.

Kort uitgelegd is geen enkele processor perfect. De eerste versie wordt aangeduid met A-0 stepping. Gaandeweg worden productieprocessen geoptimaliseerd zodat er minder kapotte processoren worden geproduceerd en ze minder (kleine) foutjes bevatten. Dit is vooral voor AMD gunstig omdat de yields verbeteren (minder CPUs wegflikkeren = meer verkopen = meer winst natuurlijk). Soms fixen ze ook kleine functionele bugs of krijg je chips die iets 'zuiverder' zijn en dus beter hun boostclock aankunnen op een relatief lager voltage (al ben je hier alsnog voor 99% afhankelijk van 'binning'). Vroeger werden er nog relatief grote aanpassingen gedaan voor serieuze bugs, maar vandaag de dag eigenlijk nog zelden.

Bij kleine verbeteringen ga je binnen de stepping omhoog, dus A0 wordt A1. Bij meer complexe, grotere verbeteringen ga naar een andere stepping (A2 wordt B0).

[Reactie gewijzigd door stin00 op 19 mei 2021 12:48]

Herinner me nog de intel core 2 quad Q6600 B2 stepping, die was specifiek zoveel beter om over te clocken _/-\o_
Kleine vergissing maar bijna ;)
De Q6600 B3, waren dé heethoofdjes en hopen dat met overclock naar 3.0Ghz te doen was. Maar de Intel Core 2 Q6600 G0 Stepping, dat was mij er ééntje. Die van mij, ging werkelijk naar 4,2Ghz overclock van de stock 2,4Ghz. Er waren toen forums dat Batchnummers gingen vergelijken en daar kwam toen ook mijn Q6600 vandaan. Overigens, het was niet echt zuinig in verbruik :+
Haha klopt, was even mis inderdaad! Had ook G0 stepping! Die van mij ging echt als een trein! :)
Het was echt een ramp met de Ryzen 5000 generatie bevoorrading, zelf ik 26 dagen gewacht op mijn Ryzen 5000-serie processor en was enorm stressen. Het is toch vreemd dat ze niks hebben gedaan de prestaties of kloksnelheden en deze moet het straks opnemen tegen Alder Lake van Intel?

[Reactie gewijzigd door van der Berg op 19 mei 2021 15:16]

"moet het straks opnemen tegen Alder Lake van Intel?"
Neen, vermoedelijk de "6000" series met "AM5" volgend jaar.
De Ryzen is toch een hybride chip? Wat is het nut dan een stepping wijziging te communiceren terwijl je niet aangeeft welk(e) onderdeel of onderdelen zijn aangepast?
Ik zie in het overzicht dat de 5900X beperkt is tot een boost-clock van 4.8Ghz... Kan iemand mij uitleggen waarom HwInfo zegt dat mijn 5900X de 4.9 aantikt op een enkele core. Ik gok maar even voor het gemak dat dit een foutje is in HWInfo, want het lijkt me dat die max-boost clock met stock bios settings vast staat.
Volgens mij boosten Ryzen CPU's gewoon naar wat mogelijk is qua koeling en power (en silicon lottery), dus kan bij de 1 hoger uitkomen als bij de andere
Dat is op zich wel fijn om te horen... mijn "oude" 3900X was namelijk een duidelijke verliezer in de sillicon lottery; ik haalde bijvoorbeeld nooit de geadverteerde boost-clock; ik kwam eigenlijk altijd 150Mhz daaronder uit en de 3900X werd gewoon heel snel heel warm. (ondanks het uitproberen van diverse koelpasta's, manieren van koelpasta aanbrengen en het bevestigen van diverse koelsystemen)

[Reactie gewijzigd door Laurens-R op 19 mei 2021 14:48]

Als ik hier bijv VLC gebruik om een film te kijken dan zit mijn singe core steeds tussen de 4950-5GHz. Ook een 5900x, stepping O. Dus uitzonderlijk is het niet denk ik.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee