Sony bevestigt dat Nixxes is overgenomen om PlayStation-games naar pc te brengen

Sony Interactive Entertainment-ceo Jim Ryan bevestigt in een interview dat Nixxes is overgenomen met als doel om meer PlayStation-games naar de pc te brengen. De Nederlandse studio staat bekend om zijn werk aan pc-versies van diverse titels.

Ryan zegt tevreden te zijn met de tot nu toe gedane inspanningen om PlayStation-games naar de pc te brengen, maar geeft ook aan dat dit nog in de kinderschoenen staat. "We kijken er naar uit om samen te werken met Nixxes om ons daar bij te helpen", zegt hij in een interview met het Japanse Famitsu.

Begin juli maakte Sony bekend Nixxes over te nemen en onder te brengen bij de Technology, Creative & Services Group van PlayStation Studios. Dat gaf al aan dat de studio geen eigen games zal maken, maar bestaande Sony-studio's op technisch gebied zal bijstaan.

Nixxes is opgericht in 1999 en gevestigd in Utrecht. De studio is bekend van werk en optimalisaties aan pc-versies van games die primair voor consoles werden ontwikkeld. Nixxes werkte onder andere aan Tomb Raider-, Hitman- en Deus Ex-games en recent aan Marvel's Avengers.

Vorig jaar bracht Sony met Horizon Zero Dawn voor het eerst een grote PlayStation-titel naar de pc en dit jaar volgde Days Gone. Ook Uncharted 4 lijkt naar pc's te komen, maar wanneer is nog niet bekend. Sony heeft eerder aangegeven meer van zijn games uit te willen brengen voor pc's.

Uncharted 4: A Thief's End

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

29-07-2021 • 11:07

177 Linkedin

Reacties (177)

Wijzig sortering
Het is tijd voor Gran Turismo op PC!
Het is ook al jaren tijd voor Gran Turismo op de console maar die zien we ook niet.
Wat gaat die game toevoegen naast alle andere "echte" sims op PC?
Veel betere en grotere keus in auto's tracks.
Tuning (en optisch)
Regen racen.

Wat is nou de laatste sim op de pc die een beetje van alles heeft.
assetto corsa meer niet. en assetto corsa is kwa physics echt niet beter dan gran turismo.
en oud... en weinig tracks. vooral veel porsches.. geen regen.
en forza vind ik teveel arcade om te vergelijken idem voor project cars.

als gt voor pc komt zal ik ervoor in de rij gaan liggen bij wijze van spreken.

[Reactie gewijzigd door h4ze op 29 juli 2021 16:23]

Gran Turismo, ik krijg het niet voor elkaar om dat te spelen puur en alleen vanwege het ruk geluid van de auto's. Baal daar nog steeds van.
Maar als het naar de pc komt misschien dat de mod community daar wat aan gaat doen.
Ik heb ineens een sprankeltje hoop nu :)
Betekent dit dan ook dat Nixxes exclusief voor Sony gaat werken en niet meer mooie ports van andere publishers gaat maken?

[Reactie gewijzigd door victor538 op 29 juli 2021 11:16]

Daarvoor werkte ze exclusive voor square Enix. Nu exclusief voor Sony. Dus alleen de opdrachtgever is veranderd.
Met als verschil dat Square Enix games uitbracht voor zowel Playstation als Xbox. De Nixxes ports waren altijd van hoge kwaliteit, de vraag is nu dus hoe de ports van SE gaan zijn in de toekomst.
Dat is zeker zo. Square enix heeft hierdoor een belangrijke partner verloren. Daarentegen had Square enix natuurlijk altijd de kans om zelf dit bedrijf over te nemen. Helemaal omdat dit kennelijk best belangrijk is voor de kernactiviteiten van Square enix.
Er is wel een wezenlijk verschil tussen 'werken voor', en 'overgenomen door'.
Als onderdeel van Sony lijkt het me zeer onwaarschijnlijk dat Nixxes aan projecten voor andere opdrachtgevers gaat werken.
Klopt, maar in het hele bestaan van Nixxes was de enige opdrachtgever Square enix/Eidos. En dat is de afgelopen 20 jaar. Ook toen konden ze met andere partijen samenwerken en deden ze niet. Alsnog kunnen ze dit nog steeds na de overname door Sony.
Grapjas, volgens mij is Sony de meest gesloten Publisher die er is. Qua Crossplatform gaming is het bijv altijd Sony die dwarsligt.
Even vergeten dat Microsoft dwars lag tijdens de xbox 360 tijd? En nu de rollen qua marktaandeel zijn omgedraaid is het Sony die hetzelfde doet. Heeft niks met Sony te maken maar meer met de verhoudingen in de markt.
Dat is met de ps4, bij de ps3/xbox360 was het juist MS die in de weg lag en Sony die het open liet.
Mogelijk, maar Sony kan misschien mits ze het willen nog steeds contracten accepteren van/voor Square oid.

Mits Nixxes genoeg man power heeft. Wel weer extra centjes, maar ja of ze dat ook daadwerkelijk doen is helaas niet aan gegeven. Plus Nixxes misschien nog wat dingen in de pijplijn zitten daarvan.( Naja lopende contracten)
Dat was sinds de overname toch sowieso al zo? Ze gaan niet werken voor Sony, ze zijn nu Sony wat dat betreft.
Ik denk dat zolang het niet al te veel concureert met Sony dat het dan geen probleem moet zijn. Het maken van ports is immers het verdienmodel. Voor een derde partij dat doen maakt dus het proces in zijn geheel (voor Sony) dan interessant, omdat ook gedurende aan een port gewerkt wordt de uren in rekening gebracht kunnen worden. In potentie is een portering voor een klant dan interessanter dan voor eigen projecten.

Voordeel voor Sony is wel dat ze een deel van de kosten kwijt zijn, omdat zij Nixxes niet meer hoeven in te huren.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 29 juli 2021 16:51]

Jup.. het financiële risico is dan voor de externe publisher die Nixxes dan inhuurt en niet voor Sony. Tevens een goed business model als het werk "intern" wat opdroogt/tegenvalt.

De enige kanttekening die ik daarbij heb is dat elke multiplatform game die geport word naar de PC en ook uitgebracht word op de PS4 een concurrent is (immers is er ook een marge die naar Sony gaat voor elke verkochte game via de PSN store).
Dat klinkt super. Dan wordt straks het PC platform weer een platform waar je alles kunt spelen en niet meer verschillende consoles hoeft te kopen.
Je moet alleen wel geduld hebben want ik denk niet dat Sony de exclusiviteit van sommige spellen gaan verspillen door, op hetzelfde moment, het op meerdere platforms te releasen.
Dit Sony gaat wat oudere ps4 games porten zodat pc gamers bekend worden met deze franchises en hopelijk een ps5 gaan kopen om de sequels te spelen.
Nou ja, verschillende consoles kopen. Ik denk dat er vrij weinig PC gamers zijn die ook nog eens een console hebben. Natuurlijk zullen die er wel zijn. Maar ik denk dat Sony gewoon onder aan de streep heeft uitgerekend dat er meer winst valt te halen door alles ook op PC te verkopen.

Dat is misschien ook wel logish, gezien het verkopen van consoles zelf sinds de ps2/og xbox era nooit winstgevend is geweest (consoles worden voor break-even prijzen verkocht). Winst voor consoles pak je pas als iemand PS+ afsluit, en heel wat games koopt. Iemand die alleen een paar single player exclusives koopt zal voor Sony niet echt een winstgevende klant zijn.
Volgens mij is de Switch wel geliefd als aanvullende console. Misschien dat Steam daar verandering in gaat brengen maar voor nu is het een prima combinatie.

Verder is dit ook alleen maar toe te juichen. De exclusives zijn het voor mij niet waard om een Xbox (als die er überhaupt nog zijn) of PlayStation te kopen.
tjach op Xbox was er nauwelijks exlusives die ik wou.
PS heeft een paar God of War en Horizon. de laatste is nu op PC, als GoW nu ook naar PC komt er er voor mij totaal geen reden om een PS te kopen.
Enkel nintendo doet nog lastig, maar dat betreft maar 1 game voor mij, dus zoo erg is het niet.
temeer ik nog een backlog heb van hier tot in Tokyo, dus zoo erg is het nu ook weer niet.
Voor Nintendo (switch?) heb je verschillende emulatoren zoals yuzu/ryujinx die veel spellen gewoon kunnen spelen. Sommige zelfs in 4k kwaliteit.
Ik denk niet dat Nintendo dit ook gaat doen, dus alles is wel erg rooskleurig. Ik begrijp ook niet waarom je zegt weer, want je lijkt daarmee te zeggen dat er ooit een periode is geweest waarop je wel alles kon spelen op PC.

En zoals anderen al zeggen: vooral single player games zullen pas een jaar of twee later uitkomen voor PC waarschijnlijk, terwijl multiplayer / service oriented games wellicht vaker tegelijk ook op de PC zullen verschijnen, vanwege de grotere gecombineerde user base.

[Reactie gewijzigd door Ultimus XI op 29 juli 2021 12:28]

ja er was een periode dat ik zowat alles kon spelen op een pc. op een paar gameboy dingen na natuurlijk. maar dat is een totaal andere klasse van games.
Ja want Nes, Snes, N64, megadrive, Saturn, PSx , Ps2 etc kon je spelen op een PC vroeger :+
Nouja, het zal hier om oudere PS games gaan en niet splinternieuwe, die zullen in het begin nog playstation exclusive blijven. Maar wel fijnbals je straks bv de gehele uncharted serie op de PC kunt spelen, heb zelf nog de PS3 versies.
Mooi als Sony, Microsoft e.d. niet meer zo afhankelijk zijn van consoles. Ben benieuwd welke kant het allemaal op gaat. Allemaal alleen maar cloud diensten in de toekomst?
Alleen maar cloud diensten zie ik niet gebeuren. De internet-infrastructuur in grote delen van de wereld is extreem slecht en kent weinig verbetering, en zelfs met goed internet is het niet ideaal. Zelfs de kleinste stottering in de verbinding is merkbaar en er is altijd input lag.
Gebaseerd op ervaringen in landen als Thailand en Indonesië, lopen ze daar qua consoles 1, 2 of soms wel 3 generaties achter. Je ziet veel winkeltjes waar je een PS3 kunt huren en ik heb meerdere gezinnen op een PS2 zien spelen. Zelfs de internetcafés met 'game' pc's lopen behoorlijk achter, AAA-games van de laatste 5 jaar kan je daar echt niet op spelen.

Het internet is daar ook zeker minder dan hier, maar in verhouding lopen die ontwikkelingen minder ver achter. Online gaming is zeker al mogelijk, ook via 4G-verbindingen.

Daarom denk ik dat streamingdiensten juist in dat soort landen heel populair kunnen worden. Men gamet daar al vaker op mobiel en bijv. Game Pass zou hen toegang geven tot de nieuwste games zonder dat ze een fortuin hoeven neer te leggen voor een console of gaming pc. Dan nemen ze af en toe wat input lag wel voor lief.
Ik denk eerder aan landen als Duitsland of België, waar je wel de nieuwste Xbox kunt krijgen maar tegen slecht internet of datalimieten aanloopt.
Alle games van MS zelf komen altijd al uit voor de PC, Sony bleef juist altijd console-only draaien. Gelukkig zie je genoeg publishers al op meerdere platformen komen, met zeker de laatste tijd meer en meer crossplay. Toekomst zie ik gewoon 'een game', platform is slechts jouw voorkeur. Warframe, destiny, rocketleague, steeds meer games waar iedereen met elkaar kan spelen ongeacht platform.
Tja, logisch dat ze daar nu mee bezig zijn, want dedicated consoles zal over geruime tijd niet zinvol meer zijn, denk dat er dan ook hierna nog maar 1 echte nieuwe generatie zal zijn en dan is het afgelopen en zal gamestreaming en/of generieke oplossingen zoals 'Android boxjes' de toekomst zijn.
Top! De Stadia ports van Tomb Raider zijn echt een verademing, werken top en zien er heel goed uit. Ben benieuwd hoe dat met Sony's exclusive titles gaat zijn :)
Stadia ports van Tomb Raider? Zijn dat niet eigenlijk gewoon PC versies van Tomb Raider, die normaliter ook gewoon speelbaar zijn op PC?
Vulkan onder linux vs directX onder windows, niet echt hetzelfde.
Grote kans dat de engine nog steeds rendert in Direct3D en dat er vertaling naar Vulkan plaats vindt door middel van DXVK
Ja want native renderers implementeren is natuurlijk iets wat ons ontzettend vreemd is ;)
Nee maar de linux port bestond al
Stadia is Linux, dus het is geen normale Windows port. Ik zit me alleen af te vragen of het wel Nixxes is die verantwoordelijk is voor Stadia. Ze zijn namelijk vooral verantwoordelijk voor de Windows port. Feral Interactive heeft de ports naar Linux desktop gedaan. Het zou erg dubbelop zijn om Nixxes dan nog een tweede Linux port te laten maken zodat het weer op Stadia draait. Lijkt me logischer om met het werk van Feral verder te gaan. Zou wel kunnen dat Feral de Nixxes code heeft gekregen, om die naar Linux te porten, maar dat weet ik niet zeker.
Ik zit me alleen af te vragen of het wel Nixxes is die verantwoordelijk is voor Stadia.
Jazeker.
Ze zijn namelijk vooral verantwoordelijk voor de Windows port.
*Kuch* :P. Qua ports deden we typisch alles behalve het main dev platform. Inclusief enhancements voor Xbox One X/PS4 Pro, en later Xbox Series X en PS5. Daarnaast hebben we voor Avengers een hoop originele content in-house ontwikkeld.

We worden altijd gezien als een PC port studio terwijl dat in werkelijkheid maar een fractie is van wat we allemaal doen ;)
Wel, TIL. Maar ik blijf het wel gek vinden dat jullie dan de Stadia port op jullie bord krijgen, als er al een Linux port is van de Tomb Raider spellen. Of hebben jullie dan de code van Feral gekregen om die vervolgens te optimaliseren naar Stadia? Anders zijn er twee aparte Linux ports.
Ik weet niet of er iets van code sharing heeft plaatsgevonden, maar het releasen van een port omhelst een stuk meer werk dan alleen de backend geschikt maken voor een specifiek OS.
In de basis wel, met wat optimalisatie voor die specifiek hardware configuratie en controller inputs (oh en het eruit slopen van de PC settings), niet bijzonder als er al een PC versie beschikbaar is.
Werkt stadia op Windows pc?
Ja, in een browser.
Ik bedoel die spelen draaien bij Google op Windows systemen of moet er speciaal voor gemaakt worden.
Want dat die spelen van console naar windows geport worden betekent niet dat die gelijk op stadia servers werkt toch?
Stadia werkt in Chrome browser, of op een ChromeCast (Ultra, liefst)

Het heeft geen specifieke hardware nodig. Ik speel op mijn oude laptop in Chrome met muis+keyboard, of op mijn TV via de Chromecast Ultra en een Stadia controller...

Het is net zoiets als een Youtube stream bekijken, alleen geef je ook input, zodat het "filmpje" veranderd.
Volgens mij doet Nixxes ook wel het betere werk. Het zou fijn zijn als er een soort abstractielaag als SDL2 wordt gebruikt i.c.m. een Vulkan renderer zodat Linux (en andere platformen) ook tot de haalbare mogelijkheden behoort.
Ik hoop dat Bloodborne en Demon's souls remake dan eindelijk naar PC komen!
Ik hoop dat er eerst een Blood Borne Ps5 versie komt.

[Reactie gewijzigd door srekaewt! op 29 juli 2021 14:17]

Bloodborne op de pc 60fps,awesome!
Ik hoop dat Nixxes in Nederland kan doorgroeien en niet leeggezogen wordt door Sony.
Dat gebeurt nu toch ook niet bij Guerrilla? Die hebben zelfs een nieuw pand erbij en nemen enorm veel personeel aan in Nederland. Ik denk dat het nou juist goed is voor de werkgelegenheid.
Je ziet het wel eens gebeuren. Organon wat Amerikaans wordt en vervolgens naar verweggistan verhuist. Fokker wat door Duitsers wordt overgenomen en vervolgens de sterfhuisconstructie in gaat.
Zolang er een gebrek aan mensen is en de vraag groot blijft zal dat niet snel gebeuren lijkt me. Natuurlijk kan het over 10 of 20 jaar anders zijn.
Naast al uitgebrachte PC ports van Horizon zero dawn, Days gone, Death stranding, Detroit become human, Beyond 2 souls, Until dawn, etc. wordt naast Uncharted ook God of war, The last of us, Ghosts of tsushima, etc. verwacht voor PC en het leek mij al dat Sony over gaat op Timed Exclusives en nu dit nieuws de overname van een studio die PC ports optimaliseren.
en nu dit nieuws de overname van een studio die PC ports optimaliseren.
Dit was al bekend op 1 juli.
Ah bedankt voor de info maar ik had dat nog niet eerder op Tweakers nieuws gezien.
Als patientgamer (games pas kopen als ze minstens een jaar uit zijn) kan ik dit initiatief alleen maar aanmoedigen. Ik heb de ps4 pro voor een mooi prijsje opgepikt met horizon zero dawn. Als ik had geweten dat de grootste exclusives naar PC kwamen had ik de ps4 nooit gekocht en ik ga de ps5 nu helemaal uitstellen.
Als ik had geweten dat de grootste exclusives naar PC kwamen had ik de ps4 nooit gekocht en ik ga de ps5 nu helemaal uitstellen.
Dat is natuurlijk nog wel de vraag, of en wanneer de grote titels komen. Kan me voorstellen dat men niet alles zal gaan porten, men wil immers ook PS5s in huiskamers.
Men zal waarschijnlijk alle oude PS4 games wel porten uiteindelijk, en na een tijdje ook de PS5 exclusives, maar natuurlijk nog niet meteen bij release van een nieuwe PS5 exclusive, dat zal 2 jaar na dato zijn ofzo, OF de PC aankopen moeten zo goed zijn, want vergeet niet dat je toch een heftige PC nodig hebt om die nieuwe games op een fatsoenlijke setting te kunnen afspelen. Sommige mensen lijken te denken dat het normaal is om om de 2 jaar een nieuwe GPU/PC te kopen, zelfs niet als gamer.
Nou... Daar heb je mijn inziens een punt.
Ik heb juist naast deftige game pcs (alhoewel... Huidige alweer 3 jaar oud) altijd Sony en Nintendo ernaast gehad voor de exclusieve titels (ook de reden dat ik geen xbox heb... Top titels kwamen 99 van de 100 keer naar pc)
Nu Sony zijn eigen exclusives gaat kanabaliseren (blijf het een domme zet vinden) ga ik niet meer investeren in timed exclusive ps4 games of een ps5... Geduld en ze komen naar pc waar je ook nog eens vaker goede deals krijgt.
Ik kan doorgaans uitstekend uit de voeten met een humble choice subscription. Zitten echt goede games bij, oud zijn ze zeker maar 1-2 jaar geleden had ik een pasgeboren kind dus deze games zijn nieuw voor mij. Ook mijn hardware is van die tijd dus het draait allemaal prima.
Nouja, ik zie het niet als een domme zet, uiteindelijk gaan consoles de dodo achterna, en daar moet je al ruim van te voren op voorbereid zijn, en dat is waar Sony nu dus ook mee bezig is. Denk hooguit nog een PS6 over 5-6 jaar, maar daarna is het echt afgelopen.
Niet helemaal mee eens.
De game divisie van Sony is zo'n beetje het enige onderdeel waar ze echt winst mee maken (een keer zelfs op hardwareinfo een getal van 78% vd winst gelezen).
Telefoons en audio is op sterven na dood.... Wellicht dat tv nog wat doet...
Zo'n cash cow als Playstation laten ze echt niet makkelijk gaan.... Daarom denk ik dat ze triple A exclusives zoals uncharted, last of us en zo juist exclusief moeten laten... Maar er zullen wel andere krachten binnen Sony zijn die geld willen maken van titels waar de echte gang wel uit is (uncharted 4 hebben veel ps4 eigenaren wel in de kast staan).
Maar ze geven mijn inziens een verkeerd signaal af.... Waarom nog een console met timed exclusives halen? Haalt bij mij de druk ervan af om gestressed een ps5 te kopen.. Over een aantal jaar ook op pc te spelen

Time will tell of er nog een ps6, 7 of 8 komt.

[Reactie gewijzigd door LaFleche op 29 juli 2021 19:52]

De games is waar ze de winst uit halen, voorlopig niet echt de hardware. Dus als je je games ook op de PC kunt verkopen dan heb je ineens een nog grotere markt.
Ik vind dit een goede vooruit gang. Gaming is entertainment en iedereen moet het naar zijn zin hebben. Die ontiegelijke kinderachtige fanboy war moet ook stoppen. Ik zie dan ook graag cross-play, wat is nou heerlijker als je in Call of Duty een Xbox team tegen een PlayStation team ziet spelen.

Ook hoop ik dat meer bedrijven Microsoft volgen. Cross save tussen verschillende platformen en sommige spellen hoef je maar eenmalig te kopen en zijn dan vervolgens speelbaar op meerdere platformen.

Het gaat allemaal de goede kant op. Laten we stoppen met de fanboy war en laat iedereen genieten van elke game die ze leuk vinden en laat iedereen met elkaar gamen, ongeacht platform (Xbox & PC).

Maar helaas zal dit nooit echt gebeuren, wegens het kapitalistische gedrag van bedrijven en het onvolwassen gedrag van mede-gamers. Die gouden tijd in gaming komt nooit meer terug. Er zal altijd haat blijven tussen fanboys en exclusieve games zullen altijd blijven bestaan.

[Reactie gewijzigd door Toonen1988 op 29 juli 2021 12:46]

LOL, en dan zie je maar weer hoeveel fanboys zelfs een aanval op hun heilige oorlog met -1 bekronen.
Je hebt compleet gelijk, crossplay is eigenlijk gewoon een must.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee