HTC VIVE Pro 2 krijgt 120Hz-lcd met 5k-resolutie en kijkhoek van 120 graden

HTC introduceert twee nieuwe VR-brillen: de VIVE Pro 2 voor gamers en de standalone VIVE Focus 3 voor zakelijke gebruikers. Beide headsets krijgen dezelfde 5k-resolutie en kijkhoek van 120 graden. De Vive Pro 2 heeft een refreshrate van 120Hz.

De Vive Pro 2 krijgt twee 2.5k schermpjes, goed voor 2448x2448 pixels per oog. Het gaat om een lcd-schermen met rgb-subpixels. Om die kijkhoek te vergroten van 110 graden naar 120 graden, heeft HTC een nieuwe dual-stacked lensontwerp gebruikt. De grotere beeldhoek, samen met de verhoogde resolutie en refreshrate van 120Hz, moet volgens HTC zorgen voor minimale motion blur en een vermindering van het screendoor-effect.

Voor de VIVE Pro 2 werkte HTC samen met Nvidia en AMD om Display Stream Compression te kunnen toepassen. Deze door VESA ontwikkelde techniek zorgt er volgens HTC voor dat er beelden van hogere kwaliteit met minder bandbreedte verstuurd kunnen worden. Het is volgens het bedrijf voor het eerst dat een VR-headset van DSC gebruikmaakt. Deze techniek werkt vanaf DisplayPort-versie 1.2.

De VIVE Pro 2 heeft verder schuifje om de pupilafstand te kunnen instellen, een aanpasbare hoofdband, ondersteunt 3D spatial sound en werkt met alle eerdere VIVE SteamVR-accessoires, zoals de oude trackers. Daarnaast wordt er een nieuwe VIVE Facial Tracker geïntroduceerd.

De VIVE Pro 2-headset kost los tijdens de preorderperiode 739 euro. Daarna is dat 799 euro. De headset wordt vanaf juni geleverd. In augustus verschijnt er een volledig pakket inclusief Base Station 2.0 en VIVE Controllers. Die set kost 1399 euro.

HTC VIVE Pro 2HTC VIVE Pro 2HTC VIVE Pro 2HTC VIVE Pro 2HTC VIVE Pro 2HTC VIVE Pro 2HTC VIVE Pro 2HTC VIVE Pro 2

HTC VIVE Focus 3

Hoewel de zakelijke VIVE Focus 3 dezelfde 5k-resolutie en kijkhoek van 120 graden krijgt, beschikt deze headset over één groot scherm, in plaats van twee kleinere schermen. Bij de Focus 3 is de verversingssnelheid bovendien beperkt tot 90Hz. Verder heeft deze headset een nieuw ontworpen band en een gebogen accupakket dat vervangen kan worden. Met snelladen kan dit pakket daarnaast in een halfuur voor de helft worden volgeladen. Met leds geeft de headset aan hoe lang de accu nog meegaat.

De Focus 3 gebruikt daarnaast een magnesium frame, dat volgens HTC lichter en sterker is dan een traditioneel plastic frame. Ook deze headset heeft een knop om de pupilafstand te kunnen afstellen en de hoofdkussens zijn snel te verwijderen om bijvoorbeeld schoon te kunnen maken. Dat zou volgens HTC handig zijn als meerdere gebruikers op een dag de headset willen gebruiken.

De headset heeft verder open-back-speakers met twee drivers, inside-out-tracking en opnieuw ontworpen controllers. Dit zijn volgens HTC lichte controllers die vijftien uur meegaan op een acculading. Later moet er ook ondersteuning komen voor handtracking.

Deze Focus 3 is een standaloneheadset en heeft dus geen pc nodig voor aansturing. Daarom krijgt de headset een Qualcomm Snapdragon XR2-soc, die Facebook ook gebruikt in de Oculus Quest 2. Deze soc wordt gekoeld met een koperen heatpipe en ventilator. De VIVE Focus 3 is vanaf 24 juni beschikbaar voor 1429 euro.

HTC VIVE Focus 3HTC VIVE Focus 3HTC VIVE Focus 3HTC VIVE Focus 3

Door Hayte Hugo

Redacteur

11-05-2021 • 18:00

97

Lees meer

Reacties (97)

97
97
37
4
0
56
Wijzig sortering
Met 5K resolutie, 2448x2448 pixels en 120 graden FOV maakt Vive Pro 2 een substantiële sprong voorwaarts ten opzichte van de voorganger. De prijs is conform HTC standaarden; behoorlijk. Probleem voor Vive is dat het misschien wat te laat is. Een aantal mensen hebben zich al voorzien van een HP Reverb G2 om de resolutie-slag te maken (waaronder ik, advies doe het niet: hardware en software zijn een rommeltje) en anderen hebben hun ziel al verkocht aan de producten van Suikerberg.

Goede integratie met Steam services mogen verwacht worden maar zijn eigenlijk al no brainers. Zelfs voor de Oculus gebruikers. Oled had onderscheidend kunnen zijn. Alsook een nieuw design van de headset. Het ziet er nog steeds 'zwaar' uit. Dat is het waarschijnlijk niet maar comfort is wel een pluspunt van de huidige generatie headsets ten opzichte van de Vive Pro series.

Hoop dat deze headsets het goed zullen doen. Het is goed om wat keuzemogelijkheden te houden in deze toch wat beperkte markt.
Met erbovenop wat mij betreft ook nog het probleem dat je ondermaatse Vive Wands erbij krijgt. Een hoop betalen is één ding, maar er zijn behoorlijk wat die het ook doen voor de Index (al is die nog een stuk goedkoper). Maar dat je dan ook nog eens de slechtste VR controllers hebt. Ja je kan wel Valve's controllers kopen, maar dan ben je weer €300 verder ofzo.
Dat is inderdaad teleurstellend, terwijl ze wel een nieuw ontwerp hebben voor de Focus 3 controllers (al werken die niet met lighthouse tracking). De pro's ten opzichte van de Valve Index zijn vrij magertjes vind ik. Vooral resolutie en de mogelijkheid tot wireless, maar wel met een optioneel accessoire en met beperkingen.
Nouja, grootste pro ten opzichte van de Index is toch wel comfort, de Pro zit echt een stuk fijner dan de Index. Als je nu nog geen Index hebt (maar dus bv de Vive of de Vive Pro) dan zou ik eerder dus voor de Pro 2 gaan dan voor de Index (headset only).
Ik ben juist erg blij met mijn overstap naar de Index die ik een stuk comfortabeler vind zitten. Lijkt alsof ze hier alleen nieuwe schermpjes in hebben gezet en qua design stil staan.
Ik heb dus werkelijk nog van niemand gehoord dat ze de index fijner vinden zitten dan de Vive Pro.
Nou, bij deze. De Pro vond ik echt niet fijn zitten en de Index kan ik uren op hebben.
Nouja, je krijgt er geen ondermaatse Vive wands bij, want op dit moment kun je sowieso alleen de headset los bestellen. Dus dan kun je net zo goed ook de basestations en de index controller via steam bestellen. Bij Steam zijn de 2.0 basestations ook nog een heel stuk goedkoper, bijna net zo duur als de 1.0 basestations bij HTC kosten.
En om je eerlijk te zeggen, de Vive controllers zijn dan misschien niet de beste, maar zo slecht zijn ze ook niet, als je ze toch al hebt.
Het is niet het einde van de wereld, maar volgens mij is wel redelijk de consensus qua VR controllers:
Index controllers > Oculus controllers > WMR controllers (de nieuwe) > Vive Wands.

En ze zullen voor een hoop alsnog prima voldoen hoor, geloof dat voor Beat Saber ze weer als één van de betere opties ook gezien worden. Maar als je zoveel uitgeeft, wil je ook wel het (bijna) beste hebben. En zoals ik schreef, natuurlijk kan je Index controllers kopen, maar dan ben je weer een €300 verder. Ik begrijp niet dat nog niemand Oculus-clones heeft gemaakt voor met lighthouses.
Ja ik begrijp dat ook niet, zeker niet van HTC zelf. Maar zal binnenkort ook maar eens de index controllers bestellen om ze ook te kunnen ondersteunen.
Probleem voor Vive is dat het misschien wat te laat is. Een aantal mensen hebben zich al voorzien van een HP Reverb G2 om de resolutie-slag te maken
Normaal gesproken: ja. Maar een heel groot deel wacht nog steeds op een GPU om zo'n VR bril als de Reverb G2 te kunnen aansturen... dus laat maar komen! Ben benieuwd hoe hij zich verhoudt tot de G2.

[Reactie gewijzigd door DoubleYouPee op 25 juli 2024 00:40]

Vergeet PIMAX niet...
5K Super kost maar 650 dollar (pre-tax) kost hetzelfde (stuk goedkoper op marktplaats) en heeft een betere FOV (BY FAR!) en 180 Hz.
Wel een wat lagere horizontale FOV, maar goed.

[Reactie gewijzigd door IKON op 25 juli 2024 00:40]

Ik heb de nieuwste variant niet op mijn hoofd gehad, maar een wat oudere had inderdaad een fikse FOV, maar een teleurstellende helderheid. En de bril was (for obvious reasons) erg zwaar aan de voorkant.
Maar helaas blijft PIMAX toch met problematische headsets uitkomen. Leuke specs maar uiteindelijk helaas toch veel problemen mee. Toch wel raar dat zij het wel kunnen en andere fabrikanten niet.
Resolutie en verversingssnelheid, noet de fov. Die was al 120° , ook voor cosmos. SteamVR werkte sowieso al prima met de vive
Ik heb zelf ook een Reverb G2. Kun je jouw slechte ervaringen delen?

Mijn nadelen zijn:

- bij opstarten vind ie vaak mn grens niet. Alle deuren moeten los voor extra licht, lampen aan, etc. En als ie het niet vind moet ik de hele headset opnieuw starten om het opnieuw te proberen, verschrikkelijk!
- Controllers zijn prima, batterijen snel leeg.. als ie te dicht bij mn headset zitten tijdens een schietspel doen ze wel eens vervelend maar valt reuze mee.
- Crashes met SteamVR
- Dat clipje op de achterkant van de headset schiet los, maar ik heb een gewoon een touwtje gebruikt
Voor die substantiële voorsprong zit ik eigenlijk te wachten op oogtracking en foveated rendering. Een hogere resolutie is natuurlijk leuk, maar de echte toegevoegde waarde zou voor mij de foveated rendering zijn.
Ze hebben zojuist van Facebook verloren. Mooie fov maar prijs/design etc zijn gewoon niet eens in de buurt van de Quest2. En voor 1400,- wacht ik liever of er een Valve Index 2 gaat komen. Jammer want ik had graag weer een Vive gehad ipv een Facebook account.
Je kunt niet concurreren op prijs met een bedrijf wat bewust verlies kan lijden op zn hardware verkoop.

En ik vind het design idd ook wat minder, maar dat zal vast ook met budgetten te maken hebben. Facebook heeft miljarden ter beschikking.
Al komt die focus 3 wel aardig in de richting qua design.
De kosten schijnen reuze mee te vallen.

Toegegeven: de headset is nog niet uit, maar Decagear geeft een mooie indicatie van wat een Quest-equivalent voor zo'n klein bedrijfje als zij zijn aan onderdelen kost:
https://www.tweaktown.com...nents-cost-200/index.html

"On the low-end, the components in the DecaGear 1 headset would cost Deca $202. On the high-end, they're looking at as much as $343. Keep in mind; those numbers don't include assembly and logistics costs.

Read more: https://www.tweaktown.com...ents-cost-200/index.html"
Assembly, logistics, winstmarge, etc en je komt al snel aan de 500 minimaal.
1. Winstmarge is niet relevant. Het ging om verkoop met verlies.
2. Facebook kan natuurlijk veel betere prijzen bedingen dan een klein bedrijfje als Decagear.

Het is zeker goed mogelijk dat Facebook de Quests met verlies verkoopt, maar het is ook zeker zo dat er hoge marges zitten op de andere headsets.
Dat de eindstap is dat je als bedrijf daar verlies op wil draaien (en dus waarschijnlijk elders ervanaf moet snoepen) wil niet zeggen dat je het niet mee moet nemen in je berekening.
Het verplichte Facebook account schijnt te gaan verdwijnen voor Europa! https://twitter.com/niclasj/status/1391657925471608832?s=21 als reactie op de aanklachten in Duitsland. Is nog maar een gerucht maar het zou wel mooi zijn als het waar is.

Overigens lijkt me de kans ook wel groot dat FB dit jaar met een nieuwe Quest komt. De opvolger van de gebruikte processor (Qualcomm XR) is alweer aanwezig (XR2). En ze investeren heel hard om VR groot te maken. Als de FB eis zou vervallen zou ik dit ook goed vinden voor VR als geheel. Meer adoptie door het vermijden van deze kanttekeningen en dat tilt de industrie als geheel op een hoger niveau. Want FB is goed bezig met de ontwikkeling van VR techniek vind ik. De handtracking, het hele standalone ecosysteem, draadloos PCVR voor een schappelijke prijs een realiteit maken.. Alleen de privacy kant houdt mensen tegen.

Zelfs als je uiteindelijk geen Oculus produkt koopt is het goed als ze een succes zijn want dat legitimeert de investeringen voor alle spelers op de markt.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 25 juli 2024 00:40]

De XR2 IS de processor die in de Quest 2 zit, de kans dat ze dit jaar met een nieuwe headset gaan komen is erg klein, maargoed je weet maar nooit. En dat FB account is voor een hoop mensen blijkbaar toch geen probleem, want de Quest 2 is op dit moment de best verkochte headset.
Oh ja inderdaad ik had me vergist met de cpu. Ik dacht dat de Quest 2 de eerste generatie XR had. Dan is het inderdaad minder waarschijnlijk dat er een nieuwe komt. Maar vanaf de Quest 1 naar de 2 heeft het ook maar een jaar geduurd dus het zou me niet verbazen. De techniek is nog hard in ontwikkeling.

Maar ondanks dat het de best verkopende headset is (logisch ook want de beste specs voor de prijs) zou het laten vallen van de FB eis eel mensen overhalen die hem om die reden niet kopen en hem nog beter laten verkopen.
Quest wordt het best verkocht omdat het simpelweg veruit de goedkoopste mogelijkheid tot VR is. En moet zeggen dat het ook best aardig werkt. Heb hem zelf een paar weken later aan de buurman verkocht aangezien ik liever de Index op heb.

Later kwam wireless streaming beschikbaar en dat maakt het dan wel weer interessant. Enkel een leeg FB account met Virtual Desktop erop en voor de rest mijn uitgebreide library Steam games spelen. Overweeg dat soms wel eens, maar speel er te weinig mee om te rechtvaardigen naast de Index.

Voor de massa zijn de prijs en het gemak (draadloos, geen PC benodigd) natuurlijk redenen genoeg om Quests te kopen.
Correct me if I'm wrong maar de massa koopt toch helemaal geen VR bril ?

Ik denk ook niet dat het ooit gaat gebeuren aangezien de meeste games nooit beter te spelen op met VR.
En dan heb ik het niet eens over de prijs.
Even wachten nog op officieel nieuws over hoe dit dan precies zal gaan. Gaan ze de requirement afschaffen voor bestaande headsets? Gaan ze een keuze geven tussen twee soorten headsets voor toekomstige aankopen en gaat de niet-Facebook versie dan duurder zijn? Nog heel wat vragen.
Volgens mij krijg je ook meer voor je centen. Hogere resolutie (2448x2448 vs 1832×1920) en betere tracking (in mijn beleving winnen de aparte sensoren het van de 'inside out tracking').

Daarnaast is een facebook account niet verplicht bij de Vive.
Het ontwerp... Ach, het gewicht is een groter aandachtspunt. Van de buitenkant van de bril zie je niks als je bezig bent.
Tja, het blijft natuurlijk toch een ander markt segment. Fiat verkoopt ook meer auto's dan Ferrari, terwijl de meeste mensen de laatste een mooiere auto vinden.
Je hebt een 4 maal zo hoge prijs voor in beide richtingen 25% meer pixels, en meer "gedoe" met inrichten. Geen probleem voor dedicated VR gamers, die waarschijnlijk dat ding aan een PC van €2000.- knopen en dan ook superieure performance hebben, maar da ga je wel naar een 10x zo hoge investering als de Quest 2 waar de rest op speelt, en dat betekent dan dat de markt ervoor kleiner is.
Deze zijn niet gericht op de consument, daar ligt jouw denkfout. Zeker voor bedrijven die al een Pro gebruiken is dit een mooie vooruitgang en dan valt 799 behoorlijk mee.
Hmm, voor mij belangrijk: gaat de Vive Pro 2 ook gebruik kunnen maken van de HTC Vive Wireless Adapter of is dat met deze resolutie + refreshrate sowieso uitgesloten?
Ja, werd net in de keynote verteld, alle "oude" accessoires werken ook op de vive pro 2

[Reactie gewijzigd door DarthSjaak op 25 juli 2024 00:40]

Oh echt? Bedankt, dat is zeer goed nieuws!

EDIT: staat ook op de productpagina, dus vooralsnog geen 120Hz ondersteuning:

"VIVE Wireless Adapter supports 2448 x 1224 resolution and 90Hz refresh rate when used with VIVE Pro 2. 3264 x 1632 resolution support coming soon."

[Reactie gewijzigd door Traxas83 op 25 juli 2024 00:40]

Dat het werkt is inderdaad goed nieuws, maar de manier waarop het werkt doet weinig recht aan de Vive Pro 2. Je mist met die wireless module een enorm deel van de resolutie en ook na de beloofde update is het nog niet genoeg. Daar bovenop mis je nog de 120hz optie. Er is op die manier voor mij echt heel weinig reden om te upgraden naar de Vive Pro 2
HTC had hiermee (met de Focus) een leuke stand alone concurrent neer kunnen zetten met Viveport. Maar is niks hoor consumenten zo.

[Reactie gewijzigd door xoniq op 25 juli 2024 00:40]

Ga jij een standalone VR-headset maken met zulke resoluties en ververssnelheden.
Standalone blijft vooralsnog vooral leunen op gimmicks en minimale spellen. Met kabels of draadloze communicatie is toch wat meer mogelijk waarmee ook zakelijk een stuk meer te winnen is. Een zakelijke applicatie zal ook veel sneller kiezen voor een mooie accu om alles van stroom te voorzien. Alles bij elkaar blijft VR nog wel wat duur namelijk. Er is voor de zakelijke markt ook niet echt de vraag naar goedkope oplossingen met weinig rekenkracht voor de applicaties. Je gaat geen potentiële zakelijke klanten overtuigen met een 1080p/60hz display (bij wijze van spreken).

Daarnaast blijven de wat diepgaandere applicaties toch nog wel de interessantste en daar zien de meeste gamers ook wel de grootste markt. Ja er zijn wat geinige games en zo nu en dan is er nog 1 die niet veeleisend is, maar voor de lange termijn moet je wat meer bieden.
Ik ben zeer benieuwd waar de Focus 3 op gaat draaien. Het is aannemelijk dat het een Android device zal worden, maar wat voor storefront zal het krijgen? If any... want het gaat om een zakelijk device.

De ventilator zie ik overigens niet erg zitten, maar ik ben benieuwd of dat in de praktijk meevalt.
Naja bijna zelfde specs (en zelfde sock) als Quest 2, lijkt me aannemelijk dat het Android zal worden.
Zelfde als zn voorlopers, dus een android variant, zoals ik begrijp is de focus 3 BC met de focus en focus plus, welke al geruime tijd in china verkocht worden en waar ze al dus langer een store hebben.
Geen oled schermpjes vind ik toch een gemiste kans. Of is er een technische reden om voor lcd te gaan?
Nouja, er is op dit moment geen 1 fabrikant die nig een headset heeft uitgebracht met OLED schermen, alle nieuwe headsets van het afgelopen jaar en aangekondigde hebven allemaal LCD. Daar zal dus een reden voor zijn, waarbij kosten er 1 van zal zijn, maar denk gewoon dat er nog geen lowlatency highframerate kleine OLED panels zijn.
Komt volgens mij door het vereiste van een hoge refresh rate
LG's OLED panelen te vinden op LG, Sony, Philip etc TV's geven al sinds 2017 120Hz.
Samsung (AM)OLED geven sinds 2020 120 Hz.

En nog een extra voordeel van OLED is de super lage respons tijd van 0.1ms. Dus geen last van ghosting.
Het is JUIST dat OLED schermen voor VR last hadden van ghosting. En een TV scherm is natuurlijk wel wat anders dan een klein scherm wat gebruikt wordt voor VR. Vaak zijn het truukjes die bv op een smartphone met grotere kijkafstand geen problemen opleveren, maar ineens met een dikke lens ervoor en paar cm van je oog, niet meer werken. Denk zelf dat de benodigde schermen er niet zijn, of meer dan het dubbele kosten.
Zou je bronnen aan kunnen dragen dat OLED meer last hebben van ghosting dan LCD's? Of ben je in de war met de goedkopere Samsung's OLED PenTile pixels matrix? Waardoor de resolutie effectief lager is des te dichter op het oog zit dan een full RGB matrix LCD pixels?

Linus Tech: Pixel refresh updates tijdstip 6:35
LG CX OLED
Nee, mijn persoonlijk ervaring met de OLED VR headsets, mijn huidige headset is de HTC Vive Pro en die heeft zichtbaar (als je er op let) last van ghosting en blacksmear. Enige voordeel is natuurlijk wel de kleurweergave, maar daar staan dus andere negatieve zaken zoals ghosting/blacksmear tegenover.

En juist ja, een TV display gaan vergelijken met een mini/microdisplay, twee compleet verschillende type displays.
Maar ook dat probleem zal best inmiddels dus opgelost zijn voor die kleine schermen, maar dan zal de aanzienlijk hogere prijs dus de andere culprit zijn. Het feit dat ALLE! headsets die in 2020 uit zijn gekomen en inmiddels zijn aangekondigd allemaal LCD gebruiken, zal er dus iets zijn (naast de prijs) waarom men niet (meer) voor OLED kiest. Hopelijk zal in de opvolgende generatie wel weer OLED vergelijkbare schermen gebruikt worden, maargoed, voorlopig zit dat er dus niet in. En als je dus nu een nieuwe headset wilt kopen heb je altijd LCD.
HTC Vive Pro gebruikt Pentile pixel matrix. Dat is vragen om dikke problemen ja. Samsung AMOLED's hebben doorgaans ook meer moeite met 5% en 10% zwartwaarden dan bijvoorbeeld LG's OLED's. Dat zorgt dus ook voor meer "uitsmering" effect. Maar niet alle OLED's zijn hetzelfde dus.
Nee klopt dat niet alle OLED's hetzelfde zijn, maar dan moet je dus wel de correcte hebben die geschikt zijn voor een VR headset, en blijkbaar zijn die dus op dit moment niet beschikbaar met de benodigde resolutie, lowpresistent en refreshrate, en mogelijk nog andere zaken. Als die er wel waren voor vergelijkbare prijzen (en dus niet minimaal het dubbele) dan waren er zeker wel 1 of 2 fabrikanten geweest die deze displays zouden gebruiken, maar na de originele Quest is er geen 1 nieuwe headset meer uitgebracht of aangekondigd die OLED displays had, ook de Index niet. En daar zal dus een reden voor zijn anders dan alleen de prijs, alhoewel een paar honderd euro erbij puur voor OLED mij ook nog wel een reden lijkt te zijn om toch voor LCD te gaan aangezien mensen ook nu toch nog behoorlijk 'zeuren' over de hoge prijzen van deze headsets, die anders dus nog een HEEL stuk duurder waren.
Maar tuurlijk hoop ik ook dat er toch nog een fabrikant komt die nog dit jaar een nieuwe headset aankondigd met OLED en met deze Pro2/Focus 3 vergelijkbare resoluties. Maar ook samsung is inmiddels al meer dan een jaar stil rondom VR headsets, terwijl ze vorig jaar begin april aangaven dat ze binnen enkele maanden met aankondigingen voor nieuwe VR devices zouden komen.
OLED is juist erg sterk in low persistence en heeft praktisch geen ghosting. Ik dacht dat het grootste probleem de afstand tussen de pixels was en aantal subpixels. Vooral met die OLED pentile layout. Je kon dan echt pixels tellen: ScreenDoorEffect. De LCD met RGB subpixel layout en minimale ruimte tussen de subpixels had veel minder SDE. Merkte dat verschil erg goed in de verschillende brillen hier.

Misschien ben je op het verkeerde been gezet omdat die eerste VR brillen met LCD werden gepromoot met "ultra low persistance LCD's" maar dat komt omdat LCD juist veel slechter was op dat vlak totdat deze speciale varianten uit kwamen die konden concurreren met OLED.

Ik vond het eerst ook wel gek dat ze van OLED terug naar LED gingen. Qua kleur was het ook wel echt een stap terug helaas. Zwart is nu veel grijzer. Maargoed, wel minder SDE.
Nouja, ik heb zelf de Vive Pro welke OLED panels heeft maar ik zie daar toch genoeg ghosting en blacksmear.
Is voor OLED geen enkel probleem.
PWM (op erg lage frequenties ook nog) wordt in vrijwel alle OLED schermen gebruikt, wat normaal al erg storend is, maar recht voor je ogen? Ik moet er niet aan denken :)
Dat was bij de eerdere headsets geen probleem. Het is juist goed voor de low persistance.

Uiteraard moet je wel een hoge frequentie gebruiken.
Ik zie hier in de comments geen enkele die het heeft over de subpixel layout, dus die zal ik er dan maar bij pakken. Ik denk vanwege de subpixel layout. LCD panelen hebben doorgaande meer subpixels (dus rood, groen en blauwe pixel) dan OLED. (ja er bestaan ook RGB OLED panelen, maar ik heb ze nog weinig in klein formaat gezien). Wat dus zorgt voor minder screendoor-effect omdat je scherm meer "gevuld" is.
(Vive Pro 2) Mij iets te duur helaas, voor die prijs koop ik toch liever een Valve Index.
Paar pixels meer dan HP Reverb G2. En lighthouses, ben blij met de komst van deze set. Insideout tracking is leuk, maar lighthouses zijn gewoon het beste.
Ik dacht 799 voor de hele set, halen! :D :'(
LCD, weg ermee. :) Helaas, ze kunnen blijkbaar de Vive (Pro) lijn niet fatsoenlijk doorzetten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.